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Pesquisa Agropecuária Brasileira, Volume: 52, Número: 10, Publicado: 2017
  • Correlations between spectral and biophysical data obtained in canola canopy cultivated in the subtropical region of Brazil Agrometeorology

    Pinto, Daniele Gutterres; Fontana, Denise Cybis; Dalmago, Genei Antonio; Fochesatto, Elizandro; Vicari, Matheus Boni; Bremm, Carolina; Cunha, Gilberto Rocca da; Gouvêa, Jorge Alberto de; Santi, Anderson

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi a identificação das bandas espectrais, dos índices de vegetação e dos períodos do ciclo da canola em que a correlação entre os dados espectrais e os indicadores biofísicos (matéria seca total da parte aérea e rendimento de grãos) é mais significativa. Os experimentos foram conduzidos nas safras de 2013 e 2014, na Embrapa Trigo, no Estado do Rio Grande do Sul. Utilizou-se o delineamento experimental em blocos ao acaso, com quatro repetições, e os tratamentos foram cinco doses de nitrogênio em cobertura. Foram determinados a matéria seca das plantas, o rendimento de grãos e a fenologia. A resposta espectral da canola foi avaliada por medições de reflectância do dossel, com espectrorradiômetro, e, a partir desses dados, foram calculados os índices de vegetação SR, NDVI, EVI, SAVI e GNDVI. As correlações de Pearson entre as variáveis espectrais e biofísicas da canola mostraram que as melhores bandas para estimativa da matéria seca são as do vermelho (620 a 670 nm) e do infravermelho próximo (841 a 876 nm). O período vegetativo é o mais indicado para obtenção de correlações mais significativas para a canola. Todos os índices de vegetação utilizados são adequados para estimativas da matéria seca e do rendimento de grãos da canola.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to identify the spectral bands, vegetation indices, and periods of the canola crop season in which the correlation between spectral data and biophysical indicators (total shoot dry matter and grain yield) is most significant. The experiment was carried out during the 2013 and 2014 crop seasons at Embrapa Trigo, in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. A randomized complete block design was used, with four replicates, and the treatments consisted of five doses of nitrogen topdressing. Plant dry matter, grain yield, and phenology were measured. The canola spectral response was evaluated by measuring the canola canopy reflectance using a spectroradiometer, and, with this data, the SR, NDVI, EVI, SAVI, and GNDVI vegetation indices were determined. Pearson’s correlations between the spectral and biophysical variables of canola showed that the red (620 to 670 nm) and near-infrared (841 to 876 nm) bands were the best to estimate the dry matter. The vegetative period is the most indicated to obtain the most significant correlations for canola. All the used vegetation indices are adequate for estimating the dry matter and grain yield of canola.
  • Economic analysis of sorghum consortia with forages or with dwarf pigeon pea succeeded by soybean or corn Economics

    Pascoaloto, Isabô Melina; Andreotti, Marcelo; Cruz, Sanderley Simões da; Sabbag, Omar Jorge; Borghi, Emerson; Lima, Gilmar Cotrin de; Modesto, Viviane Cristina

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi determinar a opção economicamente mais viável do sistema de integração lavoura-pecuária em plantio direto, com sorgo consorciado com forrageiras tropicais ou guandu-anão, sucedido por soja ou milho, pelo período de dois anos. O experimento foi realizado em delineamento de blocos ao acaso, com quatro repetições. Os tratamentos consistiram de sorgo-forrageiro consorciado com: capim 'Marandu'; capim 'Marandu' e guandu-anão; capim 'Mombaça'; capim 'Mombaça' e guandu-anão; e guandu-anão e sorgo solteiro, colhidos para silagem no primeiro corte e na rebrota, sucedidos por soja ou milho. Os seguintes cálculos foram feitos: custo operacional efetivo, custo operacional total, receita bruta, lucro operacional, índice de lucratividade, preço de equilíbrio e produtividade de equilíbrio. Estas variáveis foram determinadas para as culturas individuais e para a soma das culturas que ocuparam a mesma área ao longo do tempo. Os consórcios de sorgo com capim 'Mombaça', com ou sem guandu-anão, apresentaram produtividade e lucratividade, respectivamente, 18 e 44% menores do que os consórcios de sorgo com capim 'Marandu', com ou sem guandu-anão. A soja em sucessão demanda menor controle químico do cultivo antecedente de capim 'Mombaça' que o milho em sucessão.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to determine the most economically viable integrated no-tillage crop-livestock system by intercropping sorghum with tropical forages or dwarf pigeon pea, succeeded by soybean or corn, over a two-year period. The experiment was carried out in a randomized complete block design with four replicates. The treatments consisted of forage sorghum intercropped with: 'Marandu' grass; 'Marandu' grass and dwarf pigeon pea; 'Mombaça' grass; 'Mombaça' grass and dwarf pigeon pea; and dwarf pigeon pea and single sorghum, harvested for silage in the first cut and regrowth, succeeded by soybean or corn. The following calculations were made: effective operational cost, total operational costs, gross revenues, operational income, profitability index, equilibrium price, and equilibrium productivity. These variables were determined for individual crops, as well as for the sum of the crops occupying the same area over time. The sorghum consortia with 'Mombaça' grass, with or without dwarf pigeon pea, had 18 and 14% lower productivity and profitability, respectively, than the sorghum consortia with 'Marandu' grass, with or without dwarf pigeon pea. Soybean in succession requires less chemical control of the 'Mombaça' grass than corn in succession.
  • Phytochemical profile of cansanção nettle extracts and their bioactivities on cabbage caterpillar Entomology

