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Revista Brasileira de Fruticultura, Volume: 41, Número: 4, Publicado: 2019
  • Época e concentração do metamitron no raleio químico de pessegueiro ‘Maciel’ Botany And Physiology

    Farias, Roseli de Mello; Martins, Carlos Roberto; Barreto, Caroline Farias; Giovanaz, Marcos Antônio; Malgarim, Marcelo Barbosa; Mello-Farias, Paulo

    Resumo em Português:

    Resumo No cultivo de pessegueiros o produtor tem o desafio de obter frutos de boa qualidade e manter a produção de forma equilibrada ao longo dos anos. O raleio favorece esses parâmetros e reduz a carga de frutos nas plantas. O raleio manual praticado comumente em pessegueiros, exige elevada mão de obra e onera os custos de produção. Estudos apontam o raleio químico como uma alternativa ao raleio manual, que dependendo da espécie, época e da dosagem empregada vem demonstrando eficiência nas frutíferas. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito do metamitron aplicado em diferentes épocas e concentrações no raleio químico de pessegueiros no Sul do Brasil. Experimentos foram conduzidos em pomar comercial de pessegueiro da cultivar Maciel, no município de Morro Redondo, Rio Grande do Sul, Brasil, durante as safras 2015 e 2016. No experimento 1 aplicou-se metamitron na concentração de 200 mg L-1 aos 20, 30, 40, 50 e 60 dias após a plena floração e raleio manual realizado aos 40 dias após a plena floração. No experimento 2 foram aplicados os tratamentos com metamitron nas concentrações de 100 mg L-1, 200 mg L-1, 300 mg L-1 e 400 mg L-1 e raleio manual realizados aos 40 dias após a plena floração, além das plantas testemunhas. Avaliou-se a abscisão dos frutos, frutificação efetiva, número total de frutos por planta, produção por planta, massa média e o diâmetro dos frutos. O metamitron na concentração de 200 mg L-1 possui efeito raleante quando aplicado antes dos 40 dias após a plena floração. A aplicação de 100 mg L-1 de metamitron aplicado 40 DAPF promoveu a abscisão de frutos superior ao raleio manual. Portanto, a aplicação de metamitron em pessegueiros ‘Maciel’ mais próximo da plena floração, na concentração de 100 mg L-1 resulta numa pratica eficiente de raleio semelhante ao raleio manual.

    Resumo em Inglês:

    Abstract In the peach tree cultivation, the producer has the challenge of obtaining good quality fruits and maintaining production in a balanced way over the years. Thinning favors these parameters and reduces the fruit load on plants. Manual thinning commonly practiced on peach trees requires high labor and increases production costs. Chemical thinning as an alternative to manual thinning, which depending on the species, time and concentration, has demonstrated high efficiency. The aim of this study was to evaluate the effect of metamitron applied at different seasons and concentrations on the chemical thinning of peach trees in southern Brazil. Experiments were conducted in a commercial peach orchard (‘Maciel’ cultivar), in the municipality of Morro Redondo, Rio Grande do Sul, Brazil, during the 2015 and 2016 harvests. In experiment 1, metamitron at concentration of 200 mg L-1 was applied at 20, 30, 40, 50 and 60 days after full bloom and manual thinning performed at 40 days after full bloom. In experiment 2, metamitron was applied at concentrations of 100 mg L-1, 200 mg L-1, 300 mg L-1 and 400 mg L-1 and manual thinning at 40 days after full bloom, in addition to control plants. Fruit abscission, fruit set, total number of fruits per plant, yield per plant, average mass and fruit diameter were evaluated. Metamitron at concentration of 200 mg L-1 has thinning effect when applied before 40 days after full bloom. Metamitron concentration of 100 mg L-1 applied at 40 DAFB promoted fruit abscission superior to manual thinning. Therefore, the application of metamitron to ‘Maciel’ peach trees close to full bloom at concentration of 100 mg L-1 results in thinning practice similar to manual thinning.
  • Identificação morfológica de Ilyonectria liriodendri e sua interação com bactérias promotoras de crescimento de plantas em porta-enxertos de videira Plant Protection

    Brito, Liliane Martins de; Zanette, Flávio; Biasi, Luiz Antonio; Costa, Murilo Dalla; Passos, João Frederico Mangrich dos

    Resumo em Português:

    Resumo Com a finalidade de analisar a patogenicidade e o antagonismo entre porta-enxertos de videiras e microrganismos de solo, procedeu-se à seleção de bactérias promotoras de crescimento de plantas com efeito antibiótico ao fitopatógeno Ilyonectria liriodendri, isolado monospórico 2T-VSC-101, em testes de antibiose in vitro. O acesso bacteriano que produziu a maior zona de inibição foi utilizado na biotização de mudas dos porta-enxertos de videira P1103, IBBT481 e VR039-16. Da interação entre isolados de bactérias promotoras de crescimento de plantas e o fungo causador da doença pé-preto-da-videira, resultaram três isolados bacterianos com controle sobre o crescimento micelial do fitopatógeno, todos do gênero sp. BurkholderiaEntretanto, a bactéria de maior controle, Burkholderia catarinensis sp. nov. isolado POA 89, mostrou-se prejudicial ao desenvolvimento in vitro dos porta-enxertos, causando-lhes a morte. O cultivo com meio de cultura modificado com pedrisco mostrou-se adequado ao crescimento in vitro dos porta-enxertos e apropriado à observação dos sintomas característicos da doença pé-preto. Das culturas ex vitro com o porta-enxerto IBBT481 e os microrganismos, resultaram efeitos favoráveis às plantas inoculadas com a bactéria em combinação com o fitopatógeno. Também demonstrou a dificuldade de aclimatização e de crescimento desse acesso em casa de vegetação.

    Resumo em Inglês:

    Abstract In order to analyze the pathogenicity and antagonism between grapevine rootstocks and soil microorganisms, plant growth-promoting bacteria with antibiotic effect were selected from the phytopathogen Ilyonectria liriodendri, 2T-VSC-101 isolated monosporic, in in vitro antibiosis tests. The bacterial access that produced the largest zone of inhibition was used in the seedling biotization of the grapevine rootstocks P1103, IBBT481 and VR039-16. From the interaction between isolates of plant growth-promoting bacteria and Ilyonectria liriodendri isolate resulted in three bacterial isolates with control of the mycelial growth of the phytopathogen, all of the Burkholderia gender.However, the highest control bacterium, Burkholderia catarinensis sp.nov. isolated POA 89, was found to be detrimental to the in vitro development of rootstocks, causing them to die. The cultivation through culture medium modified with sand was adequate for the in vitro growth of the rootstocks and appropriate for the observation of the black foot disease’s characteristic symptoms. From the ex vitro cultures with the IBBT481 rootstock and the microorganisms, there were results in favorable effects to the plants inoculated with the bacterium in combination with the phytopathogen. It also demonstrated the difficulty of acclimatization and growth of this access in a greenhouse.
  • Ácido giberélico reduz a podridão dos cachos de uvas ‘Sauvignon Blanc’ Plant Protection

    Silva, Pricila Santos da; Kirinus, Marines Batalha Moreno; Barreto, Caroline Farias; Lamela, Carlos Sebastián Pérez; Malgarim, Marcelo Barbosa; Mello-Farias, Paulo

    Resumo em Português:

    Resumo A maturação das uvas é prejudicada pelas condições climáticas, devido ao prolongado período chuvoso e desta forma, facilita a proliferação de doenças como a podridão dos cachos de uvas, causada pelo fungo Botrytis cinerea, antes mesmo do ponto ideal para colheita. O objetivo do trabalho foi avaliar o efeito do ácido giberélico (AG3) na podridão e na qualidade físico-química dos cachos da videira ‘Sauvignon Blanc’. O experimento foi desenvolvido, nas safras produtivas de 2016 e 2017, na região da Campanha no Rio Grande do Sul, Brasil. Os tratamentos com AG3 foram nas doses de 0 (testemunha); 2; 4; 6 e 8 mg L-1 de AG3. A porcentagem de podridão dos cachos e o índice de maturação diminuíram, no entanto, a acidez titulável aumentou com as doses de AG3. O comprimento do cacho e engaço aumentaram com aplicação de AG3. A largura do cacho, massa do cacho, do engaço e da baga e os sólidos solúveis não foram influenciados pela aplicação de AG3. Em videira ‘Sauvignon Blanc’, o AG3 reduziu a porcentagem de podridões dos cachos e melhorou as características de comprimento do cacho e engaço e acidez titulável.

