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Revista de Nutrição, Volume: 29, Número: 1, Publicado: 2016
  • Estudo de polimorfismo no gene SIRT1 e parâmetros da síndrome metabólica em uma amostra da população brasileira adulta Original Articles

    MENEGUETTE, Marina Veloso de Oliveira; OLIVEIRA, Camila Andréa de; LIMA, Maria Helena de Melo; PINA, Kathleen Nicole; AMARAL, Maria Esméria Corezola do

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivo: Avaliar se o polimorfismo de nucleotídeo único rs7895833 (A/G) do gene SIRT1 está associado à síndrome metabólica em uma amostra da população brasileira. Foram coletadas, de 243 indivíduos com idades entre 30 e 70 anos, amostras de soro e de células da mucosa bucal. Métodos: Dosagens bioquímicas, hormonais e dados antropométricos foram analisados. O polimorfismo de nucleotídeo único rs7895833 (A/G) foi analisado por sistema de amplificação de mutação por refração - reação em cadeia da polimerase. Resultados: Entre os 243 indivíduos estudados, 100 (41,15%) foram classificados como não apresentando síndrome meta-bólica e 143 (58,85%) como apresentando a síndrome. Não houve diferença significativa na frequência do polimorfismo de nucleotídeo único rs7895833 (A/G) entre os grupos. No entanto, 111 pacientes (45,67%) estavam com sobrepeso (índice de massa corporal: 25-29,9 kg/m2). Glicose, colesterol total, triglicerídeos, lipoproteínas de muito baixa densidade, lipoproteínas de baixa densidade, circunferência da cintura e do quadril e pressão arterial foram maiores no grupo com síndrome metabólica quando comparado ao outro grupo. Tiroxina 4 livre, hormônio do crescimento e os níveis de insulina estavam no valor de referência. As condições metabólicas dos pacientes com síndrome metabólica indicam alterações bioquímicas, antropométricas e hormonais características do excesso de peso e da obesidade. Conclusão: Sugerimos que o polimorfismo rs7895833 (A/G), no gene SIRT1, não esteja associado à síndrome metabólica na população adulta brasileira.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To evaluate whether the single nucleotide polymorphism rs7895833 (A/G) of the gene SIRT1 is associated with metabolic syndrome criteria in a sample of Brazilian adults. Methods: Serum samples and oral mucosal cells were collected from 243 subjects aged 30 to 70 years. Biochemical, hormonal, and anthropometric data were obtained. The single nucleotide polymorphism rs7895833 (A/G) was analyzed by polymerase chain reaction using the amplification refractory mutation system. Results: Among the 243 study subjects, 100 (41.15%) were classified as non-metabolic syndrome and 143 (58.85%), as metabolic syndrome. The frequency of the single nucleotide polymorphism rs7895833 (A/G) did not differ between the groups. However, 111 patients (45.67%) were overweight (body mass index: 25-29.9 kg/m2). Blood glucose, total cholesterol, triglycerides, very low density lipoprotein, low density lipoprotein, waist and hip circumferences, and blood pressure were higher in the metabolic syndrome group than in the non-metabolic syndrome group. Free thyroxine 4, grown hormone, and insulin levels were within the normal range. The metabolic conditions of the patients with metabolic syndrome indicate biochemical, anthropometric, and hormonal changes characteristic of overweight and obesity. Conclusion: The SIRT1 polymorphism rs7895833 (A/G) is not associated with the metabolic syndrome in the adult Brazilian population.
  • Adesão ao tratamento não farmacológico: análise do impacto de três estratégias de educação em saúde e nutrição em portadores de hipertensão arterial Original Articles

    MACHADO, Juliana Costa; COTTA, Rosângela Minardi Mitre; MOREIRA, Tiago Ricardo; SILVA, Luciana Saraiva da

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivo: Avaliar a adesão ao tratamento não farmacológico da hipertensão arterial sistêmica por meio de parâmetros antropométricos, bioquímicos, clínicos e dietéticos antes e após três estratégias de educação em saúde e nutrição. Métodos: Trata-se de um estudo de intervenção longitudinal, do tipo ensaio comunitário, comparativo, de abordagem quantitativa. A amostra foi constituída de 212 indivíduos com diagnóstico de hipertensão arterial sistêmica que atenderam aos critérios de inclusão/exclusão. Os participantes foram alocados em três grupos de forma a avaliar o impacto das modalidades de intervenção realizadas mensalmente durante 12 meses. Resultados: No grupo 1, houve redução estatisticamente significante da circunferência da cintura. Nos grupos 2 e 3, os resultados foram estatisticamente significantes para o peso, índice de massa corporal e circunferência da cintura. Foram verificadas reduções estatisticamente significantes na glicemia, no colesterol total e lipoproteína de baixa densidade nos grupos 1 e 2. As intervenções também foram capazes de promover alterações favoráveis no consumo médio per capita de óleo, açúcar e sal em todos os grupos. Conclusão: As intervenções educativas propiciaram resultados positivos sobre a adesão ao tratamento não farmacológico da hipertensão arterial sistêmica, considerando os parâmetros antropométricos (peso, índice de massa corporal e circunferência da cintura), bioquímicos (glicemia, colesterol total e lipoproteína de baixa densidade), e dietéticos (consumo médio per capita de óleo, açúcar e sal).

