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Inclusion of glutamine associated with glutamic acid in the diet of piglets weaned at 21 days of age

Inclusão de glutamina associada com ácido glutâmico na dieta de leitões desmamados aos 21 dias de idade

Abstracts

The effects of dietary inclusion levels of the association of glutamine with glutamic acid (AminoGut: AmG) on the performance, gastrointestinal morphophysiology, and diarrhea incidence of piglets weaned at 21 days of age were evaluated. In the experiment, 120 piglets with 6.24 ± 1.00 kg initial weight were distributed according to a randomized block experimental design into five treatments with six replicates of four animals each. The following treatments were applied: negative control diet (0% AmG); 0.5% AmG; 1.0% AmG; 1.5% AmG; positive control diet (0% AmG, 4% inclusion of porcine plasma). The inclusion of 1.0% AmG, as compared to the positive control diet, improved weight gain, feed intake and feed conversion ratio. The lowest diarrhea score was observed when 1.0% AmG was included, whereas the best villus height and villus:crypt ratio were obtained with the inclusion of 0.82% AmG. Villus height, crypt depth, and villus:crypt ratio values obtained with 1.0% AmG were similar to those obtained with the positive control diet, except in the period of 21 to 28 days, when the diet with 1.0% AmG promoted higher villus:crypt ratio. The supplementation of 0.5 and 1.0% AmG affected organ weights, and reduced digestive content pH in the pylorus and in the ileum relative to the positive control diet. The dietary supplementation of 1% glutamine associated with glutamic acid improves the performance and the morphophysiology of piglets weaned at 21 days of age.

amino acids; diarrhea; nutrition; intestinal mucosa; villus


Avaliou-se o efeito dos níveis de inclusão da associação de glutamina e ácido glutâmico (AminoGut: AmG) nas rações sobre o desempenho, morfo-fisiologia gastrintestinal e incidência de diarréia de leitões desmamados aos 21 dias de idade. Foram utilizados 120 leitões com peso inicial de 6,24±1,00 kg, distribuídos em delineamento de blocos casualizados, distribuídos de acordo com o peso, cinco tratamentos, seis repetições e quatro leitões por unidade experimental. Os tratamentos foram: controle negativo (0% AmG); 0,5% AmG; 1,0% AmG; 1,5% AmG; controle positivo (0% AmG, 4% de inclusão de plasma suíno). A inclusão de 1,0% de AmG, quando comparada com a dieta controle positivo, melhorou o ganho de peso, consumo de ração e conversão alimentar. O menor índice de diarréia foi observado com 1,0% de AmG. Os melhores resultados de altura de vilosidade intestinal e relação vilosidade:cripta foram obtidos com 0,82% de AmG. Altura de vilosidade, profundidade de cripta e relação vilo:cripta com 1,0% de AmG foram similares aos obtidos com a dieta controle positivo, no entanto, a relação vilo:cripta foi maior para a dieta 1,0% de AmG no período de 21 a 28 dias. A suplementação de 0,5 e 1,0% de AmG alterou o peso dos órgãos e reduziu o pH da região pilórica e do íleo do intestino delgado em relação ao controle positivo. A suplementação de 1% de glutamina associada ao ácido glutâmico na ração melhora o desempenho e a morfo-fisiologia gastrintestinal de leitões desmamados aos 21 dias de idade.

aminoácidos; diarréia; nutrição; mucosa intestinal; vilosidade


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Publication Dates

  • Publication in this collection
    02 Feb 2015
  • Date of issue
    Dec 2014

History

  • Accepted
    20 Oct 2014
  • Received
    17 Feb 2014
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