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Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Volume: 29, Publicado: 1972
  • Métodos de análise quantitativa inorgânica em caldo de cana de açúcar; vinhaça e melaço: I. determinação de cálcio, magnésio, potássio, enxofre e fósforo em um mesmo extrato

    Glória, N. A. da; Rodella, A. A.

    Resumo em Português:

    Neste trabalho é apresentada uma marcha analítica simples, rápida e acessível à maioria dos nossos laboratórios, visando a determinação de constituintes inorgânicos do caldo de cana de açúcar, vinhaça e melaço. Foram estudadas duas técnicas para a digestão do material (via seca e via úmida) e a seguir, nos extratos obtidos determinados cálcio, magnésio, potássio, enxofre e fósforo. Os dados obtidos mostraram que para a análise dos citados constituintes, nos mencionados materiais, pode ser empregado, indiferentemente, o ataque por via seca ou úmida, excetuando-se a determinação de enxofre em melaço que deve ser efetuada por via úmida. As técnicas de análise preconizadas apresentaram uma adequada precisão, conforme demonstram os resultados obtidos neste trabalho.

    Resumo em Inglês:

    This paper reports a study about the determination of inorganic constituents (calcium, magnesium, potassium, sulfur (as sulfate) and phosphurus (as phosphate) in sugar cane juice, vinasse and molasses. Two techniques for organic matter oxidation were studied: wet and dry digestion. The data obtained showed that for these determinations any of these procedures can be employed, excepting the sulfur determination in molasses which must be made be wet digestion. The proposed techniques employ analytical methods acessible to most laboratories and permit fast and accurate determination of the five inorganic constituents.
  • A 2,2' - dipiridil cetoxima, como reagente para determinação espectrofotométrica do cobalto

    Jacintho, Antonio Octavio

    Resumo em Português:

    A presente nota relata alguns aspectos dos estudos preliminares sobre a aplicação da 2,2' - dipiridil cetoxima como reagente para a determinação colorimétrica do cobalto. Nesta oportunidade, procurou-se principalmente analisar os problemas decorrentes da aplicação da técnica descrita por HOLLAND & BOZIC (1968), na determinação do cobalto em plantas.

    Resumo em Inglês:

    In this short communication the author relates some preliminary studies about the application of 2,2' - dipyridy ketoxime, as reagent for a spectrophotometric determination of cobalt. Problems that appear in the application of the HOLLAND & BOZOC (1968) technics for plant analysis, were discussed.
  • Estudo colorimétrico da montmorillonita: II. influência da eliminação dos óxidos de ferro livres na reação da montmorillonita com a benzidina

    Mello, Wanderley José de; Mendes, Antonio Carlos Teixeira

    Resumo em Português:

    Este trabalho teve por objetivo estudar a influência da eliminação ou não dos óxidos de ferro livres na reação da montmorillonita com a benzidina, assim como dos métodos usados com tal finalidade. Para tal, suspensões de cinco (5) tipos de montmorillonita, sendo uma de procedência desconhecida (Mx) e quatro descritas pelo Projeto 49 (M22, M20, M22a e M31), foram submetidas a três tipos de tratamento: a) Eliminação dos sais solúveis, cations divalentes trocáveis, matéria orgânica e oxido de manganês livre; b) Mesmo tratamento citado em a e mais a eliminação dos óxidos de ferro livres pelo método do H-nascente' c) Mesmo tratamento citado em a e mais a remoção dos óxidos de ferro livres pelo método do bicarbonato - citrato - ditionito de sódio. Os resultados indicaram que houve influência do tipo de tratamento em todas as montmorillonitas testadas, sendo o teste F significativo ao nível de 1%. A conclusão geral a que se pôde chegar foi que a eliminação dos óxidos de ferro livres parece concorrer para maior uniformização da cor azul obtida, sendo que o método do H-nascente apresentou os melhores resultados, não apenas no que se refere à uniformização, mas também quanto à intensidade da cor obtida.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work is to study the influence of the iron oxide removal in the montmorillonite - benzidine reaction and the influence of the methods used for this removal. Four montmorillonites references were used and one of unknown origin. The following tests were conducted: a) soluble salts, exchangeable cations, organic matter and manganese oxide removal. b) The same treatment indicated in a and the iron oxide remoral by the method of JEFFRIES & JACKSON) (1949). c) The same treatment indicated in a and the iron oxide removal by a dithionite - citrate system buffered with sodium bicarbonate. There was influence of the type of treatment for all montomorillonites tested. The iron oxides removal seemed to make uniform the color obtained and the velocity of reaction. The free-H method gave the best results either for the color uniformization or the intensity of the color.
  • Ocorrência de montmorilonita em alguns solos desenvolvidos do arenito de Botucatu

    Demattê, J. L. I.; Mendes, A. C. Teixeira; Geraldi Filho, L.

