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Ciência Rural, Volume: 45, Número: 2, Publicado: 2015
  • Parasitismo e aspectos biológicos de Tetrastichus howardi (Hymenoptera: Eulophidae) em pupas de Erinnyis ello (Lepidoptera: Sphingidae) Crop Protection

    Barbosa, Rogério Hidalgo; Kassab, Samir Oliveira; Pereira, Fabricio Fagundes; Rossoni, Camila; Costa, Daniele Perassa; Berndt, Maykon Avalo

    Resumo em Português:

    Erinnyis ello é uma das principais pragas da cultura da mandioca e seus inimigos naturais incluem parasitoides de ovos, lagartas e pupas. O objetivo deste estudo foi avaliar o parasitismo e alguns aspectos biológicos de Tetrastichus howardi, criados em pupa de E. ello. Em geral, o parasitismo e emergência de T. howardi em pupas de E. ello foram de 64%. Duração do ciclo (ovo-adulto) de T. howardi em pupas de E. ello foi de 20,12±0,15 dias a 25±2°C, 70±10% de umidade relativa e 14h de fotofase. A progênie de T. howardi por pupa de E. ello foi 466±0,44. A longevidade de T. howardi, fêmeas e machos, foram de 15±0,57 e 12±0,93 dias, respectivamente. A razão sexual foi de 0,95±0,06, e a proporção de fêmeas por fêmea foi de 44±0,45. T. howardi parasita e se desenvolve em pupas de E. ello

    Resumo em Inglês:

    Erinnyis ello is one of the main pests of the cassava crop, and its natural enemies including egg, caterpillar, and pupal parasitoids. The aim of this study was to evaluate parasitism and biological aspects of Tetrastichus howardi on E. ello pupae. In general, parasitism and emergence of T. howardi on E. ello pupae was 64%. Cycle duration (egg to adult) of T. howardi on E. ello pupae was of 20.12±0.15 days at 25±2°C, 70±10% relative humidity, and 14-h photophase. The progeny of T. howardi by E. ello pupae was of 466±0.44. Longevity of T. howardi females and males was of 15±0.57 and 12±0.93 days, respectively. The sex ratio was of 0.95±0.06, and the ratio of females per female was 44±0.45. T. howardi parasite and develops on E. ello pupae.
  • Registro de Cyclocephala flavipennis Arrow, 1914 (Coleoptera: Melolonthidae) danificando plantas de mirtileiro no Brasil Defesa Fitossanitária

    Diez-Rodríguez, Gabriela Inés; Hübner, Lucas Khun; Antunes, Luis Eduardo Corrêa; Guedes, Jerson Vanderlei Carús; Nava, Dori Edson

    Resumo em Português:

    Larvas de Cyclocephala flavipennis Arrow, 1914, são comumente encontradas em cereais de inverno (trigo, cevada, aveia e triticale), milho e soja, no Rio Grande do Sul. Em março de 2012, larvas desta espécie foram detectadas em plantas de mirtileiro (Vaccinium ashei Reade), cultivar 'O´Neal', no município de Pelotas, RS. Os insetos alimentaram-se de raízes em áreas restritas do pomar. Este é o primeiro relato da ocorrência do coró-pequeno, C. flavipennis, em plantas de mirtileiro

    Resumo em Inglês:

    Cyclocephala flavipennis Arrow, 1914 are usually found in winter cereals (wheat, barley, oat and triticale), corn and soybean in Rio Grande do Sul, Brazil. Larvae of the species were detected in blueberry (Vaccinium ashei Reade) cultivar 'O´Neal', in March 2012 in the city of Pelotas, RS, Brazil. The white grub fed up with roots in restricted areas from the orchard. This is the first record of C. flavipennis in blueberry plants
  • Superação de dormência em sementes de três espécies de Ipomoea Fitotecnia

    Pazuch, Daiana; Trezzi, Michelangelo Muzell; Diesel, Francielli; Barancelli, Marcos Vinícius Jaeger; Batistel, Sorhaila Camila; Pasini, Renato

    Resumo em Português:

    O conhecimento do método de superação de dormência mais adequado para cada espécie auxilia na identificação do tipo de dormência, bem como na definição de estratégias de manejo que permitam o controle mais eficaz. As espécies do gênero Ipomoea encontram-se amplamente distribuídas nos estados brasileiros, as mais comumente encontradas em lavouras de soja na região Sudoeste do Paraná são I. purpurea, I. indivisa e I. grandifolia. Assim, neste trabalho, o objetivo foi selecionar métodos eficazes de superação da dormência nas espécies Ipomoea indivisa, I. grandifolia e I. purpurea e determinar como eles influenciam na cinética da germinação das sementes dessas espécies. Os tratamentos utilizados foram água quente, escarificação mecânica, escarificação mecânica + resfriamento, escarificação química e testemunha. Na avaliação do efeito dos tratamentos, determinou-se a porcentagem de germinação, tempo médio, índice de velocidade e frequência relativa de germinação. A escarificação com ácido sulfúrico incrementou a germinação das sementes de I. indivisa e I. purpurea e o índice de velocidade de germinação àquelas de I. purpurea. O tratamento com água quente foi o mais eficiente em promover a germinação das sementes de I. grandifolia, e em reduzir o tempo médio de germinação das sementes de I. grandifolia e I. purpurea, de forma que, nos tratamentos de superação de dormência, há sincronização do processo de germinação.

    Resumo em Inglês:

    The knowledge of the method of overcoming dormancy for each species helps in identification of dormancy type and to outline the most appropriate management strategies for effective control measures. The species of the genus Ipomoea are widely distributed in the Brazilian states, the most commonly found in soybean crops in the Southwest region of Paraná are I. purpurea, I. indivisa and I. grandifolia. In this research the aim was select methods of overcoming seed dormancy for species Ipomoea indivisa, I. grandifolia and I. purpurea, and determine how these methods influence the kinetic germination of these species. The treatments consisted of hot water, chiseling, chiseling plus cooling, chemical scarification and control. In evaluating the effect of the treatments were determined the germination percentage, mean germination time, germination speed index and relative frequency of germination. Scarification with sulfuric acid increased the germination of I. indivisa and I. purpurea seeds and the germination speed index of I. purpurea seeds. The hot water treatment was more effective in promoting germination of I. grandifolia seeds, and reduce the average time of germination of I. grandifolia and I. purpurea seeds, so that in treatments for overcoming dormancy there are synchronization of the germination process.
  • Potencial fisiológico e fitossanitário de sementes de rúcula Crop Production

    Vieira, Jucilayne Fernandes; Oliveira, Sandro de; Zanatta, Zarela Casas Navarro; Lemes, Elisa Souza; Villela, Francisco Amaral; Barros, Antonio Carlos Souza Albuquerque

    Resumo em Português:

    O objetivo nesta pesquisa foi avaliar a qualidade fisiológica e sanitária de sementes de rúcula. O trabalho foi conduzido no laboratório e em casa de vegetação do Departamento de Fitotecniada Universidade Federal de Pelotas (UFPel). No ensaio, foram utilizados quatro lotes de sementes de rúcula da cultivar 'Antonella', sendo efetuados os seguintes testes: grau de umidade inicial e após o envelhecimento acelerado, germinação, primeira contagem de germinação, envelhecimento acelerado com solução salina, massa seca da parte aérea e de raiz de plântulas, comprimento da parte aérea e de raízes de plântulas, índice de velocidade de emergência, emergência de plântulas, condutividade elétrica e teste de sanidade, em delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro repetições, sendo que as médias foram comparadas pelo teste de Tukey (P≤0,05). Apesar das alterações na classificação dos melhores lotes, nos testes analisados, verificou-se concordância quanto à indicação da inferioridade do lote 3 em todas as avaliações. Verificou-se que a incidência dos fungos associados às sementes de rúcula interfere na qualidade fisiológica dos lotes.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the physiological and sanitary quality of seeds of rocket; the research was done at the Laboratory of Seed Analysis and greenhouse of the Department of Plant Science, Federal University of Pelotas (UFPel). Four lots of the cultivar "Antonella'' were tested for following features: initial and final moisture content, germination rate, first count of germination, accelerated aging with saline solution, dry matter contents, seedling shoot and root length, emergence speed index, emergence of seedlings in substrate, electrical conductivity and sanitary condition. A completely randomized design with four replications was used for all tests done and means were compared by Tukey test (P≤0.05). For all tests performed it was concluded that despite changes in the ranking of the best lots, there was agreement regarding the indication of the inferiority of the lot 3 in all tests and it was also observed that the incidence of fungi associated with seeds of rocket interfere with the physiological quality of the lots.
  • Tamanho de parcela para avaliar caracteres de tremoço branco em épocas de avaliação Fitotecnia

    Filho, Alberto Cargnelutti; Toebe, Marcos; Burin, Cláudia; Alves, Bruna Mendonça; Facco, Giovani; Stefanello, Réges Bellé; ,

    Resumo em Português:

    Os objetivos deste trabalho foram determinar o tamanho ótimo de parcela (Xo) para avaliar caracteres de tremoço branco (Lupinus albus L.) e verificar a variabilidade do Xo entre caracteres e entre épocas de avaliação. Foram realizados 36 ensaios de uniformidade de tamanho 6m×6m (36m2). Cada ensaio foi dividido em 36 unidades experimentais básicas (UEB) de 1m×1m (1m2), totalizando 1.296UEB. Foram pesadas a massa verde total, a massa verde de parte aérea e a massa verde de raízes das plantas de cada UEB. Foram realizadas três avaliações (123, 137 e 150 dias após a semeadura) e, em cada avaliação, foram avaliados 12 ensaios (432UEB). O tamanho ótimo de parcela (Xo) foi determinado por meio do método da curvatura máxima do modelo do coeficiente de variação e as comparações de médias feitas pelo teste t de Student. Há variabilidade do tamanho ótimo de parcela entre caracteres e entre épocas de avaliação. O tamanho ótimo de parcela para avaliar a massa verde de raízes é maior que o necessário para avaliar a massa verde total e a massa verde de parte aérea, independentemente da época de avaliação. Maior tamanho ótimo de parcela é necessário quando a avaliação é realizada aos 123 dias após a semeadura, em relação às avaliações aos 137 e 150 dias após a semeadura, independentemente do caractere. O tamanho ótimo de parcela de 7,48 unidades experimentais básicas de 1m2(7,48m2) é suficiente para avaliar esses três caracteres nessas três épocas de avaliação.

