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Revista Brasileira de Zootecnia, Volume: 38, Número: 12, Publicado: 2009
  • Níveis de proteína digestível e energia digestível em dietas para tilápias-do-nilo formuladas com base no conceito de proteína ideal Aqüicultura

    Gonçalves, Giovani Sampaio; Pezzato, Luiz Edivaldo; Barros, Margarida Maria; Hisano, Hamilton; Rosa, Maria Julia Santa

    Resumo em Português:

    Este estudo foi realizado para determinar a melhor relação energia digestível/proteína digestível em rações formuladas com base em aminoácidos digestíveis e aplicando-se do conceito de proteína ideal para juvenis (30,0 ± 4,21 g) de tilápia-do-nilo (Oreochromis niloticus). Foram formuladas 12 rações com 22,0; 26,0; 30,0 ou 34,0% de proteína digestível e 3.000, 3.300 ou 3.600 kcal/kg de energia digestível, com relação proteína digestível/energia digestível variando entre 8,94 e 15,19 kcal/g. Foram utilizadas 324 tilápias, distribuídas aleatoriamente em 36 aquários circulares com volume de 250 litros, em densidade de 9 peixes/aquário, perfazendo 12 tratamentos e 3 repetições. Ao final de 60 dias, não foi observada diferença no ganho de peso, no ganho de peso diário e na conversão alimentar entre as relações energia/proteína avaliadas. Entretanto, observou-se aumento linear do rendimento de filé com o aumento dos níveis de proteína digestível. O custo de ração por kg de ganho de peso foi menor nos peixes alimentados com a ração com 30,0% PD e 3.000 kcal/kg ED, os quais apresentaram também melhor índice de eficiência econômica. A energia digestível não influenciou o desempenho produtivo, portanto, é possível a utilização de níveis inferiores a 34,0% proteína digestível em rações com base no conceito de proteína ideal para juvenis de tilápia.

    Resumo em Inglês:

    This study was carried out to determine the best digestible energy and digestible protein ratio in feeds for Nile tilapia (Oreochromis niloticus) juveniles 30.0 ± 4.21 g) based on digestible amino acids and the ideal protein concept). Twelve rations were formulated with protein levels 22.0; 26.0; 30.0 and 34.0% of digestible protein and levels 3,000, 3,300 and 3,600 kcal/kg digestible energy. The digestible energy/digestible protein ratio was between 8.94 and 15.19 kcal/g. Three hundred and twenty four tilapias were randomly distributed in thirty six 250 L circular tanks at a density of 9 fish/tank, a total of 12 treatments with three replications. After 60 days, there was no significant difference in weight gain, daily weight gain and feed conversion ratio among the studied treatments. A linear increase was observed in fillet yield with increasing digestible protein. With respect to feed cost/kg weight gain, the treatment with 30.0% DP and 3,000 kcal/kg DE presented low cost and better cost effectiveness index. Therefore, it was concluded that digestible energy did not influence the productive performance parameters and that effective feeds can be formulated with DP levels lower than 34% when feeding juvenile tilapias. The ration should be formulated based on the concept of ideal protein.
  • Relação lisina digestível: proteína digestível em rações para tilápias-do-nilo Aqüicultura

    Gonçalves, Giovani Sampaio; Pezzato, Luiz Edivaldo; Barros, Margarida Maria; Tachibana, Leonardo; Rosa, Maria Julia Santa; Guimarães, Igo Gomes

    Resumo em Português:

    Este estudo foi realizado para determinar a melhor relação lisina digestível:proteína digestível em rações para juvenis de tilápia-do-nilo. As tilápias (11,0 ± 0,43 g) foram distribuídas em 36 aquários (250 litros) numa densidade de seis peixes/aquário. Foram formuladas 12 rações com 22,0; 26,0 ou 30,0% de proteína digestível, com base na composição em aminoácidos digestíveis, e 4,5; 6,0; 7,5 ou 9,0% de lisina, em relação à proteína digestível, fornecidas à vontade durante 60 dias. Houve interação significativa dos fatores lisina digestível/proteína digestível para o ganho de peso, uma vez que o aumento dos níveis de lisina em rações com 26,0 e 30,0% de proteína digestível promoveu aumento linear desse parâmetro. Os melhores valores de conversão alimentar foram obtidos com os níveis de 26,0 e 30,0% proteína digestível, que determinaram aumento do consumo diário de proteína digestível. O nível de lisina promoveu redução linear da conversão alimentar e aumento linear da taxa de eficiência proteica. O nível de 26,0% de proteína digestível pode ser utilizado em rações para juvenis de tilápiado-nilo, entretanto essas rações devem ser formuladas com aminoácidos digestíveis e relação lisina digestível/proteína digestível de 6,0%. Quando utilizados níveis superiores a 26,0% de proteína digestível, o nível máximo de 7,5% de lisina digestível em relação à proteína digestível melhora o ganho de peso na espécie.

    Resumo em Inglês:

    This study was carried out to determine the best digestible protein/digestible lysine ratio that should be present in feed fed to Nile tilapias. Two hundred and sixteen tilapias (11.0 ± 0.43g) were distributed in 36 fish tanks (205 L) at a density of 6 fish/tank. Twelve feeds were formulated with three different digestible protein (DP) levels 22.0; 26.0 and 30.0% (based on digestible amino acids) and four different lysine percentages of 4.5; 6.0; 7.5 or 9.0% in relation to digestible protein. The fish were fed ad libtum during a 60-day period. There was significant effect of the digestible protein and digestible lysine ratio on weight gain, because the increase in lysine levels in feeds with 26 and 30% DP promoted linear increase in this parameter. The best values for feed conversion were obtained at the levels 26 and 30% DP that increased the daily consumption of digestible protein. The lysine level caused a linear reduction in feed conversion and linear increase in the protein efficiency rate. The results suggested that the 26% DP level might be used in ration to feed Nile tilapia juveniles; however, these should contain digestible amino acids and the digestible lysine/digestible protein ratio should be 6.0%. However, for levels higher than 26% DP, a maximum digestible lysine level of 7.5% DP improved weight gain for the species.
  • Alterações histopatológicas em imagos de rã-touro alimentados com diferentes rações comerciais Aquiculture

    Seixas Filho, José Teixeira de; Hipolito, Marcio; Martins, Ana Maria Cristina Rabello Pinto da Fonseca; Rodrigues, Eliane; Castagna, Airton Antonio; Mello, Sílvia Conceição Reis Pereira

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a relação entre a qualidade da proteína bruta da ração e a sanidade de imagos de rã-touro (Lithobates catesbeianus) por meio de necropsia e exame histopatológico dos animais. Independentemente do nível de proteína bruta da ração, os animais apresentaram hepatite linfocitária; colite e achatamento das microvilosidades; rins com áreas de tubulonefrose e calcificação de túbulos renais; miocardite e dissociação das fibras musculares cardíacas. Essas lesões sugerem quadro degenerativo nutricional, com desenvolvimento de processos inflamatórios que se difundem para todos os órgãos. Esses achados indicam que os animais foram alimentados com proteínas de baixo valor biológico, como resultado de má qualidade das rações, o que compromete sua sanidade e seu desempenho. Estudos complementares são necessários para compreensão do comportamento bioquímico de rãs-touro em sua segunda fase de vida e para o entendimento da nutrição desses animais.

    Resumo em Inglês:

    The relationship between the quality of dietary crude protein and health of bullfrog juveniles (Lithobates catesbeianus) was evaluated by necropsy and histopathological examination of animals. The histopathology results showed that animals fed different feeds, regardless of CP levels, presented lymphocytary hepatitis, colitis and flattened microvillosities; kidneys with areas of tubulonephrosis and renal tubule calcification; myocarditis and cardiac muscular fiber dissociation. Such injuries suggested a degenerative nutritional process, with development of inflammatory processes spread to all the organs. These findings suggested that the animals had been fed with proteins of low biological value, indicating, apparently, poor feed quality, that harmed the health of the frogs and, consequently, their performance. Complementary studies are necessary to understand the biochemical behavior of the bullfrog in its second phase of life, supplying data for a better understanding of the nutrition of these animals.
  • Características morfogênicas de milheto sob lotação rotacionada com diferentes períodos de descanso Forragicultura

    Pedroso, Carlos Eduardo da Silva; Monks, Pedro Lima; Ferreira, Otoniel Geter Lauz; Lima, Lasier Silveira; Tavares, Otavio Matos

    Resumo em Português:

    O experimento foi realizado para avaliar as características morfogênicas de milheto (Pennisetum glaucum (L.) R.Br.) sob lotação rotacionada com três períodos de descanso, correspondentes aos tempo necessário para expansão de 1,5 a 2 folhas; de 2,5 a 3 folhas; e de 3,5 a 4 folhas. As características morfogênicas avaliadas em quatro repetições de área (piquetes) foram alongamento de lâminas foliares, senescência de lâminas foliares, alongamento de colmos, aparecimento de folhas, filocrono e duração de vida das folhas. As taxas de alongamento foram de 6,4; 5,8 e 5,3 cm/dia; as taxas de senescência de lâminas foliares, de 0,71; 0,82 e 1,19 cm/dia; as taxas de alongamento de colmo 0,73; 1,42 e 2,2 cm/dia; as taxas de aparecimento de folhas de 0,158; 0,119 e 0,118; e o filocrono, de 93; 118 e 128 graus-dia para os períodos de descanso de 1,5 a 2; de 2,5 a 3; e de 3,5 a 4 folhas, respectivamente. A duração de vida das folhas não foi afetada pelos períodos de descanso, entretanto, os valores médios foram muito superiores aos obtidos em estudos anteriores, portanto, não é um parâmetro eficaz para determinação do período de descanso. As taxas acumuladas das variáveis morfogênicas em estudo para o período de descanso de 1,5 a 2 folhas, somadas ao longo do ciclo de crescimento da cultura, determinam maior investimento da planta em lâminas verdes, o que resulta em melhores respostas morfogênicas do aspecto forrageiro.

