Acessibilidade / Reportar erro

Production and quality of Brachiaria forage plants in southwestern Goiás state

Produção e qualidade de forrageiras do gênero Brachiaria na região Sudoeste do Estado de Goiás

Abstracts

The sowing season has great influence on the establishment of forage, as spreading seeds out of season tends to harm productivity. Consequently, the aim of this study was to evaluate sowing seasons, production and bromatological quality of Brachiaria forage species in Mineiros-GO. The experiment was held at IPAF/FIMES, in a typical Quartzarenic Neosol. The experimental treatments consisted of five sowing dates and five cultivars/species of forage grass (Brachiaria brizantha (Hochst) cv. Marandú, Brachiaria brizantha cv. Xaraés, Brachiaria hybrid cv. Mulato, Brachiaria decumbens Stapfe and Brachiaria ruziziensis). The experiment was designed in randomized blocks with sub-plots, with four replications, each block represented by a sowing date. Dry matter production was higher in the first and second sowing dates. Cultivar Mulato achieved the highest productivity among the assessed cultivars. The sowing season and cultivars influenced the levels of crude protein, neutral detergent fiber and acid detergent fiber. It is concluded that a marked decrease occurs in dry matter production and bromatological quality of Brachiaria species when the sowing is done after mid-March.

cutting time; cerrado; NDF; CP; ADF


A época de semeadura tem grande influência no estabelecimento das forrageiras, em que, semeaduras realizadas fora da época adequada tendem a trazer prejuízos à produtividade. Com isso, objetivo deste estudo foi avaliar épocas de semeadura, a produção e a qualidade bromatológica de espécies forrageiras do gênero Brachiaria no município de Mineiros, Estado de Goiás. Instalou-se o presente experimento no IPAF/FIMES em um Neossolo Quartzarênico tipico. Os tratamentos experimentais consistiram em cinco épocas de semeaduras (10/2/2006; 25/2/2006; 13/3/2006; 27/3/2006 e 12/4/2006) e cinco cultivares/espécies de forrageiras (Brachiaria brizantha (Hochst) cv. Marandú, Brachiaria brizantha cv. Xaraés, Brachiaria híbrida cv. Mulato, Brachiaria decumbens Stapf e Brachiaria ruziziensis). Utilizou-se delineamento experimental em blocos casualisados em parcelas subdivididas, com quatro repetições, sendo cada bloco representado por uma data de semeadura. A produção de matéria seca foi superior na primeira e segunda época de semeadura. A cultivar Mulato obteve a maior produtividade entre as cultivares avaliadas. A época de semeadura e as cultivares influenciaram os teores de proteína bruta, fibra em detergente neutro e fibra em detergente ácido. Conclui-se que, ocorre acentuada diminuição na produção de matéria seca e na qualidade bromatológica de espécies de Brachiaria quando a semeadura é realizada após meados do mês de março.

época de corte; Cerrado; FDN; PB; FDA


Production and quality of Brachiaria forage plants in southwestern Goiás state

Produção e qualidade de forrageiras do gênero Brachiaria na região Sudoeste do Estado de Goiás

Helder Barbosa Paulino; Edicarlos Damacena de Souza* E-mail: edicarlos@pq.cnpq.br ; Marco Aurélio Carbone Carneiro; Emilio Smiljanik Junior

Universidade Federal de Goiás, Rod. BR-364, Km 192, 75800-000, Jataí, Goiás, Brazil

Correspondence to E-mail: edicarlos@pq.cnpq.br

ABSTRACT

The sowing season has great influence on the establishment of forage, as spreading seeds out of season tends to harm productivity. Consequently, the aim of this study was to evaluate sowing seasons, production and bromatological quality of Brachiaria forage species in Mineiros-GO. The experiment was held at IPAF/FIMES, in a typical Quartzarenic Neosol. The experimental treatments consisted of five sowing dates and five cultivars/species of forage grass (Brachiaria brizantha (Hochst) cv. Marandú, Brachiaria brizantha cv. Xaraés, Brachiaria hybrid cv. Mulato, Brachiaria decumbens Stapfe and Brachiaria ruziziensis). The experiment was designed in randomized blocks with sub-plots, with four replications, each block represented by a sowing date. Dry matter production was higher in the first and second sowing dates. Cultivar Mulato achieved the highest productivity among the assessed cultivars. The sowing season and cultivars influenced the levels of crude protein, neutral detergent fiber and acid detergent fiber. It is concluded that a marked decrease occurs in dry matter production and bromatological quality of Brachiaria species when the sowing is done after mid-March.

Keywords: cutting time, cerrado, NDF, CP, ADF.

