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Revista Brasileira de Zootecnia, Volume: 38, Número: 6, Publicado: 2009
  • Desempenho de três linhagens de tilápia submetidas ao tratamento com 17-α-metiltestosterona em condições ambientais não controladas Aqüicultura

    Neumann, Erika; Koberstein, Teresa Cristina Ribeiro Dias; Braga, Francisco Manoel de Souza

    Resumo em Português:

    Este estudo foi realizado para descrever o efeito da reversão sexual de linhagens de tilápia sobre as taxas de sobrevivência, o crescimento e o percentual de machos fenotípicos em condições ambientais variáveis. Foram utilizadas duas linhagens de Oreochromis niloticus (tilápia-do-nilo comum e tailandesa) e uma híbrida Oreochromis sp (vermelha), que receberam o hormônio masculinizante 17-α-metiltestosterona incorporado à ração (60 mg/kg) durante os primeiros 30 dias de vida. Aos 90 dias de idade, a taxa de sobrevivência da tilápia-do-nilo comum superou a da tilápia tailandesa em 39,00% e da tilápia vermelha em 22,70%, enquanto a taxa instantânea de crescimento foi similar nas linhagens comum e tailandesa e significativamente inferior na linhagem vermelha. O percentual de machos, de acordo com o exame de gônadas, decresceu na seguinte ordem: tilápia-do-nilo comum, tailandesa e vermelha. Em situações de oscilação de temperatura, a linhagem comum tem maior desempenho produtivo, mas são necessários estudos para comprovação da pureza genética e análise do manejo reprodutivo de linhagens de tilápia.

    Resumo em Inglês:

    This study describes the differential effect of sexual reversion in tilapia strains on survival rates, growth and the percentage of phenotypical males under different environmental conditions. Two Orechromis niloticus strains (common Nile tilapia and Thai-chiltralada) and one hybrid Oreochromis sp (red tilapia) were used, which were fed from hatch during the first thirty days of life with 17-α-methyltestosterone hormone incorporated to the ration (60 mg/kg). At the 90th days, the survival rate of the common Nile had surpassed Thai-chiltralada in 39.00% and red tilapia in 22.70%, while the growth rate was similar in common Nile and Thai-chiltralada, and slightly lower in red tilapia. The percentage of males decreased at the following order: common Nile, Thai-chiltralada and red tilapia (98.73, 96.23 and 89.46% respectively. In situations of temperature oscillation, the common Nile strain was more efficient in productive terms; however, further studies to verify the genetic pureness and reproductive management of different strains should be conducted.
  • Ácido linoléico conjugado em dietas para pacu: tempo de deposição, desempenho e perfil de ácidos graxos Aqüicultura

    Santos, Lilian Dena dos; Furuya, Wilson Massamitu; Silva, Tarcila Souza de Castro; Michelato, Mariana; Matsushita, Makoto

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a influência da adição (1,2%) de ácido linoléico conjugado (CLA) na dieta sobre o desempenho, a deposição e o perfil de ácidos graxos na carne de pacus. Foram utilizados 112 pacus em crescimento (256,19 ± 24,09), distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, com dois tratamentos e quatro repetições, em oito tanques (1 m³ cada), e alimentados até a saciedade aparente, três vezes ao dia, durante 60 dias. Utilizou-se dieta extrusada, com 28% PB e 3.000 kcal ED/kg de ração. A cada duas semanas, foram coletados oito peixes de cada tratamento (dois de cada repetição) para determinar a composição de ácidos graxos no tempo. Pela análise de Broken-line, a máxima deposição do cis-9, trans-11, trans-10, cis-12 e do CLA total foi estabelecida com 23, 20 e 21 dias, respectivamente. Não foram observadas diferenças no desempenho e na composição química do peixe inteiro, do filé e do fígado. A deposição de CLA ocorreu em altas concentrações em todos os tecidos do pacu. O fornecimento de CLA na dieta afetou a composição de ácidos graxos poliinsaturados e monoinsaturados no peixe inteiro, filé e fígado. A deposição de CLA em pacus corresponde a até 3,6% dos lipídios totais no peixe inteiro e no filé.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried out to evaluate the effect of dietary conjugated linoleic acid (CLA) inclusion (1.2%) on pacu performance and fillet fatty acids deposition and profile. A hundred and twelve growing pacus (256.19 ± 24.09 g of initial weight) were allotted to a completely randomized design with two treatments and four replicates, in eight tanks (1 m³ each) and hand fed to apparent satiation, three times a day, for 60 days. Extruded diet with 28% CP and 3,000 kcal DE/kg of ration was fed. Every each two week, eight fish per treatment (two per replicate) were collected to determine the fillet fatty acid composition. Broken-line analysis indicated that the cis-9, trans-11, trans-10, cis-12 and the total CLA maximum deposition in "pacu" tissue muscle were established at 23, 20 and 21 days, respectively. CLA was deposited in high concentrations in all pacu tissues studied. No differences on performance and whole fish, fillet and liver compositions were observed. CLA dietary inclusion affected the total percentages of polyunsaturated and monounsaturated fatty acids in whole fish, fillet and liver. It was concluded that pacu can incorporate CLA in whole body and fillet up to 3.6% of total lipids.
  • Exigências nutricionais de proteína e energia em juvenis de acará-bandeira Aquiculture

    Zuanon, Jener Alexandre Sampaio; Salaro, Ana Lúcia; Moraes, Sofia Simões Silveira; Alves, Leandro Moreno de Oliveira; Balbino, Eric Márcio; Araújo, Erick Siqueira

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se as exigências nutricionais de proteína e energia em juvenis de acará-bandeira (Pterophyllum scalare). Utilizou-se delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 3 × 2, com três níveis de proteína bruta (26, 30 e 34%), dois de energia digestível (3.100 e 3.300 kcal/kg de ração) e três repetições. Juvenis com peso médio de 2,33 ± 0,26 g foram distribuídos em aquários contendo 25 litros de água, temperatura controlada (26 ± 1ºC) e filtro biológico, na densidade de estocagem de seis animais por aquário. Os peixes foram alimentados à vontade às 9, 14 e 16h30. Na análise do desempenho produtivo, foram avaliados o peso final, o comprimento final, o ganho de peso, o consumo de ração, a conversão alimentar, a taxa de crescimento específico, a taxa de eficiência protéica e o fator de condição. As dietas contendo 26% PB proporcionaram maiores valores para taxa de eficiência protéica apenas em relação às dietas contendo 34% PB. As exigências nutricionais de proteína e energia em juvenis de acará-bandeira podem ser atendidas com dietas contendo 26% PB e 3.100 kcal ED/kg.

    Resumo em Inglês:

    Dietary protein and energy requirements of juvenile freshwater angelfish (Pterophyllum scalare) were evaluated. A 3 × 2 factorial design was used, with three dietary crude protein levels being tested (26, 30, and 34% of CP) combined with two digestible energy levels (3,100 and 3,300 kcal DE/kg of diet) in three replicates. Juveniles averaging 2.33 ± 0.26 g were reared in a 25L-aquarium with controlled temperature (26 ± 1ºC), biological filter and stocking density of six fish/aquarium. Fish were fed ad libitum at 09:00 a.m., 2:00 p.m. and 4:30 p.m. The following performance parameters were evaluated: final weight, final length, weight gain, feed intake, feed conversion ratio, specific growth rate, protein efficiency ratio and condition factor. Fish fed diets with 26% CP showed greater protein efficiency values when compared to those fed diets with 34% CP. Diets with 26% of CP and 3100 kcal DE/kg could meet the nutritional requirements of juvenile freshwater angelfish.
  • Desempenho de ovinos mantidos com dietas com capim-elefante ensilado com diferentes aditivos Forragicultura

    Carvalho Junior, José Nobre de; Pires, Aureliano José Vieira; Silva, Fabiano Ferreira da; Veloso, Cristina Mattos; Santos-Cruz, Cristiane Leal dos; Carvalho, Gleidson Giordano Pinto de

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos da adição de 15% de casca de café, farelo de cacau ou farelo de mandioca, com base na matéria natural (peso/peso), à forragem verde de capim-elefante no momento da ensilagem sobre o consumo de nutrientes e o desempenho de 20 ovinos Santa Inês em confinamento. Os animais tinham 5 meses de idade, peso inicial de 22,27 ± 3,24 kg e o peso final foi de 28,6 ± 3,78 kg. Utilizou-se um delineamento experimental inteiramente ao acaso, com quatro tratamentos e cinco repetições. Os tratamentos foram: capim-elefante ensilado sem aditivo ou ensilado com 15% de casca de café, farelo de cacau ou farelo de mandioca. A utilização da casca de café, do farelo de cacau e do farelo de mandioca na ensilagem de capim-elefante aumentou o consumo de matéria seca. Os maiores consumos de proteína bruta foram observados nas silagens contendo farelo de cacau e farelo de mandioca. Os consumos de fibra em detergente neutro foram semelhantes e o consumo de nutrientes digestíveis totais foi maior na silagem contendo farelo de mandioca. A conversão alimentar dos animais não foi afetada pela inclusão dos aditivos na ensilagem. A inclusão de farelo de mandioca na ensilagem de capim-elefante aumenta o ganho de peso (140,5 g/dia) em ovinos Santa Inês.

