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Revista Brasileira de Zootecnia, Volume: 38, Número: 11, Publicado: 2009
  • Digestibilidade aparente da farinha de aguapé em tilápias-do-nilo Aqüicultura

    Biudes, José Francisco Vicente; Pezzato, Luiz Edivaldo; Camargo, Antonio Fernando Monteiro

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este trabalho determinar e comparar as digestibilidades aparentes da matéria seca (MS), proteína bruta (PB), extrato etéreo (EE) e energia bruta (EB) e as disponibilidades aparentes de minerais das farinhas da biomassa emersa (lâmina foliar e pecíolo), submersa (raiz e rizoma) e total do aguapé em tilápias-do-nilo (Oreochromis niloticus). Foram elaboradas quatro rações marcadas com 0,10% de óxido de crômio-III (uma ração-referência purificada e três contendo 30,0% de cada ingrediente). As tilápias-do-nilo (125,5 ± 10,5 g) foram alimentadas até a saciedade e a coleta de fezes foi realizada pelo sistema Ghelph modificado. As digestibilidades aparentes da farinha da biomassa emersa (MS = 57,8; PB = 72,3; EE = 63,2 e EB = 62,0%) foram maiores que as das farinhas da biomassa total (MS = 45,7; PB = 57,3; EE = 50,3 e EB = 42,3%) e submersa (MS = 38,3; PB = 50,8; EE = 43,5 e EB = 32,0%). As disponibilidades aparentes de fósforo (P), cálcio (Ca), magnésio (Mg), manganês (Mn), cobre (Cu) e zinco (Zn) da farinha da biomassa emersa também foram maiores. A farinha de biomassa emersa do aguapé apresenta melhor digestibilidade e disponibilidade aparente dos nutrientes em comparação às farinhas da biomassa total e submersa.

    Resumo em Inglês:

    This study was carried out to determine and compare the apparent digestibility of dry matter (DM), crude protein (CP), crude fat (CF), gross energy (GE), and the apparent availability of minerals (P, Ca, Mg, Mn, Cu, and Zn) of emergent (leaf and petiole), submerged (root and rhizome) and total biomass meal of water hyacinth for Nile tilapia. Four diets were prepared, containing 0.10% chromic oxide-III, one being the reference diet (purified) and the others containing 30% of each ingredient. The Nile tilapias (125.5 ± 10.5 g) were fed until satiation and the feces were collected by the modified Guelph system. The apparent digestibility of emergent biomass meal (DM = 57.8, CP = 72.3, CF = 63.2, and GE = 62.0%) was higher than the apparent digestibility of the total biomass (DM = 45.7, CP = 57.3, CF = 50.3, and GE = 42.3%) and submerged (DM = 38.3, CP = 50.8, CF = 43.5, and GE = 32.0%) biomass meal. The apparent availability of P, Ca, Mg, Mn, Cu, and Zn of emergent biomass meal was also higher. The emergent biomass meal had higher apparent digestibility and apparent availability compared to submerged and total biomass meal.
  • Atividade de tripsina no quimo de tilápia-tailandesa submetida a diferentes temperaturas da água Aqüicultura

    Moura, Guilherme de Souza; Oliveira, Maria Goreti de Almeida; Lanna, Eduardo Arruda Teixeira

    Resumo em Português:

    Objetivou-se neste trabalho avaliar a atividade de tripsina no quimo de tilápias-tailandesas submetidas a quatro temperaturas da água. Utilizaram-se alevinos machos com peso inicial de 0,835 ± 0,004 g distribuídos em aquários com temperaturas de 20, 24, 28 e 32ºC, alimentados à vontade com a mesma dieta e mantidos nessas condições até os 55 dias do experimento. As tilápias foram retiradas dos aquários e imediatamente colocadas em banho de gelo para morte e paralisação das atividades enzimáticas. Os intestinos médio e posterior foram retirados e acondicionados em frascos de polietileno de 2 mL. As amostras foram centrifugadas para determinação da atividade de tripsina no sobrenadante - feita utilizando-se N-Benzoil-D, L-arginina p-nitroanilida (D, L-BApNA) como substrato - e posterior leitura em espectrofotometria óptica. Tilápias-tailandesas machos mantidas em temperatura ambiente de 32ºC apresentam maior atividade de tripsina e menor atividade específica de tripsina.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the enzymatic activity of trypsin in the intestinal content of the Thai tilapia male submitted to four different water temperatures. Fingerlings with 0.835 ± 0.004 g initial body weight were distributed in fishbowls with temperatures of 20, 24, 28 and 32ºC. They were fed the same diet and maintained under these conditions until the 55th day of the experiment. The tilapias were removed from the fishbowls and immediately placed on ice for death and to halt the enzymatic activity. The middle and posterior intestines were removed and placed in 2 mL polyethylene flasks. The samples were centrifuged to determine the trypsin activity in the supernatant by using N-Benzoil-D, L-arginina p-nitroanilida (D,L-BApNA) as substrate -and later reading in an optical spectrophotometer. Male Thai tilapia submitted to 32ºC increased tripsin activity and decreased specific tripsin activity.
  • Dose inseminante para fertilização artificial de ovócitos de dourado Aqüicultura

    Sanches, Eduardo Antônio; Bombardelli, Robie Allan; Baggio, Diego Mendes; Souza, Bruno Estevão de

    Resumo em Português:

    Objetivou-se determinar a dose inseminante adequada para uso na fertilização artificial de ovócitos de dourado (Salminus brasiliensis). Os ovócitos foram distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, e fertilizados com uma das relações espermatozoides/ovócito 6,0×10³; 6,0×10(4); 6,0×10(5); 6,0×10(6) ou 3,0×10(7), cada uma com quatro repetições. Considerou-se unidade experimental uma incubadora de volume útil de 2,5 L, contendo 2,0 mL de ovócitos não-hidratados. As taxas de fertilização foram mensuradas 8 horas após o início da fertilização. Com intuito de verificar possíveis efeitos da diluição seminal na movimentação dos espermatozoides, realizou-se a mensuração do tempo de duração da motilidade espermática dos espermatozoides de dourado, ativados por meio de diferentes relações de diluição: 6,8×10-5; 6,8×10-4; 6,8×10-3; 6,8×10-2; 3,4×10-1 e 1,0 mL de sêmen por mL de água. O tempo de duração da motilidade foi avaliado em delineamento inteiramente casualizado composto de seis tratamentos e três repetições. As taxas de fertilização apresentaram relação quadrática com o número de espermatozoides por ovócito. As relações de diluição do sêmen tiveram efeito inversamente proporcional sobre a duração da motilidade espermática. A relação que proporcionou melhores taxas de fertilização artificial de ovócitos de dourado (Salminus brasiliensis) foi de 30.722 espermatozoides por ovócio.

    Resumo em Inglês:

    The objective of the present study was to determine the proper insemination dose of dourado (Salminus brasiliensis) oocytes. The oocytes were placed in a randomized complete design and fertilized with one of the spermatozoa.oocytes-1 ratio, 6.0×10³, 6.0×10(4), 6.0×10(5), 6.0×10(6), 3.0×10(7) SPZ:OOC, each one with four replications. An experimental unit was considered to be an incubator with a 2.5L useful volume containing 2.0 mL non-hydrated oocytes. The fertilization rates were measured eight hours after the start of fertilization. In order to ascertain the possible effects of seminal dilution on the spermatozoa motility, the duration time of the spermatic motility of the dourado spermatozoa was measured when activated by different dilution ratios 6.8×10-5; 6.8×10-4; 6.8×10-3; 6.8×10-2; 3.4×10-1 and 1.0 mL semen.mL water-1. The motility duration time was assessed in a randomized complete design, with six treatments and three repetitions. The fertilization rates showed a quadratic relationship with the number of spermatozoids per oocyte. The semen dilution ratios had an inversely proportional affect on the spermatic motility time. The spermatozoa:oocytes ratio that provided the best artificial fertilization rates of dourado (Salminus brasiliensis) oocytes was 30,722 spermatoids per oocyte.
  • Níveis de lisina digestível em rações para alevinos de tilápia-do-nilo Aqüicultura

    Takishita, Sylvia Sanae; Lanna, Eduardo Arruda Teixeira; Donzele, Juarez Lopes; Bomfim, Marcos Antonio Delmondes; Quadros, Moisés; Sousa, Maíra Paula de

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se níveis de lisina digestível em rações para alevinos de tilápia-do-nilo (Oreochromis niloticus), linhagem tailandesa, com base no conceito de proteína ideal. Utilizaram-se 432 alevinos com peso inicial de 0,98 ± 0,03 g, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, com 6 tratamentos, 6 repetições e 12 peixes por unidade experimental. Os tratamentos constaram de seis rações isoenergéticas (3.000 kcal de ED/kg de ração) e isoproteicas (39,14% de PB) contendo 1,50; 1,66; 1,82; 1,98; 2,14 ou 2,30% de lisina digestível. Foram avaliados o consumo de ração, o consumo de lisina digestível, o ganho de peso, a taxa de crescimento específico, a taxa de sobrevivência, a conversão alimentar, as taxas de deposição diária de proteína e gordura corporais, a composição química corporal (teores de umidade, proteína e gordura corporais) e a eficiência de retenção de nitrogênio. O consumo de lisina digestível, a conversão alimentar, a porcentagem de proteína corporal e a deposição de proteína corporal melhoraram de forma linear de acordo com o nível de lisina digestível. O modelo Linear Response Plateau foi o de melhor ajuste para consumo de ração, ganho de peso, taxa de crescimento específico e eficiência de retenção de nitrogênio e estimou em 2,06; 2,17; 2,14 e 2,12%, respectivamente, os níveis de lisina digestível para melhorar cada um desses parâmetros. A exigência de lisina digestível e total em rações para alevinos de tilápia-do-nilo é, respectivamente, de 2,17% (0,723%/Mcal de energia digestível) e de 2,32% (0,773%/Mcal de energia digestível) para atender às principais características de desempenho e de carcaça utilizando-se o conceito de proteína ideal na formulação das rações.

