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Revista de Nutrição, Volume: 28, Número: 5, Publicado: 2015
  • Composição corporal de jovens e idosas eutróficas e com sobrepeso avaliada pelo método óxido de deutério e diferentes equações antropométricas Artigos Originais

    CARNEIRO, José Ailton Oliveira; VILAÇA, Karla Helena Coelho; PFRIMER, Karina; FERRIOLLI, Eduardo

    Resumo em Português:

    Objetivo: Avaliar o percentual de gordura corporal, a massa gorda e a massa magra de mulheres jovens eutróficas e idosas eutróficas e com sobrepeso/obesas, pelo método antropométrico (equações generalizadas e específicas) e óxido de deutério, e verificar o coeficiente de concordância entre as equações utilizadas com o método óxido de deutério usado como referência. Métodos: Participaram do estudo 48 voluntárias (15 jovens eutróficas, 18 idosas eutróficas e 15 idosas com sobrepeso), com idade entre 18 e 75 anos. O peso corporal foi mensurado usando balança digital e a altura, um estadiômetro em barra vertical. A composição corporal foi avaliada por equações antropométricas e pelo método de óxido de deutério (2H2O). Para análise dos dados usou-se a estatística descritiva, o teste t Student, coeficiente de concordância de Lin e o gráfico de Bland e Altman. Resultados: A média de idade e índice de massa corporal para jovens eutróficas foi de 25,6±3,7 anos e 20,9±2,2 kg/m2, para idosas eutróficas, 69,1±3,6 anos e 23,8±1,8 kg/m2, e para idosas com sobrepeso/obesas, 69,6±3,0 anos e 32,6±2,6 kg/m2. Os melhores coeficientes de concordância entre as equações antropométricas e óxido de deutério para a massa gorda foram: jovens, Deutério versus Sloan - 0,70; idosas eutróficas, Deutério versus Jackson - 0,89; e idosas com sobrepeso, Deutério versus Deurenberg - 0,77. Conclusão: As equações que apresentaram melhor concordância para massa gorda, massa magra e porcentagem de gordura com o óxido de deutério foram: Sloan para as mulheres jovens; Jackson e Durnin & Wormersley para as idosas eutróficas e Deurenberg e Visser para as idosas com sobrepeso/obesas.

    Resumo em Inglês:

    Objective: To evaluate the body fat percentage and body lean and fat mass of eutrophic young women and eutrophic and overweight/obese elderly women using anthropometry (generalized and specific equations) and deuterium oxide and to define the concordance coefficient between the equations and the deuterium oxide method (reference). Methods: Forty eight volunteers (15 eutrophic young women, 18 eutrophic elderly women, and 15 overweight/obese elderly women), aged between 18 and 75 years, participated in this study. Body weight was measured using a digital scale, and height was measured using a stadiometer with a vertical backboard. Body composition was assessed using anthropometric equations and deuterium oxide (2H2O). Data were analyzed using descriptive statistics, Student's t test, Lin's concordance coefficient, and Bland-Altman plot. Results: The mean age and body mass index were, respectively: 25.6±3.7 years and 20.9±2.2 kg/m2 for the eutrophic young women; 69.1±3.6 years and 23.8±1.8 kg/m2 for the eutrophic elderly women; and 69.6±3.0 years and 32.6±2.6 kg/m2 for the overweight/obese elderly women. The best concordance coefficients between the anthropometric equations and deuterium oxide for body fat were: eutrophic young women, Deuterium versus Sloan - 0.70; eutrophic elderly women, Deuterium versus Jackson - 0.89; and overweight/obese elderly women, Deuterium versus Deurenberg - 0.77. Conclusion: The equations that showed the best concordance with deuterium oxide were: Sloan for eutrophic young women; Jackson and Durnin & Wormersley for eutrophic elderly women; and Deurenberg, and Visser for overweight/obese elderly women.
  • Altura do joelho como medida alternativa confiável na avaliação nutricional de idosos Artigos Originais

    CLOSS, Vera Elizabeth; FEOLI, Ana Maria Pandolfo; SCHWANKE, Carla Helena Augustin

    Resumo em Português:

