Acessibilidade / Reportar erro

Mandioca: distribuição no estado de São Paulo do micoplasma causador do superbrotamento-de-santa-bárbara-do-rio-pardo

Distribution of the Santa Bárbara mycoplasma disease of cassava plants in the State of São Paulo, Brazil

Resumos

Visitaram-se culturas de "fundo de quintal" em 126 municípios paulistas, cujas observações permitiram verificar a ocorrência da micoplasmose, conhecida por superbrotamento-de-santa-bárbara-do-rio-pardo, em doze daqueles municípios. Os resultados evidenciaram a existência, no Centro-Sul do Estado, de um foco que se alastra por doze municípios relativamente próximos, tendo como área de concentração o de Aguas de Santa Bárbara, onde, pela primeira vez, em 1969, constatou-se a moléstia, não observada nos outros 114 municípios. São brevemente discutidas prováveis causas da perpetuação do micoplasma causador e sugeridas algumas medidas de controle.

mandioca; micoplasma; superbrotamento-de-santa-bárbara-do-rio-pardo; ocorrência; distribuição


Cassava is a basic food staple of poor families in Brazil and it is common for them to have backyard patches of cassava plants from which they dig roots for daily use. This is particularly true in houses lying on the outskirts of most small towns in the State of São Paulo, Brazil. A survey for new table cassava types was being carried out in 126 counties of this State, inspecting 5 to 10 patches adjacent to residences on the outlying parts of each county seat, when the Santa Barbara mycoplasma disease showed to be present in 12 out of the 126 counties. This disease occurred mostly in the counties near Aguas de Santa Bárbara, the city where the disease was first recorded. In the other 114 counties no mycoplasma disease was noticed. Control measures such as propagation of cuttings only from healthy plants have provided good control of other types of cassava mycoplasma disease in large commercial plantings in the past. It is thought, however, the eradication of the Santa Bárbara type of mycoplasma disease from cassava backyard patches is difficult to accomplish because the owners do not care for selecting healthy planting material and eliminating sick plants.

cassava; mycoplasma; Santa Bárbara mycoplasma disease; occurrence; distribution


III. FITOPATOLOGIA

NOTA

Mandioca: distribuição no estado de São Paulo do micoplasma causador do superbrotamento-de-santa-bárbara-do-rio-pardo1 1 Trabalho parcialmente financiado pelo Convênio IAC/FUNDEPAG.

Distribution of the Santa Bárbara mycoplasma disease of cassava plants in the State of São Paulo, Brazil

José Osmar LorenziI, 2 2 Com bolsa de pesquisa do CNPq. ; Teresa Losada ValleI, 2 2 Com bolsa de pesquisa do CNPq. ; Domingos Antonio MonteiroI; Álvaro Santos CostaII

ISeção de Raízes e Tubérculos, Instituto Agronômico (IAC), Caixa Postal 28, 13.001 Campinas, SP

IISeção de Virologia Fitotécnica, IAC

RESUMO

Visitaram-se culturas de "fundo de quintal" em 126 municípios paulistas, cujas observações permitiram verificar a ocorrência da micoplasmose, conhecida por superbrotamento-de-santa-bárbara-do-rio-pardo, em doze daqueles municípios. Os resultados evidenciaram a existência, no Centro-Sul do Estado, de um foco que se alastra por doze municípios relativamente próximos, tendo como área de concentração o de Aguas de Santa Bárbara, onde, pela primeira vez, em 1969, constatou-se a moléstia, não observada nos outros 114 municípios. São brevemente discutidas prováveis causas da perpetuação do micoplasma causador e sugeridas algumas medidas de controle.

Termos de indexação: mandioca; micoplasma, superbrotamento-de-santa-bárbara-do-rio-pardo, ocorrência, distribuição.

SUMMARY

Cassava is a basic food staple of poor families in Brazil and it is common for them to have backyard patches of cassava plants from which they dig roots for daily use. This is particularly true in houses lying on the outskirts of most small towns in the State of São Paulo, Brazil. A survey for new table cassava types was being carried out in 126 counties of this State, inspecting 5 to 10 patches adjacent to residences on the outlying parts of each county seat, when the Santa Barbara mycoplasma disease showed to be present in 12 out of the 126 counties. This disease occurred mostly in the counties near Aguas de Santa Bárbara, the city where the disease was first recorded. In the other 114 counties no mycoplasma disease was noticed. Control measures such as propagation of cuttings only from healthy plants have provided good control of other types of cassava mycoplasma disease in large commercial plantings in the past. It is thought, however, the eradication of the Santa Bárbara type of mycoplasma disease from cassava backyard patches is difficult to accomplish because the owners do not care for selecting healthy planting material and eliminating sick plants.

Index terms: cassava, mycoplasma, Santa Bárbara mycoplasma disease, occurrence, distribution.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

Recebido para publicação em 20 de março e aceito em 3 de outubro de 1987.

  • COSTA, A.S. Viroses e micoplasmoses da mandioca no Brasil. In: CURSO Sobre a Cultura da Mandioca. Campinas, CATI, 1977. 32p.
  • __________; KITAJIMA, E.W.; PEREIRA, A.S. & SILVA, J.R. da. Moléstias de vírus e de micoplasma da mandioca no Estado de São Paulo. Campinas, CATI, 1970.18p.
  • GONÇALVES, R.D.; NORMANHA, E.S. & BOOCK, O.J. O "Superbrotamento" ou "envassouramento" da mandioca. São Paulo, Secretaria da Agricultura, 1942. 8p.
  • KITAJIMA, E.W. & COSTA, A.S. Micoplasma: possível agente etiológico de certas moléstias de plantas. Ciência e Cultura, São Paulo, 22(4):351-363, 1970.
  • NORMANHA, E.S.; BOOCK, O.J. & CASTRO, J.B. de. Observações de campo como contribuição ao estudo do superbrotamento ou envassouramento da mandioca. Revista da Agricultura, Piracicaba, 21:271-302, 1946.
  • SILBERSCHMIDT, K. & CAMPOS, A.R. Estudos relativos à doença superbrotamento ou envassouramento da mandioca. Arquivos do Instituto Biológico, São Paulo, 15:1-26, 1944.
  • 1
    Trabalho parcialmente financiado pelo Convênio IAC/FUNDEPAG.
  • 2
    Com bolsa de pesquisa do CNPq.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      05 Dez 2007
    • Data do Fascículo
      1988

    Histórico

    • Aceito
      03 Out 1987
    • Recebido
      20 Mar 1987
    Instituto Agronômico de Campinas Avenida Barão de Itapura, 1481, 13020-902, Tel.: +55 19 2137-0653, Fax: +55 19 2137-0666 - Campinas - SP - Brazil
    E-mail: bragantia@iac.sp.gov.br