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado com o objetivo de estudar a ocorrência de montmorilonita em solos desenvolvidos do arenito de Botucatu no município de Piracicaba. Tais solos são os seguintes: Regossol (série Ribeirão Claro), Podzólico Vermelho Amarelo-variação Laras (série Ibitiruna) e Regossol "intergrade". para Podzólico Vermelho Amarelo. Foram selecionados cinco perfis, sendo dois pertencentes ao Regossol (perfis P1, e Ρ2), dois ao Podzólico (perfis P3 e P4) e um ao Regossol "intergrade" (perfil Ρ5). As amostras dos cinco perfis, em número de 33, foram tratadas convenientemente para se processar a eliminação de sais solúveis e agentes cimentantes (matéria orgânica, óxidos de ferro livres, etc), e assim facilitar o estudo da fração argila. Nesta fração foram feitas as determinações químicas (% de K2O, silica, alumina e C.T.C.) e mineralógicas (raios X e análise térmica diferencial). Também determinações granulométricas e químicas foram realizadas em todas as amostras. Os perfis Ρ1 e P2, que não apresentaram rocha consolidada, tiveram a caolinita como mineral dominante (acima de 50%). Os perfis Ρ3, Ρ4 e Ρ5, que apresentaram como material de origem a rocha arenítica consolidada, tiveram a montmorilonita como mineral dominante, apresentando todavia, diferenças quanto ao teor desse mineral. Assim, o Podzólico Vermelho Amarelo-variação Laras, que possui o arenito de Botucatu de estratificação plano-paralela como material originário, teve um teor médio de montmorilonita de 35%, enquanto que o Regossol "intergrade" para Podzólico Vermelho Amarelo, com o mesmo arenito, mas de estratificação cruzada como material originário apresentou um teor médio de montmorilonita de 57%. A presença da montmorilonita nestes dois solos se deve a uma herança do material originário e não à formação local, por intemperização. Neste caso, o material originário deve ter tido, em outras épocas, condições favoráveis para a formação deste mineral, ou seja, clima semi-árido, riqueza de Ca, Mg, Na, baixa relação Si/Al e baixo teor de H. Pelos resultados obtidos, os perfis Ρ1 e P2), parecem não pertencer ao arenito de Botucatu. Infelizmente, devido à falta de dados mineralógicos da rocha do arenito de Botucatu de outras regiões do Estado, não foi possível verificar se a ocorrência da montmorilonita é ou não comum neste arenito. Outras pesquisas devem ser executadas visando este objetivo.

    Resumo em Inglês:

    Five soil profiles developed from Botucatu Sandstone were selected for a study of the occurrence of montmorillonite. These were, respectively, two Regosols (P1 and P2), two Red-Yellow Podzolic-Laras variation (P3 and P4) and an Intergrade Regosol (P5). A total of 33 samples were taken from these profiles. Particle size distribution and routine chemical characterization was done for all samples. The clay fraction of each sample was submitted to the following analysis: determination of %K2O, silica, alluminum, cation exchange capacity, X-ray diffraction and DTA. Kaolinite was the dominant clay mineral in the soil profiles overlying unconsolidated rock material (P1 and P2) whereas montmorillonite was dominant in those overlying consolidated rock (P3, P4 and P5). Average content of montmorillonite in the Red-Yellow Podzolic profiles overlying stratified sandstone was 35%, whereas for the Intergrade Regosol the average was 57%. The results obtained indicate that montmorillonite is an inherited character in these soils. Profiles P1 and P2 are probably derived from materials other than Botucatu Sandstone.
  • Duas plantas hospedeiras novas do nematóide Meloidogyne Coffeicola

    Lordello, Luiz Gonzaga E.; Lordello, Rubens R. A.

    Resumo em Inglês:

    Coffea dewevrei var. excelsa and Coffea canephora var. robusta are recorded as new hosts for Meloidogyne coffeicola (Nemata, Heteroderidae). Robusta coffee was found also attacked by M. javanica. Symptoms shown by roots are described.
  • Nutrição mineral de hortaliças XVIII. Efeito da omissão dos macronutrientes e do boro, no desenvolvimento e na composição química da ervilha

    Santos, M. A. C.; Haag, H. P.; Sarruge, J. R.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho teve o objetivo de estudar alguns aspectos da nutrição da ervilha (Pisum sativum, L.), variedade Okaw ("Torta-de-Flor-Roxa") e Asgrow 40 no que concerne: 1 - Efeitos das omissões dos macronutrientes e do boro, na obtenção de um quadro sintomatológico das carências, na variedade Asgrow 40. 2 - Efeitos das carências dos macronutrientes e do boro na produção de matéria seca e composição química na variedade Asgrow 40. Sementes de ervilha (Pisum sativum, L.) da variedade Asgrow 40, foram postas a germinar em silica, mantendo-se um teor de umidade adequado. Passou-se a regar as plântulas com soluções nutritivas com omissões dos nutrientes, entre 20 e 25 dias após a germinação. Tão logo se delineou o quadro sintomatológico das carências, as plantas foram coletadas, mensuradas em altura (cm) e peso da matéria seca (g). Divididas em raízes, caules, folhas inferiores e superiores, flores, vagens e analisadas. Os dados mostram que: 1 - As omissões dos macronutrientes com excessão do magnésio e do enxofre, apresentaram sintomas visuais de deficiência características. 2 - A produção da matéria seca foi afetada em todos os tratamentos com omissão de nutrientes, com excessão daqueles nos quais foram omitidos o magnésio e/ou enxofre. 3 - Os teores dos nutrientes expressos em porcentagem e/ou partes por milhão em folhas apresentando ou não sintomas de carências foram:

    Resumo em Inglês:

    Deficiencies of the macronutrients and boron. The presente work was carried out in order to study: a - The effect of the omission and presence of the macronutrients and boron on the growth of the plants - variety Asgrow 40; b - deficiency symptoms of macronutrients and boron in the same variety; c - the effects of the deficiencies of each macronutrient and boron on the dry matter production and on the chemical composition of the plant-variety Asgrow 40. I - Deficiencies of the macronutrients Young peas plants (Pisum sativum, L.), variety Asgrow 40 were grown in pots containing pure quartz. Several times a day they were irrigated by percolation with nutrient solution. The treatments were: complete solution and deficient solution, in which each one of the macronutrient was omitted as well boron. Soon as the malnutrition symptoms apperared, the plants were harvested and divided into: roots, stalks, inferior and superior leaves, flowers, husk containing the seeds. The dry matter was analysed chemically. Conclusions: 1 - Symptoms of malnutrition were observed for N, P, K, Ca and B; 2 - The omission of the macronutrients and boron affected the dry matter production, excepted for magnesium and or sulphur; 3 - The nutrient content in the dry matter, expressed in porcentages (%) and or parts per million (ppm) in deficient leaves and healthy leaves were:
  • Variação estacional da composição química-bromatológica, do teor de macronutrientes minerais e da digestibilidade "in vitro" do capim elefante (Pennisetum purpureum, Schum.) variedade napier

    Prospero, Attilio O.

