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Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Volume: 24, Publicado: 1967
  • Sombreamento dos cafezais IV - resultados de mais dois biênios: 1963/1964 - 1965/1966

    Godoy Junior, C.; Graner, E.A.

    Resumo em Inglês:

    This paper deals with data obtained in 1963, 1964, 1965 e 1966 in shaded and unshaded coffee plots at Piracicaba, São Paulo, Brazil. The results can be summarized as follows: a. the production, in shaded and unshaded plots, did not show differences statisticaly significant; b. the percentage of coffee berry borer infestations was higher in shaded plots as compared with unshaded ones; c. the percentage of green, ripened and dry fruits depends on the year and on the harvest time.
  • Tratamento preservativo do bambu pelo processo do banho frio

    Galvão, Antonio Paulo M.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho relata resultados obtidos no tratamento preservativo de estacas rachadas e roliças de Bambusa tuldoides. Fornece dados sobre o período de tempo necessário à secagem das estacas, volume, absorções alcançadas nos tratamentos e custos por ano de serviço prestado. Conclui pela conveniência do tratamento preservativo.

    Resumo em Inglês:

    This paper deals with the preservative treatment of Bambusa tuldoides. The stakes 2 meters long were treated by the cold-soaking method in a 5% pentaclorofenol solution for 7 to 8 days. Results on volume, moisture content and air seasoning of stakes are presented. Retentions of preservative solution ranged from 9,3 to 35,8 kilogram per cubic meter (0,58 to 2,24 pounds per cubic foot). The cost year of service of a treated stake was Cr$ 5,58 and Cr$ 14,28 for the untreated. So, the preservative treatment of Bambusa tuldoides stakes is recommended.
  • Estudo dos nectários das flôres de Sechium edule Sw.

    Mitidieri, José

    Resumo em Português:

    Êste estudo está ligado às pesquisas de polinização realizadas em 1964, na Secção de Apicultura da ESALQ, nas quais o autor participou como colaborador. No atual trabalho, são relatadas as observações morfológicas, anatômicas bem como a função de secreção dos nectários das flôres masculinas e femininas de Sechium edule Sw. planta conhecida, vulgarmente como chuchu. No estudo morfológico dos nectários, foi verificada a localização, número de cavidades nectaríferas, tamanho e aspecto. No estudo anatômico, observou-se a localização e estrutura do tecido nectarífero. No tocante à função, foram feitas observações sobre a secreção, o período do dia em que ela se processa e quantidade de nectar produzido. Confrontaram-se os nectários das flôres masculinas e femininas, obtendo-se os seguintes resultados: Morfológicos 1. Os nectários das flôres masculinas e femininas não diferem quanto à forma e posição, mas sim quanto ao tamanho, sendo maiores nas flôres femininas. 2. O número de emergências globosas nas quais se localizam os tecidos nectaríferos, é maior nas flôres masculinas, embora sejam menos volumosas, quando comparadas àquelas das flôres femininas. 3. Nas flôres femininas a parede que separa os pares de nectários pode ser incompleta, não atingindo, pois, a superfície, ocasionando assim, a fusão de ambos. Anatômicos 1. O tecido nectarífero consta de uma região composta de algumas camadas de células que fixam mais intensamente o corante "Fast Green", o que revela citoplasma mais denso. Essa região possui células produtoras de açúcar (glucose e levulose) como pudemos comprovar pela reação do licor de Fehling. Fisiológicos 1. O néctar é eliminado principalmente pelas emergências globosas através da delicada epiderme. 2. Não excluimos a possibilidade de secreção de néctar através dos pêlos glandulares existentes na periferia das cavidades nectaríferas. 3. O néctar segregado já se encontra à disposição dos insetos às primeiras horas da manhã, emergindo pela abertura da cavidade nectarífera na forma de gotícuias. 4. O volume de néctar segregado varia com as condições do meio ambiente. 5. Em uma verificação cuja amostragem constou de 6 flôres, foram obtidos apenas 10 microlitros (1 microlitro é igual à milésima parte do ml). Nesse dia, a mesma quantidade de néctar foi obtido de flôres masculinas e femininas.

    Resumo em Inglês:

    This paper is related with pollination studies made in 1964, at the Bee Keeping Department of "Luiz de Queiroz" Agricultural College. The objective was to study and compare morphological, anatomically, as well as the secretion functions of male and female flower nectaries of Sechium edule Sw., commonly known as "chuchu". In the morphological study we verified the placing and number of nectariferous cavities, size, and type of the nectaries. In the anatomical study we observed the placing and structure of the nectariferous tissue. In respect to the function, observations were made on secretion, the time of day in which it occurs, and quantity of nectar produced. We compared the nectaries of male and female flowers and obtained the following results: 1. Morphological 1.1. The nectaries of male and female flowers do not differ as to form and position but as to size. In female flowers they are larger. 1.2. In female flowers the wall that separates the nectary pair may be incomplete, not reaching the surface. In this case the fusion of both pairs occurs. 2. Anatomical 2.1. It is assumed that the nectariferous tissue of a region compound of some cells layers retain the dye "Fast Green" more intensely disclosing a denser citoplasm. In that region there are cells that produce sugar (glucose and levulose) as repeatedly proven by Fehling's liquor reaction. 3. Secretion function 3.1. The nectar is expelled principally by the globule emergence from the delicate epidermis. 3.2. We did not exclude the possibility of nectar secretion behind the existant glandular hairs in the periphery of the nectariferous cavities. 3.3. The secreted nectar which is collected by the insects in the early morning, emerges from the opening of the nectariferous cavity in the from of little drops. 3.4. The volume of secreted nectar varies according to the environmental conditions. 3.5. In one test, which consisted of 6 flowers, only 10 microliters (1 microliter is equal to one thousandth of a ml.) were obtained. On that same day the same quantity of nectar was obtained from male and female flowers.
  • Arroz: ensaio fatorial variedade x espaçamento x densidade

    Orsi, Eujandir W. de Lima; Godoy, O. Pereira

    Resumo em Inglês:

    In this experiment it was attempted to find better row spacing (0,20 m, 0,40 m and 0,60 m) and seed rate (3 and 6 grams of seeds/m) to be used in rice. The ordinary flooding was used as irrigation. Four varieties with different flowering periods were used: "Pratão" and "Iguape Agulha" are late varieties (150 days); "Batatais", "Dourado Precoce" early varieties (100 days). These two early varieties produce two harvests by ratooning. The data showed that the late varieties gave a better yeld on a single crop, but the greatest annual yeld by area was obtained when the ratooning was used. As far as amount of seed is concerned the data showed that the better yelds were obtained with 3 grams of seeds.
  • Variação no teor de alumínio trocável do solo, influenciada pela aplicação de carbonato de cálcio