    Resumo em Inglês:

    The objectives of this research were to determine the optimum plot size (Xo) to evaluate characters of white lupine (Lupinus albus L.) and verify the variability of the Xo among characters and evaluation times. It was carried 36 uniformity assays of size 6m×6m (36m2). Each assay was divided in 36 basic experimental units (UEB) 1m×1m (1m2), totaling 1,296 UEB. The total fresh mass, fresh mass of shoots and fresh mass roots of plant of each UEB was weighed. Three evaluations were carried (123, 137 and 150 days after sowing) and at each assessment were evaluated 12 assays (432UEB). The optimum plot size was determined by the method of maximum curvature of the model coefficient of variation and the means compared by Student's t test. There is variability in the optimum plot size among characters and evaluation times. The optimum plot size for evaluating the fresh mass of roots is greater than necessary to evaluate the total fresh mass and the fresh mass of shoots, independently of the evaluation time. Higher optimum plot size is necessary when the evaluation is carried out at 123 days after sowing in relation to evaluations for 137 and 150 days after sowing, independently of character. The optimum plot size of 7.48 basic experimental units of 1m2 (7.48m2) is sufficient to evaluate these three characters in these three evaluation times.
  • Baixas temperaturas sobre a fluorescência da clorofila a em plantas de diferentes híbridos de canola Fitotecnia

    Perboni, Anelise Tessari; Martinazzo, Emanuela Garbin; Silva, Diolina Moura; Bacarin, Marcos Antonio

    Resumo em Português:

    O objetivo do trabalho foi estudar os efeitos de baixas temperaturas sobre o aparato fotossintético de híbridos de canola. Plantas de canola foram cultivadas em casa de vegetação e, 50 dias após a semeadura, acondicionadas em câmara de crescimento com ausência de luz, onde foram submetidas a temperaturas de 0 ou 4oC pelo período de 1 ou 4 horas. Avaliou-se a cinética de emissão da fluorescência da clorofila a. Os híbridos apresentaram o mesmo comportamento em relação à fluorescência da clorofila em resposta ao estresse. Os parâmetros da fluorescência foram amplamente afetados em todos os tratamentos e a análise da cinética revelou efeitos da temperatura, principalmente no passo J, que representa o acúmulo de plastoquinona reduzida e na fase I-P, que reflete a redução dos aceptores de elétrons finais do lado aceptor do fotossistema I. Conclui-se que os parâmetros mais responsivos às condições impostas pelo frio são os que descrevem o grau de reoxidação do aceptor final de elétrons do fotossistema II e a atividade do fotossistema I

    Resumo em Inglês:

    The objective of this research was to study the effects of low temperatures on the photosynthetic apparatus of canola hybrids. Oilseed rape plants were grown in a greenhouse and, 50 days after sowing, placed in a growth chamber with absence of light which were subjected to different periods of low temperatures: 0 or 4oC during 1 or 4 hours. The kinetics of emission of chlorophyll fluorescence was evaluated. The hybrids showed the same behavior in relation to chlorophyll fluorescence in response to stress. The parameters of fluorescence related to the activity of the photosystem were largely affected in all treatments. The analysis of the kinetics showed temperature effects, mainly at the J step which reflects the accumulation of reduced plastoquinone and the I-P phase reflecting the reduction of end electron acceptors at the photosystem I acceptor side. It was concluded that the parameters more responsive to conditions imposed by cold are describing the degree of reoxidation of the final electron acceptor of photosystem II and activity of photosystem I
  • Conforto térmico para os seres humanos nas condições de ambiente natural em Santa Maria, RS, Brasil Fitotecnia

    Buriol, Galileo Adeli; Estefanel, Valduino; Righi, Evandro Zaini; Bressan, Vagner Cazorla

    Resumo em Português:

    Foram determinadas as disponibilidades climáticas de conforto térmico para os humanos em Santa Maria, estado do Rio Grande do Sul - Brasil (29°42'S; 53°42'W; 95m). Utilizaram-se os dados diários da temperatura do ar das 9h, 15h e 21h, medidos nos termômetros de bulbo seco e de bulbo úmido, de um psicrômetro comum e das temperaturas máximas e mínimas diárias, período 1969-2011. Calcularam-se os valores do índice de Temperaturas Efetivas (TE) diários utilizando o método de THOM (1959). Em termos médios, as condições de desconforto por temperaturas baixas ocorreram pela manhã (9h), nos sete meses mais frios do ano, à noite (21h), nos seis meses mais frios do ano, à tarde (15h), nos quatro meses mais frios do ano e, por temperaturas elevadas, à tarde (15h), no mês de janeiro. Entretanto, o desvio padrão dos valores médios do índice TE variou de 1,8 a 4,1, evidenciando a elevada ocorrência de dias ou de horas do dia, com valores discordantes daqueles da média, principalmente nos meses mais frios do ano, quando a variabilidade é maior

    Resumo em Inglês:

    The climatic availabilities for human thermal comfort in Santa Maria, RS -Brazil, were determined. The daily data of minimum and maximum air temperatures, and air and wet bulb temperatures at the standard local time (9h, 15h and 21h), were collected from 1969 to 2011 and were measured in a non aspirated psychrometer at the Meteorological Station located in Santa Maria - RS (29°42'S; 53°42'W; 95m). The index of daily Effective Temperatures was calculated using the method of THOM (1959). In average, the discomfort by the low temperatures occurs during the morning (9h) in the seven coldest month of the year, at night (21h) in the six coldest month of the year, and in the afternoon (15h) in four of the coldest months of the year, and, for high temperatures, in the afternoon (15h) in January. However, the standard deviation of the index varies from 4.1 to 1.8, indicating the occurrence of days or hours with discrepancy values from that of the average, mainly in the coldest months of the year, when the variability is greater
  • Luz na aclimatização intermediária de mudas germinadas in vitro de Dendrobium phalaenopsis Deang Suree Crop Production

    Sorgato, José Carlos; Rosa, Yara Brito Chaim Jardim; Soares, Jackeline Schultz; Lemes, Camila Soares Rosa; Sousa, Gisele Garcia de

    Resumo em Português:

    O sucesso na micropropagação de Dendrobium phalaenopsis Deang Suree é alto, porém, quando transplantado para o viveiro, sua sobrevivência é mínima. Com o intuito de aumentar a sobrevivência na produção, no presente trabalho, avaliou-se o efeito da aclimatização intermediária, por 30 dias em sala de crescimento, sob as seguintes condições de luminosidade: 1- luz fluorescente branca (18,9µmol m-2 s-1); 2- luz fluorescente branca + luz fluorescente vermelha (14,85µmol m-2 s-1); e 3- luz fluorescente vermelha (9,45µmol m-2 s-1), o controle foi acondicionado diretamente em viveiro coberto (162,0µmol m-2 s-1). Na sequência, as folhas foram caracterizadas anatomicamente e as plantas foram transferidas para o viveiro que continha o controle. Foi avaliada a porcentagem de sobrevivência e o número final de raízes, sendo calculadas também as relações entre os valores finais e iniciais de massa fresca, número de folhas, comprimento e diâmetro do maior pseudobulbo, número de pseudobulbos e comprimento da maior raiz das plantas aclimatizadas. Apenas as plantas submetidas à luz vermelha foram estatisticamente superiores ao controle, em relação à porcentagem de sobrevivência e relação de massa fresca, enquanto que o controle apresentou maior número de raízes que plantas aclimatizadas nessa condição de luminosidade. Aclimatização intermediária, utilizando luz vermelha ou a luz vermelha + branca, é recomendada para D. phalaenopsis Deang Suree.

