SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.12 issue1Reichenbach's epistemology applied to the development of context practical work (CPW)Garbage collectors and intestinal parasitosis: the role played by social representations in its prevention author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

Share


Ciência & Educação (Bauru)

Print version ISSN 1516-7313On-line version ISSN 1980-850X

Ciênc. educ. (Bauru) vol.12 no.1 Bauru Jan./Apr. 2006

http://dx.doi.org/10.1590/S1516-73132006000100003 

O ensino da digestão-nutrição na era das refeições rápidas e do culto ao corpo

 

Digestion-nutrition teaching in the fast food and body cult era

 

 

Fabiana Gaspar GonzalezI; Lucia Maria PaleariII

IDoutora em Fármacos e Medicamentos. <bibagonzales@hotmail.com>
IIDocente, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Unesp), Instituto de Biociências de Botucatu, Departamento de Educação. <lpaleari@ibb.unesp.br>

 

 


RESUMO

Mudanças notáveis nos hábitos alimentares, acompanhadas de práticas fisioculturistas intensas, são a tônica dos dias atuais, com registros de carências nutricionais e de obesidade bastante preocupantes, do ponto de vista da saúde pública, entre crianças, jovens e adultos. Mas o que conhecem as crianças e os adolescentes sobre o processo de digestão-nutrição, os conceitos básicos envolvidos e as condutas alimentares adequadas à boa saúde humana? Como é desenvolvido esse tema nas escolas públicas e particulares de ensino? Tais questionamentos desencadearam um estudo sobre a natureza das práticas desenvolvidas por professores de ciências e biologia e o conhecimento apresentado por alunos de escolas públicas e particulares. Os resultados revelaram inadequação no tratamento metodológico de ensino do processo de digestão e conceitos envolvidos nesse tema, que levam os alunos ao desinteresse e a manterem praticamente inalterados os conhecimentos ordinários que possuem. O processo de digestão e nutrição, bem como suas implicações para a saúde, configuraram-se como fenômenos desvinculados do aluno, à semelhança do que observamos nos livros didáticos por eles utilizados. A dinâmica das inter-relações alimentares entre seres vivos são superficialmente consideradas em ecologia e passam ao largo das adaptações comportamentais, morfológicas e fisiológicas envolvidas. Considerando esses resultados, propõe-se conteúdo baseado em abordagem ecológica, voltado para determinadas atividades experimentais, jogos e interações coevolutivas de seres vivos - aspectos biológicos e sociais, para o despertar de posturas reflexivas e críticas diante das transformações sociais em curso e de nossas necessidades biológicas no que se refere à alimentação e saúde.

Palavras-chave: Ensino de ciências. Digestão. Nutrição. Educação alimentar. Abordagem sistêmica.


ABSTRACT

There have been marked changes in eating habits perceptions of body image; these are currently very important with reports of nutritional deficiency and obesity, and are a large public health concern among children, adolescents, and adults. But what do children and adolescents know about the nutritiondigestion process and the basic concepts involved, and adequate eating behaviours for good health? How is this theme developed in state and private schools? These questions led to a study of the nature of practices developed by science and biology teachers and the knowledge shown by students in schools. Results revealed inadequate teaching methodology when dealing with the digestion process and the specific concepts involved in these themes, which leads to student disinterest and practically no change in their common understanding of the subject. Digestion and nutrition processes, as well as their health implications are seen as phenomena apart from student's life similar to how they are presented in the school text books. The dynamics of eating interrelations between living creatures are superficially covered in ecology and little attention is paid to the behavioural, morphological, and physiological changes involved. Considering these results we propose content based on an ecological approach directed towards specific experimental activities, games, and the co-evolutive interactions of living beings – social and biological aspects – to start students thinking about and criticising current social trends and our biological needs in relation to eating and health.

Keywords: Science teaching. Digestion. Nutrition. Eating education. Systemic approach.


 

 

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

 

 

Referências

ABREU, E. S.; VIANNA, I. C.; MORENO, R. B.; TORRES, E. A. F. S. Alimentação Mundial: uma reflexão sobre a história. Saúde e Sociedade, v. 10, n. 2, 2001.         [ Links ]

BERTALANFFY, L. V. Teoria General de los Sistemas – fundamentos, desarrollo, aplicaciones. México: Fondo de Cultura Económica, 1976. 311p.         [ Links ]

BRASIL. Ministério da Educação e do Desporto. Parâmetros Curriculares Nacionais (3º e 4º ciclos): Ciências Naturais. Brasília, 1998.         [ Links ]

______. Ministério da Educação e do Desporto. Parâmetros Curriculares Nacionais (Ensino Médio): Ciências da Natureza, Matemática e suas Tecnologias. Brasília, 2000. Parte III .         [ Links ]

BRUNER, J. O processo da Educação. São Paulo: Nacional, 1987. 87p.         [ Links ]

______ . Atos de significação. Porto Alegre: Artes Médicas, 1997. 130p.         [ Links ]

______ . Cultura da Educação. Lisboa: Edições 70, 2000. 238p.         [ Links ]

CAMBRAIA, R. P. B. Aspectos psicobiológicos do comportamento alimentar. Revista de Nutrição, v. 17 n. 2, p. 217-225, 2004.         [ Links ]