    Resumo em Inglês:

    A field experiment was carried out to evaluate the morphogenetic characteristics of pearl millet (Pennisetum glaucum (L.) R.Br.), under rotational grazing with the following rest periods between grazings (RP), corresponding to the time required for expansion from: RP 1.5 to 2 leaves, RP 2.5 to 3 leaves and 3.5 to 4 leaves. Morphogenic characteristics were evaluated in four replications of the area (paddocks) and consisted of leaf blade growth, leaf senescence, stem growth, leaf appearance, phillochron and leaf life-span. The leaf blade growth rate was 6.4, 5.8 and 5.3 cm/day, the senescence rate was 0.71, 0.82 and 1.19 cm/day, the stem growth rate was 0.73, 1.42 and 2.2 cm/day, the leaf appearance rate was 0.158, 0.119 and 0.118, the phillochron was 93, 118 and 128 degrees day for the rest periods of 1.5 to 2, 2.5 to 3 and 3.5 to 4 leaves, respectively. The leaf life span was not affected by the rest periods but the meanvalues were much higher than those obtained in previous studies, thus it is not an efficacious parameter to determine rest periods. The accumulated rates of the morphogenic variables for the 1.5 to 2 leaf rest period during the crop cycle determined a higher plant investment in leaves and, consequently, the best morphogenic responses for the forage aspect.
  • Herdabilidades e correlações entre pesos do nascimento à idade adulta em rebanhos da raça Nelore Melhoramento, Genética E Reprodução

    Boligon, Arione Augusti; Albuquerque, Lucia Galvão de; Mercadante, Maria Eugênia Zerlotti; Lôbo, Raysildo Barbosa

    Resumo em Português:

    Dados de 19.458 animais da raça Nelore, nascidos entre 1975 e 2002 e pertencentes a oito fazendas participantes do Programa de Melhoramento Genético da Raça Nelore (PMGRN), foram utilizados para estimar componentes de covariância, herdabilidade e correlações genéticas dos pesos ao nascimento, à desmama, ao sobreano e aos 2, 3 e 5 anos de idade. Utilizou-se o método da máxima verossimilhança restrita, em análises uni, bi e multicaracterísticas, com modelos que incluíram o efeito genético aditivo direto, como aleatório, além dos efeitos fixos de grupo de contemporâneos e os efeitos linear e quadrático da idade do animal à pesagem (com exceção do modelo para peso ao nascer) e da idade da mãe ao parto. O efeito aleatório de ambiente permanente materno também foi incluído nos modelos de análise do peso ao nascer, peso à desmama e peso ao sobreano e o efeito aleatório genético materno somente no modelo do peso à desmama. As herdabilidades estimadas em análise multicaracterística para os pesos ao nascer, à desmama, ao sobreano, aos 2, 3 e aos 5 anos de idade foram 0,25; 0,33; 0,34; 0,32; 0,33 e 0,35, respectivamente. As correlações genéticas estimadas entre os pesos foram positivas e de moderadas a altas magnitudes e tenderam a diminuir com o aumento da distância entre as pesagens, o que indica que a seleção para peso em qualquer idade deverá promover mudança genética nos pesos nas demais idades, inclusive no peso adulto de fêmeas da raça Nelore. As estimativas de herdabilidade obtidas na análise multicaracterística foram superiores, sobretudo para os pesos aos 3 e aos 5 anos de idade, o que sugere melhor partição das variâncias genética e de ambiente em comparação às análises uni e bicaracterísticas, porém a alta demanda de recursos computacionais em análises de muitas características pode ainda dificultar o uso dessas análises em grandes bancos de dados.

    Resumo em Inglês:

    Records of 19,458 Nellore breed animals, born from 1975 to 2002, from 8 herds participating in the Nellore Cattle Breeding Program (NCBP) were used to estimate (co)variance components, heritability and genetic correlations for birth weight, weaning weight, weight after yearling and at 2, 3 and 5 years of age. The restricted maximum likelihood method, with univariate, bivariate and multivariate analyses, was used. The models included the random additive genetic direct effect (animal) and fixed effects of age group and the linear and quadratic effects of calf age (except for the birth weight model) and age dam at calving. The random effect of permanent maternal environment was included in the analyses models for birth weight, weaning weight and yearling weight, and the random effect of maternal genetics only in the model for weaning weight. The heritability estimates, in multivariate analysis for weights at birth, weaning, yearling and at 2, 3 and 5 years of age were 0.25; 0.33; 0.34; 0.32; 0.33 and 0.35, respectively. The genetic correlations estimated between traits were positive and moderate to high in magnitude and tended to decrease with the increase in the distance between records, that indicated that selection for weight at any age will promote genetic change in weights at other ages including the female mature weight of the Nellore breed. The heritability estimates obtained in the multivariate analysis were high, especially at 3 and 5 years of age, suggesting better partition of genetic and environmental variances compared to uni and bivariate analyses but, high computer demands can still hinder its use in large databases.
  • A raça Indubrasil no Nordeste brasileiro: melhoramento e estrutura populacional Melhoramento, Genética E Reprodução

    Carneiro, Paulo Luiz Souza; Malhado, Carlos Henrique Mendes; Martins Filho, Raimundo; Carneiro, Antonio Policarpo Souza; Silva, Fabyano Fonseca e; Torres, Robledo de Almeida

    Resumo em Português:

    Com o intuito de fornecer subsídios para programas de melhoramento, conservação e expansão da raça Indubrasil do Nordeste brasileiro, avaliaram-se o histórico evolutivo, as estimativas de parâmetros genéticos e a estrutura populacional da raça. Foram utilizadas informações do pedigree de animais nascidos no período de 1964 a 2006 e dados dos pesos ajustados aos 205, 365 e 550 dias de idade de bovinos nascidos a partir de 1976. As estimativas dos coeficientes de herdabilidade foram menores que as encontradas na literatura para os pesos ajustados nas três idades (P205: direta 0,11 ± 0,03 e materna 0,01 ± 0,03; P365: direta 0,16 ± 0,04 e P550: direta 0,15 ± 0,05) e os ganhos genéticos para as características decresceram no período avaliado (P205: -0,028 kg/ano; P365: -0,030 kg/ano e P550: -0,025 kg/ano). A baixa variabilidade genética e o ganho genético negativo provavelmente devem-se à redução do tamanho efetivo e ao aumento da endogamia nesse período. Além disso, a redução significativa no número de nascimentos por ano e a pouca utilização de reprodutores externos nos rebanhos colocam a raça Indubrasil do Nordeste brasileiro como um grupo genético sob risco de extinção, fato que sugere a necessidade de programas visando sua conservação e expansão.

    Resumo em Inglês:

    In order to provide knowledge for breeding, conservation programs and expansion policies of the Indubrasil breed from northeastern Brazil, the evolutionary history, estimates of genetic parameters and the populational structure of the breed were studied. Pedigree information was used from animals born from 1964 to 2006 and the adjusted weights at 205, 365 and 550 days of age of bovines born from 1976 onwards. The heritability coefficient estimates were lower than those reported in the literature for the adjusted weights at the three ages (P205: direct 0.11 ± 0,03 and maternal 0.01 ± 0.03; P365: direct 0.16 ± 0.04 and P550: direct 0.15 ± 0.05) and the genetic gains for the evaluated traits decreased in the sampled period (P205: -0.028 kg/year; P365: -0.030 kg/year and P550: -0.025 kg/year). The low genetic variability and the reduced genetic gains were probably due to a reduction in the effective size and increasing inbreeding within the period. Furthermore, the drastic reduction in the number of births per year and the low use of unrelated sires within the herds make the Indubrasil breed a genetic group potentially threatened by extinction, so that conservationist and expansion programmes should be set up.
  • Uso de própolis e ácido ascórbico na criopreservação do sêmen caprino Melhoramento, Genética E Reprodução

    Castilho, Erick Fonseca de; Guimarães, José Domingos; Martins, Leonardo Franco; Pinho, Rogério Oliveira; Guimarães, Simone Eliza Facioni; Espeschit, Cláudio José Borela

    Resumo em Português:

    Os objetivos neste estudo foram verificar se a própolis e o ácido ascórbico têm efeito sobre a integridade da membrana plasmática dos espermatozoides de caprinos e investigar o potencial desses antioxidantes no uso de meios diluidores de criopreservação de sêmen caprino. Foram utilizados cinco bodes adultos das raças Alpina (n = 2) e Saanen (n = 3). Após a coleta de sêmen, realizaram-se o exame físico do sêmen e morfológico dos espermatozoides, o teste supravital e o teste hiposmótico. Em seguida, o sêmen fresco foi diluído com o diluidor Bioxcell® (controle); Bioxcell® + 0,25% de extrato liofilizado de própolis; Bioxcell® + 0,5% de extrato liofilizado de própolis; Bioxcell® + 0,05% de ácido ascórbico; ou Bioxcell® + 0,25% de ácido ascórbico. Após as diluições finais, foram avaliados a motilidade e o vigor espermático obtidos com cada diluidor e posteriormente o sêmen foi submetido a envase, resfriamento e congelamento. No sêmen fresco, os aspectos físicos e morfológicos e os resultados dos testes supravital e hiposmótico não diferiram entre os animais nem entre raças. As médias gerais de motilidade e vigor espermático e dos testes supravital e hiposmótico obtidos logo após o descongelamento e após 3 horas de teste de termorresistência diferiram entre si, de modo que o diluidor contendo ácido ascórbico e o controle foram similares e superiores àqueles contendo própolis. O ácido ascórbico mantém a integridade estrutural da membrana dos espermatozoides durante o processo de criopreservação, bem como sua viabilidade após o teste de termorresistência, e pode ser uma alternativa na composição de diluentes para criopreservação de sêmen caprino; a própolis não é eficaz na manutenção da integridade e da viabilidade espermática pós-descongelamento e é tóxica aos espermatozoides nas concentrações de 0,25 e 0,5%.

    Resumo em Inglês:

    The objectives of this study were to verify whether propolis and ascorbic acid have an effect on plasmatic membrane integrity of goat spermatozoa and investigate the potential of these antioxidants in the use of goats spermatozoa cryopreservation extenders. Five adult boars were used of the Alpine (n = 2) and Saanen (n = 3) breeds. After semen collection, the evaluation consisted of the physical and morphological exam, live and dead cells (supravital test) and hyposmotic swelling test. Afterwards, the fresh semen was diluted with the Bioxcell® extender (control); Bioxcell® + 0.25% freeze dried propolis extract); Bioxcell® + 0.5% freeze dried propolis extract); Bioxcell® + 0.05% ascorbic acid) or Bioxcell® + 0.25% ascorbic acid). After final dilutions, the sperm motility and vigor were assessed obtained in each extender, and then the semen was sealed, cooled and frozen. In fresh semen, the physical and morphological aspects and the results of the supravital test and hyposmotic swelling test did not differ between animals or breeds. The general means of the sperm motility and vigor, supravital test and hyposmotic swelling test obtained immediately after thawing and after three hours of heat resistence test were different, so that the extender with ascorbic acid and the control were similar and higher than the extenders containing propolis. The ascorbic acid maintained the structural integrity of the spermatozoa membrane during the cryopreservation process and its viability after the heat resistance test, and may be an alternative in extender composition for cryopreservation of goat semen; the propolis was not effective in maintaining sperm integrity and viability after thawing and was toxic to spermatozoa at concentrations of 0.25 and 0.5%.
  • Análise das relações da curva de crescimento e eficiência produtiva de vacas da raça Holandesa Melhoramento, Genética E Reprodução

    Coelho, Janaína Galvão; Barbosa, Pedro Franklin; Tonhati, Humberto; Freitas, Maria Armênia Ramalho de

    Resumo em Português:

    O objetivo neste trabalho foi analisar as relações entre parâmetros da curva de crescimento (peso à maturidade e taxa de maturação) e medidas da eficiência produtiva de 333 vacas da raça Holandesa nascidas de 1992 a 2002. Dados de idade ao primeiro parto, produção de leite e duração da primeira lactação, primeiro intervalo de partos e produção de leite por dia de intervalo de partos foram analisados por meio de um modelo linear generalizado com o efeito fixo de grupo contemporâneo (ano-estação de nascimento), os efeitos aleatórios de pai da vaca e erro e os efeitos lineares e quadráticos do peso à maturidade e da taxa de maturação. Nas análises de longevidade e de duração da vida útil, incluiu-se o efeito fixo de motivo de descarte da vaca. Houve efeitos linear e quadrático da taxa de maturação sobre a maioria das características, exceto o primeiro intervalo de partos e a produção de leite por dia de intervalo de partos. As estimativas das taxas de maturação ótimas variaram de 0,0896 a 0,1187 kg/kg de peso vivo/mês. O peso à maturidade influenciou a longevidade de forma linear e quadrática. A combinação ótima foi de 701 kg de peso à maturidade e 0,0934 kg/kg de peso vivo/mês de taxa de maturação. O peso à maturidade correlacionou-se de forma desfavorável com a duração da primeira lactação (-0,11). Coeficientes de correlação significativos foram obtidos entre taxa de maturação e idade ao primeiro parto (-0,22), produção de leite na primeira lactação (0,18), duração da primeira lactação (0,18) e longevidade (0,14), o que confirma a hipótese de que vacas com taxas de maturação mais rápidas apresentam maior eficiência produtiva.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to analyze the relationships between previously estimated individual growth curve parameters (mature weight and maturing rate) and measures of productive efficiency of 333 Holstein-Friesian cows, born from 1992 to 2002. Data on age at first calving, first lactation milk yield, first lactation length, first calving interval and milk yield per day of first calving interval were analyzed using a generalized linear model with the fixed effect for age group (year-season of birth), the random effects of sire and error and the linear and quadratic effects of mature weight and maturing rate. In the analyses of longevity and productive life, the fixed effect of culling reason was also included in the model. There were significant linear and quadratic effects of maturing rate on most of the traits analyzed, except on first calving interval and milk yield per day of first calving interval. The estimates of optimum maturing rates varied from 0.0896 to 0.1187 kg/ kg of liveweight/month. There were both linear and quadratic effects of mature weight on longevity. The optimum combination was a mature weight of 701 kg and a maturing rate of 0.0934 kg/kg of liveweight/month. Mature weight showed a significant and unfavourable correlation with first lactation length (-0.11). Significant correlation coefficients were obtained between maturing rate and age at first calving (-0.22), first lactation milk yield (0.18), first lactation length (0.18) and longevity (0.14), confirming the hypothesis that cows with faster maturing rates have higher productive efficiency.
  • Impactos de se ignorarem os efeitos genéticos não-aditivos de dominância na avaliação genética animal Melhoramento, Genética E Reprodução