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To evaluate adherence to non-pharmacological treatment of hypertension by comparing biochemical, clinical, anthropometric, and dietary parameters before and after three health educational and nutritional strategies. Methods: This longitudinal clinical trial included 212 hypertensive individuals who met the inclusion criteria. The participants were allocated to three groups to assess the impact of monthly intervention methods over twelve months. Results: Waist circumference decreased significantly in all groups. Weight and body mass index decreased significantly in Groups 2 and 3. Blood glucose, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol decreased significantly in Groups 1 and 2. The interventions also reduced the mean per capita intakes of oil, sugar, and salt in all groups. Conclusion: Educational interventions promoted adherence to non-pharmacological treatment of treatment of hypertension evidenced by anthropometric (weight, body mass index, and waist circumference), biochemical (blood glucose, total cholesterol, and low-density lipoprotein cholesterol), and dietary (meanper capita intake of oil, sugar, and salt) parameters.
  • Pancreatite crônica alcoólica: um estudo de qualidade de vida Original Articles

    BENINCÁ, Simone Carla; MELHEM, Angelica de Freitas; MARTINS, Renato Duffles; LIBERA JÚNIOR, Ermelindo Della

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivo: Avaliar a qualidade de vida dos pacientes com pancreatite crônica alcoólica, comparando-os aos participantes de um grupo-controle e entre pacientes com e sem diabetes. Métodos: Avaliaram-se 43 pacientes do ambulatório de pâncreas e vias biliares diagnosticados com pancreatite crônica alcoólica. A qualidade de vida foi verificada por meio do Short Form-36, versão brasileira. O grupo-controle para a qualidade de vida foi composto por 43 acompanhantes sem doenças conhecidas. Para avaliação do estado nutricional, foi calculado o índice de massa corporal e dobras cutâneas do tríceps, bíceps, suprailíaca e subescapular, de acordo com a metodologia adequada. Para obtenção da porcentagem de gordura corporal, utilizou-se o somatório das quatro dobras e a medida obtida por meio da bioimpedância. Para análise estatística, foi utilizado teste de Qui-quadrado, Mann-Whitney e correlação de Spearmam, com p<0,05. Resultados: Não houve diferença entre o grupo-caso e o grupo-controle para as variáveis sociodemográficas. A qualidade de vida dos pacientes com pancreatite crônica alcoólica mostrou-se diminuída quando comparada aos membros do grupo-controle. Ao serem comparados os domínios de qualidade de vida dos pacientes com e sem diabetes, somente o quesito capacidade funcional apresentou diferença: menor para o grupo com diabetes (p=0,022). A correlação mostrou que o tempo de tabagismo, a quantidade de etanol em gramas e o tempo de cirurgia pancreática incidiram negativamente na qualidade de vida do grupo com pancreatite crônica alcoólica. Idade avançada, pregas cutâneas e porcentagem de gordura corporal se correlacionaram positivamente com qualidade de vida. Conclusão: A qualidade de vida está diminuída no grupo com pancreatite crônica alcoólica devido à influência negativa de fatores como tempo de tabagismo, quantidade de etanol e tempo de cirurgia pancreática.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To compare the quality of life between patients with alcoholic chronic pancreatitis and controls, and between diabetic and non-diabetic patients, correlating clinical, sociodemographic, and nutritional factors with their quality of life scores. Methods: Forty-three outpatients of the pancreas and biliary tract clinic diagnosed with alcoholic chronic pancreatitis were assessed. Quality of life was measured by the Brazilian version of the Short Form-36. The control group consisted of 43 healthy companions. Nutritional status was classified according to body mass index and triceps, biceps, suprailiac, and subscapular skinfold thicknesses, using the appropriate methods. The percentage of body fat was given by adding the four skinfold thicknesses and by bioelectrical impedance analysis. The statistical tests included the Chi-square, Mann-Whitney, and Spearman's correlation tests, with the significance level set at p<0.05. Results: The sociodemographic variables of the case and control groups did not differ. Quality of life was lower in alcoholic chronic pancreatitis patients than in controls. The only quality of life domain that differed between diabetics and non-diabetics was functional capacity, lower in diabetics (p=0.022). Smoking duration, alcohol intake in grams, and time since pancreatic surgery correlated negatively with the quality of life of alcoholic chronic pancreatitis patients. Old age, skinfold thicknesses, and percentage of body fat correlated positively with quality of life. Conclusion: Quality of life is low in alcoholic chronic pancreatitis patients because of the negative influence of certain factors, such as smoking duration, amount of alcohol consumed, and time since pancreatic surgery.
  • Estágios de mudança e fatores associados à percepção equivocada do comportamento alimentar em obesos Original Articles

    BEDESCHI, Lydiane Bragunci; LOPES, Aline Cristine Souza; SANTOS, Luana Caroline dos

