Acessibilidade / Reportar erro

Sombreamento dos cafezais: III - Resultados do 5º biênio (1961/1962)

Resumo

This paper deals with data obtained in 1961 and 1962 in shaded and unshaded coffee plots at Piracicaba, São Paulo, Brazil. The results can be summarized as follows: a - the production, in shaded and unshaded plots, did not show differences statistically significant; b - the percentage of coffee berry borer infestation was higher in shaded plots as compared with unshaded ones; c - coffee fruits brought from the field in the harvest time yielding up in sunshaded plots as compared with shaded ones.


Sombreamento dos cafezais* * Trabalho realizado com ajuda do Instituto Brasileiro do Café. (IBC). III - Resultados do 5º biênio (1961/1962)

E. A. Graner; C. Godoy Junior

E. S. A. "Luiz de Queiroz"

ABSTRACT

This paper deals with data obtained in 1961 and 1962 in shaded and unshaded coffee plots at Piracicaba, São Paulo, Brazil. The results can be summarized as follows:

a - the production, in shaded and unshaded plots, did not show differences statistically significant;

b - the percentage of coffee berry borer infestation was higher in shaded plots as compared with unshaded ones;

c - coffee fruits brought from the field in the harvest time yielding up in sunshaded plots as compared with shaded ones.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

Recebido para publicação em 22/8/62.

  • ANDRADE, E. NAVARRO - Cultura do café à sombra. Rev. Dep. Nac. Café 6:222-235, 1936.
  • BERGAMIN, J. - Sombreamento e broca. Rev. Dep. Nac. Café 23: 181-184, 1944. Idem, Ibidem - pp. 1009-1014, 1944.
  • BERGAMIN, J. - O sombreamento dos cafezais e a "broca do café". Rev. Dep. Nac. Café 25: 627-638, 1945.
  • CAMARGO, R. de - Sombreamento dos cafèzais. Bol. Agric. nş único, 1949.
  • FONSECA, J. PINTO - A broca e o sombreamento dos cafèzais. Rev. Inst. Café 25: 678-680, 1939.
  • FRANCO, C.M. - O problema do sombreamento dos cafèzais em São Paulo Ceres 8: 37-51, 1948. Idem - Bol. Superint. Serv. Café 22: 708-717, 1948.
  • FRANCO, C.M. - A água do solo e o sombreamento dos cafèzais na América Central. Bragantia 11: 99-119, 1951.
  • FRANCO, C.M. - Quantidade de água transpirada pelo cafeeiro sombreado e pelo ingazeiro. Bragantia 11: 121-125, 1951.
  • GODOY Jr., C. & GRANER, E.A. - Sombreamento dos cafèzais II - Resultados do 4ş biênio (1959/1960). An. E. S. A. "Luiz de Queiroz" 16: 61-76, 1961.
  • GOMES, F. P. - A comparação entre médias da análise de variância. An. E.S.A. "Luiz de Queiroz" 11: 1-12, 1954.
  • GRANER, E.A. & GODOY Jr. C. - Sombreamento dos cafèzais. I - Resultados de três ciclos bienais (1953/1958) obtidos na E. S. A. "Luiz de Queiroz". An. E. S. A. "Luiz de Queiroz" 16: 139-165, 1960.
  • MENDES, C. T. - O sombreamento dos cafèzais. Rev. Agric. 20: 229-260, 1945. Idem - 25: 213-223, 1950.
  • MENDES, J. E. T. - O sombreamento e os cafèzais paulistas. Bol. Superint. Ser. Café 19: 257-267, 1944.
  • MENDES, L.O.T - O sombreamento do cafeeiro e a broca do café. Rev. Inst. Café 15: 1578-1584, 1940.
  • SNEDECOR, G.W. - Statistical methods. Ames, Iowa, The Collegiate Press, Inc., 1946.
  • *
    Trabalho realizado com ajuda do Instituto Brasileiro do Café. (IBC).
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      11 Set 2012
    • Data do Fascículo
      1962
    Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Av.Páduas Dias, 11, C.P 9 / Piracicaba - São Paulo, Brasil, tel. (019)3429-4486, (019)3429-4401 - Piracicaba - SP - Brazil
    E-mail: scientia@esalq.usp.br