    Objetivo: Avaliar o uso da altura do joelho como medida alternativa confiável na avaliação nutricional de idosos atendidos em um ambulatório de geriatria. Métodos: Estudo transversal com idosos atendidos em ambulatório de geriatria de um hospital universitário, entre novembro de 2009 e novembro de 2010. Variáveis investigadas: gênero, idade, peso, estatura, altura do joelho, estatura estimada através das equações de Chumlea, índice de massa corporal para as medidas de estatura aferida e estimada e classificado segundo Lipschitz, e dados sociodemográficos. Na análise descritiva dos dados foram usadas medidas de tendência central, dispersão e proporção; a homogeneidade entre as medidas foi verificada através do coeficiente de correlação intraclasse e do gráfico de Bland e Altman e a concordância entre a avaliação nutricional baseada no índice de massa corporal calculado a partir da estatura aferida e a avaliação nutricional baseada no índice de massa corporal calculado a partir da estatura estimada foi avaliada através do coeficiente Kappa ponderado com pesos quadráticos. Resultados: Foram avaliados 186 idosos com média de idade de 74,3±7,1 anos. A média do índice de massa corporal aferido e estimado foi 28,96±5,86 kg/m2e 27,95±5,47 kg/m2, respectivamente, e a prevalência de sobrepeso foi de 59,7% para o índice de massa corporal aferido e 53,2% para o estimado. Foi observada uma boa concordância (Kappa=0,79; p<0,001) entre as duas avaliações. Conclusão: Os resultados mostraram ser possível utilizar a altura do joelho na estimativa da estatura para cálculo do índice de massa corporal em idosos atendidos em ambulatório, alternativa útil para aqueles que apresentam limitações na aferição das medidas, sendo esta uma medida alternativa importante na avaliação nutricional de idosos.

    Resumo em Inglês:

    Objective: To evaluate the use of knee-height as a reliable alternative measure for nutritional evaluation in older adults in a geriatrics outpatient clinic. Methods: Cross-sectional study with elderly patients being treated in a geriatrics outpatient clinic of a University Hospital between November 2009 and November 2010. Variables investigated: gender, age, weight, stature, kneeheight, estimated stature using Chumlea equations, body mass index based on measured and estimated stature and classified according to Lipschitz, and socio-demographic characteristics. Measures of central tendency, dispersion, and proportion were used in the descriptive data analysis. Homogeneity between these measures was verified using intraclass correlation coefficient and Bland and Altman plot, and the correlation between the nutritional assessment concerning the body mass index calculated based on the measured stature and the nutritional assessment calculated based on the estimated stature was established using the quadratic weighted Kappa coefficient. Results: One hundred eight-six elderly patients with average age of 74.3±7.1 years were evaluated. The average body mass index calculated and estimated were, respectively, 28.96±5.86 kgm2, 27.95±5.47 kgm2, and the prevalence of overweight was 59.7% for body mass index calculated and 53.2% for body mass index estimated. A good agreement between the evaluations was observed (Kappa=0.79; p<0.001). Conclusion: Results showed that it is possible to use the knee-height for the estimation of stature to determine the body mass index in elderly patients in a geriatric outpatient clinic. It proved a useful alternative especially when it is difficult to obtain accurate measures in older adults, suggesting that knee-height is an important alternative measure for the nutritional status evaluation in elderly patients.
  • Diferenças entre sexos nos determinantes da obesidade abdominal em adultos de 40 anos ou mais: estudo de base populacional Artigos Originais

    SIQUEIRA, Daniele Gonzales Bronzatti; SOUZA, Regina Kazue Tanno de; MESAS, Arthur Eumann; SANTOS, Hellen Geremias dos; BORTOLETTO, Maira Sayuri Sakai

    Resumo em Português:

    Objetivo: Verificar diferenças entre sexos na prevalência de excesso de peso abdominal e seus determinantes em adultos a partir de 40 anos de idade. Métodos: Estudo transversal de base populacional realizado no município de Cambé, Paraná, com 1.161 indivíduos de 40 anos de idade ou mais, residentes em todos os setores censitários urbanos. A obesidade abdominal foi definida como circunferência da cintura ≥88 cm para mulheres e ≥102 cm para homens. A análise de fatores associados foi realizada para cada sexo por meio da regressão de Poisson hierarquizada baseada em modelo teórico conceitual, com seleção de variáveis distais, intermediárias e proximais. Resultados: A prevalência de obesidade abdominal foi de 49,7% e aumentou com a idade para ambos os sexos. A prevalência em mulheres foi mais que o dobro da verificada em homens (RP=2,29; IC95%=1,98-2,65). Após ajuste, as variáveis que permaneceram associadas à obesidade abdominal em ambos os sexos foram: inatividade física no lazer, idade e hipertensão arterial. Classe econômica, tabagismo e diabetes associaram-se com a obesidade abdominal apenas entre as mulheres. Conclusão: As altas prevalências de obesidade abdominal, especialmente no sexo feminino, e a presença de alguns fatores associados distintamente em cada sexo evidenciam a necessidade de ações diferenciadas de enfrentamento.