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivo: Avaliar os estágios de mudanças de comportamento relacionadas ao consumo de gordura e frutas/hortaliças e os fatores associados à percepção equivocada do comportamento alimentar (pseudomanutenção). Métodos: Estudo transversal com indivíduos obesos (n=103) com idade ≥20 anos. Dados sociodemográficos, econômicos, de saúde e de ingestão de alimentos foram obtidos. Os estágios de mudanças de comportamento foram aferidos segundo o Modelo Transteórico para o consumo de gordura e frutas/hortaliças. A reclassificação no estágio de pseudomanutenção foi realizada nos indivíduos em fase de ação/manutenção que apresentaram inadequações no consumo alimentar. Modelos de regressão logística foram propostos para avaliar os fatores associados às percepções equivocadas. Resultados: As prevalências de pseudomanutenção para o consumo de gordura e frutas/hortaliças foram de 23,3 e 19,4%, respectivamente, e os fatores associados à percepção equivocada do teor de gordura na dieta foram o consumo excessivo de ácidos graxos saturados (OR=3,84; 1,18-12,56) e idade (OR=1,06; 1,02-1,11), enquanto para o consumo de frutas/hortaliças o fator foi a renda (OR=0,99; 0,98-0,99). Conclusão: Os resultados revelam uma discordância entre a percepção do comportamento alimentar e os hábitos reais de consumo alimentar, perfil antropométrico e de saúde, sinalizando a necessidade de estratégias diferenciadas de intervenção a fim de despertar a consciência desses obesos para a necessidade de modificações.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To evaluate the stages of behavior change related to fat and fruit/vegetable intakes and the factors associated with misperceived eating behavior (pseudo-maintenance). Methods: This cross-sectional study collected sociodemographic, socioeconomic, health, and food intake data from obese individuals (n=103) aged ≥20 years. Stages of behavior change according to the Transtheoretical Model were measured for fat and fruit/vegetable intakes. The pseudo-maintenance stage was reclassified in subjects in the action/maintenance stage who had inappropriate food habits. Multiple logistic regression models were proposed to assess the factors associated with misperceptions. Results: The prevalences of pseudo-maintenance for fat and fruit/vegetable intakes were 23.3 and 19.4%, respectively. The factors associated with misperceived fat intake were overconsumption of saturated fatty acids (OR=3.84; 1.18-12.56) and age (OR=1.06; 1.02-1.11), and with fruit and vegetable intake, income (OR=0.99; 0.98-0.99). Conclusion: The results reveal that perceived eating behavior and actual food intake diverge from anthropometric and health data, signaling the need of different intervention strategies to raise awareness in this group for the need of modifications.
  • Doenças crônicas, multimorbidade e força de preensão manual em idosos de uma comunidade do Sul do Brasil Original Articles

    PESSINI, Júlia; BARBOSA, Aline Rodrigues; TRINDADE, Erasmo Benício Santos de Moraes

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivo: Analisar associação entre doenças crônicas, multimorbidade e força de preensão manual em idosos de uma comunidade do Sul do Brasil. Métodos: Estudo epidemiológico, transversal, de base populacional e domiciliar, realizado com 477 indivíduos com idade a partir de 60 anos, residentes em Antônio Carlos, Santa Catarina. Os idosos de 60 a 79 anos foram selecionados por amostragem probabilística (n=343), e todos os indivíduos com 80 anos ou mais (n=134) foram avaliados. As doenças crônicas foram identificadas por autorrelato. A força de preensão manual (desfecho) foi mensurada por meio de dinamômetro mecânico. As variáveis de ajuste foram idade, escolaridade, arranjo familiar, tabagismo, índice de massa corporal, estado cognitivo e doenças crônicas. As análises, estratificadas por sexo, foram realizadas por meio de regressão linear simples e múltipla. Resultados: Foram avaliados 270 mulheres (73,2± 8,8 anos) e 207 homens (73,3± 9,0 anos). Na análise ajustada, câncer (β=-3,69; IC95%=-6,97 a -0,41) e depressão (β=-1,65; IC95%=-3,20 a -0,10) foram associados à menor força de preensão manual nas mulheres. Para os homens, diabetes (β=-5,30; IC95%=-9,64 a -0,95), doença pulmonar (β=-4,74; IC95%=-7,98 a -1,50) e doença coronariana (β=-3,07; IC95%=-5,98 a -0,16) foram associados a menor força de preensão manual. Houve tendência inversa entre número de doenças e força de preensão manual apenas para os homens. Conclusão: Os resultados mostraram associação independente entre doenças crônicas e força de preensão manual. Sendo assim, a força de preensão manual é uma medida válida para ser utilizada na prevenção ou na intervenção das doenças crônicas e nas multimorbidades.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To investigate the association between various chronic diseases, multimorbidity, and handgrip strength in community dwelling older adults in Southern Brazil. Methods: A cross-sectional study carried out with 477 older adults (60 years and older) who resided in Antônio Carlos, Santa Catarina state. Subjects aged 60-79 years were selected by probability sampling (n=343) and all subjects aged 80 years or older (n=134) were evaluated. Chronic diseases were identified by self-report. A mechanical dynamometer verified handgrip strength (i.e., the outcome). Adjustments variables were age, literacy, living arrangement, smoking, body mass index, cognitive function, and comorbid chronic diseases. Sex-stratified analyses were conducted with simple and multiple linear regression. Results: A total of 270 women (73.2±8.8 years) and 207 men (73.3±9.0 years) were assessed. In the adjustment analysis, cancer (β=-3.69; 95%CI=-6.97 to -0.41) and depression (β=-1.65; 95%CI=-3.20 to -0.10) were associated with lower handgrip strength in women. For men, diabetes (β=-5.30; 95%CI=-9.64 to -0.95), chronic lung disease (β=-4.74; 95%CI=-7.98 to -1.50), and coronary heart disease (β=-3.07; 95%CI=-5.98 to -0.16) were associated with lower handgrip strength values. There was an inverse trend between number of diseases and handgrip strength for men only. Conclusion: The results showed an independent association between chronic diseases and handgrip strength. As such, handgrip strength is a valid measure to use for prevention or intervention in chronic disease and multimorbidity.
  • Restrição de crescimento extrauterino : problema universal entre os prematuros Original Articles