    Cunha, Elizângela Emídio; Euclydes, Ricardo Frederico; Torres, Robledo de Almeida; Sarmento, José Lindenberg Rocha; Carneiro, Paulo Luiz Souza; Carneiro, Antonio Policarpo Souza

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este estudo avaliar os impactos de se ignorarem os efeitos de dominância sobre a estimação de parâmetros genéticos e a predição de valores genéticos pelo método da máxima verossimilhança restrita sob modelo animal aditivo empregando-se o MTDFREML. Para a mesma arquitetura genômica, foram simulados dois modelos de ação gênica: um deles incluiu apenas efeitos aditivos dos genes e o outro, efeitos aditivos e dominância completa e positiva para 100% dos locos. Sob cada modelo genético, foram geradas três populações-base correspondentes às características com herdabilidades de 0,15 (baixa), 0,30 (média) e 0,60 (alta). A partir das populações-base, foram geradas as populações iniciais, que, submetidas a seleção e a acasalamentos ao acaso, durante seis gerações consecutivas e discretas, resultaram cada uma em 18.000 indivíduos com registro. As estimativas dos componentes de variância e herdabilidade obtidas no modelo com ação gênica aditiva foram semelhantes aos seus valores reais para todas as características, ao passo que, sob ação gênica de dominância, todos os componentes foram superestimados, principalmente a variância genética aditiva. A variância de dominância não-estimada pelo modelo animal adotado foi redistribuída entre os componentes genético aditivo e residual estimados. Houve perda na acurácia da avaliação genética sob o modelo genético com dominância e essa perda foi traduzida por correlações mais baixas entre os valores genéticos verdadeiros e preditos dos animais. Há necessidade de novos estudos, já que os genomas simulados podem não corresponder aos sistemas biológicos verdadeiros.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate impacts of ignoring the dominance effects on the estimation of genetic parameters and prediction of genetic values by the restricted maximum likelihood method, under the additive animal model, using MTDFREML. Two gene action models were simulated for the same genomic architecture: one model that included only additive effects of the genes and the other with additive effects and positive and complete dominance into 100% of the loci. Under each genetic model, three base populations were generated corresponding to the characteristics with heritabilities of 0.15 (low), 0.30 (average) and 0.60 (high). Starting from the base populations the initial populations were generated which by selection and mating at random, for six consecutive and discrete generations, each one produced 18,000 animals with record. The estimates of the components of variance and heritability obtained in the model with additive gene action were similar to the actual values for all traits, while under dominance gene action, every component was overestimated, especially the additive genetic variance. The non-estimated dominance variance by the animal model adopted was redistributed between the additive genetic and residual components estimated. Accuracy was lost in the genetic evaluation, under the genetic model with dominance, that resulted in smaller correlations between the actual and predicted breeding values of the animals. Additional studies are needed since the simulated genome might not correspond to the true biological systems.
  • Estimativas de herdabilidade e correlações para escores visuais, peso e altura ao sobreano em rebanhos da raça Nelore Melhoramento, Genética E Reprodução

    Koury Filho, William; Albuquerque, Lucia Galvão de; Alencar, Maurício Mello de; Forni, Selma; Silva, Josineudson Augusto II de Vasconcelos; Lôbo, Raysildo Barbosa

    Resumo em Português:

    Os objetivos neste trabalho foram avaliar as relações entre os escores visuais de estrutura corporal, precocidade e musculosidade ao sobreano (aproximadamente 550 dias de idade) com características de crescimento para verificar as possibilidades de utilizar essas características como critérios de seleção. Foram obtidas estimativas dos componentes de covariâncias por máxima verossimilhança restrita empregando-se um modelo animal com o efeito fixo de grupo contemporâneo e a idade como covariável (efeitos linear e quadrático). Os grupos contemporâneos foram definidos pelas variáveis: sexo; ano, estação e fazenda de nascimento; e fazenda e grupo de manejo aos 120, 210, 365 e 550 dias de idade. Foram utilizadas 1.367 observações de estrutura corporal, precocidade e musculosidade. As estimativas de herdabilidade foram de 0,24 ± 0,09 para estrutura corporal; 0,63 ± 0,12 para precocidade e 0,48 ± 0,11 para musculosidade, e as estimativas de correlações genéticas entre os escores foram 0,49 entre estrutura corporal e precocidade; 0,63 entre estrutura corporal e musculosidade; e 0,90 entre precocidade e musculosidade. As correlações genéticas entre os escores de estrutura corporal, precocidade e musculosidade, e o peso ao sobreano foram todas positivas (0,83; 0,42 e 0,50, respectivamente), enquanto as estimativas de correlações genéticas entre altura de posterior e os escores de estrutura corporal, precocidade e musculosidade, respectivamente, foram 0,57, -0,29 e -0,33. As características estrutura corporal, precocidade e musculosidade ao sobreano apresentaram variação genética aditiva de moderada a alta. As correlações genéticas dos escores com altura do posterior indicam que a seleção de animais mais altos, ainda que indireta, pode ocasionar aumento da estrutura corporal média dos animais, que poderão ser menos precoces e menos musculosos ao sobreano. A seleção para os escores visuais, principalmente para estrutura corporal, deve promover aumento no peso ao sobreano dos animais.

    Resumo em Inglês:

    The objectives of this study were to evaluate the associations between visual scores of body structure, precocity and muscling at 550 days of age and growing traits, and verify the possibilities of applying these traits as selection criteria. (Co)variance components were estimated by restricted maximum likelihood, employing an animal model with fixed effects of contemporary group and age as a covariate (linear and quadratic effects). Contemporary groups were defined by variables: sex; year, season and herd of birth; herd and management group at 120, 210, 365 and 550 days of age. Scores from 1,367 animals for body structure, precocity and muscling were evaluated. Heritability estimates for the visual scores were 0.24 ± 0.09 for body structure, 0.63 ± 0.12 for precocity and 0.48 ± 0.11 for muscling. Genetic correlations estimates among the scores were 0.49 for body structure and precocity, 0.63 between body structure and muscling, 0.90 between precocity and muscling. The genetic correlation estimates among the scores of body structure, precocity and muscling and weight at 550 days were all positive (0.83, 0.42 and 0.50, respectively), while the genetic correlation estimates between hip height and body structure, precocity and muscling were 0,57, -0,29 and -0,33, respectively. Scores for body structure, precocity and muscling at 550 days of age presented moderate-to-large additive genetic variability. The genetic correlation estimates between visual scores and hip height indicated that the selection of taller animals, even though indirectly, can increase the body structure of animals and decrease precocity and muscling at 550 days. Selection for visual scores, especially body structure, should increase animal weight at 550 days.
  • Uso combinado de sêmen sexado e acasalamento dirigido sobre uma população de bovinos de corte submetida a seleção: estudo de simulação Melhoramento, Genética E Reprodução

    Neves, Haroldo Henrique de Rezende; Carvalheiro, Roberto; Fries, Luiz Alberto; Queiroz, Sandra Aidar de

    Resumo em Português:

    Desenvolveu-se um estudo de simulação estocástica com o objetivo de verificar as consequências do uso combinado de acasalamento dirigido e sêmen sexado em uma população de bovinos de corte sob seleção. Simularam-se seis gerações de seleção para três cenários de acasalamento e uso de sêmen sexado. O primeiro cenário foi caracterizado por acasalamento aleatório e uso exclusivo de sêmen convencional. O segundo cenário caracterizou-se pelo uso de acasalamento associativo positivo nas 40% melhores vacas e acasalamento associativo negativo nas demais, sem uso de sêmen sexado. O terceiro cenário seguiu o mesmo procedimento de acasalamento do segundo, combinando-o com uso de sêmen sexado nas vacas submetidas a acasalamento associativo positivo. O acasalamento associativo positivo teve maior impacto no progresso genético que o uso de sêmen sexado, apesar de ter aumentado a incidência de endogamia na população. O uso de acasalamento associativo negativo foi ineficiente em reduzir a variabilidade dos animais destinados ao abate. O uso combinado de acasalmento associativo positivo e sêmen sexado aumentou a produção de animais geneticamente superiores.

    Resumo em Inglês:

    Stochastic simulation was carried out to access the consequences of combined use of assortative mating and sexed semen in a beef cattle population under selection. Six generations of selection were simulated under three different scenarios of mating strategy and sexed semen use. The first was characterized by random mating and no use of sexed semen. The second was simulated using positive assortative mating (PAM) for the 40% top dams and negative assortative mating (NAM) for the remainder, with no use of sexed semen. The third followed the mating procedure of the second combined with use of sexed semen for dams under positive assortative mating. Positive assortative mating had more impact on the genetic progress than sexed semen, although it increased inbreeding incidence in the population. The combined use of negative assortative mating breeding was not efficient in reducing genetic variability of inferior offspring. The combined use of positive assortative mating and sexed semen improved production of genetically outstanding animals.
  • Ractopamina para suínos em terminação recebendo ração restrita ou à vontade: desempenho e balanço de nitrogênio Monogastrics

    Cantarelli, Vinícius de Souza; Fialho, Elias Tadeu; Almeida, Erin Caperuto de; Zangeronimo, Márcio Gilberto; Rodrigues, Paulo Borges; Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o efeito da suplementação de 5 ppm de ractopamina associada ou não à restrição alimentar em rações com elevado teor de lisina total (1,04%) sobre o desempenho e o balanço de nitrogênio em suínos. No experimento 1, utilizaram-se 60 híbridos machos castrados (76,2 ± 2,3kg) alojados em pares, em delineamento de blocos casualizados em arranjo fatorial 2 ×2 + 1 (0 ou 5 ppm de ractopamina; arraçoamento à vontade ou com restrição; dieta com 1,04% de lisina e uma ração testemunha, sem racopamina e com 0,8% de lisina, fornecida à vontade) totalizando cinco tratamentos e seis repetições. Foram determinados o peso vivo final, o ganho de peso diário, o consumo diário de ração e a conversão alimentar durante 28 dias. A ractopamina melhorou o peso final, o ganho de peso diário e a conversão alimentar. A alimentação à vontade melhorou o peso final e o ganho de peso diário em relação à restrição. Em comparação à ração testemunha, a conversão alimentar melhorou com a suplementação de ractopamina e o peso final aumentou com a alimentação à vontade associada à suplementação com ractopamina. No experimento 2, utilizaram-se 30 suínos machos castrados híbridos (74,1 ± 2,5kg) alojados em gaiolas de metabolismo, recebendo as mesmas rações experimentais para avaliar as porcentagens de nitrogênio absorvido (%Nabs), retido (%Nret) e retido do absorvido (%Nret/abs) e a concentração plasmática de ureia aos 14 e 28 dias de experimento. Aos 14 dias, a porcentagem de nitrogênio retido do absorvido e a concentração plasmática de ureia aumentaram com a suplementação de ractopamina na ração. Em comparação aos valores obtidos com a ração testemunha, a concentração plasmática de ureia foi menor nos animais sob alimentação restrita com suplementação de ractopamina. Aos 28 dias, a porcentagem de nitrogênio retido do absorvido aumentou com a suplementação desse aditivo. A suplementação com 5 ppm de ractopamina melhora o desempenho e a eficiência de utilização de nitrogênio em suínos em terminação.

