Acessibilidade / Reportar erro
Revista Brasileira de Zootecnia, Volume: 37, Número: 11, Publicado: 2008
  • Seleção de genótipos de amendoim forrageiro para cobertura do solo e produção de biomassa aérea no período de estabelecimento utilizando-se metodologia de modelos mistos Forragicultura

    Assis, Giselle Mariano Lessa de; Valentim, Judson Ferreira; Carneiro Júnior, José Marques; Azevedo, José Marlo Araújo de; Ferreira, Aliedson Sampaio

    Resumo em Português:

    Objetivou-se estimar parâmetros genéticos e selecionar genótipos de amendoim forrageiro para maior cobertura do solo e produção de biomassa aérea durante o período de estabelecimento nas condições ambientais do Acre. A área experimental foi estabelecida em dezembro de 2005. O experimento foi realizado em delineamento de blocos ao acaso com quatro repetições utilizando-se 21 genótipos de amendoim forrageiro, incluindo três cultivares (Amarillo, Alqueire 1 e Belmonte). A seleção dos genótipos foi realizada considerando a cobertura do solo e a produção de matéria seca. As avaliações de cobertura do solo foram realizadas entre janeiro e outubro de 2006, em intervalos de quatro semanas. A produção de matéria seca foi mensurada 304 dias após o plantio. Os componentes de variância foram estimados pelo Método da Máxima Verossimilhança Restrita (REML) e os valores genotípicos foram preditos pelo método da Melhor Predição Linear Não-Viesada (BLUP), conforme metodologia dos modelos mistos. Verificou-se a presença de variabilidade genética para ambas as características. As herdabilidades individuais foram de magnitude mediana, com valores de 0,36 a 0,58 para as características cobertura do solo e produção de matéria seca, respectivamente. A maior variabilidade entre os genótipos para cobertura do solo ocorreu entre a 12ª e a 16ª semana após o plantio, indicando que esse intervalo é o mais adequado para a seleção de genótipos de cobertura mais rápida do solo. Os valores genotípicos para produção de matéria seca variaram de 1.609 a 4.132 kg/ha para os genótipos BRA 015083 e BRA 040550, respectivamente. Os genótipos selecionados para maior cobertura do solo e produção de biomassa aérea durante o período de estabelecimento foram Belmonte, Amarillo, BRA 040550, BRA 039187, Alqueire 1, BRA 039799 e BRA 035033.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to estimate genetic parameters and to select genotypes of forage peanut with greater ground cover and aerial biomass production during establishment period in the environmental conditions of Acre. The experiment was planted in December/2005, in a randomized block with four repetitions. Twenty one genotypes of forage peanut were evaluated, including three cultivars: Amarillo, Alqueire 1, and Belmonte. Genotype selection was based on ground cover and dry matter production. The ground cover evaluations took place between January and October 2006, at intervals of approximately four weeks. The dry matter production was measured 304 days after planting. The variance components were estimated by Restricted Maximum Likelihood Method (REML) and genotypic values were predicted by Best Linear Unbiased Prediction (BLUP), according the methodology of mixed models. Presence of genetic variability was verified for both traits. Individual heritabilities in the wide sense were of medium magnitude, presenting values of 0.36 to 0.58 for the traits ground cover and dry matter production, respectively. The largest variability among genotypes for ground cover occurred between the 12th and 16th week after planting, indicating that this interval is the most appropriate to select genotypes that cover the ground more quickly. Genotypic values for dry matter production ranged from 1,609 to 4,132 kg/ha for genotypes BRA 015083 and BRA 040550, respectively. The genotypes selected for greater ground cover and aerial biomass production during establishment period were Belmonte, Amarillo, BRA 040550, BRA 039187, Alqueire 1, BRA 039799 and BRA 035033.
  • Padrões de uso do tempo por novilhos em pastagem consorciada de azevém anual e aveia-preta Forragicultura

    Baggio, Carolina; Carvalho, Paulo César de Faccio; Silva, Jamir Luís Silva da; Rocha, Lemar Maciel da; Bremm, Carolina; Santos, Davi Teixeira dos; Monteiro, Alda Lucia Gomes

    Resumo em Português:

    Com objetivo de avaliar o comportamento de pastejo de novilhos de corte, foi desenvolvido um experimento em pastagem de azevém anual (Lolium multiflorum Lam) e aveia-preta (Avena strigosa Schreb) submetida a quatro alturas de manejo (10, 20, 30 e 40 cm). Adotou-se o delineamento de blocos completos casualizados, com três repetições. O registro dos dados foi realizado durante o período diurno, por observação visual, em três datas de avaliação: duas no estádio vegetativo e uma no estádio reprodutivo. Avaliaram-se os tempos de pastejo, de ruminação e de outras atividades; o número e o tempo de duração das refeições; e o número e o tempo de duração dos intervalos de refeições. Com o aumento da altura do pasto, os animais reduziram o tempo de pastejo e o tempo de duração da refeição, mas aumentaram o tempo de ruminação. O tempo gasto em outras atividades, o número de refeições e a duração e o número de intervalos não diferiram entre as alturas impostas. O comportamento de pastejo dos animais é influenciado pela altura do pasto.

    Resumo em Inglês:

    Aiming to assess the steer grazing behavior, an experiment was carried out with pastures composed by italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) and black oat (Avena Strigosa Schreb) submitted to different sward heights (10, 20, 30, and 40 cm). The sward heights were distributed in an experimental randomized block design with three replicates. Data was recorded by visual assessment, from sunrise until sundown, in three evaluation dates, two in the vegetative stage and one in the reproductive stage. The evaluated variables were grazing time, rumination time, idling time, number and length of meals, and number and length of meals intervals. Results indicated that with increasing sward height the animals reduced grazing time and the meal length as well, however, the ruminating time increased. The variables such as idling time, number of meals and number/length of intervals were not influenced by the sward surface height. The results showed changes in the animal grazing behavior due to the variations in sward height management.
  • Comportamento ingestivo de cordeiras em pastagem consorciada de inverno sob diferentes intensidades de desfolha Forragicultura

    Glienke, Carine Lisete; Rocha, Marta Gomes da; Confortin, Anna Carolina Cerato; Pötter, Luciana; Costa, Vagner Guasso da; Rossi, Guilherme Ebling

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a relação entre a estrutura do pasto, as variáveis ambientais e o comportamento ingestivo de cordeiras Ile de France × Texel em pastagem consorciada de aveia-preta (Avena strigosa Schreb.), azevém (Lolium multiflorum Lam.) e trevo-vermelho (Trifolium pratense L.) sob quatro intensidades de desfolha (muito alta, alta, média e baixa). Utilizaram-se pastejos intermitentes considerando a soma térmica de 300 graus-dia como critério para determinar os intervalos de pastejo. As avaliações do comportamento ingestivo foram feitas por meio de observação visual em quatro períodos contínuos de 24 horas realizados no período de maio a outubro de 2006. O maior tempo de pastejo ocorreu na intensidade baixa. Altas intensidades de desfolha ocasionaram aumento da densidade populacional de perfilhos de azevém e não alteraram o peso desses perfilhos. A massa de bocados e a qualidade da dieta selecionada pelas cordeiras foram semelhantes entre as intensidades testadas. Em pastagem de aveia+azevém+trevo-vermelho, quando o intervalo de pastejo é determinado pela soma térmica de 300 graus-dia, a utilização de intensidades de desfolha que variam de baixa a muito alta não altera o comportamento ingestivo de cordeiras. O comportamento ingestivo é afetado pelo ciclo do pasto e pelo fotoperíodo e a seletividade dos animais reduz ao final do período de utilização da pastagem, quando ocorre aumento no tempo de pastejo e na distância percorrida em busca de locais de alimentação.

    Resumo em Inglês:

    The relationship between the pasture structure, environmental variables and the ingestive behavior of crossbred Ile de France-Texel lambs on a mixed winter pasture of oats (Avena strigosa Schreb.), Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.), and red clover (Trifolium pratense L.) under four grazing intensities ('very high', 'high', 'average', and 'low') was evaluated. Intermittent grazing was used, considering the thermal sum of 300 degree-days to determine the grazing interval. The evaluations of ingestive behavior were made by visual observation, in four continuous periods of 24 hours, conducted from May to October 2006. The highest grazing time occurred in 'low' grazing intensity. The 'high' grazing intensity increased Italian ryegrass density of tillers, without altering the tiller weight. The grazing intensity did not affect the bite weight and the diet quality selected by the animals. Using oats+Italian ryegrass+red clover pasture with a grazing interval determined by the thermal sum of 300 degree-day, grazing intensities can vary from 'low' to 'very high' without modify the lamb ingestive behavior. Ingestive behavior variables is affected by the grazing cycle and photoperiod. At the end of the grazing cycle the selectivity of the grazing animals is reduced, increasing both the time dedicated to grazing and the distance covered on the search for food patches.
  • Fracionamento de carboidratos e compostos nitrogenados de genótipos de capim-elefante aos 56 dias de rebrota Forragicultura

    Lima, Erico da Silva; Silva, José Fernando Coelho da; Vásquez, Hernán Maldonado; Araújo, Saulo Alberto do Carmo; Rocha, Tiago Cunha; Costa, Dorival Pereira Borges da