    Resumo em Português:

    Com a finalidade de estudar alguns aspectos do valor nutritivo do capim elefante (Pennisetum purpureum, Schum.) variedade Napier, procurou-se, no presente trabalho, determinar os constituintes químico-bromatológicos e 6 macronutrientes minerais (nitrogênio, fósforo, cálcio, enxofre, potássio e magnésio), assim como estimar a digestibilidade "in vitro" da matéria seca e da celulose. A matéria seca, a proteína bruta, a fibra bruta e a cinza bruta foram determinadas pelos métodos descritos pela A.O.A.C. (1965), e a celulose pelo processo descrito por CRAMPTON e MAYNARD (1938). Dos macronutrientes minerais estudados, o cálcio, o potássio e o magnésio foram determinados por espectrofotometria de absorção atômica, o fósforo pelo processo do vanádio-molibdato de amônio, por digestão nítrico-perclórica, e o enxofre pelo método gravimétrico do bário. A digestibilidade "in vitro" da matéria seca e da celulose foi determinada por um período de 48 horas, utilizando-se fluido ruminal de carneiro, conforme o método descrito por CARVALHO (1967) e as modificações introduzidas por SILVEIRA (1970). Evidenciou-se a influência da maturidade sobre os constituintes químico-bromatológicos, os macronutrientes minerais e a digestibilidade "in vitro" do capim Napier. Os teores de materia seca, de fibra bruta e de celulose se elevaram e os teores de proteína bruta e cinza bruta decresceram com a maturidade da planta. Os teores de nitrogênio, fósforo, enxofre e potássio declinaram, os teores de magnésio mostraram tendência a se elevar e os teores de cálcio apresentaram constante variação com o avançar da idade da forrageira. A digestibilidade "in vitro" da matéria seca e da celulose foi influenciada negativamente pela maturidade da planta. Foram estabelecidas correlações entre os constituintes químico-bromatológicos e a digestibilidade "in vitro" e entre esta e os macronutrientes minerais.

    Resumo em Inglês:

    This paper deals with an experimental work carried out in order to estimate the chemical composition, the major minerals content and the "in vitro" dry matter and cellulose digestibility coefficients of napier grass (Pennisetum purpureum, Schum), during the year. Random blocks, including 15 m² plots with 10 treatments (cuttings) and 3 replications, was the experimental design used. The forage was harvested at 45, 75, 105, 135, 165, 195, 225, 255, 285 and 315 days of vegetative growth, and the samples collected in previously established dates, at the same day hour. It was observed a maturity effect on the chemical composition of napier grass. Higher dry matter contents were observed after the second cutting, which is considered the best stage of vegetative growth in relation to heigth of forage, for harvesting. However, after 75 days the crude protein contents were not enough to meet the minimum nutrient requirements of cattle under grazing management. The highest crude fiber contents were observed in the flowering stage. It was noted that nitrogen, phosphorus, sulfur and potassium concentrations became lower as maturity was reached. In the other hand, magnesium content showed a consistent tendency to increase in the latter cuttings. The highest calcium concentration was observed during the dry season of the year, when the forage was in the advanced stage of maturity. In relation to phosphorus, the lowest concentrations were also found during the dry season, and this fact confirms several previous observations on the seasonal defficiency of phosphorus in forage. Calcium, sulfur, potassium and magnesium contents could be considered enough to cover the nutrients requirements of cattle. However, as far as phosphorus is concerned, only during the first phase of vegetative growth (third cutting) the grass would have enough phosphorus to meet the minimum requirements of cattle. Dry matter, crude fiber and cellulose contents showed significative and negative correlations to nitrogen, phosphorus, sulfur and potassium concentrations, but to the magnesium content, the correlation was positive. On the other hand, crude protein and ash contents presented significative and positive correlations to nitrogen, phosphorus, sulfur and potassium contents, exception to magnesium content showed significative and negative correlation to ash. It was observed a negative effect of maturity on the digestibility of napier grass. "In vitro" dry matter digestibility coefficients declined from 71,64% in the first cutting at 45 days to 43,69% in the tenth cutting at 315 days, and in relation to cellulose the reduction was 78,10% to 35,47%, respectively. "In vitro" dry matter digestibility coefficients were negative and highly correlated to dry matter (r=-0,91), cellulose (r=-0,88) and crude fiber (r=-0,93) contents, and positively correlated to crude protein (r=0,88) and ash (r=0,89) contents. In the same way, it was noted a negative and high correlation between "in vitro" cellulose digestibility and dry matter (r =-0,93), cellulose (r = -0,85), and crude fiber (r=-0,91), and significative correlation to crude protein (r= 0,88) and ash (r= 0,88) contents. A positive and high correlation was observed between "in vitro" digestibility coefficients of cellulose and dry matter (r= 0,99). Significative correlation coefficients were found between "in vitro" dry matter digestibility and nitrogen (r = 0,88), phosphorus (r=0,66), sulfur (r=0,66) and potassium (r=0,90) contents, but in relation to magnesium it was observed a negative correlation (r=-0,43). The same situation was observed as "in vitro" cellulose digestibility is concerned, that is: nitrogen (r= 0,88), phosphorus (r=0,68), sulfur (r=0,68), potassium (r= 0,89) and magnesium (r=-0,41).
  • Características de algumas soluções tampão utilizadas para avaliar a acidez do solo

    Catani, R. A.; Jacintho, A. O.; Pizzinatto, A.