    Brauner, J.L.; Catani, R.A.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho descreve o estudo da variação do alumínio trocável, da acidez titulável, do pH da suspensão aquosa e do pH do extrato de KCl 1 N, em função da quantidade de carbonato de cálcio, aplicada a onze amostras de solos procedentes de diversas regiões do Brasil. A adição de 100 mg e de 300 mg de carbonato de cálcio, passado em peneira nº 325, com 43 microns de abertura de malha, a 100 g das amostras dos onze solos estudados, seguida de um período de repouso de 10 a 60 dias, evidenciou que: a. ocorreu uma diminuiu mais ou menos pronunciada no teor de alumínio trocável e no de acidez titulável extraídos com solução 1 N de KCl, dependendo da dose aplicada de carbonato de cálcio e do solo; b. ocorreu uma elevação mais ou menos acentuada no pH da suspensão aquosa e no do extrato de KCl IN, dependendo também da quantidade aplicada de carbonato de cálcio e do solo; c. a magnitude da variação nas citadas características permitem esclarecer que o alumínio trocável, apesar de ser um componente, não constitui, porém, a única fonte de acidez do solo.

    Resumo em Inglês:

    This paper describes the data obtained when calcium carbonate was added to eleven acid soils from Brazil. One hundred grams of each soil were incubated in Erlenmeyer flask for 60 days with 100 mg and 300 mg of calcium carbonate. After 10, 30 and 60 days, soil samples were taken from each one of the Erlenmeyer flasks and the following determinations were performed: exchangeable aluminum and exchangeable soidity extracted wirh 1 N KCl solution; pH of aqueous soil suspension; pH of the 1 N KCl soil extract. The following conclusions seem justified from the data obtained. a. The addition of calcium carbonate increases both the pH of aqueous suspension and the pH of KCl 1 N extract, depending also upon the amount of CaCO3 applied and upon the soil itself. b. The addition of calcium carbonate decreases both the exchangeable aluminium and the exchangeable acidity content, depending on the applied amount of CaCO3 and on the soil itself. c. The exchangeable aluminium is one of the different components but does not constitute the only source of the soil acidity.
  • A influência de grãos pretos em ligas com cafés de bebida mole

    Gomes, F. Pimentel; Cruz, Vivaldo F. da; Castilho, Antonio de; Teixeira, Aldir Alves; Pereira, Luiz S. de P.

    Resumo em Português:

    Os autores estudam a influência de grãos pretos em ligas com cafés brasileiros de bebida Mole. Foram ensaiadas porcentagens crescentes de grãos pretos: 0, 1, 2, 5, 10, 15, 20, 30, 40 e 50%. Realizaram-se dois ensaios de degustação em blocos incompletos equilibrados, com t = 10 tratamentos, k = 4 parcelas por bloco, r = 6 repetições, b = 15 blocos, X = 2. Cada parcela era formada por 3 xícaras de tipo padrão e foi provada por 3 degustadores, que davam sua opinião xícara por xícara. Os dados coletados são, pois, 1080, isto é, 540 para cada um dos dois ensaios. Mas cada ensaio tinha realmente apenas 60 parcelas, a cada uma das quais correspondia a média das 9 opiniões sôbre ela emitidas (3 degustadores x 3 xícaras). As bases deste método experimental são as expostas em FAIRBANKS BARBOSA e outros (1962), com as modificações indicadas. Os dois ensaios deram resultados bem concordantes, que levaram às seguintes conclusões: 1 - Os grãos pretos prejudicam sensìvelmente a bebida, e seu efeito é aproximadamente linear. 2 - Porcentagens de grãos pretos de 10% para cima causam prejuizo sensível. 3 - A equação de regressão é Y = 3,792 - 0,0379 X, onde X é a porcentagem de grãos pretos e Y é o número de pontos correspondentes à bebida.

    Resumo em Inglês:

    The authors study the influence of black coffee beans in mixture with Brasilian coffee of soft taste. Increasing percentages of black beans were tried: 0, 1, 2, 5, 10, 15, 20, 30, 40 and 50%. Two experiments were carried out, in a balanced incomplete block design, with t = 10 treatments, k = 4 plots per block, r = 6 replications, b = 15 blocks, L = 2. Each plot had 3 standard cups and was tasted by 3 tasters, who gave their opinion for each cup. Data thus collected are, therefore, 1080 in number, that is, 540 for each of the two trials. But each trial had indeed only 60 plots, to every plot corresponding the average of 9 opinions (3 tasters x 3 cups). The experimental technique was that established by FAIRBANKS BARBOSA and others (1962), with the changes indicated. The experiments gave results in good agreement, which led to the following conclusions: Black coffee beans injure coffee taste, and their effect is approximately linear. Percentages of black beans from 10% upwards carry out a sensible injury to the tasting quality of coffee. The regression equation is: Y = 3.792 - 0.0379 X, where X is the percentage of black coffee beans, and Y is the score corresponding to tasting categories.
  • Ácaros encontrados sôbre maçãs de procedência argentina

    Flechtmann, Carlos H.W.

    Resumo em Inglês:

    Apples from Argentina showed large numbers of mite eggs and some diapausing females. They were reared on leaves of lima beans. From the eggs acari related to Panonychus ulmi were obtained and also specimens of Cheyletidae. The diapausing females proved to be Tetranychus telarius and large populations were obtained from four females. There was also one specimem of Phytoseiid mite.
  • Novo gênero de nematóide do solo da família Actinolaimidae

    Lordello, Luiz Gonzaga E.

    Resumo em Inglês:

    Caryboca paranaensis n.g., n.sp. (Nemata, Actinolaimidae) was found inhabiting soil around coffee roots sent in from Cornélio Procópio, State of Paraná, Brazil. Definition of the new genus: Actinolaimidae, Actinolaiminae. Lip region distinctly offset by a constriction and showing a cuticularized basket-like structure provided with lateral denticles and two rather strong teeth pointing forwards. Cuticular rod-like thickenings extending back from the basket-like structure to the guiding-ring. Anterior part of oesophagus a non-muscular, narrow tube; posterior part wider and provided with strongly developed radial musculature. Gonads paired and reflexed. Tail attenuated, pointed. Males and food habits unknown. Caryboca n.g. differs from Actinolaimus Cobb, 1913, by having a labial basket-like structure as well as by the non-muscular nature of the anterior part of oesophagus. Caryboca n.g. differs from Carcharolaimus Thome, 1939, by having two strong pharingeal teeth and pointed tail.
  • Os ácaros do cafeeiro

    Flechtmann, Carlos H.W.

