Acessibilidade / Reportar erro

Composição química e valores de energia metabolizável de ingredientes alternativos para frangos de corte

Chemical composition and metabolizable energy values of alternative ingredients for broilers

Resumos

Um experimento foi realizado para determinar a composição química e os valores de energia metabolizável aparente (EMA) e EMA corrigida para nitrogênio (EMAn) de três tipos de farelo de algodão (FA): FA extrusado, FA com extração por solvente com casca e FA com 40% de proteína bruta (PB); duas variedades de sorgo e farelo residual de milho (FRM). Valores de EMAn do FA e do sorgo da literatura foram usados para estabelecer equações de predição através da composição nutricional. Pintos de corte machos Ross (n=210) foram alojados com seis repetições por tratamento e cinco aves por gaiola. Foi utilizada uma ração-referência (RR) e seis rações-teste contendo os ingredientes a avaliar em substituição de 40 % da RR. A composição química dos ingredientes foi: 92,92; 91,80; 89,08; 86,44; 87,19; 88,50% de matéria seca; 32,96; 35,11; 40,50; 9,83; 8,17 e 10,80% de PB, 17,81; 1,03; 3,59; 2,27; 2,67 e 12,90% de extrato etéreo (EE) e os valores de EMAn foram 2977, 2793, 2827, 2766, 3117 e 3017 kcal/kg para o FA extrusado, FA com casca, FA com 40% PB, sorgo IPA, sorgo Dow e FRM, respectivamente. A equação de EMAn para o FA foi -9158,67 + 1106,94*PB - 12,05*PB*PB - 1866,99*Cinzas (CZ) + 100,16*CZ*CZ - 834,01*Fibra Bruta (FB) + 30,43*FB*FB e para o sorgo foi 4365,59 + 175,41*PB - 10,35*PB*PB - 99,55*EE + 525,34*CZ - 85,06*CZ*CZ - 1310,47*FB + 251,61*FB*FB. Os valores de EMAn de uma variedade de sorgo e um tipo de FA não se ajustaram às equações de predição estabelecidas.

equações de predição; farelo de algodão; farelo residual de milho; metabolismo; sorgo


An experiment was conducted to determine the chemical composition and apparent metabolizable energy (AME) and AME corrected for nitrogen (AMEn) of three types of cottonseed meal (CM): CM extruded, CM by solvent extraction with husk and CM with 40% crude protein (CP), two varieties of sorghum and hominy feed. AMEn values of CM and sorghum from the existing literature were used to create prediction equations using chemical composition. Male Ross broilers at 14 days of age (n=210) were used in a metabolism assay and housed in metabolism cages in groups of five animals with six replicates per treatment. A reference diet (RD) and six test diets containing the ingredients under evaluation replacing 40% of RD constituted the set of established treatments. The chemical composition of the ingredients was as follows: 92.92, 91.80, 89.08, 86.44, 87.19 and 88.50% for dry matter, 32.96, 35.11, 40.50, 9.83, 8.17 and 10.80% for CP, 17.81, 1.03, 3.59, 2.27, 2.67 and 12.90% for ether extract (EE) and the values of AMEn were 2977, 2793, 2827, 2766, 3117 and 3017 kcal/kg, respectively, for extruded CM, CM with hulls, CM with 40% CP, IPA sorghum, Dow sorghum and hominy feed. The established AMEn equation for CM was -9,158.67 + 1,106.94*CP - 12.05*CP*CP - 1,866.99*Ash + 100.16*Ash*Ash - 834.01*Crude Fiber (CF) + 30.43*CF*CF and for sorghum was 4,365.59 + 175.41*CP - 10.35*CP*CP - 99.55*EE + 525.34*Ash - 85.06*Ash*Ash - 1,310.47*CF + 251.61*CF*CF. AMEn values of one sorghum and one CM type did not adjust to the prediction equations established.

