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Dormancy and enzymatic activity of rice cultivars seeds stored in different environments

Dormência e atividade enzimática de sementes de cultivares de arroz armazenadas em diferentes ambientes

Abstracts

The objective of this study was to assess the dormancy and the enzymatic activity of seeds of rice cultivars during storage in different environments. After harvesting, the seeds of two rice cultivars (BRS Ourominas and BRSMG Caravera) were dried in the sun, to reach a moisture content around 13%. Then, they were packed in paper and stored in four environments: 5 ± 2 ºC / 70 ± 5% RH, 12 ± 2 ºC / 70 ± 5% RH, 18 ± 2 ºC / 65 ± 5% RH and in a natural condition. Germination and enzymatic activity were assessed at the beginning and at 3, 6, 9 and 12 months of storage. The experiment was conducted in split subplots in a completely randomized design with three replications. The dormancy of seeds stored in the natural environment was exceeded in a shorter time than the dormancy of seeds stored in cold. Catalase and ascorbate peroxidase activity increased during the storage period, the most obviously in storage in natural environment to cultivate BRSMG Caravera. The activity of the enzyme α-amylase decreased during the storage period.

enzymes; germination; Oryza sativa L


O objetivo deste trabalho foi avaliar a dormência e a atividade enzimática de sementes de cultivares de arroz durante o armazenamento em diferentes ambientes. Após a colheita, as sementes das cultivares de arroz BRS Ourominas (várzea) e BRSMG Caravera (terras altas) foram secadas ao sol, até atingirem teor de água em torno de 13%. Em seguida, foram acondicionadas em embalagem de papel e armazenadas em quatro ambientes: 5 ± 2 ºC/70 ± 5% UR, 12 ± 2 ºC/70 ± 5% UR, 18 ± 2 ºC/65 ± 5% UR e em condição natural. A germinação e a atividade enzimática foram avaliadas no início e aos 3, 6, 9 e 12 meses de armazenamento. O experimento foi realizado no esquema de parcelas subdivididas no delineamento inteiramente casualizado com três repetições. A dormência das sementes armazenadas em ambiente natural foi superada em menor tempo do que as sementes armazenadas em câmara fria. Houve aumento da atividade das enzimas catalase e ascorbato peroxidase, com maior evidência no armazenamento em ambiente natural, para a cultivar BRSMG Caravera. A atividade da enzima α-amilase diminuiu durante o período de armazenamento.

enzimas; germinação; Oryza sativa L


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Publication Dates

  • Publication in this collection
    05 Jan 2015
  • Date of issue
    Dec 2014

History

  • Received
    11 Sept 2014
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