    Carvalho, Moisés Felix de; Gervásio, Rita de Cássia Rodrigues Gonçalves; Araújo, Edigênia Cavalcante da Cruz; Almeida, Jadson Cardoso de; Guimarães, Amanda Leite

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar o perfil fitoquímico e a bioatividade de extratos da urtiga-cansanção (Cnidoscolus urens) sobre a lagarta-da-couve (Ascia monuste orseis). Foram avaliadas a mortalidade, duração da fase larval, viabilidade e massa de pupas, percentagem de pupas deformadas e preferência alimentar. Também foram identificadas as classes constituintes dos extratos etanólicos, por meio de cromatografia em camada delgada analítica (CCDA). Os extratos etanólicos de folhas e raízes a 2% (m/v) e o extrato aquoso de raízes a 20% (m/v) prolongaram a fase larval do inseto. O extrato etanólico de folhas a 2% reduziu a viabilidade pupal, e as pupas provenientes de todos os tratamentos apresentaram massas reduzidas e geraram adultos defeituosos. Com exceção do extrato etanólico de caule a 2% (m/v), todos os demais extratos apresentaram efeito deterrente sobre larvas de A. monuste orseis. A análise fitoquímica dos extratos etanólicos mostrou a presença majoritária de compostos fenólicos, naftoquinonas, antraquinonas, cumarinas, derivados antracênicos, terpenos e esteroides, além de taninos hidrossolúveis. Extratos aquosos à concentração de 20% e etanólicos a 2% de folhas, caules e raízes de urtiga-cansanção causam mortalidade larval e também reduzem o consumo foliar, a viabilidade pupal e a massa de pupas de A. monuste orseis.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to evaluate the phytochemical profile and bioactivity of extracts of Brazilian stinging (“cansanção”) nettle (Cnidoscolus urens) on cabbage caterpillar (Ascia monuste orseis). Mortality, larval stage duration, pupal viability and mass, percentage of deformed pupae, and feeding preference were evaluated. The constituent classes of the ethanolic extracts were also identified by analytical thin-layer chromatography (TLC). Ethanolic extracts of leaves and roots at 2% (m/v) and aqueous extract of roots at 20% (m/v) prolonged the larval phase of the insect. The ethanolic extract of leaves at 2% reduced pupal viability, and pupae from all treatments showed reduced masses and generated deformed adults. Except for the ethanolic extract of stem at 2% (m/v), all other extracts showed a deterrent effect on A. monuste orseis larvae. The phytochemical analysis of ethanolic extracts showed the major presence of phenolic compounds, naphthoquinones, anthraquinones, coumarins, anthracene derivatives, terpenes, and steroids, as well as tannins. Aqueous extracts at 20% concentration and ethanolic extracts at 2% of leaves, stems, and roots of cansanção nettle cause larval mortality and also reduce leaf consumption, pupal viability, and pupal mass of A. monuste orseis.
  • Morphoagronomic and molecular characterization of ornamental passion fruit cultivars Crop Science

    Fonseca, Kenia Gracielle da; Faleiro, Fábio Gelape; Junqueira, Nilton Tadeu Vilela; Barth, Mariana; Feldberg, Nelson Pires

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi validar os descritores morfoagronômicos utilizados nos processos de proteção de cultivares no Brasil, por meio da caracterização de seis cultivares de maracujazeiro ornamental. As cultivares BRS Rubiflora, BRS Rosea Púrpura, BRS Céu do Cerrado, BRS Roseflora, BRS Estrela do Cerrado e BRS Pérola do Cerrado, 33 descritores morfoagronômicos e dois marcadores moleculares foram utilizados. Os descritores morfoagronômicos categóricos foram analisados por meio da distribuição de frequência e análises multivariadas. Os descritores morfoagronômicos quantitativos foram submetidos à análises de variância e à comparação entre médias das cultivares. Os marcadores "random amplified polymorphic DNA" (RAPD) e "inter-simple sequence repeats" (ISSR) foram usados para análise molecular. Observou-se alta taxa de validação dos descritores morfoagronômicos utilizados na proteção de cultivares. As análises de variância mostraram diferenças significativas entre os descritores quantitativos das cultivares, e os marcadores moleculares confirmaram as diferenças genéticas entre elas. Houve alta correlação entre as distâncias calculadas com base nos descritores morfoagronômicos categóricos e nos marcadores moleculares. Os descritores morfoagronômicos e os marcadores moleculares são úteis e complementares para a caracterização e a diferenciação das cultivares.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to validate the morphoagronomic descriptors used in the protection processes of plant cultivars in Brazil, by characterizing six cultivars of ornamental passion fruit. The BRS Rubiflora, BRS Rosea Púrpura, BRS Céu do Cerrado, BRS Roseflora, BRS Estrela do Cerrado, and BRS Pérola do Cerrado cultivars, 33 morphoagronomic descriptors, and two molecular markers were used. The categorical morphoagronomic descriptors were analyzed by frequency distribution and multivariate analyses. The quantitative morphoagronomic descriptors were subjected to the analysis of variance and to the comparison of the means of each cultivar. The random amplified polymorphic DNA (RAPD) and the inter-simple sequence repeats (ISSR) markers were used for molecular analysis. A high-validation rate was observed for the morphoagronomic descriptors used in the protection of plant cultivars. The analyses of variance showed significant differences between the quantitative descriptors, and the molecular markers confirmed the genetic differences among the cultivars. There was a high correlation between the calculated distances based on the categorical morphoagronomic descriptors and molecular markers. The morphoagronomic descriptors and molecular markers are useful and complementary for the characterization and differentiation of cultivars.
  • Straw production and agronomic performance of soybean intercropped with forage species in no-tillage system Crop Science

