Acessibilidade / Reportar erro

Caracterização fenológica da videira 'Niagara Rosada' em diferentes regiões paulistas

Phenological characterization of Niagara Rosada grape grown at different regions of the State of São Paulo (Brazil)

Resumos

Avaliaram-se dados fenológicos da videira 'Niagara Rosada' em diferentes regiões do Estado de São Paulo para as seguintes épocas de poda: 15/7; 1/8; 15/8 e 1/9, durante os anos agrícolas de 1989/90 e 1990/91, com o objetivo de avaliar o comportamento fenológico e as necessidades térmicas da cultura. A duração das fases fenológicas variou em função do local e da época de poda. O ciclo total durou de 116 dias para a época de poda 1º/9, em Tietê e Mococa, até 199 dias para a poda de 15/7 em São Roque. A temperatura-base para a fase brotação-maturação foi de 12°C e a necessidade térmica (graus-dia) média, de 1.330, variando de 1.248 para Jundiaí a 1.386 para São Roque. A data de poda não influenciou o valor da necessidade térmica num mesmo local.

videira; Niagara Rosada; fenologia; graus-dia; temperatura-base


Phenological data of 'Niagara Rosada' grape was evaluated at different localities in the State of São Paulo, for the following prunning dates: July 15; August 1st; August 15 and September 1st, during the seasons: 1989/90 and 1990/91, with subject of evaluate the phenological behavior and required total degree-days. The duration of the phenological phases varied as a function of the locality and prunning date and the duration of the total cycle lasted from 116 days for the prunning date 01/09 at Tietê and Mococa, to 199 days for the crop pruned on 15/07 at São Roque. The estimated base-temperature for the period buding/harvest was 12°C and the average amount of growing degree-days accumulated was 1,330 with extremes of 1,248 for Jundiaí and 1,386 for São Roque. It was noticed that the prunning date did not show influence on the total degree-days needed to complete the period in a same locality.

grapes; Niagara Rosada; phenology; degree-days; base temperature


X. CLIMATOLOGIA

Mário José Pedro Jr.I, VIII; Paulo Cesar SentelhasI; Celso Valdevino PommerII, VIII; Fernando Picarelli MartinsIII; Paulo Boller GalloIV; Rui Ribeiro Dos SantosV; Virginio BoviVI; José Carlos SabinoVII

ISeção de Climatologia Agrícola, Instituto Agronômico (IAC), Caixa postal 28, 13001-970, Campinas (SP)

IISeção de Viticultura, IAC

IIIEstação Experimental de Jundiaí, IAC

IVEstação Experimental de Mococa, IAC

VEstação Experimental de Monte Alegre do Sul, IAC

VIEstação Experimental de São Roque, IAC

VIIEstação Experimental de Tietê, IAC

VIIICom bolsa de pesquisa do CNPq

RESUMO

Avaliaram-se dados fenológicos da videira 'Niagara Rosada' em diferentes regiões do Estado de São Paulo para as seguintes épocas de poda: 15/7; 1/8; 15/8 e 1/9, durante os anos agrícolas de 1989/90 e 1990/91, com o objetivo de avaliar o comportamento fenológico e as necessidades térmicas da cultura. A duração das fases fenológicas variou em função do local e da época de poda. O ciclo total durou de 116 dias para a época de poda 1º/9, em Tietê e Mococa, até 199 dias para a poda de 15/7 em São Roque. A temperatura-base para a fase brotação-maturação foi de 12°C e a necessidade térmica (graus-dia) média, de 1.330, variando de 1.248 para Jundiaí a 1.386 para São Roque. A data de poda não influenciou o valor da necessidade térmica num mesmo local.

Termos de indexação: videira, Niagara Rosada, fenologia, graus-dia, temperatura-base.

ABSTRACT

Phenological data of 'Niagara Rosada' grape was evaluated at different localities in the State of São Paulo, for the following prunning dates: July 15; August 1st; August 15 and September 1st, during the seasons: 1989/90 and 1990/91, with subject of evaluate the phenological behavior and required total degree-days. The duration of the phenological phases varied as a function of the locality and prunning date and the duration of the total cycle lasted from 116 days for the prunning date 01/09 at Tietê and Mococa, to 199 days for the crop pruned on 15/07 at São Roque. The estimated base-temperature for the period buding/harvest was 12°C and the average amount of growing degree-days accumulated was 1,330 with extremes of 1,248 for Jundiaí and 1,386 for São Roque. It was noticed that the prunning date did not show influence on the total degree-days needed to complete the period in a same locality.

Index terms: grapes, Niagara Rosada, phenology, degree-days, base temperature.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

Recebido para publicação em 30 de junho e aceito em 2 de dezembro de 1993.