    Resumo em Inglês:

    Five species of mites are related to coffee leaves, in the States of São Paulo and Minas Gerais, Brazil: 1. Tetranychidae - Oligonychus ilicis (McGregor, 1919) P. & B. 1955. 2. Tenuipalpidae - Brevipalpus phoenicis (Geijskes, 1939) Sayed, 1946. 3. Tydeidae - Lorryia, lwiroensis group, and Tydeus sp. 4. Phytoseiidae - Amblyseius hibisci (Chant) Schuster & Pritchard, 1963.
  • A concentração e a quantidade de micronutrientes e de alumínio no cafeeiro, Coffea arabica, L., variedade mundo novo (B.Rodr.) Choussy, aos dez anos de idade

    Catani, R.A.; Pellegrino, D.; Bittencourt, V.C.; Jacintho, A.O.; Graner, C.A.F.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho relata os dados obtidos sôbre a concentração e a quantidade de micronutrientes, boro (B), cloro (Cl), cobre (Cu), ferro (Fe), manganês (Mn), molibdênio (Mo) e zinco (Zn), no tronco, ramos, fôlhas e frutos do cafeeiro, Coffea arabica, L., variedade mundo novo (B.Rodr.) Choussy, aos dez anos de idade e crescendo em solo latosólico da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", em Piracicaba. Além dos micronutrientes, são apresentados dados sobre a concentração e a quantidade de alumínio, nas citadas partes do cafeeiro.

    Resumo em Inglês:

    This paper reports the content (table 1) and amount of the micronutrients boron (B), chlorine (Cl), copper (Cu), iron (Fe), manganese (Mn), molybdenum (Mo) and zinc (Zn), and of the non-essential element aluminum (Al) in the trunk, branches, leaves and fruits of the ten years coffee tree, Coffea arabica, L., variety mundo novo (B.Rodr.) Choussy, growing in a latosol of Piracicaba, State of Sao Paulo. Brasil. It is very interesting to observe the high content of chlorine in the different parts of the coffee tree. The uptake of micronutrients calculated for the growing of the trunk, branches and leaves of 1000 coffee trees ten years old was: 555 g of boron (B), 37157 g of chlorine (Cl), 214 g of copper (Cu), 3765 g of iron (Fe), 776 g of manganese (Mn), 1,6 g of molybdenum (Mo) and 144 g of zinc (Zn). On the other hand the uptake of micronutrients calculated for the production of 2000 kilograms of fruits was: 24 g of boron (B); 3380 g of chlorine (Cl); 21 g of copper (Cu); 55 g of iron (Fe); 19 g of manganese (Mn); 0,14 g of molybdenum (Mo) and 11 g of zinc (Zn).
  • Efeitos do alumínio no trigo (Triticum vulgare L. var. Piratiní) cultivado em solução nutritiva I

    Cruz, A.D.; Haag, H.P.; Sarruge, J.R.; Malavolta, E.

    Resumo em Português:

    Plântulas de trigo (Triticum vulgare L.) da variedade Piratiní considerada suscetível ao "crestamento" foram cultivadas em solução nutritiva empregando-se a técnica das raízes divididas. As plantas submetidas aos tratamentos correspondentes às concentrações mais elevadas de alumínio, mostraram clorose nas folhas superiores e mais característicamente inibição no desenvolvimento das raízes mergulhadas nas soluções com alumínio. Os tratamentos provocaram alterações na composição das plantas em nitrogênio, fósforo, potássio, cálcio, magnésio e alumínio sem afetar o pêso da matéria sêca das diferentes par tes da planta com exceção das raízes em contato com o alumínio.

    Resumo em Inglês:

    Contribution to the study of Aluminium on wheat (Trt>-ticum Vulgare L.) grown in nutrient solution. Wheat seedlings (TvLtiewn vulgaris L.) var.Piratini , susceptile to aluminium toxicity (crestamento), were growen in nutrient solution with divided root system. Morphological symptoms of toxicity were observed in leaves and roots on seedlings exposed to 20 to 50 ppm of aluminium An alter was observed on the distribution of N, P, K, Ca, Mg and Al in leaves, stems and roots.
  • Interação entre alumínio e fósforo, em duas variedades de trigo (Triticum Vulgare L.) cultivado em solução nutritiva

    Cruz, A.D.; Haag, H.P.; Sarruge, J.R.; Malavolta, E.

    Resumo em Português:

    Plântulas de trigo da variedade Piratiní suscetível ao "crestamento" e da variedade Colônias, considerada resistente, foram cultivadas em solução nutritiva empregando-se a técnica das raízes divididas. Estas variedades foram submetidas aos tratamentos correspondentes as concentrações de 0,2 a 6,0 ppm de alumínio, sendo aplicados 25 microcuries de fósforo radioativo que foram retirados posteriormente a fim de que fôsse determinada a sua translocação. Em ambas variedades observou-se que a concentração de alumínio nas fôlhas não influia na translocação do fósforo (32P) para as fôlhas novas. Entretanto, as relações entre os teores de alumínio nas fôlhas e os teores de fósforo nas fôlhas, hastes e raízes foram diferentes nas variedades estudadas.

    Resumo em Inglês:

    Wheat seedlings (Triticum vulgare L.)var. Piratiní susceptible to aluminum toxicity (crestamento), and var. Colônias, tolerant to aluminum, were grown in nutrient solution with divided root system. One part of the roots were grown in nutrient solutions lacking phosphorus and containing from 0,0 at 6,0 ppm of aluminum while the other part of the root system was grown in nutrient solutions containing all nutrients and 25 uCi of 32P as tracer. In both varieties, the aluminum concentration in leaves did not effect the translocation of phosphorus 32P to the new leaves. Both varieties showed a different P/Al relations in leaves, seem and roots.
  • Determinação quantitativa de putrescina por cromatografia em papel de filtro

    Crocomo, Otto J.; Rossi, Celso

    Resumo em Português:

    O presente trabalho descreve o desenvolvimento de um método de determinação quantitativa da amina putrescina por cromatografia em papel de filtro seguida de espectrofotometria. 80-85% de putrescina adicionada a extratos de plantas pode ser recuperada. O espectro de absorção do produto de reação entre putrescina e ninhidrina tem um pico máximo a 575 mu. O desenvolvimento da côr do produto de reação atinge um máximo em 20 minutos, a 65ºC e se mantém estável durante os 10 minutos seguintes. O produto colorido eluido do cromatograma é estável durante 3 horas.