    Resumo em Inglês:

    The effects of the addition of 15% of different addictives (coffee hulls, cocoa meal and cassava meal) to green elephant grass forage, in natural matter basis (weight/weight), at the ensilage moment on the consumption of nutrients and the performance of twenty Santa Inês sheep under feedlot system were evaluated. The animals had 5.0 months of age, initial weight of 22.27 ± 3.24 kg and final weight of 28.6 ± 3.78 kg. The treatments were: T1 = elephant grass ensiled without addictive; T2 = elephant grass ensiled with 15% coffee hulls; T3 = elephant grass ensiled with 15% cocoa meal; T4 = elephant grass ensiled with 15% cassava meal. The use of the addictives coffee hulls, cocoa meal and cassava meal in elephant grass ensilage increased the dry matter intake. The greatest crude protein intakes were observed with silage containing cocoa meal and cassava meal. Neutral detergent fiber intakes were similar, and the total digestible nutrients intake was higher in silage containing cassava bran. The feed conversion rate of the animals was not affected by the inclusion of addictives in ensilage. Diet containing elephant grass ensiled with cassava meal showed higher weight gain along the period and per day, however, no difference was observed in the feed conversion rate. The addition of cassava meal in ensilage of elephant grass provided weight gain of 140.5 g/day in Santa Inês sheep.
  • Comportamento ingestivo, consumo de forragem e eficiência de pastejo denovilhos em pastos de capim-tanzânia em pastejo rotativo Forage Crops

    Difante, Gelson dos Santos; Euclides, Valéria Pacheco Batista; Nascimento Júnior, Domicio do; Silva, Sila Carneiro da; Torres Júnior, Roberto Augusto de Almeida; Sarmento, Daniel Oliveira de Lucena

    Resumo em Português:

    O objetivo neste trabalho foi avaliar o comportamento ingestivo, o consumo e a eficiência de pastejo de novilhos em pastos de Panicum maximum Jacq. cv. Tanzânia submetidos a diversas intensidades de pastejo rotativo. Os tratamentos corresponderam a duas condições de pós-pastejo (25 e 50 cm) associadas a uma condição de pré-pastejo (95% de interceptação da luz incidente dossel forrageiro). O tempo de pastejo aumentou linearmente com o período de ocupação (475 a 630 minutos/dia). Em piquetes manejados com resíduo de 25 cm, a taxa de bocados aumentou linearmente ao longo do período de ocupação, com média de 42,5 bocados/minuto. Em piquetes manejados com resíduo de 50 cm, a taxa de bocados foi estável e igual a 39 bocados/minuto. Não houve diferença no consumo de forragem entre as intensidades de pastejo. No entanto, nos pastos manejados com 25 cm de resíduo, verificou-se maior remoção de forragem (68,0 vs 45,6%) e maior eficiência de pastejo (90,4 vs 49,8%) que naqueles manejados com 50 cm de resíduo. Resíduos pós-pastejo em capim-tanzânia sob lotação rotativa podem ser fixados em 25 ou 50 cm, pois o consumo de forragem não é afetado nessa amplitude de intensidade de pastejo. A remoção de forragem e a eficiência de pastejo são mais baixas nos pastos manejados com 50 cm de resíduo e o tempo de pastejo aumenta com longos períodos de ocupação dos piquetes.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this experiment was to evaluate the ingestive behaviour, herbage intake and grazing efficiency of beef cattle steers grazing on Panicum maximum Jacq. cv. Tanzania subjected to different rotational stocking intensities. Treatments corresponded to two post-grazing conditions (residues of 25 and 50 cm) associated with a pre-grazing condition of 95% sward canopy light interception during regrowth (LI). The grazing time increased linearly with the duration of the occupation period (475 to 630 minutes/day). On paddocks grazed down to a residue of 25 cm, the bite rate increased linearly along the occupation period, with an average of 42.5 bites/minute. On paddocks grazed down to a residue of 50 cm, the bite rate was stable and equal to 39 bites/minute. There was no difference in herbage intake between grazing intensities. However, grazing at 25 cm residue resulted in greater herbage removal (68.0 vs. 45.6%) and greater grazing efficiency (90.4 vs. 49.8%) than grazing at 50 cm residue. Post-grazing residues of Tanzania guineagrass under rotational stocking management may be set at either 25 or 50 cm, since the herbage intake was not affected within this grazing intensity range. However, herbage removal and grazing efficiency were reduced with the 50 cm post-grazing height and grazing time increased with long occupation periods.
  • Efeito da adição de Lactobacillus sp. na ensilagem de cana-de-açúcar Forragicultura

    Valeriano, Alexandre Rocha; Pinto, José Cardoso; Ávila, Carla Luiza da Silva; Evangelista, Antônio Ricardo; Tavares, Valdir Botega; Schwan, Rosane Freitas

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o efeito de aditivos microbianos com bactérias heterofermentativas ou homofermentativas sobre as características de silagens de cana-de-açúcar (Saccharum spp.). A cana-de-açúcar foi inoculada com as bactérias Lactobacillus plantarum (LP), L. paracasei (LPARA), L. brevis (LBREVIS), L.buchneri (LB), isoladas da silagem de canade-açúcar, e três inoculantes comerciais, dois contendo L. buchneri (Pioneer 11A44TM-LBP e Lalsil Cana-LBLC) e um, L. plantarum (Biomax®-LPB), e avaliada em comparação a uma silagem controle (sem inoculante). Todos os inoculantes foram aplicados com população de 10(5) ufc da bactéria por g de forragem. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado com oito tratamentos e três repetições. O efeito da inoculação sobre as características bromatológicas foi variável. A silagem contendo a bactéria L. plantarum apresentou maior teor de MS (32,6%), enquanto, para os outros inoculantes, não houve diferença, com média de 28,4%. Os teores de proteína bruta variaram de 3,6 a 4,9% e os de FDN, de 60,0 a 66,7%. As porcentagens de FDA, hemicelulose e cinzas foram semelhantes em todas as silagens. O consumo de carboidratos solúveis foi superior a 85% durante a fermentação, para todas as silagens, o que resultou em pH em torno de 3,5. Os valores de pH e nitrogênio amoniacal para todas as silagens estiveram no padrão aceitável para silagens de boa qualidade. Os inoculantes retardaram o aumento da temperatura, em aerobiose, conferindo maior estabilidade aeróbia. Os melhores resultados foram obtidos com os inoculantes LBLC, LB e LPB.

    Resumo em Inglês:

    This study was aimed to evaluate the effect of microbial additives containing hetero fermentative or homo fermentative bacteria on the characteristics of sugarcane silages. Sugarcane was inoculated with the following bacteria: Lactobacillus plantarum (LP), L. paracasei (LPARA), L. brevis (LBREVIS), L.buchneri (LB), isolated from sugarcane silage, and three commercial inoculants, two of them containing L. buchneri (Pioneer 11A44TM-LBP and Lalsil Cana-LBLC) and one L. plantarum (Biomax®-LPB) and control (without inoculation). All the inoculants were applied in population of 10(5) log cfu.g-1 of fresh forage. A completely randomized design was used with eight treatments and three replicates. The effect of inoculation on the bromatological characteristics was variable. The silage containing L. plantarum (LPB) showed significantly higher dry matter content (32.6%), while all the others strains studied showed similar effect, with average of 28.4%. The crude protein content ranged from 3.6-4.9% and NDF content ranged from 60-66.7% DM. The ADF, hemicellulose and ash contents were similar for all silages. All treatments used more than 85% of the soluble carbohydrate, which resulted in pH around 3.5. The pH and ammoniacal nitrogen values were acceptable. The inoculants were more effective for the aerobic evaluation of silages, because they slow down temperature and improve the aerobic stability with best results observed in treatments LBLC, LB and LPB.
  • Avaliação andrológica por pontos e comportamento sexual em touros da raça Nelore Melhoramento, Genética E Reprodução

    Lopes, Flávio Guiselli; Guimarães, José Domingos; Costa, Eduardo Paulino da; Carvalho, Giovanni Ribeiro de; Miranda Neto, Tamires

    Resumo em Português:

    Objetivou-se estudar a relação entre dois métodos de avaliação do potencial reprodutivo - Classificação Andrológica por Pontos (CAP) e comportamento sexual de touros da raça Nelore - e verificar a acurácia desses testes em predizer o potencial reprodutivo dos touros, avaliado pela taxa de gestação ao final da estação de monta, com duração média de 90 dias. Foram utilizados 14 touros, todos classificados como aptos à reprodução, após exame andrológico, CAP e observação do comportamento sexual a campo durante 12 horas. Onze touros foram avaliados em manejo individual, com proporção média touro:vaca de 1:46, e os três restantes, em manejo múltiplo, com proporção média touro:vaca de 1:23. A pontuação média obtida pela CAP foi 78,92 ± 8,92 (muito bom) e o escore, 9,85 ± 0,36 (excelente) para libido. Quanto maior o tempo de teste, maiores foram os escores da libido. Na primeira hora de observação, os touros foram classificados como de libido questionável e ao final do teste, como de libido excelente. As correlações da libido com circunferência escrotal (CE), características físicas e morfológicas do sêmen e taxa de gestação foram baixas. A pontuação pela CAP correlacionou-se positivamente com circunferência escrotal e características físicas do sêmen, mas não se correlacionou com características morfológicas dos sêmen. Não foi observada correlação entre CAP e taxa de gestação, nem entre libido e CAP. A taxa geral de gestação após o período de estação de monta foi de 74,69%. Os resultados indicam que tanto a CAP como o teste da libido não são eficientes para predizer o potencial reprodutivo de touros da raça Nelore e devem ser utilizados de forma complementar ao exame andrológico.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to study the relation between two reproductive potential evaluation methods - Andrologic Evaluation by Points - CAP and sexual behavior of Nelore bulls, and to verify the accuracy of these tests in predicting the reproductive potential of bulls through the gestation rate at the end of the breeding season, with average duration of ninety days. Fourteen bulls were used, all classified as able for reproduction, evaluated through andrologic examination, being submitted to CAP and observation of the sexual behavior at field (libido test) during 12 hours. Eleven bulls were evaluated in individual handling, with an average bull:cow ratio of 1:46 and the rest of the animals (three), evaluated in a multiple handling, with an average bull:cow ratio of 1:23. The average score obtained by CAP was 78.92 ± 8.92 (very good) and the score of 9.85 ± 0.36 (excellent) for the libido test. The longer the test was, the higher libido scores were obtained. At the first time of observation, the bulls were classified as with questionable libido and at the end of the test as with excellent libido. The correlations between libido, scrotal circumference (SC), physical and morphological characteristics of the semen and the gestation rate were low. The scores obtained through CAP was positively correlated with SC and physical characteristics of the semen; however, no correlation was observed for the morphologic characteristics. No correlation was observed between CAP and gestation rate or between libido and CAP. The overall gestation rate after the breeding period was 74.69%. The results suggest that both CAP and the libido test were not efficient to predict the reproductive potential of Nelore bulls and should be used as a complement to the andrologic evaluation.
  • Polimorfismo do gene da alpha s1-caseína em um rebanho leiteiro na região sudeste do Brasil Breeding, Genetic And Reproduction

    Soares, Maria Amélia Menck; Rodrigues, Marcelo Teixeira; Mognol, Giuliana Patrícia; Ribeiro, Lucinéia de Fátima Chasko; Silva, José Luis da Conceição; Brancalhão, Rose Meire Costa

    Resumo em Português:

    Foram investigadas três regiões do gene da alpha s1-caseína (CSN1S1) para determinar as frequências dos principais alelos para nula, baixa, média e alta expressão desta proteína no leite em um rebanho de cabras leiteiras na Região Sudeste do Brasil. O DNA genômico foi isolado a partir de amostras de leucócitos provenientes de 145 cabras leiteiras e as regiões de interesse no gene foram amplificadas pela técnica da Reação em Cadeia da Polimerase (PCR) e avaliadas posteriormente em gel de agarose (alelos O e E) e gel de poliacrilamida (alelo F). Para melhor caracterização do alelo F, após a PCR, também foi verificado o polimorfismo no comprimento dos fragmentos de restrição (PCR-RFLP) utilizando-se a endonuclease XmnI. No rebanho analisado, foram encontradas as seguintes frequências alélicas em 62 animais da raça Saanen: CSN1S1E = 0.35; CSN1S1F = 0.30; CSN1S1O1 = 0.02; CSN1S1A+B+C = 0.30; outros alelos = 0.03. Em outro grupo de 83 animais da raça Alpina, as frequências foram: CSN1S1E = 0.48; CSN1S1F = 0.28; CSN1S1O1 = 0.01; CSN1S1A+B+C = 0.20; outros alelos = 0.03. Na região do exon e intron 9, onde ocorrem as mutações que caracterizam o alelo F, podem existir diferentes haplótipos intragênicos, envolvendo a deleção do 23º nucleotídeo do exon 9, e a inserção de 11pb no intron subsequente. Esses haplótipos podem ser utilizados para associação direta a outros alelos. Embora raro, neste trabalho foi encontrado maior número de combinações ao se avaliar, juntamente com as outras duas mutações, a região da inserção de 3pb no mesmo intron, o que pode permitir maior número de associações. A completa caracterização dessas combinações permitirá elaborar protocolos mais simplificados para a identificação de animais quanto aos demais alelos do gene CSN1S1 em caprinos leiteiros.

    Resumo em Inglês:

    Three different regions of the alpha s1-casein gene (CSN1S1) were investigated to determine the frequencies of major alleles for null, low, intermediate and high milk protein expression in a herd of dairy goats raised in the southeastern region of Brazil. Genomic DNA samples were obtained from leukocytes of 145 dairy goats and regions of interest in the gene were amplified through Polymerase Chain Reaction (PCR), then evaluated in both agarose (O and E allele) and polyacrylamide gels (F allele). For better characterization of the F allele, a PCR-RFLP (PCR-Restriction Fragment Length Polymorphism) study was performed employing the endonuclease XmnI. The allelic frequencies in the herd of 62 Saanen goats studied were: CSN1S1E = 0.35; CSN1S1F = 0.30; CSN1S1O1 = 0.02; CSN1S1A+B+C = 0.30, other alleles = 0.03. In another group of 83 Alpine animals, the frequencies were: CSN1S1E = 0.48; CSN1S1F = 0.28; CSN1S1O1 = 0.01; CSN1S1A+B+C = 0.20, other alleles = 0.03. In the region of exon 9 and intron downstream, where mutations that characterize the F allele occur, it was verified that different intragenic haplotypes may exist, involving the deletion of the 23rd nucleotide in the ninth exon in addition to the insertion of 11bp on intron. These haplotypes may be used to make direct association with other alleles. Although rare, a higher number of combinations were found in this work by evaluating in conjunction the region of the insertion of 3bp in the referred intron, which may allow a higher number of associations. A complete characterization of these combinations will allow elaborating simplified protocols to identify animals concerning the alleles of CSN1S1 gene in goats.
  • Uso de fosfatos com diferentes relações flúor: fósforo na alimentação de poedeiras semipesadas na fase de produção Monogástricos

    Araújo, Lúcio Francelino; Araújo, Cristiane Soares da Silva; Junqueira, Otto Mack; Barbosa, Luís Carlos Garibaldi Simon; Albuquerque, Ricardo de; Faria, Douglas Emygdio de

    Resumo em Português:

    Um experimento foi conduzido para verificar os efeitos de diferentes relações flúor:fósforo (F:P) na dieta sobre o desempenho e as concentrações de cálcio, fósforo, magnésio e flúor na tíbia de poedeiras comerciais semipesadas. Foram utilizadas 160 galinhas poedeiras, distribuídas em delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos (fontes de fósforo com diferentes relações flúor:fósforo - 1:40; 1:60; 1:80; 1:100) e cinco repetições de oito aves. No final do experimento, foram abatidas duas aves de cada repetição para coleta da tíbia e análise dos teores de flúor, cálcio, fósforo e magnésio. As relações flúor:fósforo não afetaram o consumo de ração, a produção de ovos, a conversão alimentar, o peso dos ovos e a gravidade específica. Entretanto, a porcentagem de casca e a espessura da casca foram menores quando a relação F:P foi de 1:100. Apesar da ausência de efeitos na produção de ovos, verificou-se redução de 7,3; 5,4 e 9,8% na produção entre as aves que receberam ração com a maior relação F:P (1:100) em comparação àquelas alimentadas com as rações com as relações de 1:40; 1:60 e 1:80, respectivamente. A deposição óssea de flúor reduziu e a de magnésio aumentou nas aves alimentadas com a ração contendo as maiores relação de F:P. As fontes de fósforo, nas relações fluor:fósforo de 1:40 a 1:80, podem ser utilizadas em dietas para poedeiras comerciais, pois não afetam o desempenho e a qualidade da casca dos ovos.

    Resumo em Inglês:

    One experiment was conducted to evaluate the effect of different dietary fluorine:phosphorus (F:P) ratios on the performance and bone parameters of layer hens. One hundred and sixty layer hens were randomly allotted to an experimental design with four treatments (phosphorus sources with different F:P ratios - 1:40, 1:60, 1:80, 1:100) with five replicates of eight layers each. At the end of the experiment, two birds per replicate were slaughtered and their tibias were collected to assess the fluorine, calcium, phosphorus and magnesium contents. The different F:P ratios did not affect the feed intake, egg production, feed conversion, egg weight and specific gravity. However, shell percentage and shell thickness were lower when the F:P ratio was 1:100. Despite the absence of effects on egg production, reductions of 7.3, 5.4 and 9.8% were verified among birds that received diets with higher F:P ratios (1:100) in relation to those fed with diets with 1:40, 1:60 and 1:80 ratios, respectively. The fluorine bone deposition decreased and that of magnesium increased in birds fed diets with the highest F:P ratios. P sources with F:P ratios of 1:40 and 1:80 may be used in diets for commercial layer hens, since they do not affect their performance and egg shell quality.
  • Metanálise dos níveis de ractopamina em dietas para suínos em terminação Monogástricos

    Kiefer, Charles; Sanches, Josilene Figueiredo

    Resumo em Português:

    Foi realizada uma metanálise para avaliar o desempenho e as características de carcaça de suínos em terminação alimentados com rações contendo ractopamina. Utilizaram-se resultados de 18 experimentos com 2.991 animais e 4 tratamentos, constituídos dos níveis de 0, 5, 10 e 20 ppm de ractopamina. Foram analisados o desempenho e as características quantitativas da carcaça. A duração dos períodos experimentais foi de 28 ± 0,32 dias e os pesos inicial e final foram de 74,7 ± 10,9 kg e 107,6 ± 9,7 kg, respectivamente. Não houve efeito dos níveis de ractopamina sobre o consumo de ração, o peso de carcaça quente, o comprimento de carcaça e a espessura de toucinho. Os níveis de ractopamina influenciaram o ganho de peso, a conversão alimentar, o rendimento de carcaça, a porcentagem de carne magra da carcaça e a área de olho-de-lombo. Houve efeito linear dos níveis de lisina sobre o ganho de peso, a conversão alimentar, o peso de carcaça quente, a espessura de toucinho e a porcentagem de carne magra nos suínos alimentados com rações contendo 20 ppm de ractopamina. A área de olho-de-lombo dos suínos alimentados com rações contendo 10 e 20 ppm de ractopamina variou de forma quadrática com os níveis de lisina. As demais variáveis não foram influenciadas pelos níveis de lisina. O nível de 15 ppm de ractopamina otimiza o desempenho dos suínos, enquanto o de 20 ppm de ractopamina melhora as características quantitativas de carcaça. O ganho de peso, a espessura de toucinho e o percentual de carne magra na carcaça de suínos alimentados com rações contendo ractopamina melhoram com o nível de 1,0% de lisina digestível verdadeira.

    Resumo em Inglês:

    A meta-analytical study was conducted to evaluate the performance and characteristics of the carcass of finishing pigs fed with diets containing ractopamine. Eighteen experiments containing four treatments and 2.991 animals were used. The treatments were composed of 0, 5, 10 and 20 ppm of ractopamine levels. The variables of performance and the quantitative characteristics of the carcass were analyzed. The average duration of the experimental periods was 28 ± 0.32 days. The average initial and final weights were 74.7 ± 10.9 kg and 107.6 ± 9.7 kg, respectively. No effect of ractopamine levels on the feed intake, hot carcass weight, carcass length and backfat depth was observed. The ractopamine levels influenced the weight gain, the feed:gain ratio, the dressing percent, the lean meat percentage of the carcass and the loin eye area. A linear effect was verified from the lysine levels of the weight gain, gain:feed ratio, hot carcass weight, backfat depth and lean meat percentage of pigs feed diet with 20 ppm of ractopamine. Effect from the loin eye area in function from the lysine levels in the diets containing 10 and 20 ppm of ractopamine was observed. Most of the variables was not influenced by the lysine levels. Levels of 15 ppm of ractopamine optimize the swine performance, while levels of 20 ppm of ractopamine optimize the quantitative carcass characteristics. Weight gain, backfat depth and lean meat carcass percent of swine fed diets containing ractopamine are optimized with 1.0% of true digestible lysine.
  • Eficiência alimentar de potros da raça Mangalarga Marchador alimentados com dieta suplementada com probióticos ou fitase Monogastrics

    Moura, Raquel Silva de; Saliba, Eloísa de Oliveira Simões; Almeida, Fernando Queiroz de; Lana, Ângela Maria Quintão; Silva, Vinícius Pimentel; Rezende, Adalgiza Souza Carneiro de

    Resumo em Português:

    O trabalho foi realizado visando avaliar a influência da suplementação de probióticos ou fitase sobre o consumo diário de matéria seca (CMS), o ganho de peso diário (GPD) e a conversão alimentar (CA) de 24 potros da raça Mangalarga Marchador (16 machos e 8 fêmeas), com 241,6 ± 23,2 dias de idade e 216,7 ± 27,8 kg de peso vivo (PV). O experimento teve duração de 28 dias: os 23 iniciais para adaptação à dieta e ao manejo e os cinco finais para coleta de fezes. A dieta foi composta por pastagem de Cynodon e concentrado comercial (1,2 kg/100 kg PV), além de água e sal mineral à vontade. Os tratamentos foram: dieta basal (controle); dieta basal + 5 g/dia de leveduras vivas (10(9) UFC/g de Saccharomyces cerevisiae); dieta basal + 2 g/dia de bactérias (10(8) UFC/g de B. bifidum, E. faecium, L. acidophilus, L. plantarum) e leveduras vivas (10(5) UFC/g de S. cerevisiae) e dieta basal + fitase (1.250 FTU/dia). Para estimativa do consumo de matéria seca, foram utilizados o indicador externo LIPE® e a técnica de digestibilidade in situ. O delineamento foi inteiramente casualizado, em fatorial 4 × 2, e as médias comparadas pelo teste Student, considerando o efeito da covariável PV inicial para porcentagens de CMS por PV. O consumo de matéria seca total dos grupos variou de 2,4 a 2,8% PV, de modo que os animais sob suplementação com bactérias e leveduras vivas apresentaram menor CMS total e de volumoso. Todos os animais tiveram GPD médio de 0,33 kg/dia e o grupo sob suplementação com bactérias e leveduras vivas teve conversão alimentar do volumoso 32,42 a 43,83% menor que a observada no grupo controle e naquele sob suplementação com fitase. A fitase, na dosagem de 205 FTU/kg de MS da dieta basal, não influenciou os parâmetros avaliados. O probiótico composto por bactérias e leveduras vivas melhorou a eficiência alimentar do volumoso e pode ser utilizado como estratégia nutricional para manutenção da condição corporal de potros durante o período seco.

    Resumo em Inglês:

    The objective was to assess the effect of probiotic or phytase supplementation on dry matter intake (DMI), average daily gain (ADG) and feed conversion (FC) in 24 Mangalarga Marchador foals (16 males, 8 females), with 241.6 ± 23.2 days of age, and 216.7 ± 27.8 kg of body weight (BW). The study lasted 28 days, the first 23 days for diet and handling adaptation, and the last five days for feces collection. The basal diet consisted of Cynodon pasture and pelleted concentrate (1.2 kg/100 kg BW), as well as water and mineral salt ad libitum. Treatments groups were assigned as follows: basal diet (control); basal diet + 5 g/day of live yeast culture (10(9) CFU/g of S. cerevisiae); basal diet + 2 g/day of live bacteria (10(8) CFU/g of B. bifidum, E. faecium, L. acidophilus, L. plantarum) and yeast culture (10(5) CFU/g of S. cerevisiae); and basal diet + 1250 FTU/day of phytase. Pasture DMI was estimated with an external marker (LIPE™) associated with cecal in situ digestibility of dry matter. All foals were randomized, by replicated, using a 4 × 2 factorial, and results were compared using Student t-test, taking into consideration the effect of initial BW as covariate for the percentage DMI per BW. Among foals, DMI varied from 2.4 to 2.8% BW, with foals supplemented with live bacteria and yeast having lower DMI (total diet and forage). All animals had an ADG of 0.33 kg/day, and foals supplemented with live bacteria and yeast had FC 32.42 to 43.83% lower than foals supplemented with phytase or fed only basal diet. The phytase dose of 205 FTU/kg DM in the basal diet had no effects. Probiotic composed of live bacteria and yeast culture improved feed efficiency of forage and can be used as a nutritional strategy to maintain body condition in foals during the dry season.
  • Composição físico-química e valores energéticos dos resíduos de goiaba e tomate para frangos de corte de crescimento lento Monogástricos

    Silva, Edney Pereira da; Silva, Demósthenes Arabutan Travassos da; Rabello, Carlos Bôa-Viagem; Lima, Rodrigo Barbosa; Lima, Michele Bernardino; Ludke, Jorge Vitor

    Resumo em Português:

    Objetivou-se determinar a composição físico-química e o valor energético dos farelos de goiaba e de tomate para frangos de corte de crescimento lento. Analisou-se a composição químico-fisica e, em seguida, realizou-se ensaio de metabolismo utilizando-se 60 frangos da linhagem Caipirão, com 65 dias de idade, distribuídos ao acaso em três tratamentos e cinco repetições de quatro aves por unidade experimental. Os tratamentos consistiram de uma ração-referência e duas rações-teste, formuladas com 70% da ração-referência e 30% de farelo de goiaba ou tomate. O experimento teve duração de dez dias, cinco para adaptação das aves às rações e cinco para coleta total das excretas. A composição químico-física dos farelos de tomate e de goiaba (na matéria natural) foi: 90,81 e 91,96% de matéria seca (MS); 10,09 e 21,74% de proteína bruta (PB); 11,71 e 12,01% de extrato etéreo (EE); 1,25 e 4,76% de matéria mineral (MM); 55,62 e 43,66% de fibra bruta (FB); 64,06 e 51,53% de fibra em detergente neutro (FDN); 57,38 e 42,22% de fibra em detergente ácido (FDA); 6,67 e 9,32% de hemicelulose; 4.290 e 4.368 kcal/kg de energia bruta (EB), 576,32 e 201,90 g/L de densidade; e 1.271,56 e 1.092,66 µm de diâmetro geométrico médio, respectivamente. Para os aminoácidos, os valores encontrados foram: 0,17 e 0,33% de metionina; 0,32 e 0,30% de cistina; 0,16 e 1,12% de lisina; 0,23 e 0,75% de treonina; 1,47 e 1,57% de arginina; 0,32 e 0,78% de isoleucina; 0,71 e 1,27% de leucina; 0,39 e 0,90% de valina; 0,25 e 0,43% de histidina; 0,44 e 0,93% de fenilalanina; 0,85 e 1,08% de glicina; 0,42 e 0,99% de serina; 0,30 e 1,05% de prolina; 0,35 e 0,945 de alanina; 0,97 e 2,19% de ácido aspartico; 1,91 e 3,105 de ácido glutâmico, respectivamente. Os valores de energia metabolizável aparente corrigida, com base na matéria natural, foram 1.436 e 1.969 kcal/kg, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to determine the physicochemical composition and metabolizable energy values of guava and tomato meal for free range broilers. The physicochemical composition was analyzed and later the metabolism assay was performed with sixty Caipirão lineage 65-day-old free range broilers distributed in a completely randomized design with three treatments and five replicates of four birds each. The treatments were: reference diet and two test diets, one with 70% of reference diet and 30% of guava residue meal and another with 30% of tomato residue meal. The experiment lasted ten days, five for adaptations and five for the total excreta collection. The physicochemical composition of the guava and tomato residue was: 90.81 and 91.96% of DM; 10.09 and 21.74% of CP; 11.71 and 12.01% of EE; 1.25 and 4.76% of ASH, 55.62 and 43.66% of CF; 64.06 and 51.53% of NFD; 57.38 and 42.22% of AFD; 6.67 and 9.32% of hemicellulose; 4,724 and 4,750 kcal/kg GE, 576.32 and 201.90 g/L densities and geometric diameter of the particles 1,271.56 and 1,092.66 µm. The amino acids profile was: 0.17 and 0.33% of methionine; 0.32 and 0.30% of cystine; 0.16 and 1.12% of lysine; 0.23 and 0.75% of threonine; 1.47 and 1.57% of arginine; 0.32 and 0.78% of isoleucine; 0.71 and 1.27% of leucine; 0.39 and 0.90% of valine; 0.25 and 0.43% of histidine; 0.44 and 0.93% of phenylalanine; 0.85 and 1.08% of glycine; 0.42 and 0.99% of serine; 0.30 and 1.05% of proline; 0.35 and 0.945 of alanine; 0.97 and 2.19% of aspartic acid; 1.91 and 3.105 of glutamic acid, respectively. The apparent metabolizable energy values were: 1.436 and 1.969 kcal/kg, respectively, for guava and tomato residues.
  • Influência do número de animais e tipo de comedouro na unidade experimental sobre as exigências nutricionais e composição de carcaça de suínos em terminação Monogástricos

    Silva, Francisco Carlos de Oliveira; Donzele, Juarez Lopes; Oliveira, Rita Flávia Miranda de; Ferreira, Aloízio Soares; Marcatti Neto, Alberto; Paula, Eriane de

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar os efeitos do número de animais por unidade experimental e do tipo de comedouro sobre as exigências nutricionais e as características de carcaça de suínos dos 60 aos 95 kg. Utilizaram-se 704 suínos, machos castrados, com 59,84 ± 1,67 kg de peso corporal, distribuídos em delineamento experimental em esquema de parcelas subdivididas, com diferentes números de animais por unidade experimental nas parcelas e, nas subparcelas, um esquema fatorial 2 × 4, com dois tipos de comedouro e quatro níveis de lisina digestível na ração (0,75; 0,85; 0,95% e 1,05%), em delineamento de blocos ao acaso com quatro repetições. Não ocorreu interação significativa entre níveis de lisina, tipo de comedouro e número de animais na unidade experimental para os consumos de ração e de lisina, o ganho de peso e a conversão alimentar. O ganho de peso e o consumo de lisina aumentaram de forma linear com o aumento dos níveis de lisina digestível. A conversão alimentar melhorou de forma linear, contudo o modelo "Linear Response Plateau" foi o que melhor se ajustou aos dados, estimando em 0,96% o nível de lisina digestível, correspondente a um consumo diário de 26,1 g, a partir do qual ocorreu "plateau". O uso de dois animais por unidade experimental proporcionou melhores resultados de ganho de peso e conversão alimentar. Houve interação tipo de comedouro × número de animais na unidade experimental, de modo que o rendimento de carcaça e a quantidade de carne magra reduziram com o uso dos comedouros conjugados com bebedouros nas unidades experimentais com dois animais, mas não variaram com o tipo de comedouro nas unidades experimentais com 20 animais. Suínos dos 60 aos 95 kg exigem, respectivamente, 1,05 e 0,96% de lisina digestível para melhores resultados de ganho de peso e conversão alimentar, independentemente do tipo de comedouro e do número de animais na unidade experimental. Nas unidades experimentais com dois suínos, ocorrem diferenças no desempenho, com maior ganho de peso e melhor conversão alimentar, mas nenhuma alteração significativa nos consumos de ração e de lisina.