    Resumo em Inglês:

    Supplementation of 5 ppm of ractopamine, associated or not to feed restriction in diets with a high total lysine content (1.04%) was evaluated on performance and nitrogen balance. In experiment 1, 60 hybrid castrated male swine (76.2 ± 2.3 kg) were housed in pairs according to a randomized complete block design in a factorial treatment arrangement (2 ×2 + 1) with or without ractopamine supplementation, two forms of feeding, ad libitum and feed restriction with 1.04% lysine, and an additional treatment (control), with ad libitum feed without ractopamine with 0.8% lysine, amounting to five treatments and six replications. The final live weight, daily weight gain, daily feed intake and feed conversion for 28 days were evaluated. There were improvements in supplementation with ractopamine for final live weight, daily weight gain and feed conversion. The ad libitum feeding improved both final live weight and daily weight gain compared with ractopamine. Compared with the control, there was a decrease in feed conversion with ractopamine supplementation and improvement for final weight (FW) in the treatment with the ractopamine and ad libitum feed. In experiment 2, 30 hybrid castrated male swine (74.1 ± 2.5 kg) were housed in metabolism cages and fed the same experimental treatments to evaluate the percentages of absorbed nitrogen (Nabs), retained nitrogen (Nret), nitrogen retained from the absorbed nitrogen (Nret/Nabs) and the plasma urea concentration at 14 and 28 days. At 14 days, there was an increase in the Nret/Nabs and plasma urea concentration with ractopamine supplementation. Compared with the control, there was a decrease in the plasma urea concentration for feed restriction with ractopamine. At 28 days, there was an increase in the Nret/Nabs with ractopamine supplementation. Thus supplementation with 5 ppm ractopamine improved the performance and efficiency of swine nitrogen use. Feed restriction interfered negatively in weight gain, but it improved the efficiency of the nitrogen use of barrows.
  • Biodisponibilidade de fontes de metionina para poedeiras leves na fase de produção mantidas em ambiente de alta temperatura Monogástricos

    Carvalho, Débora Cristine de Oliveira; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Rostagno, Horacio Santiago; Pinheiro, Sandra Regina Freitas; Brito, Claudson Oliveira; Viana, Maurício Tárcio dos Santos

    Resumo em Português:

    Objetivou-se determinar se a biodisponibilidade de metionina análoga ácido livre (MHA-AL) é igual ou superior a 65%, na base de produto, para poedeiras leves no período de 24 a 40 semanas de idade. Durante quatro períodos experimentais de 28 dias, utilizaram-se 640 poedeiras comerciais com 24 semanas de idade, em um delineamento inteiramente casualizado, com dez tratamentos, oito repetições e oito aves por unidade experimental. Os tratamentos consistiram de uma ração basal farelada deficiente em metionina, contendo 2.830 kcal de energia metabolizável (EM)/kg, 14,5% de proteína bruta (PB) e 0,23% e 0,21% de metionina total e digestível, respectivamente, suplementada com DL-metionina 99%, DLM (0,0325; 0,05; 0,065; 0,0975; 0,10 ou 0,15%) e com MHA-AL 88% (0,05; 0,10 e 0,15%). As características avaliadas foram peso corporal (kg), produção de ovos (%), massa de ovos (g), peso médio dos ovos (g), consumo de ração (g) e conversão alimentar (g de ração/g de ovo). Com base nos dados de produção de ovos, massa de ovo e conversão alimentar, a biodisponibilidade da MHA-AL foi calculada em 74,66; 73,97; e 71,17%, respectivamente, conferindo à MHA-AL biodisponibilidade média de 73,22% em relação à DLM, na base do produto. A biodisponibilidade da MHA-AL é superior a 65% na base do produto.

    Resumo em Inglês:

    The objective of the study was to determine whether bioavailability of methionine hydroxy analogue free acid (MHA-FA) is higher than 65%, in product basis, for 24 to 40 week-old laying hens. Six hundred and forty 24-week commercial laying hens were used in four 28-day experimental periods in a randomized complete design with ten treatments, eight replications and eight birds per experimental unit. The treatments were based on a basal feed deficient in methionine, containing 2,830 kcal metabolizable energy (EM)/kg and 14.5% crude protein (CP), with 0.23% and 0.21% total and digestible methionine, respectively, supplemented with DL-methionine 99% - DLM (0.0325; 0.05; 0.065; 0.0975; 0.10 and 0.15%) and MHA-FA (0.05; 0.10 and 0.15%). The following variables were assessed: body weight (kg), egg production (%), egg mass (g), egg weight (g), feed intake (g), feed conversion (g/feed/egg). Based on the egg production evaluation, egg mass and feed conversion, the bioavailability of MHA-FA was estimated at 74.66, 73.97 and 71.17%, respectively, giving MHA-FA an average bioavailability of 73.22% compared to DLM on product basis. The MHF-FA bioavailability was higher than 65% on product basis.
  • Exigência nutricional de metionina + cistina digestível para codornas japonesas na fase de postura Monogastrics

    Costa, Fernando Guilherme Perazzo; Rodrigues, Valéria Pereira; Goulart, Cláudia de Castro; Vargas Junior, José Geraldo; Silva, José Humberto Vilar da; Souza, Janete Gouveia de

    Resumo em Português:

    Um experimento com codornas japonesas na fase de produção de ovos foi desenvolvido com o objetivo de determinar a exigência de metionina + cistina digestível para maior produção e melhor qualidade dos ovos. Foram utilizadas 240 aves distribuídas em delineamento em blocos inteiramente casualizados, alimentadas com uma ração basal suplementada com DL metionina, de forma a se obterem 0,55; 0,61; 0,67; 0,73 e 0,79% de metionina + cistina digestível. As características de desempenho analisadas foram consumo de ração (g/ave/dia), produção de ovos (%), peso (g) e massa de ovo (g/ave/dia), conversão alimentar (g de ração/g de ovos e kg de ração/dúzia de ovos), casca de ovo (% e g), albúmen (% e g), gema (% e g) e gravidade específica (g/cm³). O nível de metionina + cistina digestível para codornas japonesas é de 0,696%, que corresponde a consumo diário de 186,7 mg/ave.

    Resumo em Inglês:

    This experiment was carried with Japanese quails in the egg production phase with the objective of determining the requirements of digestible methionine + cystine (M+C) for higher production and egg quality. A total of 240 Japanese quails were distributed in a randomized complete block design. The basal diet was supplemented with different DL-methionine levels, corresponding to digestible methionine + cystine levels of 0.55, 0.61, 0.67, 0.73 and 0.79%. The characteristics analyzed were feed intake (g/quail/day), egg production (%), egg weight (g), egg mass (g/quail/day), feed conversion (dozen eggs/egg mass and kg feed/dozen eggs), egg shell (% and g), albumen (% and g), yolk (% and g) and specific gravity (g/cm³). The digestible M+C level for Japanese quails was 0.696% in the diet, corresponding to a daily intake of 186.7 mg/quail.
  • Uso de aditivos em rações para suínos nas fases de creche, crescimento e terminação Monogástricos

    Junqueira, Otto Mack; Barbosa, Luis Carlos Garibaldi Simon; Pereira, Adriana Aparecida; Araújo, Lúcio Francelino; Garcia Neto, Manoel; Pinto, Marcos Franke

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi conduzido com o objetivo de verificar o efeito da adição de antibiótico, probiótico, prebiótico e gluconato de sódio para suínos no período de 28 a 142 dias de idade, correspondente às fases de creche, crescimento e terminação. Foram utilizados 168 leitões desmamados aos 21 dias de idade, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado em 42 baias com quatro suínos machos castrados em cada unidade experimental, com seis repetições e sete dietas: ração basal (controle negativo); ração basal + antibiótico; ração basal + probiótico; ração basal + prebiótico; ração basal + probiótico + prebiótico (simbiótico); ração basal + gluconato de sódio; ração basal + gluconato de sódio + probiótico. O desempenho dos animais diferiu entre as dietas e foi melhor nos animais que receberam ração com aditivos no período de 28 a 142 dias de idade. Entre os aditivos, o simbiótico foi mais eficiente, pois promoveu os melhores resultados de ganho de peso e conversão alimentar. Do mesmo modo, a adição de gluconato de sódio + probiótico, prebiótico e probiótico nas rações foi mais eficiente que a adição de antibiótico. A utilização dos aditivos avaliados em substituição ao antibiótico não compromete as características de carcaça e a morfometria intestinal. A associação do probiótico e prebiótico (simbiótico) estudados melhora o desempenho dos suínos nas fases de creche, crescimento e terminação.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the effect of adding antibiotics, probiotics, prebiotics, symbiotic and sodium gluconate for swine from 28 to 142 days of age, corresponding to the nursery, growing and finishing phases. One hundred and sixty-eight piglets were used weaned at 21 days in a randomized complete design in 42 pens with four male piglets in each experimental unit with six replications and seven treatments: control basal feed; basal feed + antibiotic; basal feed + probiotic; basal feed + prebiotic; basal feed + probiotic + prebiotic (symbiotic); basal feed + sodium gluconate; basal feed + sodium gluconate + probiotic. The animals performance differed among he treatmentsand was best in the animals that received feed with additive from 28 to 142 days of age. Among the feeds with additive, symbiotic was more efficient, presenting the best results in weight gain and feed conversion. Similarly, the addition of sodium + probiotic, prebiotic and probiotic in the feeds was more efficient than antibiotic addition. The use of the evaluated additives substituting the antibiotics did not harm the or the intestinal morphometry. The combination of probiotic and prebiotic (symbiotic) improves the swine performance in the nursery, growing and finishing phases.
  • Inclusão de resíduo de goiaba em rações para frangos de corte Monogastrics

    Lira, Rosa Cavalcante; Rabello, Carlos Bôa-Viagem; Ferreira, Paulo Vanderlei; Lana, Geraldo Roberto Quintão; Lüdke, Jorge Vitor; Dutra Junior, Wilson Moreira

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar o efeito da inclusão de resíduo de goiaba na ração sobre o desempenho e rendimento de carcaças de frangos de corte foi realizado um experimento com 300 pintos machos Cobb, em delineamento inteiramente casualizado, com cinco níveis de resíduo e cinco repetições. Avaliaram-se uma ração-referência à base de milho e farelo de soja e quatro rações com 3, 6, 9 ou 12% de resíduo de goiaba. Semanalmente, avaliaram-se o consumo de ração, o ganho de peso e a conversão alimentar; o peso ao abate e o peso e rendimento de carcaça eviscerada, carcaça sem pés e cabeça, peito, coxa, sobrecoxa, asa, dorso, vísceras comestíveis e gordura abdominal. A inclusão de resíduo de goiaba na ração promove desempenho e rendimento de carcaça semelhante ao obtido com ração à base de milho e farelo de soja, portanto esse subproduto agroindustrial pode ser utilizado em níveis de até 12% em rações para frangos de corte.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the effect of including guava wastes in the feed on the performance and carcass yield of broiler chickens. An experiment was carried out with 300 male Cobb strain chicks, in a randomized complete design with five levels of waste and five replications. A reference diet based on corn and soybean meal and four feeds with 3, 6, 9 or 12% guava waste were evaluated. The feed intake, weight gain and feed conversion were assessed weekly; the weight at slaughter and the weight and yield of eviscerated carcass, carcass without feet and head, breast, drumstick, thigh, wing, back, edible viscera and abdominal fat were assessed. The inclusion of guava waste in the feed promotes performance and carcass yield similar to that obtained with the feed based on corn and soybean meal, therefore this agro-industrial by-product can be used at levels of up to 12% in feeds for broiler chickens.
  • Avaliação nutricional da casca de soja com ou sem complexo enzimático na alimentação de leitões na fase inicial Monogástricos

