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Effects of ethephon and urea on ripening of fruits and leaf abscission of coffee (Coffea arábica L.)

Efeitos de ethephon e uréia na maturação de frutos e abscisão foliar do cafeeiro (Coffea arábica L.)

Abstracts

A field experiment was carried out to investigate the effects of ethephon and urea on ripening of fruits and leaf abscission of coffee plant. Ethephon (2-chloroethane phosphonic acid) sprays were applied to green Coffea arábica berries 26 days before counting date in concentrations of 0.5 and 0.25 ml/1 from Ethrel (240 a.i./l). The chemical accelerated the onset of fruit ripening at both concentrations. The efficacy of ethephon was increased adding urea. Ethephon 0.5 ml/1 promoted abscission of leaves and low concentration reduced shedding of leaves. The treatments did not affect the growth and production on the next harvest.


Como o ethephon pode melhorar a uniformidade na maturação dos frutos e uréia pode aumentar a eficácia do regulador vegetal, estes compostos foram utilizados no estudo da maturação e abscisão foliar em cafeeiro. E-thephon (ácido 2-cloroetilfosfônico) foi pulverizado em Coffea arábica cv. CatuaT Vermelho com frutos verdes, nas dosagens de 0,5 e 0,25 ml/l de Ethrel (240g i.a./l). 0 regulador vegetal acelerou a maturação dos frutos em ambas dosagens e adicionando-se uréia 2%, conforme determinações realizadas 26 dias após os tratamentos. A eficiência do ethephon foi incrementada com adição de uréia. Ethephon 0,5 ml/l provocou absci são foi iar, sendo que a dosagem de 0,25 ml/1 reduziu a queda das folhas do cafeeiro. Os tratamentos não afetaram o desenvolvimento dos ramos e a frutificação na safra seguinte.


Efeitos de ethephon e uréia na maturação de frutos e abscisão foliar do cafeeiro (Coffea arábica L.)

Effects of ethephon and urea on ripening of fruits and leaf abscission of coffee (Coffea arábica L.)

Paulo R.C. CastroI; José F. FrancoII; José D. CostaIII; Clarice G.B. DemétrioIV

IDepartamento de Botânica, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP

IIUnion Carbide do Brasil

IIIDepartamento de Agricultura e Horticultura, E.S.A "Luiz de Queiroz", USP

IVDepartamento de Matemática e Estatística, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP

RESUMO

Como o ethephon pode melhorar a uniformidade na maturação dos frutos e uréia pode aumentar a eficácia do regulador vegetal, estes compostos foram utilizados no estudo da maturação e abscisão foliar em cafeeiro. E-thephon (ácido 2-cloroetilfosfônico) foi pulverizado em Coffea arábica cv. CatuaT Vermelho com frutos verdes, nas dosagens de 0,5 e 0,25 ml/l de Ethrel (240g i.a./l). 0 regulador vegetal acelerou a maturação dos frutos em ambas dosagens e adicionando-se uréia 2%, conforme determinações realizadas 26 dias após os tratamentos. A eficiência do ethephon foi incrementada com adição de uréia. Ethephon 0,5 ml/l provocou absci são foi iar, sendo que a dosagem de 0,25 ml/1 reduziu a queda das folhas do cafeeiro. Os tratamentos não afetaram o desenvolvimento dos ramos e a frutificação na safra seguinte.

SUMMARY

A field experiment was carried out to investigate the effects of ethephon and urea on ripening of fruits and leaf abscission of coffee plant. Ethephon (2-chloroethane phosphonic acid) sprays were applied to green Coffea arábica berries 26 days before counting date in concentrations of 0.5 and 0.25 ml/1 from Ethrel (240 a.i./l). The chemical accelerated the onset of fruit ripening at both concentrations. The efficacy of ethephon was increased adding urea. Ethephon 0.5 ml/1 promoted abscission of leaves and low concentration reduced shedding of leaves. The treatments did not affect the growth and production on the next harvest.

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LITERATURA CITADA

ABELES, F.B., 1968. Role of RNA and protein synthesis in abscission. Plant Physiol. 43: 1577-1586.

BROWNING, G., 1974. 2 - chloroethanephosphonic acid reduces transpiration and stomatal opening in Coffea arábica L. Planta 121: 175-179.

