Acessibilidade / Reportar erro

Nutrient intake and quantitative aspects of carcass of finishing sheep fed with diets containing cashew nut meal

Consumo de nutrientes e aspectos quantitativos de carcaça de ovinos em terminação alimentados com dietas contendo farelo de castanha de caju

Abstracts

This work aimed to determine the nutrient intake and quantitative aspects of sheep carcass from three different genetic groups. Eighteen animals with initial average body weight of 20.1kg were used in a completely randomized design, in a factorial 3x2 scheme (three different crossbreeds - 6 F1Dorper x non defined breed, 6 F1Somalis x non defined breed and 6 F1Santa Inês x non defined breed versus two diets). The diets fed to the animals were formulated with or without cashew nuts. The inclusion of cashew nut meal in the diet influenced nutrient intake. Differences of intake among the animal groups were observed as higher intake for F1Dorper x non defined breed (NDB), followed by F1Somalis x NDB and for F1Santa Inês x NDB. However, the control diet produced no difference among these genotypes. The average daily gain was lower for both crossbreeds when cashew nut meal was added in the diets. The evaluated crossbreeds and diets did not affect the feed:gain ratio. The carcasses analyses showed that the inclusion of cashew nut meal in the diets reduced the cold carcass weight and the rib weight. The addition of cashew nut meal in the diets for lambs reduces food intake and carcass yield. The crossbreed F1Dorper x NDB presented the higher rate of average daily gain.

sheep crossbreeds; cashew by-products; ruminant nutrition; sheep performance


Objetivou-se determinar o consumo de nutrientes e os aspectos quantitativos da carcaça de ovinos de diferentes grupos genéticos com dietas com ou sem farelo de castanha de caju. Foram usados dezoito ovinos com peso inicial médio de 20,1kg em um delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 3 x 2 (três cruzamentos e duas dietas diferentes). A inclusão do farelo de castanha de caju influenciou (P<0,05) o consumo de nutrientes. Diferenças de consumo entre as raças resultaram em maior consumo para os animais mestiços Dorper x sem padrão racial definido (SPRD), seguidos pelos mestiços Somalis x SPDR e pelos mestiços Santa Inês x SPRD. No entanto, não houve diferenças entre os genótipos em relação à dieta controle. O ganho de peso médio diário foi menor para as raças a cuja dieta foi adicionado farelo de castanha de caju. Os diferentes cruzamentos e as dietas não afetaram a conversão alimentar. A inclusão de farelo de castanha de caju nas dietas reduziu o peso de carcaça fria, bem como o peso das costelas. A adição de farelo de castanha de caju diminui o consumo de alimentos e o rendimento de carcaça. Entre os cruzamentos avaliados neste estudo, os ovinos mestiços Dorper x SPRD apresentam maior taxa de ganho de peso médio diário.