    Andrade, Carlos Augusto Oliveira de; Borghi, Emerson; Bortolon, Leandro; Bortolon, Elisandra Solange Oliveira; Camargo, Francelino Peteno de; Avanzi, Junior Cesar; Simon, Jones; Silva, Rubens Ribeiro da; Fidelis, Rodrigo Ribeiro

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar a produção de palha e o desempenho agronômico de soja consorciada com espécies forrageiras sobressemeadas, em sistema plantio direto. Utilizou-se um delineamento de blocos ao acaso, com quatro repetições, em um arranjo fatorial 5x2+2, conforme a seguir: cinco espécies forrageiras - Urochloa brizantha 'Marandu', Urochloa ruziziensis, Panicum maximum 'Mombaça', Panicum maximum 'Massai' e Pennisetum americanum - consorciadas com soja, em duas safras agrícolas (2013/2014 e 2014/2015), além de dois tratamentos-padrão, com P.americanum em sucessão à soja ou com cultivo tradicional de soja e pousio no inverno (soja solteira). Avaliaram-se os componentes de produção da soja e a produtividade de palha das forrageiras. Nenhum dos consórcios diminuiu a produtividade de grãos da soja, em comparação ao cultivo solteiro. As espécies sobressemeadas podem aumentar significativamente a produtividade da soja, como no caso do consórcio da soja com P. maximum 'Mombaça' comparado ao cultivo da soja solteira, com ou sem milheto em sucessão. Panicum maximum 'Mombaça' é a espécie forrageira mais eficiente quanto ao acúmulo de matéria seca, no período outono/primavera.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to evaluate the straw production and the agronomic performance of soybean intercropped with oversown forage species, in no-tillage system. A randomized complete block design was carried out with four replicates, in a 5×2+2 factorial arrangement, as follows: five forage species - Urochloa brizantha 'Marandu', Urochloa ruziziensis, Panicum maximum 'Mombaça', Panicum maximum 'Massai', and Pennisetum americanum -, intercropped with soybean over two crop years (2013/2014 and 2014/2015), plus two controls, with P. americanum sowed in succession to soybean or with soybean monocropping followed by winter fallow (traditional cultivation). Soybean yield components and forage straw yield were evaluated. None of the intercropping systems reduced soybean grain yield, compared with monocropped soybean. The oversown species can significantly improve soybean productivity, as is the case for soybean intercropped with P.maximum 'Mombaça', compared with soybean monocropping, followed or not by millet. Panicum maximum 'Mombaça' is the most effective forage species for dry matter accumulation in the fall/spring period.
  • Agronomic performance of 'Cabernet Sauvignon' with leaf removal management in a high-altitude region of Southern Brazil Pomology

    Würz, Douglas André; Brighenti, Alberto Fontanella; Marcon, José Luiz; Allebrandt, Ricardo; Bem, Betina Pereira de; Rufato, Leo; Kretzschmar, Aike Anneliese