    Resumo em Inglês:

    With the objective of evaluating the effects of the number of animals per experimental unit and the type of feeder on the nutritional requirement and carcass characteristics of pigs from 60 to 95 kg, 704 castrated male pigs with initial body weight of 59.84 ± 1.67 kg were used. The animals were distributed in a randomized experimental design subdivided into parcels, with different number of animals per experimental unit (EU) and in the subplots, a 2 × 4 factorial scheme, with 2 types of feeders and 4 levels of digestible lysine in the diet (0.75, 0.85, 0.95 and 1.05%), in a completely randomized block design with 4 replicates. There was no significant interaction between lysine levels, type of feeder and number of animals per EU on feed intake (DFI), lysine intake (DLI), weight gain (DWG) and feed conversion (FC). It was verified that DWG and DLI increased linearly with increased digestible lysine levels. It was verified that FC improved linearly, although the "Linear Response Plateau" model was the best that adjusted to the data, estimating in 0.96% the level of digestible lysine, corresponding to a daily consumption of 26.1g after the start of the "plateau". The use of two animals/EU provided better DWG and FC results. An interaction between the type of feeder and the number of animals per EU was observed, the carcass gain (CG) and the lean meat quantity (LMQ) were reduced with the use of feeders conjugated with nipple drinkers in the EU with two animals; however, no variation was observed with the type of feeder when the EU presented 20 animals. It could be concluded that pigs from 60 to 95 kg require, respectively 1.05 and 0.96% of digestible lysine for better DWG and FC performance, regardless of type of feeder and number of animals per EU; and in the EU with two pigs, the animals show changes on their performance, increasing DWG and improving FC, without significant changes on DFI and DLI.
  • Efeito do uso de enzimas sobre o desempenho e metabolismo de poedeiras Monogástricos

    Viana, Maurício Tárcio dos Santos; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Rostagno, Horacio Santiago; Silva, Eliane Aparecida da; Messias, Rodrigo Knop Guazzi; Pereira, João Paulo Leles

    Resumo em Português:

    Objetivou-se verificar o efeito da adição do complexo enzimático (CE) sobre o desempenho e o metabolismo de poedeiras. Foram utilizadas 216 poedeiras da linhagem Bovans Goldline, distribuídas em delineamento experimental inteiramente casualizado, com 12 repetições de seis aves por unidade experimental e 3 tratamentos: controle positivo; controle negativo; e controle negativo + Rovábio® Max (100 g/t). A dieta controle positivo foi formulada segundo recomendações das tabelas brasileiras e a dieta controle negativo foi calculada reduzindo os nutrientes presentes na matriz nutricional da enzima de acordo com a empresa produtora. Avaliaram-se o consumo de ração, a produção de ovos, o peso dos ovos, a massa de ovo, a conversão por massa de ovo, a conversão alimentar por dúzia (CAD) e os componentes do ovo no período de 24 a 36 semanas de idade. No ensaio de metabolismo, calcularam-se os valores do coeficiente de digestibilidade da matéria seca, da energia metabolizável aparente (EMA) e da energia metabolizável corrigida (EMAn), bem como seus coeficientes de metabolizabilidade e a retenção de nitrogênio e do balanço de P e Ca das dietas. Nas aves mantidas com a dieta controle negativo, a adição de complexo enzimático na dieta melhorou o percentual de postura e a conversão alimentar por dúzia. A redução dos níveis nutricionais das dietas resultou em menores valores de EMA e EMAn. A suplementação de complexo enzimático às dietas com menores níveis nutricionais melhorou os valores de EMA, resultando em valores similares aos obtidos nas aves alimentadas com a ração controle positivo. Poedeiras alimentadas com a ração controle positivo apresentam maior ingestão, excreção e retenção de fósforo (mg/ave/dia), entretanto, quando a ração é suplementada com complexo enzimático, ocorre maior retenção de fósforo pelas aves.

    Resumo em Inglês:

    The effect of the addition of multienzymatic complex on performance and metabolism of laying hens was estimated. Two hundred and sixteen Bovans Goldline hens were assigned to a completely randomized design, with 12 replicates of 6 birds per unit and three experimental treatments arranged as follows: positive control (PC), negative control (NC), NC + Rovábio® Max (100 g/t). The positive control diets were formulated to contain adequate levels of nutrients according to the recommendations of the Brazilian tables. Diets of NC and NC + Rovábio® Max were calculated with reduced contents of nutrients present in the nutritional contribution of the enzyme complex evaluated according to the recommendations from the manufacturer. The parameters evaluated were: feed intake, egg production, egg weight, egg mass, feed:gain ratio (per g of egg mass and per dozen of egg) in the period from 24 to 36 weeks of age. In the metabolism trial, feed intake and total excreta production per replicate were measured to determine the metabolizable energy values (apparent ME and apparent Nitrogen Corrected MEn), metabolizability coefficients of gross energy and nitrogen retention and P and Ca balance. When compared to hens fed both negative and positive control diets, the addition of Rovábio® Max to the NC diet improved the hen day egg production an the feed:gain ratio (kg/dz). The reduction in the levels of nutritional diets resulted in lower ME and MEn values. The supplementation of the enzyme complex to diets with lower nutritional levels improved the ME values, resulting in values similar to those presented by hens fed PC diet. The addition of the enzyme complex to the NC diet increase P retention and resulte in lower P excretion when compared to the hens fed NC diet. Layers fed PC diet show higher P intake, excretion and retention.
  • Efeito da suplementação de enzima fitase sobre o metabolismo de nutrientes e o desempenho de poedeiras Monogástricos

    Viana, Maurício Tárcio dos Santos; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Rostagno, Horacio Santiago; Barreto, Sergio Luiz de Toledo; Silva, Eliane Aparecida da; Florentino, Wenderson Magno

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o efeito da adição da enzima fitase sobre o desempenho e o metabolismo de poedeiras comerciais. Foram utilizadas 360 poedeiras da linhagem Bovans Goldline, distribuídas em delineamento inteiramente casualizado, com 12 repetições de 6 aves por unidade experimental e 5 tratamentos, que consistiram de cinco dietas: controle positivo; controle negativo (CN) com 0,15% de fósforo disponível; CN + 200 FTU de fitase; CN + 400 FTU de fitase; CN + 600 FTU de fitase. A dieta controle positivo foi formulada segundo recomendações das Tabelas Brasileiras e a dieta controle negativo com fósforo disponível foi calculada reduzindo os nutrientes presentes na matriz nutricional da enzima, de acordo com recomendação da empresa produtora. Os parâmetros avaliados foram: consumo de ração, produção de ovos, peso dos ovos, massa de ovo (MO), conversão por massa de ovo (CAMO), conversão alimentar por dúzia e componentes do ovo no período de 24 a 36 semanas de idade. No ensaio de metabolismo, calcularam-se os coeficientes de digestibilidade aparente da matéria seca, da energia metabolizável aparente e da energia metabolizável corrigida, bem como seus coeficientes de metabolizabilidade, além da retenção de nitrogênio e do balanço de P e Ca das dietas experimentais. A adição da enzima fitase (200, 400 e 600 FTU) proporcionou produção de matéria orgânica e conversão por massa de ovo semelhante à das poedeiras alimentadas com a ração controle positivo. Os componentes de ovo não foram influenciados pelas rações, com exceção do peso da casca, que aumentou com a suplementação de fitase nas dietas. A adição de 600 FTU de fitase melhora o metabolismo dos nutrientes da dieta em poedeiras comerciais.

    Resumo em Inglês:

    The effect of the addition of phytase enzyme on performance and metabolism of laying hens was evaluated. Three hundred and sixty Bovans Goldline hens were allotted to a completely randomized design, with 12 replicates of 6 birds per unit and 5 experimental treatments as follows: T1 = positive control (PC), T2 = Negative control (NC by 0.15% phosphorus available), T3 = NC + 200 FTU of phytase, T4 = NC + 400 FTU of phytase, T5 = NC + 600 FTU of phytase. The positive control diets were formulated to contain adequate nutrient levels according to recommendations of the Brazilian Tables. Diet of treatments 2, 3, 4 and 5 (Negative Control) were calculated with reduced contents of nutrients present in the nutritional contribution of the enzyme complex evaluated according with recommendations from the manufacturer. The parameters evaluated were: feed intake, egg production, egg weight, egg mass and feed:gain ratio (per g of egg mass and per dozen of egg). In the metabolism trial, feed consumption and total excreta production per replicate were measured to determine the metabolizable energy values (apparent ME and apparent nitrogen corrected ME), metabolizability coefficients of gross energy and nitrogen retention and P and Ca balance of the experimental layer diets. The addition of phytase (200, 400 and 600 FTU) to the negative control diet resulted in layers with egg mass production, feed:gain ratio per egg mass similar to layers fed the positive control diet. The egg components parameters were not affected by treatments, except the eggshell weight, which increased with the addition of phytase in the diets. The addition of 600 FTU of phytase improve the metabolism of nutrients in nutritionally deficient diets.
  • Composição corporal e exigências líquidas e dietéticas de macrominerais de bovinos Nelore castrados em pastejo Ruminants

    Almeida, Vitor Visintin Silva de; Queiroz, Augusto César de; Silva, Robério Rodrigues; Silva, Fabiano Ferreira da; Oliveira, Aline Cardoso; Santana Júnior, Hermógenes Almeida de

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de determinar as exigências de macrominerais (Ca, P, Mg, K e Na) de bovinos Nelore castrados sob pastejo, foi conduzido um experimento com 24 novilhos da raça Nelore, castrados, com peso inicial de 371 ± 14 kg e 26 meses de idade. Quatro novilhos foram abatidos no início do experimento (grupo referência) para servir de referência nos estudos subsequentes. Os animais restantes (20) foram pesados e distribuídos em delineamento inteiramente casualizado com quatro níveis de suplementação: 0,0 (mistura mineral - controle); 0,3; 0,6 e 0,9% do peso corporal e cinco repetições. Os suplementos, à base de milho, farelo de soja e/ou uréia, foram balanceados previamente para promover ganhos médios diários de 350, 650 e 850 g, respectivamente. Os conteúdos de macrominerais retidos no corpo animal foram estimados por meio de equações de regressão do logaritmo do conteúdo corporal dos macrominerais, em função do logaritmo do peso de corpo vazio (PCVZ). As exigências líquidas dos macrominerais para ganho de 1 kg de PCVZ foram obtidas utilizando-se a equação Y' = b.10ª. Xb-1, em que a e b são o intercepto e o coeficiente de regressão, respectivamente, das equações de predição dos conteúdos corporais de cada macromineral considerado. As concentrações de todos os macrosminerais estudados, no corpo vazio e no ganho de corpo vazio, diminuíram com o aumento do peso vivo. As exigências dietéticas totais de cálcio e fósforo são superiores às recomendadas na literatura.