    Resumo em Inglês:

    Abstract The ripening of grapes is impaired by climatic conditions due to the prolonged rainy season and thus facilitates the proliferation of diseases such as grape clusters rotting, caused by the fungus Botrytis cinerea, even before the ideal harvesting point. The aim of the study was to evaluate the effect of gibberellic acid (GA3) on rot and on physical-chemical quality of ‘Sauvignon Blanc’ grapevine. The experiment was carried out in the production season of 2016 and 2017 in Campanha region in Rio Grande do Sul, Brazil. The GA3 treatments were at the doses of 0 (control); 2; 4; 6 and 8 mg L-1 of GA3. The percentage of clusters rotting and maturation index decreased, however, the titratable acidity increased with GA3 doses. The cluster and rachis length increased with application of GA3. The cluster width; cluster, rachis and berry mass and the soluble solids were not influenced by application of GA3. In ‘Sauvignon Blanc’ grapevine, GA3 reduced the percentage of clusters rotting and improved the cluster and rachis length characteristics and titrable acidity.
  • Diversidade genética em populações longas estabelecidas de Elaeis guineensis jacquin (Arecaceae) Genetics And Plant Breeding

    Chagas, Kyvia Pontes Teixeira das; Freire, Ageu da Silva Monteiro; Pinheiro, Luciana Gomes; Fajardo, Cristiane Gouvêa; Vieira, Fábio de Almeida

    Resumo em Português:

    Resumo Este trabalho objetivou estimar a diversidade genética de três populações de Elaeis guineensis no Estado do Rio Grande do Norte, bem como verificar a diminuição do tamanho efetivo da população. A população com maior polimorfismo foi a MAT (Mata), com 57 locos (72%), seguida pela RIA (Riacho), com 54 locos (68%), e HOR (Horta), com 34 locos (43,03%). A população RIA mostrou-se a mais diversificada geneticamente, com índices de diversidade de Nei (h = 0,28) e índice de Shannon (I = 0,41). Houve alta diferenciação genética entre as populações (AMOVA, análise de variância molecular = 42%), que foi separada em três grupos genéticos distintos, de acordo com uma análise bayesiana. Houve uma diminuição significativa da população (P <0,05) para a população HOR no modelo IAM (modelo de alelos infinitos) e SMM (modelo de passos de mutação), e para a população RIA no IAM. Os dados obtidos neste estudo podem apoiar projetos de conservação ex situ para Elaeis guineensis, contribuindo para a seleção de genótipos e seu uso sustentável.

    Resumo em Inglês:

    Abstract This study aimed to estimate the genetic diversity of three Elaeis guineensis populations in Rio Grande do Norte state, as well as to verify the decreases in effective population size. The population with the highest polymorphism was MAT (Mata) with+ 57 loci (72%), followed by RIA (Riacho) with 54 loci (68%) and HOR (Horta) with 34 loci (43.03%). The RIA population was shown to be the most genetically diverse, with Nei (h = 0.28) and Shannon (I = 0.41) diversity indices. There was high genetic differentiation among populations (AMOVA, analysis of molecular variance = 42%), which was separated into three distinct genetic groups according to a Bayesian analysis. There was a significant population decrease (P < 0.05) for the HOR population in the IAM (infinite allele model) and SMM (stepwise mutation model), and for the RIA population in the IAM. The data obtained in this study may support ex-situ conservation projects for Elaeis guineensis, contributing to the selection of genotypes and their sustainable use.
  • Crescimento inicial e índices fisiológicos de acessos de figueira em banco ativo de germoplasma Genetics And Plant Breeding

    Rodrigues, Maria Gabriela Fontanetti; Ferreira, Antonio Flávio Arruda; Monteiro, Laís Naiara Honorato; Santos, Tatiane Paes dos; Lisboa, Lucas Aparecido Manzani; Figueiredo, Paulo Alexandre Monteiro de

    Resumo em Português:

    Resumo A fruticultura constitui-se em importante estratégia econômica alternativa para a reprodução social dos pequenos produtores rurais. A figueira (Ficus carica L.) é uma frutífera de grande importância mundial, podendo ser implantada como nova fonte de variabilidade agrícola, agregando vantagens, tanto do ponto de vista econômico quanto social. Adicionalmente, a caracterização dos bancos ativos de germoplasma do gênero Ficus torna-se uma linha de pesquisa importante para a melhoria da cultura, sendo necessário reunir informações, para que projetos de propagação e manejo adequados sejam realizados. Diante disso, o objetivo do presente trabalho foi realizar o estabelecimento e a caracterização de um banco ativo de germoplasma da cultura da figueira por meio de caracteres morfofisiológicos de 45 acessos de figo, com delineamento experimental em blocos casualizados, na Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Câmpus de Dracena, FCAT/UNESP. Para tanto, foram avaliadas suas características biométricas de rebrota, taxa de crescimento relativo, altura das plantas e características morfofisiológicas dos acessos de melhor desempenho durante seu desenvolvimento vegetativo. Pôde-se concluir que a maioria dos acessos apresentou boa adaptação à região de implantação, com destaque para os acessos 18; 28; 29; 30 e 31, que se mostraram mais promissores.

