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Brazilian Archives of Biology and Technology, Volume: 52, Número: spe, Publicado: 2009
  • An overview on molecular markers for detection of ochratoxigenic fungi in coffee neans Review

    Fungaro, Maria Helena Pelegrinelli; Sartori, Daniele

    Resumo em Português:

    Dentre as micotoxinas que contaminam produtos destinados à alimentação humana e animal, a ocratoxina A (OTA) é uma das mais freqüentemente encontrada. A sua ocorrência em vários produtos agrícolas tem sido considerada um problema de amplitude mundial. Esta toxina é produzida principalmente por fungos do gênero Aspergillus. A OTA tem efeitos nefrotóxico, imunossupressor e carcinogênico. A contaminação de alimentos com esta toxina representa risco para a saúde animal e humana. Nos últimos cinco anos, vários investigadores têm desenvolvido métodos moleculares para identificação e quantificação de fungos produtores de OTA em amostras de grãos de café. O objetivo desta revisão é apresentar e discutir as várias estratégias desenvolvidas recentemente para a detecção de fungos potencialmente produtores de OTA.

    Resumo em Inglês:

    Ochratoxin A (OTA) is one of the most abundant food-contaminating mycotoxins. Its occurrence in several agricultural commodities has been considered a worldwide problem. This toxin is mainly produced by Aspergillus species. OTA has nephrotoxic, immunosuppressive, and carcinogenic effects and consequently the contamination with this toxin represents a high risk for human and animal health. In the last 5 years, several investigators have applied molecular methods in order to develop PCR assays for identifying and quantifying OTA-producing fungi in coffee beans samples. The main objective is to allow the detection of microorganisms capable of producing OTA, preferentially prior to ochratoxin production and accumulation. In this contribution several of these attempts will be reviewed and discussed.
  • Maize (Zea Mays L) landraces from the southern region of Brazil: contamination by Fusarium sp, zearalenone, physical and mechanical characteristics of the kernels Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Oliveira, Tatiana Roselena de; Jaccoud-Filho, David de Souza; Henneberg, Luciana; Michel, Milton Domingos; Demiate, Ivo Mottin; Pinto, Alessandra Teixeira Barbosa; Machinski Junior, Miguel; Barana, Ana Cláudia

    Resumo em Português:

    Este trabalho teve por objetivos verificar as características físicas, mecânicas, contaminação por Fusarium sp e por zearalenona e suas relações, em vinte variedades crioulas de milho da região sul do Brasil. Verificou-se que das amostras analisadas, 60% foram consideradas como possuidoras de endosperma do tipo duro e 40% com endosperma do tipo intermediário. As variáveis físicas e mecânicas se correlacionaram, indicando que quanto maior a proporção de endosperma vítreo, mais denso e maior a força necessária até a ruptura do grão. A contaminação por Fusarium sp esteve entre 5,5% e 24,75% nos grãos analisados, correlacionando-se positivamente com o índice de flotação, indicando que as variedades crioulas de milho com uma maior proporção de endosperma macio podem apresentar uma maior contaminação por Fusarium sp, sugerindo-se a utilização de variedades crioulas com a textura do endosperma predominantemente vítrea. A presença de zearalenona foi verificada em 75% das amostras, em concentrações que variaram de 50 a 640 µg kg-1.

    Resumo em Inglês:

    This work had as objectives the study of the physical and mechanical characteristics of maize kernels in relation to the contamination by Fusarium sp and by zearalenone in twenty landraces of maize from the southern region of Brazil. From the analyzed samples, 60 % has been considered to have a hard endosperm type and 40 % an intermediary one. A correlation between the physical and mechanical variables was observed as an indication that the higher is the proportion of hard endosperm, more dense will be the kernel and more force for its rupture will be necessary. The level of contamination by Fusarium sp was between 5.5 and 24.75% among the analyzed grains, correlating positively with the flotation index, indicating that the landraces of maize with a softer endosperm can present a higher contamination by this genus. The presence of zearalenone was verified in 75 % of the samples, in concentrations varying from 50 to 640 µg kg-1.
  • Characterization of corn landraces planted grown in the campos gerais region (Paraná, Brazil) for industrial utilization Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Pinto, Alessandra Teixeira Barbosa; Pereira, Joyce; Oliveira, Tatiana Roselena de; Prestes, Rosilene Aparecida; Mattielo, Rodrigo Rodrigues; Demiate, Ivo Mottin