    Resumo em Inglês:

    This experiment was carried out with the objective of determining the macrominerals (Ca, P, Mg, K and Na) requirements of Nellore steers under grazing. Twenty four Nellore steers (371 ± 14 kg of BW and 26 mo old) were used. Four steers were slaughtered at the beginning of the experiment (reference group), serving as a reference in subsequent study. The remaining 20 animals were weighed and distributed into a completely randomized design with four supplementation levels offer: 0.0 (mineral mixture - control), 0.3, 0.6 and 0.9% of BW, with five replications. The supplements, based on ground corn, soybean meal and/or urea, were previously balanced to achieve an average daily gain of 350, 650 and 850g, respectively, for the different supplementation levels offer. The contents of macrominerals retained in the animal body were determined by regression equations of the macrominerals body content logarithm in function of the empty body weight logarithm (EBW). Net macrominerals requirements for a gain of 1kg of EBW were obtained using the equation Y'= b.10ª.Xb-1, with a and b, respectively, the intercept and the regression coefficient of the prediction equations of macrominerals in the animal body contents for each macromineral considered. The concentrations of all macrominerals, in the empty body weight and gain of the empty body weight, decreased with the increase in the body weight. Total calcium and phosphorus dietary requirements are higher than those recommended in the literature.
  • Consumo e digestibilidade dos nutrientes em cabras Moxotó recebendo dietas com diferentes níveis de feno de maniçoba Ruminantes

    Araújo, Marcos Jácome de; Medeiros, Ariosvaldo Nunes de; Carvalho, Francisco Fernando Ramos de; Silva, Divan Soares da; Chagas, Ellio Celestino de Oliveira

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este trabalho avaliar a utilização do feno de maniçoba (Manihot glaziovii Muell. Arg.) em diferentes níveis (30, 40, 50 e 60%) sobre os consumos e as digestibilidades de matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), proteína bruta (PB), energia bruta (EB), extrato etéreo (EE), carboidratos totais (CT), carboidratos não-fibrosos (CNF), fibra em detergente neutro (FDN) e fibra em detergente ácido (FDA) e os consumos de água e nutrientes digestíveis totais (NDT). Utilizaram-se oito cabras da raça Moxotó, multíparas, com aproximadamente 60 dias de lactação, pesando 44,26 ± 4,23 kg, em delineamento quadrado latino duplo 4 × 4, com quatro tratamentos, quatro períodos e quatro animais. Cada período teve duração de 15 dias (10 de adaptação dos animais às dietas e 5 para coleta de dados). Utilizou-se a fibra em detergente ácido indigestível (FDAi) como indicador interno para estimativa da produção de matéria seca fecal. A utilização do feno de maniçoba nos níveis de 30, 40, 50 e 60% nas dietas para cabras em lactação não alterou os consumos de MS, MO, PB, EE, MM e CT. Os consumos de CNF, NDT e água diminuíram linearmente com o aumento no nível de feno de maniçoba nas dietas, enquanto os de FDN e FDA (kg/dia, %PC e g/kg0,75) aumentaram linearmente. A digestibilidade aparente de MS, MO, PB, EE, CT, CNF, EB e FDA reduziu linearmente, enquanto a da FDN não se alterou com o aumento dos níveis de feno na dieta.

    Resumo em Inglês:

    This research was conducted with the objective of evaluating the use of different Maniçoba hay (Manihot glaziovii Muell. Arg) levels (30, 40, 50 and 60%) on intake and apparent digestibility of dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), gross energy (GE), ether extract (EE), total carbohydrates (TCHT), non fiber carbohydrates (NFC), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), water intake (WI), besides total digestible nutrients intake (TDNI). Eight multiparous Moxotó dairy goats with initial weight of 44,26 ± 4,23 kg were assigned to two 4 × 4 Latin squares design, with four treatments, four experimental periods and four animals. Each experimental period lasted 15 days (ten days for animal adaptation to diets and five days for feed, refusal and feces collection. Indigestible acid detergent fiber (iADF) was used as an internal marker to estimate fecal dry matter yield. The use of Maniçoba hay in the levels (30, 40, 50 and 60%) in diets did not affect the DM, OM, CP, EE, MM, and TCHT intakes. The NFC, TDN and water intakes decreased linearly with the increase of dietary hay levels while NDF and ADF (kg/day; %BW and g/kg0.75) intakes increased linearly. The apparent DM, OM, CP, EE, CHT, NFC, GE and ADF digestibility decreased linearly while the NDF digestibility was not affected with the increase in the dietary hay levels.
  • Avaliação do modelo CNCPS na predição do consumo de matéria seca em vacas da raça Holandesa em pastejo Ruminantes

    Elyas, Ana Cristina Wyllie; Paiva, Paulo César de Aguiar; Lopes, Fernando César Ferraz; Vilela, Duarte; Arcuri, Pedro Braga; Morenz, Mirton José Frota

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar o modelo Cornell Net Carbohydrate and Protein System (CNCPS), versão 5.0, na predição do consumo de matéria seca de vacas da raça Holandesa, lactantes, em pastagem de capim coast-cross suplementada com silagem de milho e concentrado (3 ou 6 kg/vaca.dia). Foram realizados seis ensaios experimentais, cada um com 12 vacas. Em três das avaliações, os animais receberam, além do concentrado, 17 kg de silagem de milho/dia (base natural). As coletas de forragem selecionada na pastagem para análise da composição química foram realizadas por uma vaca com fístula esofágica. A estimativa do consumo voluntário foi realizada com sesquióxido de cromo (Cr2O3), administrado em doses de 5 g, duas vezes ao dia. Foram fornecidos ao programa dados (inputs) referentes aos animais (peso vivo corporal, escore corporal, idade, produção e composição do leite e tipo racial), ao ambiente (temperatura, umidade relativa do ar e manejo) e à composição do alimento em cada período experimental. Os valores preditos pelo CNCPS para a ingestão voluntária de matéria seca foram próximos àqueles estimados, havendo pequena tendência do modelo em subestimar o valor determinado com o indicador.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this work was to evaluate the ability of the Cornell Net Carbohydrate and Protein System (CNCPS) version 5.0 to estimate the dry matter intake (DMI) of grazing lactating Holstein cows, grazing coast-cross pasture supplemented with corn silage and concentrate (3 or 6 kg/cow/day). Six experiments were carried out, with 12 cows each. The cows were fed 17 kg/cow/day of corn ensilage in three experiments. The chemical composition of extrusa samples of forage was determined, obtained using an esophageous fistulated cow. The intake estimates were obtained using 5 g of chromium oxide (Cr2O3) methodology supplied two times a day. Data corresponding to animals (body weight, age, milk yield and composition and racial type), environment (temperature, air relative humidity and management condition) and the feed chemical composition in each experimental period were provided to the program. The DMI values predicted by the CNCPS model were close to those obtained by the chromium oxide methodology.
  • Características quantitativas da carcaça e qualitativas do músculo Longissimus dorsi de cabritos ¾ Boer + ¼ Saanen confinados recebendo rações contendo grãos de oleaginosas Ruminantes

    Grande, Paula Adriana; Alcalde, Claudete Regina; Lima, Luciano Soares de; Ayer, Ilan Munhoz; Macedo, Francisco de Assis Fonseca de; Matsushita, Makoto

    Resumo em Português:

    Foram avaliadas as características quantitativas da carcaça, os rendimentos dos cortes, a proporção dos tecidos, a composição química, o colesterol e o perfil de ácidos graxos do músculo Longissimus dorsi de cabritos ¾ Boer + ¼ Saanen, alimentados com rações contendo grãos de linhaça, girassol ou canola. Foram utilizados 24 cabritos machos não-castrados com peso inicial de 22,7 kg e 90 dias de idade, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado e abatidos com 30,9 kg de peso vivo médio e 61 dias de confinamento. As rações foram constituídas de: feno de aveia, farelo de soja, milho moído e suplemento mineral (tratamento controle, n=6) e adicionadas de grãos de linhaça (n=7), girassol (n=5) ou canola (n=6). O consumo de grãos de oleaginosas não influenciou o peso de carcaça quente, no entanto, o peso de carcaça fria foi maior nos animais alimentados com a ração controle, que apresentaram também menor perda por resfriamento. O rendimento verdadeiro e o rendimento comercial de carcaça não foram influenciados pelas rações. O rendimento dos cortes comerciais lombo e costela descoberta diferiram entre os animais alimentados com as rações contendo oleaginosas. Não houve diferença para as porcentagens de músculo, gordura e osso nem para a razão músculo:osso. A adição de grãos de canola resultou em maior teor de lipídeos no músculo Longissimus dorsi, mas não alterou o teor de colesterol. Os animais alimentados com as rações contendo grãos de canola e linhaça apresentaram menor razão ômega-6:ômega-3. Os benefícios dos grãos de oleaginosas sobre as características quantitativas da carcaça ou qualitativas do músculo em cabritos não justificam sua utilização nas rações.

