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Acta Amazonica

Print version ISSN 0044-5967On-line version ISSN 1809-4392

Acta Amaz. vol.24 no.1-2 Manaus  1994

http://dx.doi.org/10.1590/1809-43921994242134 

ZOOLOGIA

FOOD CONCENTRATION AND TEMPERATURE EFFECTS ON LIFE CYCLE CHARACTERISTICS OF TROPICAL CLADOCERA (Daphnia gessneri Herbst, Diaphanosoma sarsi Richard, Moina reticulata (Daday)): I. DEVELOPMENT TIME

Efeitos da Temperatura e Concentração de Alimento na Historia de Vida de Tropical Cladocera (Daphnia Gessneri Herbst,Diaphanosoma Sarsi Richard, Moina reticulata Daday,)) I. Tempo de desenvolvimento

Elsa. R. HARDY 1   2  

A. DUNCAN 2  

1National Institute of Amazon Research (INPA), Department of Aquatic Biology, Manaus, Brazil, CEP 69011.

2Department of Biology, Royal Holloway University of London, Egham, Surrey TW20 OEX, U.K.


ABSTRACT

The effects of food concentration and temperature on embryonic and postem-bryonic duration of three tropical species, Daphnia gessneri (1.5mm), Diaphanosoma sarsi (1.2mm) and Moina reticulata (0.8mm), were investigated as part of life cycle studies which included growth, body size and reproduction. These are the very first experimental studies undertaken on these species. The long-term growth experiments were performed under controlled laboratory conditions at all combinations of temperature (22"C, 27"C and 32"C) and constant food concentration (0.03, 0.05, 0.10, 0.25, 0.50 and 1.00 mgC/L) of the unicellular green alga Scenedesmus acutus. Animals were examined twice daily throughout their life cycle from the neonate to third adult instar. In all three species, temperature exerted the most powerful influence on embryonic duration but there was also a smaller food effect. In D. gessneri, postembry-onic durations remained more or less the same at food levels 0.25 mgC/L but were influenced by temperature. At food concentrations of 0.1 mgC/L or lower, postembryonic durations became increasingly prolonged, particularly at high temperatures. This threshold concentration is affected by temperature: in D. gessneri, it was 0.1 mgC/L at 22oC and 27oC but higher at 32oC (between 0.25 and 0.50 mgC/L). At the same temperature of 27oC, the food threshold level varied between species: it was higher (0.25 mgC/L) for D. sarsi and lower (0.05 mgC/L) for M. reticulata compared with D. gessneri (0.1 mgC/L). In both embryonic and postembryonic durations there is a body size effect as the absolute durations were longest in the largest species and shortest in the smallest species In all three species, prolongation of postembryonic duration at combinations of high temperature and lowered food levels was accompanied by increased number of juvenile instars.

Key words: Daphnia gessneri; Diaphanosoma sarsi; Moina reticulata; Tropical; Food concentration-temperature experiments; Embryonic(Dc); Postembryonic development (Dj); Ratio (DJ Dc); Food Threshold

RESUMO

Os efeitos de temperatura e concentração de alimento na duração do desenvolvimento embrionário e postembrionário de três espécies tropicais, Daphnia gessneri (1.5mm), Diaphanosoma sarsi (1.2mm) and Moina reticulata (0.8mm), foram investigados como parte dos estudos de ciclo de vida incluindo crescimento, tamanho do corpo e reprodução. Estes são os primeiros estudos experimentais realizados com estas espécies. Os experimentos de crescimento de longa duração foram feitos em condições controladas de laboratório em todas as combinações de temperature (22°C, 27°C e 32°C) e concentração constante de alimento (0.03, 0.05,0.10,0.25, 0.50 and 1.00 mgC/L) de alga verde unicelular Scenedesmus acutus. Os animais foram analisados duas vezes por dia durante o ciclo de vida desde neonata ao terceiro estádio adulto. Nas três espécies, a temperatura exerceu um maior efeito no tempo do desenvolvimento embrionário mas ocorreu também um pequeno efeito de concentração de alimento. Em Daphnia gessneri, a duração postembriônica permaneceu mais ou menos a mesma na concentração de alimento de 0.25 mgC/L mas foi influenciada pela temperature. Na concentração de 0.1 mgC/L ou mais baixa, a duração postembrionária tornou-se mais prolongada, particularmente em alta temperatura. O valor absoluto do nivel crítico de concentração de alimento foi afetado pela temperatura: em D. gessneri, foi 0.1 mgC/L em 22°C e 27°C mas aumentou em 32°C (entre 0.25 e 0.50 mgC/L). Na mesma temperatura de 27°C, o nivel crítico de alimento variou entre as espécies: foi mais alta (0.25 mgC/L) para D. sarsi e mais baixa (0.05 mgC/L) para M. reticulata comparada com D. gessneri (0.1 mgC/L). Em ambos, no desenvolvimento embrionário e postembrionário ocorreu o efeito do tamanho do corpo visto que as durações absolutas foram mais longas nas espécies maiores e mais curtas.na espécie menor. Nas três espécies, o prolongamento do desenvolvimento postembrionário nas combinações de alta temperatura e menores concentrações de alimento foi acompanhado por aumento no número de estádios juvenis.

Palavras-Chave: Daphnia gessneri; Diaphanosoma sarsi; Moina reticulata; Tropical; Experimentos; Embryonic(Dc); Postembryonic development (Dj); Ratio (DJ Dc); Nível crítico de alimento

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