SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.30 issue4The analysis of the daily rainfall in a pasture site during the Wet Season of 1999 - TRMM/ LBA projectReprodutive biology of the shrimp Macrobrachium brasiliense (Heller, 1862) (Crustacea: Decapoda: Palaemonidae) in small forest streams of Peruvian Amazon author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

Share


Acta Amazonica

Print version ISSN 0044-5967On-line version ISSN 1809-4392

Acta Amaz. vol.30 no.4 Manaus Dec. 2000

http://dx.doi.org/10.1590/1809-43922000304651 

CIÊNCIAS DA SAÚDE

Biodisponibilidade de Zinco da dieta dos pré-escolares e o efeito da adição da farinha de Banana (Musa paradisiaca). estudo em Ratos

Zinc bioavalability in pre-school diets and the effect of the addition of the Banana flour. Study in Rats

Alba Luz VÁSQUEZ 1  

Lucia Kiyoko Ozaki YUYAMA 2  

Jaime Paiva Lopes AGUIAR 3  

Risonilce Fernandes Silva SOUZA 3  

1 Pós-graduanda, Ciência de Alimentos, área de concentração em Nutrição - UA. Alexandre Amorin 330, Manaus-AM. CEP 69010-300.

2INPA/CPCS. Orientador, Lab. de Nutrição e Físico-Química de Alimentos. Av. André Araújo 1756, Aleixo, Manaus-AM. CEP 69083-000.

3INPA/CPCS. Lab. de Nutrição e Físico-Química de Alimentos. Av. André Araújo 1756, Aleixo, Manaus-AM. CEP 69083-000.

RESUMO

Foi avaliada a biodisponibilidade de zinco e o efeito da adição da farinha de banana, em dieta de pré-escolares de uma creche de Manaus, pelo método de depleção e repleção, em ratos. As refeições servidas aos pré-escolares foram coletadas por meio da porção em duplicata, por um período de 18 dias, secas e analisadas quanto a composição centesimal, fibra alimentar, zinco e fitato. O experimento constou de uma fase de depleção de zinco dos ratos, por um período de 35 dias após o nascimento, onde os mesmos receberam ração à base de caseína sem a adição de zinco na mistura salina. A segunda fase foi de 28 dias e o delineamento experimental foi inteiramente casualizado, consistindo de 4 grupos (Dieta dos pré-escolares, dieta dos pré-escolares adicionada da farinha de banana, ração controle à base de caseína, e ração controle à base de caseína, sem a adição de zinco na mistura salina), com 8 animais cada. De acordo com os resultados obtidos, verificou-se baixo teor de zinco na dieta dos pré-escolares. Os animais dos grupos que receberam a dieta dos pré-escolares adicionada ou não de farinha de banana tiveram menor índice de absorção aparente de zinco e menor retenção de zinco nos fêmures quando comparados com o grupo controle (p<0,05), demonstrando a baixa biodisponibilidade de zinco da dieta, possivelmente, pelos fatores interferentes presentes na mesma. Assim, a farinha de banana na concentração utilizada, não apresentou nenhum efeito na biodisponibilidade de zinco.

Palavras-Chave: zinco; dieta de pré-escolares; biodisponibilidade; banana

ABSTRACT

It was evaluated zinc bioavailability and the effect of the addition of banana flour to the diet of preschool of Manaus, for the methods of depletion and repletion in rats. The meals served to the preschool ones had been collected by means of the portion in duplicate, for a period of 18 days, dried and analysed for the centesimal composition, alimentary fiber, zinc and phytate. The experiment consisted of a phase of depletion of zinc in the rats, for a period of 35 days after birth, where the same ones had received ration to the base from casein without the addition from zinc in the saline mixture. The second phase was of 28 days and the experimental design was randomized entirely, consisting of 4 groups (Diet of the preschool, added of the banana flour, ration controls the base of casein and ration controls the base of casein, without the zinc addition in the saline mixture), with 8 animals each. According to the results, low concentration of zinc in the diet preschool were detected. The animals of the groups offered ration added with the preschool meals with or without banana flour had smaller index of apparent absorption, smaller zinc clamping in femur, when compared with the controls (p<0,05), demonstrating the low zinc bioavailability of the diet, possibly, due to some influence of the factors present in it. Therefore, banana flour in the concentration used in the present study, did not shown any effect in the zinc bioavailability.

Key words: zinc; diet of preschool; bioavailability; banana flour

Texto disponível apenas em PDF

Creative Commons License This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Non-Commercial License, which permits unrestricted non-commercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.