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Tolerância de cultivares de trigo, triticale e centeio em diferentes níveis de alumínio em solução nutritiva

Tolerance of wheat, triticale and rye cultivars to different levels of aluminum in nutrient solution

Resumos

Foram estudados sete cultivares de trigo (Triticum aestivum L. ), um de trigo duro (Triticum durum L.), sete de triticale e dois de centeio (Secale cereale L.), em soluções nutritivas contendo quatro níveis de alumínio tóxico. A tolerância foi medida pela capacidade de as raízes primárias continuarem a crescer em soluçâo sem alumínio após um período de 48 horas em solução contendo uma concentração conhecida de alumínio. A temperatura de 28 ± 1 °C foi mantida constante nas soluções durante o experimento. Os cultivares de centeio, Goyarowo e Branco, foram tolerantes a 20mg/ litro de Al3+; os de trigo, Siete Cerros, Tobari-66 e Cocorit, foram sensíveis a 5mg/lítro de alumínio, porém BH-1146, IAC-5, BR-1 e IAC-18 foram tolerantes e, IAC-17, moderadamente tolerante a essa concentração de alumínio; os cultivares de triticale, PFT-763, TCEP-77142, PFT-764, TCEP-75709, Cynamon, TCEP-77138 e TCEP-77136, foram tolerantes a 5mg/litro de Al3+. Todos os cultivares de trigo e triticale foram sensíveis a 10mg/litro de Al3+.


Seven bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars, one durum wheat (Triticum durum L.) cultivar, seven triticale cultivars and two rye cultivars (Secale cereale L.) were studied to aluminum toxicity using four different levels of this element in nutrient solutions at constant temperature (28 °C ± 1 °C). The tolerance was measured taking into account the root growth in an aluminum-free complete nutrient solution after a previous Al3+ treatment. With a toxic concentration of aluminum, the primary roots did not grow at all and remained thickned at the tip as a typical aluminum injury. The rye cultivars: Goyarowo and Branco were tolerant to 20 ppm of Al3+; the bread wheat cultivars Siete Cerros and Tobari and the durum wheat Cocorit were sensitive to 5 ppm of Al3+, BH-1146. IAC-5, BR-1 and IAC-18 were tolerant while the cultivar IAC-17 showed moderate tolerance to 5 ppm of Al3+; the triticale cultivars, PET-763, TCEP-77142, PFT-764, TCEP-77138, TCEP-77136, TCEP-75709 and Cynamon were tolerant to 5 ppm of Al3+. All wheat and triticale cultivars were very sensitive to 10 ppm of Al3+. These results showed the possibility to grow rye as an optional culture during the winter time, under acid soils with high aluminum, in the State of São Paulo, Brazil.


ARTIGOS

Tolerância de cultivares de trigo, triticale e centeio em diferentes níveis de alumínio em solução nutritiva

Tolerance of wheat, triticale and rye cultivars to different levels of aluminum in nutrient solution

Carlos Eduardo de Oliveira CamargoI, * * Com bolsa de suplementação do CNPq. ; João Carlos FenícioI, * * Com bolsa de suplementação do CNPq.

Seção de Arroz e Cereais de Inverno, Instituto Agronômico, IAC

RESUMO

Foram estudados sete cultivares de trigo (Triticum aestivum L. ), um de trigo duro (Triticum durum L.), sete de triticale e dois de centeio (Secale cereale L.), em soluções nutritivas contendo quatro níveis de alumínio tóxico. A tolerância foi medida pela capacidade de as raízes primárias continuarem a crescer em soluçâo sem alumínio após um período de 48 horas em solução contendo uma concentração conhecida de alumínio. A temperatura de 28 ± 1 °C foi mantida constante nas soluções durante o experimento. Os cultivares de centeio, Goyarowo e Branco, foram tolerantes a 20mg/ litro de Al3+; os de trigo, Siete Cerros, Tobari-66 e Cocorit, foram sensíveis a 5mg/lítro de alumínio, porém BH-1146, IAC-5, BR-1 e IAC-18 foram tolerantes e, IAC-17, moderadamente tolerante a essa concentração de alumínio; os cultivares de triticale, PFT-763, TCEP-77142, PFT-764, TCEP-75709, Cynamon, TCEP-77138 e TCEP-77136, foram tolerantes a 5mg/litro de Al3+. Todos os cultivares de trigo e triticale foram sensíveis a 10mg/litro de Al3+.

SUMMARY

Seven bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars, one durum wheat (Triticum durum L.) cultivar, seven triticale cultivars and two rye cultivars (Secale cereale L.) were studied to aluminum toxicity using four different levels of this element in nutrient solutions at constant temperature (28 °C ± 1 °C). The tolerance was measured taking into account the root growth in an aluminum-free complete nutrient solution after a previous Al3+ treatment. With a toxic concentration of aluminum, the primary roots did not grow at all and remained thickned at the tip as a typical aluminum injury. The rye cultivars: Goyarowo and Branco were tolerant to 20 ppm of Al3+; the bread wheat cultivars Siete Cerros and Tobari and the durum wheat Cocorit were sensitive to 5 ppm of Al3+, BH-1146. IAC-5, BR-1 and IAC-18 were tolerant while the cultivar IAC-17 showed moderate tolerance to 5 ppm of Al3+; the triticale cultivars, PET-763, TCEP-77142, PFT-764, TCEP-77138, TCEP-77136, TCEP-75709 and Cynamon were tolerant to 5 ppm of Al3+. All wheat and triticale cultivars were very sensitive to 10 ppm of Al3+. These results showed the possibility to grow rye as an optional culture during the winter time, under acid soils with high aluminum, in the State of São Paulo, Brazil.

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Recebido para publicação a 18 de maio de 1982.

  • 1. BENITEZ, A. L. Influence of aluminum toxicity in intergeneric crosses of wheat and rye. Corvallis, Universidade Estadual de Oregon, 1977. 107 fl. (Tese de Doutoramento)
  • 2. CAMARGO, C. E. O. & OLIVEIRA, O. F. Tolerância de cultivares de trigo a diferentes níveis de alumínio em solução nutritiva e no solo. Bragantia, Campinas, 40:21-31, 1981.
  • 3. KERRIDGE, P. C. Aluminum toxicity in wheat (Triticum aestivum Vill. Host). Corvallis, Universidade Estadual de Oregon, 1969. 170 fl. (Tese de Doutoramento)
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  • 5. NEENAN, M. The effect of soil acidity on the growth of cereals with particular reference to the differential reaction of varieties thereto. Plant and Soil, 12:324-337, 1960.
  • 6. SLOOTMAKER, L. A. J. Tolerance to high soil acidity in wheat related species, rye and triticale. Euphytica, 22:324-329, 1974.
  • 7. STEEL, R. G. D. & TORRIE, J. H. Principles and procedures of statistics New York, McGraw-Hill, 1960. 481p.
  • *
    Com bolsa de suplementação do CNPq.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      17 Dez 2007
    • Data do Fascículo
      1984

    Histórico

    • Recebido
      18 Maio 1982
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