raças ovinas; desempenho animal; nutrição de ruminantes; subprodutos do caju


  • AMARAL, R.M.; MACEDO, F.A.F.; MACEDO, F.G.; LINO, D.A.; ALCALDE, C.R.; DIAS,F.B.; GUALDA, T.P. Deposição tecidual em cordeiros Santa Inês, ½ Dorper-Santa Inês e ½ White Dorper-Santa Inês avaliados por ultrassonografia. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal [Online], v.12, n.3, p.658-669, 2011a.
  • AMARAL, R.M.; MACEDO, F.A.F.; ALCALDE, C.R.; LINO, D.A.; BÁNKUTI, F.I.; MACEDO, F.G.; DIAS, F.B.; GUALDA, T.P. Desempenho produtivo e econômico de cordeiros confinados abatidos com três espessuras de gordura. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal [Online], v.12, n.1, p.155-165, 2011b.
  • ARAÚJO FILHO, J.T.; COSTA, R.G.; FRAGA, A.B.; SOUSA, W.H.; CEZAR, M.F.; BATISTA, A.S.M. Desempenho e composição da carcaça de cordeiros deslanados terminados em confinamento com diferentes dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, v.39, n.2, p.363-371, 2010.
  • ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - AOAC. Official Methods of Analysis 18th ed. Gaithersburg, MD, 2006.
  • BARROS, N.N.; VASCONCELOS, V.R.; ARAÚJO, M.R.A.; MARTINS, E.C. Influência do grupo genético e da alimentação sobre o desempenho de cordeiros em confinamento. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.38, n.9, p.1111-1116, 2003.
  • BARROSO, D.D.; ARAÚJO, G.G.L.; SILVA, D.S.; GONZAGA NETO, S.; MEDINA, F.T. Desempenho de ovinos terminados em confinamento com resíduo desidratado de vitivinícolas associado a diferentes fontes energéticas. Ciência Rural, v.36, n.5, p.1553-1557, 2006.
  • CAPPELLE, E.R.; VALADARES FILHO, S.C.; SILVA, J.F.C.; CECON, P.R. Estimativas do valor energético a partir de características químicas e bromatológicas dos alimentos. Revista Brasileira de Zootecnia, v.30, n.6, p.1837-1856, 2001.
  • CARTAXO, F.Q.; SOUSA, W.H.; COSTA, R.G., CEZAR, M.F.; PEREIRA FILHO, J.M.; CUNHA, M.G.G.C. Características quantitativas da carcaça de cordeiros de diferentesgenótipos submetidos a duas dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, v.40, n.10, p.2220-2227, 2011.
  • DEVENDRA, C., LEWIS, D. The interaction between dietary lipids and fiber in the sheep. 2. Digestibity studies. Animal Production, v.19, n.1, p.67-76, 1974.
  • FURUSHO-GARCIA, I.F.; PEREZ, J.R.O.; BONAGURIO, S.; LIMA, A.L.; QUINTÃO, F.A. Estudo dos cortes da carcaça de cordeiros Santa Inês puros e cruzas Santa Inês com Texel, Ile de France e Bergamácia. Revista Brasileira de Zootecnia, v.33, n.2, p.453-462, 2004.
  • INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. [2011]. Estatísticas sobre o rebanho, e a produção de rebanho. Disponível em: <http://www.sidra.ibge.gov.br>. Acesso em 12/06/2011.
  • MAHGOUB, O.; KHANB, A.J.; AL-MAQBALYA, R.S.; AL-SABAHI J.N.; ANNAMALAI, K.; AL-SAKRY, N.M. Fatty acid composition of muscle and fat tissues of Omani Jebel Akhdar goats of different sexes and weights. Meat Science, v.61, n.4, p.381-387, 2002.
  • MENEZES, L.F.G.; RESTLE, J.; BRONDANI, I.L. Características da carcaça de novilhos de gerações avançadas do cruzamento alternado entre as raças charolês e nelore, terminados em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v.34, n.3, p.934-945, 2005.
  • MERTENS, D.R. Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cows. Journal of Dairy Science, v.80, p.1463-1481, 1997.
  • MERTENS, D.R. Regulation of forage intake. In: FAHEY JR., G.C. (Ed.) Forage quality, evaluation and utilization Madison: American Society of Agronomy, 1994. p.450-493.
  • MORENO, G.M.B.; SILVA SOBRINHO, A.G.; ROSSI, R.C.; PEREZ, H.L.; LEÃO, A.G.; ZEOLA, N.M.B.L.; SOUZA JÚNIOR, S.C. Desempenho e rendimentos de carcaça de cordeiros Ile de France desmamados com diferentes idades. Revista Brasileira de Saúde de Produção Animal [Online], v.11, n.4, p.1105-1116, 2010.
  • NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of sheep 6.ed. Washington, D.C.: NationalAcademy Press, 1985. 99p.
  • NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids 1.ed. Washington, D.C.: NationalAcademy Press, 2007. 384p.
  • PALMQUIST, D.L.; JENKINS, T.C. Fat in lactation rations: review. Journal of Dairy Science, v.63, p.1-14, 1980.
  • PEREIRA, E.S.; PIMENTEL, P.G.; FONTENELE, R.M.; MEDEIROS, A.N.; REGADAS FILHO, J.G.L.; SELAIVE VILLARROEL, A.B. Características e rendimentos de carcaça e de cortes em ovinos Santa Inês, alimentados com diferentes concentrações de energiametabolizável. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v.32, n.4, p.431-437, 2010.
  • PIMENTEL, P.G.; MOURA, A.A.A.N.; NEIVA, J.N.M., ARAÚJO, A.A., TAIR, R.F.L. Consumo, produção de leite e estresse térmico em vacas da raça Pardo-Suíça alimentadas com castanha de caju. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.59, n.6, p.1523-1530, 2007.
  • SAMPAIO, I.B.M. Estatística aplicada à experimentação animal 3.ed. Belo Horizonte: Fundação de Ensino e Pesquisa em Medicina Veterinária e Zootecnia, 2007. 264p.
  • SIMPLÍCIO, A.A.; SIMPLÍCIO, K.M.M.G. Goat and sheep production cut: challenges and opportunities. CFMV Journal, v.12, n.39, p.7-18, 2006.
  • SILVA, V.L. Valor nutritivo de dietas contendo farelo de castanha de caju para cordeiros mestiços 2010. 124f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Estadual Vale do Acaraú, Sobral.
  • SILVA, V.L.; ROGÉRIO, M.C.P.; ALVES, A.A.; BOMFIM, M.A.D.; LANDIM, A.V.; LEITE, E.R.; COSTA, H.H.A.; FREIRE, A.P.A. Ingestive behavior of sheep fed diets containing cashew nut meal. Journal of the Faculty of Animal Science, Veterinary and Agronomy (PUCRS. Uruguaiana), v.18, n.1, p. 1-17, 2011.
  • SNIFFEN, C.J.; O'CONNOR, J.D.; VAN SOEST, P.J.; FOX, D.G.; RUSSELL, J.B. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, v.70, n.11, p.3562-3577, 1992.
  • UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA - UFV. SAEG - Sistemas de Análises Estatísticas e Genéticas Versão 8.0. Viçosa, MG, 2000.
  • VAN SOEST, P.J. Nutritional Ecology of the Ruminant 2.ed. Ithaca: Comstock Publication Association, 1994. 476p.
  • VAN SOEST, P.J.; ROBERTSON, J.B.; LEWIS, B.A. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. JournalofDairy Science, v.74, n.10, p.3583-3597, 1991.

Publication Dates

  • Publication in this collection
    28 Mar 2013
  • Date of issue
    Dec 2012

History

  • Received
    17 Sept 2011
  • Accepted
    18 Nov 2012
UFBA - Universidade Federal da Bahia Avenida Adhemar de Barros nº 500 - Ondina , CEP 41170-110 Salvador-BA Brasil, Tel. 55 71 32836725, Fax. 55 71 32836718 - Salvador - BA - Brazil
E-mail: rbspa@ufba.br