    Resumo em Português:

    Estudou-se o comportamento das soluções tampão SMP, Woodruff original, Woodruff (1+1), (1+2) e (1+3), acetato de cálcio 1,00 N - 0,50 N e 0,25 N, frente a quantidades variáveis de ácidos clorídrico, acético, cítrico e salicílico. Foram calculados os valores da capacidade ou índice tampão de todas as soluções e as equações de regressão relativas às variações do pH das soluções em função da quantidade de ácido clorídrico adicionada. No caso da solução SMP, foram estabelecidas, também, as equações de regressão para os ácidos, acético, cítrico e salicílico.

    Resumo em Inglês:

    Buffer capacity or index was determined for SMP, - Woodruff, Woodruff (1 + 1), (1+2) and (1 + 3), 1,00 N, 0,50 N and 0,25 N calcium acetate solutions. The data obtained showed that SMP solution presented a constant value for buffer capacity when 0.10 - 0.15 - 0.20 - 0.25 - 0.30 - 0.35 - 0.40 - 0.45 and 0.50 milliequivalents of HCl pointing out that the pH of all solutions decreased linearly water. The equations were calculated by the method or least squares for the relationship between buffer solution pH and added amount of HCl pointing out that the pH of all solutions decrease linearly with respect to the quantity of HCl added.
  • Nutrição mineral de hortaliças: XIX - absorção de macro e micronutrientes pela cultura do quiabeiro (Hibiscus esculentum L.)

    Costa, M. C. B.; Haag, H. P.; Sarruge, J. R.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho teve como objetivo estudar aspectos da nutrição mineral do quiabeiro (Hibiscus esculentus L.), no que concerne a: quantidades de macro e micronutrientes extraídos nas diversas fases do desenvolvimento, em duas variedades (Campinas 1 e Green Velvet). Sementes de ambas variedades foram postas a germinar em vasos contendo silica e irrigados com solução nutritiva completa. Plantas foram coletadas em períodos de 10 dias até aos 70 dias de idade, separadas em caule, folhas, flores e frutos. No material coletado foi determinado o peso da matéria seca e analizado quantitativamente para macro e micronutrientes, com excessão do cloro. Observou-se que o desenvolvimento em altura é idêntico em ambas as variedades; variedade Campinas 1 apresenta maior peso de matéria seca no final do ciclo; a extração dos nutrientes é lenta até aos 20 dias, acentuando-se após este período até o final do ciclo, em ambas as variedades; a extração de potássio pela var. Green Velvet é aproximadamente o dobro da var. Campinas 1; a var. Campinas 1 extrai maiores quantidades de micronutrientes.

    Resumo em Inglês:

    Plants of the varieties. - Campinas 1 and Green Velvet, were cultivated under nutrition solution conditions (SARRUGE, 1970). Periodically, every 10 days, from the 10th day up plants were harvested, divided into stalks, leaves, flowers, fruits and analysed for N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn, Zn and Mb. Conclusions: Okra plants of the variety Campinas 1 showed a higher dry matter production in confront with the variety Green Velvet at the final stage of growth; The extraction of nutrients by plants of both varieties was rather small until the age of 20 days; The extraction on K by the variety Green Velvet was superior in 100% when compared to the variety Campinas 1. The variety Green Velvet has a greater demand in macronutrients than the variety Campinas ¹; In contrast the variety Campinas 1 extracted superior quantities of the micronutrientes than the variety Green Velvet. On ha of okra plants (20,000) removed the following quantities in nutrients:
  • Nutrição mineral de hortaliças: XX. absorção de macro e micronutrientes pela ervilha (Pisum sativum L.)

    Santos, M. A. S.; Haag, H. P.; Sarruge, J. R.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho teve o objetivo de estudar alguns aspectos da nutrição da ervilha, nas variedades Okaw e Asgrow 40 no que concerne a extração dos macro e micronutrientes durante o desenvolvimento das plantas. Sementes de ervilha de ambas variedades foram postas a germinação em silica. Uma vez germinados as plantulas foram irrigadas com solução nutritiva completa até ao final do ciclo. Periodicamente, de 10 em 10 dias até aos 90 dias plantas foram coletadas, mensuradas em altura, determinado o peso da matéria fresca e seca, analisadas para os macro e micronutrientes. A variedade Okaw apresentou um desenvolvimento e extração maior de nutrientes, do que a variedade Asgrow 40. A variedade Okaw apresenta maior exportação de nutriente.

    Resumo em Inglês:

    Peas plants of the varieties Okaw and Asgrow 40 were cultivated incomplete nutrient solution. Periodically from 10 th day up to 90 days. Height (cm) dry wheigh matter (gr) of the plants were obtained at the different stage plants growing. Stalks, leaves husk+seeds, were analysed for N, P, K, Ca Mg, S, B, Cu, Fe, Mn, Zn and Mo. Conclusions: 1 - The variety Okaw presented a continous growth, expressed as "wet matter production" until the both day. For the variety Asgrow 40 the growth ceased around the 40th day; 2 - The capaty for nutrients extration were distinct between the varieties, for the variety Okaw around the 90th day for the variety Asgrow 40, around the 60th day; 3 - One ha of peas plants (kg/ha) removed the following quanties in nutrients kg. Extraction Exported Nutrient (stalks + leaves + flowers + "husk + seeds" (husk + seeds) Var. Okaw Var. Asgrow Var. Okaw Var. Asgrow 40 40 kg/ha kg/ha kg/ha kg/ha N 80 78 36 14 P 8 7.9 4.3 2.7 K 62 50 16 3 Ca 32 21 6 2 Mg 9.2 5.7 2.8 0.4 S 19 11 2 1 gr./ha gr./ha gr./ha gr./ha B 194 149 36 15 Cu 51 37 25 9 Fe 244 250 64 11 Mn 237 278 32 9 Mo 4.9 5.8 1.7 0.8 Zn 624 304 30 12 4 - the extraction of nutrients were similars in both varieties; 5 - the exportations of nutrients were higher in the variety Okaw, than in the variety Asgrow 40.
  • Nota sobre ácaros (Acari) atacando fruteira-do-conde (Rollinia sp.)