    FREITAS, Brunnella Alcantara Chagas de; PRIORE, Silvia Eloiza; LIMA, Luciana Moreira; FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo Castro

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivo: Analisar o crescimento de prematuros nas primeiras semanas de vida e fatores associados à restrição de crescimento extrauterino. Métodos: Estudo transversal realizado entre 01/01/2008 e 31/12/2010 com 254 prematuros em unidade de terapia intensiva. Excluíram-se óbitos e malformações incompatíveis com a vida. Construíram-se curvas de medianas de peso para as quatro primeiras semanas de vida de acordo com a idade gestacional. Calcularam-se escores-Z do peso pela planilha Fenton growth chart calculations. Definiu-se restrição de crescimento extrauterino pelos escores-Z do peso ≤-2 para a idade corrigida na alta hospitalar. Analisaram-se associações entre variáveis perinatais, assistenciais e morbidades com a restrição de crescimento extrauterino. Utilizou-se a regressão de Poisson para controlar os possíveis fatores de confundimento. Resultados: A frequência de restrição de crescimento extrauterino foi de 24%. Dos pequenos para a idade gestacional, 85% evoluíram com restrição de crescimento extrauterino. Prematuros com idade gestacional >32 semanas não recuperaram medianas de peso ao nascer até a terceira semana de vida, e, dentre eles, estava a maior frequência de pequenos para a idade gestacional. Os não pequenos para a idade gestacional apresentaram maior queda do escore-Z de peso do nascimento à alta quando comparados aos pequenos para a idade gestacional. Associaram-se à restrição de crescimento extrauterino nascer pequeno para a idade gestacional (RP=6,14; IC95%=3,33-11,33; p<0,001) e tempo sem dieta enteral (RP=1,08; IC95%=1,04-1,13; p=0,010). Conclusão: A restrição de crescimento extrauterino ocorre entre prematuros de todas as idades gestacionais, ressaltando--se a participação do nascimento pequeno para a idade gestacional e das práticas nutricionais na sua gênese. Sugerem-se estudos prospectivos que envolvam todos os prematuros. A implementação de boas práticas assistenciais que visem melhorar a oferta nutricional e individualizada para os pequenos para a idade gestacional pode minimizar o problema .

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To analyze the growth rate of premature infants in the first weeks of life and factors associated with extrauterine growth restriction. Methods: This is a cross-sectional study of 254 premature infants in a neonatal intensive care unit conducted from January 1, 2008 to December 31, 2010. Infants who died or had malformations incompatible with life were excluded. Median weight curves according to gestational age were constructed for the first four weeks of life. The Fenton growth chart calculations provided the weight Z-scores. Extrauterine growth restriction was defined as corrected weight-for-age Z-score ≤-2. Perinatal, morbidity, and health care variables were analyzed. The Poisson regression model yielded the prevalenceratios . Associations between extrauterine growth restriction and the perinatal, morbidity, and care variables were investigated. Poisson regression controlled possible confounding factors. Results: The frequency of extrauterine growth restriction was 24.0%. Most (85.0%) small-for-gestational-age infants developed extrauterine growth restriction; 55.3% of extrauterine growth restriction cases involved small-for-gestational-age infants. Premature infants with gestational age >32 weeks did not recover the median birth weight until the third week of life and had a higher frequency of small-for-gestational-age. The Z-scores of non-small-for-gestational-age infants decreased more after birth than those of small-for-gestational-age infants. extrauterine growth restriction was associated with small-for-gestational-age (PR=6.14; 95%CI=3.33-11.33;p <0.001) and time without enteral diet (PR=1.08; 95%CI=1.04-1.13; p =0.010). Conclusion: Extrauterine growth restriction occurs in premature infants of all gestational age. The participation of small-for-gestational-age and nutritional practices in its genesis is noteworthy. We suggest prospective studies of all premature infants. The implementation of best care practices, individualized for small-for-gestational-age infants, to improve nutrient supply can minimize the problem.
  • Impacto das ações de um programa de educação alimentar e nutricional em uma população de adolescentes Original Articles