    Resumo em Português:

    Objetivou-se neste estudo determinar as frações de carboidratos e de compostos nitrogenados de genótipos de capim-elefante, em um único corte aos 56 dias de idade, na primavera. Avaliaram-se 12 genótipos de capim-elefante em um delineamento de blocos ao acaso com três repetições, no qual a parcela experimental foi composta de quatro linhas com 3 m de comprimento, espaçadas 1 m e adubadas com 100 kg de P2O5, 100 kg de N, 60 kg de K2O e 25 kg de micronutrientes/ha. As frações de carboidratos A + B1, B2 e C diferiram entre os genótipos. Os genótipos CNPGL 92-94-01, CNPGL 92-70-02, CNPGL 91-06-02, CNPGL 91-25-01, CNPGL 93-32-02 e Cameroon apresentaram os menores valores da fração C de carboidratos. Entre as frações nitrogenadas, apenas as frações B3 e C apresentaram diferenças. Os menores valores da fração C nitrogenada foram observados nos genótipos CNPGL 92-70-02, Napier, CNPGL 94-07-02 e CNPGL 91-25-01.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to determine carbohydrates and nitrogen compounds fractions of genotypes of elephant grass in a single cut at 56 days of regrowth, in the spring season. Twelve elephant grass genotypes were evaluated in a in randomized block design with three replications, in which the experimental plot consisted of four lines with 3 m length, spaced 1 m and fertilized with 100 kg of P2O5, 100 kg of N, 60 kg K2O and 25 kg of micronutrients/ha. Carbohydrates fractions A + B1, B2 and C differed among genotypes. The genotypes CNPGL 92-94-01, 92-70-02 CNPGL, CNPGL 91-06-02, CNPGL 91-25-01, 93-32-02 CNPGL and Cameroon showed the lowest values of carbohydrates C fraction. Among the nitrogen compounds fractions, only B3 and C fractions showed differences. The lowest values of nitrogen compounds C fraction were observed in genotypes CNPGL 92-70-02, Napier, CNPGL CNPGL 94-07-02 and 91-25-01.
  • Produção e valor nutritivo do capim-tanzânia fertilizado com nitrogênio e fósforo Forragicultura

    Patês, Neusete Maria da Silva; Pires, Aureliano José Vieira; Carvalho, Gleidson Giordano Pinto de; Oliveira, Aline Cardoso; Foncêca, Marcelle Pereira; Veloso, Cristina Mattos

    Resumo em Português:

    O experimento foi realizado em casa de vegetação com o objetivo de avaliar o efeito da adubação nitrogenada e fosfatada sobre a produção de matéria seca (MS) da parte aérea e das raízes, o teor e a produção de proteína bruta (PB) e de fibra em detergente neutro (FDN). Utilizou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado em esquema fatorial 4 × 2, composto de quatro doses de nitrogênio (0, 50, 100 e 150 mg/dm³) e duas doses de P2O5 (0 e 45 mg/dm³) com quatro repetições. As sementes da gramínea foram estabelecidas em vasos com capacidade de 6,3 L, de modo que, após desbaste, permaneceram três plantas por vaso. Observou-se interação entre doses de nitrogênio e a produção de MS da parte aérea e de raízes. As produções estimadas de MS da parte aérea obtidas com associação de nitrogênio (0, 50, 100 e 150 mg/dm³) e P2O5 (45 mg/dm³) foram de 4,7; 18,5; 32,3 e 46,1 g/vaso e a produção de MS de raízes, de 6,3; 41,7; 77,1 e 112,5 g/vaso, respectivamente. As doses de nitrogênio e fósforo não influenciaram o teor de FDN, mas afetaram o de PB, que foi maior nas doses mais altas de nitrogênio sem adição de fósforo. A adubação com doses crescentes de nitrogênio associadas a P2O5 aumenta a produção e o valor nutritivo do capim-tanzânia.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was conducted in a greenhouse and aimed to evaluate the effect of N and P fertilization on dry matter (DM) production of shoots and roots, crude protein (CP) production and concentration, and neutral detergent fiber (NDF) concentration of Tanzania grass. It was used a completely randomized experimental design in a 4 × 2 factorial scheme, being four N doses (0, 50, 100, and 150 mg N/dm³) and two doses of P2O5 (0 and 45 mg P2O5/dm³), with four replicates. It was used pots with 6.3 L capacity, in which the grass seeds were sawed, leaving three plants in each pot. It was observed interaction among N and P doses for shoot and root DM production. Shoot DM production at the 45 mg of P2O5/dm³ dose were 4.7, 18.5, 32.3, and 46.1 g/pot whereas root production at the same P level were 6.3, 41.7, 77.1, and 112.5 g/pot, for 0, 50, 100, and 150 mg of N/dm³, respectively. There was no difference for NDF concentration as a function of N and P doses, but CP concentration increased with increasing N fertilization when P was not added. Increasing N fertilization in the presence of P fertilization increased the production and nutritive value of tanzaniagrass.
  • Resposta de pastagens perenes à adubação com chorume suíno: cultivar Tifton 85 Forragicultura

    Scheffer-Basso, Simone Meredith; Ellwanger, Marcelo de Faria; Scherer, Clênio Valdeni; Fontaneli, Roberto Serena

    Resumo em Português:

    O trabalho foi conduzido com o objetivo de verificar a resposta de uma pastagem de capim-tifton à adubação com chorume suíno (CS). O chorume suíno foi aplicado após os cortes em 15/10/2003 (emparelhamento), 24/11/2003, 10/1/2004 e 25/2/2004 nas doses de: 0, 15, 30 e 45 m³/ha/corte, totalizando 0, 60, 120 e 180 m³/ha na primavera-verão. Em 10/4/2004, foi realizado o último corte, quando não foi mais aplicado chorume suíno. A maior produção de MS (2.232 kg/ha) foi obtida no segundo corte (janeiro de 2004), com 30 m³/ha, 347% superior à obtida sem aplicação de chorume suíno. A resposta da produção total de MS à adubação com chorume suíno foi quadrática e resultou em produções de 1.397 (sem CS), 2.971 (15 m³), 4.696 (30 m³) e 4.714 (45 m³) kg/ha. A eficiência (24,5 kg MS/m³/ha) do chorume suíno não diferiu entre as doses aplicadas, mas variou de 5,6 a 49,7 kg MS/m³/ha entre os cortes. A extração máxima de nitrogênio foi de 28 kg N/ha (30 m³ ) e a recuperação de nitrogênio variou de 2% (quarto corte) a 12% (segundo corte). Os teores de PB e FDA foram afetados pela aplicação de chorume suíno e pela data de corte e variaram de 8,3 (sem chorume) a 10,7% (30 m³) no primeiro corte e de 45,9 (sem chorume) a 42,8% (45 m³) no último corte. A aplicação de chorume suíno é uma alternativa para aumentar a produção de pastagens de capim-tifton 85. Sugere-se a dose de 30 m³/ha como valor-referência para aplicação depois de cada corte ou pastejo.

    Resumo em Inglês:

    The work was carried out with the aim to verify the response of a cv. Tifton 85 pasture, in Depressão Central of Rio Grande do Sul state, to pig slurry (PS) fertilization, in the rates of 0, 15, 30 and 45 m³/ha/cutting, between October/03 and February/04, totalizing 0, 60, 120 e 180 m³/ha in the spring-summer. The PS was applied after cuttings, in: 15/10/2003 (uniformizing cutting), 11/24/2003, 1/10/2004 and 2/5/2004. The last cut was done in 4/10/2004 and then it was not applied PS. The highest production (2,232 kg DM/ha) was obtained in the second cutting (January/2004), with 30 m³/ha, a 347% higher than control. The total DM production response as function to PS was quadratic, being obtained 1,397 (without PS), 2,971 (15 m³), 4,696 (30 m³) and 4,714 (45 m³) kg/ha. The PS efficiency did not differ between the rates (24,5 kg DM/m³/ha) but it varied between cuttings, from 5.6 a 49.7 kg DM/m³/ha. The highest N extraction was 28 kg N/ha (30 m³) and the N recovery varied from 2% (fourth cutting) to 12% (second cutting). The CP and ADF content were affected by fertilization and cutting date, varying between 8.3 (without CS) to 10.7% (30 m³) in the first cutting and 45.9 (without PS) to 42.8% (45 m³) in the last cutting, respectively. The PS application is an alternative to increase the pasture production of cv. Tifton 85, being suggested the 30 m³/ha/cutting as reference-value.
  • Estimação de parâmetros genéticos em tamanho de leitegada de suínos utilizando análises de características múltiplas Melhoramento, Genética E Reprodução

    Barbosa, Leandro; Lopes, Paulo Sávio; Regazzi, Adair José; Torres, Robledo de Almeida; Santana Junior, Mário Luiz; Veroneze, Renata

    Resumo em Português:

    Registros de animais da raça Large White foram utilizados para estimar componentes de co-variâncias e parâmetros genéticos para a característica número de leitões nascidos como medida do tamanho de leitegada. Na obtenção dos componentes de co-variâncias e dos parâmetros genéticos, utilizou-se o método da Máxima Verossimilhança Restrita, com o algoritmo Livre de Derivadas, por meio do programa MTDFREML. O modelo misto continha o efeito fixo de grupo contemporâneo e os efeitos aleatórios genético aditivo direto e residual. Dados das primeiras quatro parições foram usados em duas análises: análises unicaracterísticas e análise multicaracterística separada em séries de análises bicaracterísticas, na qual cada parição foi tratada como característica diferente. As estimativas de herdabilidades aditivas diretas para as parições obtidas nas análises multicaracterísticas foram consistentes com as estimativas obtidas nas análises unicaracterísticas, que variaram de 0,14 a 0,20. Estimativas de correlação fenotípica foram menores que as correlações genéticas. As correlações genéticas foram menores que 0,75 em todas as parições, exceto entre a terceira e a quarta parição, cuja correlação foi alta (0,91). A menor correlação genética foi observada entre a primeira e a segunda ordem de parto (0,60).