    Resumo em Inglês:

    Objective: To investigate gender differences in the prevalence of excess abdominal weight and its determinants in adults aged 40 years and over. Methods: Cross-sectional population-based study conducted in the city of Cambé, Paraná, Brazil, with 1,161 individuals 40 years or older living in all urban sectors. Abdominal obesity was defined as a waist circumference ≥88 cm in women and ≥102 cm in men. The analysis of associated factors was performed for each gender using the hierarchical Poisson regression based on a conceptual theoretical model, with the selection of distal, intermediate, and proximal variables. Results: The prevalence of abdominal obesity was 49.7%, which increased with age in both genders. Women had more than double the prevalence compared to men (PR=2.29; 95%CI=1.98-2.65). After adjustment, the following variables remained associated with abdominal obesity in both genders: physical inactivity, age, and hypertension. Socioeconomic status, smoking, and diabetes were associated with abdominal obesity only in women. Conclusion: The high prevalence of abdominal obesity, especially among women, and the presence of some factors found to be distinctly associated in each gender show the need for different measures to address this issue.
  • Gasto energético e medidas antropométricas de novas usuárias do contraceptivo injetável trimestral de acetato de medroxiprogesterona de depósito Artigos Originais

    SANTOS, Priscilla de Nazaré Silva dos; SIDER, Marina; MODESTO, Waleska Oliveira; BAHAMONDES, Maria Valeria; BAHAMONDES, Luis; FERNANDES, Arlete

    Resumo em Português:

    Objetivo: Avaliar o gasto energético e as medidas antropométricas de mulheres durante o primeiro ano de uso do método contraceptivo de acetato de medroxiprogesterona de depósito. Métodos: Estudo prospectivo com grupo de comparação. Foram incluídas mulheres saudáveis, não obesas, nunca usuárias de acetato de medroxiprogesterona de depósito e sem antecedentes que pudessem contribuir para a variação do peso corporal; foram distribuídas em dois grupos, 28 usuárias de acetato de medroxiprogesterona e 24 usuárias de dispositivo intrauterino de cobre, pareadas por idade (±1 ano) e índice de massa corporal (kg/m2). As variáveis estudadas foram sociodemográficas (idade, etnia, tabagismo, etilismo, atividade física, classe econômica e escolaridade), peso (kg), índice de massa corporal, gasto energético basal e total, medidas de circunferência de cintura e quadril (cm) e relação cintura-quadril. Resultados: A idade das mulheres variou de 20-39 anos. As médias de idade/índice de massa corporal foram 29,6 (DP=±5,2) anos/23,9 (±3,6 kg/m2), no grupo de acetato de medroxiprogesterona de depósito, e de 28,6 (DP=±5,2) anos/ 24,5 (±2,7 kg/m2), no grupo de dispositivo intrauterino de cobre. Após análise de variância para medidas repetidas, as usuárias de acetato de medroxiprogesterona de depósito apresentaram ganho de 2,2 kg no peso corporal e de -0,2 kg no grupo do dispositivo intrauterino de cobre, sem diferença estatisticamente significativa entre eles. Não houve discrepância nas demais variáveis estudadas. Conclusão: Mulheres saudáveis e jovens não apresentaram mudança no peso, nas medidas e nos gastos energéticos durante o primeiro ano de uso do contraceptivo acetato de medroxiprogesterona. A orientação em relação aos hábitos saudáveis de vida e o monitoramento de medidas são importantes para o controle do peso corporal em usuárias de métodos contraceptivos.

