Acessibilidade / Reportar erro

Obtenção de amido a partir do colmo de bambu

Starch from bamboo culm

Resumo

Bamboo chips (Guadua flabellata Fournier) was desintegrated in presence of cold water (25°C). The starch was isolated by decantation from the material soluble in water. Regarding color, the bamboo starch is similar to the soluble potato starch but its average dimension is smaller.


NOTAS

Obtenção de amido a partir do colmo de bambu

Starch from bamboo culm

Anísio AzziniI, * * Com bolsa de suplementação do CNPq. ; Antonio Luiz de Barbos SalgadoI, * * Com bolsa de suplementação do CNPq. ; João Paulo Feijão TeixeiraII; Roberto Machado de MoraesII

ISeção de Plantas Fibrosas, IAC

IISeção de Fitoquímica, Instituto Agronômico, IAC

SUMMARY

Bamboo chips (Guadua flabellata Fournier) was desintegrated in presence of cold water (25°C). The starch was isolated by decantation from the material soluble in water. Regarding color, the bamboo starch is similar to the soluble potato starch but its average dimension is smaller.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

Recebido para publicação a 13 de abril de 1981.

  • 1. ASSOCIAÇÃO TÉCNICA BRASILEIRA DE CELULOSE E PAPEL. Métodos de ensaio. São Paulo, ABCP, s.d. (C 8/70)
  • 2. CAMUS, E. G. Les bambusées. Paris, Paul Lechevalier, 1913. 215p.
  • 3. DUBOIS, M.; GILLES, K. A.; HAMILTON, K. K.; HEBERS, P. A.; SMITH, F. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Analytical Chemistry, 28(3):350-356, 1956.
  • 4. TRIEBOLD, H. O. & AURAND, L. W. Food composition and analysis. New York, Van Nostrand Reinhold, 1973. 497p.
  • *
    Com bolsa de suplementação do CNPq.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      15 Dez 2007
    • Data do Fascículo
      1981

    Histórico

    • Recebido
      13 Abr 1981
    Instituto Agronômico de Campinas Avenida Barão de Itapura, 1481, 13020-902, Tel.: +55 19 2137-0653, Fax: +55 19 2137-0666 - Campinas - SP - Brazil
    E-mail: bragantia@iac.sp.gov.br