Abstracts
On an apple grove situated at Buri, State of São Paulo, fruits were collected from trees 1-2; 3-4; 4-5, and 6 - 7 years old. The fruits were analysed for N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn and Zn. The authors concluded: a) the concentrations of the nutrients in the fruits differ according to the variety, age of the tree and age of the fruit; b) the concentrations of nutrients decrease with aging of the fruits; c) the concentrations of the macronutrients obey the following order: N>K>P>Ca>S> Mg; d) for the micronutrients, the following order was ob -served: Fe > B > Mn > Cu > Zn.
Em uma plantação de macieira (Pyrus malus L.), cultivares 'Ohio Beauty' e 'Brasil', localizada no município de Buri, SP, instalada sobre um Latossol Vermelho Escuro Orto, foram amostrados frutos em diferentes está dios de desenvolvimento de plantas com 1-2, 3-4, 4-5 e 6-7 anos de idade. O material coletado foi analisado para N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn e Zn. Os autores observaram que as concentrações de nutrientes nos frutos diferem conforme o cultivar, idade da planta e idade do fruto.
Nutrição mineral da macieira. V. concentração de nutrientes nos frutos durante o crescimento* * Parte da dissertação apresentada pelo primeiro autor a E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP, Piracicaba.
Concentration of nutrients in the apple fruits at different ages
P.E. TraniI; H;.P. HaagII; A.R. DechenII; C.B. CataniIII
ICoordenadoria de Assistência Técnica Integral (CATl),Campinas, SP
IIDepartamento de Química, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP
IIIEngenheiro Agrônomo
RESUMO
Em uma plantação de macieira (Pyrus malus L.), cultivares 'Ohio Beauty' e 'Brasil', localizada no município de Buri, SP, instalada sobre um Latossol Vermelho Escuro Orto, foram amostrados frutos em diferentes está dios de desenvolvimento de plantas com 1-2, 3-4, 4-5 e 6-7 anos de idade. O material coletado foi analisado para N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn e Zn. Os autores observaram que as concentrações de nutrientes nos frutos diferem conforme o cultivar, idade da planta e idade do fruto.
SUMMARY
On an apple grove situated at Buri, State of São Paulo, fruits were collected from trees 1-2; 3-4; 4-5, and 6 - 7 years old. The fruits were analysed for N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn and Zn.
The authors concluded:
a) the concentrations of the nutrients in the fruits differ according to the variety, age of the tree and age of the fruit;
b) the concentrations of nutrients decrease with aging of the fruits;
c) the concentrations of the macronutrients obey the following order: N>K>P>Ca>S> Mg;
d) for the micronutrients, the following order was ob -served: Fe > B > Mn > Cu > Zn.
Texto completo disponível apenas em PDF.
Full text available only in PDF format.
LITERATURA CITADA
BATJER, L.P.; ROGERS, B.L.; THOMPSON, A.H., 1952. Fertilizer applications as related to nitrogen, phosphorus, potassium calcium and magnesium utilization by apple trees. Proc. Am. Soc. Hort. 60: 1-16.
CHILDERS, N.F., Ed., 1966. Nutrition of fruit crops, tropical, subtropical, temperate tree and small fruits, Horticultural Publication, New Jersey, 888 p.
HIROCE, R.; OJIMA, M.; GALLO, J.R.; BATAGLI A, O.C. FURLANI, P.R.; FURLANI, A.M.C., 1979. Composição mineral e exportação de nutrientes pelas colheitas de frutos subtropicais e temperados. An. 5º Congr. Brasileiro Fruticultura 1: 179 -194.
MAGNANI, M.; FREIRE, C.J. da S.; MORAES, E.C., 1979. Levantamento nutricional em pomares de macieira cultivar 'Golden Delicious', no município de Vacaria - RS, EMBRAPA - V/Cascata, RG (Comunicado técnico, nº 3), 6 p.
MARCELLE, R., 1976. Evolutions saisonnieres de compositions minerales des femilles et des fruits dans deux vegers de jommirs golden, 4th Intern. Colloquium on the Control of Plant Nutrition, 1: 169-177.
MARTINS, M. D.L.; LIRA, C.L.L., (1981). Catalogo de publicações da EMBRAPA e Empresas Estaduais de Pesquisa Agropecuária: 1974 -1979, EMBRAPA, Brasília, DF, 2:52.
SARRUGE, J.; HAAG, H.P., 1974 - Analise química em plantas, E. S.A. "Luiz de Queiroz", USP, Piracicaba, 56 p.
SPERRY, S., 1981. Bibliografias brasileiras do pêssego e de outras frutas de clima temperado, EMBRAPA, Pelotas, RG, 237 p.
TRANI, P.E., 1980. Absorção, concentração de nutrientes e sintomatologia de carências em macieira (Pyrus malus L.). Dissertação, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP, Piracicaba, 216 p.
WILKINSON, B.G.; PERRING, M.A., 1964. Changes in the chemical composition of apples during development and near picking time. Y. Sci. Fd. Agric. 15: 146-152.
Entregue para publicação em 07/12/1981
- BATJER, L.P.; ROGERS, B.L.; THOMPSON, A.H., 1952. Fertilizer applications as related to nitrogen, phosphorus, potassium calcium and magnesium utilization by apple trees. Proc. Am. Soc. Hort. 60: 1-16.
- CHILDERS, N.F., Ed., 1966. Nutrition of fruit crops, tropical, subtropical, temperate tree and small fruits, Horticultural Publication, New Jersey, 888 p.
- HIROCE, R.; OJIMA, M.; GALLO, J.R.; BATAGLI A, O.C. FURLANI, P.R.; FURLANI, A.M.C., 1979. Composição mineral e exportação de nutrientes pelas colheitas de frutos subtropicais e temperados. An. 5ş Congr. Brasileiro Fruticultura 1: 179 -194.
- MAGNANI, M.; FREIRE, C.J. da S.; MORAES, E.C., 1979. Levantamento nutricional em pomares de macieira cultivar 'Golden Delicious', no município de Vacaria - RS, EMBRAPA - V/Cascata, RG (Comunicado técnico, nº 3), 6 p.
- MARCELLE, R., 1976. Evolutions saisonnieres de compositions minerales des femilles et des fruits dans deux vegers de jommirs golden, 4th Intern. Colloquium on the Control of Plant Nutrition, 1: 169-177.
- MARTINS, M. D.L.; LIRA, C.L.L., (1981). Catalogo de publicações da EMBRAPA e Empresas Estaduais de Pesquisa Agropecuária: 1974 -1979, EMBRAPA, Brasília, DF, 2:52.
- SARRUGE, J.; HAAG, H.P., 1974 - Analise química em plantas, E. S.A. "Luiz de Queiroz", USP, Piracicaba, 56 p.
- SPERRY, S., 1981. Bibliografias brasileiras do pêssego e de outras frutas de clima temperado, EMBRAPA, Pelotas, RG, 237 p.
- TRANI, P.E., 1980. Absorção, concentração de nutrientes e sintomatologia de carências em macieira (Pyrus malus L.). Dissertação, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP, Piracicaba, 216 p.
- WILKINSON, B.G.; PERRING, M.A., 1964. Changes in the chemical composition of apples during development and near picking time. Y. Sci. Fd. Agric. 15: 146-152.
Publication Dates
-
Publication in this collection
18 Apr 2012 -
Date of issue
1981