    Moreira, Ivan; Mourinho, Fábio Lima; Carvalho, Paulo Levi de Oliveira; Paiano, Diovani; Piano, Liliane Maria; Kuroda Junior, Ilton Siguemi

    Resumo em Português:

    Três experimentos foram conduzidos com o objetivo de avaliar o efeito da adição de complexo enzimático (CE) sobre o valor nutritivo da casca de soja utilizada na alimentação de suínos na fase inicial. O complexo enzimático utilizado continha α-galactosidase, β-glucanase, galactomananase e xilanase. No experimento 1, determinou-se a digestibilidade da casca de soja com complexo enzimático (0, 200 e 300 mg/kg) em leitões com peso inicial de 22,49 ± 1,73 kg. Nenhum dos níveis de complexo enzimático afetou a digestibilidade da casca de soja. Assim, realizou-se outro ensaio de digestibilidade (experimento 2) com dois níveis (0 e 600 mg/kg) de complexo enzimático e, novamente, a adição de complexo enzimático (600 mg de CE/kg de ração) não melhorou a digestibilidade da casca de soja. No experimento para análise do desempenho (experimento 3), foram utilizados 60 leitões, machos castrados e fêmeas com peso inicial de 15,07 ± 1,69 kg, distribuídos em delineamento em blocos casualizados, com cinco tratamentos, seis repetições e dois animais por unidade experimental. Avaliaram-se uma ração à base de milho e farelo de soja e outras quatro rações isonutritivas com 15% de casca de soja e complexo enzimático nos níveis 0, 200, 400 ou 600 mg/kg. O consumo diário de ração e o ganho de peso diário foram menores entre os animais alimentados com a ração contendo casca de soja em comparação àqueles alimentados com a ração-referência. Entretanto, a conversão alimentar melhorou de forma linear com inclusão do complexo enzimático (200, 400 e 600 mg/kg). O uso do complexo enzimático não afeta a digestibilidade da casca de soja, mas melhora a conversão alimentar de leitões (15-30 kg) alimentados com dietas contendo 15% de casca de soja.

    Resumo em Inglês:

    Three experiments were carried out to evaluate the effect of adding enzymatic complex (EC) on the nutritive value of soybean hulls (SH) in starting pig feeding. The enzyme complex used contained α-galactosidase, β-glucanase, galactomananase and xilanase. In experiment 1, the digestibility of soy bean hull with addition of enzyme complex was determined at three levels (0, 200 and 300 mg/kg), using piglets with initial body weight of 22.49 ± 1.73 kg. None of the enzyme complex levels affected the soy bean hull digestibility values. Therefore another digestibility trial (experiment 2) was conducted with two enzyme complex levels (0 and 600 mg/kg). Adding enzyme complex (600 mg of EC/kg of diet) did not improve the soybean hull digestibility values. Sixty piglets were used in the performance trial (experiment 3), barrows and gilts, with 15.07 ± 1.69 kg initial body weight, allotted to five treatments in a randomized complete design, with five treatments, six replications and two piglets per experimental unit. A corn and soybean meal based diet (BD) was assessed and a further four isonutritive diets with 15% soybean hull with the addition of increasing levels of enzyme complex (0, 200, 400 or 600 mg/kg). Daily feed intake and daily weight gain were lower for the animals fed feed containing soybean hull compared to the control feed. However feed conversion improved linearly with enzyme complex inclusion (200, 400 or 600 mg/kg). The use of enzymatic complex did not affect soybean hull digestibility, but it improved the feed conversion of starting pigs (15-30 kg) fed on diets with 15% soybean hull.
  • Efeitos do centeio, do trigo e da suplementação com xilanases sobre o valor nutricional de dietas e o desempenho de frangos corte Monogástricos

    Mourão, José Luís Teixeira de Abreu Medeiros; Pinheiro, Victor Manuel Carvalho

    Resumo em Português:

    Três experimentos foram realizados para avaliar os efeitos de dietas formuladas com 53% de trigo ou centeio, suplementadas ou não com a enzima xilanase (0,06%), sobre a digestibilidade de nutrientes e a energia metabolizável das dietas e sobre o desempenho e desenvolvimento do trato digestivo de frangos de corte. Como testemunha foi usada uma dieta com 53% de milho. No primeiro experimento, as digestibilidades da matéria seca, matéria orgânica e gordura e energia metabolizável corrigida para o nitrogênio (EMAn) das dietas com centeio foram menores que daquelas com trigo (2.556 kcal/kg vs 2.842 kcal/kg) e menores no conjunto dessas dietas que na dieta com milho (2.684 kcal/kg vs 3.010 kcal/kg). A digestibilidade da matéria orgânica e a EMAn das dietas com centeio também foi inferior às da dieta com trigo. A suplementação com xilanases não afetou a utilização digestiva das dietas com centeio ou com trigo. No segundo experimento, nos frangos alimentados com as dietas com centeio, o menor ganho de peso e consumo de EMAn e a pior conversão alimentar ocorreram entre os 8 e os 35 dias de idade. A conversão alimentar foi de 2,17 para as dietas com centeio e 1,88 para a dieta com milho. A adição de xilanases às dietas com centeio ou trigo não melhorou a conversão alimentar. Nos frangos alimentados com as dietas com centeio durante 31 dias, o duodeno-jejuno e íleo foram maiores e o rendimento de carcaça menor que nos frangos alimentados com a dieta testemunha (71,6% vs 74,4%). As dietas com trigo não afetaram essas características. Os pesos do pâncreas e do fígado também não foram alterados pelas dietas.

    Resumo em Inglês:

    Three trials with were conducted to evaluate the effects of diets with 53% rye (diet C) or 53% wheat (diet T) supplemented or not with xylanase enzymes (0.06%) on nutrient digestibility and metabolizable energy and the performance and development of the broiler chicken digestive tract. A diet with 53% corn was used as control. In trial 1, dry matter, organic matter and apparent fat digestibilities corrected for nitrogen (EMAn) were lower in rye diets than in wheat diets (2556 kcal/kg vs 2842 kcal/kg) and were lower in the set of these diets than in the control diet. The organic matter digestibility and EMAn in the rye were also lower than those of the wheat diets. Xylanase supplementation did not affect the digestive use of the rye or wheat diets. In trial 2, growing broiler chickens fed the rye diets showed the lowest weight gain and EMAn intake and the worst feed conversion ratio between 8 and 35 days of age. The feed conversion ratio was 2.17 with rye diets and 1.88 with the corn diet. Xylanase supplementation on rye or wheat based diets did not improve feed conversion. In trial 3, birds fed on rye diets for 31 days showed longer duodenum-jejunum and ileum and lower carcass yield than birds fed the control diet (71.6% vs 74.4%). The wheat based diets did not affect these parameters. Pancreas and liver weights were not affected by the feeds.
  • Exigência de metionina+cistina para aves de reposição leves e semipesadas alimentadas de 5 a 11 semanas de idade com ração farelada e peletizada Monogástricos

    Silva, Edson Lindolfo da; Silva, José Humberto Vilar da; Bertechini, Antônio Gilberto; Rodrigues, Paulo Borges; Sousa, Janaina Maria Batista de; Ribeiro, Marcelo Luís Gomes

    Resumo em Português:

    Os objetivos neste trabalho foram reavaliar as exigências em metionina+cistina (met+cis total) de frangas leves e semipesadas de 5 a 11 semanas de idade, considerando a forma física das rações, e o desempenho no período de 22 a 40 semanas, fase de postura. Foram utilizadas 1.120 frangas (560 leves e 560 semispesadas) em delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 5 ×2 ×2, com 20 combinações compostas de cinco níveis de met+cis total (0,56; 0,60; 0,64; 0,68 e 0,72), duas formas físicas da ração (farelada e peletizada) e duas linhagens (Dekalb White e Bovans Goldline), cada uma com quatro repetições de 14 aves. As rações basais foram suplementadas com DL-metionina (99%) para conter cinco níveis de met+cis total, segundo recomendações da literatura nacional e do manual da linhagem. As rações experimentais do período de cria foram isocalóricas em EM (2.900 kcal/kg), e isonutritivas em PB (17%), cálcio (1,00%) e fósforo disponível (0,45%) e continham 0,56; 0,60; 0,64; 0,68 ou 0,72 de met+cis total, enquanto, no período de produção, foi fornecida uma dieta única com 2.850 kcal/kg de EM, 16% PB, 3,70% de cálcio e 0,34% de fósforo disponível. As aves semipesadas apresentaram melhor desempenho em comparação às leves. A dieta peletizada promoveu melhores consumos total e diário de ração em comparação à dieta farelada. Na fase de postura, os níveis de met+cis afetaram a produção, o peso e a massa do ovo e a conversão por massa de ovo. Os níveis de met+cis e a forma física da dieta durante o período de cria afetam o desempenho das aves na fase de produção. A linhagem leve tem maior desempenho. Recomendam-se níveis diários 320 e 364 mg de met+cis para aves leves e semipesadas, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to reevaluate the requirements of Methionine+cystine (met+cis total) of light (L) and semi-heavy (SH) pullets at 5 to 11 weeks of age considering the physical shape of the feeds and the performance in the 22 to 40 week period, the laying phase. A total of 1,120 laying pullets (560 lightweight and 560 semiheavy) in a randomized completedesign in a 5 ×2 ×2 factorial scheme with 20 combinations consisting of five total Met+Cys levels (0.56; 0.60; 0.64; 0.68 or 0.72), two physical shapes (mashed and pelleted) of the feed and two lines (Dekalb White and Bovans Goldline) each with four replications of 14 birds each. The basal rations were supplemented with DL-Met. (99%) to provide five total Met+Cys levels according to the recommendations of the Brazilian literature and the line handbook. The experimental feeds of the growing period were isonutritive in ME (2,900 kcal/kg), CP (17%), Ca (1,000) and available P (0.450), containing total Met+Cy levels of 0.56; 0.60; 0.64; 0.68 and 0.72, while in the laying period, a single diet with 2,850 kcal/kg ME, (16%) CP, (3.70%) of Ca and (0.340%) of available P was fed. The semiheavy birds performed better compared to the light birds. The pelleted feed provided better total and daily feed intakes compared to the mashed feed. In the laying phase, the Met+Cys levels affected production, egg weight and mass and conversion to egg mass. The levels of Met+Cys and the physical shape of the feed over the laying period affected the subsequent performance of the birds in the laying period. The light line performed best. Levels of 320 and 364 mg Met+Cys daily are recommended for light and semi-heavy birds, respectively.
  • Desempenho de frangos de corte consumindo rações contendo sorgo e gérmen integral de milho Monogástricos

    Stringhini, José Henrique; Arantes, Uilcimar Martins; Laboissière, Michele; Cunha, Maria Inês Rodrigues da; Pedroso, Adriana Ayres; Leandro, Nadja Susana Mogyca

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a substituição do sorgo pelo gérmen integral de milho em rações para frangos de corte. Foram conduzidos dois experimentos, em delineamento inteiramente casualizado com quatro níveis de substituição do sorgo pelo gérmen integral de milho (0; 33,3; 66,7 e 100%) como concentrado energético em rações com ingredientes de origem vegetal (experimento 1) ou de origem animal (experimento 2), cada um com quatro repetições. Avaliaram-se o desempenho (ganho de peso, consumo de ração e conversão alimentar) e o rendimento de carcaça e de cortes, em peso absoluto, em porcentagem do peso vivo e em porcentagem do peso da carcaça depenada e eviscerada. No experimento 1, os níveis de substituição tiveram efeito quadrático no peso final e no ganho de peso, que foram melhores nos níveis de 21,03 a 21,68% de substituição do sorgo pelo gérmen integral de milho. No experimento 2, verificou-se efeito quadrático para ganho de peso e conversão alimentar, que foram melhores nos níveis de 35,02 e 15,75% de substituição do sorgo pelo gérmen integral de milho. A substituição do sorgo pelo gérmen integral de milho não afetou os rendimentos de carcaça e dos cortes obtidos no experimento 1. No experimento 2, houve efeito quadrático para os pesos de carcaça, peito e asas. Em rações com ingredientes de origem vegetal, o sorgo pode ser substituído pelo gérmen integral de milho em níveis de 21,03 a 21,68% e, em rações com ingredientes de origem animal, de 15,75 a 35,02%.