    Resumo em Inglês:

    The success in micropropagation of Dendrobium phalaenopsis Deang Suree is high, but when transplanted into the greenhouse, their survival is minimal. To increase survival in production in the present study it was evaluated the effect of intermediate acclimatization for 30 days in a grow room utilizing the following luminosity conditions: 1- white fluorescent light (B) (18.9µmol m-2 s-1); 2- white fluorescent light + red fluorescent light (GRO-LUX(r)) (BV) (14.85µmol m-2 s-1); 3- red fluorescent light (GRO-LUX(r)) (V) (9.45µmol m-2 s-1) and the control plants were accommodated directly in a greenhouse (162.0µmol m-2 s-1). After this the leaves were characterized anatomically and the plants transferred to the control greenhouse. It was evaluated survival percentage and final number of roots, and calculated the relations between the final and initial values of fresh weight, number of leaves, length and diameter of the largest pseudo bulb, number of pseudo bulbs and longest root length. Only plants submitted to red light, were statistically better than the control in relation to the survival percentage and in relation to fresh weight, while the control showed a higher number of roots that plants acclimatized in this luminosity conditions. Intermediate acclimatization, using red light or red + white light, is recommended for D. phalaenopsis Deang Suree.
  • Cultivo de tamarindo sob malhas coloridas: plasticidade anatômica foliar Fitotecnia

    Silva, Renata Alves Lara; Soares, Joyce Dória Rodrigues; Dias, Gabrielen de Maria Gomes; Pasqual, Moacir; Chagas, Edvan Alves; Gavilanes, Manuel Losada

    Resumo em Português:

    Este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito da alteração da qualidade espectral da luz, utilizando malhas de transmissão de luz diferenciada, sobre características da anatomia foliar em plantas de tamarindo (Tamarindus indica L.), visando à obtenção de plantas mais propícias ao plantio. Mudas de tamarindo foram cultivadas sob malhas de 50% de sombreamento nas cores branca, azul, vermelha e preta em delineamento inteiramente casualizado. Após 90 dias de cultivo sob as malhas, as folhas foram avaliadas quanto à anatomia e micromorfologia. Plantas submetidas ao cultivo sob malha branca apresentaram maior altura das células da epiderme na face abaxial e maior espessura do parênquima paliçádico e da nervura central. Melhores resultados para epiderme na face adaxial e limbo foliar foram observados sob malhas branca e azul. Maiores densidades estomáticas foram obtidas sob malhas azul e vermelha. As folhas de Tamarindus indica apresentam plasticidade anatômica em resposta às modificações no espectro da radiação. Em face desses resultados, as malhas branca e azul podem ser recomendadas para obtenção de plantas mais propícias ao plantio.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to evaluate the effect of changing light spectral quality, using colored shading nets, on the characteristics of tamarind (Tamarindus indica L.) leaf anatomy to obtain more conducive plants. Tamarind seedlings were grown under blue, white, black and red shade nets, in a completely randomized design. After 90 days, the leaves were evaluated anatomically and micromorphologically. Plants grown under white net had greater palisade parenchyma, abaxial epidermis cells and midrib thicknesses. Better results for adaxial epidermis and leaf blade were observed under white and blue nets. Higher stomatal density was obtained under blue and red nets. Tamarindus indica leaves present anatomical plasticity in response to changes in the radiation spectrum. In view of these results, the white and blue nets can be recommended to obtain plants more efficient to planting.
  • Densidade de semeadura de duas espécies de ervilhaca sobre caracteres agronômicos e composição bromatológica Crop Production

    Ortiz, Sidney; Martin, Thomas Newton; Brum, Marcos da Silva; Nunes, Nathália Vasconcelos; Stecca, Jessica Deolinda Leivas; Ludwig, Rodrigo Luiz

    Resumo em Português:

    O estande de plantas é um dos principais componentes do rendimento que altera a produtividade das culturas, maximizando o ambiente produtivo para a cultura. Nesse sentido, objetivou-se com este trabalho avaliar a produção de forragem e a composição química de duas espécies de ervilhaca em diferentes densidades de semeadura. O experimento foi conduzido no ano de 2011, em área experimental do Departamento de Fitotecnia da Universidade Federal de Santa Maria, Rio Grande do Sul. Os tratamentos constaram de duas espécies de ervilhaca (ervilhaca peluda e ervilhaca comum) em quatro densidades de semeadura (50, 100, 150 e 200 sementes m-2). O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao caso, disposto em fatorial (2x4), em quatro repetições. Os valores de FDA aumentaram conforme o aumento da densidade de semeadura, o que não ocorreu para as demais características bromatológicas avaliadas. A densidade ótima de semeadura deve ser ajustada conforme a espécie e o corte, variando de 66 a 200 sementes viáveis por metro quadrado. A produção de massa seca total é maximizada quando a densidade de semeadura for de 136 sementes viáveis m-2

    Resumo em Inglês:

    The plant stand is one of the main yield components amending crop productivity, maximizing productive environment for culture. In this sense the objective with this study was to evaluate forage production and chemical composition of two cultivars of common vetch at different densities. The experiment was conducted in 2011, in an area of the Crop Science of the Department of the Federal University of Santa Maria, Rio Grande do Sul. Treatments consisted of two genotypes of vetch (hairy vetch and common vetch) at four seeding rates (50, 100, 150 and 200 seeds m-2). The experimental design was a randomized blocks design, arranged in (2x4) factorial design with four replications. The ADF values increased with increasing seeding rate, which did not occur for the other qualitative characteristics evaluated. The optimum seeding rate should be adjusted according to the cultivar and cutting, ranging 66-200 viable seeds per square meter. The total dry matter production is maximized when the seeding rate is 136 seeds m-2
  • Maturação tecnológica e qualidade da uva ‘Itália’ em cultivo protegido sob distintos manejos hídricos Fitotecnia

    Silva, Leonardo Cury da; Santos, Henrique Pessoa dos; Fialho, Flávio Bello; Marodin, Gilmar Arduino Bettio; Bergamaschi, Homero; Flores, Carlos Alberto

    Resumo em Português:

    Este trabalho teve como objetivos avaliar a maturação tecnológica e as dimensões (diâmetro, comprimento e volume) das bagas de videiras cultivadas em ambiente protegido, submetidas a diferentes condições de disponibilidade hídrica no solo e consumo de água. Utilizaram-se plantas de Vitis vinifera L., cv. 'Itália', enxertadas sobre '420A', conduzidas em latada descontínua e cobertas com lonas plásticas de polipropileno trançado impermeabilizado com polietileno (160μm). Os tratamentos constituíram-se de distintos conteúdos de água disponível no solo, com o tratamento controle (T1) sob condição de capacidade de campo e potencial matricial da água no solo (ψm) ao redor de -33,34kPa. Os demais tratamentos tiveram limites inferiores de -42,12kPa (T2), -76,28kPa (T3) e -94,32kPa (T4). Quando esses limites eram alcançados, iniciava-se a irrigação até atingir a capacidade de campo. Os tratamentos T3e T4 anteciparam o ciclo e a maturação tecnológica das bagas em relação ao controle, mas restringiram o acúmulo relativo de sólidos solúveis totais e o volume da baga em relação ao controle. Em contrapartida, o déficit hídrico moderado (T2) apresentou maior eficiência do uso da água pelas plantas, racionalizando o uso da água, e foi a condição mais adequada para incrementar a qualidade das uvas

    Resumo em Inglês:

    The present research was conducted to evaluate the technological maturation and the size parameters (diameter, length and volume) of berries subjected to different soil water conditions and water consumption of grapevines, cultivated within a protected environment. The plants were from Vitis vinifera L., 'Itália' cultivar, grafted on '420A', trained on a discontinuous trellis system and total covered with a plastic woven of polypropylene sealed with polyethylene (160μm). Treatments were comprised of specific contents of soil water availability, where the control (T1) was kept under field capacity conditions with a soil water matrix potential (ψm) of -33.34 kPa. The other treatments were represented by ψm limits of -42.12 kPa (T2), -76.28 kPa (T3) and -94.32 kPa (T4). When the ψm limits were reached the irrigation was performed up to the field capacity condition. The treatments T3 and T4 anticipated the phenological cycle and the technological maturation of berries, but reduced the berry volume and the relative content of total soluble solids, in comparison to the control. In contrast, moderated drought (T2) coupled with greater efficiency of water use by plants and was the best condition to improve the quality of grapes and water saving
  • Hidrofobicidade do solo: estudo comparativo dos métodos usuais de determinação Soil Science

    Vogelmann, Eduardo Saldanha; Reichert, José Miguel; Prevedello, Juliana; Awe, Gabriel Oladele; Reinert, Dalvan José

    Resumo em Português:

    Solos hidrofóbicos ou repelentes à água geralmente absorvem-na lentamente, devido à reduzida sortividade proveniente do recobrimento das partículas do solo por substâncias orgânicas hidrofóbicas. A hidrofobicidade do solo é uma propriedade com significativos efeitos no crescimento de plantas, infiltração e retenção de água, escoamento superficial e erosão. O objetivo deste estudo foi comparar o desempenho do método do microinfiltrômetro de tensão (TMI) e do método do tempo de penetração da gota (WDPT) na determinação do índice de hidrofobicidade em dezoito classes de solos do sul do Brasil. Amostras de solo foram coletadas na camada de 0-5cmpara a determinação da distribuição granulométrica, o conteúdo de matéria orgânica, índice de hidrofobicidade em agregados de solo e o tempo de penetração da gota em amostras de solo desagregadas e peneiradas. O método do microinfiltrômetro de tensão as amostras foram submetidas a menores alterações, devido ao uso de macroagregados, preservando a distribuição dos compostos no solo. Em função da homogeneização da amostra de solo, o método do WDPT pode apresentar menores coeficientes de variação, diferentemente do método do microinfiltrômetro em que a estrutura do solo é preservada. Contudo, ambos os métodos apresentaram baixos coeficientes de variação e, portanto, são efetivos na determinação da hidrofobicidade do solo, especialmente quando o log do índice de hidrofobicidade ou log WDPT é>1.