    Resumo em Inglês:

    The method described herein involves the quantitative determination of the amine putrescine by paper chromatography followed by spectrophotometry of the eluted spot. From the data some conclusions can be drawn: 1. Satisfactory recovery of putrescine added to plant extracts can be achieved with that method (c.a. 80-85%); 2. The absorption spectra of the reaction products of putrescine and ninhydrin shows a maximum peak at 575 mu; 3. In the assay on the effect of the lenght of heating on the color yield of the reaction product it was observed that the color development reached a maximum within 20 minutes, at 65ºC, and did not decline within the next 10 minutes: 4. It was found that the eluted ninhydrin color was stable for at least 3 hours following elution; 5. The absorbance at 575 mu of the putrescine-ninhydrin reaction product as a function of the amount of putrescine in the reaction mixture as well as applied to the chromatograms yielded a straight line.
  • Técnica de réplica de carbono para o estudo da superfície de fôlhas de plantas ao microscópio eletrônico

    Santos, Helena de Souza; Crocomo, Otto J.; Neptune, Andre M. Louis

    Resumo em Português:

    O presente trabalho apresenta um método de réplica de superfície para o estudo da estrutura das fôlhas de vegetais ao microscípio eletrônico. O método permitiu a observação do mesmo tipo de estrutura observada por outros autores na superfície das fôlhas de couve (Brassica oleracea). O método permitiu observar que nas superfícies das fôlhas de café (Coffea arabica) a ultraestrutura característica e pràticamente desprovida do tipo de ornamentação encontrado nas fôlhas de couve.

    Resumo em Inglês:

    A technique is described for the production of carbon negative replicas for electron microscopy, which has revealed the same type of ultraestructure observed by other authors, on leaf surfaces of the Brassica oleracea. The procedure follows: 1) deposition of a carbon film over the surface of the leaf to be studied; 2) the carbon film is then backed with Zapon Acquanite "A" lacquer as intermediate replica, whichmis applied full strenght over the specimen surface and dried before a heat lamp; 3) the carbon-zapon composite film can be stripped from the leaf with no dificulty whatsoever, and is them metal shadowed; 4) the composite film is placed, carbon side down, on a specimen screen and this placed upon a course wiremesh back in a petri-dish. Amyl acetate as solvent for the zapon is added until it just wets the support screen and the dish is covered. Thus the zapon is dissolved by the condensed amyl acetate vapors. The method has, also, allowed to observe that in the Coffea arabica leaf surfaces the characteristics ultrastructure does not present the microprojections found on the Brassica oleracea.
  • Influência de cafés de gôsto rio em ligas com cafés de bebida mole

    Castilho, Antonio de; Gomes, F. Pimentel; Pereira, Luiz Sergio de Paiva; Moraes, Roberto S.; Lourenço, Sidival

    Resumo em Português:

    Os autores estudam a influência do café Rio em ligas com cafés brasileiros de bebida Mole. Foram ensaiadas porcentagens crescentes de Café Rio: 0,0; 0,5; 1,0; 1,5; 2,0; 2,5; 3,0; 3,5; 4,0; 4,5; 5,0; 7,5; 10,0; 12,5; 15,0; 20,0; 25,0; 30,0; 35,0; 40,0; 50,0. Realizaram-se dois experimentos em blocos incompletos equilibrados, com t = 21 tratamentos (os mencionados acima), k = 3 parcelas por bloco, r = 10 repetições, b = 70 blocos, L = 1. Cada parcela era formada de 3 xícaras, de tipo padrão, sobre as quais cada degustador dava uma só opinião. Cada parcela era provada por 3 degustadores. Os dados coletados são, pois, 630 para cada ensaio (210 parcelas, 3 degustadores). Atribuia-se a cada parcela, para fins de análise estatística, a média das opiniões dos 3 degustadores. Os dois ensaios deram resultados bem concordantes, que levaram às seguintes conclusões: a) Faz-se necessária a transformação dos dados, pois as variâncias relativas aos diversos tratamentos são muito discrepantes. b) A transformação T = √ Y dá resultados satisfatórios. c) O café Rio prejudica sensivelmente a bebida do café Mole, para teores a partir de 2,0%. d) Para teores de 4,5% em diante a liga tem bebida Riada ou Rio. e) A regressão obtida não é estritamente linear, mas a linha reta da uma aproximação razoável. f) Consideradas as porcentagens de 0,0 a 10,0%,a equação de regressão para os dados transformados pela transformação T = √ Y é: T = 1,7045 - 0,127 X, onde X é a porcentagem de café Rio e T dá a bebida, na escala numérica adotada, transformada pela raíz quadrada. g) A equação de regressão para os tratamentos de 0,0 a 10,0% de cafe Rio é Y = 3,0997 - 0,3281 X, isto é, há uma queda de 0,3281 na escala numérica da bebida, para cada unidade de porcentagem de café Rio.

    Resumo em Inglês:

    The authors study the influence of Rio coffee in mixture with Brasilian coffee of Soft taste. Increasing percentages of Rio coffee were tried: 0,0; 0,5; 1,0; 1,5; 2,0; 2,5; 3,0; 3,5; 4,0; 4,5; 5,0; 7,5; 10,0; 12,5; 15,0; 20,0;25,0; 30,0; 35,0; 40,0; 50,0. Two experiments were carried out, in a balanced incomplete block design, with t = 21 treatments (those just mentioned), k = 3 plots per block; r = 10 replications; b = 70 blocks, L = 1. Each plot had 3 standard cups, and was tasted by 3 tasters, who gave only one opinion for each plot. Data thus collected were, therefore, 630 for each experiment (210 plots x 3 tasters). But each trial had indeed only 210 plots, to every plot corresponding the average of 3 opinions. The experiments gave results in good agreement, which led to the following conclusions: a) Transformation of the data is necessary, since variances corresponding to different treatments are rather different. b) The square root transformation gave satisfactory results. c) Rio coffee injures a lot Soft coffee taste, for percentages from 2,0% upwards. d) For percentages of 4,5% and over the mixture has taste Rioy or Rio. e) The regression obtained is not strictly linear, but the straight line gives a reasonable approximation. f) Taken in account only percentages 0,0 through 10,0%, the regression equation is: T = 1,7045 - 0,1278 X, where X is the percentage of Rio coffee, and T gives the square root of the score corresponding to tasting categories. g) For treatments 0,0 through 10,0% the regression equation for the original data is: Y = 3,0997 - 0,3281 X, that is, there is a decrease of 0,3281 in the score corresponding to coffee taste for every unity of percentage of Rio coffee.
  • Absorção dos macronutrientes pelos capins colonião, gordura jaraguá, napier e pangola

    Haag, H.P.; Bose, M.L.V.; Andrade, R.G.

    Resumo em Português:

    Para determinar a absorção de nitrogênio, fósforo, potássio, cálcio, magnésio e enxofre em 5 espécies de forragens, conduziu-se um ensaio em vasos ao ar livre. Cada 28 dias até aos 84 dias colhiam-se plantas para a determinação de pêso de matéria sêca, bem como para a análise quantitativa dos macronutrientes. Verificou-se que o máximo de crescimento foi atingido pelo capim napier seguido do colonião, jaraguá, gordura e pangola. O potássio e nitrogênio são absorvidos em maior quantidade do que o cálcio, fósforo, magnésio e enxôfre. As quantidades de nutrientes extraídos pelas plantas aos 84 dias de idade em g por kg de matéria sêca se acham ilustradas abaixo.

