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Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz

Print version ISSN 0071-1276On-line version ISSN 2316-8935

An. Esc. Super. Agric. Luiz de Queiroz vol.48  Piracicaba  1991

http://dx.doi.org/10.1590/S0071-12761991000100016 

NUTRIÇÃO DE PLANTAS PLANT NUTRITION

 

Nutrição mineral das hortaliças. LXXXVIII. Extração de nutrientes em alho-porró (Allium porrum)

 

Vegetable mineral nutrition. LXXXVIII. Nutrient extraction by leek (Allium porrum)

 

 

Keigo MinamiI; Henrique Paulo HaagII

IProfessor Associado do Departamento de Horticultura, ESALQ/USP, Caixa Postal 9, 13400 - PIRACICABA-SP
IIProfessor Titular do Departamento de Química, ESALQ/USP, Caixa Postal, 9 - 13400 -PIRACICABA-SP

 

 


RESUMO

Com a finalidade de estudar a extração de macro e micronutrientes durante o desenvolvimento do alho-porró, em condições de campo, foi feita a coleta de materiais a cada 20 dias, num ciclo total de 170 dias, quando cada planta atingiu o peso de 12,87 g de matéria-seca. Para uma população de 166.667 plantas por ha, a quantidade de nutrientes extraídos foi: N-115,36 kg, P-7,88 kg, K-55,16 kg, Ca-13,14 kg, Mg-7,69 kg, S-7,10 kg, B-38,89g, Cu-17,77 g, Fe-1165,49 g, Mn-52,09 g e Zn-47,15 g.

Termos para Indexação: nutrição mineral, hortaliças, alho-porró.


ABSTRACT

An experient was carried out in order to determine the nutrients extraction by leek, in field condition. Plant materials were collected, since 50 days after transplanting, in intervals of 20 days up to 170 days growth. The results showed that, in the end of the experiment, the dry matter weight was 12.87 g per plant: N and K levels were the highest levels in the shoot and root of the plants. The same occurred with Fe in relations to micronutrients. The nutrients extraction by a population of 166.667 plants per ha occurred as follow: 115,36 kg of N, 7,88 kg of P, 55,16 kg of K, 13,14 kg of Ca, 7,69 kg of Mg, 7,10 kg of S, 38,89 g of B, 17,77 g of Cu, 1165,49 g of Fe, 52,09 g of Mn and 47,15 g of Zn.

Index Terms: vegetable, mineral nutrition, leek.


 

 

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

 

 

REFERÊNCIAS BIBLIOGRÁFICAS

CAMARGO, L. S . As hortaliças e seu cultivo. Fundação Cargill, Campinas, 1981, 32p.         [ Links ]

HAWORTH, F. The effects of organic nitrogen fertilizers on the field of ecule potatoes, spring cabages, leeks and summer cabages. J. Hort. Sci., London, 36:202-215, 1961.         [ Links ]

SARRUGE, D.R. & HAAG, H.P. Análises Químicas em Plantas. Piracicaba, ESALQ/USP, 1974, 56p.         [ Links ]

 

 

Trabalho entregue para publicação em 27.12.89
Trabalho aprovado para publicação em 11.01.91

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