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi comparar o efeito de diferentes épocas de desfolha na eficiência vegeto-produtiva e nas características químicas e físicas dos cachos de 'Cabernet Sauvignon' em regiões de elevada altitude, em Santa Catarina. O experimento foi conduzido nas safras 2015 e 2016, em um vinhedo localizado no Munícipio de São Joaquim, SC, a 1.230 m de altitude. Os tratamentos consistiram em diferentes épocas de desfolha, na região dos cachos, nos seguintes estádios fenológicos: plena florada, baga chumbinho, baga ervilha, virada de cor das bagas e 15 dias após a virada de cor, além de testemunha sem desfolha. As variáveis avaliadas foram submetidas à análise de variância e comparados pelo teste de Scott-Knott, a 5% de probabilidade. Em região de altitude, a desfolha proporciona índices mais adequados de equilíbrio vegetativo:produtivo da planta. Também aumenta a produtividade quando realizada nos estádios fenológicos baga ervilha e virada de cor, aumenta o índice de fertilidade quando realizada no estádio fenológico baga ervilha e melhora a composição química da uva 'Cabernet Sauvignon' quando realizada até o estádio fenológico baga ervilha. Os resultados obtidos evidenciam a importância da desfolha precoce para obtenção de um mosto com potencial para elaboração de vinhos finos de qualidade.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to compare the effect of different times of leaf removal on the vegetative-productive efficiency and on the chemical and physical characteristics of 'Cabernet Sauvignon' clusters in a high-altitude region of the state of Santa Catarina, Brazil. The experiment was conducted in the 2015 and 2016 vintages, in a commercial vineyard, located in the municipality of São Joaquim, in the state of Santa Catarina, at 1,230-m altitude. The treatments consisted of different times leaf removal in the cluster zone, in the following phenological stages: full bloom, buckshot berries, pea-sized berries, veraison, and 15 days after veraison, besides a control without leaf removal. The evaluated variables were subjected to the analysis of variance and compared with the Scott-Knott test, at 5% probability. In a high-altitude region, leaf removal provides more adequate indices for plant vegetative:yield balance. It also increases yield when performed during the pea-sized berry and veraison stages, increases the fertility index when performed during the pea-sized berry stage, and improves the chemical composition of 'Cabernet Sauvignon' grape when performed up to the pea-sized berry stage. The obtained results show the importance of early leaf removal to obtain must with potential for the production of quality wines.
  • Compatibilidade anatômica de pereiras e marmeleiros enxertados nos porta-enxertos Pyrus calleryana e Chaenomeles sinensis Pomology

    Melo, Evaldo Tadeu de; Pio, Rafael; Balbi, Rodrigo Vieira; Ferreira, Cassiana Alves; Mori, Fábio Akira

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar o crescimento dos enxertos e a caracterização anatômica de cultivares de pereira e marmeleiro enxertadas nos porta-enxertos Pyrus calleryana e Chaenomeles sinensis. Foram feitas avaliações quanto às percentagens dos enxertos brotados aos 60 dias e quanto ao comprimento e o diâmetro da brotação dos enxertos aos 120 dias. Cortaram-se porções caulinares da região da enxertia, em seções transversais e longitudinais, e o xilema secundário foi separado para comparação dos tecidos. As pereiras apresentaram bom desenvolvimento sobre o porta-enxerto P.calleryana, e os cortes anatômicos apresentaram tecidos vasculares conectados, o que não ocorreu quando as pereiras foram enxertadas em C.sinensis, em que os enxertos brotaram mas não se desenvolveram, e os tecidos vasculares não se conectaram. Os marmeleiros apresentaram bom desenvolvimento em ambos os porta-enxertos, em razão da boa conexão dos tecidos vasculares. A conexão dos tecidos vasculares é fundamental para o sucesso da enxertia. As espécies utilizadas não diferiram significativamente quanto a seus tecidos do xilema secundário. A incompatibilidade encontrada entre as pereiras e o porta-enxerto C. sinensis não é anatômica.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to evaluate the graft growth and the anatomical characterization of pear (Pyrus communis x P. pyrifolia) and quince (Cydonia oblonga) cultivars grafted on Pyrus calleryana and Chaenomeles sinensis rootstocks. Sprouted graft percentages at 60 days and the length and diameter of the graft sproutings at 120 days were evaluated. Stem cuttings from the grafting region were performed in transversal and longitudinal sections, and the secondary xylem was separated for tissue comparison. The pear trees showed good development on P.calleryana rootstock, and the anatomical sections showed that the vascular tissues were connected, which did not occur when the trees were grafted on C.sinensis, in which the grafts sprouted, but did not develop, and the vascular tissues did not connect. The quince trees showed good development on both rootstocks due to the good connection of the vascular tissues. The connection of vascular tissues is essential for the success of grafting. The evaluated species did not differ significantly as to their secondary xylem tissues. The incompatibility found between the pear trees and the C.sinensis rootstocks is not anatomical.
  • Prediction model for phenology of grapevine cultivars with hot water treatment Pomology

    Lerin, Sabrina; Grohs, Daniel Santos; Almança, Marcus André Kurtz; Botton, Marcos; Mello-Farias, Paulo; Fachinello, José Carlos

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi elaborar um modelo de previsão da fenologia de cultivares de videira (Bordô, Cabernet Sauvignon, Moscato Embrapa, Paulsen 1103, SO4 e IAC 572) com uso de tratamento de água quente. O tratamento térmico com água quente consistiu de combinações de três temperaturas (50, 53 e 55°C) com três intervalos de tempo (30, 45 e 60 min), com ou sem hidratação prévia por 30 min. Após os tratamentos, as estacas foram plantadas a campo e seu desenvolvimento fenológico foi avaliado por dois meses. As seis cultivares estudadas apresentaram respostas distintas quanto à influência dos fatores temperatura e tempo, mas não diferiram significativamente quanto à hidratação. Foi possível desenvolver um modelo matemático para uso do tratamento de água quente em estacas de videira, baseado no desenvolvimento fenológico (yfenologia=48,268−0,811x1−0,058x2) e validado com as variáveis brotação e emissão de raízes. Recomenda-se, a partir do modelo desenvolvido, que o tratamento de água quente seja aplicado na faixa de temperatura entre 48 e 51°C para estacas de todas as cultivares.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to prepare a prediction model for the phenology of grapevine cultivars (Bordô, Cabernet Sauvignon, Moscato Embrapa, Paulsen 1103, SO4, and IAC 572) using hot water treatment. The heat treatment with hot water consisted of combinations of three temperatures (50, 53, and 55°C) and three time periods (30, 45, and 60 min), with or without previous hydration for 30 min. After the treatments, the cuttings were planted in the field and their phenological development was evaluated during two months. The six studied cultivars presented different responses to the effects of the factors temperature and time, but did not differ significantly regarding hydration. It was possible to develop a mathematical model for the use of hot water treatment in grapevine cuttings, based on phenological development (yphenology=48.268−0.811x1−0.058x2) and validated by the variables sprouting and root emission. From the developed model, it is recommended that the hot water treatment be applied in the temperature range between 48 and 51°C for cuttings of all cultivars.
  • Genome-wide association for mapping QTLs linked to protein and oil contents in soybean Genetics