    Flechtmann, Carlos H. W.

    Resumo em Inglês:

    The flowers of this orchard tree presents six fleshy petals, fused two by two, and disposed propeller like. In the center is a cavity which harbors the cone shaped reproductive organs. An eriophyid mite, described by H. H. Keifer as Aculops flechtmann Keifer, 1972, causes considerable bronzing to the petals (Fig. 1-A). Large numbers of this mite attacking the basis of the reproductive organs causes them to dry and drop. On the young fruits, which are squamous, this mite causes some rusting and small necrotic areas (Fig. 1-B). As the fruit grows these small areas remain dark and barky. Very often the necrotic areas are invaded by the false spider mite Brevipalpus phoenicis (Geijskes, 1939), which enlarges the damage. The false spider mite also attacks leaves and green stems; the epidermis of the latter then assumes a barky appearance.
  • Efeitos do ácido 2-cloroetilfosfônico na maturação de frutos do tomateiro (Lycopersicon esculentum Mill. cv. 'São Sebastião')

    Castro, Paulo R. C.; Churata-Masca, Manoel G. C.; Awad, Marcel

    Resumo em Português:

    Estudou-se a influência do ácido 2-cloroetilfosfônico (ethephon), aplicado em pré-maturação, na frutificação do tomateiro de crescimento indeterminado, cultivar 'São Sebastião'; em condições de casa de vegetação. Pela análise da produtividade verificou-se que o regulador de crescimento acelerou significativamente a maturação dos frutos, incrementando o peso e o número total de frutos por planta obtidos nas primeiras colheitas, sendo isto compensado por diminuições significativas em colheitas posteriores. Não observou-se porém, diferenças significativas no peso e número de frutos por planta, considerando a totalidade das colheitas, entre o controle e as plantas tratadas com 1000, 2000 e 4000 ppm de ethephon.

    Resumo em Inglês:

    Pre-harvest applications of 1000, 2000 and 4000 ppm ethephon advanced tomato fruit maturity but were without influence on the total yield and the total number of fruits per plant or the average weight per fruit.
  • Doses letais de radiações gama do 60Co para sementes de feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.), variedades Rosinha e Roxinho

    Marcos Filho, Julio; Santos, Fernando Del Porto; Campos, Humberto de

    Resumo em Português:

    O conhecimento das doses letais de radiações gama para sementes de plantas cultivadas assume grande importância quando se pesquisa a melhoria de suas qualidades através do emprego de radiações ionizantes. Sementes de feijoeiro, das variedades Roxinho e Rosinha foram submetidas a diferentes doses de radiações gama do 60Co, a saber; 0,0, 6,0 krad, 12,0 krad, 24,0 krad, 36,0 krad e 48.0 krad. Após as irradiações foram colocadas a germinar, em camara de germinação, a intervalos quinzenais, a partir da data da irradiação, durante quatro meses. As contagens foram realizadas no quinto dia após a instalação de cada um dos testes, computando-se a porcentagem de plântulas normais. A análise dos dados e a interpretação dos resultados permitiram que se chegasse à conclusão de que o poder germinativo das sementes das duas variedades decresce com o aumento da dose de irradiação. Para a obtenção de boa conservação de sementes dessas variedades em condições normais de ambiente, é desaconselhável o emprego de doses iguais ou superiores a 12,0 krad que prejudicam sensivelmente o poder germinativo. As doses de 36,0 krad e 48,0 krad reduzem a germinação a zero.

    Resumo em Inglês:

    Seeds of the field bean varieties "Rosinha" and "Roxinho" (Phaseolus vulgaris L.) were subjected to gamma radiations (60Co) with the objective of studying their effect on seed germination. The radiations dosages, comprising six treatments, were: 0,0, 6,0, 12,0, 24,0, 36,0 and 48,0 krad. Seed germination was studied by means of a factorial experiment conducted under laboratory controlled conditions. The factors used were radiations dosages and eight increasing lenghts of time from date of seed irradiation. The following conclusions could be drawn from the analysis and discussion of the results obtained: a) Seed germination was adversely affected by the 12,0 krad and 24,0 krad dosages. b) No germination ocurred for the 36,0 and 48,0 krad treatments. c) The negative effect of the 6,0 krad treatment on germination was observed only sixty days after irradiations. d) Rosinha variety was more radiosensitive than Roxinho.
  • Avaliação da exigência de calcário do solo através de soluções tampão

    Catani, R. A.; Jacintho, A. O.; Tiba, E. M.

    Resumo em Português:

    Foram estudadas as soluções tampão SMP original, SMP (1 + 1), Woodruf (1 + 2), acetato de cálcio 0,50 N - 0,25 N e 0,125 N para avaliar a exigência de calcário de diversas amostras de solos. As amostras de solos foram submetidas à incubação com quantidades variáveis de carbonato de cálcio. Os dados obtidos permitiram estabelecer as curvas de neutralização e daí calcular a quantidade de carbonato de cálcio necessária para elevar o pH de cada solo a 6,40. Colocando-se as amostras de solos em contato com as diversas soluções tampão, o pH das soluções mudou de valor. Relacionando o valor do pH das soluções tampão, após o contato com as amostras de solos, com a quantidade de calcário necessária para elevar o pH a 6,40, das mesmas amostras, foram estabelecidas 12 equações de regressão, cujo coeficiente de correlação r apresentou um valor significativo ao nível de 0,1%, em todos os casos.

