Acessibilidade / Reportar erro

Digestibility and bioavailability of phosphorus from spray-dried yeasts in the diet of starting pigs (15-30 kg)

Digestibilidade e biodisponibilidade do fósforo da levedura em dieta de suínos na fase inicial (15-30 kg)

Abstracts

Two experiments were carried out to determine the bioavailability of phosphorus in two spray-dried yeasts - sugarcane yeast (SCY), and sugarcane yeast + brewer's yeast (SCBY) - in starting pigs, by comparing different methods (Apparent Digestibility Coefficient of Phosphorus - ADCP; True Digestibility Coefficient of Phosphorus - TDCP; slope ratio; and standard curve). In experiment I, a digestibility assay were carried out using 30 cross breed pig with initial weigh of 22.69 ± 4.24kg, allotted in a completely randomized design. The mean ADCP and TDCP values were 62.68 and 64.15% for SCY and 77.01 and 79.33% for SCBY. ADCP and TDCP for SCBY were higher (P<0.05) than the values for SCY. In Experiment II, a growth test was conducted, 56 crossbred piglets, were utilized, with initial live weight of 15.11 ± 3.43kg, allotted in a completely randomized design, with seven treatments, four replications, and two pigs per experimental unit. The treatments consisted of a basal diet without supplementation with P and the same diet including supplementation with two levels of P (0.053% and 0.105%) from dicalcium phosphate, SCY and SCBY. The relative bioavailability mean value of 57.23% for SCY and 91.96% for SCBY, corresponding to 0.30% and 0.40% of available phosphorus, respectively.

brewer's; piglets; slope ratio; standard curve; sugarcane


Foram conduzidos dois experimentos para determinar a biodisponibilidade do fósforo de duas leveduras secas por spray-dry, LEV35 = Cana-de-açúcar e LEV40 = Cana-de-açúcar+cervejaria para suínos na fase inicial, comparando diferentes metodologias (Coeficiente de Digestibilidade Aparente-CDAP e Verdadeira-CDVP do fósforo, Método da Relação dos Coeficientes de Regressão ou Slope Ratio e o Método da Curva Padrão). No Experimento I foi conduzido um ensaio de digestibilidade utilizando 30 leitões mestiços, com 22,69 ± 4,24kg de peso vivo, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado. Os valores médios de CDAP e CDVP foram 62,68 e 64,15% para a LVE35 e 77,01 e 79,33% para a LEV40. Os CDAP e CDVP para a LEV40 foram maiores (P<0,05) que os valores da LEV35. No Experimento II foi conduzido um ensaio de crescimento, utilizando 56 leitões mestiços, com peso inicial de 15,11 ± 3,43kg, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado com sete tratamentos, quatro repetições e dois animais por unidade experimental. Os tratamentos consistiram de uma dieta basal sem suplementação de P e a mesma com suplementação de dois níveis de fósforo (0,053 e 0,105) provenientes do fosfato bicálcico, LEV35 e LEV40. A biodisponibilidade relativa do fósforo foi diferente (P<0,05) para as duas leveduras, sendo o valor médio de 57,23% para a LEV35 e 91,96% para a LEV40, o que corresponde a 0,30% e 0,40% de fósforo disponível, respectivamente.