    Resumo em Português:

    Esse trabalho teve o objetivo de caracterizar vinte variedades de milho crioulo cultivadas na região dos Campos Gerais (Estado do Paraná) em relação a sua composição química (umidade, cinzas, proteína, extrato etéreo, fibra alimentar e amido) e propriedades físicas (peso de 1000 grãos, densidade real, índice de flotação, granulometria e cor) Além disso, foi feito o processamento dos grãos em escala de laboratório para a extração do amido, sendo mensurado o teor de proteína. Foram avaliados os conteúdos de amilose e o perfil viscoamilográfico. Os resultados mostraram que os milhos apresentaram diferentes composições químicas e proporções pericarpo/endosperma/ gérmen e consequentemente podem ter diferentes aplicações industriais e interesse ao melhoramento de plantas.

    Resumo em Inglês:

    This work has the objective of characterizing twenty corn landraces grown in the Campos Gerais region (Paraná State) in relation to its chemical composition (moisture, ash, protein, ether extract, dietary fiber and starch) and physical properties (weight of 1000 grains, real density, flotation index, granulometry and color). In addition, also the lab scale processing of the kernels from the varieties was carried out for producing starch; starch purity was evaluated by measuring its protein contamination. Amylose contents and viscoamylograph profile were also evaluated. The results showed that the evaluated landraces have differences in chemical composition as well as in pericarp/endosperm/germ proportions and consequently it should have different industrial applications and interest for plant breeding.
  • Modelling antagonic effect of lactic acid eacteria supernatants on some pathogenic bacteria Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Portella, Augustus Caeser Franke; Karp, Susan; Scheidt, Gessiel Newton; Woiciechwski, Adenise Lorenci; Parada, Jose Luis; Soccol, Carlos Ricardo

    Resumo em Português:

    Este trabalho apresenta um modelo estatístico de análise de sobrevivência para três bactérias patogénicas (Escherichia coli, Listeria monocytogenes e Staphylococcus aureus), quando tratados com sobrenadantes filtrados neutralizado e não neutralizado provenientes de culturas de Lactobacillus acidhophilus, Lactobacillus rhamnosus e Lactobacillus sake. A Análise de sobrevivência é um método utilizado para determinar o período de tempo a partir de uma fase inicial até a ocorrência de um determinado evento de interesse, como a morte ou a inibição de uma particular cultura, a fim de avaliar a eficácia potencial das referidas bactérias lácticas quando usadas como bioproteção em alimentos. Os dados experimentais foram tratados estatisticamente, seguindo a metodologia de Cox e Kaplan-Meier e foi possível fazer a seleção dos melhores fermentos láticos bioprotectivos, como uma ferramenta para avaliação preditiva, vida de prateleira e prevenção de eventuais riscos em Lingüiças frescas e outros produtos alimentares.

    Resumo em Inglês:

    This work presents a statistical model of survival analysis for three pathogenic bacterial strains (Escherichia coli, Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus), when treated with neutralized and non-neutralized filtered supernatants broth from cultures of Lactobacillus acidhophilus, Lactobacillus rhamnosus and Lactobacillus sake. Survival analysis is a method employed to determine the period of time from an initial stage up to the occurrence of a particular event of interest, as death or a particular culture growth failure. In order to evaluate the potential efficacy of the ahead mentioned lactic acid bacteria when used as bioprotective starters in foods, experimental data were statistically treated and expressed by simple representative curves. Following the methodology of Cox and Kaplan-Meier, it was possible to make the selection of the best bioprotective lactic starter, as a predictive tool for evaluation of shelf life and prevention of eventual risks in fresh sausages and other similar food products.
  • Utilization of the biorreactor of imersion by bubbles at the micropropagation of Ananas comosus L. Merril Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Scheidt, Gessiel Newton; Arakaki, Andréa Haruko; Chimilovski, Jacqueline Sugitani; Portella, Augustus Caeser Franke; Spier, Michele Rigon; Woiciechowski, Adenise Lorenci; Biasi, Luiz Antonio; Soccol, Carlos Ricardo

