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Physiological quality of eggplant seeds with different extraction and drying methods

Qualidade fisiológica de sementes de berinjela submetidas a diferentes métodos de extração e secagem

Abstracts

During seed extraction in fleshy fruits, some procedures are necessary to ensure seed quality and minimize deterioration and microorganism activity; also seeds extracted under moist conditions need special care when drying. The objective of this study was to evaluate the physiological quality of eggplant seeds submitted to different extraction and drying methods. In the first study, whole eggplant fruits were mechanically crushed and then fermented for 0, 24 and 48 hours, with and without applying hydrochloric acid during seed extraction. In the second study, seeds were extracted in a pepper peeler and then immediately washed in water and submitted to the following drying methods: Sun/24 h; Sun/48 h; 32 °C/24 h; 32 °C/48 h; 38 °C/24 h; 38 °C/48 h; Sun/24 h + 32 °C/24 h; Sun/24 h + 38 °C/24 h e 32 °C/24 h + 38 °C/24 h. The treatment efficiency of both experiments was evaluated from the following tests: seed weight, germination, first count, accelerated aging and seedling emergence. The results suggest that fermentation and applying hydrochloric acid to pulp/seed reduce the physiological seed quality. All drying methods reduced the seed moisture content permitting adequate storage and maintenance of seed physiological quality.

Solanum melongena; fermentation; hydrochloric acid; moisture; storage


A extração e secagem de sementes de frutos carnosos devem ser realizadas com cuidado para minimizar a deterioração e a presença de microrganismos durante o armazenamento. Objetivou-se neste trabalho avaliar a qualidade fisiológica de sementes de berinjela submetidas a diferentes métodos de extração e secagem. Foram realizados dois estudos: 1) Extração: frutos inteiros de berinjela foram esmagados mecanicamente e em seguida fermentados por períodos de 0; 24 e 48 horas, com ou sem aplicação de ácido clorídrico para a extração das sementes. 2) Secagem: sementes foram extraídas em descascador de pimenta-do-reino, imediatamente lavadas em água corrente e submetidas aos seguintes métodos de secagem: sol/24 h; sol/48 h; 32 °C/24 h; 32 °C/48 h; 38 °C/24 h; 38 °C/48 h; sol/24 h + 32 °C/24 h; sol/24 h + 38 °C/24 h e 32 °C/24 h + 38 °C/24 h. Para a avaliação da eficiência dos tratamentos de ambos experimentos foram realizados os testes de massa de 100 sementes, germinação, primeira contagem de germinação, envelhecimento acelerado e emergência de plântulas. Os resultados encontrados indicam que a fermentação e a aplicação de ácido clorídrico reduzem a qualidade fisiológica da semente. Os métodos de secagem utilizados mostraram-se capazes de reduzir a umidade das sementes para um teor de água compatível ao armazenamento adequado e de manter a qualidade fisiológica das sementes.

Solanum melongena; fermentação; ácido clorídrico; umidade; armazenamento


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Publication Dates

  • Publication in this collection
    21 June 2013
  • Date of issue
    2013

History

  • Received
    13 Feb 2012
  • Accepted
    10 Feb 2012
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