    Dias, Douglas Antônio; Polo, Leandra Regina Texeira; Lazzari, Fabiane; Silva, Glacy Jaqueline da; Schuster, Ivan

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi identificar marcadores de polimorfismos de nucleotídeo único (SNPs) ligados a locos controladores de características quantitativas (QTLs) associados a maiores conteúdos de proteína e óleo em soja. Foram avaliadas 169 cultivares brasileiras de soja, genotipadas com 6 mil marcadores SNPs. Os conteúdos de proteína e óleo foram obtidos pelo método de refletância no infravermelho próximo. As análises de correlação e regressão linear múltipla foram utilizadas para a identificação de desequilíbrio de ligação entre os marcadores SNPs e os QTLs associados às duas características. Foram identificados sete QTLs associados ao conteúdo de proteína, em seis cromossomos (2, 6, 11, 12, 13 e 16), o que explicou 60,9% da variação nesta característica. Para o conteúdo de óleo, foram identificados oito QTLs em seis cromossomos (1, 4, 5, 6, 17 e 19), o que explicou 78,3% da variação na característica. A correlação entre o número de locos com alelos favoráveis e as características avaliadas foi de 0,49 para o conteúdo de proteína e de 0,60 para o conteúdo de óleo. Os marcadores moleculares identificados estão mapeados em regiões genômicas que contêm QTLs previamente mapeados para as duas características, o que reforça a associação dessas regiões com o controle genético dos conteúdos de óleo e proteína em soja.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to identify single-nucleotide polymorphism (SNP) markers linked with quantitative trait loci (QTLs) associated with increased contents of protein and oil in soybean. A total of 169 Brazilian soybean varieties, genotyped with 6,000 SNP markers, were evaluated. Protein and oil contents were obtained with the near-infrared reflectance method. Correlation and multiple linear regression analyses were used to identify linkage disequilibrium between SNP markers and the QTLs associated with the two characteristics. Seven QTLs were found to be associated with protein content, on six chromosomes (2, 6, 11, 12, 13, and 16), explaining 60.9% of the variation in this trait. For oil content, eight QTLs were identified on six chromosomes (1, 4, 5, 6, 17, and 19), explaining 78.3% of the variation in the trait. The correlation between the number of loci containing favorable alleles and the evaluated characteristics was 0.49 for protein content and 0.60 for oil content. The molecular markers identified are mapped in genomic regions containing QTLs previously mapped for both characteristics, which reinforces the association between these regions and the genetic control of oil and protein contents in soybean.
  • Meat quality and performance of pigs fed diets with fish silage meal Animal Nutrition

    Cândido, Rayssa Santos; Watanabe, Pedro Henrique; Oliveira, Paula Joyce Delmiro de; Angelim, Alysson Lira; Siqueira, André de Freitas; Ximenes, Julio César Martins; Normando, Leonardo Ribeiro Oliveira; Melo, Juliana Mendes; Freitas, Ednardo Rodrigues

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi determinar a digestibilidade de nutrientes e a energia metabolizável (EM) da silagem de pescado, bem como avaliar o efeito da inclusão de farinha de silagem de pescado (FSP) nas dietas sobre o desempenho, as características de carcaça, a qualidade da carne, a análise sensorial da carne e da mortadela, e a viabilidade econômica de suínos em crescimento e terminação. No ensaio de digestibilidade, 16 suínos machos castrados (33,20±4,93 kg) receberam dietas com e sem FSP. A silagem de pescado apresentou 39,01% de proteína bruta e 4.032 kcal kg-1de EM. No ensaio de desempenho, 32 suínos machos castrados (26,00±1,68 kg) foram alimentados com rações contendo diferentes níveis de inclusão de FSP (0, 25, 50 e 75%). A FSP, obtida a partir da mistura (1:1) da silagem de pescado com milho, apresentou efeito quadrático sobre o ganho diário de peso, e o melhor resultado foi obtido com a inclusão de 25,83%. Os resultados de conversão alimentar e da viabilidade econômica indicam que até 25% de FSP, que corresponde a 5,87% de silagem com base na matéria seca, pode ser utilizada nas fases de crescimento e terminação de suínos.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to determine the nutrient digestibility and metabolizable energy (ME) of fish silage, as well as to evaluate the effect of the dietary inclusion of fish silage meal (FSM) in diets on the performance, carcass characteristics, meat quality, sensory analysis of meat and mortadella, and economic viability of growing and finishing pigs. In the digestibility assay, 16 barrows (33.20±4.93 kg) received diets with and without FSM. The fish silage had 39.01% crude protein and 4,032 kcal kg-1 ME. In the performance assay, 32 barrows (26.00±1.68 kg) were fed diets containing different inclusion levels of FSM (0, 25, 50, and 75%). FSM, obtained from the mixture (1:1) of fish silage with corn, showed a quadratic effect on average daily gain, and the best result was obtained with the inclusion level of 25.83%. The results for feed conversion and economic viability indicate that up to 25% FSM, corresponding to 5.87% of fish silage based on dry matter, can be used in the pig growing and finishing phases.
  • Aluminum species and activity in sandy soil solution with pig slurry addition Soil Science