    Resumo em Inglês:

    Buffer solutions SMP, diluted (1+1) SMP, diluted Woodruff (1+2), calcium acetate 0.50 - 0.25 and 0.125 N estimate very well the lime requirement to bring to 6,40 the pH of several latosolic and podzolic soil samples incubated with calcium carbonate. Twelve equations were calculated by the method of least squares for the relationship between the pH of the soil-buffer suspension and the lime requirement to bring soil pH to 6.40 as determined by incubation.
  • Estudos preliminares sobre as invertases de cafeeiros atacados por Hemileia vastatrix

    Carvalho, Paulo de Campos Torres de

    Resumo em Português:

    No presente trabalho, que o autor considera exploratório, foram estudadas as invertases presentes em folhas de cafeeiros das variedades Geisha (SH1 SH5) e Kent (SH2 SH5), inoculados com as raças III (n1 n5) e XXIV (n2 n4) de Hemileia vastatrix. Devido ao genótipo do material utilizado as reações são opostas, ou seja, o cafeeiro Kent é resistente à raça III e suscetível à raça XXIV e o Geisha o contrário. Em cada par de folhas, uma foi inoculada e outra mantida como controle e a determinação das invertases foi feita aos 6 e 16 dias após a inoculação. Os resultados preliminares obtidos mostraram que, independente da variedade de cafeeiro ou da raça de Hemileia vastatrix, nas combinações suscetíveis não houve alteração das invertases presentes, iguais às de plantas sadias, com o máximo de atividade em pH 4,5. Já nas combinações resistentes no 6.º dia após a inoculação houve o aparecimento de uma "invertase ácida pH 4,0", ausente tanto nas plantas sadias como nas combinações suscetíveis das mesmas variedades. O aparecimento da "invertase ácida pH 4,0" está relacionado com a diminuição do teor de sacarose nas folhas. Quanto ao significado desta "invertase ácida pH 4,0" na patogenese da ferrugem do cafeeiro, o autor aventa 3 hipóteses que poderiam ocorrer isolada ou simultaneamente. 1. A sacarose seria desviada para a formação de defesa, tais como fenóis, fitoalexinas e outras. 2. A sacarose seria desviada para outras partes da planta, num processo fisiológico semelhante ao das folhas em senectude. 3. Haveria um aumento da respiração e metabolismo dos tecidos doentes, com o implícito consumo da energia armazenada.

    Resumo em Inglês:

    The present research, considered exploratory by the Author, was dons in order to study leaf invertases of two coffee varieties, Geisha (SH1SH5) and Kent SH2SH5) inoculated with races III (v1v5) and XXIV (v2v4) of Hemileia vastatrix. The Geisha coffee is susceptible to race III and resistant to race XXIV, while Kent coffee has opposite reactions. In each pair of leaves, one was inoculated and the other was kept as control. Determinations of the invertases were made at 6 and 16 days after inoculation. The preliminary results showed that in the susceptible combinations there was no changes in the invertases, that were the same as in the healthy plants, with the maximum of activity at pH 4.5. In the resistant combinations, however, it was found an "acid invertase pH 4.0" on the 6th day after inoculations. This invertase was absent in both healthy and infected plants of the same varieties. The occurrence on the "acid invertase pH 4.0" is related to the decrease in the sucrose content of the leaves. The Author suggest three hipothesis that could explain a relation of this "acid invertase pH 4.0" with the coffee rust pathogenesis. These hipothesis, which could occur alone or simultaneously are: 1) The sucrose would be deviated to the formation of defense substances, such as phenols, phytoalexins and others. 2) The sucrose would be deviated to others parts of the plant, in 2l physiological process similar to that of the leaves in senescence. 3) There would be an increase in the respiration and metabolism of the infected tissues, with the implicit consumption of the stored energy.
  • Nutrição mineral de hortaliças. XXI. Efeito da omissão dos macronutrientes no crescimento e na composição química do pimentão (Capsicum annuum, L., var. Avelar)

    Fernandes, Pedro Dantas; Haag, Henrique Paulo

    Resumo em Português:

    O presente trabalho teve como objetivos: 1 - Obter um quadro sintomatológico das carências dos macronutrientes; 2 - Estudar o efeito da omissão e presença dos macronutrientes sobre o crescimento e composição química das diversas partes da planta. Plantas de pimentão (Capsicum annuum L, var. Avelar) foram cultivadas em vasos contendo sílica e irrigadas duas vezes ao dia com solução nutritiva completa e deficiente nas macronutrientes. Surgidos os sintomas de deficiência, as plantas foram colhidas, para obtenção de seu peso seco e para serem analisados os elementos em estudo. Os autores descrevem os sintomas e apresentam dados analíticos referentes a plantas sadias e desnutridas.

    Resumo em Inglês:

    The present work was carried out in order to study: a) the effect of omission and presence of the macronutrients on the growth of the plants; b) deficiency symptons of the macronutrients; c) the effect of the deficiency of each macronutrient on the chemical composition of the plants. Young sweet pepper plants of variety Avelar, were grown in pots containing pure quartz. Twice a day, they were irrigated by percolation with nutrient solution. The treatments were: complete solution and deficient solutions, in which each one of the macronutrient was omitted (HOAGLAND & ARNON, 1950). When the malnutrition symptons appeared, the plants were harvested and divided into: roots, inferior and superior stalks, inferior and superior leaves, new and old fruits. The dry matter was analysed chemically. Conclusions: 1) symptons of malnutrition are observed for N, P, K, Ca, Mg and S; 2) the symptons of deficiencies of K and Mg appear on the new leaves; 3) this variety is resistent to blossom-androt; 4) plants grown in N and Ca deficient solutions, show the largest reduction in development, compared to growth of normal plants; 5) the height of the plants is not affected by the omission of sulphur; 6) there's no reduction of the number of leaves on plants deficient in Mg; 7) the nutrient content expressed in porcentages in the ripened leaves of plants cultivated under normal nutrition conditions and under deficient conditions, expressed in Confidence Interval at 5% level, are:
  • Nutrição mineral de hortaliças: XXII. diferenças nutricionais entre as variedades de pimentão (Capsicum annuum L.), Avelar e Ikeda

    Fernandes, Pedro Dantas; Haag, Henrique Paulo

    Resumo em Português:

    O presente trabalho teve como objetivos, estudar comparativamente aspectos da nutrição mineral das variedades de pimentão, Avelar e Ikeda, no que concerne: a) ao efeito da omissão e presença dos macronutrientes, no crescimento das plantas; b) às quantidades de macronutrientes absorvidos durante o crescimento das plantas; c) à sensibilidade a deficiências minerais. Plantas de pimentão, das variedades Avelar e Ikeda foram cultivadas em vaso contendo silica. Aos sessenta dias de idade foram submetidas aos tratamentos, que constaram do cultivo de plantas em solução nutritiva completa e omitindo um macronutriente por vez. As mesmas variedades foram também cultivadas em condições de campo, coletando-se amostras de plantas periodicamente. Obtidos materiais de ambos os ensaios, processaram-se as análises químicas. A var. Avelar mostra-se mais exigente em nutrientes, no período inicial de frutificação e é mais sensível a carências nutricionais que a var. Ikeda.

    Resumo em Inglês:

    The presente work, was carried out in order to study: a) the effect of omission and presence of the macronutrients on the growth of the plants; b) the amounts of macronutrients, absorbed during the growth of the plants; c) the sensibility to nutritional deficiences. Young sweet pepper plants of varieties Avelar and Ikeda were grown in pots containing pure quartz. Twice a day, they were irrigated by percolation with nutrient solution. The treatments were: complete solution and deficient solutions, in which each one of the macronutrients was omitted (HOAGLAND & ARNON, 1950). When the malnutrition symptoms appeared, the plants were harvested and their dry matter was analysed chemically. The absorption of macronutrients was studied with the plants of both varieties, cultivated under field conditions. Periodically, plants were harvested and analysed for N, P, K, Ca, Mg and S. Conclusions: 1 - both of the varieties are resistent to blossom-end rot; 2 - the variety Avelar has a greater demand in macronutrients, on the begining of fruitage, than the variety Ikeda; 3 - the variety Avelar is more sensibile to deficiencies of the macronutrients, than the variety Ikeda; 4 - the initial rate of growth of the sweet pepper during the first 75 days, in rather slow; 5 - new experiments are necessary to study times of application of N; 6 - there's no significant difference between the varieties, in the total nutrients absorbed on the end of the plant cycle; 7 - one ha of sweet plants (31,250) remove and export the following quantities in nutrients:
  • Estudos sobre a alimentação mineral do algodoeiro: V. efeito das carências combinadas no crescimento, aspecto e composição química

    Perez, F. Freitez; Malavolta, E.

    Resumo em Português:

    Foi estudado o efeito das carências combinadas de alguns macronutrientes no crescimento, aspecto e composição mineral do algodoeiro, Gossypium hirsutum L., var. IAC RMB. O trabalho regstra: sintomas foliares dos macronutrientes estudados nas folhas superiores e inferiores das plantas.

    Resumo em Inglês:

    Symptoms of deficiencies of several macronutrients and binary combinations thereof were induced in the cotton plant. It was found that depending upon the particular combination the following picture developed: (a) individual symptoms are present according to the general pattern; (b) individual symptoms are present with a reversal of the general pattern with respect of distribution; (c) a combination of the individual symptoms shows up; (d) an individual symptom masks the other; (e) a different symptom develops. Chemical analysis of both upper and lower leaves has shown single and multiple effects depending upon the treatment considered.
  • Os efeitos de diferentes regimes de irrigação sobre vários caracteres da cultura da cebola (Allium cepa, L.)

    Klar, A. E.; Kimoto, T.; Simão, S.

    Resumo em Português:

    Os estudos relativos as melhores condições de umidade do solo para a cultura da cebola são importantes, para a região em que os ensaios foram instalados, devido a necessidade de aplicação da água suplementar. O experimento foi conduzido utilizando-se do processo de bulbinhos para a propagação da cultura, do método de sulcos de infiltração para a irrigação e do método gravimétrico direto para a avaliação da umidade do solo. Implantaram-se, os ensaios, num solo Latosol Vermelho Escuro-Orto (COMISSÃO DE SOLOS, 1960). Os tratamentos diferenciaram-se pelos potenciais matriciais médios mínimos de água permitidos ao solo antes de cada irrigação em: -0,5; -1,0; -6,0 e -15,0 barias. Verificou-se, ainda, a evapotranspiração potencial, que se conduziu com valores intermediários.

    Resumo em Inglês:

    Studies on soil moisture conditions for onion crop are important to state of São Paulo, primarily because in the regions where onion is cultivated, supplementar water is necessary. The experiment was conducted by using onion sets propagation, furrow irrigation method, and the standard gravimetric method for soil moisture content determination the treatments were differentiated by the allowed minimal water potential before each irrigation, as follow: -0,5; -1,0; -6,0 and -15,0 bars. The following conclusions were obtained under the climatic conditions observed during the experiment, soil, variety and methods used. a) positive responses to high soil moisture potentials (-0,5 bar) were observed in the data related to bulb weight, bulb and stalk diameter, leaf weight; b) maturity, number of leaves and incidence of Alternaria porri, Ellis, were not significantly by the treatments used.
  • Determinação volumêtrica do boro em fertilizantes. Estudos sobre a quantidade de manitol

    Alcarde, J. C.; Catani, R. A.; Souza, O. S.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho teve como objetivo principal estudar a massa de manitol necessária para a titulação do ácido bórico com solução padronizada de NaOH, a fim de aplicar os resultados obtidos na determinação volumétrica do boro, solúvel em ácido, em fertilizantes. Foram confeccionadas curvas de neutralização do H3BO3 pelo NaOH, em soluções diluidas, na presença de quantidades variáveis de manitol e a referida titulação foi desenvolvida em função do pH do ponto final e da quantidade de manitol. Os resultados obtidos permitiram verificar que a quantidade de manitol necessária na presente titulação é grandemente afetada pelo pH do ponto final e que há a possibilidade de se reduzir de 20,0 g para 5,0 g a quantidade de manitol usada na determinação do boro, solúvel em ácido, em fertilizantes, desde que se use o pH 8,0 para o ponto final da titulação e se proceda a eliminação do íon NH+4