    Resumo em Inglês:

    Abstract Fruit growing has become an important alternative economic strategy for the social reproduction of small rural producers. Fig (Ficus carica L.) is a fruit of great world importance, and can be used as a new source of agricultural variability, adding advantages, both economically and socially. In addition, the characterization of active germplasm banks of the genus Ficus becomes an important research line for culture improvement, and it is necessary to gather information, mainly in relation to its genetic variability, so that adequate propagation and management projects are carried out. Therefore, the aim of this work was to establish and characterize an active germplasm bank of fig tree by means of the morphophysiological descriptors of 45 fig accessions, with a randomized complete block design at the Faculty of Agrarian and Technological Sciences, Campus of Dracena, FCAT / UNESP. To do so, the biometric features of re-growth, relative growth rate, plant height and morphophysiological characteristics of the best performance accessions during their vegetative development were evaluated. It could be concluded that most accessions presented good adaptation to the implantation region, especially accessions 18; 28; 29; 30 and 31, which were more promising.
  • Pré-isolamento, isolamento e regeneração in vivo de protoplastos de mesofilo foliar de Malus doméstica ‘Anna’ cv. Genetics And Plant Breeding

    El-Gioushy, Sherif Fathy Eid El-Sayed; Kareem, Abdul; Baiea, Mohamed Hemdan Mohamed

    Resumo em Português:

    Resumo Protoplastos in vivo do mesofilo foliar da cultivar de macieira “Anna” foram isolados de folhas com 15 dias de idade através de plasmólise em meios contendo manitol a 90 g L-1, por meia hora e em seguida a 130 g L-1, pelo mesmo tempo. Anteriormente ao isolamento dos protoplastos foi realizado um pré tratamento com mistura enzimática contendo 1.5 % celulase + 0.5 % pectianase + 1.5 % Macrozyme, a fim de identificar e reduzir compostos fenólicos os quais, durante o ano, estimulam o isolamento de protoplastos. Diversos outros fatores também foram estimados usando as técnicas de isolamento, como por exemplo, pressão osmótica, período de incubação, tamanho do poro da peneira, período de centrifugação e balanço hormonal. A quantidade de células foi calculada por quadrado no hemocitômetro. Um rendimento consideravelmente maior de formação de protoplastos foi observado no meio CPW utilizando um tamanho de poro de 25 µm com período de incubação de 20 horas. Além disso, obteve-se a melhor regeneração de protoplastos com a utilização da densidade de protoplastos de 2.0 x 105 em meio MS suplementado por 1,0 mg L-1NAA e 0,3 mg L-1BAP. Acreditamos que nosso protocolo pode incentivar a recuperação da planta através da utilização de programas de hibridização somática em macieiras.

    Resumo em Inglês:

    Abstract To isolate protoplast, a pre-treatment was completed with the order to reduce and identify the phenolic contents round the year to encourage the isolation of protoplasts. Protoplasts from in vivo mesophyll leaves of apple cultivar “Anna” was isolated from 15 days old leaves by plasmolying in medium containing 90 g L-1 mannitol for half hour, then 130 g L-1 mannitol for half hour. Then using enzymatic mixture involving (1.5% cellulase + 0.5% pectianase + 1.5% Macrozyme) Prior to isolation. Anyhow, diverse factors, for example, Osmotic pressure, incubation period, sieve pore size, centrifugation period and hormonal balance was estimated using the techniques for isolation. The quantity of cells was computed as the quantity of cells per square on haemocytometer. A considerable higher yield of protoplast formation was noted in the CPW medium using a pore size of 25 µm with using incubation period for 20 hours. Moreover, the best protoplast regeneration with using of protoplast density of 2.0 x 105 in MS medium supplemented by 1.0 mg L-1NAA and 0.3 mg L-1BAP. We believed that our protocol might encourage the plant recovery using in apple somatic hybridization programs.
  • Sazonalidade no teor de nutrientes na folha diagnóstica de bananeiras Genetics And Plant Breeding