    Resumo em Inglês:

    The effect of digestible lysine levels was evaluated in diets for Nile tilapia fingerlings (Oreochromis niloticus), Thailand lineage, based on the ideal protein concept. Four hundred and thirty two Nile tilapia fingerlings with an initial body weight of 0.98 ± 0.03 g were allotted in a randomized complete design, with six treatments, six replications per treatment and twelve fish per experimental unit. The treatments consisted of six isoenergetic (3.000 kcal of DE/kg feed) and isoproteic (39.14% CP) diets with different levels of digestible lysine (1.50, 1.66, 1.82, 1.98, 2.14 and 2.30%). Feed intake, digestible lysine intake, average weight gain, specific growth rate, survival rate, feed conversion, daily protein deposition rate, daily fat deposition rate, chemical body composition (moisture, protein and fat content) and nitrogen retention efficiency were evaluated. The different levels of lysine improved linearly the parameters of digestible lysine intake, feed conversion, body protein content and body protein deposition. The Linear Response Plateau model best fitted the parameters of feed consumption, average weight gain, specific growth rate and nitrogen retention efficiency, estimating at 2.06%, 2.17, 2.14 and 2.12% respectively, the level of digestible lysine to maximize each of the parameters. The digestible and total digestible lysine requirement for Nile tilapia fingerlings was 2.17% (0.723%/Mcal of DE) and 2.32% (0.773%/Mcal of DE), respectively, to meet the main performance parameters and carcass traits, when the ideal protein concept was used in diet formulation.
  • Tolerância aguda e crônica de adultos de beta, Betta splendens, à salinidade da água Aqüicultura

    Zuanon, Jener Alexandre Sampaio; Salaro, Ana Lúcia; Veras, Galileu Crovatto; Tavares, Mateus Moraes; Chaves, William

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar a tolerância de Betta splendens à salinidade da água, realizou-se um experimento em delineamento inteiramente casualizado, com seis concentrações de sal na água (0; 3; 6; 9; 12 e 15 g de sal comum/L de água), cada uma com cinco repetições (1 peixe/repetição). Fêmeas adultas de Betta splendens foram alojadas individualmente em aquários mantidos em estufa incubadora, a 26 ± 0,2 ºC e fotoperíodo de 12 horas. Os peixes foram alimentados até a saciedade, uma vez ao dia, com ração comercial. Foram mensurados o consumo diário de ração e a sobrevivência dos peixes a cada 12 horas. Para avaliar o efeito agudo da salinidade, foram calculados o tempo médio de sobrevivência e a salinidade letal mediana-96 horas, enquanto o efeito crônico (18 dias) foi avaliado pelo cálculo da salinidade máxima de sobrevivência e da salinidade letal mediana. O tempo médio de sobrevivência foi significativamente menor na salinidade de 15 g/L. A salinidade letal mediana-96 horas estimada foi de 11,88 g/L, a salinidade máxima de sobrevivência entre 6 e 7 g/L, e a salinidade letal mediana de 9,35 g/L. Observou-se interação significativa entre as salinidades da água e o tempo de alimentação. Considerando que é uma espécie de água doce, o beta possui alta tolerância à salinidade da água.

    Resumo em Inglês:

    Salinity tolerance of Betta splendens was evaluated in a complete randomized design, with six salt concentrations in the water (0; 3; 6; 9; 12 and 15 g common salt/L) with five replications (1 fish/replication). Adult female B. splendens were individually placed in aquariums in an incubation chamber at 26 ± 0.2ºC and 12-hour photoperiod. Fish were fed to satiation, once a day, with commercial diet. Feed intake and survival rate were measured every 12 hours. To evaluate the effect of acute salinity, the mean survival time and median lethal salinity-96 h were calculated, while the chronic effect (18 days) was assessed by calculating the survival salinity maximum and median lethal salinity. The mean survival time was significantly lower at 15 g/L water salinity. The median lethal salinity-96 h calculated was 11.88 g/L, the survival salinity maximum was between 6 and 7 g/L, and the median lethal salinity was 9.35 g/L. There was a significant interaction between feeding time and water salinity. Considering that the B. splendens is a freshwater species, it was concluded that this species demonstrated a high tolerance to water salinity.
  • Ensilagem de sorgo forrageiro com adição de ureia em dois períodos de armazenamento Forragicultura

    Fernandes, Francisco Eden Paiva; Garcia, Rasmo; Pires, Aureliano José Vieira; Pereira, Odilon Gomes; Carvalho, Gleidson Giordano Pinto de; Olivindo, Cellyneude de Souza

    Resumo em Português:

    O experimento foi realizado para avaliar os efeitos da adição de ureia e de dois períodos de armazenamento sobre o valor nutritivo e o perfil de fermentação de silagens de sorgo. Adotou-se um delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 4 × 2, com quatro doses de ureia (0; 2,5; 5,0 e 7,5% com base na MS) e dois períodos de armazenamento (30 e 60 dias), cada um com quatro repetições. Foram usados silos de PVC com 50 cm de altura e 10 cm de diâmetro para a ensilagem de sorgo. As doses de ureia tiveram efeito quadrático sobre o teor de MS e efeito linear positivo sobre PB, PIDN e DIVMS, enquanto os períodos de armazenamento não influenciaram essas variáveis, exceto PIDN, cujo maior valor foi obtido no período de 60 dias de armazenamento. As doses de ureia tiveram efeito linear negativo sobre FDN, FDA, celulose e lignina. Os valores para FDN, FDA, celulose e lignina foram maiores no período de 60 dias de armazenamento que no período de 30 dias. Na análise do perfil de fermentação, houve interação doses de ureia × período de armazenamento apenas para o pH. As doses de ureia tiveram efeito quadrático sobre o nitrogênio amoniacal (N-NH3) e efeito linear positivo sobre o pH. Os maiores valores de N-NH3 foram encontrados no período de 60 dias de armazenamento, assim como o pH na dose zero de ureia. A adição de ureia na ensilagem de sorgo pode aumentar o valor nutritivo da silagem sem afetar o perfil de fermentação na ensilagem.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was conducted to evaluate the effects of urea addition and two storage periods on the nutritive value and fermentation profile of sorghum silage. A randomized complete design was used, in a 4 × 2 factorial arrangement, with urea doses (0; 2.5; 5.0 and 7.5% in DM) and two storage periods (30 and 60 days). The PVC silos, 50 cm high and 10 cm in diameter, were used to ensilage the sorghum. Urea doses had a quadratic effect on the DM content and positive linear effect on CP, NDIP and IVDMD, but storage periods had no effect on these variables, except on NDIP with greatest value was obtained at 60 days storage. Urea doses had a negative linear effect on NDF, ADF, cellulose and lignin. The values for NDF, ADF, cellulose and lignin there were greater at 60 days of storage than at 30 days. The fermentation profile analysis showed that there was urea doses × storage period interaction on pH only. Urea doses had quadratic effect on ammonial nitrogen (N-NH3) and positive linear effect on pH value. The greatest values for N-NH3 were observed at 60 days of storage as for pH in the zero urea dose. Adding urea addition to sorghum ensilage can increase the nutritive value of the silage without damaging theui fermentation profile.
  • Rendimento e valor nutritivo de cereais de inverno de duplo propósito: forragem verde e silagem ou grãos Forragicultura

    Fontaneli, Renato Serena; Fontaneli, Roberto Serena; Santos, Henrique Pereira dos; Nascimento Junior, Alfredo do; Minella, Euclydes; Caierão, Eduardo

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido para avaliar o rendimento e valor nutritivo da forragem precoce, da silagem e dos grãos do rebrote de 14 genótipos de seis espécies de cereais de inverno. O experimento foi em blocos ao acaso, com três repetições, de modo que as parcelas foram constituídas de sete linhas de 5,0 m de comprimento espaçadas 0,2 m. A semeadura foi realizada em abril, nos três anos de estudo, e a adubação seguiu recomendação das culturas. No perfilhamento e após o corte, foi aplicada ureia na dose de 22,5 kg N/ha. Quando as plantas atingiam 30 cm de altura, cada parcela foi cortada a 7,0 cm de altura do solo, para estimar o rendimento de forragem por genótipo. Metade da área de rebrote foi destinada à ensilagem e metade à produção de grãos. O corte para silagem foi realizado quando as plantas estavam no estádio de grão em massa mole, de 30 a 35% de MS. As análises do valor nutritivo foram realizadas pelo método de refletância do infravermelho proximal (NIRS). Centeio BRS Serrano é superior para rendimento de forragem verde, silagem, total de forragem (forragem verde + silagem) e rendimento de grãos do rebrote, entretanto, para rendimento de grãos, esse genótipo é similar ao trigo BRS 277, aos triticales BRS 148 e BRS 203, à aveia UPF 18 e ao centeio BR 1. É possível obter forragem precoce com cultivares de centeio, trigo, cevada e triticale em quantidade no mínimo semelhante à obtida com pastagem de aveia-preta. O triticale Embrapa 53 e a aveia UPF 18 produzem forragem verde mais digestível, mas as silagens têm digestibilidade similar à de cevada.

    Resumo em Inglês:

    This study was carried out to evaluate 14 genotypes of six winter species for yield and nutritive value of early forage and silage or regrowth grain. The experiment was in a randomized complete block design with three replications, so that the plots consisted of seven 5.0 m-long rows spaced at 0.2 m. The seeding date was April in the three study years and fertilization followed the recommendations for the crops. During the tillering period and after cutting, urea was applied at the rate of 22.5 kg N/ha. Each plot was cut at a height of 7.0 cm from the soil to estimate the forage yield per genotype, when plants reached 30 cm height. Half the regrowth of each plot was used for silage and half for grain. Harvesting for silage was at the dough stage, from 30 to 35% DM. Nutritive value analyses were made using the near infrared spectroscopy (NIRS) technique. Rye BRS Serrano was superior for green forage, silage, and total forage yield (green forage + silage) and regrowth grain yield. However, for grain yield, BRS Serrano rye was similar to BRS 277 wheat, BRS 148 and BRS 203 triticales, UPF 18 oats, and BR 1 rye. It is possible to obtain early forage using genotypes of rye, wheat, barley, and triticale, producing equivalent forage yields to those obtained with black oats pasture. Embrapa 53 triticale and UPF 18 oats yielded more digestible green forage, but the silages had digestibility similar to barley silage.
  • Relações planta-animal em ambiente pastoril heterogêneo: padrões de deslocamento e uso de estações alimentares Forragicultura

    Gonçalves, Edna Nunes; Carvalho, Paulo César de Faccio; Devincenzi, Thais; Lopes, Marília Lazzarotto Terra; Freitas, Fabiana Kellermann de; Jacques, Aino Victor Ávila

    Resumo em Português:

    Avaliou-se como o padrão de deslocamento e de utilização de estações alimentares podem ser afetados por alturas de manejo de 4, 8, 12 e 16 cm numa pastagem nativa. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos e duas repetições no tempo e no espaço. Os animais experimentais foram avaliados por meio de testes de pastejo de 45 minutos, para determinação dos número de bocados, número de estações alimentares e número de passos, utilizando-se contadores, com exceção do número de bocados, que foi registrado pelo aparelho IGER Behaviour Recorder. Observou-se correlação positiva entre altura do pasto e massa de forragem e correlação negativa entre alturas do pasto e densidade de forragem. As variáveis avaliadas diferiram entre bezerras e ovelhas. O número de estações alimentares por minuto diminuiu de forma quadrática com o aumento da altura do pasto. O número de bocados por estação alimentar visitada e o tempo por estação alimentar aumentaram de forma quadrática com o aumento da altura do pasto e foram afetados negativamente pela baixa densidade de forragem nos estratos superiores das maiores alturas do pasto. Na altura de 12 cm, as bezerras executaram mais bocados por estação alimentar e permaneceram mais tempo em cada estação alimentar; o mesmo foi observado na altura de 8 cm para as ovelhas. À medida que menos estações alimentares foram utilizadas, como resposta às variáveis anteriores, os animais andaram mais a passos mais lentos. Em alturas do pasto entre 8 e 12 cm, os animais permanecem mais tempo pastejando nas estações alimentares e percorrem distâncias maiores à procura de novos locais para o pastejo.

