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Revista do Instituto de Medicina Tropical de São Paulo

Print version ISSN 0036-4665

Rev. Inst. Med. trop. S. Paulo vol.35 no.5 São Paulo Sept./Oct. 1993

http://dx.doi.org/10.1590/S0036-46651993000500001 

ORIGINAL ARTICLES

 

The effect of chronic ingestion of ethanol on modulation of granulomatous inflammation in experimental schistosomiasis in mice

 

Efeito da ingestão crônica de etanol na modulação da resposta inflamatória granulomatosa no fígado de camundongos infectados por Schistosoma mansoni

 

 

L.P.F. CastroI; E.A. BambirraI; P.M.Z. CoelhoII; M.E. SilvaIII

IDepartamento de Anatomia Patológica e Medicina Legal da Faculdade de Medicina da UFMG. Av. Prof. Alfredo Balena, 190 - Centro - CEP 30.110- 100 - Belo Horizonte, MG
IIDepartamento de Parasitologia, ICB/UFMG. Av. Antonio Carlos, 6627 - CEP 31.270-901 Belo Horizonte, MG
IIIDepartamento de Nutrição da Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, MG

 

 


SUMMARY

We studied the role of ethanol on the modulation of liver granulomata around Schistosoma mansoni eggs in mice. Albino mice, receiving 7% ethanol as the sole drinking liquid, at 60 and 90 days post-infection, presented smaller granulomata than controls did, when sacrificed at 120 days post-infection. No differences in diameters could be observed, when ethanol was given 4 months before up to 120 days after infection. The results suggested that modulation of schistosome granulomata by ethanol ingestion varies with time and duration of drug consumption.

Key words: Schistosomiasis mansoni; Ethanol; Modulation of granulomatous inflammation.


RESUMO

Estudamos a modulação da resposta inflamatória granulomatosa em torno de ovos de S. mansoni no fígado de camundongos albinos (Mus musculus), que receberam 7% de etanol como única fonte de líquido. Os animais que receberam etanol aos 60 e 90 dias após a infecção apresentaram granulomas menores do que os controles, quando sacrificados aos 120 dias após a infecção. Não houve diferença no diâmetro dos granulomas quando a ingestão de etanol foi iniciada 4 meses antes e prolongada até 120 dias após a infecção. Nossos resultados indicam que a modulação da inflamação granulomatosa varia de acordo com o tempo e a duração da ingestão do etanol.


 

 

Full text available only in PDF format.

Texto completo disponível apenas em PDF.

 

 

ACKNOWLEDGMENTS

Thanks are due to Prof. Enio Cardillo Vieira for carrying out the biochemical analysis of Purina chow used in this work, and to Mrs. Vera de Paula Ribeiro for reviewing the English manuscript.

 

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Recebido para publicação em 7/3/1991
Aceito para publicação em 3/6/1993