    Resumo em Inglês:

    Hydrophobic or water repellent soils slowly absorb water because of the low wett ability of the soil particles which are coated with hydrophobic organic substances. These pose significant effects on plant growth, water infiltration and retention, surface runoff and erosion. The objective of this study was to compare the performance of tension micro-infiltrometer(TMI) and the water drop penetration time (WDPT) methods in the determination of the hydrophobicity index of eighteen soils from southern Brazil. Soil samples were collected from the 0-5cm soil layer to determine particle size distribution, organic matter content, hydrophobicity index of soil aggregates and droplet penetration time of disaggregated and sieved soil samples. For the TMI method the soil samples were subjected to minor changes due to the use of macroaggregates to preserve the distribution of solid constituents in the soil. Due to the homogeneity of the soil samples the WDPT method gave smaller coefficients of variation unlike the TMI method where the soil structure is preserved. However, both methods had low coefficients of variation, and are thus effective for determining the soil hydrophobicity, especially when the log hydrophobicity index or log WDPT is >1.
  • Análise comparativa de algoritmos de árvore de decisão na classificação da qualidade da água contaminada por solo Soil Science

    Dota, Mara Andrea; Cugnasca, Carlos Eduardo; Barbosa, Domingos Sávio

    Resumo em Português:

    Agricultura, estradas, fazendas de pecuária e outros usos da terra podem alterar a qualidade da água dos rios, barragens e outras águas doces superficiais. No monitoramentode processos ecológicos para a gestão ambiental, é necessário identificar com rapidez e precisão a contaminação de águas superficiais (em áreas como rios e represas) e subterrâneas, com o escoamento da água contaminada que,advinda, por exemplo, de áreas de cultivo e urbanas. Este artigo apresenta uma análise comparativa dos diferentes algoritmos de classificação aplicados a dados coletados a partir de uma amostra de água contaminada do solo, com o objetivo de criar um modelo de classificação para identificar a qualidade da água. A amostra foi parte de um experimento de laboratório, que partiu de uma amostra de água tratada, adicionando-se frações crescentes de solo. Os resultados mostram que a classificação proposta para a qualidade da água neste cenário é coerente, porque diferentes algoritmos indicaram uma forte relação estatística entre as classes e suas instâncias, ou seja, entre as classes que qualificam a amostra de água e os valores que descrevem cada classe. O modelo de classificação proposto utiliza 12 classes, que variam de excelente a muito péssima

    Resumo em Inglês:

    Agriculture, roads, animal farms and other land uses may modify the water quality from rivers, dams and other surface freshwaters. In the control of the ecological process and for environmental management, it is necessary to quickly and accurately identify surface water contamination (in areas such as rivers and dams) with contaminated runoff waters coming, for example, from cultivation and urban areas. This paper presents a comparative analysis of different classification algorithms applied to the data collected from a sample of soil-contaminated water aiming to identify if the water quality classification proposed in this research agrees with reality. The sample was part of a laboratory experiment, which began with a sample of treated water added with increasing fractions of soil. The results show that the proposed classification for water quality in this scenario is coherent, because different algorithms indicated a strong statistic relationship between the classes and their instances, that is, in the classes that qualify the water sample and the values which describe each class. The proposed water classification varies from excelling to very awful (12 classes)
  • Adjuvantes nas propriedades físicas da calda, espectro e eficiência de eletrificação das gotas utilizando a pulverização eletrostática Engenharia Rural

    Sasaki, Robson Shigueaki; Teixeira, Mauri Martins; Santiago, Humberto; Madureira, Ronaldo Porto; Maciel, Christiam Felipe Silva; Fernandes, Haroldo Carlos

    Resumo em Português:

    Os adjuvantes têm sido empregados na pulverização de agrotóxicos, entretanto, ainda se carece de informações sobre o efeito destes produtos, principalmente quando se emprega o sistema eletrostático. O presente trabalho foi conduzido com o objetivo de avaliar dez soluções de pulverização (nove adjuvantes e uma testemunha), quanto às propriedades físicas (viscosidade e condutividade elétrica) e quanto ao espectro e a eficiência de eletrificação da gota na pulverização eletrostática. Utilizou-se um pulverizador eletrostático da marca Electrostatic Spraying Systems e modelo MB 4.0. Para avaliar a viscosidade, a metodologia de Ostwald foi utilizada, enquanto a condutividade elétrica foi determinada com uso de um condutivímetro, marca Marte e modelo MB-11. Na análise da carga elétrica presente na gota, utilizou-se a metodologia da gaiola de Faraday e a avaliação do espectro foi realizada por meio de um analisador de partículas a laser (Spraytech Malvern(r)). Os adjuvantes testados alteraram a viscosidade da calda, variando entre 0,94 e 1,03mPa s. Para a condutividade elétrica, observou-se que a água apresentou 67,7µS cm-1 e, com o uso de adjuvantes, o valor obtido foi de até 607,5µS cm-1. Quanto à eletrificação das gotas, houve aumento de até 50,14% na relação Q/M com o uso de adjuvantes, demonstrando que auxiliam na pulverização eletrostática. De forma geral, os adjuvantes reduziram o diâmetro das gotas pulverizadas

    Resumo em Inglês:

    Adjuvants have been used in pesticide spraying, however, there is a need of further information about the effect of these products, especially when employing the electrostatic system. Thus, the aim of this study was to evaluate ten spray solution (nine adjuvants + control) concerning on physical properties (viscosity and electrical conductivity) and concerning on droplet spectrum and efficiency of droplet electrification in electrostatic spraying. The electrostatic sprayer Electrostatic Sraying Systems, MB 4.0 model, was used for this experiment. The Ostwald methodology was used to evaluate the viscosity, while the electrical conductivity was measured using a conductivity meter Marte, MB-11 model. The Faraday cage was used for the analysis of electric charges in the droplets and the droplets spectrum was obtained by the particle size analyzer Malvern Spraytech. Adjuvants tested altered the viscosity of the spray solution between 0.94 and 1.03mPa s. For the electrical conductivity it was observed that the water had the mean conductivity of 67.7µS cm-1, and depending on the adjuvant type it was obtained values up to 607.5µS cm-1. For the droplets electrification, there was an increasing up to 50.14% in the C/M ratio by using the adjuvants, demonstrating that adjuvants may assist the electrostatic spraying. Generally, adjuvants reduced the droplet diameter
  • Associação de gastropexia e ovariohisterectomia vídeo assistida em cadela Dogue Alemão Clinic And Surgery

    Pinto Filho, Saulo Tadeu Lemos; Dalmolin, Fabíola; Oliveira, Marília Teresa de; Souza, Fernando Wiecheteck de; Sprada, Arícia Gomes; Rosa, Matheus Pippi da; Feranti, João Pedro Scussel; Brun, Mauricio Veloso

    Resumo em Português:

    As técnicas de gastropexia são realizadas objetivando aderir o estômago permanentemente ao abdômen, sendo comumente indicadas na prevenção e tratamento da dilatação vólvulo-gástrico (DVG). O único método aceito para a prevenção da GDV é a gastropexia profilática, a qual pode ser realizada pelo acesso videoassistido de forma rápida e fácil. Objetiva-se relatar a associação de gastropexia profilática videoassistida e ovariohisterectomia (OVH) eletiva em uma cadela Dogue alemão, com dois anos de idade, pela técnica de dois portais, na qual se observou rápida e completa recuperação da paciente. Conclui-se que a gastropexiavideoassistida profilática associada à OVH videoassistida com dois portais, durante única intervenção, é factível e segura para cães, tornando-se uma opção adequada na prevenção da DVG em raças predispostas

    Resumo em Inglês:

    Gastropexy techniques are performed aiming to adhere permanently the stomach to the abdomen, being this one of the most common indications for prevention and treatment of gastric dilatation-volvulus (GDV). The only accepted method for the prevention of GDV is the prophylactic gastropexy, and the laparoscopic-assisted procedure is quick and easy to perform. It is aimed to report the association of laparoscopic-assisted prophylactic gastropexyand elective ovariohysterectomy (OVH) in a two years old Great dane bitch using the two-portals access, when it was observed rapid and complete recovery. It is concluded that the two portals laparoscopic-assisted prophylactic gastropexy is feasible and safe in dogs, when combined with elective OVH. It makes the technique a suitable option for prevention of GDV in predisposed breeds
  • Colangiocarcinoma em uma ema Pathology

    Rocha, Paulo Ricardo Dell'Armelina; Lopes, Letícya Lerner; Arruda, Laura Peixoto de; Pescador, Caroline Argenta; Cruz, Raquel Aparecida Sales da; Colodel, Edson Moleta

    Resumo em Português:

    Colangiocarcinomas são neoplasias originárias do epitélio do ducto biliar. O presente caso descreve os achados macroscópicos, microscópicos e imuno-histoquímicos de um colangiocarcinoma em uma ema fêmea (Rhea americana araneipes). No fígado, massas irregulares, firmes, multifocais, de coloração amarelo-esbranquiçada, medindo de 0,4 a 6cm de diâmetro foram observadas em ambos os lobos. Ao corte, múltiplos nódulos firmes preenchidos por tecido conjuntivo foram observados. Microscopicamente, a neoplasia era composta de células pequenas, irregulares, semelhantes às células do epitélio biliar, que formavam estruturas glandulares. A imuno-histoquímica foi positiva para citoqueratina e negativa para vimentina. Este trabalho constitui o primeiro relato de uma neoplasia maligna fatal em uma ema.