CARVALHO, A. M. P.; GIL-PÉREZ, D. Formação de Professores de Ciências: tendências e inovações. São Paulo: Cortez, 1995. 120p.         [ Links ]

CICILINI, G. A. Ensino de Biologia: o livro didático e a prática pedagógica dos professores no ensino médio. Ensino em Re-Vista, v. 6, n. 1, p. 29-37, jul./jun., 1997/1998.         [ Links ]

COSTA, E. Q.; RIBEIRO, V. M. B.; RIBEIRO, E. C. O. Programa de alimentação escolar: espaço de aprendizagem e produção de conhecimento. Revista de Nutrição, v. 14, n. 3, 2001.         [ Links ]

EGAN, K. O uso da narrativa como técnica de ensino. Lisboa: Dom Quixote, 1994. 141p.         [ Links ]

______. A mente educada. São Paulo: Bertrand do Brasil, 2002. 400p.         [ Links ]

FRACALANZA, H.; AMARAL, I. A.; GOUVEIA, M. S. F. O ensino de ciências no primeiro grau. São Paulo: Atual, 1987. 124p.         [ Links ]

GIORDAN, A.; DE VECCHI, G. As origens do saber - das concepções dos aprendentes aos conceitos científicos. Porto Alegre: Artes Médicas, 1996. 222p.         [ Links ]

GORE, S. A.; FOSTER, J. A.; DILILLO, V. G.; KIRK, K.; SMITH WEST, D. Television viewing and snacking. Eating behaviors, n. 4, p. 399-405, 2003.         [ Links ]

GONZALES, F. G. O ensino da digestão no Nível Médio: situação atual e proposta para uma abordagem ecológica, que enfatiza as inter-relações e seus aspectos coevolutivos. Botucatu. 1999. 41f. Monografia (Graduação em Ciências Biológicas) – Instituto de Biociências, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu.         [ Links ]

HALFORD, J. C. G.; GILLESPIE, J.; BROWN, V.; PONTIN, E. E.; DOVEY, T. M. Effect of television advertisements for foods on food consumption in children. Appetite, n. 42, p. 221-225, 2004.         [ Links ]

JACOB, E.; GOLDSTEINS, J.; LÓPEZ, A.; NÚNEZ, E.; LÓPEZ, T. Social class, family and life stule factors associated with overweight and obesity among adults in Peruvian cities. Preventive medicine, n. 37, p. 396-405, 2003.         [ Links ]

KEERY, H., VAN DEN BERG, P., THOMPSON, J. K. An evaluation of tripartite influence model of body dissatisfaction and eating disturbance with adolescent girls. Body image, n. 1 p. 237-251, 2004.         [ Links ]

LEONARD, W. R. Alimentos e evolução humana. Scientific American Brasil, n. 8, p. 74 - 83, 2003.         [ Links ]

MEGID NETO, J.; FRACALANZA, H. O livro didático de Ciências: problemas e soluções. Ciência & Educação, v. 9, n. 2, p. 147-157, 2003.         [ Links ]

MINTZ, S. W.; DU BOIS, C. M. The anthropology of food and eating. Annual Review of Anthropology, v. 31, 2002.         [ Links ]

MORIN, E. Ciência com consciência. Rio de Janeiro: Bertrand do Brasil, 2001. 344p.         [ Links ]

MOURA, A. R. Cadernos Cedes. v. 6, p. 8-18, 1989.         [ Links ]

NICOLESCU, B. Educação e transdisciplinaridade. Brasília: Unesco, 1999. 185p.         [ Links ]

______. ______. Brasília: Unesco, 2000. 185p.         [ Links ]

NUÑEZ; BANET. Modelos conceptuales sobre las relaciones entre digestón, respiración y circulación. Enseñanza de Las Ciências, v. 14, n. 3, p. 261-278. 1996.         [ Links ]

OECD. Knowledge and skills for life. Programme for International Student Assessment (PISA) – Executive summary, 2000.         [ Links ]

PALEARI, L. M. Investigações práticas sobre a digestão no Ensino Fundamental. Ciências Biológicas e do Ambiente, v. 1, n. 1, p. 89-102. 1999.         [ Links ]

PESQUISA. A pressão da vida moderna. Revista Pesquisa Fapesp, n. 83, p. 36-37, 2003.         [ Links ]

PRETTO, N. L. A ciência nos livros didáticos. Campinas: Editora da Unicamp/Bahia: Universidade Federal da Bahia, 1985. 95p.         [ Links ]

SÖRENSEN, T. I. A. The changing lifestyle in the world: body weight and what else?. Diabets care, v. 23, supplement 2, p. 1-4, 2000.         [ Links ]

TARTAGLIA, J. C. Desenvolvimento, fome e segurança alimentar. In: VALENTE, F. L.S. Fome desnutrição e cidadania: inclusão social e direitos humanos.         [ Links ] Saúde e Sociedade, v. 12, n. 1, p. 117-130, 2003.         [ Links ]

VANDER WAL, J. S.; THELEN, M. H. Predictors of body image dissatisfaction in elementary-age school girls. Eating Behaviors, n. 1, p. 105-122, 2000.         [ Links ]

WAGNER, N.; MEUSEL, D.; KIRCH, W. Nutrition education for children - results and perspectives. Journal Public Health, v. 13, p. 102-110, 2005.         [ Links ]

 

 

Artigo recebido em fevereiro de 2006 e aceito em abril de 2006.

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License