    Resumo em Inglês:

    The purpose of this investigation was to gain information on the rate of dry matter production and nutrient absorption by the following grasses: colonião (Panicum maximum, Jacq.), gordura (Melinis minutiflora, Beauv), jaraguá (Hyparrehenia rufa, Stapf), pangola (Digitaria Decumbens, Stent) e napier (Pennisetum purpureum, Schum). The test was carried out under field conditions in pots containing fertilized soil. Every 28 days plantas were harvested and analysed N, P, K, Ca, Mg and S. Data obtained allowed for the following main conclusions: a) the initial rate of growth of the grasses is rather slow until 28 days. Napier present the highest dry matter production, followed by colonião, jaraguá, gordura and pangola. b) the maxium absorption according to the element was: K, N, Ca, P, Mg and S. c) the following amounts of element absorbed in g per 1 kg of dry matter by the plants 84 days old were:
  • Levantamento sôbre a composição química bromatológica de 39 variedades forrageiras de cana-de-açúcar

    Lovadini, L.A.; Moraes, C.L.; Paranhos, S.B.

    Resumo em Inglês:

    This paper deals with a survey on chemical compositions of 39 forage sugar cane varieties carried out at the Bromatology Laboratory of the E.S.A. "Luiz de Queiroz" (5th chair). Samples were taken at Sugar Cane Experimental Station "Jose Viziolli", Piracicaba, SP, and the material was analised by standard methods. The main conclusions can be summarised as follows: 1. All varieties showed low protein and mineral contents, but were high in crude fiber and nitrogen free extract fractions. 2. A small, but positive correlation was observed between crude fiber and protein content. 3. The amount of observed variation concerning the various nutrient fractions could be used to select better forage sugar cane varieties.
  • A determinação da água livre em substâncias puras

    Catani, R.A.; Alcarde, J.C.; Furlani, P.R.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho relata os dados obtidos sôbre a determinação da água livre em diversas substâncias puras pelo método baseado no uso da estufa comum a 100-105ºC (método clássico) e pelo método que usa 20 polegadas (ou 50 mm de mercúrio) de vácuo a 50°C. As substâncias empregadas foram cloreto de sódio, sulfato de cálcio dihidratado, ortofosfato monocálcico monohidratado, ortofosfato bicálcico dihidratado, ortofosfato monácido de amônio e uréia cristalizada. Os resultados obtidos permitem concluir que o método que usa estufa a vácuo a 50°C apresenta uma tendência de retirar apenas a água livre das substâncias estudadas. Por outro lado, o método clássico que emprega estufa comum a 100-105°C, além da água livre, retira também uma fração variável da água de hidratação ou de cristalização das substâncias que a contém.

    Resumo em Inglês:

    This paper reports the study of the free water determination in CaSO4. 2H2O, Ca(H2PO4). H2O, CaHPO4.2H2O, (NH4)2HPO4, NaCl and in urea by the classical method of ovendryxng at 100-105°C and by the vacuumdessication method at 50°C in oven under vacuum of 20 inches. The vacuum-dessication method gave best results than the oven-drying (100-105ºC) method when the hydrated salts were analysed.
  • Estudos sôbre a alimentação mineral do cafeeiro: XX. uma possível causa do desfolhamento e secamento subterminal ("pescoço pelado" ou "pescoço de galinha")

    Fazuoli, L.C.; Sarruge, J.R.; Camargo, P.N.; Malavolta, E.

    Resumo em Português:

    Foi verificado, usando-se plantas de 11 anos de idade da variedade "Bourbon vermelho" submetidas a um ensaio fatorial NPK 2x2x2 que a incidência dos sintomas de desfolhamento e secamento sub-terminal ("pescoço pelado", "pescoço de galinha","cin turamento") é função inversa do uso de nitrogênio na adubação, estando negativamente correlacionada com o teor de nitrogênio nas folhas.

    Resumo em Inglês:

    A differential incidence of subterminal die-back was observed in the several tratments of a NPK 2x2x2 factorial experiment whose plants are 11 years old. In each tratment the number of affected individuals was counted. Leaf samples were collected and the macronutrient content therein was determined. The statistical analysis of the results has shown that: a) The use of nitrogen has significantly reduced the number of abnormal plants. b) A negative highly significant correlation coefficient was found between leaf nitrogen and number of affected individuals. c) It is likely, therefore, that nitrogen manuring in an efficient way to prevent and/or cure the abnormality studied.
  • Estudos sôbre a alimentação mineral do cafeeiro: XXI. efeito da adubação N, P, K e orgânica na composição mineral do grão e na qualidade da bebida. (2a. Nota)

    Amorim, H.V. de; Scoton, L.C.; Castilho, A. de; Gomes, F. Pimentel; Malavolta, E.

    Resumo em Português:

    O efeito da adubaçao NPK e da matéria orgânica na composição mineral do grão e na qualidade da bebida (prova de xícara) foi estudado. Verificou-se que a adubação fosfatada e o uso da matéria orgânica não influiram nas características mencionadas. A adubação nitrogenada e potássica aumentou o teor dos elementos correspondentes no grão e prejudicou pouco mas, significativamente a qualidade da bebida. Esses dados devem ser encarados com cautela e tidos apenas como preliminares.

    Resumo em Inglês:

    In this second year of work, research was carried out concerning, the effect of N, P, K and organic fertilization on the mineral composition of the coffee bean and in the quality of the beverage. The material employed was obtained from a NxPxK, 2³ , factorial experiment with split plot (with and without organic matter). The test area is located in poor, deep and, sandy soil; Coffea Arabica L., Var. "Bourbon Vermelho" is the plant source. The main findings are as follows: a) N content in the bean was raised by the application of N in the soil. The use of K increases the level of K in the bean. The level of total P and soluble P was not affected by P fertilization. No treatment affected the S level in the bean. The level of the elements analysed was not affected significantly by the organic matter applied to the soil. b) Fruits collected in treatments where N and K were used gave significantly lower quality beverage. The quality of beverage wasn't affected by the organic matter. c) It was found a negative and significant (1%) correlation between N level in the bean and quality of beverage (r = -0,642). For K the correlation was found to be r - -0,449, significant at 10% of probability. No similar correlation was found with respect to P.
  • Contribuição ao estudo da composição química e digestibilidade do feno de siratro, Phaseolus stropurpureus

    Peixoto, A.M.; Moraes, C.L.; Bose, M.L.V.