    Resumo em Inglês:

    Objective: The objective of this study was to assess energy expenditure and the anthropometric profile of women during the first year of use of depot medroxyprogesterone acetate contraception. Methods: This prospective study included healthy non-obese women who had never used depot-medroxyprogesterone acetate and did not have a history of weight fluctuations. The women were divided into two groups composed of 28 depot medroxyprogesterone acetate users and 24 copper intrauterine device (TCu380A) users. They were paired for age (+1 year) and body mass index (+1 kg/m2). The following variables were used: sociodemographic characteristics (age, ethnicity, smoking status, alcohol consumption, physical activity, economic class, and education level), weight (kg), body max index, resting and total energy expenditure, waist and hip circumferences (cm), and waist-to-hip ratio. Results: The age of the women studied ranged from 20-39 years. The mean values of age/body mass index ratio were 29.6 (SD=+5.2) years/23.9 (+3.6 kg/m2) in the depot medroxyprogesterone acetate group and 28.6 (SD=+5.2) years/24.5 (+2.7 kg/m2) in the intrauterine device group. After conducting repeated measures analysis of variance, the users of depot medroxyprogesterone acetate showed weight gain of 2.2 kg, and those in the intrauterine device group showed weight loss of 0.2 kg without statistically significant difference between the groups. There were no significant differences between the other variables. Conclusion: There were no changes in weight, anthropometric measurements, and energy expenditure in the young and healthy women during the first year of use of depot medroxyprogesterone acetate contraception. Guidelines and recommendations for a healthy lifestyle to avoid changes in the anthropometric measurements are important for weight control in users of contraceptive methods.
  • Adaptação do gasto energético de repouso após restrição calórica de curto prazo em mulheres com obesidade mórbida Artigos Originais

    TRIFFONI-MELO, Andresa Toledo; SUEN, Vivian Marques Miguel; RESENDE, Cristina Maria Mendes; BRAGA, Camila Bitu Moreno; DIEZ-GARCIA, Rosa Wanda

    Resumo em Português:

    Objetivo: Descrever as mudanças no gasto energético de repouso, na taxa de oxidação de substrato e na composição corporal em mulheres obesas mórbidas submetidas à restrição calórica de curto prazo. Métodos: Este foi um estudo prospectivo com dez mulheres obesas com índice de massa corporal maior que 40 kg/m2 e idade entre 20-50 anos. As participantes foram hospitalizadas por sete dias consecutivos e receberam uma dieta hipocalórica convencional controlada de 1200 kcal/dia. Peso corporal, índice de massa corporal, circunferência abdominal, composição corporal, gasto energético de repouso e taxa de oxidação de substratos foram avaliados no início e no final do estudo. Resultados: Reduções significativas no peso corporal (p=0,005), índice de massa corporal (p=0,005), circunferência abdominal (p=0,005), massa gorda (p=0,005) e massa livre de gordura (p=0,008) foram observadas no final do estudo. O gasto energético de repouso mostrou redução média de aproximadamente 124 kcal/dia (5%). A taxa de oxidação de substratos não apresentou mudanças estatisticamente significativas. Houve correlação importante apenas entre a redução do peso corporal e a redução da massa livre de gordura (r=0,753, p=0,012). Conclusão: Houve uma resposta adaptativa do gasto energético de repouso com restrição energética em curto prazo em mulheres obesas mórbidas, apresentando redução média de 5% do gasto energético de repouso e correlação entre a perda de peso e a massa livre de gordura, o que indica a influência da mesma na diminuição do gasto energético de repouso. Portanto, a restrição calórica de curto prazo em mulheres obesas mórbidas leva à diminuição no gasto energético de repouso e na massa livre de gordura, sugerindo uma rápida adaptação do gasto energético.

    Resumo em Inglês:

    Objective: The objective of this study was to describe changes in the resting energy expenditure, substrate oxidation rate, and body composition in morbidly obese women subjected to short-term caloric restriction. Methods: This was a prospective study that included ten obese women with body mass index greater than 40 kg/m2 and aged between 20-50 years. The participants were hospitalized for eight days and received a controlled conventional low-calorie diet, 1200 kcal/day, for seven days. Body weight, body mass index, abdominal circumference, body composition, resting energy expenditure, and substrate oxidation rate were evaluated at the beginning and at the end of the study. Results: A significant reduction in body weight (p=0.005), body mass index (p=0.005), abdominal circumference (p=0.005), fat mass (p=0.005) and fat-free mass (p=0.008) was observed at the end of the study. There was an average reduction in resting energy expenditure of approximately 124 kcal/day (5%). Substrate oxidation rate did not show statistically significant changes. There was a positive correlation only between body weight reduction and fat-free mass reduction (r=0.753; p=0.012). Conclusion: There was an adaptive response of the resting energy expenditure with short-term energy restriction in morbidly obese women with a 5% reduction in resting energy expenditure and a positive correlation between weight loss and the fat-free mass, which indicates the influence of fat-free mass on the decrease in resting energy expenditure. Therefore, short-term caloric restriction in morbidly obese women led to a decrease in resting energy expenditure and fat-free mass, which suggests a rapid adaptation of energy expenditure.
  • Desenvolvimento de um Índice de Alimentação Saudável para pacientes com diabetes tipo 2 Artigos Originais

    ANTONIO, Juliana Peçanha; SILVA, Flávia Moraes; CAMEY, Suzi Alves; AZEVEDO, Mirela Jobim de; ALMEIDA, Jussara Carnevale de

    Resumo em Português:

    Objetivo: Desenvolver índice dietético para avaliar a qualidade da dieta considerando a adesão às recomendações nutricionais específicas para diabetes: Índice de Alimentação Saudável para o Diabetes. Métodos: Estudo transversal com 201 pacientes ambulatoriais com diabetes tipo 2 (idade=61,4±9,7 anos; 72,1% com excesso de peso; duração do diabetes=12,1±7,7 anos; HbA1c=7,3±1,3%) que realizaram 3 dias de registros com pesagem de alimentos, avaliação clínica e laboratorial. O índice foi elaborado com 10 componentes: "variedade da dieta", "frutas frescas", "vegetais", "carboidratos e fontes de fibra", "carnes e ovos", "laticínios e ácidos graxos saturados", "óleos e gorduras", "lipídeos totais", "colesterol" e "ácidos graxos trans-insaturados". O desempenho dos componentes foi avaliado pela análise de Teoria de Resposta ao Item e a qualidade da dieta foi convertida em escala de 0-100%. Resultados: Nessa amostra, a qualidade da dieta foi de 39,8±14,3% (IC95%=37,8-41,8%) e somente 55 pacientes apresentaram pontuação total >50%. Boa adesão foi observada para apenas quatro componentes: "lipídeos totais", "variedade", "fontes de fibra" e "laticínios e ácidos graxos saturados". Os componentes que diferenciaram pacientes com baixa qualidade daqueles com boa qualidade foram "vegetais", "variedade", "laticínios e ácidos graxos saturados" e "lipídeos totais". Os maiores determinantes da qualidade da dieta foram os componentes "variedade", "vegetais" e "lipídeos totais". Conclusão: O índice proposto avalia a qualidade da dieta de acordo com a adesão às recomendações nutricionais específicas do diabetes. Na prática clínica, esse novo instrumento pode ser uma ferramenta útil para a avaliação e manejo da dieta em pacientes com diabetes tipo 2.

    Resumo em Inglês:

    Objective: This study sought to develop a dietary index for assessment of diet quality aiming for compliance with dietary recommendations for diabetes: The Diabetes Healthy Eating Index. Methods: Cross-sectional study with 201 outpatients with type 2 diabetes (61.4±9.7 years of age; 72.1% were overweight; 12.1±7.7 years of diagnosis; 7.3±1.3% mean HbA1c). Clinical and laboratory evaluations were performed together with 3-day weight diet records. The dietary index developed included 10 components: "diet variety", "fresh fruits", "vegetables", "carbohydrates and fiber sources", "meats and eggs", "dairy products and saturated fatty acids", "oils and fats", "total lipids", "cholesterol", and "transunsaturated fatty acids". The performance of each component was evaluated using the Item Response Theory, and diet quality was scored from 0-100%. Results: Overall, diet quality in this sample was 39.8±14.3% (95%CI=37.8-41.8%), and only 55 patients had a total diet quality score >50%. Good compliance was observed in only four index components: "total lipids", "variety", "fiber sources", and "dairy and saturated fatty acids". The components that differentiated patients with poor dietary quality from those with good dietary quality were "vegetables", "diet variety", "dairy and saturated fatty acids" and "total lipids". The greatest determinants of dietary quality were the components "diet variety", "vegetables", and "total lipids". Conclusion: This dietary index proposed assesses diet quality in compliance with the specific nutritional recommendations for diabetes. In clinical practice, this novel index may be a useful tool for the assessment and management of diet of patients with type 2 diabetes.
  • Consumo alimentar de crianças de 12 a 30 meses que frequentam Centros Municipais de Educação Infantil no município de Colombo, Sul do Brasil Artigos Originais