cotton seed meal; hominy feed; metabolism; prediction equations; sorghum


  • ABIMILHO – ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DAS INDÚSTRIAS DE MILHO. Estatística – Consumo por processo. Disponível em: www.abimilho.com.br Acesso: 12 de outubro de 2011.
  • ADEOLA, O.; ILELEJI, K. E. Comparision of two diet types in the determination of metabolizable energy content of corn distillers dried grains with solubles for broiler chickens by the regression method. Poultry Science, v.88, n. 3, p. 579-585, 2009.
  • ADEOLA, O.; JENDZA, J. A.; SOUTHERN, L. L.; POWELL, S.; OWUSU-ASIEDU, A. Contribuition of exogenous dietary carbohidrases to the metabolizable energy value of corn distillers grains for broiler chickens. Poultry Science, v. 89, n. 7, p. 1947-1954, 2010.
  • ANTUNES, R. C.; RODRIGUEZ, N. M.; GONÇALVES, L. C.; RODRIGUES, J. A. S.; BAIÃO, N. C.; PEREIRA, L. G. R.; LARA, L. J. Valor nutritivo de grãos de sorgo com diferentes texturas do endosperma para frangos de corte. Arquivos Brasileiros de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 58, n. 5, p. 877-883, 2006.
  • AZMAN, M. A.; YILMAZ, M. The growth performance of broiler chicks fed diets containing cottonseed meal supplemented with lysine. Revue Medecine Veterinaire, v. 156, n. 2, p. 104-106, 2005.
  • BENMOUSSA, M.; SUHENDRA, B.; ABOUBACAR, A.; HAMAKER, B. R. Distinctive sorghum starch granule morphologies appear to improve raw starch digestibility. Starch-Stärke, v. 58, n. 2, p. 92-99, 2006.
  • BRUM, P. A. R.; ZANOTTO, D. L.; LIMA, G. J. M. M.; VIOLA, E. S. Composição química e energia metabolizável de ingredientes para aves. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 35, n. 5, p. 995-1002, 2000.
  • BRUMANO, G.; GOMES, P. C.; ALBINO, L. F. T.; ROSTAGNO, H. S.; GENEROSO, R. A. R.; SCHMIDT, M. C. Composição química e valores de energia metabolizável de alguns alimentos protéicos determinados com frangos de corte em diferentes idades. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 35, n. 6, p. 2297-2302, 2006.
  • CONAB – COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Acompanhamento da safra brasileira: Primeiro levantamento da produção de grãos safra 2011/2012. Outubro de 2011. CONAB, Brasília, 2011, 40 p. Disponível em www.conab.gov.br Acesso: 12 de outubro de 2011.
  • DOUGLAS, J. H.; SULLIVAN, T. W.; BOND, P. L.; STRUWE, F. J. Nutrient composition and metabolizable energy values of selected grain sorghum varieties and yellow corn. Poultry Science, v. 69, n. 6, p. 1147-1155, 1990.
  • DUODU, K.; TAYLOR, J. R. N.; BELTON, P. S.; HAMAKER, B. R. Factors affecting sorghum protein digestibility. Journal of Cereal Science, v. 38, n. 2, p.117-131, 2003.
  • GARCIA, R. G.; MENDES, A. A.; COSTA, C.; PAZ, I. C. L. A.; TAKAHASHI, S. E.; PECÍLIA, K. P.; KOMIYAMA, C. M.; QUINTEIRO, R. R. Desempenho e qualidade da carne de frangos de corte alimentados com diferentes níveis de sorgo em substituição ao milho. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 57, n. 5, p. 634-643, 2005.
  • HILL, F. W.; ANDERSON, D. L. Comparation of metabolizable energy and productive energy determination with growing chicks. The Journal of Nutrition, v. 64, n. 4, p. 587-608, 1958.
  • KACZMAREK, S.; BOCHENEK, M.; JÓZEFIAK, D.; RUTKOWSKI, A. Effect of enzyme supplementation of diets based on maize or hominy feed on performance and nutrient digestibility in broilers. Journal of Animal and Feed Sciences, v. 18, n. 2, p. 113-123, 2009.
  • KRIEGSHAUSER, T. D.; TUINSTRA, M. R.; HANCOCK, J. D. Variation in nutritional value of sorghum hybrids with contrasting seed weight characteristics and comparisions with maize in broiler chicks. Crop Science, v. 46, n. 2, p. 695-699, 2006.
  • LOPEZ, G.; LEESON, S. Assessment of the nitrogen correction factor in evaluating metabolizable energy of corn and soybean meal in diets for broilers. Poultry Science, v. 87, n. 2, p. 298-306, 2008.
  • MATTERSON, L. D.; POTTER, L. M.; STUTS, M. W.; SINGSEN, E. P. The metabolizable energy of feed ingredients for chickens Storrs: Connecticut, the University of Connecticut. Agricultural Experiment Station, Research Report, n. 7, 1965, 11p.
  • MURAKAMI, A. E.; SOUZA, L. M. G.; MASSUDA, E. M.; ALVES, F. V.; GUERRA, R. H.; GARCIA, A. F. Q. Avaliação econômica e desempenho de frangos de corte alimentados com diferentes níveis de milheto em substituição ao milho. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 31, n. 1, p. 31-37, 2009.
  • NAGALAKSHMI, D.; RAO, S. V. R.; PANDA, A. K.; SASTRY, V. R. B. Cotton meal in poultry diets: A Review. The Journal of Poultry Science, v. 44, n. 2, p.119-134, 2007.