    Resumo em Inglês:

    The quantitative characteristics of the carcass, yield of cuts, tissue proportion, chemical composition and fatty acid profile of the Longissimus dorsi muscle of ¾ Boer + ¼ Saanen goats fed rations with linseed, sunflower and canola seeds were evaluated. Twenty-four not castrated male goats initially averaging 22.7 kg and 90 days were allotted to a completely randomized design and slaughtered at 30.9 kg of body weight and 61 days of feedlot. The rations were composed of oats hay, soybean meal, ground corn and mineral supplement with the following treatments: control treatment (n=6) and in the others treatments, linseed (n=7), sunflower (n=5) and canola (n=6) seeds were added. The intake of oilseeds grains did not affect hot carcass weight; however, the cold carcass weight was greater in animals fed control diet, which also had lower weight loss by cooling. The carcass yield was not influenced by diet. The yield of loin and discovered rib commercial cuts differs among animals fed diets with oilseeds. No treatment effect on the muscle, fat and bone percentages, as well as on the muscle:bone ratio in loin, was observed. The addition of canola grains resulted in higher levels of lipids in Longissimus dorsi muscle, but did not alter the cholesterol content. Animals fed diets with grains of canola and linseed showed a lower omega-6:omega-3 ratio. The use of oilseeds do not improve the quantitative characteristics of the carcass or the quality of the muscle on goats enough to be included in the rations.
  • Fluxo portal e visceral líquido de metabólitos em ovinos alimentados com feno de capim-arroz cortado com diferentes idades de rebrota Ruminantes

    Kozloski, Gilberto Vilmar; Lima, Lisiane Dorneles de; Chiesa, Andréa Paola Ruggia; Oliveira, Lisandre de; Fiorentini, Giovani; Härter, Carla Joice

    Resumo em Português:

    Foram conduzidos dois ensaios para medir os fluxos portal e visceral total de metabólitos em ovinos (peso vivo (PV) médio de 35 ± 3 kg) recebendo feno de capim-arroz (Echinochloa sp.) cortado aos 32, 46, 72 ou 90 dias de rebrota. Um dos ensaios foi realizado em quadrado latino 4 × 4 (ensaio 1) para avaliação dos quatro fenos e outro em quadrado latino 3 × 3 (ensaio 2), sem o feno do capim cortado aos 32 dias de rebrota. Os animais foram implantados com cateteres permanentes nas veias mesentérica e hepática. Sangue arterial foi acessado através de cateteres temporários na carótida. O fluxo de sangue portal e visceral foi estimado com base na diluição de paraminohipurato infundido continuamente em uma veia mesentérica. Na refeição prévia às amostragens, o consumo de matéria orgânica (MO) total e digestível não foi afetado, mas o consumo de nitrogênio total e digestível diminuiu linearmente com o aumento da idade de rebrota do capim-arroz em ambos os ensaios. Os fluxos de sangue portal e visceral, o fluxo visceral líquido de glicose, uréia e aminoácidos e o fluxo portal líquido de glicose e uréia não foram afetados pela idade de rebrota da forrageira. Os fluxos portais de aminoácidos e amônia foram maiores nos animais que consumiram o feno de 46 dias e maior quantidade de nitrogênio digestível. A maior parte dos nutrientes absorvidos pelos ovinos consumindo feno de capim-arroz foi metabolizada pelo sistema visceral, de modo que a disponibilidade de aminoácidos e de glicose aos tecidos periféricos representou somente pequena proporção do nitrogênio ou da matéria orgânica ingerida. Em geral, o metabolismo visceral dos animais não foi afetado pela idade de rebrota da forrageira.

    Resumo em Inglês:

    In order to measure the net portal and visceral flux of metabolites in lambs (35 ± 2.5 kg live weight) fed rice-grass (Echinochloa sp.) hay cut at 32, 46, 72 or 96 days of regrowth age, two assays were carried out. One of them was a 4 × 4 Latin Square experiment (Assay 1) where the four hays were evaluated and the other was a 3 × 3 Latin square experiment (Assay 2) that did not include the 32-day hay. Animals were surgically implanted with permanent catheters into mesenteric and hepatic blood vessels. Arterial blood was sampled using temporary catheters into carotid artery. Portal and visceral blood flow was estimated based on continuous infusion of paraminohippurate in a mesenteric vein. On the sampling day, total and digestible organic matter (OM) intakes were not affected, but total and digestible N intakes decreased linearly with the increased forage regrowth age in both assays. The portal and visceral blood flow, net visceral flux of glucose, urea and amino acids and the net portal flux of glucose and urea were not affected by forage regrowth age. The net portal flux of amino acids and ammonia which was markedly higher in lambs fed 46-day hay and that ingested more digestible N. Most nutrients absorbed by lambs fed rice-grass hay were metabolized by visceral tissues such as peripheral availability of amino acids and glucose only account to a small proportion of N and OM intake. In general, the visceral metabolism of lambs is not clearly affected by forage regrowth age.
  • Fontes de energia em suplementos múltiplos para recria de novilhos mestiços em pastejo durante o período de transição seca/águas: desempenho produtivo e características nutricionais Ruminantes

    Nascimento, Michele Lopes do; Paulino, Mário Fonseca; Detmann, Edenio; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Porto, Marlos Oliveira; Sales, Maykel Franklin Lima

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos da utilização de fontes amiláceas e fibrosas de energia em suplementos múltiplos sobre o desempenho e as características nutricionais de novilhos mestiços em recria em pastagem de Brachiaria decumbens durante o período de transição seca/águas. A área experimental constituiu-se de 5 piquetes de 2,0 ha, com disponibilidade média de matéria seca (MS) de 4.309,4 kg/ha. Utilizaram-se 24 novilhos mestiços (Holandês × Zebu), castrados, com aproximadamente 24 meses de idade e peso vivo inicial de 314,46 kg. A cada animal destinou-se, casualmente, um dos cinco tratamentos: mistura mineral à vontade, grão de milheto ou grão de milho como fontes amiláceas de energia; polpa cítrica ou farelo de trigo como fontes fibrosas. Às fontes de energia foram adicionados mistura mineral, farelo de algodão e uréia para comporem suplementos com 30% de PB, com base na matéria natural, fornecidos em 1,5 kg/animal/dia. No grupo controle, não houve efeito da suplementação sobre o ganho médio diário. O ganho médio diário obtido com as fontes fibrosas foi 17,43% superior ao obtido com as fontes amiláceas. Os consumos de matéria seca e orgânica (kg/animal/dia e g/kg de peso vivo) pelos animais do grupo controle foram inferiores, assim como os consumos (kg/animal/dia) de PB, CNF, EE, FDNi e NDT. As digestibilidades aparentes totais de PB e CNF foram mais baixas nos animais que receberam somente mistura mineral. Animais do grupo controle apresentaram menores teores de nitrogênio uréico sérico e urinário. Suplementos com fontes fibrosas de alta digestibilidade em associação a uréia promovem ganhos de peso superiores àqueles formulados com fontes amiláceas e uréia. A suplementação múltipla no período de transição seca/águas, fornecida no nível de 0,4% do peso vivo, não afeta a digestibilidade da FDNcp, independentemente da fonte de energia.

    Resumo em Inglês:

    This study was conduced to evaluate the energy sources, rich in starch or fiber in multiples supplements on performance and nutritional characteristics of finishing crossbred steers in the dry/rainy transition season, grazing Brachiaria decumbens Stapf. The experimental area was divided into 5 paddocks with 2.0 ha each, with dry matter availability of 4.309,4 kg/ha. Twenty-four castrated crossbred steers were used, initially 24 month old and 314.46 kg. For each animal, one of the five treatments was randomly applied: mineral mixture ad libitum, pearl millet grain or corn grain, as starchy energy sources, citrus pulp or wheat bran, as fibrous energy sources. To the different energy sources, the following were added: mineral mixture, cotton seed meal and urea, so that they composed supplements with 30% of crude protein based on the natural matter, supplied at the level of 1.5 kg/animal/day. In relation to control group, significant effect of the supplementation on the diary gain was not verified. The average daily gain obtained with the fibrous sources was 17.43% higher than that obtained with the starchy sources. The dry matter (DM), organic matter, non-fibrous carbohydrates (NFC), crude protein (CP), ether extract, digestible DM, total digestible nutrients and neutral detergent fiber (NDF) indigestible intakes (kg/animal/day) was higher for supplemented animals in relation to the control group. CP and NFC total apparent digestibility were lower for animals that received only MM. Excretion of urea by urine, and the urea plasmatic level were lower for animals fed MM only. Multiple supplements with high digestible fiber sources in association with urea promoted better performance to the animals than that formulated with starchy sources and urea. The supplementation in the dry/rainy season, in 0.4% of the BW do not affect the NDF digestibility, regardless of the energy source.
  • Níveis de concentrado na dieta de bezerros Ruminantes

    Ribeiro, Marinaldo Divino; Pereira, José Carlos; Bettero, Vitor Pereira; Queiroz, Augusto César de; Costa, Marcone Geraldo; Leonel, Fernando de Paula

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar níveis de concentrado para bezerros em crescimento. Foram utilizados quatro bezerros mestiços, Holandês × Zebu, com idade média de 7 meses e 155 kg de peso vivo, distribuídos em quadrado latino (4×4). Os animais foram alimentados à vontade, na forma de dieta completa contendo os níveis de 20, 40, 60 e 80% de concentrado, com base na matéria seca (MS). As dietas foram compostas de feno de Cynodon dactylon, fubá de milho, farelo de soja e mistura mineral e foram isoprotéicas (15,4%). Os consumos de MS, matéria orgânica (MO), fibra em detergente neutro (FDN) e carboidratos totais (CT) apresentaram comportamento linear e os consumos de proteína bruta (PB) e nutrientes digestíveis totais (NDT), comportamento quadrático, em kg/dia. Quando calculados em %PV, os consumos de MO, PB, EE e NDT apresentaram comportamento quadrático, enquanto os de MS, FDN e CT tiveram comportamento linear. Os coeficientes de digestibilidade aparente total da MS e PB foram influenciados de forma quadrática pelos níveis de concentrado, enquanto os de MO, EE, FDN e CT tiveram comportamento linear. Não foi observado efeito dos níveis de concentrado sobre a concentração média de nitrogênio amoniacal em cada tempo de análise. Entretanto, para pH, observou-se influência dos níveis nos tempos analisados. Os níveis de concentrado não influenciaram a concentração média de glicose sérica, mas tiveram efeito linear negativo sobre o nitrogênio uréico sérico (NUS) em cada tempo pós-prandial. Pode-se incluir até 60% de concentrado na dieta de bezerros, entretanto níveis maiores podem comprometer a utilização do volumoso.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the levels of concentrate for growing calves. Four Holstein × Brahman crossbred calves with average age of 7 months and 155 kg of body weight were used, distributed into one Latin square design (4 × 4). The animals were fed ad libtum in the form of complete diet containing levels of 20, 40, 60 and 80% of concentrate on the dry matter basis (DM). The diets were composed of Cynodon dactylon hay, corn, soybean meal and mineral mixture, and were isoprotein (15.4%). The DM, organic matter (OM), neutral detergent fiber (NDF) and total carbohydrate (TC) consumption showed linear response; and crude protein (CP) and total digestible nutrients (TDN), quadratic response; expressed in kg/day. When expressed in %BW, the OM, CP, EE and TDN consumption presented quadratic behavior; as DM, NDF and TC showed linear behavior. The apparent total digestibility DM and CP coefficients were quadratic influenced by the levels of concentrate, while OM, EE, NDF and TC showed linear behavior. No effect was observed for the average concentration of ammoniac nitrogen, depending on the levels of concentrate, for each time of analysis. However, for pH, there was influence of the levels for the times analyzed. Likewise, no effect was observed for the average concentration of serum glucose, however, for urea nitrogen serum (UNS), a linear negative effect was observed, depending on the levels for each post-feeding time. Therefore, up to 60% of concentrate could be included in the diet of calves; however higher levels can affect the use of bulky.
  • Níveis de farelo de melancia forrageira em dietas para ovinos Ruminantes