    Resumo em Inglês:

    This study assessed how the displacement patterns and feeding station used can be affected by sward heights of 4, 8, 12 and 16 cm. A randomized complete design was used with two replication in time and space. The animals were evaluated by 45- minute grazing tests, to determine the number of bites, number of feeding stations and number of steps using counters, except for number of bites, which was registered by the IGER Behaviour Recorder device. A positive correlation was observed between sward height and herbage mass, and negative correlation between sward height and herbage bulk density. Differences between female calves and ewes were observed in all variables evaluated. The number of feeding station per minute decreased quadratically with increasing sward height. The number of bites per feeding station and time per feeding station increased quadratically with increasing sward height and were affected negatively by the lower herbage bulk density in the upper strata of the higher sward heights. Female calves, at 12 cm sward height, carried out more bites per feeding station and remained longer at each feeding station. The same behaviour was observed for ewes at 8 cm sward height. As less feeding stations were used, as a response to the previous variables, the animals walked more with slower steps. Thus, at sward heights between 8 and 12 cm the animals remained more time grazing each feeding station and covered longer distances searching for new grazing sites.
  • Características morfogênicas, estruturais e acúmulo de forragem do capim-tanzânia submetido a duas alturas e três intervalos de corte Forragicultura

    Pena, Karine da Silva; Nascimento Júnior, Domicio do; Silva, Sila Carneiro da; Euclides, Valéria Pacheco Batista; Zanine, Anderson de Moura

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se as características morfogênicas e estruturais e o acúmulo de forragem do capim Panicum maximum, cv. Tanzânia, submetido a duas alturas de corte (25 e 50 cm) e três intervalos de corte (correspondentes ao surgimento de duas, três e quatro folhas por perfilho). Utilizou-se um arranjo fatorial 2 × 3 em delineamento de blocos completos casualizados, com três repetições. A taxa de aparecimento de folhas diminuiu e o filocrono aumentou com a redução da frequência de desfolhação. De modo geral, o comprimento final da folha foi menor na altura de corte 25 cm que na de 50 cm. A taxa de senescência de folhas e a taxa de alongamento de colmos tenderam a aumento quando o intervalo de corte variou de duas para três folhas por perfilho. A taxa de mortalidade de perfilhos aumentou ao longo do período de avaliação. As altas taxas de mortalidade e de aparecimento de perfilhos caracterizaram um padrão intenso de renovação (turnover) da população de perfilhos. A altura pré-desfolhação diminuiu com o aumento da frequência de corte, enquanto a massa de forragem tendeu a ser maior nas menores frequências de corte. O acúmulo de colmos só variou entre as alturas de corte no segundo corte e foi menor no intervalo de duas folhas em comparação aos de três e quatro folhas surgidas por perfilho, também no mesmo corte. O intervalo de cortes do capim-tanzânia não deve exceder o tempo necessário para o aparecimento de duas a três folhas por perfilho.

    Resumo em Inglês:

    The morphogenetic and structural characteristics and herbage accumulation were assessed of Panicum maximum cv. Tanzania subjected to two cutting heights (25 and 50 cm) and three cutting intervals (corresponding to the appearance of two, three and four leaf per tiller). A 2 × 3 factorial arrangement was used in a randomized complete block design with three replications. Leaf appearance rate decreased and phyllochron increased with low cutting frequency. In general, the final leaf length was shorter for the 25 cm compared to the 50 cm cutting height. Rates of leaf senescence and stem elongation tended to increase as cutting interval increased from two to three new leaves produced per tiller. Tiller mortality rate increased throughout the experimental period, and the high rates of tiller appearance and death indicated an intense turnover in tiller population. The pre-defoliation hight decreased with increase in cutting frequency, while the herbage mass tended to be greater in hte smaller cutting frequencies. Stem accumulation differed between cutting heights only at the second cut and was smaller for the two leaf than for the three and four leaf per tiller cutting intervals for the same second cut. The cutting interval of Tanzania grass should not exceed the time necessary to ensure the appearance of two to three leaves per tiller.
  • Condição corporal e desempenho produtivo de cabras Alpinas no início de lactação Melhoramento, Genética E Reprodução

    Barbosa, Larissa Pires; Rodrigues, Marcelo Teixeira; Guimarães, José Domingos; Maffili, Vitor Valério; Amorim, Lincoln da Silva; Garcez Neto, Américo Fróes

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar a influência da condição corporal ao parto sobre os parâmetros produtivos de cabras Alpinas no início da lactação. Sessenta e oito cabras foram distribuídas em três grupos, de acordo com o escore de condição corporal (baixo, entre 1,00 e 2,75; intermediário, entre 2,75 e 3,50; e alto, entre 3,50 e 5,00) e avaliadas do parto até a oitava semana de lactação. Realizaram-se o controle diário do consumo alimentar e da produção leiteira e avaliações semanais de peso corporal, escore da condição corporal e composição do leite. Os animais com escore corporal alto apresentaram menor consumo de matéria seca, fibra em detergente neutro e proteína bruta em comparação àqueles com escores corporais baixo e intermediário. O período médio de recuperação do consumo de matéria seca dos animais das três condições corporais foi de 16 dias (2,3 semanas) do pós-parto, com estabilização até o final do experimento. Na sexta semana de lactação, o peso corporal dos animais com escore corporal baixo se igualou ao daqueles com escore corporal intermediário. Não houve efeito da condição corporal ao parto nas variações de ECC e da produção leiteira ao longo do período. O teor de gordura do leite dos animais com escore corporal alto foi menor nas duas primeiras semanas pós-parto em comparação ao dos animais com escores corporais baixo e intermediário. Elevada condição corporal ao parto influencia negativamente o consumo voluntário de cabras leiteiras no início da lactação, mas quando se utiliza dieta de alta qualidade e com altos níveis de energia, a influência da condição corporal ao parto inexiste para variações de peso, de escore da condição corporal e produção leiteira dos animais.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the influence of body condition at birth on Alpine goat productive parameters in early lactation. Sixty-eight females were assigned to three groups according to the body condition score (BCS) - low (1.00 - 2.75); intermediate (2.75 - 3.50) and high (3.50 - 5.00) and evaluated from kidding to the eighth week of lactation. The feed intake and milk production were recorded on a daily basis and the body weight, body condition score and milk composition at weekly intervals. Animals with a high body condition score presented lower dry matter intake, neutral detergent fiber and crude protein compared to those with low and intermediate body condition scores. The average time for dry matter intake recovery of the animals with the three body condition scores was 16 days (2.3 weeks) postpartum, and stabilization by the end of the experiment. In the sixth week of lactation, animals with low body condition score had the same body weight of animals with intermediate body condition score. There was no effect of the body condition at birth on the body condition score changes and milk production during the experiment. The milk fat content of animals with high body condition score was lower in the first two weeks postpartum compared to animals with low and intermediate body condition score. The high body condition at birth influences negatively the ad libtum intake of dairy goats in the early lactation, but when it is used feed of high quality with high energy levels, the influence of the body condition at birth is nil to variations in weight, BCS and milk production.
  • Estimativas de correlações genéticas entre escores visuais e características de carcaça medidas por ultrassonografia em bovinos Nelore utilizando modelos bayesianos linear-limiar Melhoramento, Genética E Reprodução

    Faria, Carina Ubirajara de; Magnabosco, Cláudio de Ulhôa; Albuquerque, Lucia Galvão de; Bezerra, Luiz Antônio Framartino; Lôbo, Raysildo Barbosa

    Resumo em Português:

    O objetivo neste estudo foi estimar as correlações genéticas entre escores visuais e características de carcaça medidas por ultrassonografia em bovinos da raça Nelore utilizando a estatística bayesiana por meio da Amostragem de Gibbs, sob modelo animal linear-limiar. Foram estudadas as características categóricas morfológicas de musculosidade, estrutura física, conformação e sacro, avaliadas aos 15 e 22 meses de idade. Para as características de carcaça, foram avaliadas as características área de olho-de-lombo, espessura de gordura subcutânea, espessura de gordura subcutânea na garupa e altura na garupa. Os escores visuais devem ser empregados como critérios de seleção para aumentar o progresso genético para a característica área de olhode-lombo e, consequentemente, melhorar o rendimento de carcaça. As estimativas de correlação genética obtidas para musculosidade com espessura de gordura subcutânea e espessura de gordura subcutânea na garupa indicaram que a seleção para musculosidade pode levar a animais com melhor acabamento de carcaça. A seleção para a estrutura física e conformação aos 15 e 22 meses de idade pode promover resposta correlacionada para o aumento da altura na garupa.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to estimate the genetic correlations between visual scores and the carcass traits measured by ultrasound, in Nellore breed cattle, using the bayesian statistics by Gibbs Sampling, in the linear-threshold model. The morphological categorical traits of musculature, physical structure, conformation and sacrum were studied, evaluated at 15 and 22 months. The carcass traits of the longissimus muscle area, backfat thickness, rump fat thickness and hip height were evaluated. Visual scores should be used as selection criterion to increase genetic progress for the longissumus muscle area. The estimates of genetic correlations obtained between musculature and backfat thickness and rump fat thickness indicated that the selection for musculature may lead to animals with better carcass finishing. Selection for physical structure and conformation, at 15 and 22 months, should promote response correlated with the hip height.
  • Estruturas de variância residual para estimação de funções de covariância para o peso de bovinos da raça Canchim Melhoramento, Genética E Reprodução

    Toral, Fábio Luiz Buranelo; Alencar, Maurício Mello de; Freitas, Alfredo Ribeiro de

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a utilização de diferentes estruturas de variância residual para estimação de funções de covariância para o peso de bovinos da raça Canchim. As funções de covariância foram estimadas pelo método da Máxima Verossimilhança Restrita em um modelo animal com os efeitos fixos de grupo de contemporâneos (ano e mês de nascimento e sexo), idade da vaca ao parto como covariável (efeitos linear e quadrático) e da trajetória média de crescimento, enquanto os efeitos aleatórios considerados foram os efeitos genéticos aditivos direto e materno, de ambiente permanente individual e materno e residual. Foram utilizadas diversas estruturas para a variância residual: funções de variâncias de ordem linear até quíntica e 1, 5, 10, 15 ou 20 classes de idades. A utilização de variância residual homogênea não foi adequada. A utilização da função de variância residual quártica e a divisão da variância residual em 20 classes proporcionaram os melhores ajustes, e a divisão em classes foi mais eficiente que a utilização de funções. As estimativas de herdabilidade direta se situaram entre 0,16 e 0,25 na maioria das idades consideradas e as maiores estimativas foram obtidas próximo aos 360 dias de idade e no final do período estudado. Em geral, as estimativas de herdabilidade direta foram semelhantes para os modelos com variância residual homogênea, função de variância residual quártica ou com 20 classes de idade. A melhor descrição das variâncias residuais para o peso em diversas idades de bovinos da raça Canchim foi a que considerou 20 classes heterogêneas. Entretanto, como existem classes com variâncias semelhantes, é possível agrupar algumas delas e reduzir o número de parâmetros estimados.