    BALDASSO, Juliana Garcia; GALANTE, Andréa Polo; DE PIANO GANEN, Aline

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivo: Avaliar as mudanças no consumo alimentar após aplicação de um programa de educação alimentar e nutricional com adolescentes de uma instituição do terceiro setor. Métodos: Cinquenta e quatro adolescentes com idade entre 16 e 19 anos, de baixo nível socioeconômico, matriculados em uma organização não governamental de São Paulo foram submetidos à intervenção nutricional de seis meses, que consistiu de seis encontros com nutricionistas e ações estratégicas de comunicação e relacionamento. Massa corporal, estatura, índice de massa corporal, questionário sobre conhecimento de nutrição e práticas alimentares, recordatório de 24 horas e qualidade da dieta pelo Índice de Qualidade da Dieta associado ao Guia Alimentar Digital foram avaliados no início e no final da intervenção. Considerou-se como melhora no padrão alimentar o aumento de no mínimo cinco pontos no Índice de Qualidade da Dieta associado ao Guia Alimentar Digital. Resultados: Observaram-se maior conhecimento sobre as informações disponibilizadas no rótulo dos alimentos e melhora no padrão da dieta de 33% dos alunos durante a semana e 37% aos finais de semana. Verificou-se aumento na ingestão de alimentos dos grupos leguminosas, leites e derivados, frutas e hortaliças (componentes de adequação). Entretanto, houve baixa ingestão de oleaginosas e cereais integrais e elevada ingestão dos componentes de moderação. Conclusão: O programa promoveu melhoras no padrão alimentar dos adolescentes, tornando-se um método viável, de baixo custo e aplicável para a prevenção de doenças e melhoria da qualidade de vida e da saúde. Além disso, o Índice de Qualidade da Dieta associado ao Guia Alimentar Digital mostrou ser uma boa ferramenta nutricional para avaliar mudanças no consumo alimentar e nortear futuras orientações e ações de intervenção nutricional nessa população.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To evaluate changes in food intake after adolescents attended a food and nutrition education program at a non-profit institution. Methods: Fifty-four adolescents aged 16 to 19 years, of low socioeconomic level, enrolled in an non-governmental organization in São Paulo, underwent a nutritional intervention of six months consisting of six meetings with dieticians, as well as strategic communication and relationship actions. Body weight, height, body mass index, questionnaire on knowledge on nutrition and feeding practices, 24-hour recall, and diet quality assessment using the Diet Quality Index associated with the Digital Food Guide were collected at baseline and after the intervention. Dietary pattern improvement was defined as an increase of at least 5 points in Diet Quality Index associated with the Digital Food Guide. Results: Understanding of food labels increased, and the dietary patterns on weekdays and weekends improved by 33 and 37%, respectively. The intake of legumes, milk, dairy products, fruits, and vegetables increased (adequacy components). However, intakes of nuts and whole grains were low, and intake of moderation components was high. Conclusion: The program improved the dietary patterns of adolescents, making it a viable and inexpensive method to prevent disease and improve health and quality of life. In addition, the Diet Quality Index associated with the Digital Food Guide has proven to be a good nutritional tool for assessing changes in food intake and for guiding future counseling and nutritional intervention actions for this population.
  • Capacitação de adolescentes com diabetes tipo 1 para a contagem de carboidratos sem a ajuda dos pais Original Articles

    GABRIEL, Beatriz Diniz; ALBUQUERQUE, Cristiano Tulio; CONSOLI, Marcella Lobato Dias; MENEZES, Patrícia Amaral Fulgêncio da Cunha; REIS, Janice Sepúlveda

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivo: Desenvolver e avaliar a eficácia de um programa de educação nutricional para capacitar adolescentes com diabetes tipo 1 na contagem de carboidratos sem ajuda dos pais. Métodos: Dezenove adolescentes com diabetes tipo 1 de um centro de diabetes participaram de quatro encontros quinzenais de uma hora, com palestras e discussões sobre alimentação saudável, importância dos nutrientes na glicemia, tamanho das porções, substituições de alimentos e contagem de carboidratos. Todos os encontros foram finalizados com exercícios para verificar o aprendizado. Os adolescentes foram acompanhados por um ano após a intervenção. Resultados: Todos os pacientes tiveram 100% de sucesso em todas as etapas do programa e começaram a contagem de carboidratos nas refeições principais. Não houve diferença no estado nutricional e doses totais diárias de insulina antes e depois do estudo. Após 12 meses, 68% dos adolescentes contavam carboidratos em todas as refeições, 16% nos lanches extras, e 16% tinham interrompido a nova terapia. Oitenta por cento dos pais estavam satisfeitos com o programa e acreditavam que os adolescentes estavam capacitados para nova terapia. Conclusão: Após um programa de educação nutricional, de curta duração, foi possível capacitar adolescentes na contagem de carboidratos sem a presença constante dos pais.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To develop and evaluate the effectiveness of a nutrition education program to enable adolescents with type 1 diabetes to count carbohydrates without the parents' help. Methods: Nineteen adolescents with type 1 diabetes from a diabetes center participated in four fortnightly meetings of one hour, with lectures and discussions about healthy nutrition, importance of nutrients for blood glucose, portion sizes, food replacements, and carbohydrate counting therapy. All meetings ended with exercises to check the learning. Adolescents were followed for one year after the intervention. Results: All participants were 100% successful in all the steps of the program and started carbohydrate counting in the main meals. Nutritional status and total daily insulin doses before and after the study did not differ. After 12 months, 68% of the adolescents counted carbohydrates at all times, 16% did so in extra snacks, and 16% were suspended from the new therapy. Eighty percent of the parents were satisfied with the program, believing teenagers were trained in the new therapy. Conclusion: A short nutrition education program successfully trained adolescents to count carbohydrates without the parents' help.
  • Barreiras e fatores promotores do consumo de frutas e hortaliças entre usuários do Programa Academia da Saúde Artigos Originais