    Silva, Raimundo Luiz Nunes Vaz da; Araújo, Gherman Garcia Leal de; Socorro, Eliomar Pereira do; Oliveira, Ronaldo Lopes; Garcez Neto, Américo Fróes; Bagaldo, Adriana Regina

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de estudar a inclusão de 20, 35, 50, 65 ou 80% de farelo de melancia forrageira (Citrullus lanatus cv. citroides) (FMF) em dietas à base de feno de guandu (Cajanus cajan), foi realizado um ensaio de digestibilidade utilizando-se 20 cordeiros com 6 meses de idade e peso vivo de 11,2 ± 1,2 kg. O experimento constou de 20 dias de adaptação e 5 de coleta total de sobras e de fezes. O farelo de melancia forrageira e o feno de guandu apresentaram 95,3 e 95,75% de matéria seca (MS), 18,7 e 16,8% de proteína bruta (PB) e 38,8 e 64,3% de fibra em detergente neutro (FDN). Os níveis de farelo de melancia forrageira determinaram aumento quadrático nos consumos de MS, MO, PB, FDN, FDA, hemicelulose e carboidratos totais. O consumo de extrato etéreo não foi alterado, mas o consumo de CNF teve aumento linear conforme aumentaram os níveis de farelo de melancia forrageira. Os coeficientes de digestibilidade de MS (58%), PB (69%), FDN (41%) e EE (85%) não foram influenciados pelo nível de farelo de melancia forrageira. As digestibilidades de MO (54 a 62%), FDA (36 a 49%) e carboidratos totais (47 a 58%) variaram linear e positivamente, enquanto a digestibilidade da hemicelulose teve comportamento inverso. As dietas proporcionaram consumo de matéria seca que atendeu a exigência dos animais. Os coeficientes de digestibilidade observados foram satisfatórios. O farelo de melancia forrageira pode ser indicado para compor dietas à base de feno de guandu em níveis de 35 a 66% da matéria seca.

    Resumo em Inglês:

    In order to study the inclusion of forage watermelon (Citrullus lanatus var. Citroides) meal (FWM) in pigeon pea hay based diets (Cajanus cajan) (PPH), a digestibility trial in sheep was carried out for testing five levels of FWM (20, 35, 50, 65 and 80%). Twenty lambs with an average age of six months and live weight of 11.2 kg (± 1.2) were used. The experimental period was twenty days for adaptation and five days for total refuses and feces collection. The chemical composition of diet ingredients was determined, being the levels of dry matter (DM) 95.3 and 95.75%, crude protein (CP) 18.7 and 16.8%, neutral detergent fiber (NDF) 38.8 and 64.3% for WFM and PPH, respectively. The water, DM, organic matter (OM), CP, ether extract (EE), NDF, acid detergent fiber (ADF), hemicellulosis (HCEL), non-fibrous carbohydrates (NFC), total carbohydrates (TCOH) intakes, as well as the DM, MO, CP, EE, NDF, ADF, HCEL and TCOH digestibilities were accurately measured. The DM, OM, CP, NDF, ADF, HCEL and TCOH intakes showed a quadratic behavior according to the FMF levels. The ether extract intake remained unchanged, while the NFC intake was linearly positive. The DM (58%), MO (69%), NDF (41%) and EE (85%) digestibility coefficients were not significantly influenced by the forage watermelon meal levels. The OM (54 to 62%), ADF (36 to 49%) and TCOH (47 to 58%) digestibility ranged linear and positively, while the HCEL digestibility showed the opposite behavior. The experimental diets provided dry matter intake enough to meet the animal requirements. The digestibility coefficients observed were satisfactory. The forage watermelon meal can be used in the guandu hay based diets in the levels from 35 to 66% of dry matter.
  • Metabolismo mineral em bubalinos com ingestões de diferentes níveis de fósforo Ruminantes

    Souza, Nedilse Helena de; Franzolin, Raul; Soares, Weber Vilas Bôas

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar os efeitos da ingestão diária de quatro níveis de fósforo (8, 12, 15 e 18 g) sobre o metabolismo de macrominerais (P, Ca, Mg, Na, K e S), incluindo a ingestão, a concentração no rúmen, a taxa de passagem do líquido ruminal, a excreção nas fezes e a disponibilidade aparente. Utilizaram-se quatro bubalinos adultos com fístulas ruminais em delineamento quadrado latino (4 × 4) com dieta total constituída de cana-de-açúcar como volumoso (85%) e concentrado formulado com um dos níveis de fósforo. Os níveis de fósforo não ocasionaram diferença significativa na concentração mineral no rúmen de nenhum mineral estudado. A concentração média de fósforo no conteúdo ruminal foi de 0,98% na matéria seca, enquanto o teor de fósforo nas rações variou de 0,12 a 0,34%, comprovando alta reciclagem de fósforo pela saliva. Níveis crescentes de fósforo na dieta, variando de 8 a 18 g/animal/dia, não influenciam as disponibilidades de cálcio e magnésio. Com o nível de fósforo de 15 g/dia, houve melhor utilização do fósforo da dieta. A ingestão de níveis crescentes de fósforo em g/kg0,75 (X) promoveu aumento linear na excreção fecal desse mineral em g/kg0,75 (Y) e baixos valores de disponibilidade do fósforo, que pode ser estimado pela equação Y = 0,03 + 0,610X, o que indica deficiência desse elemento mineral na dieta para o metabolismo animal.

    Resumo em Inglês:

    The objective was to evaluate the effects of daily intake of four levels of phosphorus (8, 12, 15 and 18 g) on the metabolism of macro minerals (Ca, P, Mg, Na, K and S), including the intake, concentration in rumen, ruminal fluid passage rate, excretion in feces and apparent availability. Four rumen-fistulated buffaloes were allotted to a 4 × 4 Latin Square, with total diet composed by sugar cane as forage (85%) and concentrate formulated for each different phosphorus levels. Phosphorus levels did not caused difference in mineral concentration in the rumen of any mineral studied. Mean phosphorus concentration in the rumen content was 0.98% in the dry matter basis, whereas phosphorus content in diet ranged from 0.12 to 0.34%, demonstrating high recycling of phosphorus by saliva. Increasing phosphorus levels in the diet ranging from 8 to 18 g/anim/day did not affect the calcium and magnesium availability. Better use of phosphorus of the diet was observed at the level 15 g/day of phosphorus. The intake of increasing phosphorus levels in g/kg0.75 (X) promoted a linear increase in fecal excretion of this mineral in g/kg0.75 (Y), and low phosphorus availability values, which could be estimated using the regression equation Y = 0.03 + 0.610X, that indicate deficiency of this mineral in the diet for animal metabolism.
  • Análise da sensibilidade da metodologia dos centros de custos mediante a introdução de tecnologias em um sistema de produção de cria Sistemas De Produção E Agronegócio

    Oaigen, Ricardo Pedroso; Barcellos, Júlio Otávio Jardim; Christofari, Luciana Fagundes; Braccini Neto, José; Oliveira, Tamara Esteves de; Prates, Ênio Rosa

    Resumo em Português:

    Um modelo de simulação bioeconômico foi desenvolvido em um sistema de produção tradicional em pecuária de cria (SPT) para a aplicação da metodologia dos centros de custos com o objetivo de avaliar sua sensibilidade mediante a introdução de tecnologias de desmame precoce em vacas primíparas (SDP), campo melhorado para vacas primíparas e metade do lote das vacas secundíparas (SCM) e suplementação protéica para novilhas de reposição (SSP) destinadas a aumentar a taxa de prenhez neste sistema (SPT). As informações do desempenho biológico foram obtidas por meio de revisão bibliográfica sobre os indicadores de produção e os dados econômicos e de custos foram obtidos a partir de valores de mercado. As entradas do modelo foram: estrutura do rebanho; custos de produção; e tecnologias de produção. As saídas do modelo foram: custo operacional (CO); custo de desembolso (CD); custo de produção por centro (CPC); custo unitário por bezerro (CUB); custo por quilo desmamado (C/kg); custo anual por vaca (CAV); ponto de equilíbrio financeiro (PEF), margem operacional (MO), taxa de prenhez (TP), taxa de desmame (TD), produtividade/vaca (Pr), número de bezerros desmamados (NBD), ponto de equilíbrio em bezerros (PEB) e produção total em quilos (PT). A utilização da metodologia dos centros de custos se mostrou sensível ao identificar variações nos indicadores técnicos e econômicos e nos custos de cada centro produtivo. A introdução do SDP, SCM e SSP melhorou os indicadores técnicos e a margem operacional e, ao mesmo tempo, apresentou relação direta com as variações nos centros de custo, comprovando a sensibilidade da metodologia de custeio em relação ao impacto no SPT.

    Resumo em Inglês:

    A bioeconomical simulation model was developed in a traditional cow-calf production system (TPS) for the application of cost center methodology with the objective of evaluating its sensibility by the introduction of early weaning technologies in primiparous cows (EWS), improved pasture for primiparous cows and half lot of secundiparous cows (IPS) and protein supplementation for replacement heifers (PSS). All technologies were used to increase the pregnancy rate in this system (TPS). Data on biological performance was obtained from a bibliographic review on production indicators and cost and economic values were obtained from market. The inputs of the model were: herd structure, production costs and production technology. The outputs of the model were: operational cost (OC); expenditure cost (EC); production costs per center (PCC); unitary cost per calf (UCC); cost per weaned kilo (WC/kg); annual cost per cow (ACC); financial break-even (FBE), operational margin (OM), pregnancy rate (PT), calf crop (CC), productivity/cow (P/C), number of weaned calves (NWC), calves break-even (CBE) and total production in kilos (TP/kg). The use of the cost center methodology was sensitive in identifying variations in the technical economic indicators and in the costs of each productive center. The introduction of EWS, IPS and PSS showed in the increase of technical indicators and in the operational margin, presented a straight relation with the changing in the cost centers, proving the sensibility of the costs methodology in relation to the impact in TPS.
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