    INOUE, Denise Yukari; OSÓRIO, Mônica Maria; TACONELI, César Augusto; SCHMIDT, Suely Teresinha; ALMEIDA, Claudia Choma Bettega

    Resumo em Português:

    Objetivo: Analisar o consumo alimentar de crianças de 12 a 30 meses que frequentam Centros Municipais de Educação Infantil. Métodos: Estudo transversal realizado com 86 crianças dos Centros Municipais de Educação Infantil do município de Colombo, Paraná. O consumo alimentar nas creches foi avaliado pelo método da pesagem direta individual dos alimentos em dois dias não consecutivos e, no domicílio, utilizando-se o recordatório alimentar de 24 horas. Foram analisadas as medianas e o risco de inadequação de energia e de nutrientes de acordo com as Ingestões Dietéticas de Referência e as recomendações do Programa Nacional de Alimentação Escolar. Resultados: A maioria dos nutrientes apresentou ingestão mediana diária acima dos valores recomendados pelas Ingestões Dietéticas de Referência; o cálcio apresentou o maior risco de inadequação entre os nutrientes; 43% das crianças mostraram elevada ingestão energética e o lipídeo apresentou valor abaixo do aceitável. O consumo nas creches foi inferior às recomendações do Programa Nacional de Alimentação Escolar para energia, carboidrato, lipídeo, cálcio, ferro e fibras. A contribuição da ingestão de energia e lipídeo no domicílio foi superior a 50% em relação à ingestão diária. Conclusão: Os valores medianos dos nutrientes, geralmente acima das recomendações, associados aos riscos de inadequação de alguns micronutrientes e ao elevado consumo energético, evidenciam a importância de adequar o consumo alimentar e promover hábitos alimentares saudáveis nas crianças.

    Resumo em Inglês:

    Objective: To analyze food consumption in 12-30 month-old children attending Municipal Daycare Centers. Methods: Cross-sectional study including 86 children of Municipal Daycare Centers in Colombo, Paraná State. Food consumption in the daycare centers was evaluated using the individual direct food weighing method in two non-consecutive days, and household food consumption was evaluated using the individual 24-hour dietary recall method. The median intake values and the prevalence of inadequacy of energy and nutrient intake were analyzed according to the Dietary Reference Intakes and the recommendations of the National School Feeding Program. Results: Most of the nutrients had median daily intake values above the daily dietary intake level, the Recommended Dietary Intake. Calcium had the highest prevalence of inadequacy among the nutrients evaluated; high energy intake was observed in 43% of children, and fat intake was below the recommended levels. The consumption of energy, carbohydrate, fat, calcium, iron, and fiber in the daycare centers evaluated was below the recommendations of the National School Feeding Program. The consumption of energy and fat at the household level accounts for more than 50% of the daily intake. Conclusion: The nutrient median intake values were in general above the recommended allowance, which, associated with the risk of inadequate intake of certain micronutrients and the high energy level consumption, demonstrates the importance of adequate food intake and the promotion healthy eating habits in children.
  • Consumo habitual de alimentos fonte de vitamina A em pré-escolares da zona rural no Norte de Minas Gerais Artigos Originais

    FARIAS, Paula Karoline Soares; SILVA, Vanessa Santos; SILVEIRA, Marise Fagundes; CALDEIRA, Antônio Prates; PINHO, Lucinéia de

    Resumo em Português:

    Objetivo: Avaliou-se o consumo habitual de alimentos fontes de vitamina A em pré-escolares da zona rural de Montes Claros, Minas Gerais. Métodos: Em estudo do tipo transversal foram pesquisados 337 pré-escolares por meio de entrevista com seus pais. Foram avaliados: a) características socioeconômicas da família; b) recebimento de suplementação de vitamina A provida pelo governo, c) o hábito de consumo de alimentos fontes de vitamina A através de um Questionário de Frequência Alimentar. O hábito de consumo foi classificado entre alto/moderado ou baixo e associado às variáveis socioeconômicas usando-se o modelo de regressão de Poisson para calcular a razão de prevalência e respectivo intervalo de confiança a 95%. Resultados: A maioria das crianças era de famílias de baixa renda. Apenas 51% delas receberam pelo menos 4 doses de suplementação de vitamina A. O hábito de consumo de fontes dessa vitamina inferido pelo Questionário de Frequência Alimentar foi considerado alto/moderado para apenas 75 dos pré-escolares e baixo para 262 deles. O baixo consumo de alimentos fontes de vitamina A foi associado à renda ≤1 salário mínimo (RP=1,178) e consumo habitual de guloseimas (RP=1,256). Conclusão: As crianças avaliadas apresentaram baixo registro de recebimento da suplementação de vitamina A provida pelo governo e baixo consumo de alimentos fonte desse nutriente, sendo este último associado à baixa renda familiar e ao alto consumo de guloseimas.

    Resumo em Inglês:

    Objective: The present study evaluated the habitual consumption of vitamin A food sources in preschool children in rural areas of Montes Claros, Minas Gerais, Brazil. Methods: This is a cross sectional study that includes 337 preschool children which were evaluated through an interview conducted with their parents. The parameters evaluated were: a) socioeconomic characteristics of the family; b) use of the vitamin A supplementation provided by the government, c) habitual consumption of vitamin A food sources, assessed using the Food Frequency Questionnaire. Vitamin A food source consumption was classified as high/moderate or low, and it was associated to the socioeconomic variables using the Poisson regression model to calculate the prevalence odds ratio and the respective 95% confidence interval. Results: Most children were from low income families. Only 51% of them had received at least 4 doses of vitamin A supplementation. The habitual consumption of vitamin A sources, assessed using the food frequency questionnaire, was considered high/moderate for only 75 children and low for 262 children. The low of consumption of vitamin A sources was associated with living on minimum wage (PR=1,178) and high consumption of sweets (PR=1,256). Conclusion: The data obtained indicate that the children evaluated lack vitamin A supplementation provided by the government and show low consumption of foods high in vitamin; the former was associated with low-income status and high consumption of sweets.
  • Alimentos ultra-processados: consumo entre crianças em creches públicas e análise da composição nutricional segundo a ferramenta "Traffic Light Labelling" Artigos Originais

    LONGO-SILVA, Giovana; TOLONI, Maysa Helena de Aguiar; MENEZES, Risia Cristina Egito de; ASAKURA, Leiko; OLIVEIRA, Maria Alice Araújo; TADDEI, José Augusto de Aguiar Carrazedo

    Resumo em Português:

    Objetivo: Identificar a idade de introdução de alimentos ultra-processados na alimentação de lactentes matriculados em creches públicas e analisar suas composições nutricionais segundo a ferramenta de classificação nutricional Traffic Light Labelling, adaptada às normas e recomendações brasileiras. Métodos: Estudo transversal com 636 crianças de berçários de creches, cujas mães foram entrevistadas sobre idade de introdução de macarrão instantâneo, salgadinhos, embutidos, chocolate, sorvete e bolacha recheada. Avaliaram-se as composições centesimais desses alimentos comparando-as com a ferramenta Traffic Light Labelling, adaptada às normas e recomendações brasileiras. Esta ferramenta classifica as quantidades de gordura total, gordura saturada, gordura trans, fibra e sódio em verde, amarelo ou vermelho. Resultados: Verificou-se que, antes dos 12 meses de idade, 70,6% das crianças haviam consumido macarrão instantâneo, 65,9% salgadinhos, 54,7% embutidos, 67,1% chocolate, 36,9% sorvete e 68,7% bolacha recheada. Em adição, todos os alimentos foram classificados como vermelho para gordura saturada e sódio, e 50,0% obteve classificação vermelha para gordura total. Conclusão: A introdução dos alimentos ultra-processados ocorreu precocemente na dieta das crianças, ressaltando que os mesmos apresentaram composição nutricional inadequada, fornecendo excesso de gordura total, gordura saturada, sódio e baixa quantidade de fibras.