    Resumo em Inglês:

    In this experiment, sorghum substitution with full-fat corn germ meal was evaluated in feed for broiler chickens. Two experiments were carried out in a randomized complete design with four levels of substitution of sorghum substitution with full-fat corn germ meal (0, 33.3, 66.7 and 100%) as energetic concentrate in diets produced exclusively with vegetable ingredients (experiment 1) or with ingredients of animal origin (experiment 2) with four replications each. Performance (weight gain, feed intake and feed conversion) were evaluated and the carcass and cuts yield, at absolute weight, expressed as percentage of live weight or eviscerated or plucked carcass. In experiment 1, a quadratic effect was observed for final weight and weight gain, that were best at the 21.03 and 21.8% levels of sorghum substitution with full-fat corn germ meal. In experiment 2, a quadratic effect was observed weight gain and feed conversion, that were best at the 35.02 and 15.75% levels of sorghum substitution with full-fat corn germ meal. Sorghum substitution with full-fat corn germ meal did not affect carcass yield or the yield for the cuts in experiment 1. In experiment 2, a quadratic effect was observed for carcass, breast and wing weight. Sorghum can be replaced by full-fat corn germ meal in feeds containing only plant ingredients from 21.03 to 21.68% and in feeds containing ingredients of animal origin from 15.75 to 35.02%.
  • Transporte de frangos: caracterização do microclima na carga durante o inverno Produção Animal

    Barbosa Filho, José Antonio Delfino; Vieira, Frederico Márcio Corrêa; Silva, Iran José Oliveira da; Garcia, Danilo de Brito; Silva, Marco Aurélio Neves da; Fonseca, Bruno Henrique Fernandes

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi conduzido com o objetivo de caracterizar o perfil microclimático da carga de caminhões de transporte de frangos de corte sob condições comerciais durante o inverno, por meio do monitoramento constante das variáveis ambientais (temperatura e umidade relativa do ar) e das perdas na chegada na linha de abate. Foram monitorados três carregamentos, da saída das aves da granja até a chegada ao abatedouro, considerando fatores como a distância (perto, média e longa) e os turnos (manhã, tarde e noite). Para obtenção do perfil das variáveis ambientais durante a carga dos caminhões, foram instaladas miniestações meteorológicas (Loggers) que permitiram determinar o microclima a que as aves foram submetidas e visualizar o perfil do índice entalpia de conforto, que possibilitou a classificação das regiões da carga de acordo com os limites de conforto térmico para frangos de corte na sexta semana. Os dados de temperatura, umidade relativa do ar e do índice entalpia de conforto na carga foram analisados utilizando-se a geoestatística pelo método de krigagem ordinária. O turno da tarde foi o mais crítico do ponto de vista ambiental, e as partes central e traseira da carga do caminhão foram as mais problemáticas para as aves, do ponto de vista microclimático, portanto, as mais propícias à ocorrência de perdas.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to characterize the the microclimatic profile of broiler chicken transport trucks under commercial conditions, in the winter by continuous monitoring of environmental variables (temperature and relative air humidity) and deaths on arrival (DOA's). Three loads were monitored, from farm to slaughterhouse, considering factors such as distance (short, medium and long) and periods of the day (morning, afternoon and night). To obtain the environmental variables profile in the trucks during the journey, data loggers were installed in the trucks that determined the microclimate to which the birds were submitted and allowed the visualization of the Enthalpy Comfort Index (ECI) so that the lorry regions could be classified according to heat comfort limits for six-week old poultry. The temperature, relative humidity and ECI in the truck were analyzed using geostatistics, by the ordinary kriging method. The afternoon was the most critical period from the environmental point of view, and the central and rear parts of the truck were most problematic for the chickens from the microclimatic point of view and were thus the most susceptible to losses.
  • Efeito do polimorfismo do gene da kappa-caseína, da raça e da sazonalidade sobre as características físico-químicas, de composição e de estabilidade do leite bovino Animal Production

    Botaro, Bruno Garcia; Lima, Ygor Vinícius Real de; Cortinhas, Cristina Simões; Silva, Luís Felipe Prada e; Rennó, Francisco Palma; Santos, Marcos Veiga dos

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o efeito do polimorfismo genético da kappa-caseína, da raça e da sazonalidade sobre as características físico-químicas, a composição e a estabilidade do leite bovino de rebanhos comerciais. Foram coletadas 879 amostras de leite e de sangue de 603 vacas da raça Holandesa e 276 da raça Girolando, obtidas durante as estações seca e chuvosa. As amostras de leite foram analisadas para determinação de características físico-químicas, de composição e de estabilidade ao etanol, e as amostras de sangue foram submetidas à reação em cadeia da polimerase para identificação do genótipo da kappa-caseína. As frequências dos genótipos AA, AB e BB da kappa-caseína foram, respectivamente, de 66,83; 31,84; e 1,33% para a raça Holandesa e 71,38; 27,90; e 0,72% para a Girolando. O alelo A foi mais frequente que o B, tanto para a raça Holandesa (0,827 e 0,173) quanto para a Girolando (0,853 e 0,147). Vacas dos genótipos AB e BB apresentaram maior teor de gordura no leite que as do genótipo AA. Houve interação entre raça e sazonalidade para a concentração de ureia do leite, com maiores concentrações para as raças Holandesa e Girolando, respectivamente, nas estações chuvosa e seca. Os teores de lactose, sólidos totais, proteína bruta, proteína verdadeira e caseína e a relação caseína/proteína verdadeira foram maiores durante o período seco, enquanto, durante a estação chuvosa, a contagem de células somáticas e os teores de nitrogênio ureico no leite foram maiores. Não houve associação entre a estabilidade do leite e os genótipos da kappacaseína, no entanto, o leite de vacas Holandesas é mais estável que o de vacas Girolando e, durante a estação chuvosa, apresenta maior estabilidade que na estação seca.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the effect of genetic polymorphism of kappa-casein, breed and seasonality on the physicochemical characteristics, composition and stability of milk in commercial dairy herds. A total of 879 milk and blood samples were collected from 603 Holstein and 276 Girolando cows, obtained during rainy and dry seasons. Milk samples were analyzed to determine the physicochemical characteristics, composition and ethanol stability, while blood samples were subjected to polymerase chain reaction to identify the kappa-casein genotype. The frequencies of genotypes AA, AB and BB of k-casein were respectively, 66.83, 31.84 and 1.33% for Holstein, and 71.38, 27.90 and 0.72% for the Girolando cows, respectively. The A allele was more frequent than the B allele, both for Holstein (0.827 and 0.173) and Girolando cows (0.853 and 0.147), respectively. Cows of AB and BB genotypes showed a higher milk fat content compared to the AA genotype. There was an interaction between breed and seasonality on the concentration of milk urea with higher values for Holstein and Girolando cows in the rainy and dry season, respectively. The levels of lactose, total solids, crude protein, true protein, casein and the casein:true protein ratio were higher during the dry season, while during the rainy season, the somatic cell count and milk urea concentration were higher. There was no association between milk stability and k-casein genotypes, but Holstein cows showed higher milk stability than Girolando cows, and milk was more stable during the rainy season than during the dry season.
  • Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado Produção Animal

    Faria, Peter Bitencourt; Bressan, Maria Cristina; Souza, Xisto Rodrigues de; Rodrigues, Érika Cristina; Cardoso, Giselle Pereira; Gama, Luis Telo da

    Resumo em Português:

    Neste trabalho foram avaliadas as características físico-químicas da carne de frangos de duas linhagens (Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado) criados em sistema semiextensivo, machos e fêmeas, abatidos aos 65, 75, 85 e 95 dias. As características analisadas nos cortes peito e coxa foram umidade, proteína, extrato etéreo, cinzas, cor (CIEL*a*b*), pH final e perda de peso por cocção. As fêmeas da linhagem Paraíso Pedrês apresentaram no peito mais gordura (0,86%) em comparação aos machos das linhagens Paraíso Pedrês (0,63%) e Pescoço Pelado (0,57%). A coxa das aves da linhagem Pescoço Pelado aos 85 dias apresentou maior umidade e menor porcentagem de gordura em comparação à linhagem Paraíso Pedrês, e aos 95 dias, as fêmeas Paraíso Pedrês apresentaram mais gordura que os machos. A cor amarela (b*) no peito foi mais intensa nas aves Pescoço Pelado (6,24) que nas aves Paraíso Pedrês (5,41). Também foi mais intensa nas fêmeas (6,47) que nos machos (5,18). A cor da coxa nas aves Pescoço Pelado foi mais amarelada aos 95 dias (6,87) que aos 85 dias (5,90). Aves da linhagem Pescoço Pelado podem fornecer cortes mais magros, no caso dos machos, e com coloração mais amarelada, no caso das fêmeas, que aves da linhagem Pescoço Pelado.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the physical and chemical characteristics of chicken meat from two lines (Paraíso Pedrês or Label Rouge and Pescoço Pelado), raised in a semi-extensive system, and slaughtered at 65, 75, 85 and 95 days of age. The variables assessed in the breast and leg of experimental animals were moisture, protein, fat, ashes, objective colour (CIEL*a*b* system), final pH and cooking loss. The breast of Paraíso Pedrês females showed a higher fat content (0.86%) than in males of the Paraíso Pedrês (0.63%) or Pescoço Pelado (0.57%) lines. In the leg, Pescoço Pelado chicken slaughtered at 85 days showed higher moisture and lower fat than the Paraíso Pedrês line, while Paraíso Pedrês females at 95 days presented more fat than males at the same age. In the breast, the yellow colour (b*) was more intense in Pescoço Pelado (6.24) than in Paraíso Pedrês (5.41), and in the females (6.47) than in the males (5.18). The leg color in the Pescoço Pelado birds was more yellow at 95 (6.87) than at 85 days (5.90). Birds from the Pescoço Pelado line give leaner cuts in the case of the males, and with more intense yellow coloring, in the case of the females, than birds from the Pescoço Pelado line.
  • Desempenho e características de carcaça de tourinhos Nelore e Canchim terminados em confinamento recebendo dietas com cana-de-açúcar e dois níveis de concentrado Produção Animal

    Oliveira, Emanuel Almeida de; Sampaio, Alexandre Amstalden Moraes; Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes; Henrique, Wignez; Oliveira, Rodrigo Vidal; Ribeiro, Glauco Mora