    Resumo em Inglês:

    Data from the first four parities of Large White pigs were used to estimate (co)variance components and genetic parameters for litter size (LS) in single trait and multi-trait analyses. The (co)variance components and genetic parameters were estimated by restricted maximum likelihood using the MTDFREML program. LS in each parity was considered a different trait and the models included contemporary group as fixed effect and additive direct genetic and residual as random effects. Heritability estimates of LS in different parities in single trait analyses ranged from 0.14 to 0.20. Estimates of heritability in multi-trait analyses were similar to those obtained in single trait analyses. Phenotypic correlation estimates were lower than the genetic ones. Genetic correlations between parities were lower than 0.75, except for the estimate between the third and fourth parities, which was the highest one (0.91). The smallest genetic correlation (0.60) was observed between the first and second parities.
  • Fatores ambientais e estimativa de herdabilidade para o intervalo desmame-cio de fêmeas suínas Melhoramento, Genética E Reprodução

    Cavalcante Neto, Aderbal; Lui, Jeffrey Frederico; Sarmento, José Lindenberg Rocha; Ribeiro, Norma; Monteiro, José Mauro Costa; Tonhati, Humberto

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado com os objetivos de avaliar a influência de fatores ambientais e estimar a herdabilidade para a característica intervalo desmame-cio (IDC) de fêmeas suínas. Para isso, utilizaram-se 1.032 observações de 347 porcas Dalland (C-40), pertencentes a dois rebanhos. No modelo, incluíram-se como aleatórios os efeitos do pai e da mãe da porca e, como fixos, os efeitos do ano de parto, do rebanho e da estação de parição, bem como as co-variáveis idade da porca ao parto, tamanho da leitegada ao nascer e período de lactação. As estimativas dos componentes de variância e do parâmetro genético foram obtidas utilizando-se o aplicativo MTDFREML, que emprega a metodologia da máxima verossimilhança restrita livre de derivadas. A média foi de 5,3 dias, com um coeficiente de variação de 71,44%. O período de lactação teve influência linear sobre o IDC. Do mesmo modo, a regressão quadrática do IDC em relação à idade da porca ao parto foi significativa. O pai e a mãe foram importantes fontes de variação no intervalo desmame-cio, que, provavelmente pelo fato de acontecer tardiamente na vida do animal, não foi influenciado pelo rebanho, pelo ano e pela estação. A estimativa de herdabilidade para o primeiro intervalo desmame-cio foi de 0,11, o que indica que esta característica não apresentaria ganho genético satisfatório como resposta à seleção individual.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to evaluate the influence of environmental factors and to estimate the heritability of weaning-estrus interval in Dalland (C-40) sows in the Southeast of Brazil. Data consisting of 1,032 weaning-estrus intervals recorded in two herds were analyzed by a model that included the random effects of sire and dam and the fixed effects of year of farrowing, herd and the farrowing season, and the covariables age of sow at farrowing, litter size at birth and lactation length. Variance components were estimated by REML. Average and coefficient of variation of weaning estrus interval were respectively 5.3 days and 71.44%. Sire and dam effects were important sources of variation for the weaning-estrus interval. The linear effect of lactation length and the quadratic effect of the age of sow at farrowing on the weaning-estrus interval were also significant. The effects of year, season of farrowing and herd on the weaning-estrus interval were not significant, suggest that sows are less sensitive to these effects when they reach maturity. The heritability estimate was 0.11 and indicate that expected genetic gain by selection for reducing weaning-estrus interval will be low.
  • Estudos genéticos sobre a leitegada de suínos da raça Large White criados no Rio Grande do Sul Melhoramento, Genética E Reprodução

    Lourenço, Fernanda Fernandes; Dionello, Nelson José Laurino; Medeiros, Gil Carlos Rodrigo; Rosa, Valmir Costa da

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os parâmetros e as tendências genéticas de características reprodutivas de suínos da raça Large White. Utilizaram-se dados de número de leitões nascidos (NLN), número de leitões aos 21 dias (NLD), peso médio da leitegada ao nascimento (PMNasc), peso médio de leitegada ao desmame ajustado para 21 dias (PMD), ganho médio diário (GMD) e número de natimortos (NatMort) de uma amostra constituída de 12.840 leitegadas, registradas de 1989 a 2003, nos arquivos da Associação Brasileira de Criadores de Suínos - ABCS referentes ao estado do Rio Grande do Sul. As estimativas genéticas foram obtidas pelo Método REML utilizando-se um modelo que incluiu os efeitos genéticos diretos, maternos e comuns de leitegada, os efeitos fixos de grupo contemporâneo (granja, ano de nascimento dos leitões e estação do ano) e as co-variáveis número de partos da mãe, idade da mãe ao primeiro e idade da mãe ao último parto. Avaliaram-se ainda as tendências genéticas diretas e maternas por meio da regressão dos valores genéticos direto e materno sobre o ano de nascimento da mãe. A ANOVA para as tendências genéticas apresentou efeitos genéticos direto e materno para todas as características, exceto NLN, que não apresentou efeito materno. As tendências genéticas aditivas diretas e maternas, respectivamente, foram positivas para as características NLN (0,0019/0,0002 leitões/ano), NLD (0,0019/0,0005 leitões/ano); negativas para efeito aditivo direto; positivas para efeito materno em GMD (-0,0292/0,0162 g/ano), PMNasc (-6E-05/+4E-05 g/ano) e PMD (-0,0013/+0,0006 g/ano); e negativas para ambos os efeitos em NatMort (-0,0014/-0,0005 leitões/ano).

    Resumo em Inglês:

    Data from 12.840 litters, recorded from 1989 to 2003, were used to evaluate genetic parameters and genetic trends of reproductive traits in Large White pigs. Data were provided by the Swine Breeders Brazilian Association - ABCS and included records on litter size at birth (NLN), litter size at 21 days (NLD), average litter weight at birth (PMNasc), litter weight at weaning adjusted to 21 days (PMD), average daily weight gain (GMD) and number of stillbirth (NatMort). Variance components were estimated by REML using a model that included the contemporary group (herd-year-season of farrowing) and the covariates number of farrowings, age of the sow at the first and at the last farrowings as fixed effects; and the direct genetic, maternal, common litter and residual random effects. Direct genetic and maternal genetic trends were estimated by regression of breeding values on birth year of the dam. Genetic trends for direct and maternal genetic effects were significant for all traits, except for the maternal genetic effect for NLN. Estimates of direct and maternal genetic gains were, respectively, 0.0019 and 0.0002 piglets/year for NLN, 0.0019 and 0.0005 piglets/year for NLD, -0.0292 and 0.0162 g/year for GMD, -6E-05 and 4E-05 g/year for PMNasc, -0.0013 and 0.0006 g/year for PMD and -0.0014 and -0.0005 piglets/year for NatMort.
  • Níveis de fibra em detergente neutro em dietas para eqüinos Monogástricos

    Braga, Auro César; Araújo, Kleber Villela; Leite, Gilberto Gonçalve; Mascarenhas, Alessandra Gimenez

    Resumo em Português:

    Objetivou-se nesta pesquisa avaliar os efeitos de dois níveis de fibra em detergente neutro (FDN) da dieta (25 e 35%), provenientes de duas proporções de volumoso/concentrado (50:50 e 60:40), sobre a digestibilidade dos nutrientes, o pH fecal e os parâmetros sangüíneos de lactato, glicose, uréia, creatinina e fosfatase alcalina, visando estabelecer os níveis mínimos e seguros de fibra em dietas para eqüinos. Utilizaram-se cinco eqüinos sem raça definida, com 6 a 8 anos de idade e peso médio de 300 kg, alojados em gaiolas próprias para estudos de metabolismo. Os animais foram distribuídos em delineamento de quadrado latino 5 × 5, composto de cinco tratamentos (dois níveis de FDN, 25 e 35%, duas relações volumoso:concentrado, 50:50 e 60:40, e uma dieta controle, com relação 50:50 volumoso:concentrado) e cinco períodos. Cada período experimental teve duração de 15 dias (10 de adaptação e 5 de coleta de fezes e sangue e determinação do pH fecal). Os níveis de FDN utilizados neste experimento (25 e 35%) reduziram a digestibilidade dos componentes fibrosos (fração parede celular) da dieta, entretanto, não influenciaram os níveis sangüíneos de lactato, glicose, uréia, creatinina e fosfatase alcalina e o pH fecal. A dieta com 25% de FDN promoveu alteração no teor plasmático de fibrinogênio, portanto, pode aumentar a predisposição dos animais a quadros de laminite e cólica.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this research was to evaluate the effects of two levels of neutral detergent fiber (NDF) of the diet (25 and 35%) from two forage to concentrate (50:50 and 60:40) ratio on nutrient digestibility, fecal pH and blood parameters as lactate, glucose, urea, creatinine, fibrinogen and alkaline phosphatase, to establish minimum and safe levels of fiber in equines diets. Five horses without defined race, with 6 to 8 years old and average 300 kg BW, were housing in metabolism cages. The animals were distributed to 5 × 5 Latin square design, composed of five diets (two levels of NDF, 25 and 35%, two forage to concentrate ratio, 50:50 and 60:40, and a control diet, with 50:50 forage to concentrate ratio, and five periods. Each period lasted 15 days (10 of adaptation and 5 for collection of feces and blood and pH fecal determination). Neutral detergent fiber levels (25 and 35%) reduced the fiber components digestibility (cell wall fraction) of the diet, however, did not influence the levels of blood parameters as lactate, glucose, urea, creatinine and alkaline phosphatase and fecal pH. Diet with 25% of NDF promoted change in fibrinogen plasma level, therefore, may increase the susceptibility of animals to colic and laminitis problems.
  • Perfil bioquímico e nutricional do ácido glutâmico e da vitamina K no soro e no fígado de frangos de corte de 1 a 21 dias de idade Monogástricos

    Minafra, Cibele Silva; Moraes, George Henrique Kling de; Rodrigues, Ana Cláudia Peres; Silva, Fernanda Alvares da; Stringhini, José Henrique; Rezende, Cíntia Silva Minafra e

    Resumo em Português:

    Foram investigados os efeitos nutricionais de dois níveis de ácido L-glutâmico (L-Glu) combinados a quatro níveis de vitamina K (vit. K) no soro e no fígado de pintos de corte machos, Hubbard, de 1 dia de idade, criados em baterias aquecidas recebendo dieta básica purificada suplementada com 6,25 e 12,5% de ácido glutâmico combinados a 0,02; 0,2; 2,0 e 20,0 mg de vit. K/kg. Duzentas e cinqüenta e seis aves foram distribuídas em esquema fatorial 2 × 4, em delineamento inteiramente casualizado, com quatro repetições de oito aves. As concentrações de cálcio e a fosfatase alcalina (FA) no soro não diferiram aos 7, 14 e 21 dias de idade. Os níveis séricos de fósforo diferiram aos 21 dias de idade e foram maiores com 12,5% de ácido glutâmico. O peso de fígado foi maior nas aves alimentadas com a dieta com 6,25% de ácido glutâmico e 12,5% de ácido glutâmico + 0,02 mg vit. K/kg. Os níveis séricos de proteínas totais mantiveram-se muito abaixo do normal. As concentrações da enzima glutamato-piruvato transaminase (GPT) foram elevadas nas aves alimentadas com ácido glutâmico e vit. K nos níveis avaliados. A enzima alanina aminotransferase foi encontrada em concentração muito superior aos níveis considerados normais para aves alimentadas com dietas contendo ácido glutâmico e vitamina K nos níveis avaliados. Os níveis de vit. K estudados não afetaram a absorção de cálcio e fósforo e da enzima fosfatase alcalina nem o metabolismo do tecido ósseo. O nível de nitrogênio não-específico (ácido glutâmico) de 6,25% das dietas alterou o metabolismo do tecido ósseo, como resultado da maior concentração de fosfatase alcalina no soro das aves.

    Resumo em Inglês:

    Nutritional effects of two levels of L-glutamic acid (L-Glu) combined with four levels of vitamin K (vit. K) in serum and the liver of chicks of day-old broilers, male, Hubbard, raised in brooded batteries, receiving basic purified diet supplemented with 6.25 and 12.5% of L-Glu combined with 0.02, 0.2, 2.0 and 20.0 mg vit. K/kg. Two hundred and fifty birds were allotted to completely randomized design an in 2 × 4 factorial arrangement, with four replications of eight birds each. Calcium and alkaline phosphatase (AP) enzyme concentrations in serum did not differ at 7, 14 and 21 days old. Serum phosphorus levels differed at 21 days and were higher with 12.5% L-Glu. Liver weight was higher in birds fed diet with 6.25% L-Glu and 12.5% L-Glu + 0.02 mg vit. K/kg. Total serum protein remained far below normal levels. Concentrations of the alanine aminotransferase enzyme were high in birds fed L-Glu and vit. K in the evaluated levels. Serum concentrations of alanine aminotransferase enzyme was much higher than that levels considered normal for birds fed diets containing L-Glu and vit. K, in the evaluated levels. Vitamin K levels affected nor the absorption of calcium and phosphorus and the AP enzyme neither the bone tissue metabolism. No-specific nitrogen level (glutamic acid) of 6.25% of the diets changed the metabolism of bone tissue, as a result of the higher concentration of alkaline phosphatase enzyme in the serum of birds.
  • Relações metionina mais cistina digestível: lisina digestível em dietas suplementadas com ractopamina para suínos em terminação Monogástricos

    Pena, Sérgio de Miranda; Lopes, Darci Clementino; Rostagno, Horacio Santiago; Silva, Francisco Carlos de Oliveira; Donzele, Juarez Lopes

    Resumo em Português:

    O experimento foi realizado com o objetivo de determinar a relação metionina+cistina digestível:lisina digestível (met+cis:lis) para suínos machos castrados, selecionados geneticamente para deposição de carne magra na carcaça, sob suplementação com ractopamina (RAC) na fase de terminação. Foram utilizados 64 suínos com peso inicial de 84,68 ± 1,34 kg, distribuídos em delineamento experimental de blocos ao acaso. Os tratamentos consistiram de quatro dietas com relações de 0,54; 0,58; 0,62 e 0,66 de met+cis:lis suplementadas com RAC, oito repetições e dois animais por unidade experimental, durante um período de 28 dias. As relações met+cis:lis não influenciaram o consumo de ração, o ganho de peso diário, a conversão alimentar, a espessura de toucinho, a quantidade de carne magra, o peso da carcaça, a porcentagem de carne magra e o rendimento de carcaça dos suínos. As relações met+cis:lis influenciaram de forma quadrática as concentrações de colesterol total no lombo e de forma linear as concentrações de colesterol no toucinho. O menor teor de colesterol total foi observado nos suínos alimentados com a dieta com relação 0,66 met+cis:lis. Em suínos de 85 a 109 kg sob suplementação com ractopamina, a relação 0,54 met+cis:lis atende às exigências para melhor desempenho e melhores características de carcaça, enquanto, para menores níveis de colesterol no lombo e no toucinho, a relação é de 0,66 met+cis:lis.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was carried out to determine digestible methionine + cystine: digestible lysine (Met + Cys/Lys) ratio for barrows selected for deposition of lean meat in the carcass supplemented with ractopamine (RAC) in the finishing phase. Sixty-four barrows with 84.68 ± 1.34 kg BW was allotted to an experimental randomized block design, fed diets containing four Met + Cys/Lys ratio (0.54, 0.58, 0.62 and 0.66) supplemented with ractopamine, eight replications, during a period of 28 days. Met + Cys/Lys did not affect feed intake, average daily gain, feed conversion, fat thickness, lean meat amount, carcass weight, lean meat percentage and carcass yield of pigs. Met + Cys/Lys ratio influence quadraticaly the concentrations of total cholesterol in the loin and linearly the cholesterol concentrations in the subcutaneous fat. The lowest levels of total cholesterol were observed in pigs fed diet with 0.66 Met + Cys/Lys ratio. In pigs from 85 to 109 kg supplemented with ractopamine, the 0.54 Met + Cys/Lys ratio meets the requirement for better performance and better carcass traits, while to lower the cholesterol levels in the loin and subcutaneous fat the requirement is 0.66 Met + Cys/Lys ratio.
  • Níveis de triptofano digestível em rações para suínos machos castrados de alto potencial genético na fase dos 97 aos 125 kg Monogástricos

    Pereira, Adriana Aparecida; Donzele, Juarez Lopes; Oliveira, Rita Flávia Miranda de; Abreu, Márvio Lobão Teixeira de; Silva, Francisco Carlos de Oliveira; Martins, Mariana dos Santos

    Resumo em Português:

    Foram utilizados 80 suínos machos castrados, híbridos comerciais de alto potencial genético para deposição de carne na carcaça, para avaliar o efeito dos níveis de triptofano digestível para suínos dos 97,0 ± 2,81 aos 125,0 ± 3,31 kg. O delineamento experimental foi de blocos ao acaso com cinco tratamentos (0,124; 0,133; 0,142; 0,151 e 0,160% de triptofano digestível, correspondentes às relações de 16,5; 17,7; 18,9; 20,1 e 21,3% com a lisina digestível, cada um com oito repetições de dois animais. As rações e a água foram fornecidas à vontade. O ganho de peso melhorou de forma quadrática até o nível estimado de 0,144% de triptofano digestível. Os níveis de triptofano digestível não influenciaram o consumo de ração, a conversão alimentar, a espessura de toucinho e o rendimento de carne, mas afetaram de forma linear crescente o consumo de triptofano digestível. O nível de 0,144% de triptofano digestível, correspondente a uma relação com a lisina digestível de 19,2%, proporciona melhor resposta de ganho de peso em suínos machos castrados de alto potencial genético para deposição de carne na carcaça na fase dos 97,0 aos 125,0 kg.