    FIGUEIRA, Taís Rocha; LOPES, Aline Cristine Souza; MODENA, Celina Maria

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivo: Investigar barreiras e fatores promotores do consumo de frutas e hortaliças entre usuários do Programa Academia da Saúde. Métodos: Estudo qualitativo conduzido em seis polos do Programa Academia da Saúde em Belo Horizonte, Minas Gerais. Foram realizadas entrevistas semiestruturadas com 62 usuários. A análise de conteúdo foi desenvolvida com auxílio dosoftware NVivo10. Resultados: As principais barreiras identificadas foram: comércio inadequado, baixo poder aquisitivo, preço, carência de iniciativas públicas, falta de tempo, preguiça, fruta ser considerada apenas uma alternativa alimentar e não realizar o jantar. Os fatores promotores mais citados foram: saúde, prevenção/controle de doenças, gostar, hortaliça ser considerada como parte da refeição, criação e origem familiar, melhoria da situação financeira, comércio próximo e estratégias de compra. Conclusão: É necessário ampliar o acesso às frutas e às hortaliças por meio do fortalecimento das iniciativas públicas para aumento da produção e diminuição dos preços desses alimentos e ampliação do comércio local. As intervenções educativas devem focar a construção de outros sentidos para o consumo que não se restrinjam ao discurso saúde-doença e soluções viáveis que facilitem o consumo de frutas e hortaliças no cotidiano, seja pela proposição de estratégias de aquisição de frutas e hortaliças ou pela ampliação de habilidades culinárias para preparações mais práticas.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To investigate promoters and barriers to fruit and vegetable consumption among Health Academy Program's users. Methods: This qualitative study was conducted in six Health Academy Program's units in Belo Horizonte, Minas Gerais. Semi-structured interviews were conducted with 62 users. Content analysis was performed using the software NVivo10. Results: The main barriers to fruit and vegetable consumption were: limited access, low purchasing power, price, lack of public initiatives, lack of time, laziness, fruit being considered no more than a food alternative, and not having supper. The most common promotion factors were: health, disease prevention/control, taste, vegetable being considered part of a meal, family habit and background, raise in income, nearly outlets, and purchasing strategies. Conclusion: It is necessary to expand access to fruits and vegetables by strengthening public initiatives that reduce prices and increase production and the number of outlets. Educational interventions should focus on creating reasons for consuming not limited to the health-disease discourse and viable solutions that facilitate the daily intake of fruits and vegetables, either by developing strategies for the acquisition of fruits and vegetables or by expanding the cooking skills to include more practical preparations.
  • Evaluación de menús ofertados em comedores escolares: comparación entre colegios públicos, privados y concertados Original Articles

    CASTRO, Marta; RÍOS-REINA, Rocío; UBEDA, Cristina; CALLEJÓN, Raquel Maria

    Resumo em Espanhol:

    RESUMEN Objetivo: Evaluar los menús ofertados en los colegios públicos, privados y concertados de la ciudad de Sevilla (España) para los diferentes grupos de edad escolar. Métodos: Se consideró un total de 86 colegios, incluyendo centros públicos, privados y concertados, representando a todos los distritos de la ciudad. Cuatro colegios disponían de cocina propia, mientras el resto tenían contratado un catering. Los menús iban dirigidos a escolares de entre 3 a 16 años. Se evaluó el grado de cumplimiento de las recomendaciones respecto a la frecuencia mensual de los distintos grupos de alimentos, repetición de recetas, variabilidad de técnicas culinarias y equilibrio nutricional. Para el tratamiento estadístico se utilizó el programa Statistica 7. Resultados: En la mayoría de comedores escolares la oferta de frutas, verduras y legumbres era deficitaria a diferencia de los postres lácteos, carnes y patatas. Se observaron diferencias significativas entre los tres tipos de colegio respecto a la frecuencia mensual de alimentos, siendo los públicos los que más se ajustaban a las recomendaciones. La mayoría de los comedores evaluados no aportaban menús suficientemente detallados así como se observó falta de variedad de técnicas culinarias. La energía no se ajustaba a las necesidades de todos los grupos de edad y la distribución de macronutrientes sólo era adecuada en el 50% de los menús. Conclusión: Aunque se ha observado una evolución favorable de los menús respecto a estudios anteriores hay que seguir trabajando en aumentar la oferta de frutas y verduras, disminuir el aporte de lípidos y proteínas, así como adaptar la energía de los menús a los diferentes grupos de edad.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To evaluate menus offered in public, private and charter schools in the city of Seville (Spain) for different groups of school children. Methods: A total of 86 schools were evaluated, including public, private and charter schools, which represented every district of the city. Four schools possessed their own kitchen, while the others had hired a catering service. The menus were aimed at school children aged between 3 and 16 years. The adequacy of menus regarding the monthly frequency of the different food groups, recipe repetition, variability of cooking techniques and nutritional balance were evaluated according to the recommendations. Statistica 7 software was used for statistical analysis. Results: In most school cafeterias fruits, vegetables and legumes supply was defincient compared to dairy desserts, meats and potatoes. Significant differences regarding the monthly food frequency were observed between the three types of school, being the public schools the ones the most followed the recommendations. Most school cafeterias evaluated did not provide sufficiently detailed menus and a lack of variety of culinary techniques was observed.The calories offered did not meet the needs of all age groups and macronutrient distribution was only adequate in 50% of the evaluated menus. Conclusion: Although there has been a favourable evolution of menus from previous studies, further work is needed to increase the offer of fruits and vegetables, to reduce the intake from lipids and protein, as well as to adapt the calories of the menus to the different age groups.
  • Atenção nutricional no pré-natal e no puerpério: percepção dos gestores da Atenção Básica à Saúde Artigos Originais