    Resumo em Inglês:

    This study was carried out to evaluate the use of different residual variance structures to estimate covariance functions for weight of Canchim beef cattle. The covariance functions were estimated by the Restricted Maximum Likelihood method, in an animal model with fixed effect of contemporary group (year and month of birth and sex), age of dam at calving as covariable (linear and quadratic effects) and mean growth trajectory while the random effects considered were the direct additive genetic and maternal effects, permanent individual environment and maternal and residual effects. Different structures were used for residual variance: ordinary polynomials of different orders (linear to fifth) and step functions with 1, 5, 10, 15 and 20 classes. Homogeneous residual variance was not adequate. The four-ordered variance function and the step function with 20 classes presented the best fit and the class division was more efficient than residual functions. The estimated heritabilities were between 0.16 and 0.25, and the greatest ones were obtained close to 360 days and at the end of the study period. The estimated heritabilities were similar for models with homogeneous residual variance, four-ordered residual function and step model with 20 classes of heterogeneous variances. The best description of residual variance, for weights at different ages of Canchim beef cattle, was by step function with 20 classes of heterogeneous variances. However, as existing classes with the same variances, they can be grouped to reduce the number of parameters to be estimated.
  • Dieta aminoacídica na determinação da perda endógena ileal de frangos de corte: uma proposta metodológica Monogástricos

    Brito, Claudson Oliveira; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Rostagno, Horacio Santiago; Gomes, Paulo Cezar; Nery, Lídson Ramos; Silva, Eliane Aparecida da

    Resumo em Português:

    O objetivo neste estudo foi propor o uso de dieta livre de proteína (DLP) combinada com um complexo de aminoácidos sintéticos (AA) como metodologia para determinação da perda endógena de aminoácidos e proteínas em frangos de corte, visto que o fluxo endógeno normal é subestimado com o uso da DLP. Utilizaram-se 84 frangos de corte machos, Ross 308, de 17 a 22 dias idade, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, totalizando dois tratamentos com seis repetições e sete aves por unidade experimental. A partir dos resultados das análises, foram determinadas as perdas endógenas de aminoácidos. Não foi observada diferença na perda endógena de proteína e de aminoácidos entre os frangos de corte alimentados com a DLP e a DLP+AA, exceto dos aminoácidos não-essenciais cistina (0,216 × 0,162 mg/g matéria seca ingerida, MSI) e serina (0,432 × 0,356 mg/g MSI), que foram maiores nas aves alimentadas com DLP+AA em comparação àquelas que receberam a DLP, respectivamente. Com exceção dos aminoácidos lisina, triptofano, arginina, leucina e histidina, as perdas de todos os demais foram numericamente maiores nas aves que receberam a DLP+AA. Em ambas as dietas (DLP e DLP+AA), os aminoácidos com menor perda foram metionina (0,087 e 0,096 mg/kg MSI) e triptofano (0,079 e 0,066 mg/kg MSI) e os de maior perda, treonina (0,481 e 0,600 mg/kg MSI) e ácido glutâmico (0,623 e 0,648 mg/kg MSI). O uso de DLP+AA é uma metodologia alternativa ao uso da dieta livre de proteína para determinação da perda endógena de aminoácidos e proteína em frangos de corte.

    Resumo em Inglês:

    The objective of the present study was to propose the use of protein free diet (PFD) associated with synthetic amino acids (AA) as method to determine the amino acid and protein endogenous loss in broiler chicks, as the normal endogenous flux is underestimated in PFD use. Eighty-four Ross 308 male chickens were used, aged from 17 to 22 days in a randomized complete design, totaling two treatments with six replications, with seven birds per experimental unit. The endogenous amino acid losses were determined from the results of the analyses. No difference was observed in the endogenous losses of protein and amino acids in broilers fed with PFD+AA or PFD, except for the nonessential amino acid cystine (0.216 × 0.162 mg/g Dry Matter Intake, DMI) and serine (0.432 × 0.356 mg/g DMI), that was greater in birds fed with PFD+AA than in those fed PFD, respectively. With the exception of lysine, tryptophan, arginine, leucine and histidine, all other amino acids were lost in a considerable amount when the birds received PFD+AA. In both diets, the amino acids with lowest losses were methionine (0.087 and 0.096 mg/kg DMI) and tryptophan (0.079 and 0.066 mg/kg DMI) and the greatest losses were threonine (0.481 and 0.600 mg/kg DMI) and acid glutamic (0.623 and 0.648 mg/kg DMI). The use of PFD+AA is an alternative method to the use of the protein-free diet to determine the endogenous loss of amino acids in broiler chickens.
  • Efeito da restrição hídrica e dos níveis de sódio da água de bebida na primeira semana sobre o desempenho de frangos de corte Monogastrics

    Castro, Emilio Eduardo Cura; Penz Júnior, Antônio Mário; Ribeiro, Andréa Machado Leal; Sbrissia, André Fischer

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o desempenho de frangos de corte, fêmeas Ross 308, até os 21 dias de idade submetidos à restrição hídrica de 20% ou água à vontade e quatro níveis de sódio, por meio da adição de NaCl na água (0, 150, 300 ou 450 ppm) na primeira semana de vida. Um grupo controle, com quatro repetições, alojado um dia antes do início do experimento, foi usado como referência no cálculo da restrição hídrica. Foram fornecidas duas dietas comerciais nos períodos de 1 a 7 dias e de 8 a 21 dias. As aves foram criadas em baterias metálicas, distribuídas em esquema fatorial 2 × 4, com 4 repetições de 14 aves por tratamento. O consumo de ração, o ganho de peso e a conversão alimentar dos pintos aos 7 dias de idade foram influenciados pela restrição hídrica. Nesse período, houve interação entre os fatores, comprovando que os pintos que não sofreram restrição hídrica aumentaram o consumo de água com o aumento dos níveis de sódio na água. Também aos 7 dias de idade, a matéria seca das excretas e das carcaças foi maior nos animais em restrição hídrica. Na segunda semana, o efeito da restrição hídrica anterior continuou prejudicando o consumo de ração, mas as aves submetidas previamente à restrição apresentaram melhor conversão alimentar, maior ganho de peso e maior consumo de água em relação àquelas mantidas com consumo à vontade. A mortalidade não foi afetada por qualquer dos fatores analisados. Aos 21 dias de idade, com exceção do consumo de ração, as respostas para os demais parâmetros de desempenho foram iguais entre aves sob restrição e sem restrição hídrica. Valores de até 450 ppm de sódio não são tóxicos aos animais. Em condições adequadas, frangos de corte conseguem reverter rapidamente circunstâncias adversas a seu crescimento.

    Resumo em Inglês:

    A trial was carried out to evaluate the performance of female ROSS 308 broilers, from 1 to 21 days of age, submitted to 20% of water restriction (WR) or ad libitum water and four different sodium levels by adding NaCl to the drinking water (0, 150, 300, or 450 ppm) from 1 to 7 days of age. A control group, with four replications (rep), housed one day before the beginning of the experiment, was used as reference for WR calculation. Two commercial diets where fed from 1 to 7 days and from 8 to 21 days to all birds. The chicks were raised in battery cages. A randomized complete design, in a 2 × 4 factorial arrangement, with four replications/treatment and 14 birds/replicate, was applied. Feed intake (FI), weight gain (WG) and feed conversion ratio (FCR) in the first week were influenced by WR. During this period, there was a significant interaction between factors, showing that in chicks not submitted to WR, water consumption increased with sodium levels. Also, at 7 days of age, excreta and carcass dry matter contents were higher in WR animals. During the second week, WR continued to affect FI, but the previously WR broilers presented better FCR, higher WG, and water consumption than the non-WR broilers. Mortality was not affected either by WR or sodium levels. At 21 days of age, except for FI, no significant differences were observed between restricted and non-restricted birds. Sodium levels up to 450 ppm were not toxic to the birds. These results suggested that if optimal conditions are offered, broilers quickly overcome unfavorable circumstances to their growth.
  • Ractopamina e fitase em dietas para suínos na fase de terminação Monogástricos

    Corassa, Anderson; Lopes, Darci Clementino; Teixeira, Alexandre de Oliveira

    Resumo em Português:

    O objetivo neste estudo foi avaliar os efeitos da ractopamina e da enzima fitase sobre o desempenho e as características de carcaça de suínos na fase de terminação. Foram utilizados 354 suínos machos castrados do tipo comercial, de mesma origem e com peso inicial de 94,1 ± 5,7 kg, distribuídos em delineamento experimental de blocos ao acaso, com seis tratamentos e cinco repetições. A unidade experimental continha 11 ou 12 animais. Como tratamentos, avaliaram-se as seguintes dietas: controle, formulada com base na tabela de necessidades nutricionais; dieta A, controle com ajuste nutricional para uso de ractopamina; dieta A com fitase; dieta A com ractopamina; dieta A com ractopamina e fitase; e dieta A com ractopamina e fitase com parte das exigências de cálcio e fósforo disponível atendida pela enzima. O experimento durou 21 dias e ao final os animais foram abatidos para avaliação de carcaças. Os resultados foram comparados por contrastes ortogonais. O consumo de ração não foi influenciado pelas dietas. A dieta com níveis proteico e aminoacídico ajustados e sem ractopamina não melhorou o desempenho dos animais em comparação à dieta controle. A ractopamina teve efeito no ganho de peso e na conversão alimentar ao final do período de 21 dias, além do peso pré-abate, peso de carcaça quente, rendimento de carcaça, carne magra total e índice de bonificação. A inclusão de fitase em dietas contendo ractopamina de forma a fornecer cálcio e fósforo disponível acima das exigências de suínos em terminação não alterou o ganho de peso, a conversão alimentar e as características de carcaça. A ractopamina melhora o desempenho e as características de carcaça. A utilização de fitase em dietas contendo ractopamina em substituição parcial a fontes inorgânicas de minerais possibilita manter o desempenho e as características de carcaça dos animais.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the effects of ractopamine and enzyme phytase on the performance and carcass characteristics of finishing pigs. Three hundred and fifty-four commercial type barrows were used from a single source with 94.1 ± 5.7 kg initial body weight in a randomized complete block design, with six treatments and five replications with 11 or 12 animals per experimental unit evaluated. The following feeds were: control diet based on tables of nutritional requirements; (A) diet control with nutritional adjustment for ractopamine; (FIT) diet A with phytase; (RAC) diet A with ractopamine; (RAC+FIT) diet A with ractopamine and phytase; and (RAC+FITe) diet A with ractopamine and phytase with part of the demands for calcium and available phosphorus met by the enzyme. The experiment lasted 21 days and at the end the animals were slaughtered for carcass evaluation. The results were compared by orthogonal contrasts. Feed intake was not influenced by the diets. The diet with adjusted protein and amino acid levels and without ractopamine did not improve performance compared with the control diet. There was effect of ractopamine on daily gain and feed conversion at the end of the 21-day period, and also on the pre-slaughter weight, hot carcass weight, carcass dressing, total fat-free lean and payment index. Phytase inclusion in diets containing ractopamin for calcium and phosphorus available levels above the finishing pigs´ requirements did not effect the weight gain, feed conversion and carcass traits. Ractopamine improved performance and carcass traits. The use of phytase in diets containing ractopamine in partial substitution of inorganic mineral sources made possibly to maintain performance and carcass traits.
  • Uso de ácido benzoico na dieta de leitões Monogástricos

    Gheler, Thais Radaele; Araújo, Lúcio Francelino; Silva, Claudia Cassimira da; Gomes, Gilson Alexandre; Prata, Maurício Frias; Gomide, Catarina Abdalla

    Resumo em Português:

    Um experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar os efeitos da inclusão de ácido benzoico (Vevovitall®) na dieta sobre o desempenho e a morfologia intestinal do duodeno de leitões de 28 a 70 dias de idade. Foram utilizados 160 leitões Dalland × Penarlan desmamados aos 21 dias de idade, separados por sexo. O experimento foi dividido em fases pré-inicial 1 (28 a 35 dias de idade), pré-inicial 2 (36 a 46 dias de idade) e fase inicial (47 a 70 dias idade). Utilizou-se o delineamento experimental tipo blocos ao acaso com 5 tratamentos, cada um com 8 repetições de 4 animais, totalizando 40 unidades experimentais. Foram utilizados quatro níveis de ácido benzoico (0; 0,25; 0,50 e 0,75%) e um tratamento testemunha com ácido fumárico. Abateram-se, aos 70 dias de idade, dois animais por repetição para coleta de amostras do duodeno e estudo da morfologia intestinal e um animal por repetição para estudo de lesões gástricas. Foram avaliadas as características de desempenho (ganho de peso, consumo de ração e conversão alimentar) para cada fase e para o período total. Como características morfológicas, foram avaliadas a altura das vilosidades, a profundidade de criptas e a relação altura de vilosidades/profundidade de criptas. Avaliou-se ainda a incidência de diarreia. No período de 28 a 70 dias, o uso de ácido benzoico influencia o desempenho de suínos, que neste estudo foi melhor os níveis de 0,50 e 0,75%, e reduz a incidência de diarreia. Animais alimentados com dietas contendo ácido benzoico apresentam maior altura de vilosidade e profundidade de criptas.