  • ALMEIDA, J.L.F. Possibilidades de produção de uvas de mesa em Moçâmedes e em Roçadas. Nova Lisboa, Instituto de Investigação Agronômica de Angola, 1972. 19p.
  • ARNOLD, C.Y. The determination and significance of the base temperature in a linear heat unit system. Proceedings of the American Society for Horticultural Science, Geneva, 74:430-445, 1959.
  • BRINK, C. van den. Predicting harvest date of the 'Concord' grape crop in southwest Michigan. HortScience, Alexandria, 9(3):206-208, 1974.
  • CALÒ, A. Influenza di alcune condizioni ambienlali sull'epoca di fioritura nella Vitis vinifera. Rivista di Viticoltura e di Enologia, Conegliano, 25(4): 149-161, 1972.
  • CARBONNEAU, A. Meteorologie et viticulture. Geneva, World Meteorological Organization, 1992. 72p. (Rapport CMAg, 42A - WMO/TD 484)
  • FORLANI, M.; PILONE, N.; COPPOLA, V. & GIOFFRE, D. Observazioni poliennali sulla fenologia di 17 vitigni e studio delle correlazioni con alcuni indici bioclimatici. Rivista di Viticoltura e di Enologia, Conegliano, 40(11):503-522, 1987.
  • GALET, P. Precis de viticulture. 4ed. Montpellier, Déhan, 1983. 584p.
  • HATCH, R.L. & RUIZ, M. Influence of pruning date on budbreak of desert table grapes. American Journal of Enology and Viticulture, Lockeford, 38(4):326-328, 1987.
  • HIDALGO, L. Equivalentes meteorológicos de la vid. Boletin del Instituto Nacional de Investigaciones Agronômicas, Madrid, 16(35):175-209, 1956.
  • HIDALGO, L. Caracterización macrofisica del ecosistema medio-planta en los vinedos espaholes. Madrid, Instituto Nacional de Investigaciones Agrárias, 1980. 255p. (Comunicaciones I.N.I.A.-Producción vegetal, 29)
  • McINTYRE, G.N.; KLIEWER, W.M. & RIDER, L.A. Some limitations of the degree day system as used in viticulture in California. American Journal of Enology and Viticulture, Lockeford, 38(2): 128-132, 1987.
  • MANDELLI, F. Comportamento fenológico das principais cultivares de Vitis vinifera L. para a região de Bento Gonçalves, RS. Piracicaba, 1984. 125p. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - ESALQ-USP, 1984.
  • PASSOS, L.P. & TRINTIN, PL. Resposta da videira à variação da época de poda seca: III. Efeitos no comportamento fenológico da Cv. Isabel. Bento Gonçalves, EMBRAPA-UEPAE de Bento Gonçalves, 1982. 6p. (Pesquisa em andamento, 3)
  • PEDRO JÚNIOR, M.J.; RIBEIRO, I.J.A.; POMMER, C.V & MARTINS, F.P. Caracterização de estádios fenológicos da videira Niagara Rosada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 10., Fortaleza, 199 0. Anais. Fortaleza, Sociedade Brasileira de Fruticultura, 1990. v.1, p.453-456.
  • SNEDECOR, G.W. & COCHRAN, W.G. Statistical methods. 6ed. Ames, Iowa State University Press, 1976. 593p.
  • TURMANIDZE, T.I. Report on the effect of agrometeorological parameters on viticulture in countries of Eastern Europe. Geneva, World Meteorological Organization, 1992. 48p. (CAgM report, 42B -WMO/TD, 500)
  • VILLA NOVA, N.A.; PEDRO JÚNIOR, M.J.; PEREIRA, A.R. & OMETTO, J.C. Estimativa de graus-dia acumulados acima de qualquer temperatura-base, em função das temperaturas máxima e minima. São Paulo, Universidade de São Paulo - Instituto de Geografia, 1972. 8p. (Caderno de Ciências da Terra, 30)
  • WINKLER, A.J. Maturity tests for table grapes: the relation of heat summation to time of maturing and palatability. Proceedings of the American Society for Horticultural Science, Geneva, 51:295-298, 1948.
  • Caracterização fenológica da videira 'Niagara Rosada' em diferentes regiões paulistas

    Phenological characterization of Niagara Rosada grape grown at different regions of the State of São Paulo (Brazil)
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      16 Out 2007
    • Data do Fascículo
      1993

    Histórico

    • Aceito
      02 Dez 1993
    • Recebido
      30 Jun 1993
    Instituto Agronômico de Campinas Avenida Barão de Itapura, 1481, 13020-902, Tel.: +55 19 2137-0653, Fax: +55 19 2137-0666 - Campinas - SP - Brazil
    E-mail: bragantia@iac.sp.gov.br