    Costa, Larissa Grasiela de Arruda Ferreira; Rozane, Danilo Eduardo; Silva, Sarah de Araújo; Oliveira, Cibelle Tamiris de; Pavarin, Levi Godke Faber; Silva, Silvia Helena Modenese Gorla da

    Resumo em Português:

    Resumo A bananicultura possui destaque na produção agrícola brasileira. Este destaque é alcançado devido ao uso de tecnologias de cultivo e de adubação adequada feita através de recomendações de avaliação de análises foliares. Objetivou-se neste estudo determinar a sazonalidade do estado nutricional da folha diagnóstica, durante o desenvolvimento do cacho da bananeira. Os experimentos foram conduzidos no município de Sete Barras-SP, com as cultivares ‘Grande Naine’ e ‘Prata’, no verão e no inverno. Avaliou-se a influência da coleta da folha diagnóstica nas estações, em seis épocas, durante o desenvolvimento do cacho, e comparou-se com a amostragem-padrão. Os valores foram submetidos à análise de variância, e, quando o F foi significativo realizou-se comparação de médias. As estações de amostragem e os estádios de coleta influenciaram o comportamento dos nutrientes na folha diagnóstica de ambas as variedades, com exceções para o Mg e o Mn. Os teores médios dos nutrientes durante os estádios de coleta não apresentaram diferença entre o 1º, 2º, 3º e 4º (padrão). Assim, para as bananeiras ‘Prata’ e ‘Grande Naine’, cultivadas no Vale do Ribeira, não há alteração significativa no teor foliar de nutrientes entre os estádios 1o a 4o, possibilitando a ampliação de coleta para análise de tecido foliar.

    Resumo em Inglês:

    Abstract Banana farming has an important position in Brazilian agricultural production. This position was earned due to the use of cultivation technologies and adequate fertilization made through recommendations of evaluation of foliar analyzes. The objective of this study was to determine the seasonality of the nutritional status of the diagnostic leaf during the development of banana tree. The experiments took place in the city of Sete Barras / SP, with cultivars such as Grande naine and Prata, on summer and winter. It was evaluated the influence of the collection of the diagnostic leaf in the stations, in six seasons during the development of the banana bunch and it was compared with the standard sampling. The values were submitted to analysis of variance, and when the F was significant, a comparison of means was performed. The sampling stations and the collection stages influence the nutrient behavior in the diagnostic leaf of both varieties, with exceptions for Mg and Mn. The average levels of nutrients during the collection stages showed no difference among the 1st, 2nd, 3rd and 4th (standard). Even for the ‘Prata’ and Grande Naine banana plants cultivated in the Ribeira Valley, there is no significant alteration in the nutrient content of the foliage among the 1st to 4th stages, allowing an increasing of collection for foliar tissue analysis.
  • Propagação do cajueiro Propagation

    Martins, Antonio Baldo Geraldo; Silva, Adriana de Castro Correia da; Chiamolera, Fernando Marcelo

    Resumo em Português:

    Resumo Frutífera genuinamente brasileira, o cajueiro é conhecido principalmente devido à sua castanha e ao líquido da casca da castanha (LCC), amplamente utilizada na indústria. De grande importância alimentar, o pseudofruto também apresenta representatividade econômica no Brasil, apresentando, portanto, multifinalidade de cultivo. Com grande variabilidade, a cultura teve início recente aos trabalhos de melhoramento, havendo seleção de novos clones, mais produtivos e com finalidade específica. Desta forma, a propagação seminífera, comumente utilizada para produção de novos pomares, vem sendo substituída pela propagação vegetativa, utilizando-se as sementes apenas para produção de porta-enxertos. A enxertia, por meio de garfagem lateral é a técnica mais utilizada, mas a cultura também apresenta resultados viáveis na propagação por mergulhia aérea e cultivo de tecidos. Este último, entretanto, necessita de maiores estudos devido aos seus custos, ainda elevados.