    LAPORTE-PINFILDI, Anna Sylvia de Campos; ZANGIROLANI, Lia Thieme Oikawa; SPINA, Natália; MARTINS, Paula Andrea; MEDEIROS, Maria Angélica Tavares de

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivo: Avaliar a percepção dos gestores quanto à atenção nutricional ao pré-natal e ao puerpério na rede básica de município da Baixada Santista, São Paulo, segundo estrutura e processo. Métodos: Realizou-se censo das 28 unidades básicas da área insular por meio de entrevistas com gestores. Avaliou-se a atenção nutricional segundo infraestrutura, processo de trabalho e vigilância alimentar e nutricional. Resultados: A inserção do nutricionista foi o principal componente insuficiente da dimensão estrutura, interferindo negativamente na atenção nutricional para 60% dos gestores. Encontrou-se baixa conformidade para as seguintes variáveis da dimensão processo: cálculo do índice de massa corporal (35%), acompanhamento do estado nutricional na curva índice de massa corporal/semana gestacional (46%) e realização de aconselhamento nutricional individualizado no pré-natal (14%). Conclusão: A atenção nutricional pré-natal e puerperal é insatisfatória para alcançar a integralidade do cuidado. Faz-se necessário sensibilizar gestores locais e capacitar equipes de saúde para assegurar a efetividade de tais ações em Santos.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To evaluate the perception of managers regarding the nutritional care to prenatal and postpartum in Primary Health Units in Southern,São Paulo, Brazil. Methods: It was conducted a census of 28 Primary Health Units from the insular area, using interviews with managers. The nutritional care was assessed according to infrastructure, work process and food and nutrition surveillance. Results: The insertion of dietitians was the main insufficient component of dimension structure, interfering negatively on nutritional care for 60% of managers. It was founded low compliance for the following variables of the process dimension: calculate the body mass index (35%), monitoring of nutritional status in body mass index/gestational week curve (46%) and conducting individualized nutritional counseling in antenatal (14%). Conclusion: Prenatal and postpartum nutritional care is unsatisfactory to achieve comprehensive care. It is necessary to sensitize local manager's awareness and qualify the health teams to ensure the effectiveness of such actions in Santos.
  • Propriedades funcionais e teste sensorial de concentrado proteico do soro do leite adoçado com rebaudiosídeo A Original Articles

    MILANI, Paula Gimenez; DACOME, Antonio Sérgio; NALESSO, Cândyce Camile Fortuna; FIORENTI, Cássia Almeida; COSTA, Cecília Edna Mareze da; COSTA, Silvio Claudio da

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivo: Obtenção de um concentrado proteico do soro do leite por meio de processos de separação por membranas, adoçado com rebaudiosídeo A, análise sensorial em humanos e avaliação de propriedades funcionais em modelos de ratos induzidos por estreptozotocina. Métodos: Foram produzidos dois concentrados, mas apenas o segundo, que apresentou teor proteico de 74,3 e 17,3% de lactose, foi utilizado na suplementação de animais diabéticos. Esse concentrado foi obtido a partir da concentração em sistema de osmose reversa (180 Daltons), seguida de nanofiltração em membrana de 500 Daltons e secagem emspray dryer de uma solução a 5% do primeiro concentrado desenvolvido. O concentrado foi adoçado com rebaudiosídeo A (26 mg de rebaudiosídeo A/100 g de concentrado) obtido por meio da extração, separação e purificação das folhas de Stevia rebaudiana. Todos os processos foram realizados no Núcleo de Estudos em Produtos Naturais, da Universidade Estadual de Maringá. Foram estabelecidos três grupos experimentais (n=6): dois de animais diabéticos, um controle e outro suplementado; e um grupo de animais não diabéticos controle. O grupo suplementado recebeu o concentrado adoçado com rebaudiosídeo A na dose de 100 mg/kg peso corporal/dia, por sonda esofágica, por um período de 35 dias. Em todos os grupos, foram avaliadas semanalmente as glicemias de jejum e no estado alimentado, e o peso corporal. Ao final do período de suplementação, os parâmetros plasmáticos de glicose, colesterol total, triglicérides e da frutosamina; os valores séricos de aspartato aminotransferase e alanina aminotransferase e a ingestão hídrica e alimentar foram analisados. Órgãos e tecidos foram retirados e pesados a fim de se avaliarem alterações de massa e anatômicas. Resultados: O produto formulado apresentou 74% de proteínas e 17% de lactose e apresentou perfil sensorial satisfatório por meio da adição de 26 mg de rebaudiosídeo A/100 g de concentrado. A suplementação do produto reduziu a hiperglicemia, os níveis plasmáticos de frutosamina, triglicérides e colesterol total e ainda melhorou o ganho de peso corporal dos ratos diabéticos induzidos. Conclusão: Os processos de separação por membranas utilizados neste estudo proporcionaram a obtenção eficiente de um concentrado proteico do soro do leite, com teor proteico importante, superior a 70% e com baixo teor de lactose. A adição de rebaudiosídeo A ao produto na concentração de 26 mg/100 g de rebaudiosídeo A proporcionou dulçor equivalente ao da sucralose, com perfil sensorial satisfatório, o que indica que esse edulcorante natural não calórico tem potencialidade para substituir os artificiais. O produto obtido (concentrado proteico do soro do leite adoçado com rebaudiosídeo A) apresentou propriedades funcionais importantes, reduzindo alguns distúrbios metabólicos decorrentes dessa síndrome.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To develop a natural dietary product with functional benefits for diabetic patients. Whey protein concentrate was obtained through the separation membrane processes and sweetened with rebaudioside A. This product was submitted to sensory testing in humans and used to evaluate possible functional properties in male Wistar rats models with diabetesMellitus induced by streptozotocin. Methods: Two concentrates were produced. Only the second showed protein content of 74.3 and 17.3% of lactose was used as supplementation in induced diabetic rats. This concentrate was obtained from the concentration by reverse osmosis system (180 k Daltons), followed by nanofiltration in a 500 k Daltons membrane and spray drying at 5.0% solution of the first concentrate developed. The concentrate was sweetened with rebaudioside A (rebaudioside A 26 mg/100 g concentrate). All procedures were performed at the Center for Studies in Natural Products, at the Universidade Estadual de Maringá. Three experimental groups were established (n=6): two groups of diabetic animals, one control group and one supplemented group; and a control group of normal mice (non-diabetic). The supplemented group received concentrates sweetened with rebaudioside A in a dose of 100 mg/kg bw/day by an esophageal tube for 35 days. Fasting, the fed state and body weight were assessed weekly for all groups. At the end of the supplementation period, the following were analyzed: plasma parameters of glucose, total cholesterol, triglycerides and fructosamine; the serum levels of aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase, water and food intake. Organs and tissues were removed and weighed to assess mass and anatomical changes. Results: The product presented 74% of proteins and 17% of lactose and showed satisfactory sensory testing by the addition of 26 mg of rebaudioside A/100 g concentrate. Supplementation of the product reduced hyperglycemia, plasma fructosamine levels, triglycerides and total cholesterol, and improved body weight gain of streptozotocin-induced diabetic rats. Conclusion: Whey protein concentrate with substantial content of protein (above 70%) and low lactose was obtained through the membrane separation processes. The addition of rebaudioside A at the concentration of 26 mg/100 g rebaudioside A proved to be as sweet as sucralose with satisfactory sensory testing, which indicates that this is a non-caloric natural sweetener that can replace artificial sweeteners. The product (whey protein concentrate sweetened with rebaudioside A) presented important functional properties and reduced the metabolic disorders caused by the syndrome.
  • Análise bibliométrica de trabalhos de conclusão de cursos de Nutrição do Rio Grande do Norte Original Articles