    Resumo em Inglês:

    This paper deals with experiments carried out at the Bromatology Laboratory, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP, in order to assess the chemical composition and the digestion coefficients of siratro hay, Phaseolus atropurpureus. The field cured hay was analysed by standar methods usually employed, and two wethers were used in the digestibility trials. The results are summarised in tables I through II. Data from siratro hay were compared to those obtained with several tropical legumes used as hay. The nutritive value of siratro hay is discussed.
  • A determinação da água livre em fertilizantes

    Alcarde, J.C.; Catani, R.A.; Furlani, P.R.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho relata os dados obtidos sôbre a perda de pêso de diversos fertilizantes simples e misturas de fertilizantes, quando submetidos a dois métodos de determinação da água livre: o método baseado no uso de estufa comum, na faixa térmica de 100-105°C (método clássico), e o método da estufa a vácuo, que usa temperatura de 50°C, associada a baixa pressão (20 polegadas de mercúrio de vácuo). Os resultados obtidos pelo método clássico foram mais elevados que os determinados através do método da estufa a vácuo, tanto para os fertilizantes simples como para as misturas. Nos fertilizantes simples a diferença entre os resultados dos dois métodos foi mais acentuada nos materiais que possuiam componentes hidratados. Nas misturas, as maiores diferenças ocorreram naquelas que continham uréia em sua composição.
  • Phytoseiidae do estado de São Paulo (Acarina, Mesostigmata)

    Flechtmann, Carlos H.W.
  • Variação na concentração e na quantidade de macro e micronutrientes no fruto do cafeeiro, durante o seu desenvolvimento

    Catani, R.A.; Pellegrino, D.; Alcarde, J.C.; Graner, C.A.F.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho apresenta os dados obtidos sôbre a variação na concentração e na quantidade de macro e micronutrientes no fruto do cafeeiro em função do seu grau de desenvolvimento, através da análise de amostras colhidas mensalmente. A variedade de café usada foi bourbon vermelho, de 9 anos de idade, localizada num solo latosólico roxo, no município de Charqueada. Os resultados obtidos mostraram que os frutos exigem contìnuamente todos os macronutrientes, desde o início de sua formação até a maturação. Com relação aos micronutrientes, o boro, cobre, ferro e molibdênio também foram solicitados contìnuamente, ao passo que o manganês e o zinco deixaram de ser absorvidos nos dois últimos meses de seu ciclo formativo. A exigência quantitativa de micronutrientes obedeceu a seguinte ordem decrescente: ferro, manganês, cobre, boro, zinco e molibdênio.

    Resumo em Inglês:

    This paper reports the variation in the concentration and in the amount of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, sulfur, boron, copper, iron, manganese, molybdenum and zinc in the coffee berries during their growing period. The concentration of macro and micronutrients showed a tendency of reduction with the development of the coffee berries. On the other hand the amount of macronutrients and of iron, copper, boron and molybdenum increased continuously from the first month to the ripening stage of the coffee fruits. Zinc and manganese did not increase in the last three months previous of the ripening of the fruits.
  • Introdução à família Tarsonemidae Kramer, 1877 (Acarina) no estado de São Paulo

    Flechtmann, Carlos H.W.

    Resumo em Português:

    No presente trabalho é dada uma introdução à família Tarsonemidae e são relatadas as seguintes espécies: Polyphagotarsus latus (Banks, 1904) Beer & Nucifora, 1965; Tarsonemus setifer Ewing, 1939; Steneotarsonemus ananas (Tryon, 1898) Beer, 1954; S. pallidus (Banks, 1901) Beer, 1954; S. hyaleos Beer, 1954 e Rhynohotarsonemus sp. Uma chave para a separação dos gêneros e outra para a separação das espécies de Steneotarsonemus é apresentada.

    Resumo em Inglês:

    The author presents an introduction to the characters of the family Tarsonemidae and relates following species from the State of São Paulo: Polyphagotarsonemus latus (Banks, 1904) Beer & Nucifora, 1965; Tarsonemus setifer Ewing, 1939; Steneotarsonemus ananas (Tryon, 1898) Beer, 1954; S. pallidus (Banks, 1901) Beer, 1954; S. hyaleos Beer, 1954, and Rhynchotarsonemus sp., and Neotarsonemus latus from the State of Paraná. Keys to the genera, and species of Steneotarsonemus are given.
  • Variabilidade de Stemphylium solari, Weber, agente causal de mancha foliar do tomateiro, no estado de São Paulo

    Namekata, Takao; Tokeshi, Hasime

    Resumo em Português:

    O presente trabalho trata do estudo da variabilidade do fungo, Stemphylium solani Weber, agente causal da Mancha Foliar do tomateiro (Lycopersicum esculentun Mill.), "Mancha de Estemfilium" que está se tornando cada vez mais importante em tôda área, onde se cultiva o tomateiro. Os autores isolaram 33 culturas de S. solani, de 12 municípios do Estado de São Paulo e estudaram suas capacidades de esporulação em meio de cultura. O modo de esporulação dos isolamentos variou bastante e reisolamentos e repicagens sucessivas mostraram que todos os isolamentos mantiveramas características culturais originais. Dois isolamentos (T-347 e T-419) comportaram-se de maneira bastante diferente dos demais isolamentos. Assim, êstes esporulavam espontânea e abundantemente em quaisquer meios, e nos testes de patogenicidade em tomateiro da variedade Santa Cruz, mostraram possuir elevada patogenicidade, que também confirmada estatìsticamente. Com base na capacidade de esporular em meios de cultura, patogenicidade em tomateiro suscetível e estabilidade das características culturais, os autores propuseram a classificação de S. solani, em 3 raças fisiológicas e discutem sua importância na interpretação de dados divergentes da literatura. Além disso, chamam a atenção para as culturas patogênicas capazes de esporular espontâneamente no meio de batata-dextroseagar e suas aplicações nos trabalhos de melhoramento do tomateiro.