    Resumo em Inglês:

    An experiment was conducted with the objective of evaluating the effects of different levels of benzoic acid (Vevovitall) on the performance and intestinal morphology of the duodenum in piglets from 28 to 70 days of age. One hundred and sixty Dalland × Penarlan piglets weaned at 21 day old, separated by sex, were used. The experiment was divided into pre-initial 1 (28 to 35 days), pre-initial 2 (36 to 46 days) and initial (47 to 70 days) phases. A randomized complete block design was used with 5 treatments and 8 replications, totaling 40 experimental units. Four levels of benzoic acid (0, 0.25, 0.50 and 0.75%) were used and a control with acid fumaric in the diets. Two animals were slaughtered per replication at 70 days of age to collect duodenum samples to study the intestinal morphology and one animal per replication to study gastric lesions. The following characteristics were assessed: performance (weight gain, feed intake and feed conversion) for each phase and the entire period. The following were assessed as morphological characteristics the villous height, duodenum crypts depth and the villous height/duodenum crypt depth ratio. Diarrhea incidence was also evaluated. The use of benzoic acid improved performance and reduced diarrhea incidence of piglets from 28 to 70 days of age, with the best results obtained by using 0.50 and 0.75%. Animals fed with the diets containing benzoic acid presented greater villous height and crypt depth.
  • Perfil enzimático de α-amilase, lipase e tripsina do pâncreas e crescimento do fígado, intestino e pâncreas de frangos de corte na fase de 1 a 21 dias de idade Monogástricos

    Moraes, George Henrique Kling de; Rodrigues, Ana Claudia Peres; Oliveira, Maria Goreti de Almeida; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Silva, Fernanda Álvares da; Lopes, Rita de Cássia Stampini de Oliveira

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar o desenvolvimento de órgãos do aparelho digestório e o perfil enzimático de α-amilase, lipase e tripsina, realizou-se um experimento com duração de 21 dias utilizando-se pintos de 1 dia, machos, Avian Farm, criados em baterias aquecidas e alimentados à vontade com água e dieta purificada contendo os L-aminoácidos essenciais, ácido L-glutâmico (fonte de nitrogênio não-específico), minerais e vitaminas. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com quatro repetições de dez aves. No primeiro dia de vida e aos 7, 14 e 21 dias de idade, quatro animais foram sacrificados por deslocamento cervical e o fígado, pâncreas e intestino delgado foram removidos e pesados para determinação das atividades de α-amilase, lipase e tripsina. Os pesos absolutos aumentaram com a idade. O peso relativo do pâncreas e dos intestinos reduziu aos 21 dias. As atividades específicas (UI/mg de proteína) das enzimas α-amilase e lipase foram maiores no 1º dia, diminuíram no 7º dia, alcançando pico máximo no 14º dia e tornando a reduzir no 21º dia de idade. A atividade específica (UI/mg de proteína) de tripsina não se alterou com a idade. As atividades relativas da a-amilase, lipase e tripsina (UI/100 g de peso corporal) aumentaram do 1º ao 14º dia de idade e reduziram no 21º de idade. As atividades máximas das enzimas digestivas α-amilase e lipase ocorrem no 14º dia de idade. O perfil enzimático da tripsina, de modo geral, não se altera com a idade, o que pode ser explicado pelo fato de os animais serem criados com dietas purificadas, que não estimulam a produção de enzimas proteolíticas.

    Resumo em Inglês:

    With the objective of assessing the development of organs of the digestive tract and the enzymatic profile α-amylase, lipase and trypsin, an experiment lasting 21 days was carried out using one-day-old male Avian Farm broiler chicks, reared in heated batteries and fed ad libitum with water and purified diets containing all L-essential amino acids, glutamic acid (nonspecific nitrogen source), minerals and vitamins. A randomized complete design was used with four replications of ten birds. At one, seven, 14 e 21 days of age, four chicks were sacrificed and the liver, pancreas and intestine were removed and weighed to determine the pancreas a-amylase, lipase e trypsin activities. The absolute weights increased with age. The pancreas and intestine relative weight reduced at 21 days of age. Specific activities (UI/mg protein) of α-amylase and lipase were higher on the 1st day, decreased on the 7th day, reaching the maximum peak on the 14th day decreasing again on the 21st day. Trypsin specific activity (UI/mg protein) did not vary with age. The activities per 100 g of body weight of α-amylase, lipase and trypsin (UI/100g body weight) increased from the first to the 14th day of age and showed a reduction on the 21st day. The maximum activities of the digestive enzymes α-amylase and lipase occurred on the 14th day of age. The enzymatic profile of trypsin in general did not alter with age, that can be explained by the fact that the animals were raised on purified diets, that did not stimulate proteolytic enzymes.
  • Dietas com mananoligossacarídeo e níveis reduzidos de cálcio para codornas japonesas Monogástricos

    Oliveira, Maria Cristina de; Machado, Milena Garcia; Gonçalves, Bruno Nunes; Macedo, Carlos Marques Rodrigues; Assis, Francisco Alves de

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos de níveis de cálcio e da suplementação de dietas com mananoligossacarídeos sobre desempenho e a viabilidade econômica de codornas em postura. Foram utilizadas 200 codornas em delineamento inteiramente casualizado e arranjo fatorial 2 × 2 + 1, com dois níveis de cálcio (2,2 e 1,9%), dois de mananoligossacarídeos (0 e 0,1%) e uma dieta controle (sem mananoligossacarídeos e com 2,5% de cálcio) com quatro repetições. Não houve efeito dos níveis de cálcio nem de mananoligossacarídeos sobre o peso dos ovos, a porcentagem de gema e albúmen e o preço da ração consumida/dúzia. A interação controle × fatorial foi significativa para consumo diário de ração, conversão alimentar e margem bruta. Codornas alimentadas com dietas pobres em cálcio e sem mananoligossacarídeos consumiram mais ração e tiveram pior conversão alimentar em comparação às aves alimentadas com a dieta controle, o que causou pior margem bruta. A redução dos níveis de cálcio diminuiu a produção e a massa de ovos, piorou a conversão alimentar (kg/kg) e reduziu a porcentagem de casca de ovo. A inclusão de mananoligossacarídeos reduziu o consumo diário de ração, melhorou a conversão alimentar (kg/dúzia) e aumentou a margem bruta, como reflexo do menor consumo diário de ração e da menor conversão alimentar. Dietas com 2,2% de cálcio e suplementadas com 0,1% de mananoligossacarídeos podem ser adotadas para codornas japonesas em postura.

    Resumo em Inglês:

    The effects of calcium levels and diet supplementation with mannan oligosaccharides (MOS) on the performance and economic viability of laying quails were evaluated. Two hundred quails were used in a randomized complete design and 2 × 2 + 1 factorial arrangement. The treatments were two calcium levels (2.2 and 1.9%), two MOS levels (0 and 0.1%) and a control diet (with 2.5% calcium and no MOS) with four replications. There was no effect of calcium or mannan oligosaccharide levels on egg weight, yolk and albumen percentage and the diet intake/price per dozen ratio. The control × factorial interaction was significant for daily ration intake (DRC), feed conversion and gross marginal (GM). Quails fed calcium deficient diets and without MOS, consumed more ration and had worst feed conversion than birds fed the control diet, which resulted in lower gross margin. The reduction in calcium levels decreased egg production and mass, increased the feed conversion (kg/kg) and reduced the eggshell percentage. Mannan oligosaccharides inclusion reduced the daily feed intake, improved the feed conversion (kg/dz) and increased the gross margin as a result of the lower daily feed intake and lower feed conversion value. Diets with 2.2% calcium and supplemented with 0.1% MOS can be used for Japanese quails.
  • Valor nutritivo de rações contendo casca do grão de soja em substituição ao milho moído para cabritos Saanen Produção Animal

    Alcalde, Claudete Regina; Zambom, Maximiliane Alavarse; Passianoto, Gabriella de Oliveira; Lima, Luciano Soares de; Zeoula, Lucia Maria; Hashimoto, Juliano Hideo

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi conduzido com os objetivos de avaliar a ingestão e a digestibilidade da matéria seca e dos nutrientes e estimar o valor energético de rações com 0; 25; 50; 75 ou 100% de casca do grão de soja em substituição ao milho moído na dieta de cabritos. As rações foram compostas de feno de aveia, milho moído e/ou casca do grão de soja, farelo de soja e suplemento mineral. Foram utilizados cinco cabritos da raça Saanen (32,44 ± 4,00 kg) alojados em gaiolas de digestibilidade em delineamento quadrado latino 5 × 5. Foram realizadas coletas totais de fezes utilizando-se sacolas de lona. Cada período foi composto de 12 dias (sete dias para adaptação à ração e cinco dias para coletas). As ingestões de matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), proteína bruta (PB), carboidratos totais (CT) e nutrientes digestíveis totais (NDT) não foram alteradas pela inclusão de casca do grão de soja nas rações. No entanto, para a ingestão de extrato etéreo, FDN e amido, houve efeito linear dos níveis de casca do grão de soja. Para as digestibilidades da MS, MO, PB, CT, FDN, amido e para os NDT, foram observados efeitos quadráticos e a digestibilidade do extrato etéreo não foi alterada. A inclusão de casca do grão de soja em níveis de até 75% nas rações de cabritos melhora a digestibilidade e o valor energético das dietas, mantendo-se a viabilidade econômica.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the dry matter and nutrient intake and digestibility and to estimate the energy value of diets with the inclusion of soybean hulls (0, 25, 50, 75 and 100%) replacement of ground corn in the diet of kids goats. The rations consisted of oat hay, ground corn and/or soybean hulls, soybean meal and mineral supplement. Five Saanen kid goats (32.44 ± 4.00 kg), housed in digestibility cages, in a 5 × 5 Latin square design were used. Total feces were collected with canvas bags. Each period consisted of 12 days, seven days to adapt to the rations and five days for collections. The intake of dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), total carbohydrates (TC) and total digestible nutrients (TDN) were altered by the inclusion of soybean hulls in the rations. However, for the intakes of ether extract, NDF and starch there was a linear effect. Quadratic effects were observed for the digestibility of DM, OM, CP, TC, NDF, starch and the TDN but the ether extract digestibility was not altered. The inclusion of the soybean hulls up to 75% in the rations of kid goats improved digestibility, resulting in higher energy value with economic viability.
  • Influência do regime alimentar e do sistema de terminação sobre as fibras musculares e a qualidade da carne de cordeiros Animal Production

    Gallo, Sarita Bonagurio; Siqueira, Edson Ramos de; Delgado, Eduardo Francisquine; Silva, Maeli Dal Pai; Rosa, Gilberto Teixeira da

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a influência dos níveis nutricionais da ovelha antes do parto, da idade à desmama e do sistema de terminação sobre as fibras musculares e a qualidade da carne dos cordeiros. Utilizaram-se matrizes mestiças Ile de France × Bergamacia criadas a pasto. As ovelhas foram divididas em dois grupos: um com suplementação alimentar 30 dias antes do parto e outro sem suplementação. Os animais (ovelha e cordeiros) foram subdivididos de acordo com a idade à desmama (45 ou 60 dias de idade) e os cordeiros desmamados foram submetidos a três sistemas de terminação: confinamento com dieta completa; confinamento somente com feno; e confinamento somente no pasto. O abate dos cordeiros foi realizado aos 30 kg de peso vivo ou aos 150 dias de idade. As características de carcaça analisadas foram morfofisiologia da fibra do músculo longissimus dorsi, fragmentação miofibrilar pós-morte (maturados nos dias 0, 3 e 7 pos mortem) e redução do pH e da temperatura da carne pós-abate. Não houve efeito da suplementação às ovelhas ou da idade à desmama sobre nenhuma das características avaliadas. A composição em fibras de contração lenta e oxidativa, contração rápida e oxidativa ou contração rápida e glicolítica não foi alterada pelos fatores em estudo, mas a área transversal das fibras foi menor nos cordeiros terminados com feno, assim como os valores de pH, temperatura e as medidas dos fragmentos de miofibrila. Com o aumento do tempo de maturação de 0 para 3 e 7 dias post mortem, houve redução do comprimento dos fragmentos de miofibrilas. O sistema de terminação de cordeiros em confinamento somente com feno interfere mais intensamente na qualidade da carne que o sistema de terminação a pasto ou em confinamento com dieta completa.