    Resumo em Português:

    O objetivo foi avaliar o desempenho e as características de carcaça de tourinhos terminados em confinamento alimentados com dietas contendo cana-de-açúcar (Var. SP 80-1816) e dois níveis de concentrado (40 ou 60 % da MS). Foram utilizados 15 animais da raça Nelore com aproximadamente 330 kg e 18 meses de idade e 15 da raça Canchim com aproximadamente 300 kg e 15 meses de idade. Os animais foram alojados em baias individuais por um período de 126 dias (os primeiros 21 dias foram de adaptação). Foram realizadas pesagens e tomadas imagem ultrassônicas, ao início do experimento e a cada intervalo de 35 dias. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 ×2, composto de 2 grupos genéticos e 2 níveis de concentrado. Não foi observada interação fatores ×variáveis estudadas. Os animais da raça Canchim apresentaram melhor eficiência alimentar (0,17 ×0,14) e maior ganho de área de olho-de-lombo (19,7 ×13,2 cm²). A dieta contendo 60% de concentrado, em comparação àquela com 40%, proporcionou maior ganho de peso diário (1,44 ×0,98 kg/animal), maior peso de abate (499,43 ×460,20 kg), de carcaça quente (265,39 ×244,70 kg) e de traseiro especial (129,74 ×118,68 kg). Os animais da raça Canchim apresentaram maior área de olho-de-lombo (80,89 ×66,85 cm²) e os animais Nelore maior cobertura de gordura (5,5 ×3,2 mm). Dietas com 60% de concentrado são mais indicadas para terminação de bovinos com elevado potencial de ganho de peso que aquelas com 40%.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the performance and carcass traits of young bulls, finished in a feedlot and fed diets with sugarcane (Var. SP 80-1816) and two concentrate levels (40 or 60 % of the DM). Fifteen Nellore bullocks, with approximately 330 kg and 18 months old, and 15 Canchim bullocks (5/8 Charolês ×3/8 Nellore), with approximately 300 kg and 15 months old, were used. The animals were housed in individual pens for a period of 126 days, with the first 21 days of adaptation. The animals were weighed and ultra-sound images were taken at the beginning of the experiment and at every 35 days. A randomized complete design was used in a factorial scheme (2 genetic groups ×2 concentrate levels). There were no significant interactions for any of the evaluated variables. The Canchim animals presented better feed efficiency (0.17 ×0.14) and higher loin eye area gain (19.7 ×13.2 cm²). The 60% concentrate diet improved better daily weight gain (1.44 ×0.98 kg/animal), slaughter weight (499.43 ×460.20 kg), hot carcass weight (265.39 ×244.70 kg) and hindquarter weight (129.74 ×118.68 kg). The Canchim animals presented larger loin eye area (80.89 ×66.85 cm²) and the Nellore animals presented thicker backfat (5.5 ×3.2 mm). Diets with 60% concentrate are better for finishing cattle with high potential for liveweight gain than diets with 40% concentrate.
  • Consumo de volumosos, produção e composição físico-química do leite de cabras F1 Boer × Saanen Produção Animal

    Osmari, Elisa Köhler; Cecato, Ulysses; Macedo, Francisco de Assis Fonseca de; Roma, Cláudio Fabrício da Cruz; Faveri, Juliana Cantos; Ayer, Ilan Munhoz

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos do fornecimento de volumosos suplementares sobre o consumo, a produção e a composição físico-química do leite de cabras F1 (Boer ×Saanen). Utilizaram-se 18 cabras distribuídas em três baias, recebendo como suplemento, à vontade, silagem de sorgo, silagem de milho ou feno de amoreira com controle diário do consumo de matéria seca. A média diária para produção semanal foi calculada reunindo-se dados leiteiros em três períodos pós-parto: 1 (34 a 40 dias/7 dias); 2 [(64 a 70 dias/7 dias) + (91 a 97 dias)/7 dias)]/2; e 3 (125 a 131 dias/7 dias) e a média pontual diária do período pelas datas de referência dos períodos da média diária para produção semanal, que foi correlacionada à composição de gordura, proteína, lactose e extrato seco total e à contagem de células somáticas. Os dados semanais de acidez e densidade foram agrupados em 37, 81±13, 128 e 151±10 dias pós-parto. Com modelos mistos, o animal foi computado como aleatório e os efeitos fixos foram três suplementos e três períodos (composição, médias diárias as produções semanal e do período) ou quatro (acidez e densidade). O consumo de feno de amoreira (0,657 kg) superou o de silagem de milho (0,604 kg), que foi superior ao de silagem de sorgo (0,305 kg). No período 2, a composição em extrato etéreo foi menor, em razão do decréscimo de gordura e lactose. No período 3, a composição em proteína e a acidez aumentaram e a densidade foi maior nos períodos 1 (1,0270) e 3 (1,0277). A mamite aumentou a CCS no período 2. Para proteína, o tipo de suplemento não foi significativo, mas houve efeito da interação período pós-parto ×suplemento. As demais variáveis não foram influenciadas pelo tipo de suplemento, apenas pelo período pós-parto. O feno de amoreira aumenta o consumo suplementar pelas cabras em relação às silagens de milho e sorgo, mas não melhora as médias de produção e composição do leite. Cabras Boer ×Saanen em pastejo e sob suplementação têm bom potencial leiteiro.

    Resumo em Inglês:

    The effects were assessed of supplying supplementary roughage on intake, milk yield and milk physical and chemical composition in F1 (Boer ×Saanen) goats. Eighteen females were placed in three stalls, and received as ad libitum supplement sorghum silage, corn silage and mulberry hay (MHT), with daily control of dry matter intake. The average daily production per week was calculated by gathering the milk data in three post-parturition periods: 1 (34-40 days/7 days); 2 [(64-70 days/7 days) + (91-97 days)/7 days)]/2 and 3 (125-131 days/7 days). Daily spot-average of each period (DSAP) was calculated from the reference dates of average daily production per week, that was correlated with the composition of fat, protein, lactose, total solids composition and the somatic cell count. The weekly data for acidity and density were grouped in 37, 81±13, 128 and 151±10 days post-parturition. Using mixed models, the animal was computed as random and the fixed effects were three supplements and three periods (composition, average daily production per week and per period) or four (acidity and density). Mulberry hay intake (0.657 kg) was greater than corn silage (0.604 kg) that was greater than sorghum silage (0.305 kg). In period 2, the ether extract composition was smaller because of the decrease in fat and lactose. In period 3, protein and acidity increased and density was great in periods 1 (1.0270) and 3 (1.0277). Mastitis increased SCC in period 2. The type of supplement was not significant for protein, but there was post partum period ×supplement effect. The other variables were not influenced by the type of supplement, only by the post-partum period. Mulberry hay increased the supplement intake by the goats compared to corn and sorghum silage, but it did not improve milk yield = means and composition. Grazing Boer ×Saanen goats with supplementation have good milk production potential.
  • Suplementação energética pré-acasalamento aos 13/15 meses de idade para novilhas de corte: desenvolvimento e desempenho reprodutivo Produção Animal

    Pilau, Alcides; Lobato, José Fernando Piva

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o efeito da suplementação pré-acasalamento no desempenho reprodutivo de novilhas de corte aos 13/15 meses de idade. Foram utilizadas 89 novilhas com média de 12 meses de idade e peso corporal (PC) médio inicial de 242 kg, provenientes de três rebanhos (novilhas Aberdeen Angus das Fazendas Santa Cecília e Capitão Rodrigo e novilhas mestiças Aberdeen Angus) submetidas a regime alimentar exclusivamente em pastejo ou com suplementação a pasto com grão de milho moído. As novilhas foram agrupadas dentro dos regimes alimentares considerando o peso inicial e o rebanho. O suplemento foi fornecido diariamente na proporção de 0,7% do peso corporal por 29 dias em pastagem de aveia (Avena strigosa Schreb) e azevém (Lolium multiflorum Lam) e 19 dias em pastagem natural. O pastejo foi contínuo com taxa de lotação variável. As variáveis analisadas foram: peso corporal, condição corporal, ganho de peso médio diário, ganho de condição corporal, porcentagem de novilhas púberes, taxa de prenhez e ordem de concepção. Não houve interação regimes alimentares ×rebanhos. Durante o pré-acasalamento, o maior ganho médio diário das novilhas sob suplementação foi maior (0,800 kg) que o daquelas sem suplementação (0,658 kg). No período reprodutivo, as novilhas perderam peso, média de -0,104 kg/dia. O peso corporal e a condição corporal não diferiram ao início do período reprodutivo, média de 277 kg e 3,6 pontos, respectivamente. As novilhas sob suplementação apresentaram maior PNP (por extenso) (78%) e maior taxa de prenhez (47%). Houve interação rebanho ×período para peso corporal. A variação no peso vivo foi quadrática entre os três rebanhos. O peso corporal das novilhas mestiças foi sempre superior ao das Aberdeen Angus do rebanho Santa Cecília. As novilhas Aberdeen Angus do rebanho Capitão Rodrigo tiveram maior percentagem de novilhas púberes (80%) e taxa de prenhez (48%). A suplementação energética por 48 dias pré-acasalamento proporciona maior taxa de prenhez em novilhas de corte aos 13/15 meses de idade.

    Resumo em Inglês:

    The effect was assessed of pre-mating supplementary feeding on the reproductive performance of 13-15 month old beef heifers. Eighty-nine heifers were used with a mean age of 12 months and mean body weight (BW) of 242 kg from three herds Aberdeen Angus heifers from the Santa Cecilia and Capitao Rodrigo ranches and crossbred Aberdeen Angus heifers) in a feeding system of only grazing pasture or supplemented heifers on pasture with milled corn grain. The supplement was offered daily at the proportion of 0.7% of the BW for 29 days on Oats (Avena strigosa Schreb) and annual Ryegrass (Lolium multiflorum Lam) cultivated pastures and 19 days on natural pasture. The grazing was continuous with variable stocking rate. The variables analyzed were: body weight, body condition, average daily live weight gain, body condition gain, percentage of pubescent heifers, pregnancy rate and conception order. There was no feeding systems ×herd interaction. During the pre-mating, the supplemented heifers had greater ADG, 0.800 kg, compared to those without supplementation, 0.658 kg. During the mating period, the heifers lost weight, mean of -0.104 kg/day. The variables body weight and body condition did not differ at the beginning of the mating period mean of 277 kg and 3.6 points, respectively. The supplemented heifers showed higher percentage of pubescent heifers (78%) and higher pregnancy rate (47%). There was herd ×period interaction for body weight. The body weight variation was quadratic for the three herds. Crossbred heifers always had greater body weight compared to the Santa Cecília Angus heifers. Capitão Rodrigo Angus heifers had higher higher percentage of pubescent heifers (80%) and PR (48%). Energy supplementation during 48 days pre-mating promoted higher pregnancy rate in 13 to 15 month old beef heifers.
  • Desempenho, características de carcaça e qualidade da carne de bovinos superprecoces das raças Canchim, Nelore e seus mestiços Produção Animal

    Rubiano, Gabriel Antonio Garrido; Arrigoni, Mário De Beni; Martins, Cyntia Ludovico; Rodrigues, Érico; Gonçalves, Heraldo Cesar; Angerami, Camila Nogueira

    Resumo em Português:

    Oitenta e seis machos jovens, não-castrados, divididos em quatro grupos raciais - Nelore (n=20), Canchim (n=17), ½ Canchim ×Nelore (CN) (n=25) e ¾ Canchim ×Nelore (TQ) (n=24) - foram pesados a cada 28 dias para avaliação de ganho de peso (kg/dia), ingestão de matéria seca (kg/dia) e conversão alimentar. Ao atingirem peso de abate médio de 450 kg e espessura de gordura subcutânea superior a 4 mm, os animais foram abatidos para avaliação do peso e do rendimento de carcaça e de cortes comerciais do traseiro, área de olho-de-lombo, espessura de gordura subcutânea (mm), marmorização, força de cisalhamento, extrato etéreo (%) e perdas por cocção. O grupo Nelore apresentou-se adequado ao sistema de produção proposto, revelando desempenho similar ao dos animais CN quanto ao ganho de peso (1,18 e 1,29 kg para Nelore e CN, respectivamente) e conversão alimentar (6,90 e 7,04 para Nelore e CN, respectivamente). A ingestão de matéria seca (kg/dia) diferiu entre os grupos raciais (11,82; 9,39; 8,90 e 8,31 para Canchim, TQ, CN e Nelore, respectivamente). O peso da carcaça (kg) dos Canchim (291,14) foi maior e diferiu dos outros grupos (250,74; 246,64 e 244,18 para TQ, CN e Nelore, respectivamente). Apesar de o rendimento de carcaça ter sido maior no grupo Nelore (58,75%), os animais desse grupo apresentaram menor rendimento de cortes nobres que de traseiro, com diferença para o contrafilé (10,22; 11,55; 11,64 e 11,18 para Nelore, Canchim, TQ e CN, respectivamente). Os valores de força de cisalhamento comprovam que o abate de animais jovens garante carne macia, independentemente do grupo genético estudado.