    Resumo em Inglês:

    Abstract The cashew tree, a genuinely Brazilian fruit tree, is grown mainly because of its nuts and cashew nut shell liquid (CNSL), widely used in industry. Of great food importance, the cashew apple also presents economic representativeness in Brazil. With great variability, the culture has recently begun researches for improvement, with selection of new clones, more productive and with specific purpose. Usually propagated from seeds to produce new orchards, which has been replaced by vegetative propagation using the seed only for rootstocks production. Vegetative propagation by lateral grafting is the mainly technique used to multiplicated this crop, but various clonal propagation techniques, such air layering and tissue culture have been attempted. The last one, however, needs further studies because of their high costs.
  • Impacto e manejo das doenças na propagação das fruteiras Propagation

    Ventura, José Aires; Lima, Inorbert de Melo; Martins, Marlon Vagner Valentim; Culik, Mark Paul; Costa, Hélcio

    Resumo em Português:

    Resumo Mudas bem formadas e sadias são o sucesso econômico na fruticultura. A sanidade das mudas deve ser assegurada durante o processo de produção, evitando a morte de plantas e a disseminação de patógenos para novas áreas, tendo como consequência o aumento do custo de produção e a redução da produtividade, podendo determinados patógenos, inviabilizar temporária a cultura nas áreas onde foram introduzidos. As doenças no material propagativo estão entre as principais causas de redução na produtividade agrícola e a estratégia mais viável para o seu controle é o uso de cultivares resistentes. Entretanto, para muitas fruteiras ainda não foram identificadas as fontes de resistência e, em alguns casos a resistência é “quebrada” pelo surgimento de novas raças do patógeno. Outras medidas também são importantes e recomendadas na propagação, como a utilização do manejo integrado, com o uso de métodos culturais e biológicos, preparo do solo, manejo da irrigação, enxertia, nutrição equilibrada e uso da matéria orgânica, eliminando o inóculo inicial e/ou pela redução da taxa da doença. Entre os vários procedimentos nos viveiros visando à sanidade das mudas, estão também a utilização de sementes e estacas isentas de patógenos, a manipulação dos substratos em locais limpos, a assepsia das mãos, ferramentas e recipientes, a utilização de água para irrigação com qualidade e a eliminação de plantas invasoras. É importante a limpeza dos viveiros e ter um local adequado para o descarte de mudas, de substratos ou de restos de cultura. Deve-se manter uma rotina do registro e histórico das operações na produção de mudas, bem como a segurança e o controle no acesso às estufas ou viveiros. A aplicação dos conhecimentos e das melhores estratégias de manejo integrado para a produção de mudas sadias, garante a qualidade do material produtivo e o sucesso da cultura.

    Resumo em Inglês:

    Abstract Well-formed and healthy propagative material is essential for economic success in fruit growing. The health of the seedlings must be ensured during production to prevent the death of plants and spread of pathogens to new areas, which cause an increase in production costs and reduction in yield, with some pathogens making production unviable in the areas where they are introduced. The most viable strategy for disease control in propagative material is the use of resistant cultivars. However, for many fruit cultivars sources of resistance have not yet been identified and in some cases the resistance is “broken” by the emergence of new races of the pathogen. Other measures are also important and recommended in plant propagation, such as the use of integrated disease management, the use of cultural and biological methods, substrate preparation, irrigation management, grafting, balanced nutrition and use of organic matter, eliminating the initial inoculum, and reducing the disease rate. Among the various procedures in nurseries for ensuring the health of seedlings are the use of pathogen-free seeds and cuttings, handling of substrates in clean facilities, disinfection of hands, tools and containers, maintenance of water quality for irrigation, and the elimination of invasive plants. It is important to clean the nurseries and have a suitable place for the disposal of seedlings, substrates and crop residues. A record and history of the operations in the production of seedlings should be a routine, as well as security and control in access to greenhouses or nurseries. The application of knowledge and the best strategies of integrated disease management for the production of healthy seedlings, guarantees the quality of the productive material and the success of the crop.
  • Potencial fisiológico de sementes e caracterização morfológica de plântulas de Campomanesia adamantium Seeds

    Leão-Araújo, Érica Fernandes; Souza, Eli Regina Barboza de; Peixoto, Nei; Gomes-Júnior, Francisco Guilhien

    Resumo em Português:

    Resumo O cultivo de espécies frutíferas nativas depende da existência de informações técnicas e científicas consistentes sobre a germinação e o vigor das sementes para o eficiente manejo pelos produtores de mudas. A avaliação do potencial fisiológico de sementes é realizada por meio de testes de germinação e vigor, os quais devem ser padronizados para garantir a geração de informações precisas. Para Campomanesia adamantium, são raras as informações sobre os parâmetros para realização de testes fisiológicos. Assim, este trabalho foi realizado com os objetivos de; (i) avaliar o efeito da temperatura e do posicionamento das sementes no substrato para germinação e vigor das sementes e (ii) caracterizar e descrever as estruturas essenciais e os principais tipos de anormalidade em plântulas dessa espécie. Após a coleta, os frutos foram despolpados e, após a extração das sementes, realizados testes de germinação durante 42 dias, em três temperaturas (20; 25 e 30 °C), com as sementes posicionadas no substrato de germinação de duas maneiras (entre papel e sobre papel). A avaliação do vigor das sementes foi realizada por meio da primeira contagem de germinação (realizada no 20º dia) e do índice de velocidade de germinação. A interação temperatura e substrato não influenciou nas variáveis estudadas. O tipo de posicionamento das sementes no substrato também não influenciou nos resultados do potencial fisiológico. Não foram observadas diferenças entre as temperaturas na germinação das sementes, porém sementes submetidas à germinação a 25 °C, apresentam vigor superior às demais temperaturas. Os testes de germinação e vigor, baseados no desempenho das plântulas, devem ser realizados na temperatura constante de 25 °C e pode ser utilizado o posicionamento das sementes entre papel ou sobre papel. A germinação em C. adamantium foi caracterizada como epígea.

    Resumo em Inglês:

    Abstract The cultivation of native fruit species depends on the existence of consistent technical and scientific information on the germination and vigor of seeds for efficient management by seedling producers. The evaluation of the physiological potential of seeds is performed through germination and vigor tests, which must be standardized to ensure the generation of accurate information. For Campomanesia adamantium, information on parameters for conducting physiological tests is scarce. The aims of this work were (i) to evaluate the effect of temperature and seed positioning on the substrate for seed germination and vigor, and (ii) to characterize and describe the essential structures and main types of seedling abnormality. After harvest, fruits were pulped and, after seed extraction, germination tests were carried out for 42 days at three temperatures (20, 25 and 30 °C), with seeds positioned in the germination substrate in two ways (between paper and on paper). Seed vigor was evaluated by means of the first germination count (performed on the 20th day) and the germination rate index. The temperature and substrate interaction did not influence variables under study. The position of seeds on the substrate did not influence the physiological potential results. No differences were observed between seed germination temperatures; however, seeds submitted to germination at 25 °C showed higher vigor compared to the other temperatures. Germination and vigor tests, based on seedling performance, should be performed at constant temperature of 25 °C and seed positioning between paper and on paper may be used. Germination in C. adamantium was characterized as epigeal.
  • Pós-colheita de cultivares de bananas tipo prata em níveis de adubação nitrogenada e potássica Soil And Plant Nutrition

    Nomura, Edson Shigueaki; Cuquel, Francine Lorena; Damatto Junior, Erval Rafael; Bezerra, Daniela Peixoto; Borges, Ana Lúcia

    Resumo em Português:

    Resumo Existem diversas cultivares de banana resistentes à Sigatoka-negra e Fusariose da bananeira; porém, pela falta de informações referentes às características de pós-colheita, muitas são rejeitadas no mercado. A adubação nitrogenada e potássica poderia auxiliar na melhoria das características sensoriais da banana madura; no entanto, pouco se sabe sobre os seus efeitos no cultivo de bananeira, principalmente as com resistência às doenças foliares. Objetivou-se avaliar as características pós-colheita de frutos das cultivares de bananeiras do tipo Prata (Prata-Anã, BRS Platina e PA94-01), em quatro níveis de adubação com N e K2O (NK0: sem adubação; NK1: 175 e 285 kg ha-1 ano-1; NK2: 350 e 570 kg ha-1 ano-1; NK3: 525 e 855 kg ha-1ano-1, respectivamente), em três ciclos de produção. Conclui-se que as doses de N e K adotados neste trabalho não influenciaram os caracteres físico-químicos da pós-colheita nas cultivares Prata-Anã, BRS Platina e PA94-01. Independentemente das doses de N e K, as cultivares de bananeiras Prata-Anã, BRS Platina e PA94-01 apresentaram diferenças entre si nos caracteres físico-químicos de pós-colheita. Os ciclos de produção não influenciaram os caracteres físicos, mas diferiram nos químicos, nas cultivares de bananeira Prata-Anã, BRS Platina e PA94-01.