  • NAGATA, A. K.; RODRIGUES, P. B.; FREITAS, R. T. F.; BERTECHINI, A. G.; FIALHO, E. T. Energia metabolizável de alguns alimentos energéticos para frangos de corte, determinada por ensaios metabólicos e por equações de predição. Ciência e Agrotecnologia, v.8, n. 3, p. 668-677, 2004.
  • NASCIMENTO, G. A. J.; RODRIGUES, P. B.; FREITAS, R. T. F.; BERTECHINI, A. G.; LIMA, R. R.; PUCCI, L. E. A. Equações de predição para estimar valores da energia metabolizável de alimentos energéticos para aves utilizando meta-análise. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 38, n. 7, p. 1265-1271, 2009.
  • NATIONAL RESEARCH COUNCIL. Nutrient Requirements of Poultry. Ninth Revised Edition, Washington D.C.: National Academy Press, 1994, 155 p.
  • NUNES, R. V.; ROSTAGNO, H. S.; GOMES, P. C.; NUNES, C. G. V.; POZZA, P. C.; ARAUJO, M. S. Coeficientes de metabolizabilidade da energia bruta de diferentes ingredientes para frangos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 1, p. 89-94, 2008.
  • OJEWOLA, G. S.; UKACHUKWU, S. N.; OKULONYE, E. I. Cottonseed meal as substitute for soyabean meal in broiler ration. International Journal of Poultry Science, v. 5, n. 4, p. 360-364, 2006.
  • PIMENTEL, A. C. S.; DUTRA JÚNIOR, W. M.; LUDKE, M. C. M. M.; LUDKE, J. V.; RABELLO, C. B. V., FREITAS, C. R. G. Substituição parcial do milho e farelo de soja por sorgo e farelo de caroço de algodão extrusado em rações de frangos de corte. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 29, n. 2, p. 135-141, 2007.
  • ROCHELL, S. J.; KERR, B. J.; DOZIER III, W. A. Energy determination of corn co-products fed to broiler chicks from 15 to 24 days of age, and use of composition analysis to predict nitrogen-corrected apparent metabolizable energy. Poultry Science, v. 90, n. 10, p.1999-2007, 2011.
  • ROSTAGNO, H. S.; ALBINO, L. F. T.; DONZELE, J. L.; GOMES, P. C.; OLIVEIRA, R. F.; LOPES, D. C.; FERREIRA, A. S.; BARRETO, S. L. T. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais de aves e suínos. 2ª edição, Viçosa, MG: UFV, 186 p., 2005.
  • ROSTAGNO, H. S.; ALBINO, L. F. T.; DONZELE, J. L.; GOMES, P. C.; OLIVEIRA, R. F.; LOPES, D. C.; FERREIRA, A. S.; BARRETO, S. L. T.; EUCLIDES, R. F. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais de aves e suínos. 3ªedição, Viçosa, MG: UFV, 252 p., 2011.
  • SALINAS, I.; PRÓ, A.; SALINAS, Y.; SOSA, E.; BECERRIL, C. M.; CUCA, M.; CERVANTES, M.; GALEGOS, J. Compositional variation amongst sorghum hybrids: Effect of Kafirin concentration on metabolizable energy. Journal of Cereal Science, v. 44, n. 3, p. 342-346, 2006.
  • SANCHEZ, A. C.; SUBUDHI, P. K.; ROSENOW, D. T.; NGUYEN, H. T. Mapping QTLs associated with drought resistance in sorghum (Sorghum bicolor L. Moench). Plant Molecular Biology, v. 48, n. 5-6, p. 713-726, 2002.
  • SANTOS, A. P. S. F.; LUDKE, M. C. M. M.; LUDKE, J. V.; FRAIHA, M.; OLIVEIRA, E. L.; TORRES, T. R.; SANTOS, M. J. B.; VILELA, M. R. O. Carcass traits of broilers feed with cottonseed meal. Archivos de Zootechnia, v. 57, n. 217, p. 15-24, 2008.
  • SAS INSTITUTE INC. System for Microsoft Windows, Release 9.2 - Standard Edition, Cary, NC, USA, 2002-2008.
  • SEDGHI, M.; EBADI, M. R.; GOLIAN, A.; AHMADI, H. Estimation and modeling true metabolizable energy of sorghum grain for poultry. Poultry Science, v. 90, n. 5, p.1138-1143, 2010.
  • SHARMA, N. K.; LODHI, G. N.; ICHHPONANI, J.S. Comparative feeding value of expeller-processed undecorticated and decorticated cottonseed cakes for growing chicks. Journal of Agricultural Science, v. 91, n. 3, p. 531-541, 1978.
  • SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. 3.ed. Viçosa, MG: Editora UFV, 235 p., 2002.
  • SOARES, K. R.; BERTECHINI, A. G.; FASSANI, E. J.; RODRIGUES, P. B.; FIALHO, E. T.; GERALDO, A.; BRITO, J. A. G. Valores de energia metabolizável de alimentos para pintos de corte na fase pré-inicial. Ciência e Agrotecnologia, v. 29, n. 1, p. 238-244, 2005.
  • WALDROUP, P. W.; KERSEY, J. H. Nutrient composition of cottonseed meal surveyed. Feedstuffs, v.74, n. 45, p. 11-12, 2002.

Datas de Publicação

  • Publicação nesta coleção
    27 Set 2013
  • Data do Fascículo
    Mar 2013

Histórico

  • Recebido
    27 Mar 2012
  • Aceito
    30 Nov 2012
Universidade Federal de Goiás Universidade Federal de Goiás, Escola de Veterinária e Zootecnia, Campus II, Caixa Postal 131, CEP: 74001-970, Tel.: (55 62) 3521-1568, Fax: (55 62) 3521-1566 - Goiânia - GO - Brazil
E-mail: revistacab@gmail.com