    MENÊZES, Taiana Brito; BORGES, Lívia Samila Bezerra; SANTOS, Letícia Mendes; NORO, Luiz Roberto Augusto

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivo: Analisar o perfil da produção acadêmica dos cursos de Nutrição do Rio Grande do Norte a partir dos trabalhos de conclusão de curso. Métodos: Estudo bibliométrico realizado com trabalhos de conclusão de cinco cursos de graduação em Nutrição do estado do Rio Grande do Norte nos anos de 2013 e 2014. Foram coletadas as seguintes variáveis: instituição de origem, título do trabalho, número de autores, titulação do professor orientador, modelo do trabalho, núcleo de saberes de interesse, tipo de estudo, cenário de realização, submissão a comitê de ética e descritores. Foi realizado o teste Qui-quadrado de Pearson para a variável núcleo de saberes de interesse, atribuindo-se nível de significância ao valor de p≤0,05 e um intervalo de confiança de 95%. Resultados: Dos 195 trabalhos analisados, 79,0% foram desenvolvidos em universidades. Observou-se maior frequência de trabalhos na forma de artigos científicos (68,2%), desenvolvidos por um único aluno (65,6%), orientados por professores mestres (57,9%), com desenho de estudo transversal (48,2%) e sem necessidade de submissão a comitê de ética em pesquisa (49,2%). A mediana de adequação dos descritores correspondeu a 50,0%. Conclusão: Foi possível destacar como característica predominante dos trabalhos de conclusão de curso a abordagem quantitativa, sendo o núcleo de saberes de interesse mais pesquisado a saúde coletiva. Foram identificadas fragilidades metodológicas que sugerem a necessidade de fortalecer a metodologia científica na graduação, tendo em vista os importantes benefícios advindos da pesquisa como metodologia ativa.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Objective: To evaluate the profile of academic production of undergraduates in Nutrition courses in the state of Rio Grande do Norte, Brazil. Methods: The bibliometric study was conducted with undergraduate final research projects from five courses in Nutrition in the state of Rio Grande do Norte during 2013 and 2014. The following variables were collected: institution, title of project, number of authors, academic degree of the advisor, study design, area of study interest, type of study, study setting, submission to the ethics committee, and keywords. Pearson's Chi-square test was used to assess the variable area of study interest with a significance level at p≤0.05 and 95% confidence interval. Results: Of the 195 projects analyzed, 79.0% were developed at universities. We found a higher frequency of academic articles (68.2%) developed by a single student (65.6%), advised by a professor with a Masters degree (57.9%), with a cross-sectional study design (48.2%), and without submission to the research ethics committee (49.2%). The mean adequacy of keywords was 50.0%. Conclusion: The quantitative approach was the most predominant characteristic of the final research projects and the most frequently researched area of knowledge was public health. The methodological approaches of the research projects were considered weak, which suggests the need to improve the quality of scientific methodology during undergraduate studies, considering the important benefits derive from researches as an active methodology.
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