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Adjustment of the methodology of the tetrazolium test for estimating viability of Eugenia uniflora L. seeds during storage

Adequação da metodologia do teste de tetrazólio para estimativa da viabilidade de sementes de Eugenia uniflora L. submetidas ao armazenamento

Abstracts

The study aimed to adjust the methodology of the tetrazolium test to estimate seed viability of Eugenia uniflora L. (Surinam Cherry). Seeds were collected in September 2012 and divided into four lots: freshly harvested (Lot I); stored in plastic bags in a refrigerator at 10 °C for: 15 days (Lot II); 30 days (Lot III); and 45 days (Lot IV). The freshly harvested seeds were preconditioned with direct immersion in water and wet paper towel, followed or not by longitudinal cutting. The seeds were immersed in a 0.1% tetrazolium solution for 4 hours at 30 °C. Appropriate soaking and preparation methods were applied to the seeds lots using three tetrazolium concentrations: 0.1; 0.5; and 1.0%; and four preconditioning periods (2, 4, 6 and 8 hours) at 30 °C. The viability results obtained by the tetrazolium test were compared with those of the germination test. Direct immersion of seeds in water for 24 hours at 25 °C, followed by a longitudinal cut was efficient for preconditioning the seeds. Seed staining with tetrazolium solution at a concentration of 0.5% for 2 hours at 30 °C can be used to estimate the viability of freshly harvested and stored Surinam Cherry seeds.

viability test; surinam cherry; native fruit


O estudo teve como objetivo adequar a metodologia do teste de tetrazólio para estimativa da viabilidade de sementes de Eugenia uniflora (pitanga). As sementes colhidas em setembro de 2012 foram divididas em quatro lotes: recém-colhidas (lote I), armazenadas em sacos plásticos em refrigerador a 10 °C durante 15 (lote II); 30 (lote III) e 45 dias (lote IV). As sementes recém-colhidas foram submetidas aos pré-condicionamentos: embebição direta em água e em rolo de papel umedecido, ambos por 24 horas a 25 ºC e, em seguida, submetidas ou não ao corte longitudinal. Posteriormente, as sementes foram imersas em solução de tetrazólio a 0,1% por quatro horas a 30 ºC. O método de embebição e preparo mais adequados foram aplicados aos lotes, utilizando-se três concentrações de tetrazólio: 0,1; 0,5 e 1,0% e quatro tempos de coloração (2, 4, 6 e 8 horas) a 30 ºC. Os resultados obtidos pelo teste de tetrazólio foram comparados com os de germinação. A imersão direta das sementes em água por 24 horas a 25 ºC, seguida do corte longitudinal, apresentou eficiência no pré-condicionamento de sementes de pitanga. O teste de tetrazólio a 0,5% por 2 horas a 30 ºC pode ser utilizado para estimar a viabilidade tanto de sementes recém-colhidas como armazenadas.

teste de viabilidade; pitanga; frutífera nativa


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Publication Dates

  • Publication in this collection
    03 Oct 2014
  • Date of issue
    Sept 2014

History

  • Received
    26 Aug 2014
  • Accepted
    09 Feb 2014
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