    Resumo em Inglês:

    Cholangiocarcinomas are neoplasms that originate from the bile duct epithelium. The present case described a cholangiocarcinoma in an adult female American Rhea (Rhea Americana araneipes) by means of gross, histopathology and immunohistochemistry. Irregular, firm, multifocal, yellow-white masses, measuring from 0.4 to 6cm in diameter were observed in both liver lobes. At the cut surface, multiple firm nodules filled with connective tissue were present. Microscopically, the neoplasia was composed of small, irregular, gland-like structures of neoplastic cells surrounded by connective tissue. The cells resembled epithelial cells of the hepatic biliary ducts. Neoplastic cells were positive for cytokeratin and negative for vimentin. This is the first report of a malignant fatal neoplasia in an American Rhea.
  • Carrapatos (Acari: Ixodidae) em mamíferos silvestres do Parque Nacional da Serra da Canastra e arredores, Minas Gerais, Brasil Parasitologia

    Martins, Thiago Fernandes; Arrais, Ricardo Corassa; Rocha, Fabiana Lopes; Santos, Jean Pierre; Júnior, Joares Adenilson May; Azevedo, Fernanda Cavalcanti de; Paula, Rogério Cunha de; Morato, Ronaldo Gonçalves; Rodrigues, Flávio Henrique Guimarães; Labruna, Marcelo Bahia

    Resumo em Português:

    O presente estudo relata ixodídeos em mamíferos silvestres no Parque Nacional da Serra da Canastra e arredores, no estado de Minas Gerais, Brasil. De julho de 2005 a junho de 2014, foram coletadas 58 larvas, 133 ninfas e 43 carrapatos adultos em 40 eventos de captura de mamíferos de vida livre do Parque e arredores. Nos hospedeiros da ordem Carnivora, foram identificados Amblyomma ovale Koch, 1844, Amblyomma sculptum Berlese, 1888, Amblyomma tigrinum Koch, 1844, Dermacentor nitens Neumann, 1897 e Rhipicephalus microplus (Canestrini, 1888). Em hospedeiros da ordem Xenarthra, foram identificados espécimes de Amblyomma pseudoconcolor Aragão, 1908 e A. sculptum. Este estudo relata os primeiros registros dos ixodídeos D. nitens e R. microplus parasitando Lycalopex vetulus, e A. ovale em Leopardus tigrinus no país. Os achados do presente estudo indicam a proximidade entre os animais domésticos e silvestres causada pela expansão agropecuária no território brasileiro

    Resumo em Inglês:

    This research­­­­­ reports ticks on wild mammals from the Serra da Canastra National Park and surrounding areas, in Minas Gerais state, Brazil. From July 2005 to June 2014, 58 larvae, 133 nymphs and 43 adult ticks were collected in 40 capture events of free-living mammals at the Park and surrounding areas. The tick species Amblyomma ovale Koch, 1844, Amblyomma sculptum Berlese, 1888, Amblyomma tigrinum Koch, 1844, Dermacentor nitens Neumann, 1897, and Rhipicephalus microplus (Canestrini, 1888) were identified on hosts of the order Carnivora. Specimens of Amblyomma pseudoconcolor Aragão, 1908 and A. sculptum were identified on the hosts of the order Xenarthra. We provide the first records of D. nitens and R. microplus ticks parasitizing Lycalopex vetulus, and A. ovale on Leopardus tigrinus in Brazil. The findings of this research indicate the sharing of environment by domestic and wild animals caused by agricultural expansion in the Brazilian landscape
  • Rendimento de carcaça e qualidade da carne de codornas de corte alimentadas com rações de diferentes níveis de proteína e suplementadas com aminoácidos essenciais Produção Animal

    Pinheiro, Sandra Regina Freitas; Dumont, Mariana Almeida; Pires, Aldrin Vieira; Boari, Cleube Andrade; Miranda, Jéssica Amaral; Oliveira, Renata Gomes de; Ferreira, Cátia Borges

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar diferentes níveis de proteína bruta e a suplementação de aminoácidos essenciais sobre o rendimento de carcaça e a qualidade da carne de peito de codornas de corte dos 28 aos 42 dias de idade. O delineamento utilizado foi inteiramente casualizado, com cinco tratamentos (19, 21, 23, 25, 27% PB), cinco repetições e 12 aves (seis fêmeas e seis machos) cada. Aos 42 dias de idade, quatro aves de cada parcela foram abatidas e avaliadas quanto ao rendimento de carcaça quente (RCQ) e resfriada (RCF), de peito (RP), de coxa e sobrecoxa (RCS), potencial hidrogeniônico (pH), capacidade de retenção de água (CRA), perda de peso por cozimento (PPC), cor e luminosidade e maciez objetiva (MO) do músculo. Observou-se efeito dos níveis de PB em todas as variáveis, exceto para CRA e luminosidade da carne de peito. Dessa forma, conclui-se que 19% de PB e a suplementação de aminoácidos essenciais na ração de codornas de corte seja satisfatório para o rendimento de carcaça, de peito e de qualidade da carne.

    Resumo em Inglês:

    The objective was to evaluate different levels of crude protein and essential amino acid supplementation on carcass yield and meat quality of breast meat quails from 28 to 42 days old. The experimental design was in a completely randomized with five treatments (19, 21, 23, 25, 27% CP), five replicates and 12 birds (six females and six males) each. At 42 days of age four birds from each treatment were slaughtered and evaluated for hot carcass yield (HCY) and cooled (CCY), breast (BY), thigh and drumstick (TDY), hydrogen potential (HP), water holding capacity (WHC), weight loss by cooking (WLC), color and luminosity and objective tenderness (OT) muscle. It was observed effect of CP levels on all variables except for WHC and luminosity of the breast meat. Thus, it is concluded that 19% CP and essential amino acids supplementation in the diet of meat quails is satisfactory to the carcass, breast, and meat quality.
  • Cultivares de sorgo para silagem de diferentes propósitos Animal Production

    Pinho, Ricardo Martins Araujo; Santos, Edson Mauro; Oliveira, Juliana Silva de; Bezerra, Higor Fábio Carvalho; Freitas, Poliane Meire Dias de; Perazzo, Alexandre Fernandes; Ramos, Rosângela Claurenia da Silva; Silva, Ana Paula Gomes da

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este estudo avaliar o perfil fermentativo, perdas e a composição bromatológica de silagens de cinco cultivares de sorgo. Foi utilizado um delineamento experimental inteiramente casualizado com cinco repetições. Os tratamentos experimentais foram representados por cinco cultivares de sorgo (Sorghum bicolor (L). Moench): 'BRS Ponta Negra', 'BRS 610', 'BRS 655', 'BRS 800' e 'BRS 810'. Houve variação (P<0,05) para o pH nos genótipos estudados, com maior resultado para o genótipo 'BRS 610'. Os valores médios de ácido lático, ácido acético e ácido propiônico, diferiram entre as cultivares (P<0,05), variando de 32,9 a 59,5; 19,8 a 39,8; e 0,0 a 1.3g kg-1, respectivamente. A recuperação de matéria seca variou entre as cultivares (P<0,05), em que as silagens dos cultivares 'BRS Ponta Negra' e 'BRS 810', é que tiveram menor recuperação de matéria seca, com valores de 757,1 e 776,1g kg-1, respectivamente. Houve diferença (P<0,05) para teores de matéria seca, proteína bruta, extrato etéreo, fibra em detergente neutro, carboidratos não-fibrosos e carboidratos totais entre as cultivares. Conclui-se que, apesar das diferenças morfológicas e químicas entre as cultivares, as silagens resultantes tinham adequado padrão de fermentação.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to assess the fermentation profile, losses and chemical composition of the silages of five sorghum cultivars. A completely randomized design with five replicates was used. The experimental treatments were represented by five sorghum cultivars (Sorghum bicolor (L). Moench): 'BRS Ponta Negra' , 'BRS 610', 'BRS 655', 'BRS 800' and 'BRS 810'. There was variation (P<0.05) for the pH in the cultivars studied, with highest result of pH by 'BRS 610'. The average percentages of lactic acid, acetic acid and propionic acid, differed (P<0.05) among the cultivars, ranging from 32.9 to 59.5, 19.8 to 39.8, and 0.0 to 1.3g kg-1, respectively. The dry matter recovery varied among cultivars (P<0.05), allowing the identification of BRS Ponta Negra, and 'BRS 810' silages, as those which recovered the lowest dry matter, with values of 757.1 and 776.1g kg-1, respectively. There were differences (P<0.05) for dry matter, crude protein, ether extract, neutral detergent fiber, non-fibrous carbohydrates and total carbohydrates contents among the cultivars. It was concluded that, despite the morphological and chemical differences among cultivars, the resulting silages had good fermentation profile.
  • Digestibilidade e balanço de nitrogênio em cordeiros alimentados com cana-de-açúcar hidrolisada em diferentes condições como volumoso na dieta Animal Production

    Endo, Viviane; Sobrinho, Américo Garcia da Silva; Almeida, Fabiana Alves de; Lima, Natália Ludmila Lins; Zeola, Nivea Maria Brancacci Lopes

    Resumo em Português:

    O objetivo deste estudo foi avaliar a digestibilidade e o balanço de nitrogênio (BN) do volumoso cana-de-açúcar hidrolisada sob diferentes condições, na alimentação de cordeiros. Foram utilizados 15 cordeiros Ile de France, em média, com 23,5kg de peso corporal. Os tratamentos foram: cana-de-açúcar in natura, cana-de-açúcar hidrolisada com 0,6% de óxido de cálcio (CaO), sob condição aeróbica e cana-de-açúcar hidrolisada, com 0,6% de CaO, sob condição anaeróbica, constituindo um delineamento inteiramente casualizado com cinco repetições por tratamento. Os tratamentos foram fornecidos aos animais, juntamente com o concentrado. Ambas as condições das hidrólises tiveram o intuito de alterar o padrão de fermentação da cana-de-açúcar e, com isso, melhorar a digestibilidade de suas fibras. Os cordeiros foram confinados em baias individuais e a dieta foi fornecida permitindo 10% de sobras. Estas sobras foram amostradas diariamente por cinco dias, bem como as fezes e urina foram coletadas para determinar a digestibilidade e o BN. Foi observado, para cordeiros alimentados com ANA, maior digestibilidade da fibra em detergente neutro, corrigido para proteína e cinzas (57,05%), matéria orgânica (85,39%), hemicelulose (72,09%), maior BN (29,46g dia-1 e 2,78g kg-0,75 dia-1) e taxa de nitrogênio absorvido (3,00g kg-0,75 dia-1), em comparação ao IN (41,17%, 73,76% e 53,80%, 21,39g dia-1, 2,00g kg-0.75 dia-1 e 2,22g kg-0.75 dia-1, respectivamente). Como volumoso, ANA otimiza o balanço de nitrogênio e é mais eficiente em melhorar a digestibilidade de alguns nutrientes, comparado à IN. AER tão eficiente quanto ANA e IN

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to evaluate the digestibility and nitrogen balance (NB) of lambs fed sugarcane hydrolyzed under different conditions. Fifteen Ile de France lambs at, on average, 23.5kg of body weight were evaluated. Treatments were: in natura sugarcane (IN), sugarcane hydrolyzed using 0.6% calcium oxide (CaO) under aerobic condition (AER), and sugarcane hydrolyzed using 0.6% CaO under anaerobic condition (ANA). Therefore, a completely randomized design was constituted with five replicates per treatment. Treatments were supplied to animals along with concentrate. Both hydrolysis conditions aimed to alter the sugarcane fermentation pattern, therefore improving fiber digestibility. Lambs were housed in individual pens and fed with diet allowing 10% of refusals. Refusals, feces and urine were sampled daily during five days. They were collected to determine the digestibility and NB. A higher digestibility of neutral detergent fiber corrected for ash and protein (57.05%), organic matter (85.39%), hemicellulose (72.09%), NB (29.46g day-1 and 2.78g kg-0.75 day-1) and rate of nitrogen absorbed (3.00g kg-0.75 day-1) were observed for lambs fed with ANA than for those fed IN (41.17%, 73.76%, 53.80%, 21.39g day-1, 2.00g kg-0.75 day-1 and 2.22g kg-0.75 day-1, respectively). As roughage, ANA in the lamb diet, optimizes the nitrogen balance and is more efficient to improve the digestibility of some nutrients compared to IN. Whereas AER was as efficient as ANA and IN
  • Associação de ractopamina e vitaminas antioxidantes para suínos em terminação Produção Animal

    Silva, Roberta Abrami Monteiro; Pacheco, Graziela Drociunas; Vinokurovas, Sylvia Luiza; Oliveira, Eduardo Raele de; Gavioli, David Fernandes; Lozano, Arturo Pardo; Agostini, Piero da Silva; Bridi, Ana Maria; Silva, Caio Abércio da

    Resumo em Português:

    Objetivou-se neste estudo avaliar a inclusão de ractopamina e sua associação com as vitaminas antioxidantes C e E em dietas de suínos em terminação durante 28 dias antes do abate sobre o desempenho, as características de carcaça e a qualidade da carne. Quarenta e oito suínos da linhagem Agroceres PIC (24 machos castrados e 24 fêmeas) foram distribuídos em delineamento experimental de blocos casualizados, em esquema fatorial 3x2, com três dietas: controle; controle + 10ppm de ractopamina; controle + complexo (0,05%) de ractopamina com vitaminas antioxidantes (10ppm de ractopamina + 200mg de vitamina E + 100mg de vitamina C kg-1 de ração) e dois gêneros (machos castrados e fêmeas). Foram avaliados o consumo de ração, o ganho de peso e a conversão alimentar dos animais. Os suínos foram abatidos com peso médio de 100,81±7,81kg. Após o abate, as características de carcaça foram avaliadas e foram coletadas amostras do músculo Longissimus dorsi para a análise da qualidade da carne. Verificou-se diferença (P<0,05) para a conversão alimentar, conformação da carcaça e pH final da carne dos animais que consumiram rações que continham ractopamina. A oxidação da carne foi menor para a dieta com o complexo (ractopamina + vitamina) em relação ao controle (0,10mg kg-1 vs 0,13mg kg-1 TBARS). O marmoreio da carne foi maior (P<0,05) na dieta controle + ractopamina em relação à dieta controle. Os valores de vitamina E no músculo foram mais elevados nos animais que ingeriram as vitaminas antioxidantes (0,23 vs 0,08mg kg-1 vit. E). Conclui-se que a inclusão de ractopamina, associada ou não às vitaminas antioxidantes, promoveu melhora na conversão alimentar e redução da oxidação lipídica da carne

    Resumo em Inglês:

    The objective of the study was to evaluate the inclusion of ractopamine and its association with the antioxidant vitamins C and E in finishing pig diets during 28 days prior to slaughter on the performance, carcass traits and meat quality. Forty-eight Agroceres PIC line swine (24 barrows and 24 females) distributed in a randomized blocks factorial design in 3x2 (3 diets: control; control+10ppm of ractopamine; control + complex (0.05%) ractopamine with antioxidant vitamins (10ppm of ractopamine + 200mg of vitamin E+100mg of vitamin C kg-1 of feed) and 2 sex (barrows and females). The feed intake, body weight gain and feed conversion were evaluated. When pigs reached 100.81±7.81kg body weight, they were slaughtered and carcasses were evaluated. Samples of Longissimus dorsi muscle were taken to evaluate the meat quality. Diets with ractopamine improved (P<0.05) feed conversion in pigs, carcass conformation and final pH. The lipid oxidation decreased with the diet (ractopamine+vitamin) in relation to the control diet (0.10mg kg-1 vs 0.13mg kg-1 TBARS). The marbling was higher (P<0.05) in the diet (control + ractopamine) in relation to the control diet. The levels of vitamin E in the muscle were higher in pigs that were fed with antioxidant vitamins (0.23 vs 0.08mg kg-1 vit. E). It was concluded that the inclusion of ractopamine associated or not to antioxidant vitamins improved feed conversion ratio of animals and reduces the lipid oxidation in meat
  • Análise bayesiana para características de carcaça avaliadas por ultrassonografia de bovinos da raça Nelore Mocho, criados em bioma Cerrado Produção Animal

    Faria, Carina Ubirajara de; Andrade, Willian Bruno Fernandes de; Pereira, Cristiane de Fátima; Silva, Rosiane Pereira da; Lôbo, Raysildo Barbosa

    Resumo em Português:

    Objetivou-se estimar as herdabilidades para as características de carcaça de área de olho de lombo (AOL), espessura de gordura subcutânea (EG) e espessura de gordura subcutânea na garupa (EGP8), medidas por ultrassonografia, em bovinos da raça Nelore Mocho, criados em bioma Cerrado. As informações utilizadas foram provenientes de criatórios da raça Nelore Mocho, participantes do Programa Nelore Brasil, da Associação Nacional de Criadores e Pesquisadores (ANCP), localizados nos estados que representam as maiores áreas contínuas do bioma Cerrado. As estimativas de herdabilidade foram obtidas mediante análises bi-características, sob modelo animal, utilizando a estatística bayesiana por meio do aplicativo MTGSAM. As estimativas de herdabilidade foram de média magnitude para a AOL (0,25), EG (0,19) e EGP8 (0,25). Os resultados obtidos sugerem que as características de carcaça, avaliadas por ultrassonografia, apresentam grande variabilidade genética e podem ser incluídas em programas de melhoramento genético de bovinos da raça Nelore Mocho.

    Resumo em Inglês:

    The purpose of this study was to estimate the genetic parameters for carcass traits of longissimus muscle area (LMA), backfat thickness (BF) and rump fat thickness (RF), measured by ultrasound in Polled Nelore cattle raised in the Cerrado biome. The data set was obtained from bovines Polled Nelore, proceeding from participant farms of the Nelore Brazil Program of the National Association of Breeders and Researchers, raised on pasture, from the Brazilian states that have the largest continuous areas of the Cerrado. Heritabilities were estimated by Gibbs Sampling using the MTGSAM software (Multiple Trait using Gibbs Sampler under Animal Model). The heritability estimates were 0.30, 0.17 and 0.25 for LMA, BF and RF, respectively. The results indicate that carcass traits have high genetic variability and should be included in breeding programs.
  • Propriedades antioxidantes, quantificação e estabilidade das betalaínas da casca da pitaya (Hylocereus undatus) Food Technology

    Mello, Fernanda Robert de; Bernardo, Claudia; Dias, Caroline Odebrecht; Gonzaga, Luciano; Amante, Edna Regina; Fett, Roseane; Candido, Lys Mary Bileski

    Resumo em Português:

    A casca da pitaya pode ser utilizada como matéria prima para a extração de betalaínas. O objetivo deste trabalho foi quantificar os compostos fenólicos, atividade antioxidante e as betalaínas presentes na casca da pitaya. Além disso, foi avaliada a estabilidade das betalaínas em diferentes condições de pH e tempo de exposição ao aquecimento. Os resultados mostraram que a casca da pitaya contém compostos fenólicos e apresenta atividade antioxidante. Além disso, a casca da pitaya apresenta alta concentração de betalaínas (101,04mg equivalente a betanina. 100g-1) as quais apresentaram-se estáveis em uma ampla faixa de pH (3,2 - 7,0) e resistentes ao aquecimento (100oC) por até 10 minutos em uma faixa de pH de 3,7 a 5,5. Portanto, a casca da pitaya é uma fonte promissora de betalaínas as quais podem ser aplicadas como corante natural para alimentos.