    Resumo em Inglês:

    The study verified the influence of different nutritional levels of the dams, before parturition, the weaning age of the lambs and the finishing system on lamb muscle fiber morphology and meat quality. Ile-de-France × Bergamacia crossbred dams grazing on natural grassland were divided into two groups: 1) nutritional supplement 30 days before the parturition (SUPL), and 2) no nutritional supplement (NS). These groups were further subdivided by weaning age of the lambs, which corresponded to either 45 or 60 days. The weaned lambs from each of the previous groups were also divided into different finishing systems: confined and fed a complete diet (CD), confined and fed hay (H) and kept on grassland (P). The lambs were slaughtered at 30 kg live weight (CD and P), or at 150 days of age (H). The carcasses were cooled at 4ºC/24h. The analyzed variables were: longissimus dorsi muscle fiber morphophysiology, post mortem myofibrillar fragmentation (at 0, 3 and 7 days post mortem), meat pH and temperature. There was no effect of supplementation of dams or weaning age of the lambs for the evaluated variables. The frequency of slow-oxidative (SO), fast-oxidative-glycolytic (FOG) and fast-glycolytic (FG) muscle fiber types was not altered by the treatments, but the fiber cross-sectional area was smaller for the lambs finished only on hay, and the meat pH values and temperature were lower and the myofibrill fragment dimensions were smaller. As time maturation increased from 0 to 3 and 7 days post mortem, there was a decrease in the length of the myofibrill fragments. The diet of the lambs which were maintained confined and fed only with hay was nutritionally inferior when compared with all the others, and this changed the quality of the meat compared to the finishing systems on grassland or confined and fed complete diet.
  • Flutuação das variáveis séricas em cabras e estudo comparativo da absorção de anticorpos em cabritos recém-nascidos utilizando colostro bovino e caprino Produção Animal

    Lima, Anali Linhares; Pauletti, Patricia; Susin, Ivanete; Machado-Neto, Raul

    Resumo em Português:

    Objetivou-se determinar a flutuação no nível de anticorpos séricos em cabras nos períodos pré e pós-parto e a eficiência do processo de aquisição de imunidade passiva em cabritos recém-nascidos utilizando colostros bovino e caprino, visando à avaliação de uma alternativa de manejo de colostro. Foram utilizadas 18 cabras e suas respectivas crias, num total de 33 animais. A coleta de sangue das cabras foi iniciada 45 dias antes da data prevista para o parto e foi realizada em intervalos de cinco dias até o 5º dia após o parto. Os cabritos foram distribuídos em dois grupos: um grupo recebeu colostro caprino e o outro colostro bovino. As coletas de sangue foram feitas às 0, 12, 24 e 48 horas e aos 5, 10, 15, 17, 20, 25, 30, 35, 40, 50 e 60 dias de vida. Foram analisadas as concentrações séricas de proteína total e imunoglobulinas, além da concentração de imunoglobinas no colostro. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado e as variáveis séricas analisadas como medidas repetidas. A ausência de queda na concentração sérica de proteínas totais e imunoglobinas no período pré-parto indica que a mobilização de anticorpos para glândula mamária ocorre em concentrações que permitem o animal manter essas variáveis sem grandes alterações. No grupo que recebeu colostro bovino, a data de concentração máxima de proteínas totais (7,16 ± 0,28 g/dL) foi verificada às 48,68 ± 0,70 horas de vida e a de imunoglobinas, às 48,75 ± 0,73 horas, com média de 37,56 ± 2,38 unidades ZST (turvação por sulfato de zinco). No grupo que recebeu colostro caprino, os valores máximos de proteínas totais e imunoglobinas séricas ocorreram mais tardiamente, aos 20,05 ± 1,36 e 20,11 ± 1,72 dias de vida, com médias de 5,91 ± 0,22 g/dL e 28,17 ± 2,05 unidades ZST, respectivamente. O colostro caprino pode ser substituído pelo colostro bovino, que promove melhor aquisição inicial de imunoglobulinas aos neonatos.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to determine the fluctuation of serum antibodies in goats in the period before and immediately after kidding and the passive immunity acquisition efficiency in kids fed bovine and goat colostrum, to assess an alternative for colostrum management. Eighteen goats and their offspring were used in a total of 33 animals. Goat blood samples started to be collected 45 days before the predicated kidding date, at five-day intervals until the 5th day post kidding. The kids were distributed in two groups: one group received goat colostrum and the other cattle colostrums. Blood collections were made 0, 12, 24 and 48 hours, and at 5, 10, 15, 17, 20, 25, 30, 40, 50 and 60 days of age. The serum concentration of total protein (TP) and immunoglobulins (Ig), and the colostrum IgG concentration were analyzed. A randomized complete design was used and the serum variables were analyzed as repeated measurements. The absence of fall in TP and Ig serum concentration in the pre partum period, indicated that the mobilization of serum antibodies to mammary gland occurred in concentrations that allow the animals to keep these variables without great alterations. In the group that received cattle colostrum, the highest concentration data for TP was observed at 48.68 ± 0.79 hours after birth, with mean of 7.16 ± 0.28 g/dL, and the highest concentration date for Ig at 48 ± 0.73, with mean of 37.56 ± 2.38 ZST units (zinc sulfate turbidity). In the group that received goat colostrum, the maximum values for serum TP and Ig occurred later, at 20.05 ± 1.36 and 20.11 ± 1.72 days after birth, with means of 5.91 ± 0.22 g/dL and 28.17 ± 2.05 ZST units (zinc sulphate turbidity), respectively. Goat colostrum can be substituted by cattle colostrums, that promotes better initial immunoglobulin acquisition by the neonates.
  • Condutividade térmica efetiva da capa de pelame de vacas Holandesas em ambiente tropical Animal Production

    Maia, Alex Sandro Campos; Silva, Roberto Gomes da; Souza Junior, João Batista Freire de; Silva, Rosiane Batista da; Domingos, Hérica Girlane Tertulino

    Resumo em Português:

    O objetivo neste trabalho foi estudar a condutividade térmica efetiva do pelame (k ef, mW.m-1.K-1) atribuída à condução e radiação na ausência de convecção livre no pelame de vacas Holandesas manejadas em ambiente tropical. A média para condutividade térmica efetiva do pelame foi 49,72 mW.m-1.K-1, quase o dobro da condutividade térmica do ar (26 mW.m-1.K-1) e bem inferior à do pelo (260 mW.m-1.K-1). O baixo valor observado para condutividade térmica efetiva do pelame deve-se principalmente à pequena área ocupada por pelos (ρef/ρf), que foi somente 17,2% e 21,3% nos pelames preto e branco, respectivamente. O pelame branco foi mais denso e formado por pelos mais compridos, logo sua condutividade térmica efetiva (53,15 mW.m-1.K-1) foi significativamente maior que a do pelame preto (49,25 mW.m-1.K-1). A herdabilidade para a condutividade térmica efetiva é de 0,18, o que indica a possibilidade de se fazer seleção para elevar a transferência de calor através da capa.

    Resumo em Inglês:

    The objective of the present study was to assess the effective thermal conductivity of the hair coat (k ef, mW.m-1.K-1) of Holstein cows in a tropical environment, as related to conduction and radiation in the absence of free convection. The average k ef was 49.72 mW.m-1.K-1, about twice the conductivity of the air (26 mW.m-1.K-1) and much less than that of the hair fibres (260 mW.m-1.K-1). The low k ef values were attributed mainly to the small cross area of individual hairs, ρef/ρf (17.2% and 21.3% for black and white hairs, respectively). White coats were denser, with longer hairs and significantly higher k ef (53.15 mW.m-1.K-1) than that of the black hairs (49.25 mW.m-1.K-1). The heritability coefficient of the effective thermal conductivity was calculated as h²=0.18 the possibility was discussed of selecting cattle for increased heat transfer through the hair coat.
  • Aspectos produtivos e econômicos de poedeiras comerciais submetidas a diferentes densidades de alojamento Produção Animal

    Menezes, Pasquoal Carrazzoni de; Cavalcanti, Verônica Fernandes Tenório; Lima, Evilda Rodrigues de; Evêncio Neto, Joaquim

    Resumo em Português:

    Esta pesquisa foi realizada com o objetivo de avaliar os aspectos produtivos e econômicos de poedeiras comerciais (Gallus gallus) submetidas a diferentes densidades de alojamento. Foram alojadas 264 poedeiras em gaiolas com dimensões de 100 cm × 50 cm × 40 cm em delineamento inteiramente casualizado, com quatro grupos distribuídos em esquema fatorial 4 × 4, com 8, 10, 12 e 14 aves por gaiola, correspondendo a 625, 500, 416,6 e 357,14 cm²/ave. As características avaliadas foram: produção de ovos, peso médio dos ovos, consumo de ração, massa dos ovos, conversão alimentar por dúzia e ovos imprestáveis para consumo humano. A densidade na gaiola teve efeito apenas sobre os ovos tipos extra e segunda e sobre a produção diária dos ovos tipo segunda, mas não influenciou as demais variáveis estudadas. Para poedeiras comerciais da linhagem Dekalb White, a utilização de gaiolas com a densidade de alojamento de 625, 500, 416,6 e 357,14 cm²/ave na fase de produção não prejudica os parâmetros de qualidade da produção, sob os aspectos zootécnico e econômico.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this research was to study productive and economical aspects of laying hens (Gallus gallus) submitted to different housing densities. Two hundred and sixty-four laying hens were housed in cages with dimensions of 100 cm × 50 cm × 40 cm in a randomized complete design with four groups distributed in a 4 × 4 factorial arrangement, with 8, 10, 12 and 14 animals/cage, corresponding to 625, 500, 416,6 and 357,14 cm²/animal. The following characteristics were assessed: egg production, medium egg weight, feed intake, egg mass, feed conversion per dozen and inappropriate eggs for human consumption. Cage density only had an effect on the extra large and medium type eggs and on the daily production of medium type eggs, but did not influence the other variables studied. For laying hens of the Dekalb White lineage, the use of cages with housing densities of 625, 500, 416,6 and 357,14 cm²/animal in the production phase did not harm the quality parameters under the productive and economical aspects.
  • Rendimento de cortes preparados de carcaças de vacas e de novilhos Animal Production