BROWNING, G.; CANNELL, M.G.R., 1970. Use of 2 - chloroethane phosphonic acid to promote the abscission and ripening of fruit of Coffea arábica L. J. Hort. Sci . 45: 223-232.

DASS, H.C.; RANDHAWA, G.S.; SINGH, H.P.; GANAPATHY, K. M., 1976. Effect of pH and urea on the efficacy of ethephon for induction of flowering in pineapple. Scientia Horticulture 5: 265-268.

MENDES, L.F.; RESNIK, M.E., 1980. Efeito do ácido 2-cloroetilfosfônico e uréia sobre a abscisão foliar e floral em craveiros da India. 31º Congr. Nac. Bot., Ilhéus - Itabuna, 92pp.

OYEBADE, I.T., 1971. Effect of pre-harvest sprays of ethrel (2-chloroethane phosphonic acid) on Robusta coffee (Coffea canephora Pierre) berries. Turrialba 21: 442-444.

RODRÍGUEZ, S.J.; MOLERO, J.J., 1970. Ethrel: a potential coffee ripener. Jour. Agriculture 54: 689-690.

RUSSO, L.; DOSTAL, H.C; LEOPOLD, A.C., 1968. Chemical stimulation of fruit ripening. Bioscience 18: 109.

SONDAHL, M.R.; TEIXEIRA, A.A.; FAZUOLI, L.C.; MONACO, L. C, 1975. Efeito do etileno sobre o tipo e qualidade da bebida de café. Turrialba 24: 17-19.

YAMADA, Y.; WITTWER, S.H.; BUKOVAC, M.J., 1965. Penetration of organic compounds through isolated cuticular membrane with special reference to C14 urea. Plant Physiol. 40:170-175.

Entregue para publicação em 09/07/1981

  • ABELES, F.B., 1968. Role of RNA and protein synthesis in abscission. Plant Physiol. 43: 1577-1586.
  • BROWNING, G., 1974. 2 - chloroethanephosphonic acid reduces transpiration and stomatal opening in Coffea arábica L. Planta 121: 175-179.
  • BROWNING, G.; CANNELL, M.G.R., 1970. Use of 2 - chloroethane phosphonic acid to promote the abscission and ripening of fruit of Coffea arábica L. J. Hort. Sci . 45: 223-232.
  • DASS, H.C.; RANDHAWA, G.S.; SINGH, H.P.; GANAPATHY, K. M., 1976. Effect of pH and urea on the efficacy of ethephon for induction of flowering in pineapple. Scientia Horticulture 5: 265-268.
  • MENDES, L.F.; RESNIK, M.E., 1980. Efeito do ácido 2-cloroetilfosfônico e uréia sobre a abscisão foliar e floral em craveiros da India. 31ş Congr. Nac. Bot., Ilhéus - Itabuna, 92pp.
  • OYEBADE, I.T., 1971. Effect of pre-harvest sprays of ethrel (2-chloroethane phosphonic acid) on Robusta coffee (Coffea canephora Pierre) berries. Turrialba 21: 442-444.
  • RODRÍGUEZ, S.J.; MOLERO, J.J., 1970. Ethrel: a potential coffee ripener. Jour. Agriculture 54: 689-690.
  • RUSSO, L.; DOSTAL, H.C; LEOPOLD, A.C., 1968. Chemical stimulation of fruit ripening. Bioscience 18: 109.
  • SONDAHL, M.R.; TEIXEIRA, A.A.; FAZUOLI, L.C.; MONACO, L. C, 1975. Efeito do etileno sobre o tipo e qualidade da bebida de café. Turrialba 24: 17-19.
  • YAMADA, Y.; WITTWER, S.H.; BUKOVAC, M.J., 1965. Penetration of organic compounds through isolated cuticular membrane with special reference to C14 urea. Plant Physiol. 40:170-175.

Publication Dates

  • Publication in this collection
    18 Apr 2012
  • Date of issue
    1981

History

  • Received
    09 July 1981
Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Av.Páduas Dias, 11, C.P 9 / Piracicaba - São Paulo, Brasil, tel. (019)3429-4486, (019)3429-4401 - Piracicaba - SP - Brazil
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