Acessibilidade / Reportar erro

Correlação entre o teor de sólidos solúveis do caldo e a densidade básica do colmo de cana

Correlation between the soluble solid contents of the cane juice and the culm basic density

NOTAS

Correlação entre o teor de sólidos solúveis do caldo e a densidade básica do colmo de cana

Correlation between the soluble solid contents of the cane juice and the culm basic density

Anísio AzziniI; João Paulo F. TeixeiraII; Roberto M. de MoraesII; Aparecido José F. Pires de CamargoIII, * * Estagiário junto à Seção de Fitoquímica.

ISeção de Plantas Fibrosas, IAC

IISeção de Fito Química, Instituto Agronômico, IAC

IIIFundação Tropical de Pesquisa e Tecnologia, IAC

SUMMARY

The objective of this paper was to establish the correlation between the soluble solid contents of the cane juice (Brix) and the culm basic density of the NA 56-79 variety.

The equation relating both characteristics (figure 1) was obtained:

y = 2.179 + 72.026x, where

y = percentage of soluble solid of the cane juice

x = basic density of the cane culm.

The results showed that it's possible to evaluate the sugar contents (soluble solid matter) of the cane juice by the basic density of the cane culm.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

Recebida para publicação a 5 de julho de 1979.

  • *
    Estagiário junto à Seção de Fitoquímica.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      21 Dez 2007
    • Data do Fascículo
      1980
    Instituto Agronômico de Campinas Avenida Barão de Itapura, 1481, 13020-902, Tel.: +55 19 2137-0653, Fax: +55 19 2137-0666 - Campinas - SP - Brazil
    E-mail: bragantia@iac.sp.gov.br