    Conti, Lessandro De; Ceretta, Carlos Alberto; Couto, Rafael da Rosa; Ferreira, Paulo Ademar Avelar; Silva, Lincon Oliveira Stefanello da; Piccin, Rogério; Lourenzi, Cledimar Rogério; Girotto, Eduardo; Brunetto, Gustavo

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito das aplicações de dejetos líquidos de suínos no teor de Al trocável, na atividade e na distribuição das espécies químicas de Al na solução do solo. Amostras de um Argissolo foram obtidas de um experimento conduzido durante oito anos, com 19 aplicações de 0, 20, 40 e 80 m3 ha-1 de dejetos líquidos de suínos. As amostras de solo foram coletadas em camadas, para determinação do Al trocável e extração da solução do solo pelo método da pasta de saturação. Na solução, foram determinados as concentrações dos principais cátions e ânions, o carbono orgânico dissolvido e o pH. A distribuição das espécies químicas de Al e a atividade da espécie Al3+ foram obtidas pelo programa Visual Minteq. A aplicação de dejetos líquidos de suínos não altera o teor de Al trocável no solo e a atividade de Al3+ na solução do solo. A baixa atividade de Al3+ nas camadas superficiais não apresenta risco de toxidez para a maioria das culturas. A adição de dejetos líquidos de suínos aumenta a proporção das espécies AlHPO4 + e AlSO4 + na solução do solo, por incrementar a concentração de ligantes inorgânicos solúveis.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to evaluate the effect of pig slurry applications on the exchangeable Al content, activity, and distribution of Al chemical species in the soil solution. Soil samples of a Typic Hapludalf were obtained from an experiment conducted during eight years, with 19 applications of 0, 20, 40, and 80 m3 ha-1 pig slurry. The soil samples were collected in stratified layers to determine exchangeable Al content and to extract the soil solution by the saturated soil paste method. The concentrations of the main cations and anions, dissolved organic carbon, and pH in the soil solution were determined. The distribution of the chemical species of Al and the activity of the Al3+ species were obtained through the Visual Minteq software. The application of pig slurry does not change the exchangeable Al content in the soil and the Al3+ activity in the soil solution. The low Al3+ activity in the topsoil layers does not present risk of toxicity for most crops. Pig slurry applications increase the proportion of the AlHPO4 + and AlSO4 + species in the soil solution, by increasing the concentration of soluble inorganic ligands.
  • Magnetic and spectral signatures of Cerrado soils in the state of Goiás, Brazil Soil Science

    Fernandes, Kathleen Lourenço; Ribon, Adriana Aparecida; Marques, José; Bahia, Angélica Santos Rabelo de Souza; Tavares, João

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi estimar os teores de óxidos de ferro (hematita e goethita) e caracterizar a cor e as assinaturas espectrais e magnéticas de solos do Cerrado de Goiás. Foram estudados seis Latossolos e um Cambissolo. As assinaturas espectrais e magnéticas foram determinadas por espectroscopia de reflectância difusa (ERD) e suscetibilidade magnética, respectivamente. Posteriormente, as curvas espectrais e os cálculos de derivativos secundários foram utilizados para determinar os conteúdos de hematita e goethita, além da cor dos solos após conversão em valores tristimulus. Os teores de hematita e goethita também foram obtidos por difratometria de raios-x, e a cor dos solos também foi avaliada em campo (carta de Munsell). Também foram determinados os valores de substituição isomórfica do ferro por alumínio e o índice de avermelhamento dos solos. A ERD pode ser utilizada para estimar os conteúdos de hematita e goethita, bem como a cor dos solos do Cerrado de Goiás. A assinatura espectral é capaz de apontar as principais características dos solos relacionadas aos conteúdos de matéria orgânica, óxidos de ferro, caulinita e gibbsita. A assinatura magnética, característica de solos ricos em óxidos de ferro (hematita e goethita), mostra o predomínio de minerais pedogenéticos.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to estimate the iron oxide contents (hematite and goethite) and to characterize the color and the spectral and magnetic signatures of Cerrado soils in the state of Goiás, Brazil. Six Oxisols and one Inceptisol were studied. Spectral and magnetic signatures were determined by diffuse reflectance spectroscopy (DRS) and magnetic susceptibility, respectively. Then, the spectral curves and the second derivative calculations were used to determine hematite and goethite contents, as well as soil color after conversion into tristimulus values. Hematite and goethite contents were also obtained by x-ray diffractometry, and soil color was also defined in the field (Munsell color chart). The values for the isomorphic substitution of iron by aluminum and the degree of redness were also determined. DRS can be used to estimate hematite and goethite contents, as well as the color of Cerrado soils in the state of Goiás. The spectral signature can point out the main soil properties related to the contents of organic matter, iron oxides, kaolinite, and gibbsite. The magnetic signature, characteristic of soils rich in iron oxides (hematite and goethite), shows the predominance of pedogenic minerals.
  • Composition, content of bioactive compounds, and antioxidant activity of fruit pulps from the Brazilian Amazon biome Food Technology