    Resumo em Português:

    A busca por novas técnicas de cultivo in vitro vem sendo amplamente estudadas, visando otimizar e baixar o custo de produção das mudas que tenham interesse agronômico. O objetivo deste trabalho foi comparar diferentes sistemas de cultivo in vitro de Ananas comosus L. Merril. Para tanto, o crescimento in vitro de plântulas foi promovido em sistemas de biorreatores (B.I.B.® e R.I.T.A.®) com ciclo de imersão a cada 2 horas por 15 minutos e o sistema tradicional em frascos de 200 mL. Em todos os sistemas de cultivo, foram utilizadas solução nutritiva líquida MS, suplementado com 1 mg L-1 de BAP, 0,25 mg L-1 de ANA, 30 g L-1 de sacarose e 0,5 µL de Tween® 20, pH ajustado para 5,8 e autoclavagem a 120°C por 15 minutos. As culturas foram mantidas em sala de crescimento durante 30 dias, temperatura controlada de 25±2°C, sob luz branca fria (46,8 µmol.m-2.s-1), com 16 horas de fotoperíodo. O delineamento foi inteiramente casualizado, com três tratamentos, três repetições e dez plantas por estágios. Para os sistemas avaliados, o biorreator de imersão por bolhas apresentou os melhores resultados dentre as variáveis analisadas, com destaque ao número total de brotações, sendo 2,3 e 3,1 vezes superiores quando comparado com o sistema R.I.T.A.® e sistema tradicional respectivamente. Portanto, o sistema de imersão por bolhas torna-se um equipamento eficaz na produção de mudas de abacaxizeiro em larga escala.

    Resumo em Inglês:

    The research for new techniques of in vitro cultivation is being object of many studies around the world, in order to optimize and decrease production costs of seedlings with agronomical interest. The main goal of this work was to compare different systems of in vitro cultivations using Ananas comosus L. Merril. So, the in vitro growth of the plantlets was promoted in two different bioreactors: Bioreactor of Immersion by Bubbles (B.I.B.®) and the Reactor of Temporary Immersion (R.I.T.A.®) with immersion cycle every 2 hours for 15 minutes and the traditional system in flasks with 200 mL. All cultivation systems used the MS liquid nutritive solution, supplemented with BAP (1 mgL-1), ANA (0.25 mgL-1), sucrose (30 gL-1) and Tween 20® (0.5 µL). The pH was adjusted to 5.8 and sterilized at 120°C for 15 minutes. The cultures were kept into a growth room during 30 days, with controlled temperature of 25±2°C, under white cold light (46.8 µmol.m-2.s-1), with photoperiod of 16 hours. The experimental design used was randomized, with three treatments, three repetitions and ten plants each stage. Among the evaluated systems, the BIB® presented the best results for the tested variables, mainly the total number of shoots, being 2.3 e 3.1 times superior when compared with the system R.I.T.A.® and the traditional consecutively. So the system of immersion by bubbles turns into an effective equipment to produce seedlings of pineapple in large scale.
  • Bovine coronavirus detection in a collection of diarrheic stool samples positive for group a bovine rotavirus Human And Animal Health

    Barry, Aline Fernandes; Alfieri, Alice Fernandes; Stipp, Danilo Tancler; Alfieri, Amauri Alcindo

    Resumo em Português:

