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Emergence and initial growth of Copernicia prunifera (Arecaceae) as a function of fruit maturation

Emergência e crescimento inicial de Copernicia prunifera (Arecaceae) em função da maturação dos frutos

Abstracts

The aim of this study was to analyze the effect of fruit maturation on the physiological quality of seeds and on the initial growth of carnauba palm (Copernicia prunifera). Propagules were collected from specimens of urban tree growth in Fortaleza, CE, Brazil. The treatments were set up with four replications in a 2x3+1 factorial arrangement; the factors consisted of two color tones of fruit (yellowish-green and dark colored fruit), three types of propagules (whole fruit, pulped fruit and seeds) and an additional control (pre-germinated seed extracted from dark colored fruits) in a completely randomized design. The variables assessed were: percentage of emergence, plant height, stem diameter, dry weight of the shoots and of the root system, and the Dickson quality index. The yellowish-green fruits may be used in carnauba palm propagation if the pulp and the pellicle around the seed are removed. Plants derived from dark colored fruits exhibit greater values for height, stem diameter, dry weight of the above ground part and of the roots. From the Dickson quality index, plants derived from dark colored fruits have a better standard of quality than those from yellowish-green fruits.

carnauba; physiological maturation; imbibition


Objetivou-se analisar o efeito da maturação dos frutos na qualidade fisiológica das sementes e no crescimento inicial de Copernicia prunifera. Os propágulos foram coletados de exemplares da arborização urbana de Fortaleza, CE, Brasil. Os tratamentos foram arranjados com quatro repetições em um fatorial 2x3+1; os fatores foram constituídos por duas colorações de frutos (verde-amarelados e escuros), três tipos de propágulos (fruto íntegro, fruto despolpado e semente) e uma testemunha adicional (semente pré-germinada extraída de frutos de coloração escura) dispostos em delineamento inteiramente casualizado. As variáveis avalidas foram: porcentagem de emergência, altura da planta, diâmetro do coleto, massa seca da parte aérea e do sistema radicular, e o índice de qualidade de Dickson. Os frutos verde-amarelados podem ser usados na propagação da carnaúba desde que se proceda à retirada da polpa e da película que envolve a semente. As plantas provenientes dos frutos escuros apresentam maiores valores de altura, diâmetro do coleto, massa seca da parte aérea e das raízes. Pelo índice de qualidade de Dickson plantas provenientes de frutos de coloração escura possuem melhor padrão de qualidade do que as dos frutos verde amarelados.

carnaúba; maturação fisiológica; embebição


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Publication Dates

  • Publication in this collection
    01 Apr 2014
  • Date of issue
    2014

History

  • Accepted
    24 Jan 2014
  • Received
    26 Apr 2013
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