    Virgolin, Lara Borghi; Seixas, Fernanda Rosan Fortunato; Janzantti, Natália Soares

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição físico-química, os compostos bioativos e a atividade antioxidante total das polpas das frutas de abiu (Pouteria caimito), achachairu (Garcinia humilis), araçá-boi (Eugenia stipitata), biri-biri (Averrhoa bilimbi) e mangostão-amarelo (Garcinia xanthochymus), procedentes do bioma Amazônia no Brasil. Foram determinados os teores de sólidos solúveis totais, açúcares redutores e totais, acidez total titulável, pH, ácido ascórbico, umidade, proteínas, lipídeos, cinzas e valor energético total. Os teores de antocianinas totais, flavonoides amarelos e carotenoides totais, além dos compostos fenólicos totais e atividade antioxidante, também foram avaliados. A polpa de abiu apresentou os maiores teores de cinzas, açúcares totais, açúcares redutores, sólidos solúveis totais, valor energético total e pH, entre as frutas avaliadas. A polpa de achachairu apresentou o maior teor de compostos fenólicos totais com significativa atividade antioxidante, enquanto a polpa de araçá-boi apresentou o maior teor de carotenoides totais, e a polpa de mangostão-amarelo apresentou o maior teor de flavonoides amarelos. A correlação positiva entre a atividade antioxidante total e o teor de compostos fenólicos totais mostra que estes são os compostos mais importantes para a determinação da atividade antioxidante das polpas das frutas analisadas.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to evaluate the physicochemical composition, the bioactive compounds, and the total antioxidant activity of the fruit pulps of abiu (Pouteria caimito), achachairu (Garcinia humilis), araza (Eugenia stipitata), bilimbi (Averrhoa bilimbi), and yellow mangosteen (Garcinia xanthochymus) from the Brazilian Amazon biome. Total soluble solid content, total and reducing sugar contents, titratable acidity contents, pH, ascorbic acid content, moisture, protein, lipid, ash, and caloric value were determined. The contents of total anthocyanins, yellow flavonoids, and total carotenoids, besides total phenolic compounds and antioxidant activity, were also evaluated. The abiu pulp showed the highest contents of ash, total sugars, reducing sugars, total soluble solids, calorie value, and pH, among the analyzed fruits. The achachairu pulp showed the highest content of total phenolic compounds, with significant antioxidant activity, while the araza pulp had the highest total carotenoid content, and the yellow mangosteen, the highest yellow flavonoid content. The positive correlation between antioxidant activity and total phenolic compounds suggests that these compounds are the most important for determining antioxidant activity in the evaluated fruit pulps.
  • Association of the severity of tongue lesions in broiler chickens with the quality of corn in feed Scientific Notes

    Vaccari, Isabel Cristina Mores; Duarte, Vinicius; Rodrigues, Denise Russi; Santos, Fabiana Ramos dos; Minafra, Cibele Silva

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi determinar a correlação entre os atributos físicos do milho e as micotoxinas presentes nos seus grãos com o grau de lesão de língua em galos reprodutores de corte. Verificou-se a ocorrência das micotoxinas aflatoxina, vomitoxina, zearalenona, toxina T-2 e fumonisina em grãos de milho usados na formulação da ração das aves reprodutoras. Os percentuais de umidade e grãos quebrados foram positivamente correlacionados (correlação de Pearson) com a presença de aflatoxina. As lesões mais suaves (grau 1) correlacionam-se positivamente com aflatoxina e negativamente com fumonisina, e as mais severas (grau 3) estão positivamente correlacionadas com vomitoxina, fumonisina e toxina T-2.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to determine the correlation of the physical attributes of corn and the mycotoxins present in its grains with the severity of tongue lesions in broiler breeder roosters. The occurrence of the aflatoxin, vomitoxin, zearalenone, T-2 toxin, and fumonisin mycotoxins was detected in the corn grains used in the feed formulation for breeder chickens. The percentages of moisture and broken grains were positively correlated (Pearson’s correlation) with the presence of aflatoxin. Milder lesions (grade 1) are positively correlated with aflatoxin and negatively correlated with fumonisin, and the most severe lesions (grade 3) are positively correlated with vomitoxin, fumonisin, and T-2 toxin.
  • Effect of shoot topping intensity on 'Cabernet Franc' grapevine maturity in high-altitude region Scientific Notes