    Resumo em Inglês:

    Eighty barrows, commercial hybrids of high genetic potential for lean meat deposition in the carcass, were used to evaluate the effect digestible tryptophan levels for pigs from 97.0 ± 2.81 to 125.0 ± 3.31 kg. A randomized experimental block design was used, with five treatments (0.124; 0.133; 0.142, 0.151 and 0.160% of digestible tryptophan, corresponding to digestible lysine ratio of 16.5, 17.7, 18.9, 20.1 and 21.3%), each one with eight replications of two animals. Diets and water were supplied ad libitum. Weight gain quadraticaly improved up to the estimated level of 0.144% of digestible tryptophan. Digestible tryptophan levels did not influence feed intake, feed:gain ratio, backfat thickness and lean meat yield. However, treatments linearly affected digestible tryptophan intake. Digestible tryptophan level of 0.144%, corresponding to a digestible lysine ratio of 19.2% provides the best weight gain in barrows with high genetic potential for lean meat deposition in the carcass in the phase from 97.0 to 125.0 kg.
  • Fontes de metionina em rações formuladas com base em aminoácidos totais ou digestíveis para frangas de reposição leves e semipesadas Monogástricos

    Rombola, Luiz Gustavo; Faria, Douglas Emygdio de; Deponti, Bruno José; Silva, Flávio Henrique Araujo; Faria Filho, Daniel Emygdio de; Junqueira, Otto Mack

    Resumo em Português:

    Foram conduzidos dois experimentos com o objetivo de avaliar a utilização de duas fontes de metionina (em pó ou líquida) em rações formuladas com base em aminoácidos digestíveis ou totais para frangas de reposição leves e semipesadas, nas fases inicial (de 1 a 6 semanas de idade) e de crescimento (de 11 a 16 semanas de idade). Em cada experimento, foram utilizadas 384 aves distribuídas em delineamento inteiramente ao acaso, em esquema fatorial 2 × 2 × 2, composto de duas linhagens (Hy-Line W36 e Hy-Line Brown), duas fontes de metionina (HMTBA - 88% e DL-Metionina - 99%) e dois critérios de formulação da dieta (aminoácidos totais e digestíveis), totalizando oito tratamentos, cada um com seis repetições de oito aves. Foram avaliados os consumos de ração, proteína bruta e energia metabolizável, o peso e ganho de peso corporal e a conversão alimentar das aves. Não houve interação entre os fatores para nenhuma das variáveis estudadas. As aves da linhagem Brown apresentaram maior consumo de ração, peso corporal e ganho de peso. As fontes de metionina e os critérios de formulação de ração não influenciaram as características de desempenho. As aves das linhagens W36 e Brown da linhagem Hy-Line apresentam diferentes perfis de desenvolvimento corporal. A metionina em pó (DL-metionina - 99%) ou a líquida (HMTBA - 88%), assim como os critérios de formulação de ração (aminoácidos totais ou digestíveis) proporcionam desempenho semelhante em aves de reposição.

    Resumo em Inglês:

    Two experiments were carried out to evaluate the use of two methionine sources (powder or liquid) in diets based on total and digestible amino acids for white and brown growing pullets at starter phase (1 to 6 weeks old) and grower phase (11 to 16 weeks old). In each experiment, 384 birds were distributed to a completely randomized design in a 2 × 2 × 2 factorial arrangement, composed of bird strain (Hy-Line W36 and Hy-Line Brown), source of methionine (HMTBA - 88% and DL-methionine - 99%) and criteria for diet formulation (total and digestible amino acids), totaling eight diets, each with six replications of eight birds each. The characteristics evaluated were: Feed intake and intakes of crude protein and metabolizable energy; body weight and average daily gain and feed conversion ratio of the birds. There was no interaction among the factors for any of the traits. Brown pullets strain showed higher feed intake, body weight and average daily gain. Methionine sources and the criteria for diet formulation did not influence the performance characteristics. Hy-Line W36 and Hy-Line Brown pullets showed different body development profile. Powder methionine (DL-methionine - 99%) or liquid (HMTBA - 88%) as well as the criteria for diet formulation (total or digestible amino acids) provide similar performance for growing pullets.
  • Desempenho bioeconômico de suínos em crescimento e terminação alimentados com rações contendo farelo de coco Monogástricos

    Siebra, José Evânio da Costa; Ludke, Maria do Carmo Mohaupt Marques; Ludke, Jorge Vitor; Bertol, Teresinha Marisa; Dutra Júnior, Wilson Moreira

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o desempenho de suínos em crescimento e terminação alimentados com rações contendo farelo de coco. Foram utilizados 20 suínos machos castrados mestiços Landrace × Large White com 19,7 ± 2,9 kg de peso vivo inicial e 89,2 ± 5,8 kg de peso vivo final distribuídos em delineamento de blocos casualizados com quatro tratamentos (0, 10, 20 ou 30% de farelo de coco) e cinco repetições. Avaliaram-se o desempenho, o ganho de peso médio diário, o consumo de ração médio diário e a conversão alimentar nas fases de crescimento (65 a 107 dias de idade) e crescimento-terminação (65 a 149 dias de idade). Os parâmetros econômicos avaliados foram a receita bruta média, o custo médio da alimentação, a margem bruta média e a rentabilidade média. Os melhores resultados de ganho de peso médio diário e receita bruta média na fase de crescimento foram obtidos com o nível de 22,5% de farelo de coco na ração. Na fase de crescimento-terminação, a receita bruta média no período total indica que é possível incluir 22,4% de farelo de coco em dietas para suínos formuladas com farelo residual de milho e farelo de soja.

    Resumo em Inglês:

    The objective was to evaluate the performance of growing- finishing pigs fed diet with coconut meal. Twenty crossbred Large White × Landrace barrows with initial 19.7 ± 2.9 kg BW and final 89.2 ± 5.8 kg BW were allotted to complete a randomized blocks design with four levels (0, 10, 20 or 30%) of coconut meal and five replications. Performance traits, as average daily weight gain, average daily feed intake and feed conversion ratio in grower phase (65 to 107 days old) and grower-finisher phase (65 to 149 days old) were evaluated. Economic parameters evaluated were: average gross income, average feed cost, gross margin and average return. The best results of average weight daily gain and average gross income in the grower phase were obtained with the level of 22.5% of coconut meal in the diet. In grower-finisher phase, the average gross income in total period indicates that it is possible to include 22.4% of coconut meal in diets for pigs raised with residual corn meal and soybean meal.
  • Alterações bromatológicas em soja e milho processados por extrusão Produção Animal

    Bertipaglia, Liandra Maria Abaker; Melo, Gabriel Maurício Peruca de; Sugohara, Atushi; Melo, Wanderley José de; Bertipaglia, Letícia Abaker

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos da temperatura do processo de extrusão sobre as características das frações nitrogenadas e dos carboidratos, do extrato etéreo, da digestibilidade in vitro da proteína e do fator antitríptico da soja e do milho. O experimento foi conduzido em delineamento experimental inteiramente casualizado, com três repetições, em esquema fatorial 5 × 4, composto de cinco combinações de soja e milho (100% soja; 75% soja e 25% milho; 50% soja e 50% milho; 25% soja e 75% milho; 100% milho, com base na matéria seca) e quatro temperaturas de extrusão (sem extrusão; e extrusão a 80, 100 ou 120ºC). O processo de extrusão promoveu aumento na fração lipídica e redução nos teores de fibra em detergente neutro (FDN) e fibra em detergente ácido (FDA), que variaram de acordo com a proporção de milho e soja e com a temperatura de processamento, conseqüentemente, os teores de proteína insolúvel em detergente neutro (PIDN) e proteína insolúvel em detergente ácido (PIDA) sofreram redução. A mesma tendência foi observada nos teores de lignina, que foram menores nas misturas com até 50% de soja, processadas a 120ºC. A extrusão, independentemente da temperatura, promoveu aumento da fração A dos carboidratos, tanto no milho como na soja. Nas frações B2 e C diminuíram com a maior participação de soja na mistura. A extrusão reduziu as frações nitrogenadas A, B1 e C, fato observado nas misturas contendo soja. O processamento promoveu aumento da fração B2, exceto no milho a 100%. Alterações menos significativas foram observadas na fração B3. O processamento por extrusão não altera a digestibilidade in vitro da proteína de milho e soja, no entanto, reduz a quantidade de inibidor de tripsina quando as misturas desses grãos são processadas a 120ºC.