    Resumo em Inglês:

    The present work deals with the studies of variability of Stemphylium solani Weber, the causal agent of gray leaf spot of tomatoes. This disease is becoming very important in all the areas where tomatoes are cultivated. Thirty-three isolates of S. solani were obtained from 12 differents districts of the States of São Paulo. Morphological and phisiological characters such as cultural aspect in PDA and V-8 culture media, sporulation and pathogenicity have been considered. Sporulation varied from one isolate to the others, but the characteristics of each isolate were consistently maintained through resolation from inoculated material and transfers to new media. Two isolates (T-347 and T-419) behaved very differently from the others, both in sporulation and pathogenicity. These isolates sporulated abundantly and spontaneously, and their pathogenicity was significantly higher. Based on the capacity of sporulation in the culture me media, pathogenicity and cultural characteristics the classification of S. solani in 3 physiological races is here pourposed. This classification may help explaning divergent data obtained by other authors. Futhermore, the pathogenic isolates capable of spontaneous sporulation in PDA can be used more properly on tomato breeding programs.
  • Extração de diversos íons do solo com solução normal de KCl

    Zuniga, A.A.T.; Catani, R.A.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho tem por objetivo extrair e determinar diversos íons, como o alumínio, hidrogênio, cálcio e magnésio que se acham ligados aos colóides do solo por eletrovalência, em alguns solos do Município de Piracicaba. Além disso, constitui também finalidade dêste trabalho relacionar as diversas características dos solos estudados a fim de esclarecer vários aspectos considerados importantes na química do solo. Trinta e seis amostras de solos, correspondentes aos horizontes superficiais e subsuperficiais de dez séries do citado Município, foram submetidas à extração com solução 1 N de KCl e no extrato foram determinados os cátions já mencionados, além de determinar o pH em suspensão da solução 1 N em KCl. Nas mesmas amostras foram determinados: pH em suspensão aquosa, carbono total, cálcio, magnésio e potássio extraídos com solução 0,05 N de HNO3 e hidrogênio extraído com solução 1 N de acetato de cálcio com pH = 7,0. Os dados obtidos permitem concluir que a carga negativa permanente dos colóides dos solos estudados é muito baixa e que uma fração elevada da mesma é neutralizada pelo alumínio, em muitas das amostras analisadas. Verificou-se, também, que o teor de alumínio trocável correlaciona-se tanto com o pH determinado em suspensão aquosa, como com o determinado em suspensão de solução 1 N de CKl e com o hidrogênio, extraído com solução de acetato de cálcio 1 N com pH = 7,0. A porcentagem de saturação de bases, calculada em função da carga permanente e a calculada em função da extração das bases com solução de HNO3 0,05 N e da extração do hidrogênio com solução de acetato de cálcio 1N, pH = 7,0, correlacionam-se com o pH do solo. Finalmente, constatou-se que o teor de cálcio mais magnésio extraído com solução 1 N de KCl é equivalente ao extraído com solução 0,05 N de HNO3, indicando que, provàvelmente, os solos estudados não apresentam minerais silicatados ou carbonatados dos mencionados cátions.

    Resumo em Inglês:

    Thirty six soil samples from various soil series of the County of Piracicaba, State of São Paulo (Brazil), were analysed in order to know the permanent charge of the soil colloidal material. Determination of pH was made in soil suspensions prepared with 10 g of soil and 25 ml of distilled water and with 10 g of soil and 25 ml of 1 N KCl solution. Exchangeable aluminum, hydrogen and calcium plus magnesium were extracted with 1 N KCl solution. Aluminum was determined by the "aluminon" colorimetric method and calcium plus magnesium was determined by EDTA titration. Exchangeable calcium, magnesium and potassium were also extracted with 0,05 N HNO3. Potassium was determined by a flame photometer. The covalently bonded hydrogen was extracted with 1 N calcium acetate solution (pH = 7,0) and its determination was performed by titration with 0.02 N NaOH solution, using phenolphthalein as indicator. The permanent negative charge of the studied soils is very low and a very large proportion is neutralized by aluminum in podzolic soils. The 1 N KCl and 0.05 N HNO3 solutions extracted the same amount of calcium plus magnesium indicating the absence of calcium and magnesium silicate and carbonate minerals in the studied soils. The relationship between pH of the soil water suspension is correlated with base saturation in the KC1 system (r = 0.75 and t = 6.58) and is correlated also with the base saturation in the calcium acetate system (r = 0.87 and t = 10.81). The exchangeable aluminum is correlated with the pH determined in soil-water suspension (r = 0.70 and t = 6.40) and with the pH determined in soil 1 N KCl solution suspension (r = 0.81 and t = 6.40). Finally the pH determined in soil water-suspension is correlated to the hydrogen extracted with 1 N calcium solution pH = 7.0 (r = 0.74 and t = 6.43).
  • Ácaros de plantas do cerrado

    Flechtmann, Carlos H.W.
  • Efeito de concentrações de macronutrientes N, P e K No aumento do espessamento da parede dos traqueídos Pinnus Elliottii (plantas em vasos)

    Santos, C.F. Oliveira; Malavolta, E.; Haag, H.P.

    Resumo em Português:

    Neste trabalho os autores apresentam os resultados dos efeitos dos níveis de N, P e K no aumento do comprimento e da espessura da parede dos traqueídos de Pinnus elliottii. A análise estatística mostra que alto nível de N parece indicar uma diminuição no comprimento e na espessura dos traqueídos, enquanto que os efeitos do P e K não se mostram bem definidos, provàvelmente por se tratar de material muito jovem, com apenas dois anos de idade, sob efeito dos tratamentos.

    Resumo em Inglês:

    In this paper the authors present the results of the effect of the macronutrients nitrogen, phosphorus and potassium in the increase of fiber length and the thickness of the cell wall in Pinnus elliottii. The statistical analyses shows that higher levels of N seemed to decrease both length of fiber elements and the thickness of the wall. The effect of P and K were not well defined.
  • New Tetranychidae (Acarina) from Brasil

    Flechtmann, Carlos H.W.
  • Influência da "murcha do algodoeiro" na composição mineral do algodoeiro

    Haag, H.P.; Balmer, E.; Carvalho, A. de

    Resumo em Português:

    No presente trabalho os autores procuraram estudar a influência da "Murcha do Algodoeiro" na nutrição mineral do algodoeiro. Para tanto, cultivaram o algodoeiro em vasos contendo sílica fornecendo soluções nutritivas, através dos seguintes tratamentos: Completo; completo + fungo; -N; -N + fungo; -P; -P + fungo; -K; -K + fungo; -Ca; -Ca + fungo; -Mg; -Mg + fungo. Uma vez evidenciados os sintomas de murcha associados aos de carência mineral, foram colhidas as fôlhas correspondentes aos diversos nós e analisadas quantitativamente para N, P, K, Ca e Mg. Concluiram os autores que torna-se mais difícil identificar sintomas de murcha quando associados à carência dos macronutrientes; observaram igualmente que há uma variação na quantidade total e distribuição de N e P em plantas afetadas pelo Fusarium.

    Resumo em Inglês:

    Young plants were grown in complete and deficient solutions and inoculated or not with on active culture in the lower part of the stem. The treatments were: complete; complete + fungi; -N; -N + fungi; -P; -P + fungi; -K; -K + fungi; -Ca; -Ca + fungi; -Mg; -Mg + fungi. When the symptoms appeared the leaves were harvested and analised for N, P, K, Ca and Mg. The results are given in Table 1, 2 and 3. The main results way be summarized as follow: a) For the complete treatment the diseased plants presented lower quantities of N in the leaves than healthy ones. b) Wilting disease increased the total quantities of phosphorus in the leaves independently of nutrition status of the plants. c) Nitrogen distribution in the plants was affected by Fusarium only in nitrogen defficient plants. d) The phosphorus distributions in healthy the plants of the complete treatment was also affected by the disease.
  • Litosol: suas características e provável gênese

    Marcos, Z.Z.; Kinjo, T.