    Pascoal, Leonir Luiz; Lobato, José Fernando Piva; Restle, João; Vaz, Ricardo Zambarda; Vaz, Fabiano Nunes

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os rendimentos de cortes cárneos preparados, de osso e de retalho descartado das carcaças de animais de novilhos e vacas de descarte. Utilizaram-se 15 vacas de 72 meses com peso vivo de 496 kg e 15 novilhos de 36 meses com peso vivo de 494 kg, todos da raça Braford e de mesmo rebanho, terminados em pastagem de azevém. O experimento foi realizado em delineamento inteiramente casualizado, com duas categorias animais, cada uma com 15 repetições. O peso de carcaça quente das vacas de descarte (248 kg) foi inferior ao dos novilhos (263 kg). As carcaças dos novilhos apresentaram melhor conformação, com menor quebra no resfriamento, e foram mais curtas (128,6 vs 137,7 cm), com membros mais longos e espessos em comparação às carcaças das vacas. A porcentagem de gordura de cobertura foi similar entre as categorias. Em comparação às vacas de descarte, os novilhos apresentaram rendimento similar de costilhar (13,5 vs 13,4%), maior de dianteiro (38,4 vs 37,2%) e menor de serrote (48.1 vs 48.9%). Novilhos apresentaram menor rendimento de alcatra e lombo e menor rendimento de miolo da alcatra, maminha e contrafilé. As carcaças de vacas e de novilhos são similares quanto aos rendimentos totais de cortes cárneos preparados (77,8 vs 77,6%), osso descartado (17,5 vs 17,9%), retalho descartado (4,54 vs 4,09%) e perdas inerentes (0,34 vs 0,34%). Vacas têm carcaça mais comprida, membros mais curtos e finos, maior rendimento de serrote, menor de dianteiro e similar de costilhar, mas o rendimento total de cortes cárneos preparados é similar ao de carcaças de novilhos.

    Resumo em Inglês:

    The experiment evaluated the meat yield of prepared beef cuts, bone and trimmings of steer and culled cow carcasses. Culled 72-month-old Braford cows, 496 kg live weight and 36-month-old steers, 494 kg live weight were used, all from the same herd and finished on ryegrass pasture. A randomized complete design, with two treatments and 15 replications, was used. Hot carcass weight was lower for cows (248 kg) than for steers (263 kg). Steer carcasses presented better conformation, lower chilling loss, shorter (128.6 vs. 137.7 cm), with longer and thicker limbs compared to cows and similar fat finishing. Steer carcasses showed, compared to cow carcasses, always in the same order, similar side cut yield (13.5 vs. 13.4%), higher forequarter yield (38.4 vs. 37.2%), and lower hindquarter yield (48.1 vs. 48.9%), resulting lower yields of the sub-primal cuts full rump and sirloin, lower rump UK trim, rump tail and striploin. Steer and cow carcasses were similar in total yield of prepared meat cuts (77.8 vs. 77.6%), discarded bone (17.4 vs. 17.9%), discarded trimmings (4.54 vs. 4.09%), and losses inherent to the deboning process (0.34 vs. 0.34%). The results showed that cow carcasses are longer, have shorter and thinner limbs, have higher hindquarter and lower of forequarter yields, but the total yield of prepared meat cuts were similar between cow and steer carcasses.
  • Efeito da adição de butirato de sódio, propionato de cálcio ou monensina sódica no concentrado inicial sobre parâmetros ruminais e de desenvolvimento do rúmen de bezerros leiteiros Ruminantes

    Ferreira, Lucas Silveira; Bittar, Carla Maris Machado; Santos, Vanessa Pillon dos; Mattos, Wilson Roberto Soares; Pires, Alexandre Vaz

    Resumo em Português:

    O objetivo neste trabalho foi avaliar o efeito da inclusão de butirato de sódio, monensina sódica ou propionato de cálcio no concentrado inicial sobre parâmetros ruminais e de desenvolvimento do trato digestório superior de bezerros leiteiros. Quinze bezerros holandeses recém-nascidos foram fistulados no rúmen e alojados em baias individuais até a décima semana de vida, com livre acesso a água, alimentados com leite (4 L/dia), em duas refeições, e concentrado à vontade contendo butirato de sódio (0,15%), monensina sódica (30 ppm) ou propionato de cálcio (0,15%). A partir da quarta semana de vida dos animais, antes e 2 horas após a alimentação da manhã, foram realizadas colheitas semanais de fluido ruminal para determinação do pH, da concentração de ácidos graxos de cadeia curta (AGCC) e N-amoniacal. Ao completar 10 semanas, os animais foram abatidos para avaliação do crescimento do trato digestório superior. O pH ruminal apresentou diferenças, tanto entre horários quanto entre os aditivos utilizados no concentrado inicial. As concentrações de AGCC totais, bem como de cada ácido graxo, não foram afetadas pelos aditivos. Entretanto, o horário de colheita teve efeito sobre todos os parâmetros, exceto a concentração molar de ácido acético. O peso total do trato digestório superior, assim como o peso médio de cada compartimento e a capacidade máxima do retículo-rúmen, não foram afetados pelos aditivos fornecidos no concentrado. Também não foram observados efeitos dos aditivos sobre a altura, a largura e o número de papilas do epitélio ruminal. A inclusão desses aditivos no concentrado inicial não afeta os parâmetros ruminais ou de desenvolvimento do trato digestório de bezerros em aleitamento.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was the evaluation of the inclusion of calcium propionate, sodium butyrate and sodium monensin in the starter concentrate on ruminal parameters and forestomach development in dairy calves. Fifteen newborn Holstein calves were rumen cannulated and housed in individual stalls until ten weeks old, with free access to water, fed 4 liters of milk per day, split in two meals, and starter concentrate ad libitum containing sodium butyrate (0.15%), sodium monensin (30 ppm) or calcium propionate (0.15%). Starting at the fourth week of life, before and 2 hours after the morning feeding, ruminal fluid samples were taken weekly to determine the pH, short-chain fatty acids and ammonia-N. After 10 weeks, the animals were slaughtered to assess the forestomach growth. The rumen pH was affected by sampling time and the additives used in the starter concentrate. The total short-chain fatty acids concentration and each fatty acid concentration, were was not affected by the additives. However, except for molar concentration of acetic acid, all rumen fermentation parameters were affected by sampling time. The total forestomach weight and the average weight of each compartment and the maximum reticulum-rumen capacity were not affected by additives supplied in the starter concentrate. No significant effects of the additives were observed on the height, width and number of papillae of the ruminal epithelium. The inclusion of these additives in starter concentrate had no effect on most of the ruminal parameters and forestomach development in suckling calves.
  • Degradação ruminal e digestibilidade intestinal da proteína bruta de alimentos para bovinos Ruminantes

    Marcondes, Marcos Inácio; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Detmann, Edenio; Valadares, Rilene Ferreira Diniz; Silva, Luiz Fernando Costa e; Fonseca, Mozart Alves

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi conduzido com os objetivos de determinar as frações A e B e a taxa de degradação ruminal (Kd) da matéria seca (MS) e da proteína bruta (PB) de 27 alimentos e avaliar a digestibilidade intestinal da proteína nãodegradada no rúmen pelas técnicas do saco de náilon móvel e de três estágios. Os alimentos avaliados foram farelos de arroz, babaçu, gérmen de milho e trigo; milho desintegrado com palha e sabugo, milho desintegrado com sabugo, milho, polpa cítrica, sorgo, amireia, farelos de algodão com 28, 38 e 46% de PB, farelos de amendoim, girassol e soja; feijão-bandinha, glúten de milho, grão de soja, levedura, promil, refinazil, cascas de cacau, café e soja e silagens de capim-elefante e milho. Para obtenção da degradabilidade ruminal da MS e PB dos alimentos, utilizaram-se sacos de náilon de 10 × 20 cm e os tempos de incubação de 0, 2, 4, 6, 12, 16, 24, 48 e 72 horas. A digestibilidade intestinal foi determinada pelas técnicas do saco de náilon móvel e de três estágios. Os dados de degradação ruminal da matéria seca e da proteína bruta, em sua maioria, estão de acordo com a literatura. A técnica dos três estágios não estimou de forma satisfatória a digestibilidade interstinal de todos os alimentos estudados em conjunto, mas foi adequada para os alimentos proteicos. A maioria dos alimentos possui aproximadamente 90% de digestibilidade da PB, com exceção das cascas de soja, café e cacau e das silagens de milho e capimelefante. A técnica de três estágios estimou corretamente a digestibilidade intestinal dos alimentos proteicos, mas recomenda-se a utilização da equação DIPB (%) = -5,1906 + 1,1053 × X para corrigir a digestibilidade obtida pela técnica dos três estágios para alimentos não-proteicos.

    Resumo em Inglês:

    The objective of the present study was to determine the A and B fractions and the rumen degradation rate (Kd) of dry matter (DM) and crude protein (CP) in 27 feeds and determine the intestinal digestibility of non-degraded rumen protein by the three steps and mobile nylon bag techniques. Rice meal, babassu meal, wheat and corn germ, ground corn cobs and straw, ground corn cobs, corn, citrus pulp, sorghum, starea and cottonseed meal with 28, 38 and 46% CP, peanut meal, sunflower meal, soybean meal, bean byproduct, corn gluten, soybean grain, dry yeast, corn gluten meal, cacao hulls, coffee hulls, soybean hulls, elephant-grass silage and corn silage were sampled. To obtain the ruminal degradation of DM and CP, 10 × 20 cm nylon bags with incubation times of 0, 2, 4, 6, 12, 16, 24, 48 and 72 hours were used. The intestinal digestibility was determined by the three steps and the mobile nylon bag techniques. The ruminal degradation data of the dry matter and crude protein were similar to the literature. The three step technique did not estimate properly the intestinal digestibility of all the feeds evaluated, excepted for the protein feeds. Most feeds had total CP digestibility close to 90%, excepted for soybean, coffee and cacao hulls and elephant-grass and corn silage. The three step technique correctly estimated the intestinal digestibility of the protein feeds, but the equation IDCP (%) = -5,1906 + 1,1053 × X is recommended to correct the digestibility obtained by the three steps technique for non-protein feeds.
  • Digestibilidade, consumo, desempenho e características de carcaça de tourinhos mestiços confinados com cana-de-açúcar ou silagem de sorgo Ruminantes

    Pinto, Andréa Pereira; Nascimento, Willian Gonçalves do; Abrahão, José Jorge dos Santos; Perotto, Daniel; Moletta, José Luiz; Lugão, Simony Marta Bernardo

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar a digestibilidade, o consumo, o desempenho e as características de carcaça em tourinhos mestiços confinados alimentados com dietas balanceadas, à base de cana-de-açúcar ou de silagem de sorgo. Na avaliação da digestibilidade e no confinamento, foram utilizados, respectivamente, quatro e 18 tourinhos mestiços por dieta, alojados em baias individuais, em delineamento inteiramente casualizado, com dois tratamentos (silagem de sorgo + 1,0% do peso vivo em concentrado; e cana-de-açúcar picada + 1,2% do peso vivo em concentrado). As dietas foram calculadas para que tivessem em torno de 12% de proteína bruta. Não foi observada diferença no consumo e na digestibilidade de matéria seca, matéria orgânica, proteína bruta, fibra em detergente neutro e carboidratos totais entre os animais alimentados com silagem de sorgo ou canade-açúcar. Os animais alimentados com cana-de-açúcar apresentaram pior conversão alimentar e menor ganho médio diário. Não foram observadas diferenças no peso vivo, peso de carcaça quente, rendimento de carcaça, conformação das carcaças, área de olho-de-lombo, espessura da gordura subcutânea, espessura de coxão, cor, textura e marmoreio da carne e porcentagem de osso, de músculo e de gordura. As carcaças foram classificadas, na média, como muito boas menos. A cana-de-açúcar em substituição à silagem de sorgo não influenciou as variáveis estudadas, com exceção da conversão alimentar, do ganho médio diário, da ingestão e da digestibilidade de fibra em detergente ácido. A cana-de-açúcar, se utilizada como único volumoso, pode reduzir o desempenho dos animais.