    Resumo em Inglês:

    The effects of temperatures of extrusion process on characteristics of nitrogen and carbohydrates fractions, ether extract, in vitro protein digestibility and trypsin inhibitor factor of soybean and corn. The experiment was conducted in a completely randomized design, with three replicates in a 5 × 4 factorial arrangement, with five combinations of soybean and corn (100% soybean, 75 soybean and 25 corn, 50 soybean and 50 corn, and 25 soybean and 75 corn, 100% corn, %DM) and four temperatures of extrusion (without extrusion and extrusion at 80, 100 or 120ºC). The process of extrusion promoted increase in the lipid fraction and reduction in levels of neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF), which changed according to the proportion of soybean and corn and the temperature of processing, consequently, the levels of neutral detergent insoluble protein (NDIP) and acid detergent insoluble protein (ADIP) reduced. The same trend was observed in levels of lignin, which were lower in combinations with up to 50% of soybean, processed at 120ºC. The extrusion, regardless of temperature, promoted increasing of A fraction of carbohydrates. The B2 and C fractions decreased with the increase of soybean in the combinations. Extrusion reduced the A, B1 and C nitrogen fractions in combinations containing soybean. Extrusion increase B2 fraction except for 100% corn. Lesser alterations were observed in the B3 fraction. Extrusion did not alter in vitro protein digestibility of soybean and corn, however, reduces the amount of trypsin inhibitor factor of when the combinations of these grains are extruded at 120º C.
  • Substituição de milho por sorgo triturado ou extrusado em dietas para eqüinos Produção Animal

    Gobesso, Alexandre Augusto de Oliveira; D'Auria, Eliana; Prezotto, Lígia Dias; Rennó, Francisco Palma

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a substituição de milho triturado ou extrusado por sorgo triturado ou extrusado no concentrado utilizado em dietas para eqüinos. Utilizaram-se quatro éguas com peso médio de 450 kg e 24 meses de idade, sem raça definida, em um delineamento experimental quadrado latino 4 × 4, em esquema fatorial. Avaliaram-se a digestibilidade aparente total da dieta e dos nutrientes e o perfil metabólico dos animais considerando os valores plasmáticos de glicose e insulina pós-ingestão das dietas. As dietas contendo milho e sorgo extrusado proporcionaram coeficientes de digestibilidade total da matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), proteína bruta (PB), fibra em detergente neutro (FDN) e fibra em detergente ácido (FDA) maiores que os obtidos com dietas contendo estes ingredientes triturados. Os coeficientes de digestibilidade aparente total do amido foram semelhantes entre as dietas. A resposta glicêmica e insulinêmica foi maior quando fornecidas as dietas extrusadas, logo, o processamento provocou alterações no metabolismo dos eqüinos. A total substituição do milho pelo sorgo em dietas para eqüinos é possível, uma vez que os coeficientes de digestibilidade dos nutrientes e os níveis plasmáticos de glicose e insulina não diferiram entre as formas de processamento do sorgo testadas. A forma de processamento do milho e do sorgo por extrusão aumenta os coeficientes de digestibilidade do amido e melhora o potencial energético da dieta.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this work was to evaluate, the replacement of ground or extruded corn by sorghum ground or extruded in the concentrate used in diets for equines. Four mares with an average weight of 450 kg and 24 months of age, non-defined breed were distributed to a 4 × 4 Latin square experimental design in a 2 × 2 factorial arrangement (ingredient - corn and sorghum × processing form - ground and extruded). Apparent digestibility of total diet and nutrients were evaluated, and also the metabolic profile of the animals, considering the values of plasma glucose and insulin after ingestion of diets. Diets with extruded corn and sorghum provided higher total apparent digestibility of dry matter, organic matter, crude protein, neutral detergent fiber and acid detergent fiber higher than those obtained with diets containing these ground ingredients. Total apparent digestibility of starch was similar among diets. Glycemic and insulinemic response was higher when fed extruded diets hence grain processing forms caused changes in the metabolism of horses. Total replacement of corn by sorghum in diets for horses is possible, since the apparent digestibility of nutrients and plasma levels of glucose and insulin did not differ between processing forms of sorghum. Regarding to processing forms, extruded corn and sorghum showed highest starch apparent digestibility and improved the energy potential of the diet.
  • Comportamento ingestivo de vacas em lactação em diferentes sistemas forrageiros Produção Animal

    Olivo, Clair Jorge; Ziech, Magnos Fernando; Meinerz, Gilmar Roberto; Both, José Francisco; Agnolin, Carlos Alberto; Vendrame, Tiago

    Resumo em Português:

    Estudou-se o comportamento alimentar de vacas da raça Holandesa em lactação mantidas em pastagem de misturas de espécies de capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum.), azevém (Lolium multiflorum Lam.) e outras de crescimento espontâneo. Como diferencial destas pastagens, introduziu-se trevo-branco (Trifolium repens L.) ou amendoim forrageiro (Arachis pintoi Krapov. & Greg.). Nos meses de julho, agosto e outubro de 2005, foram feitas avaliações em pastejo utilizando-se em cada uma seis vacas entre o segundo e o quinto mês de lactação, observadas nos períodos de 18 às 6 h e de 8 às 16 h, a cada 10 minutos, por dois observadores. Foram observados o tempo de pastejo nas linhas constituídas por capim-elefante (CE), o tempo de pastejo nas espécies estabelecidas na entrelinha e os tempos de pastejo total (pastejo de CE + entrelinha), ruminação e ócio. Também foram avaliados a massa de forragem inicial, o valor nutritivo da forragem ingerida e as condições climáticas do período. O tempo médio de pastejo na entrelinha foi de 4 horas e 9 minutos para o trevo-branco e de 3 horas e 6 minutos para o amendoim forrageiro. O tempo médio de pastejo do capim-elefante não diferiu entre as misturas com trevo-branco (4 horas e 27 minutos) e com amendoim forrageiro (5 horas e 51 minutos), assim como os tempos de ruminação e ócio, que também não diferiram entre as espécies associadas. A presença de forrageiras de inverno está associada ao maior tempo de consumo de forragem. A presença de espécies de ciclos diferentes possibilitou que os animais equilibrassem a dieta volumosa.

    Resumo em Inglês:

    The objetive of this research was to study the eating behavior of lactating Holstein cows grazing mixed species of elephant grass (Pennisetum purpureum Schum.), ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) and others spontaneous growth species. As differential of these pastures, was introduced white clover (Trifolium repens L.) or peanut forage (Arachis pintoi Krapov. & Greg.). Grazing eating behavior evaluations were taken on July, August and October of 2005. In each grazing eating behavior evaluation, six cows, between the second and fifth month of lactation, were observed in the periods from 18 to 6 h and 8 to 16 hours, every 10 minutes, by two observers. Grazing time of elephant grass (EG) in lines, grazing time of introduced species, established in interlines, and time of total grazing (EG grazing + interlines), rumination and idle were evaluated. Also, were evaluated the initial herbage mass, nutritional value of ingested forage and climatic conditions in the period. Grazing mean time in interline was 4 hours and 9 minutes for white clover and 3 hours and 6 minutes for peanut forage. Grazing mean time for elephant grass did not differ among the mix with white clover (4 hours and 27 minutes) and with peanut forage (5 hours and 51 minutes) as for rumination time and idle, which also did not differ among introduced species. The presence of winter forage is associated to the higher time of forage intake. The presence of species of different cycles enabled the animals to balance the forage diet.
  • Características de carcaça de ovelhas de descarte das raças Ideal e Texel terminadas em dois sistemas de alimentação Produção Animal

    Pelegrini, Luis Fernando Vilani de; Pires, Cleber Cassol; Galvani, Diego Barcelos; Bolzan, Anderson Michel Soares; Silva, Guilherme Coradini Fontoura da

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se as características de carcaça de ovelhas de descarte das raças Ideal e Texel terminadas em dois sistemas de alimentação. Utilizaram-se 20 ovelhas (10 da raça Ideal e 10 da raça Texel) aleatoriamente distribuídas de acordo com o grupo genético em dois manejos alimentares (confinamento e pastagem cultivada). Os abates foram realizados quando os animais atingiram 3,5 pontos de condição corporal. Os pesos de carcaça quente (PCQ) e de carcaça fria (PCF) e os rendimentos de carcaça quente (RCQ) e de carcaça fria (RCF) das ovelhas Texel foram maiores que os das ovelhas Ideal: 27,85 e 19,04 kg; 27,08 e 18,43 kg; 47,25 e 45,20% e 45,95 e 43,72%, respectivamente. O peso dos cortes perna, paleta, pescoço e costela e os pesos de músculos, ossos e gordura da perna dos animais da raça Texel foram superiores aos obtidos na raça Ideal. Quando avaliadas em porcentagem do peso corporal, no entanto, essas características não diferiram entre as duas raças. O manejo alimentar não influenciou as características de carcaça de ovelhas de descarte. Ovelhas Texel apresentam cortes maiores que os de ovelhas Ideal.