    Resumo em Inglês:

    Some of the characteristics peculiar to Litosois are discussed based on data published on Litosois occurring in the States of São Paulo and Paraná. Litosois are the first stages of development of a soil. Litosois probably originate through the exposure of the rockbed caused by an excessive relief. Rock weathering processes are intensive, prevailing those of chemical nature rather than those processes in which physical phenomena dominate. The A horizon has a high organic matter content (2% to 10%). Silt and clay amount to approximately 50% of the fine earth in the A horizon, with the exception of Litosois originated from sandstone and granite. The SiO2/Al2O3 relationship of the soil's colloidal complex and the clay's cation exchange capacity indicate that it is quite probable the presence of 2:1 type clay in Litosois derived from basic rocks.
  • A determinação do cobre pelo método calorimétrico do dietilditiocarbamato de sódio

    Jacintho, A.O.

    Resumo em Português:

    O trabalho em aprêço, relata o estudo de diversos aspectos do método espectrofotométrico da determinação do cobre pelo dietilditiocarbamato de sódio. Dentre os aspectos estudados, podem ser citados os seguintes: a) Reativo: influência da concentração e sua conservação em função do tempo. b) Influência da quantidade de EDTA. c) Solventes: escolha do solvente, do comprimento de onda e do filtro. d) Estabilidade do composto. e) Estudo da amplitude, exatidão e precisão do método. f) Aplicação do método, na determinação do cobre em plantas e solos.

    Resumo em Inglês:

    A study is made on several aspects of the spectrophotometric method for the determination of copper by sodium diethyldithiocarbamate (DDC-Na). From this work could be observed that: a) The ideal amount of reagent a 1% of (DDC-Na) aqueous solution, was 1 ml and it was observed that the reagent keeps well until 40 days after its preparation. b) The absorbancy of the copper diethyldithiocarbamate (DDC-Na) solutions, to a certain limit is independent of the amounts of EDTA Na2. But, in the absence of EDTA-Na2 the amounts of copper added where not recovered, when working with pure solutions. c) Among the solvents used, carbon tetrachloride was considered the most appropriate. d) DDC-Cu in CCl4 shows maximum absorption in the wave lenght range 430-435 milimicrons. The greatest sensibility was obtained with filters numbers 42 and 44 (Klett-Summerson). e) Interferences of the ions studied were eliminate, by the use of EDTA-Na2 only. f) In this procedure, the DDC-Cu is stable until 45 minutes. g) The method obeys Beer's law in the range of 5-50 ppm, and shows good accuracy. h) The recommended procedures for the determinations of total copper both in plants and soils by the DDC-Na, are considered efficients.
  • Documento sem título

    Monteiro, Ailton Rocha
  • Contribuição ao estudo das relações entre Fusarium oxysporum F.vasinfectum (Atk.)Snyd. e Hans e Gossypium hirsutum L.

    Balmer, Eric
  • Variação da composição de aminoácidos em caules e raízes de algodoeiro (Gossypium hirsutum L.) de acôrdo com a suscetibilidade aFusarium oxysporwn f. vasinfectum (Atk.) SNYD e HANS

    Conti, Ednei de; Balmer, E.; Arzolla, J.D.P.

    Resumo em Português:

    Os resultados do estudo da variação na composição dos aminoácidos em caules e raízes de plantas de algodoeiro resistentes e suscetíveis a Fusarium oxysporum f. vasinfectum, revelaram maiores diferenças nos caules, quando comparados com aquêles obtidos para raízes. No estágio cotiledonar, tanto para plantas inoculadas como n]ao inoculadas, os caules de plantas da variedade suscetível apresentaram maior teor de aminoácidos, quando comparados com aquêles de plantas resistentes. Os caules das plantas suscetíveis em estágio de 3a 4 fôlhas verdadeiras, quando inoculadas, apresentaram maior teor de aminoácidos, quando comparadas com aquêles de plantas resistentes inoculadas com a mesma idade. Porém, para o caso de plantas não inoculadas, o teor de aminoácidos das plantas suscetíveis era ligeiramente inferior que o observado para as plantas resistentes.

    Resumo em Inglês:

    The amino acids content of stems of cotton plants inoculated in the cotiledonary stage was greater for the susceptible variety IAC-12 than for the resistant variety and line respectivelly IAC-RM4 and Acala 3109. For the non inoculated plants of the same age the amino acids content of the stems of the susceptible variety was also greater than the one observed for the resistant plants. The amino acids content of stems of cotton plants inoculated in the stage of three to four true leaves was much greater for the susceptible variety than for the resistant plants. However in the case of non inoculated plants of the same age the amino acids content of the susceptible variety was slighthly lower than the one observed for resistant plants.
  • Sobre um gênero e três espécies de nematóides da família Dorylaimidae

    Lordello, Luiz Gonzaga E.

    Resumo em Inglês:

    This paper deals with one genus and three species of dorylaimid nematodes found inhabiting soil in Brazil, as follows: Eudorylaimus ibiti Lordello, 1965. Closely resembling E. ibiti are E. humilis (Thorne & Swanger, 1936) Andrássy, 1959, E. diadematus (Cobb, 1936) Andrássy, 1959, and E. santosi (Meyl, 1957) Andrássy, 1959. it differs from E. humilis in the following aspects: a) longer and thicker body (1,126.0-1,520.8: 1,000 microns; a=21.0-26.0 : a= 31); b) less prominent lips; and, c) tail terminus decidedly acute; differs from E. diadematus in having: a) less prominent lips; b) posterior region of body ventrally concave; and, c) a different organization in the walls of the pre-rectum; differs from E. santosi in having: a) longer body (1,126.0-1,520.8 : 900-1,000 microns); b) spear with undiscernible aperture; c) a different organization in the guiding-ring of spear; and, d) caudal papillae closer together and located in front of the middle of the tail. Mesodorylaymus pizai Lordello, 1965. M. pizai most closely resembling species is M. mesonyctius (Kreis, 1930) Andrássy, 1959, from which it differs in having: a) lip region amalgamated, continuous with neck contour (lateral view); b) males with 11-12 supplements; and, c) females with longitudinal vulva. Metaporcelaimus Lordello, 1965. This genus differs from Aporcelaimus Thorne & Swanger, 1936, in having oesophagus made up of three regions, a cardia like structure being seen between the posterior and middle parts. Type species: M.mombucae Lordello, 1965.
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