    Resumo em Inglês:

    Objective: To identify the age at which ultra-processed foods are introduced in the diet of infants enrolled in public daycare centers and analyze these foods' nutritional composition according to the Traffic Light Labelling system adapted to the Brazilian norms and recommendations. Methods: Cross-sectional study including 636 nursery age children attending day care centers. Their mothers were interviewed about the age of introduction of instant noodles, snack chips, encased meat, chocolate, ice cream, and stuffed cookies. The proximate composition of these foods was evaluated according to the Traffic Light Labelling adapted to the Brazilian norms and recommendations, which classifies total fat, saturated fat, trans fat, fiber, and sodium amounts as green, yellow, or red indicators. Results: It was found that before 12 months of age 70.6% of children had consumed instant noodles, 65.9% snack chips, 54.7% encased meat, 67.1% chocolate, 36.9% ice cream, and 68.7% stuffed cookies. In addition, all foods were classified as red for saturated fat and sodium and 50.0% were classified as red for total fat. Conclusion: The introduction of ultra-processed foods in the children's diets occurred early, but it is worth mentioning that such foods have an inadequate nutritional composition, contributing to the excess consumption of total fat, saturated fat, and sodium, as well as low fiber.
  • Insegurança alimentar e sua associação com consumo de alimentos regionais brasileiros Artigos Originais

    COELHO, Stefanie Eugênia dos Anjos Campos; GUBERT, Muriel Bauermann

    Resumo em Português:

    Objetivo: Verificar se existem diferenças no consumo de alimentos regionais entre adolescentes em situação de insegurança alimentar quando comparados aos seguros. Métodos: Estudo transversal realizado com adolescentes estudantes do 9º ano das 26 capitais brasileiras e Distrito Federal em 2011/2012. A amostra foi composta por 15.084 jovens. O consumo de alimentos regionais foi avaliado por meio de imagens. O participante deveria identificar o alimento, referindo seu consumo ou não. A situação de segurança alimentar foi aferida através da Escala Curta de Insegurança Alimentar, adaptada da escala americana e validada para o público adolescente brasileiro. Resultados: Foram analisados os dados de 14.690 adolescentes com média de idade de 14,4 anos, predominantemente do sexo feminino (55,7%) e alunos de escolas públicas (78,2%). Apenas 3,1% das mães eram analfabetas. A insegurança alimentar foi mais prevalente nos domicílios com jovens do sexo masculino, que estudavam em escolas púbicas, filhos de mães analfabetas e residentes na região Norte. O consumo de hortaliças e frutas foi maior entre adolescente residentes em domicílios em insegurança alimentar e insegurança alimentar grave do que entre os seguros, em todas as regiões geográficas brasileiras. As preparações regionais são mais consumidas por jovens que vivem em domicílios seguros. Conclusão: Observou-se que a insegurança alimentar está associada ao maior consumo de alimentos marcadores de dieta saudável, como frutas e hortaliças regionais. A produção e consumo de alimentos regionais deve ser estimulada e valorizada como forma de promoção da alimentação saudável e de garantia da segurança alimentar e nutricional.

    Resumo em Inglês:

    Objective: The aim of this study is to investigate whether the consumption of regional food among Brazilian adolescents is associated with household food security status. Methods: This is a cross-sectional study that includes a sample of 15,084 adolescents, ninth-grade students in 26 Brazilian large cities in 2011/2012. The consumption of regional foods was evaluated using various food images; the adolescents were asked to identify the food and indicate whether they consumed that food. Household food security status was evaluated using a Short Form of the Food Insecurity Scale, adapted from the American Scale and validated for Brazilian adolescents. Results: Data of 14,690 adolescents with a mean of the age was 14.4 years were analyzed. The majority of the adolescents were female (55.7%) and public school students (78.2%). Only 3.1% of mothers were illiterate. Food insecurity was more prevalent among households with male students who were enrolled in public schools and whose mothers with were illiterate and lived in the Northern region of the country. The consumption of fruits and vegetables was higher among adolescents living in households with moderate and severe food insecurity than among those living in households that are food secure in all regions investigated. Home prepared regional foods are more commonly consumed by adolescents who live in households that are food secure. Conclusion: It was found that food insecurity is associated with greater consumption of foods that are part of a healthy diet, such as regional fruits and vegetables. The production and consumption of regional foods should be encouraged as a way to instill healthy eating habits and ensure food security.
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