    Würz, Douglas André; Marcon, José Luiz; Brighenti, Alberto Fontanella; Allebrandt, Ricardo; Bem, Betina Pereira de; Magro, Maicon; Rufato, Leo; Kretzschmar, Aike Anneliese

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição química da uva 'Cabernet Franc' submetida a diferentes intensidades de desponte. O experimento foi conduzido nas safras 2008 e 2009, e os níveis de desponte consistiram em: controle, sem desponte; e reduções da área foliar nas proporção de 15, 30 e 45% em relação à área foliar total. Observou-se efeito da intensidade de desponte na composição química da uva de 'Cabernet Franc'. A redução de 26% do dossel vegetativo por meio de desponte moderado aumentou os índices de polifenóis totais e o conteúdo de antocianinas. O desponte é uma prática que deve ser realizada com cautela, uma vez que um desponte de ramos severo, isto é, com redução superior a 26% da área foliar, pode afetar negativamente a qualidade da uva, ao reduzir o conteúdo de sólidos solúveis e diminuir o índice de polifenóis totais e o conteúdo de antocianinas da uva de 'Cabernet Franc'.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to evaluate the chemical composition of 'Cabernet Franc' grape subjected to different levels of shoot topping. The experiment was conducted in the 2008 and 2009 vintages, and the levels of shoot topping consisted of: control, without topping; and reductions of 15, 30, and 45% in total leaf area. The effect of shoot topping intensity on the chemical composition of the 'Cabernet Franc' grape berries was observed. A reduction of 26% in the vegetative canopy through a moderate shoot topping increased the total polyphenol index and the anthocyanin content. Shoot topping is a practice that must be carried out with caution, since severe shoot topping, i.e., a reduction greater than 26% of the leaf area, may negatively impact grape quality by reducing the content of soluble solids and decreasing the total polyphenol index and the content of anthocyanins of 'Cabernet Franc' grape berries.
  • Nutritional value of elephant grass genotypes Scientific Notes

    Souza, Paulo Henrique de; Faturi, Cristian; Rodrigues, Luiz Fernando de Souza; Silva, Ednaldo da; Rêgo, Aníbal Coutinho do; Rodrigues, José Adérito

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi determinar o valor nutritivo de quatro genótipos de capim-elefante (Pennisetum purpureum). Foram avaliados a composição química, o consumo por ovinos e a digestibilidade de diferentes genótipos (G1, G2, G3 e G4). A digestibilidade da matéria seca (MS) foi avaliada por meio da coleta total de sobras e fezes de 20 ovinos mantidos em gaiolas para ensaio de metabolismo. O G3 apresentou menor consumo de MS em gramas por animal por dia comparado ao G1 e ao G2, e maiores valores de digestibilidade, proteína bruta, fibra em detergente neutro e fibra em detergente ácido. Entre os genótipos avaliados, G1, G2 e G4 apresentam os melhores valores nutritivos.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to assess the nutritive value of four elephant grass (Pennisetum purpureum) genotypes. The chemical composition, intake by sheep, and digestibility of different genotypes (G1, G2, G3, and G4) were evaluated. A dry matter (DM) digestibility assay was performed with total leftovers and feces collected from 20 sheep kept in metabolic cages. G3 had lower DM intake in grams per animal per day compared with G1 and G2, and it had greater digestibility, crude protein, neutral detergent fiber, and acid detergent fiber values. G1, G2, and G4 have the best nutritive values among the evaluated genotypes.
  • Pyoverdine use for the control of passion fruit bacterial blight Scientific Notes

    Ribeiro, Carla Maria Cavalcanti; Souza, Giovanni Ribeiro de; Schurt, Daniel Augusto; Halfeld-Vieira, Bernardo de Almeida

    Resumo em Português:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de um filtrado bacteriano com pioverdina sobre a dinâmica populacional de Xanthomonas axonopodis pv. passiflorae, e a severidade da mancha bacteriana do maracujazeiro. Os tratamentos foram: solução do meio B de King; solução do meio B de King suplementado com 2 μmol L-1 de Fe2+; e filtrado do meio B de King cultivado com duas concentrações do sideróforo pioverdina, produzida por Pseudomonas sp. O filtrado com pioverdina à Abs363=0,231 (maior concentração) reduz o número de células de X. axonopodis pv. passiflorae, e à concentração Abs363=0,1155 e Abs363=0,231 reduz significativamente a severidade da mancha bacteriana.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: The objective of this work was to evaluate the effect of a bacterial filtrate containing pyoverdine on the population dynamics of Xanthomonas axonopodis pv. passiflorae, and the severity of passion fruit bacterial blight. The treatments were: King’s B medium solution; King’s B medium solution with 2 μmol L-1 Fe2+ supplementation; and King’s B medium filtrate containing two concentrations of the siderophore pyoverdine produced by Pseudomonas sp. The filtrate containing pyoverdine at Abs363 = 0.231 (highest concentration) reduces the number of cells of X. axonopodis pv. passiflorae, and at Abs363= 0.115 and Abs = 0.231 significantly reduces the severity of bacterial blight.
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