    Resumo em Inglês:

    This paper deals on the studies of the mannitol quantity necessary for the titration of boric acid with standardized solution of NaOH. The mannitol quantity is influenced by the pH of the end point of the titration. The results allowed to conclude that there is the possibility to reduce from 20.0 g to 5.0 g the quantity of mannitol necessary for titration of boron soluble in acid in fertilizers, provided the pH 8 be used as the end point of titration and proceeding the elimination of the ion NH+4 .
  • Determinação do boro, solúvel em ácido, em fertilizantes

    Alcarde, J. C.; Catani, R. A.; Souza, O. S.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho relata os estudos desenvolvidos sobre alguns aspectos do método volumétrico de determinação do boro, solúvel em ácido, em fertilizantes. Foram objeto de estudos a influência dos ions amônio e fosfato e suas consequentes eliminações, a possibilidade da redução da massa de manitol necessária para a titulação, face a mudança do pH do ponto final e a precisão e a exatidão do método. Os resultados permitiram estabelecer que 6,0 g de manitol são suficientes para a referida determinação pelo método proposto. A influência do íon amônio é evitada pela fervura da solução alcalina por 30 minutos e o ânion sulfato influe na precipitação do fosfato com Pb2+, sendo por isso, necessário 1 ml da solução de Pb (nO3)2 a 10% para cada 1% de P2O5 da amostra para a completa precipitação do fosfato. O método proposto é dotado de adequada precisão e exatidão.

    Resumo em Inglês:

    For the determination of boron soluble in acid, in fertilizers, 6,0 g of mannitol are sufficient. The influence of the ion NH4+ is eliminated by boiling the alkaly solution for 30 minutes. The sulfate ion affect the phosphate precipitation with Pb2+, beeing necessary 1 ml of 10% Pb (NO3)2 solution for each 1% of P2O5 of the sample. The method presents suitable precision and accuracy.
  • Determinação potenciométrica do boro, solúvel em água, em fertilizantes

    Alcarde, J. C.; Catani, R. A.; Souza, O. S.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho descreve os estudos desenvolvidos com o objetivo de adaptar o método volumétrico de determinação do boro, solúvel em água, em fertilizantes, à técnica da titulação potenciométrica, usada na determinação do boro, solúvel em ácido, em fertilizantes. Os resultados mostraram que o método estudado é dotado de precisão e exatidão satisfatórias, comparáveis as do método volumétrico de determinação do boro, solúvel em água, em fertilizantes, baseado na titulação comum. O referido método possibilita simplificar, em parte, o aparelhamento de laboratório necessário para a determinação do boro, solúvel em água e solúvel em ácido, em fertilizantes.

    Resumo em Inglês:

    This paper deals on the adaptation of the volumetric determination of boron soluble in water in fertilizers, to the potenciometric titration technique, used in the determination of boron soluble in acid, in the same materials. The results allowed to conclude that the method presents suitable precision and accuracy, comparable to the volumetric method basead on the common titration.
  • Determinação do zinco e cobre em fertilizantes por espectrofotometria de absorção atômica

    Alcarde, J. C.; Ponchio, C. O.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho descreve os estudos efetuados sobre alguns aspectos dos métodos espectrofotométricos de absorção atômica, empregados na determinação do zinco e cobre em fertilizantes. Assim, foram objeto de estudos o efeito da acidez da solução da amostra, a influênca dos ânions fosfato, sulfato e nitrato, em função da acidez da solução da amostra, a durabilidade das soluções padrão e a precisão e a exatidão dos métodos. Os resultados permitiram concluir que a absorbância das soluções padrão de zinco e cobre não é afetada pela concentração de HC1, podendo esta variar de 0,1 N a 0,5 N e que os referidos métodos não sofrem a influência dos ânions fosfato, sulfato e nitrato, em qualquer concentração de HC1 dentro do intervalo entre 0,1 N e 0,5 N. Finalmente, pode-se verificar que os métodos estudados são suficientemente precisos e exatos para a determinação do zinco e cobre em fertilizantes.

    Resumo em Inglês:

    The determinations of zinc and copper in fertilizers by atomic absorption spectrophotometry are not influenced by the concentration of HC1 in the extracts, in the range of 0,1 N to 0,5 N and neither by the anions phosphate, sulfate and nitrate in the same range of HC1 concentration. The methods are precise and accurate for the determinations of zinc and copper in fertilizers.
  • Influência de alguns compostos químicos na retenção do ácido ascórbico em frutas liofilizadas"

    Fonseca, Homero; Nogueira, João Nunes; Leme Junior, Jorge

    Resumo em Português:

    No presente trabalho foram estudados os efeitos do EDTA, do metabissulfito de potássio e de metabissulfito + ácido tartárico na retenção do ácido ascórbico durante a liofilização e posterior armazenamento de cereja das Antilhas e de morango. Os resultados e as análises estatísticas mostraram que todos os tratamentos foram significativamente superiores às testemunhas, observando-se também que o tratamento metabissulfito de potássio + ácido tartárico foi ligeiramente melhor que os demais tratamentos, porém não estatisticamente significativo.

    Resumo em Inglês:

    In the present work the effects of EDTA, potassium metabisulfite and potassium metabisulfite + tartaric acid were studied in the retention of ascorbic acid during freeze-drying and storage of West Indies cherry (Malpighia punicifolia (L.) and of strawberry (Flagaria vesca L.). The results and the statistical analysis showed that all treatments were significantly superior to the control. It was also observed that potassium metabisulfite + tartaric acid was slightly better than the other treatments but not statistically significant.
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