    Resumo em Inglês:

    Carcass traits of culling ewes from Texel and Polwarth breeds submitted to two feeding systems were evaluated. Twenty ewes (10 from Polwarth breed and 10 from Texel breed) were randomly distributed according to its genetic group, in two feeding systems (feedlot and cultivated pasture). The slaughter was carried out when the animals reached body condition score of 3.5 points. Hot carcass (HCW) and cold carcass (CCW) weights and hot carcass (HCD) and cold carcass (CCD) dressing of Texel ewes were higher than those of Polwarth ewes: 27.85 and 19.04 kg, 27.08 and 18.43 kg, 47.25 and 45.20 and 45.95 and 43.72%, respectively. The absolute weights of cuts for leg, shoulder, neck and rib, and absolute weights for muscles, bones and leg fat of ewes from Texel breed were higher than those obtained by Polwarth breed. When evaluated as relative weights, however, these characteristics did not differ between the two breeds. The feeding system did not constitute a change factor for carcass traits of culling ewes. Texel ewes breed showed cuts with higher weights than those obtained by Polwarth ewes breed.
  • Consórcio capim-braquiária e soja, produtividade das culturas e características qualitativas das silagens Ruminantes

    Leonel, Fernando de Paula; Pereira, José Carlos; Costa, Marcone Geraldo; De Marco Júnior, Paulo; Lara, Luciano Aurélio; Sousa, Daniel de Paula; Silva, Cássio José da

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o cultivo de capim-braquiária e soja em consórcio ou exclusivamente. Avaliaram-se a produção de matéria seca (MS) e os teores de proteína bruta (PB) e nutrientes digestíveis totais (NDT) por hectare; os teores de proteína bruta, fibra em detergente neutro (FDN), lignina (LIG), carboidratos não-fibrosos (CNF), NDT, ácido butírico e ácido lático; o nitrogênio amoniacal; o teor de MS e o pH das silagens dessas culturas colhidas em dois estádios fenológicos (R6 e R7) das plantas de soja. Na maioria das variáveis avaliadas, constatou-se viabilidade de ensilagem das culturas. A produção de MS foi maior no capim-braquiária em cultivo exclusivo, independentemente do estádio vegetativo. O teor de MS das silagens de capim-braquiária produzido em cultivo exclusivo foi baixo nos dois estádios vegetativos (19,55 e 19,49%). Nas silagens oriundas do consórcio capim-braquiária e soja e de soja em cultivo exclusivo, o teor de MS foi mais elevado no estádio vegetativo R7. Independentemente do estádio, a soja em cultivo exclusivo produziu maiores teores de PB, CNF, LIG, NDT e maior quantidade de PB, seguida pelo consórcio capim-braquiária e soja e pelo capim-braquiária em cultivo exclusivo, que comportaram de forma inversa quanto ao teor de FDN. A quantidade de NDT obtida no consórcio capim-braquiária e soja e no cultivo exclusivo de soja aumentou do estádio vegetativo R6 para o R7, enquanto, no capim-braquiária em cultivo exclusivo, diminuiu com avanço da maturidade das culturas. Em todas as silagens colhidas nos dois estádios vegetativos, os valores de pH e ácido butírico foram elevados e os valores de ácido lático foram baixos. No estádio R7, o teor de nitrogênio amoniacal das silagens foi menor que no R6. A utilização de soja cultivada em consórcio com capim-braquiária para produção de silagens é viável. Recomenda-se a colheita das culturas no estádio R7 das plantas de soja.

    Resumo em Inglês:

    The objective was to evaluate the culture of signal grass and soybean intercropping or in single cultures on the production of dry matter (DM) and crude protein (CP) and total digestible nutrients (TDN) per ha. It was evaluate, also, contents of CP, neutral detergent fiber (NDF), lignin (LIG), non-fibrous carbohydrates (NFC), NDT, butyric acid and lactic acid, ammonia nitrogen, the content of DM and pH of these silage cultures harvested in two phenological stages (R6 and R7) of the soybean plants. The production of DM was greater in signal grass in single culture, regardless of the vegetative stage. The DM content of signal grass silage in single culture was low in both vegetative stages (19.55 and 19.49%). In silages from signal grass and soybean intercropping and soybean in single culture, the content of DM was higher in the R7 vegetative stage. Regardless of the vegetative stage, soybean in single culture produced higher content of CP, NFC, LIG, TDN and higher amount of CP, followed by signal grass and soybean intercropping and signal grass in single culture, which showed inverse behavior for NDF content. The amount of TDN obtained in signal grass and soybean intercropping and soybean in single culture increased from the R6 to R7 vegetative stage, whereas in signal grass in single culture, decreased with advancing of the crop maturities. In all silages, harvested in the two vegetation stages, the values of pH and butyric acid were high and the values of lactic acid were low. In the R7 stage, ammonia nitrogen level of the silages was lower than the R6. It is feasible to use the signal grass and soybean intercropping for silage production, being recommended to harvesting the crops in R7 vegetative stage of the soybean plants.
  • Desempenho e características de carcaça de cordeiros alimentados em comedouros privativos recebendo rações contendo semente de girassol Ruminantes

    Macedo, Vicente de Paulo; Silveira, Antonio Carlos; Garcia, Cledson Augusto; Monteiro, Alda Lúcia Gomes; Macedo, Francisco de Assis Fonseca de; Spers, Rodolfo Cláudio

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se o desempenho e as características quali e quantitativas da carcaça de cordeiros alimentados com ração contendo semente de girassol. Utilizaram-se 16 cordeiros distribuídos aleatoriamente em um delineamento inteiramente casualizado com quatro tratamentos (0,00; 6,60; 13,20 ou 19,80% de semente de girassol na matéria natural), cada um com quatro repetições, totalizando 16 cordeiros. As dietas continham 2,65; 2,78; 2,89 e 2,93 Mcal/kg de energia metabolizável e 18,38; 18,75; 19,98 e 21,18% de proteína bruta, respectivamente, e foi fornecida ad libitum. Os cordeiros foram pesados a cada 14 dias e mantidos com as ovelhas até atingirem 28 kg, quando foram abatidos, após jejum de sólidos por 18 horas, para obtenção do peso vivo ao abate e registro do peso da carcaça quente e do conteúdo gastrintestinal, utilizados no cálculo do peso de corpo vazio. As carcaças foram mantidas por 24 horas em câmara frigorífica em temperatura de 5ºC para obtenção do peso de carcaça fria. Os níveis de semente de girassol na dieta não afetaram as características de desempenho dos cordeiros. No entanto, os pesos de carcaça quente e de carcaça fria; os pesos de pescoço, baixo, paleta, costela descoberta, costela, lombo; e os rendimentos comerciais de carcaça e costela descoberta, costela, lombo, paleta, pescoço e baixo sofreram efeito da adição da semente de girassol. O fornecimento de semente de girassol na dieta não influencia as características qualitativas e morfométricas da carcaça de cordeiros.

    Resumo em Inglês:

    Performance and quantitative and qualitative carcass traits of lambs fed with diets containing sunflower seed were evaluated. Sixteen lambs were randomly distributed to a completely randomized design with four diets (0.00, 6.60, 13.20 or 19.80% of sunflower seed, % as fed), with 4 replications. The diets contained 2.65, 2.78, 2.89 and 2.93 Mcal / kg of metabolize energy and 18.38, 18.75, 19.98 and 21.18% crude protein, respectively, and was ad libitum fed. The lambs were weighed every 14 days and kept with the ewes until they reached 28 kg, when were slaughtered, after solid fasting for 18 hours, to obtain slaughter body weight and recording hot carcass weight and gastrointestinal content, used in the calculation of empty body weight. The carcasses were kept for 24 hours in a cold room temperature of 5ºC to obtain cold carcass weight. Sunflower seed levels in the diet did not affect the performance characteristics of lambs. However, the hot carcass weight and cold carcass weight, the weights of neck, low, shoulder, rib, thru rib, loin and carcass commercial yields and rib, thru rib, loin, shoulder, neck and low showed effect of sunflower seed addition. The addition of sunflower seed in the diet does not influence the qualitative and morphometric characteristics of carcass of lambs.
  • Casca de soja em dietas para ovinos Ruminantes

    Santos, José Walter dos; Cabral, Luciano da Silva; Zervoudakis, Joanis Tilemahos; Souza, Alexandre Lima de; Abreu, Joadil Gonçalves de; Bauer, Maristela de Oliveira

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar a utilização de quatro níveis de casca de soja (0; 8,0; 16,0 ou 24,0%) em substituição ao fubá de milho (0, 25, 50 e 75%) em dietas para ovinos em confinamento. Avaliaram-se o consumo e a digestibilidade dos nutrientes, o desempenho animal, a conversão alimentar e os custos com a dieta. Vinte cordeiros da raça Santa Inês com peso vivo médio inicial de 32,96 kg foram distribuídos em delineamento inteiramente casualizado com quatro tratamentos e cinco repetições. A dieta foi composta de 50% de volumoso (50% de silagem de milho e 50% de cana-de-açúcar picada) e 50% de concentrado. Os concentrados foram compostos de fubá de milho, farelo de soja, mistura mineral e uréia, de modo que o fubá de milho foi gradativamente substituído pela casca de soja. Os animais foram mantidos em baias individuais com comedouro e bebedouro. Não foram observados efeitos dos níveis de casca de soja da dieta sobre o consumo de nutrientes, exceto o de FDN, que aumentou linearmente de acordo com o nível de casca de soja na dieta. Os níveis de casca de soja não influenciaram a digestibilidade dos nutrientes, o ganho de peso (0,215 kg/animal/dia) e a conversão alimentar dos animais (6,20 kg MS/kg peso ganho). O aumento do nível de casca de soja de 0 e 75% na dieta reduziu os gastos com alimentação e aumentou a margem bruta de R$ 10,89 para R$ 18,63 por animal. A substituição de até 75% do fubá de milho por casca de soja na dieta não afeta o desempenho de ovinos em terminação em confinamento.