    Resumo em Inglês:

    Eighty six young bulls were used, divided into four genetic groups: Nellore (n=20), Canchim (n=17), ½ Canchim ×Nellore (NC) (n=25) and ¾ Canchim ×Nellore (TQ) (n=24). The animals were weighed every 28 days to evaluate the average daily gain (kg/day), dry matter intake (kg/day) and feed conversion. When the animals reached slaughter weight (450 kg) and fat thickness greater than 4 mm, were slaughtered to evaluate the rib eye area (cm²), subcutaneous fat thickness (mm), marbling, shear force, ether extract (%) and total cooking losses. The Nellore group fitted correctly into the proposed system, showing similar performance when compared to the CN group (1.18 and 1.29 kg/day for Nellore and CN, respectively) and feed conversion (6.90 and 7.04 for Nellore and CN, respectively). The dry matter intake (kg/day) differed among all groups (11.82, 9.39, 8.90 and 8.31 for Canchim, TQ, CN and Nellore, respectively). The carcass weight (kg) was higher in the Canchim group (291.14) than the other groups (250.74, 246.64 and 244.18 for TQ, CN and Nellore respectively). Although the carcass dressing percentage of the Nellore group (58.75%) was the highest, this group had the lowest yield of commercial cuts in the hindquarter especially for the sirloin (10.22, 11.55, 11.64 and 11.18% for Nellore, Canchim, TQ and CN, respectively). The shear force values indicated that the slaughter of young animals can assure tender beef regardless of the genetic group.
  • Composição tecidual e química dos cortes comerciais da carcaça de cordeiros Santa Inês terminados em pastagem nativa com suplementação Produção Animal

    Santos, José Rômulo Soares dos; Pereira Filho, José Morais; Silva, Aderbal Marcos de Azevêdo; Cezar, Marcílio Fontes; Borburema, Jucileide Barboza; Silva, José Orlando Ramos

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este trabalho avaliar o efeito da suplementação na composição tecidual e química da perna e do lombo de ovinos Santa Inês terminados em pastejo. Foram utilizados 24 ovinos castrados, com peso vivo médio (PV) de 15,8 kg e 3 a 4 meses de idade, distribuídos em três níveis de suplementação com concentrado (0; 1,0 e 1,5% do PV), num delineamento experimental inteiramente casualizado, com três tratamentos e oito repetições. A perna e o lombo foram dissecados em músculo, ossos e gordura, para determinação da composição tecidual, e a carne foi utilizada na determinação da composição química. A suplementação influenciou os rendimentos de músculos, ossos, gordura, matéria seca, cinzas, proteína bruta e gordura do lombo e da perna. A suplementação melhora o rendimento muscular e a composição química do lombo e da perna de ovinos Santa Inês terminados em pastagem nativa. Quando o objetivo for obter carcaças mais leves, o nível de concentrado recomendável é de 1,0% do PV e, se a finalidade for adquirir carcaças mais pesadas, recomenda-se o nível de 1,5%.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the effects of feed supplementation on the chemical and tissue composition of leg and loin from carcass of Santa Inês lambs, finished on pasture. Twenty-four castrated 3 to 4 month-old Santa Inês lambs were used, initial live body weight (LW) 15.8 kg, distributed in three concentrate supplementation levels (0.0, 1.0 and 1.5% LW). A randomized complete design was used, with three treatments and eight replications (lambs). The leg and loin were dissected in muscle, bone, fat and to determine tissue composition and the meat was submitted to chemical analyses. The supplementation influenced the yields of loin and leg muscles, bones, fat, dry matter, ash, crude protein and fat. The supplementation improved muscle yield and chemical composition of the loin and leg from Santa Inês lambs finished on native pasture. When the objective is to produce lighter carcasses, the recommended concentrate level is 1.0% LW, and 1.5% LW is recommended to produce heavier carcasses.
  • Parâmetros ruminais e síntese de proteína metabolizável em bovinos de corte sob suplementação com proteinados contendo diversos níveis de proteína bruta Ruminantes

    Oliveira, Luiz Orcirio Fialho de; Saliba, Eloisa de Oliveira Simões; Borges, Iran; Gonçalves, Lucio Carlos; Fialho, Maria Paula Ferreira; Miranda, Paula de Almeida Barbosa

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos dos níveis de nitrogênio de suplementos proteicos sobre as concentrações de nitrogênio amoniacal (N-NH3) e ácidos graxos voláteis (AGV) e o pH em bovinos de corte em pastagem de capim-marandu (Brachiaria brizantha, cv. Marandu). Foram realizadas estimativas da síntese microbiana, do aporte de proteína nãodegradável no rúmen (PNDR) e proteína endógena e das suas contribuições no pool de proteína metabolizável (PM). Quatro bovinos Nelore com 395 ± 9 kg, fistulados no rúmen, foram utilizados nas medidas dos parâmetros ruminais e nas avaliações da degradabilidade, da cinética ruminal e das estimativas de síntese microbiana em um delineamento quadrado latino 4 ×4. Suplementos com 30, 40 ou 50% de proteína bruta (PB) foram fornecidos na quantidade de 400 g/animal.dia para comparação a um grupo controle, sem suplementação proteica. Os animais foram mantidos em pastagens de Brachiaria brizantha, cv. Marandu, distribuídos em quatro piquetes com área de 1,0 ha cada, com oferta do suplemento e retirada das sobras, realizada diariamente. As concentrações de N-NH3 nos animais que receberam o suplemento com 50% PB foram superiores às observadas naqueles sob suplementação com 40% PB e no grupo controle, mas foram semelhantes às observadas no grupo sob suplementação com 30% PB. As concentrações de AGV no grupo sob suplementação com 30% PB foram superiores às observadas no grupo controle e semelhantes às obtidas com suplementação com 40 e 50% PB. O pH não diferiu entre os grupos. A estimativa de oferta de proteína microbiana e de PNDR foi maior para os animais sob suplementação com proteína em relação à observada no grupo controle.

    Resumo em Inglês:

    The effects of nitrogen levels of protein supplements were evaluated on the concentrations of ammonical nitrogen (N-NH3), volatile fatty acids (VFA's) concentrations and pH in beef cattle grazing Brachiaria brizantha cv. Marandu. The microbial protein synthesis, ruminal undegradable protein (RUP) and endogenous crude protein (ECP) and their contributions to the pool of metabolizable protein (MP). Four Nelore steer, 395 ± 9 kg, fitted with ruminal cannulas, were used to evaluate ruminal parameters, degradability, ruminal kinetics and microbial synthesis in a 4 ×4 Latin square design. The animals were supplied with 400g/head/day of supplements containing 30, 40, and 50% crude protein (CP) for comparison with a control group without protein supplementation (C). The animals grazed Brachiaria brizantha cv Marandu, distributed in four one-hectare paddocks where the supplements were offered and the orts removed daily. The N-NH3 levels in the animals that received 50% CP were higher than those observed in animals receiving 40% CP and C, but were similar to the levels observed in the animals supplemented with 30% CP. The VFA concentrations in the group supplemented with 30% PB were higher than the control treatment (C) and similar to those obtained with 40 and 50% CP supplementation. The pH did not differ among the groups. The microbial synthesis and RUP were greater for the animals that received protein supplementation compared to the control treatment.
  • Deposição de tecidos e componentes químicos corporais em bovinos Nelore de diferentes classes sexuais Ruminantes

    Paulino, Pedro Veiga Rodrigues; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Detmann, Edenio; Valadares, Rilene Ferreira Diniz; Fonseca, Mozart Alves; Marcondes, Marcos Inácio

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar os efeitos de classe sexual e nível de oferta de concentrado (0,6 e 1,2% do peso vivo) sobre a composição corporal e a deposição dos principais tecidos e constituintes químicos do corpo vazio de bovinos Nelore de diferentes classes sexuais (machos não-castrados, machos castrados e fêmeas). Foram utilizados 35 animais, alimentados individualmente durante 112 dias e abatidos. Um grupo-referência foi abatido ao início do experimento, com peso inicial médio de 338 kg (machos não-castrados); 308 kg (machos castrados) e 287,5 kg (fêmeas). Os pesos corporais iniciais e de abate ao final do experimento foram, respectivamente, de 345,3 e 435,0 kg para os machos não-castrados; 328,3 e 396,0 para os machos castrados; e 303,9 e 372,0 kg para as fêmeas. A participação da gordura visceral e subcutânea em relação ao peso de corpo vazio total nas fêmeas foi maior, apesar de as taxas de deposição de gordura não terem sido influenciadas pela classe sexual. O nível de oferta de concentrado não afetou a composição corporal de bovinos Nelore. Machos não-castrados apresentaram maior e menor conteúdo de proteína e gordura, respectivamente, no corpo vazio e no ganho de peso de corpo vazio, em relação aos machos castrados e às fêmeas. A taxa de deposição de proteína no corpo vazio foi maior nos machos não-castrados em relação às fêmeas e aos machos castrados, enquanto a taxa de deposição de gordura corporal não diferiu entre as classes sexuais. A classe sexual afeta a deposição dos constituintes do corpo vazio de bovinos Nelore.

    Resumo em Inglês:

    The objective on this study was to assess the effects of gender and concentrate allowance level (0.6 and 1.2 % body weight) on body composition and deposition of the main body tissues and chemical components of the empty body weight in Nellore cattle of different gender (bulls, steers and heifers). Thirty five animals were used, fed individually for 112 days, and then slaughtered. A reference group was slaughtered at the beginning of the trial, with average body weight of 338 kg (bulls), 308 kg (steer) and 287.5 kg (heifers). The initial body weight and final slaughter weight of the animals were, respectively, 345.3 and 435.0 kg for the bulls, 328.3 and 396.0 kg for the steer and 303.9 and 372.0 kg for the heifers. The percentage of visceral and subcutaneous fat in the empty body weight was greater in the heifers, although the fat deposition rates were not influenced by gender. The concentrate allowance level did not affect the body composition of Nellore cattle. Bulls had greater and lower protein and fat content, respectively, in the empty body and in the empty body gain than the steers and heifers. The protein deposition rate in the empty body was greater for the bulls compared to the heifers and steers, while the fat deposition rate did not differ among the genders. Gender affects the deposition of carcass and empty body constituents of Nellore cattle.
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