RESUMO

A época de semeadura tem grande influência no estabelecimento das forrageiras, em que, semeaduras realizadas fora da época adequada tendem a trazer prejuízos à produtividade. Com isso, objetivo deste estudo foi avaliar épocas de semeadura, a produção e a qualidade bromatológica de espécies forrageiras do gênero Brachiaria no município de Mineiros, Estado de Goiás. Instalou-se o presente experimento no IPAF/FIMES em um Neossolo Quartzarênico tipico. Os tratamentos experimentais consistiram em cinco épocas de semeaduras (10/2/2006; 25/2/2006; 13/3/2006; 27/3/2006 e 12/4/2006) e cinco cultivares/espécies de forrageiras (Brachiaria brizantha (Hochst) cv. Marandú, Brachiaria brizantha cv. Xaraés, Brachiaria híbrida cv. Mulato, Brachiaria decumbens Stapf e Brachiaria ruziziensis). Utilizou-se delineamento experimental em blocos casualisados em parcelas subdivididas, com quatro repetições, sendo cada bloco representado por uma data de semeadura. A produção de matéria seca foi superior na primeira e segunda época de semeadura. A cultivar Mulato obteve a maior produtividade entre as cultivares avaliadas. A época de semeadura e as cultivares influenciaram os teores de proteína bruta, fibra em detergente neutro e fibra em detergente ácido. Conclui-se que, ocorre acentuada diminuição na produção de matéria seca e na qualidade bromatológica de espécies de Brachiaria quando a semeadura é realizada após meados do mês de março.

Palavras-chave: época de corte, Cerrado, FDN, PB, FDA.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

Author for correspondence

Received on December 3, 2009.

Accepted on September 30, 2010.

License information: This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.

  • ANUALPEC-Anuário Estatístico da Pecuária de Corte. São Paulo: FNP Consultoria e Comércio, 2007.
  • COWAN, R. T.; DAVISON, T. M.; O'ROURKE, P. K. Management pratices for tropical grasses and their effects on pasture and milk production. Australian Journal of Experimental Agriculture Husband, v. 21, n. 1, p. 196-202, 1981.
  • EMBRAPA-Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Sistema brasileiro de classificação de solos Brasilia: Embrapa Solos, 1999.
  • GOERING, H. K.; VAN SOEST, P. J. Forage fiber analysis (Apparatus, reagents, procedures and some applications). Washington, D.C.: USDA, 1970. (Agricultural Handbook, 379).
  • GOMIDE, A. J.; WENDLING, J. I.; BRÁS, P. S.; QUADROS, B. H. Consumo e produção de leite de vacas mestiças em pastagem de Brachiaria decumbens manejada sob duas ofertas diárias de forragem. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 30, n. 4, p. 1194-1199, 2001.
  • IKEDA, F. S.; MITJA, D.; VILELA, L.; CARMONA, R. Banco de sementes no solo em sistemas de cultivo lavoura-pastagem. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 42, n. 11, p. 1545-1551, 2007.
  • MEINERZ, G. R.; OLIVO, C. J.; ZIECH, M. F.; AGNOLIN, C. A.; DULLIUS, A. N.; MORAES, R. S. Composição nutricional de pastagens de capim elefante submetido a duas estratégias de manejo em pastejo. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 30, n. 4, p. 379-385, 2008.
  • MELLO, L. M. M.; YANO, E. H.; NARIMATSU, K. C. P.; TAKAHASHI, C. M.; BORGHI, E. Integração agricultura-pecuária em plantio direto: produção de forragem e resíduo de palha após pastejo. Engenharia Agrícola, v. 24, n. 1, p. 121-129, 2004.
  • PACHECO, L. P.; PIRES, F. R.; MONTEIRO, F. P.; PROCÓPIO, S. O.; ASSIS, R. L.; CARGNELUTTI FILHO, A.; CARMO, M. L.; PETTER, F. A. Sobressemeadura da soja como técnica para supressão da emergência de plantas daninhas. Planta Daninha, v. 27, n. 3, p. 455-463, 2009.
  • SARRUGE, J. R.; HAAG, H. P. Análise química em plantas Piracicaba: Esalq, 1974.
  • SILVA, P. A.; VALADARES FILHO, S. C.; VALADARES, R. F. D.; CECON, P. R.; DETMANN, E.; PAIXÃO, M. L. Valor energético do capim-elefante em diferentes idades de rebrota e estimativa da digestibilidade in vivo da fibra em detergente neutro. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 59, n. 3, p. 711-718, 2007.
  • SIMEHGO-Sistema de Meteorologia e Hidrologia do Estado de Goiás, 2008. Disponível em: <http://www.simego.sectec.go.gov.br/previsao/index_bk.html>. Acesso em: 10 maio 2009.
  • VAN SOEST, P. J. Nutritional ecology of the ruminant 2nd ed. Ithaca: Cornell University Press, 1994.
  • VALADARES FILHO, S. C.; MAGALHÃES, K. A.; JUNIOR, V. R. R.; CAPELLE, E. R. Tabelas brasileiras de composição de alimentos para bovinos Viçosa: Universidade Federal de Viçosa, 2006.
  • ZANINE, A. M.; SANTOS, E. M.; FERREIRA, D.; CARVALHO, G. P. Potencialidade da integracão lavoura-pecuária: relação-planta-animal. Revista Electrónica de Veterinaria, v. 2, n. 14, 2006. Disponível em: <http://www.veterinaria.org/revistas/redvet>. Acesso em: 22 ago. 2009.
  • E-mail:
  • Publication Dates

    • Publication in this collection
      12 July 2013
    • Date of issue
      Dec 2011

    History

    • Accepted
      30 Sept 2010
    • Received
      03 Dec 2009
    Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM Av. Colombo, 5790, bloco 40, CEP 87020-900 , Tel. (55 44) 3011-4253, Fax (55 44) 3011-1392 - Maringá - PR - Brazil
    E-mail: actaanim@uem.br