    Resumo em Inglês:

    The objective was to evaluate the use of four levels of soybean hulls (0.0, 8.0, 16.0 and 24.0%) to replace the corn meal (0.0, 25, 50 and 75%) in the diet of sheep in feedlot. Performance, nutrient digestibilities and feeding costs were evaluated. Twenty Santa Inez breed lambs with 32.96 kg BW were distributed to a completely randomized design with four diets and five replications. The diet was composed of 50% forage (50% of corn silage and 50% of sugar cane) and 50% concentrate. The concentrates were composed of corn meal, soybean meal, mineral mix and urea, so corn meal was gradually replaced by soybean hulls. No effect was observed in the levels of soybean hulls of diet on feed intake of nutrients, except for NDF, which linearly increased according to soybean hulls level in the diet. Soybean hulls levels did not affect digestibility of nutrients, weight gain (0.215 kg/anim.day) and feed conversion ratio of the animals (6.20 kg DM/kg weight gain). Increasing of soybean hulls levels in the diet reduced feeding cost and increased the gross margin from R$ 10.89 to R$ 18.63 per animal in the 0 and 75% of replacement levels, respectively. The replacement of up to 75% of corn meal by soybean hulls in the diet does not affect performance of sheep finished in feedlot.
  • Influência do processamento do grão de milho na digestibilidade de rações e no desempenho de bezerros Ruminantes

    Vargas Junior, Fernando Miranda de; Sanchez, Luis Maria Bonnecarrère; Wechsler, Francisco Stefano; Bianchini, Waldmaryan; Oliveira, Marcus Vinicius Morais de

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar a influência do processamento grão de milho (inteiro, tratado com uréia ou moído na forma de quirera) sobre a digestibilidade de rações e no desempenho de bezerros desmamados precocemente e mantidos em regime de confinamento. A dieta foi formulada com silagem de sorgo como volumoso, em uma relação volumoso:concentrado de 40:60, na matéria seca. A digestibilidade in vivo da matéria seca (MS), matéria orgânica, proteína bruta, extrato etéreo, fibra em detergente neutro, fibra em detergente ácido, celulose, energia bruta e amido, o pH das fezes e o consumo de MS foram efetuados em um ensaio com seis bezerros, castrados, com sete meses de idade. A influência das dietas no desempenho dos animais foi avaliada em ensaio com 15 bezerros não-castrados e idades semelhantes aos do ensaio de digestibilidade, com peso vivo inicial médio de 159 kg. O processamento do grão de milho não influenciou as variáveis analisadas, exceto o pH das fezes, que apresentou valor mais baixo nos animais que receberam dieta contendo grão de milho moído.

    Resumo em Inglês:

    The effect of corn grain processing (whole, treated with urea, or crushed forms) on the digestibility of diets and performance in early weaned calves kept in feedlot was evaluated. The diet was formulated with silage sorghum as forage in 40:60 forage to concentrate ratio (%DM). Digestibility of dry matter (DM), organic matter, crude protein, ether extract, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, cellulose, gross energy and starch, fecal pH and DM intake were evaluated in an assay using six 7-mo castrated calves. Treatment effect on animal performance was evaluated in an assay using 15 non-castrated calves with ages similar to those of the digestibility assay, with initial 159 kg BW. The corn grain processing did not affect the evaluated characteristics, except for fecal pH, that was lower in the animals fed diet with crushed corn grain.
  • Desempenho e digestibilidade de nutrientes em ovinos alimentados com rações contendo farelo de babaçu Ruminantes

    Xenofonte, Antônio Robson Bezerra; Carvalho, Francisco Fernando Ramos de; Batista, Ângela Maria Vieira; Medeiros, Geovergue Rodrigues de; Andrade, Rafael de Paula Xavier de

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar o desempenho, o consumo voluntário e a digestibilidade dos nutrientes, foram utilizados 24 ovinos sem raça definida (SRD), machos não-castrados, com peso inicial de 20 ± 3,25 kg e 4,6 ± 0,8 meses de idade. Os animais foram mantidos em confinamento e alimentados com dietas com farelo de babaçu (0, 10, 20 e 30%) em substituição ao feno de capim-colonião. As dietas, isoprotéicas e isoenergéticas, foram fornecidas em forma de ração completa. Utilizou-se um delineamento em blocos casualizados, com quatro tratamentos e seis repetições. O consumo de matéria seca foi influenciado pela inclusão do farelo de babaçu na dieta e apresentou redução de 302 g/dia a cada 10% de participação de farelo de babaçu. A ingestão dos nutrientes e o desempenho foram restringidos pela diminuição do consumo de matéria seca. A inclusão do farelo de babaçu reduziu linearmente o ganho de peso dos animais. A digestibilidade dos nutrientes foi influenciada pelos níveis de farelo de babaçu, mas esse aumento está associado às reduções na ingestão de matéria seca. O farelo de babaçu, ao ser utilizado como alternativa de alimento para cordeiros em crescimento, compromete o consumo de alimentos e o ganho de peso dos animais.

    Resumo em Inglês:

    With the objective to evaluate the performance, voluntary intake and nutrient digestibilities, 24 NDB (no defined breed), non castrated male lambs with 20 ± 3.25 BW initial and 4.6 ± 0.8 months old were used. Animals were kept in feedlot and fed diets with babassu meal (0, 10, 20 and 30%) in substitution to Panicum maximum Jack hay. The diets, isoprotein and isonitrogenous, were fed in a complete mix ration. A completely blocks randomized design, with four treatments and six replicates was used. The dry matter intake was influenced by the inclusion of babassu meal in the diet and presented a reduction of 302 g/day for each 10% of babassu meal inclusion. Nutrient intake and performance were limited by the decrease of dry matter intake. The inclusion of babassu meal caused a linear decrease on average daily gain of lambs. Nutrient digestibility was influenced by inclusion of babassu meal in the diet, but this increase was a result of the reduction on dry matter intake. Babassu meal, used as an alternative feed for growing sheep, affect nutrient intake and weight gain of the animals.
  • Avaliação sistêmica da introdução de tecnologias na pecuária de gado de corte do Pantanal por meio de modelos de análise envoltória de dados (DEA) Sistemas De Produção E Agronegócio

    Abreu, Urbano Gomes Pinto de; Gomes, Eliane Gonçalves; Lopes, Paulo Sávio; Torres, Robledo de Almeida; Santos, Heleno do Nascimento

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar, por meio de diferentes modelos de Análise Envoltória de Dados (DEA), a eficiência da introdução e adaptação de tecnologias no sistema de produção de cria extensiva do Pantanal. Utilizaram-se dados econômicos registrados durante oito anos (1995 a 2002). Duas metodologias de escolha das variáveis foram utilizadas para a realização da análise DEA: a primeira é uma variante do método multicritério de seleção de variáveis, que combina os objetivos conflitantes de melhor ordenação das unidades de decisão e maior eficiência média, e a segunda inclui técnicas de estatística multivariada. Nos dois modelos resultantes (com seis inputs e um output; e com três inputs e um output, respectivamente), foram analisados os resultados de eficiência em relação às fronteiras DEA clássica e invertida, além do valor do índice composto que agrega ambos os resultados. O melhor modelo, avaliado pela análise de tendência linear, foi o obtido com a variante proposta do método multicritério de seleção de variáveis, cujo índice composto resultou em estimativas significativas dos coeficientes de regressão (0,0455) e de determinação (0,70).

    Resumo em Inglês:

    This study was aimed at applying Data Envelopment Analysis (DEA) models to evaluate the efficiency of introducing and adapting different technologies in beef cattle production system in the Pantanal wetlands, Brazil. The economic data used in the analysis were recorded from 1995 to 2002. Two methods were used to select the DEA variables set. The first one is based on the multicriteria approach of variables selection, which combines the conflicting objectives of better ranking of decision making unit (DMU) and higher average efficiency. The second method makes use of statistic multivariate techniques (principal component analysis). The measures of efficiency with respect to the classic and to the inverted DEA frontiers, and the value of the composed score that includes both results were evaluated for the two resultant models (six inputs and one output and three inputs and one output, respectively). The linear trend analysis indicated as the best model the one selected by the multicriteria approach (including six inputs and one output), whose composed score resulted in significant estimates of the regression (0.0455) and determination coefficients (0.70).
Sociedade Brasileira de Zootecnia Universidade Federal de Viçosa / Departamento de Zootecnia, 36570-900 Viçosa MG Brazil, Tel.: +55 31 3612-4602, +55 31 3612-4612 - Viçosa - MG - Brazil
E-mail: rbz@sbz.org.br