cana de açúcar; cerveja; curva padrão; leitões; slope ratio


  • BÜNZEN, S.; ROSTAGNO, H.S.; LOPES, D.C.; HASHIMOTO, F.A.; GOMES, P.C.; APOLÔNIO, L.R. Digestibilidade do fósforo de alimentos de origem vegetal determinada em suínos em crescimento e terminação. Revista Brasileira de Zootecnia, v.37, n.7, p.1236-1242, 2008.
  • CONAB. Cana-de-açúcar Safra 2008 (Terceiro levantamento). Disponível em: <http://www.conab.gov.br/conabweb/download/safra/3lev-cana.pdf>. Acesso: 20 mar. 2009.
  • CROMWELL, G.L. Availability of phosphorus in feedstuffs for swine. In: DISTILLER FEED RESEARCH CONFERENCE, Louisville, KY. Proceedings... Louisville, KY, 1979. v.34, n.40, p.40-50.
  • EKPE, E.D.; ZIJLSTRA, R.T.; PATIENCE, J.F. Digestible phosphorus requirement of grower pigs. Canidian Journal of Animal Science, v.82, n.4, p.541-549, 2002.
  • FOSSUM, T.W. Cirugía em pequeños animales 3 ed. España: Acribia, 2009. 1610p.
  • GOMES, P.C.; ROSTAGNO, H.S.; PEREIRA, J.A.; COSTA, P.M, de A.; TORRES, R. de A. Exigência de Fósforo Total e disponível e sua disponibilidade em fosfatos de rochas para suínos na fase inicial (13 a 37 kg). Revista Brasileira de Zootecnia, v.18, n.1, p.64-76, 1989.
  • JACQUES, K.A.; LYONS, T.P.; KELSALL, D.R. The alcohol textbook 4thed. England: Nottingham University Press, 2003. 448p.
  • MOREIRA, I.; ANDREOTTI, F.L.; FURLAN, A.C.; SCAPINELLO, C.; MARTINS, E.M. Viabilidade da Utilização da Levedura de Recuperação (Saccharomyces spp.), Seca pelo Método Spray-Dry, na Alimentação de Leitões em Fase de Creche. Revista Brasileira de Zootecnia, v.27, n.2, p.319-324, 1998.
  • MOREIRA, I.; JÚNIOR, M.M.; FURLAN, A.C.; PATRICIO, V.M.I.; OLIVEIRA, G.C. Uso da Levedura Seca por "Spray-Dry" como Fonte de Proteína para Suínos em Crescimento e Terminação. Revista Brasileira de Zootecnia, v.31, n.2, p. 962-969, 2002.
  • MOREIRA, J.A.; VITTI, D.M.S.S.; TEIXEIRA, A.O.; LOPES, J.B. Fisiologia digestiva de suínos alimentados com rações contendo diferentes fontes de fósforo. Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, n.4, p.676-684, 2009.
  • NATIONAL ACADEMY OF SCIENCE – NRC. Nutrient Requirements of Swine 10th Washington, DC:  National Academies Press, 1998.
  • PANSU, D.; DUFFUS, C.; BELLATON, C.; BRONNER, F. Solubility and intestinal transit time limit calcium absorption in rats. Journal of Nutrition, v.123, p.1396-1404, 1993.
  • PEKAS, J.C. Versatile swine laboratory apparatus for physiologic and metabolic studies. Journal Animal Science, v.27, n.5. p.1303-1309, 1968.
  • PETERSEN, G.I.; PEDERSEN, M.D.; LINDEMANN, M.D.; STEIN, H.H. Relative bioavailability of phosphorus in inorganic phosphorus sources fed to growing pigs. Journal Animal Science, v.89, p.460-466, 2011.
  • POVEDA-PARRA, A.R.; MOREIRA, I.; FURLAN, A.C.; CARVALHO, P.L.O.; PEÑUELA-SIERRA, L.M.; FILHO, C.L. Levedura mista (cerveja + cana-de-açúcar) spray-dry na alimentação de leitões na fase inicial. Archivos de Zootecnia, v.62, p.199-209, 2013a.
  • POVEDA-PARRA, A.R.; MOREIRA, I.; FURLAN, A.C.; CARVALHO P.L.O.; TOLEDO, J.B. Sugar cane spray dry yeast on growing and finishing pigs feeding. Arquivo Brasileiro de Medicina veterinária e Zootecnia, v.65, n.1, p.221-230, 2013b.
