SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.28 issue1Utilization of starea (product of starch + urea extrusion) with different urea proportions: 1. Consumption and apparent digestibility of dry matter, neutral detergent fiber and acid detergent fiberRooting of apical cuttings and first development of the plants in the field author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

Share


Ciência e Agrotecnologia

Print version ISSN 1413-7054

Ciênc. agrotec. vol.28 no.1 Lavras Jan./Feb. 2004

https://doi.org/10.1590/S1413-70542004000100028 

a28

COMUNICAÇÃO

 

Analise comparativa da organização e metodologia da seleção clonal da videira na frança e Brasil1

 

Clone selection methods for grapevine in France

 

 

Murillo de Albuquerque Regina

Engenheiro Agrônomo, DsC., Pesquisador/EPAMIG, Avenida Santa Cruz, 500 - Caixa Postal 33 – 37780-000 – Caldas, MG, E-mail: murillo@epamigcaldas.gov.br – Bolsista CNPq

 

 


RESUMO

A origem policlonal da videira, associando-se sua sensibilidade à ocorrência de mutações somáticas espontâneas, faz com que exista uma grande variabilidade genética no interior de uma mesma cultivar dessa espécie, permitindo, por meio da seleção clonal, a obtenção de descendências que atendam aos objetivos específicos de produção, como produtividade e qualidade. Em razão da ocorrência generalizada de viroses na maioria dos vinhedos, a seleção clonal da videira é obrigatoriamente genética e sanitária, devendo obedecer a um certo número de etapas para que os clones selecionados possam atender aos requisitos qualitativos desejados. Na França, o programa de seleção clonal da videira data dos anos 60, e já permitiu a obtenção de centenas de clones de cultivares porta-enxerto e cultivares de vinho e mesa. Com este trabalho objetivou-se ilustrar as diferentes etapas e organização da seleção clonal da videira na França.

Termos para Indexação: Variabilidade genética, viroses, certificação, Vitis sp.


ABSTRACT

The polyclone origin of grapevine has been associated with the high occurrence of somatic mutations. Most part of these mutations are spontaneous and are responsible for most of the genetic variability inside a variety of this species. The large genetic variability found in grapevine has allowed grape breeders to obtain new varieties with better agronomic traits only by clone selection. However, due to the virus occurrence, the clone selection has been used also to eliminate plant pathogens, as a routine procedure. The selection process of plants without virus follows a severe set of rules where several steps are developed before the new clone is obtained. The program of clone selection in France, has been developed since the 60's decade and has been responsible for the creation of hundreds of varieties of rootstocks, table grapes and wine grapes. This work has as main objective, make a report about the organization of the several stages of clone selection in France.

Index Terms: Genetic variability, virus, certification, Vitis sp.


 

 

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

 

Referências Bibliográficas

AUDEGUIN, L.; BOIDRON, R.; BLOY, P.; GRENAN, S.; LECLAIR, P.; BOURSIQUOT, J. M. L’expérimentation des clones de Vigne en France: etat des lieux, méthodologie et perspectives. Progrès Agricole et Viticole, Année, v. 116, n. 22, p. 486-491, 1999.         [ Links ]

AUDEGUIN, L.; BOIDRON, R.; LECLAIR, P. H.; BOURSIQUOT, J. M. Les conservatoires de clones de cépages de cuve en France: etat des lieux, méthodologie e perspectives. Progès Agricole et Viticole, Année, v. 115, n. 23, p. 503-514, 1998.         [ Links ]

BOIDRON, R. Evolution de l’assortiment varietal et clonal : objectifs et méthodes de selection. Progés Agricole et Viticole, Année, v. 117, n. 5, p. 111-114, 2000.         [ Links ]

BOUBALS, D. Le problème actuel de la sélection clonale, sanitaire et génétique de la vigne. Progrès Agricole et Viticole, Année, v. 113, n. 7, p. 163-164, 1996.         [ Links ]

BOUQUET, A. La création variétale à l’INRA de 1950 a 1999: objectifs, méthodes, resultats: perspectives pour le XXI ème siècle. Progrès Agricole et Viticole, Année, v. 117, n. 5, p. 114-118, 2000.         [ Links ]

CORDEAU, J. Création d’un vignoble: greffage de la vigne et porte-greffes: elimination des maladies à virus. Bordeaux: Féret, 1998. 182 p.         [ Links ]

ENTAV. Catalogue des variétés et clones de vigne cultivés en France. Grau du Roi, 1995. 357 p.         [ Links ]

GRENAN, S.; BOIDRON, R.; BONNET, A. Bilan et réflexions sur 35 années de sélection sanitaire en France. Progrès Agricole et Viticole, Année, v. 115, n. 19, p. 406-414, 1998.         [ Links ]

HUGLIN, P.; SCHNEIDER, C. Biologie et écologie de la vigne. Paris: Lavoisier Tec & Doc., 1998. 370 p.         [ Links ]

ONIVINS. La certification des plants de vigne. Progrès Agricole et Viticole, Année, v. 113, n. 7, p.158-160, 1996a.         [ Links ]

ONIVINS. Viroses e la vigne et tests sanitaires. Progès Agricole et Viticole, Année, v. 113, n. 7, p. 161-162, 1996b.         [ Links ]

SILVA, A. L. da. Programa de certificação de mudas de videira em Santa Catarina. In: ______. Viticultura e enologia: atualizando conceitos. Caldas: EPAMIG-FECD, 2002. p. 215-231.         [ Links ]

WALTER, B. Effets des viroses sur la vigne et ses produits: I. généralités. Progès Agricole et Viticole, Année, v. 113, n. 22, p. 482-488, 1996.         [ Links ]

WALTER, B. Effets des viroses sur la vigne et ses produits: III. l’enroulement et le complexe du bois strié. Progrès Agricole et Viticole, Année, v. 114, n. 4, p. 79-86, 1997a.         [ Links ]

WALTER, B. Effets des viroses sur la vigne et ses produits: IV. virus et viroses divers: Marbrure, incompatibilités au greffage, énation, etc. Progrès Agricole et Viticole, Année, v. 114, n. 9, p. 199-204, 1997b.         [ Links ]

 

 

(Recebido para publicação em 31 de julho de 2001 e aprovado em 6 de agosto de 2002)

 

 

1Extraído do relatório de pós-doutorado do autor.

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License