    Resumo em Inglês:

    The objective of the present study was to evaluate the digestibility, intake, performance and carcass characteristics in young crossbred bulls fed balanced diets based on sugarcane or sorghum silage. In the digestibility assessment in the feedlot, four and eighteen young crossbred young bulls were used per diet, kept in individual stalls, in a randomized complete experimental design with two diets (sorghum silage + 1.0% live weight in concentrate and chopped sugar cane + 1.2% of live weight concentrate). The diets were formulated to have around 12% crude protein. No difference was observed between the diets for intake and digestibility of dry matter, organic matter, crude protein, neutral detergent fiber and total carbohydrates among the animals fed sorghum silage or sugarcane. The animals fed with sugar cane yielded worse feed conversion and lower daily gain. No differences were observed for live weight, hot carcass weight, carcass dressing, carcass conformation, loin eye area, subcutaneous fat thickness, cushion thickness, meat color, texture and marbling and percentage of bone, muscle and fat. The mean classification of the carcasses was very good minus. Substituting sugar cane for sorghum silage did not influence the studied variables, except feed conversion, daily gain and acid detergent fiber intake and digestibility. Sugar cane can reduce animal performance if used as the only source of forage.
  • Substituição da palma-gigante por palma-miúda em dietas para bovinos em crescimento e avaliação de indicadores internos Ruminantes

    Torres, Luiz Carlos Leal; Ferreira, Marcelo de Andrade; Guim, Adriana; Vilela, Márcio da Silva; Guimarães, Amanda Vasconcelos; Silva, Emmanuelle Cordeiro da

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar a substituição da palma-gigante por palma-miúda em dietas para bovinos em crescimento sobre o consumo e a digestibilidade dos nutrientes. Também foram avaliados dois períodos de incubação (144 e 288 horas) para obtenção da fração indigestível da matéria seca, fibra em detergente neutro e fibra em detergente ácido. Utilizaram-se cinco novilhas da raça Holandesa com peso inicial de aproximadamente 220 kg, distribuídas em quadrado latino 5 × 5 e alojadas em baias individuais cobertas, com piso de concreto e dotadas de comedouros de alvenaria e bebedouros individuais. As dietas experimentais foram à base de palma forrageira, bagaço de cana, farelo de soja, ureia e mistura mineral nas proporções 38,0; 42,0; 18,0; 0,5 e 1,5% na base da matéria seca, respectivamente, com 0; 25; 50; 75 ou 100% de substituição da palma-gigante pela palma-miúda. Os consumos e a digestibilidade de matéria seca, matéria orgânica, proteína bruta, extrato etéreo, nutrientes digestíveis totais, carboidratos totais, carboidratos não-fibrosos e fibra em detergente neutro, não foram afetados pela substituição. A matéria seca indigestível (incubada por 144 horas), a fibra em detergente neutro e a fibra em detergente ácido indigestíveis (incubadas por 288 horas) permitiram estimar a produção de matéria seca fecal e a digestibilidade de matéria seca de maneira semelhante ao método de coleta total de fezes. A palma miúda pode substituir integralmente a palma gigante e a matéria seca indigestível incubada por 144 horas e a fibra em detergente neutro e fibra em detergente ácido indigestíveis incubadas por 288 horas podem ser utilizadas em estudo de digestibilidade com ruminantes.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the replacement of giant forage cactus (Opuntia ficus indica Mill) by small forage cactus (Nopalea cochenillifera) in diets for growing cattle on the nutrient intake and digestibility. Two incubation periods were also assessed (144 and 288 hours) to obtain the indigestible fractions of dry matter, neutral detergent fiber and acid detergent fiber. Five Holstein heifers were used, approximately 220 kg initial weight placed in a 5 × 5 Latin square design and housed in individual covered, stalls with concrete floor and equipped with masonry feeders and individual drinkers. The experimental diets were based on forage cactus, sugarcane bagasse, soybean meal, urea and mineral mixture, at the proportion of 38.0, 42.0, 18.0, 0.5 and 1.5%, respectively, on dry matter bases, with 0, 25, 50, 75 and 100% of replacement of giant forage cactus by small forage cactus. The intakes and digestibility coefficients of dry matter, organic matter, crude protein, ether extract, total digestible nutrients, total carbohydrates, non-fiber-carbohydrates and neutral detergent fiber were not affected by the replacement. The indigestible dry matter (incubated for 144 hours), indigestible neutral and acid detergent fiber (incubated for 288 hours) made possible to estimate the fecal dry matter production and the dry matter digestibility similar to the total feces collection. The small forage cactus can fully replace the giant forage cactus and the indigestible dry matter incubated for 144 hours and the indigestibles neutral and acid detergent fiber incubated for 288 hours can be used in a digestibility study with ruminants.
  • Rentabilidade da produção de ovinos de corte em pastagem e em confinamento Sistemas De Produção E Agronegócio

    Barros, Carina Simionato de; Monteiro, Alda Lúcia Gomes; Poli, César Henrique Espírito Candal; Dittrich, João Ricardo; Canziani, José Roberto Fernandes; Fernandes, Maria Angela Machado

    Resumo em Português:

    Os objetivos neste trabalho foram analisar a viabilidade econômica de sistemas de produção de cordeiros e identificar os componentes de maior influência no custo de produção. O estudo foi realizado em duas etapas. Na etapa 1, realizou-se a comparação de quatro sistemas de terminação de cordeiros: 1) desmame aos 60 dias e terminação em pasto; 2) cordeiro com mãe em pasto; 3) cordeiro com mãe em pasto e concentrado (1% PC/dia) em creep feeding; e 4) desmame aos 60 dias e confinamento. Na etapa 2, um módulo de 150 ovelhas em 9 ha de pasto cultivado nos sistemas em pastagem e 7 ha no confinamento foi proposto a partir do experimento para avaliações econômicas, considerando a venda de cordeiro vivo terminado ou abate e venda de carne, além da venda de matrizes. Foram realizados cálculos de custo fixo (depreciação), variável (materiais, mão-de-obra, transporte, abate, juros, conservação, despesas gerais) e total (fixo+variável), lucratividade e rentabilidade, valor presente líquido, taxa interna de retorno e custo/benefício. O maior custo total foi observado no confinamento e o menor, no sistema de cordeiro terminado com a mãe em pasto. A margem líquida na venda de cordeiros foi negativa em todos os sistemas. A venda de carne apresentou margem líquida negativa apenas para terminação em confinamento. A taxa interna de retorno para venda de carne foi: 1,4% no desmamado em pasto; 4,3% no de cordeiro com mãe em pasto; 2,1% no creep feeding; e -2,3% no confinamento. Os componentes do custo operacional total com maior influência sobre o custo de produção nos sistemas a pasto, em ordem decrescente, foram mão-de-obra e alimentação; no confinamento, foram alimentação e mão-de-obra. A venda da carne apresentou lucratividade maior que a venda de cordeiro vivo, com maior valor no sistema sem desmame terminado na pastagem.

    Resumo em Inglês:

    The objectives of this study were to analyze the economic viability of meat lamb production systems and identify the components with greatest influence on production cost. The study was carried out in two stages. Stage 1: comparison of finishing lamb production systems: (1) lambs weaned at 60 days and finished on pasture; (2) lambs with mother on pasture; (3) lambs with mother on pasture plus concentrate (1% BW/day) in creep feeding; and (4) lambs weaned at 60 days and feedlot. Stage 2: a module of 150 ewes on 9 ha of pasture cropped in the pasture systems and 7 ha in feedlot was proposed after the economic assessment experiment, considering the sale of finished lamb or slaughter and sale of meat, and the sale of animals for reproduction. The fixed cost (depreciation), variable cost (materials, labour, transport, slaughter, interest, conservation, general expenses), total cost (fixed+variable), profitability, economic return, present net worth, intern return rate and benefit:cost ratio were calculated. The highest total cost was observed on feedlot and the lowest in lamb finished with dams on pasture. The net margin of lamb sale was negative in all systems. Meat sale showed negative net margin only for lambs on feedlot. Internal rate of return for meat sale was: 1.4% for lambs with mother on pasture; 4.3% for no weaning on pasture; 2.1% for lambs in creep feeding; and -2.3% for lambs in feedlot. Items of total operational cost with the greatest influence on systems in pasture, in decreasing order, were labour and feeding. Sale of meat was more profitable than sale of live lambs with greatest value in the system where lambs had been kept with mother on pasture.
  • Aplicação de modelo de gestão por macroprocessos em empresa de pecuária de corte: um estudo de caso Production Systems And Agrobusiness

    Rosado Júnior, Adriano Garcia; Lobato, José Fernando Piva

    Resumo em Português:

    Objetivou-se, por meio de um estudo de caso, propor a implantação de um método de gestão orientado por macroprocessos para auxiliar na definição dos objetivos estratégicos de uma empresa de pecuária de corte, bem como das estratégias para seu atendimento, contribuindo com a manutenção e/ou o aumento da competitividade do negócio. O método propõe a utilização de ferramentas citadas na literatura, ordenadas de forma a orientar o raciocínio lógico dos gestores na montagem do sistema. No mapeamento dos processos da empresa estudada, foram identificados quatro macroprocessos, sustentados por 21 processos de apoio, além de três processos gerenciais. Os objetivos estratégicos foram determinados de acordo com a análise de ambiente interno e externo e resultaram em cinco itens prioritários; os processos considerados críticos para o seu atendimento foram descritos pelo método dos fluxogramas. As estratégias para atendimento dos objetivos foram determinadas pelo método das Estratégias Genéricas de Porter, e a estratégia da diferenciação foi a melhor para os dois principais macroprocessos, diferindo quanto ao foco de atuação.

    Resumo em Inglês:

    This is a case study that aimed at proposing a management method based on macroprocesses to determine and achieve strategic goals for a beef cattle enterprise in order to maintain or to increase the company's competitiveness. The method suggests using a series of tools mentioned in the literature that were organized providing logical reasons for the managers to build the management system. When mapping the processes of the studied enterprise, four macroprocesses were identified, which were sustained by 21 support processes, in addition to three management processes. The strategic aims were determined by the internal and external environmental analysis, resulting in five priority items, and the processes considered critical to achieve them were described by flow diagrams. The strategies to achieve the goals were determined by the Porter General Strategies method, where the differentiation option was chosen for the two main macroprocesses, whose action focuses were different.
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