  • QUEIROZ, L.S.B.; BERTECHINI, A.G.; RODRIGUES, P.B.; GUERREIRO M.C. Utilização de fosfatos comerciais para frangos de corte na fase inicial. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.43, n.10, p.1421-1427, 2008.
  • ROSTAGNO, H.S.; ALBINO, L.F.T.; DONZELE, J.L. .; GOMES, P.C.; OLIVEIRA, R.F.; LOPES, D.C.; FERREIRA, A.S.; BARRETO, S.L.T.; EUCLIDES, R.F. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. 2.ed. Viçosa:Universidade Federal de Viçosa, 2005. 186p.
  • SAKOMURA, N.K.; ROSTAGNO, H.S. Métodos de Pesquisa em nutrição de monogástricos Jaboticabal: Funep, 2007. 283p.
  • SANDS, J.S.; RAGLAND, D.; BAXTER, C.; JOERN, B.C.; SAUBER, T.E.; ADEOLA, O. Phosphorus bioavailability, growth performance, and nutrient balance in pigs fed high available phosphorus corn and phytase. Journal Animal Science, v.79, p.2134–2142, 2001.
  • SAS Institute. SAS® User's guide: statistics Version 9.1.2. Cary, NC, USA, 2004.
  • SAUVANT, D.; PEREZ, J.M.; TRAN, G. Tablas de composición y de valor nutritivo de las matérias primas destinadas a los animales de interés ganadero Paris: Institute National de la Recherche Agronomique,  2003. 212p.
  • SHEN, Y.; FAN, M.Z.; AJAKAIYE, A.; ARCHBOLD, T. Use of the regression analysis technique to determine the true phosphorus digestibility and the endogenous phosphorus output associated with corn in growing pigs. Journal of Nutrition, v.132, p.1199-1206, 2002.
  • SILVA, D.J.; QUEIROZ, A.C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos 3 ed. Viçosa, Universidade Federal de Viçosa, 2006. .235p.
  • SOUZA, L.W.; MORETTI, A.; TUCCI, F.M.; SOUZA, N.H.; LEAL, P.A.D.; HANZAI, N.H. Phosphorus availability of rock phosphates as compared with feed-grade phosphates for swine. Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, n.1, p.90-98, 2009.
  • TEIXEIRA, A.; LOPES, D.C.; LOPES, J.B.; VITTI, D.M.S.; GOMES, P.C.; ROSTAGNO, H.S.; MOREIRA, J.A. INÁCIO, F. Determinação da biodisponibilidade do fósforo de Diferentes Fontes pela Técnica de Diluição Isotópica, em Suínos em Crescimento. Revista Brasileira de Zootecnia, v.33, n.5, p.1231-1237, 2004.
  • TRAYLOR, S.L.; CROMWELL, G.L.; LINDEMANN, M.D. Bioavailability of phosphorus in meat and bone meal for swine. Journal Animal Science, v.83, p.1054–1061, 2005.
  • YAMADA, E.A.; ALVIM, I.D.; SANTUCCI, M.C.C.; SGARBIERI, V.C. Composição centesimal e valor protéico de levedura residual da fermentação etanólica e de seus derivados. Revista de Nutrição, v.16, p.423-432, 2003.
  • ZANUTTO, C.A.; MOREIRA, I.; FURLAN, A.C.; SCAPINELLO, C.; MURAKAMI, A.E. Utilização de levedura de recuperação (Saccharomyces sp.) seca por "spray-dry" ou por rolo rotativo na alimentação de leitões na fase inicial. Acta Scientiarum, v.21, n.3, p.705-710, 1999.

Publication Dates

  • Publication in this collection
    16 Aug 2013
  • Date of issue
    June 2013

History

  • Received
    23 Oct 2012
  • Accepted
    18 Apr 2013
UFBA - Universidade Federal da Bahia Avenida Adhemar de Barros nº 500 - Ondina , CEP 41170-110 Salvador-BA Brasil, Tel. 55 71 32836725, Fax. 55 71 32836718 - Salvador - BA - Brazil
E-mail: rbspa@ufba.br