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Avaliação de tolerância de cafeeiros ao calor e a seca, pelo método da condutibilidade elétrica

Evaluation of tolerance to heat and drought by determinations on electric conductivity of coffee leaves

NOTA

Avaliação de tolerância de cafeeiros ao calor e a seca, pelo método da condutibilidade elétrica1 1 Pesquisa parcialmente financiada pelo Instituto Brasileiro do Café. Trabalho apresentado na XXVIII Reunião da Sociedade Brasileira para o Progresso da Ciência. Brasília, DF., 6 a 13 de julho de 1976.

Evaluation of tolerance to heat and drought by determinations on electric conductivity of coffee leaves

Marinez M. Alves de Lima

SUMMARY

A method for measuring drought and heat tolerance, using electric conductivity as a parameter, has been tested on two coffee types: Coffea arabica L. cv. Mundo Novo and C. racemosa Lour. The 50% injury level was determined by application of a series of temperatures during one hour.

The 50% injury level was reached between 53 and 540C for both coffee types, however the results were less consistent for C. racemosa.

The results might indicate that the drought resistance of C. racemosa could be due to other factors than tolerance.

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Full text available only in PDF format.

Recebido para publicação em 21 de maio de 1977.

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    Pesquisa parcialmente financiada pelo Instituto Brasileiro do Café. Trabalho apresentado na XXVIII Reunião da Sociedade Brasileira para o Progresso da Ciência. Brasília, DF., 6 a 13 de julho de 1976.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      21 Dez 2007
    • Data do Fascículo
      1978
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