    Resumo em Inglês:

    Abstract There are several banana cultivars resistant to Black Sigatoka disease and to Panama disease, but due to the lack of information regarding post-harvest characteristics, many are rejected in the market. Nitrogen and potassium fertilization may help to improve the sensory characteristics of ripe banana, but there is lack of studies on its effects on banana cultivation, especially those resistant to diseases. The aim of this study was to evaluate the post-harvest characteristics of ‘Prata-Anã’, ‘BRS Platina’ and ‘PA94-01’ banana cultivars at four N and K2O fertilization levels (NK0: no fertilization, NK1: 175 and 285 kg ha-1 year-1, NK2: 350 and 570 kg ha-1 year-1, NK3: 525 and 855 kg ha-1 year-1, respectively) in three production cycles. It could be concluded that N and K doses adopted in this work did not influence the post-harvest physicochemical characteristics of ‘Prata-Anã’, ‘BRS Platina’ and ‘PA94-01’ banana cultivars. Regardless of N and K doses, ‘Prata-Anã’, ‘BRS Platina’ and PA94-01’ banana cultivars presented differences regarding post-harvest physicochemical characteristics. Production cycles did not influence the physical characteristics but differed in post-harvest chemical characteristics in ‘Prata-Anã’, ‘BRS Platina’ and ‘PA94-01’ banana cultivars.
  • Trocas gasosas, qualidade dos frutos e eficiência do uso da água da Fisális em função de lâminas de irrigação e cobertura dos vasos sob ambiente protegido Irrigation

    Barbosa, Eduardo Augusto Agnellos; Ayub, Ricardo Antonio; Luz, Ângela da; Pessenti, Isabela Leticia; Pereira, André Belmont

    Resumo em Português:

    Resumo O presente trabalho teve o objetivo de avaliar as trocas gasosas, o rendimento, a eficiência do uso da água e a qualidade dos frutos de physalis, em função de diferentes lâminas de irrigação, com a presença ou a ausência de cobertura de palhas de aveia, nos vasos sob ambiente protegido. Foram testadas quatro lâminas de irrigação baseadas em 50%, 100%, 125% e 150% da ETo. A cobertura dos vasos foi realizada com palha de aveia. As trocas gasosas nas folhas foram avaliadas por intermédio de um analisador de gases infravermelho, nos diferentes estágios fenológicos da cultura. Durante a colheita, a produção por planta e os componentes de rendimento foram avaliados em associação com a eficiência de uso de água (EUA) e a qualidade dos frutos. A condutância estomática nas fases de floração e de frutificação apresentou menor limitação sob os tratamentos 125 e 150%ETo. Destaca-se que estes tratamentos elevaram em 83% a massa fresca de fruto por planta, em comparação ao tratamento 50%ETo. O tratamento 150%ETo proporcionou maior eficiência instantânea de uso de água na fase de floração, ao passo que o tratamento 125%ETo culminou na mesma resposta durante a frutificação. O tratamento com lâmina de 125% da ETo na ausência de cobertura morta estabeleceu o limiar máximo de EUA, enquanto o tratamento 50%ETo sem cobertura morta assegurou a obtenção do limiar mínimo de EUA. Sob o tratamento 125%ETo obteve-se maior SS e pH, ao passo que o tratamento 150%ETo com cobertura dos vasos apresentou maior Ratio e menor acidez total.

    Resumo em Inglês:

    Abstract The current study aimed at evaluating gas exchanges, yield, water use efficiency and fruit quality of cape gooseberry in response to different irrigation depths with or without mulching of oat residues on pots at greenhouse conditions. Four irrigation depths were tested: 50%, 100%, 125% e 150% of reference evapotranspiration (ETo). Leaf gas exchanges were evaluated by an infrared gas analyzer at different stages of the crop. Throughout the harvest, yield per plant and yield components were assessed in conjunction with water-use efficiency (WUE) and fruit quality responses. Stomata conductance at the flowering and fructification stages showed a smaller limitation under the treatments 125 and 150%ETo. It should be noticed that the aforementioned treatments increased in 83% fresh fruit mass per plant in comparison to 50%ETo. We found a higher instantaneous water-use efficiency throughout flowering under 150%ETo, as well as at the fructification under 125%ETo treatments. Nevertheless, under 125%ETo conditions without mulching the greatest WUE was found, whereas the lowest WUE was obtained under the 50%ETo treatment with no mulching. The treatment 125%ETo resulted in the highest SS and pH, whilst the treatment 150%ETo with mulching evidenced the highest Ratio along with the lowest total acidity observed.
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