    Resumo em Inglês:

    Pitaya peel can be used as a raw material for betalains extraction. The aim of this research was to quantify phenolic compounds, antioxidant activity and betalains on pitaya peel. Furthermore, evaluate the betalains stability against various pH conditions and exposure time of heating. The results showed that pitaya peel contains phenolic compounds and presented antioxidant activity. Moreover it showed high concentration of betalains (101.04mg equivalent to betanin. 100g-1) which were stable over a wide pH range (3.2 - 7.0) and were resistant to heating (100oC) up to 10 minutes at pH range from 3.7 to 5.5. Therefore, pitaya peel is a promising source of betalains which can be applied as a natural colorant for food.
  • Composição química e fitoquímica das farinhas da casca e da semente de lichias (Litchi chinensis Sonn) cultivar 'Bengal' Tecnologia De Alimentos

    Queiroz, Estela de Rezende; Abreu, Celeste Maria Patto de; Santos, Cláudia Mendes dos; Simão, Anderson Assaid

    Resumo em Português:

    Este estudo teve como objetivo determinar a composição química e fitoquímica das farinhas da casca e da semente de lichias (Litchi chinensis Sonn), família Sapindaceae, da cultivar 'Bengal'. A composição centesimal, o valor energético total, sólidos solúveis, pH, acidez e os teores de compostos fenólicos, antocianinas, flavonoides, minerais, açúcares, vitamina C e a triagem fitoquímica foram determinados. A farinha da casca de lichia apresentou os maiores teores de flavonoides, vitamina C, compostos fenólicos, antocianinas, lipídios, proteínas, cinzas e fibras, enquanto a farinha da semente se destacou pelos teores de potássio, enxofre, cobre e zinco. Ambas as farinhas apresentaram resultado positivo para açúcares redutores, proteína e aminoácidos, taninos, catequinas, flavonoides, depsídeo e depsidonas. Somente a farinha da casca apresentou resultado positivo para alcaloides. As farinhas dos subprodutos da lichia apresentaram-se como fontes promissoras de nutriente e substâncias bioativas, no entanto suas propriedades biológicas devem ser estudadas.

    Resumo em Inglês:

    This study had the objective to determine the chemical and phytochemical composition of flours from skin and seeds of 'Bengal' lychees (Litchi chinensis Sonn), Sapindaceae family. Proximate composition, total energy value, soluble solids, pH, acidity and levels of phenolic compounds, anthocyanins, flavonoids, minerals, sugars, vitamin C and the phytochemical screening were determined. Lychee skin flour presented the highest levels of flavonoids, vitamin C, phenolic compounds, anthocyanins, lipids, proteins, ash and fiber, while the seed flour stood out for the contents of potassium, sulfur, copper, and zinc. Both flours were positive for reducing sugars, protein and amino acids, tannins, catechins, flavonoids, depsides and depsidones. Only the skin flour showed a positive result for alkaloids. The flours made from lychee by-products were promising sources of nutrients and bioactive substances; however, their biological properties need to be further studied.
  • Fenólicos, flavonoides, taninos totais e atividade antioxidante de fava conservada em banco de germoplasma Food Technology

    Agostini-Costa, Tânia da Silveira; Teodoro, Ana Flávia Pádua; Alves, Rosa de Belem das Neves; Braga, Leandro Ribeiro; Ribeiro, Ieler Ferreira; Silva, Joseane Padilha; Quintana, Luciane Gomes; Burle, Marília Lobo

    Resumo em Português:

    O objetivo deste estudo foi caracterizar, pela primeira vez, os polifenois totais e a atividade antioxidante por DPPH (2- difenil-1- picryhydrazyl radical) em acessos cultivados de Phaseolus lunatus L., provenientes de uma coleção de germoplasma mantida pela Embrapa, no Brasil, e detectar mudanças nos teores de polifenóis totais, flavonoides e taninos condensados, após a regeneração dos acessos em casa de vegetação. Os resultados mostraram a diversidade da coleção de fava para compostos fenólicos, que foram fortemente correlacionados com a atividade antioxidante. Os acessos de fava com os teores mais elevados de polifenóis e de atividade antioxidante foram aqueles com sementes coloridas. A conservação das sementes de P. lunatus na câmara fria da coleção de germoplasma não afetou, necessariamente, os polifenois, sendo que as variações após a regeneração das sementes parecem resultar principalmente de fatores bióticos e abióticos, incluindo não apenas cultivar, mas também condições ambientais. Este estudo sugeriu que os polifenóis da fava apresentam atividade antioxidante, com possíveis efeitos benéficos para a saúde humana. Esperamos que o potencial deste apetitoso legume também possa ser aplicado como alimento funcional e/ou como um novo ingrediente na gastronomia.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to characterize for the first time polyphenols and DPPH (2-diphenyl-1-picryhydrazyl radical) antioxidant activity in commonly cultivated accessions of Phaseolus lunatus from an ex situ germplasm collection maintained by Embrapa, in Brazil. Furthermore, the study aimed to detect changes in total polyphenols, total flavonoids and condensed tannin for the same accessions after regeneration in a greenhouse. The results showed the diversity of the lima bean collection for phenolic compounds, which were strongly correlated with antioxidant activity. Lima beans accessions with the highest polyphenols and antioxidant activity were those with colored seeds. Conservation through cold storage of P. lunatus seeds in a cold chamber in the germplasm collection did not necessarily affect phenolic compounds. Variations observed in values after regeneration seeds may be mainly results of biotic and abiotic factors, including not only cultivar, but also environmental conditions. This study suggests that polyphenols in the lima beans present antioxidant activity, with possible beneficial effects for human health. It was expected that the potential of this tasty legume can be also used as a functional food crop and/or as a new ingredient in gastronomy.
  • Bebida eletrolítica a base de permeado da ultrafiltração de leite: avaliação física, química e microbiológica durante o armazenamento Tecnologia De Alimentos

    Fontes, Edimar Aparecida Filomeno; Alves, Yara Pereira Cerceau; Fontes, Paulo Rogério; Minim, Valéria Paula Rodrigues

    Resumo em Português:

    Este trabalho teve como objetivo a elaboração de uma bebida eletrolítica a base de permeado da ultrafiltração de leite e avaliação de suas características físicas, químicas e microbiológicas, durante o período de armazenamento por 30 dias, nas temperaturas de 7°C e 25°C. A bebida apresentou-se clara, com coloração amarelo-esverdeada, osmolalidade de 311,6mOsmol.L-1 e carboidratos totais de 6,48% m/v. Não foram observadas alterações significativas de pH, acidez titulável e sólidos solúveis durante o tempo e temperatura de armazenamento (P>0,05). A osmolalidade e o teor de açúcares totais foram afetados pelo tempo (P<0,05), enquanto que o aumento de açúcares redutores foi afetado pelo tempo e pela temperatura de armazenamento (P<0,05). Observou-se correlação positiva (P<0,05) entre o teor de açúcares redutores e totais com a osmolalidade,porém a bebida manteve-se dentro da faixa de osmolalidade(entre 290mOsm L-1 e 330mOsm L-1). As coordenadas L*, a*, b* e C* foram afetadas somente pelo tempo de armazenamento (P<0,05). No estudo de vida útil, a bebida mostrou-se estável microbiologicamente. Assim, o permeado pode ser aproveitado como coproduto industrial na elaboração de bebidas eletrolíticas, em vista dos critérios de osmolalidade, além de conter minerais naturais

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to prepare a electrolyte drink based on permeate of milk ultrafiltration with evaluation of its physical, chemical, and microbiological properties during 30 days of storage at 7°C and 25°C. The drink became clear, with greenish-yellow color, osmolality of 311,6mOsmol L-1and total carbohydrates of 6.48 % m/v. There were no significant changes in pH, titratable acidity, and soluble solids during storage time and temperature (P>0.05). The osmolality and total sugars were affected by time (P<0.05), whereas the increase in reducing sugars was affected by storage temperature and time (P<0.05). Positive correlation (P<0.05) between total reducing sugars and osmolality was observed, but the drink was within the osmolality range for isotonic drinks (290mOsm L-1 and 330mOsm L-1). L*, a*, b*, and C* coordinates were affected only by the storage time (P<0.05). In the study of shelf life, the drink showed to be microbiologically stable. The permeate can be used as industrial residue in the preparation of electrolyte drinks in view of osmolality criteria, besides containing natural minerals
  • Produção de biodiesel de terceira geração a partir de microalgas Tecnologia De Alimentos

    Francisco, Érika Cristina; Franco, Telma Teixeira; Maroneze, Mariana Manzoni; Zepka, Leila Queiroz; Jacob-Lopes, Eduardo

    Resumo em Português:

    O objetivo do estudo foi avaliar o biodiesel de 3 a geração produzido a partir do cultivo heterotrófico da microalga Phormidium sp., empregando amido de mandioca como fonte de carbono orgânico. Um planejamento experimental foi realizado para determinar as condições ótimas de temperatura e razão C/N. A partir da obtenção das melhores condições de cultivo desenvolveram-se cultivos em batelada e batelada alimentada em biorreator e avaliaram-se as características do biodiesel produzido. Os resultados indicaram que a temperatura de 30ºC e a razão C/N de 68 são as condições ideais do processo. As maiores produtividades em biomassa (50,41mgL-1h-1) e lipídica (7,49mgL-1h-1) foram obtidas no cultivo em batelada. Os ácidos graxos com maior representatividade foram os ácidos caproico (65,29%) e oleico (23,88%). As propriedades de combustão do biodiesel: conteúdo de ésteres (99,9%), número de cetano (54,88), índice de iodo (21,47gI2100g-1), grau de instauração (23,88%) e ponto de entupimento de filtro a frio (39,21ºC) se mostraram adequadas às principais normativas nacionais e internacionais

    Resumo em Inglês:

    The aim of the study was to evaluate the third generation biodiesel produced from heterotrophic cultivation of the microalgae Phormidium sp. employing cassava starch as source of organic carbon. An experimental design was performed to determine the optimal conditions of temperature and C/N ratio. From the best growing conditions, was developed cultivations in batch and fed-batch in a bioreactor and evaluated the biodiesel quality. The results indicate that the temperature of 30ºC and the C/N ratio of 68 are the ideal conditions of the process. The highest biomass productivity (50.41mgL-1h-1) and lipid productivity (7.49mgL-1h-1) were obtained in batch cultivations. The fatty acids most representative were caproic acid (65.29%) and oleic acid (23.88%). The fuel properties of biodiesel: ester content of 99.9%, cetane number of 54.88, iodine value of 21.47gI100g-1, unsaturation degree of 23.88% and a cold filter plugging point of 39.21ºC, comply with the main international and national standards
  • Perfil volátil do suco do maracujá-amarelo por técnicas de extração em headspace estático e microextração em fase sólida Food Technology

    Braga, Gilberto Costa; Prado, Adna; Pinto, Jair Sebastião da Silva; Alencar, Severino Matias de

    Resumo em Português:

    O perfil de compostos voláteis do suco de maracujá-amarelo foi analisado pelas técnicas de extração microextração em fase sólida (SPME-HS) e headspace estático (S-HS). Os parâmetros de equilíbrio do headspace tempo, temperatura, concentração de NaCl e volume da amostra foram ajustados para a técnica S-HS. Em ambas as técnicas de extração, a fase gasosa no headspace das amostras foi recolhida e injetada em cromatógrafo gasoso acoplado a espectrômetro de massas. Na técnica SPME-HS, foram identificados 44 compostosvoláteis no suco do maracujá-amarelo e, em S-HS, foram identificados 30 compostos. Ésteres voláteis foram majoritários em ambas as técnicas, sendo identificados butanoato de etila, hexanoato de etila, (3z)-3-hexenil acetato, hexil acetato, hexil butanoatoe hexil hexanoato. Aldeídos e cetonas não foram identificados com a técnica S-HS. Os terpenos β-pineno, p-cimeno, limoneno, (Z)-β-ocimeno, (E)-β-ocimeno, γ-terpineno, α-terpinoleno e (E)-4,8-dimetil-1,3,7-nonatrieno foram identificados em ambas as tιcnicas.. Este estudo mostrou que a técnica de extração otimizada S-HS foi eficaz para a recuperação de altas concentrações dos principais compostos voláteis característicos do maracujá, como o butanoato de etila e o hexanoate deetila, o que é vantajoso, devido à simplicidade do método.

    Resumo em Inglês:

    The profile of volatile compounds of yellow passion fruit juice was analyzed by solid phase microextraction headspace (HS-SPME) and optimized static headspace (S-HS) extraction techniques. Time, temperature, NaCl concentration and sample volume headspace equilibrium parameters was adjusted to the S-HS technique. The gaseous phase in the headspace of samples was collected and injected into a gas chromatograph coupled to a mass spectrometer. In the HS-SPME technique was identified 44 volatile compounds from the yellow passion fruit juice, but with S-HS only 30 compounds were identified. Volatile esters were majority in both techniques, being identified ethyl butanoate, ethyl hexanoate, (3z)-3-hexenyl acetate, hexyl acetate, hexyl butanoate and hexyl hexanoate. Aldehydes and ketones were not identified in S-HS, but were in HS-SPME. β-Pinene, p-cymene, limonene, (Z)-β-ocimene, (E)-β-ocimene, γ-terpinene, α-terpinolene and (E) -4,8-dimethyl-1, 3,7 - nonatriene terpenes were identified in both techniques. This study showed that the S-HS optimized extraction technique was effective to recovery high concentrations of the major volatile characteristics compounds in the passion fruit, such as ethyl butanoate and ethyl hexanoate, which can be advantageous due to the simplicity of the method.
  • Teores de proteínas e lipídeos de Chlorella sp. cultivada em concentrado de dessalinização residual Tecnologia De Alimentos

    Matos, Ângelo Paggi; Morioka, Luiz Rodrigo Ito; Sant'Anna, Ernani Sebastião; França, Kepler Borges

    Resumo em Português:

    A dessalinização é um método de obtenção de água potável limitado pelos problemas ambientais, causados pelo resíduo gerado em seu processo. O objetivo deste estudo foi avaliar o cultivo de Chlorella sp., em meio de cultura a base de concentrado de dessalinização, e determinar os teores de proteínas e lipídeos ao longo dos ciclos de cultivo. Os cultivos foram desenvolvidos em fotobiorreatores cônicos invertidos (4L) e mantidos durante 28 dias resultando em quatro ciclos de cultivo. Para cada ciclo de cultivo, os valores de biomassa (peso seco, g L-1) resultaram em 1º ciclo, 1,55; 2º ciclo, 0,96; 3º ciclo, 0,62, e 4º ciclo em 0,42. Os teores de proteínas e lipídeos variaram entre 45,2 a 48,8% e 8,5 a 11,4%, respectivamente. O primeiro ciclo de cultivo apresentou a maior produtividade em biomassa (PB = 200 mg L-1 dia-1) e produtividade lipídica (PL = 19,6 mg L-1 dia-1), bem como o maior teor de proteínas (48,8%). O maior teor de lipídeos (11,4%) foi obtido no segundo ciclo de cultivo. Foi observado, nos quatro ciclos de cultivo, que a produtividade em biomassa está diretamente correlacionada com a produtividade lipídica, indicando que quanto maior a PB maior será a PL. Os resultados da cultura de Chlorella sp. demonstraram que é possível utilizar o concentrado de dessalinização residual como meio de cultura alternativo e obter biomassa ao longo de quatro ciclos de cultivo, sem comprometer os teores de proteínas e lipídeos na célula microalgal.

    Resumo em Inglês:

    Desalination process is a method of obtaining potable drinking water which is limited by environmental problems caused by the waste generated in the process. The aim of this study was to evaluate the cultivation of Chlorella sp. in a culture medium based on residual concentrated desalination and determines the protein and lipid contents along the cultivation cycles. The cultures were developed in a reverse conical photobioreactors (4L) during 28 days resulting in four cultivation cycles. For each cultivation cycle, the value of biomass (dry weight g L-1) resulted: 1st cycle, 1.55 g; 2nd cycle, 0.96; 3rd cycle, 0.62 and 4th cycle, 0.42. The protein and lipid levels ranged from 45.2 to 48.8% and 8.5 to 11.4%, respectively. The first cultivation cycle showed the highest biomass productivity (PB = 200 mg L-1 dia-1) and lipid productivity (PL = 19.6 mg L-1 dia-1), as well as the highest protein content (48.8%). The highest lipid content (11.4%) was observed on second cultivation cycle. It was observed during the four cultivation cycles that the biomass productivity is directly correlated to lipid productivity, indicating that higher PB higher will be PL. The results from this study showed that it is possible to growth Chlorella sp. in a culture medium based on residual concentrated desalination for biomass production along the four cultivation cycles and also, without compromise the protein and lipid contents into the microalgal cell.
  • Problemas enfrentados por extensionistas rurais brasileiros e sua relação com suas concepções de extensão rural Sociologia Rural

    Landini, Fernando Pablo

    Resumo em Português:

    Tanto na América Latina como no Brasil assistimos a um retorno e fortalecimento do interesse público pela extensão rural. Neste trabalho, são analisados os problemas enfrentados na sua prática por uma amostra de extensionistas rurais brasileiros e sua relação com suas concepções de extensão rural. Cinquenta e dois extensionistas rurais de diferentes estados responderam a uma enquete enviada por e-mail. Concluiu-se que (1) as dificuldades associadas com o trabalho grupal ou em parceria entre agricultores são o problema mais mencionado, (2) nos técnicos, tende a persistir uma perspectiva difusionista da extensão rural, mesmo contra as diretrizes participativas e dialógicas estabelecidas pela política pública e (3) existe um olhar autocrítico limitado dos extensionistas, os quais tendem a ver os produtores como problema.

    Resumo em Inglês:

    In both, Latin America and Brazil, rural extension is recovering acknowledgment in the context of public policy. In this paper, the problems faced in their practice by a sample of Brazilian rural extensionists are described and how they relate to their conception of rural extension is analyzed. 52 rural extensionists of different Brazilian states were surveyed via email. It is concluded that (1) difficulties related to group or associate work among farmers are the most mentioned, (2) a diffusionist conception of rural extension tend to persist, even against the participatory and dialogical principles established by public policy and (3) rural extensionists have a limited self-critical attitude and tend to perceive the farmers as a problem.
Universidade Federal de Santa Maria Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais , 97105-900 Santa Maria RS Brazil , Tel.: +55 55 3220-8698 , Fax: +55 55 3220-8695 - Santa Maria - RS - Brazil
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