    A diarreia neonatal é uma importante causa de perdas econômicas para a criação de bovinos. Os principais agentes etiológicos virais das doenças entéricas são o rotavírus bovino grupo A (GARV) e o coronavírus bovino (BCoV). Embora ambos os vírus infectem bezerros na mesma faixa etária, infecções mistas ainda são pouco estudadas. O presente trabalho descreve a identificação do BCoV em amostras de fezes positivas para o GARV, caracterizando a ocorrência de infecções mistas. Quarenta e quatro amostras de fezes diarreicas de bezerros com até 60 dias de idade, previamente identificadas como positivas para o GARV bovino por meio da técnica de SS-PAGE, foram avaliadas quanto a presença do BCoV pela técnica de semi-nested PCR. Um produto com 251 pb do gene da nucleoproteína do BCoV foi amplificado em 15,9% (7/44) das amostras de fezes demonstrando que a co-infecção não é um evento raro. Esse resultado enfatizada a importância da realização simultânea do diagnóstico para esses dois importantes vírus entéricos de bezerros em surtos de diarreia neonatal tanto em rebanhos bovinos leiteiros quanto de corte.

    Resumo em Inglês:

    Neonatal diarrhea is an important cause of economic losses for cattle farmers. The main viral etiologies of enteric diseases are group A rotaviruses (GARV) and the bovine coronavirus (BCoV). Although both viruses infect calves of the same age, the occurrence of mixed infections is still under studied. The present study describes the co-infection of BCoV and GARV in stool samples. Forty-four diarrheic fecal samples from calves up to 60 days old that had previously tested positive for GARV by SS-PAGE were analyzed using semi-nested PCR for BCoV. A product with 251 bp of the BCoV nucleoprotein gene was amplified in 15.9% (7/44) of the samples, demonstrating that co-infection is not an unusual event. These results reinforce the need for testing for both GARV and BCoV, even in fecal samples that previously tested positive for one virus.
  • Isolation in HRT-18 cells and molecular analysis of a BCoV strain from diarrheic feces of naturally infected calves Human And Animal Health

    Stipp, Danilo Tancler; Barry, Aline Fernandes; Alfieri, Alice Fernandes; Bodnar, Lívia; Alfieri, Amauri Alcindo

    Resumo em Português:

    O coronavírus bovino (BCoV) pode causar diarreia aguda em bezerros recém-nascidos, ocasionando consideráveis perdas econômicas para a pecuária bovina. Várias técnicas de diagnóstico podem ser empregadas na detecção do BCoV a partir de amostras fecais de bezerros. Porém, o isolamento do BCoV em cultivo celular apresenta a vantagem de possibilitar a caracterização antigênica e molecular da estirpe viral. O presente estudo descreve o isolamento em células HRT-18, e a caracterização molecular de estirpes brasileiras do BCoV. Três amostras de fezes diarreicas de bezerros com 30 dias de idade foram inoculadas em culturas de células HRT-18. Os isolados foram avaliados por hemaglutinação (HA) e por uma semi-nested PCR seguida de RFLP e sequenciamento. Duas amostras foram isoladas e a confirmação foi verificada na semi-nested PCR e também RFLP. Na HA os títulos foram de 16 e 32 unidades por 25 mL. Análises moleculares identificam a estirpe adaptada em cultura celular e uma estirpe selvagem, como estirpes de BCoV semelhantes (99%) entre si, mas distintas das circulantes em outros países, mesmo em um gene de uma proteína conservada (gene N).

    Resumo em Inglês:

    Bovine coronavirus (BCoV) may cause acute diarrhea in newborn calves, leading to significant economic losses for cattle farmers. There are several diagnostic techniques used to detect BCoV in calf fecal samples, but virus isolation still has advantages for antigenic and genomic characterization. This study describes the isolation in HRT-18 cells and molecular characterization of Brazilian BCoV wild-type strains. Three fecal samples from diarrheic 30 day-old calves were inoculated in HRT-18 cell monolayers, which were then evaluated for HA titers and tested using semi-nested PCR followed by RFLP and sequencing. Two samples were successfully isolated and presented HA titers of 16 and 32 units per 25 mL. The results were confirmed using semi-nested PCR and RFLP. Molecular analyses identified a cell culture-adapted strain and a wild-type strain that were genetically similar (99%) to each other, but more distinct than BCoV strains circulating in other countries, even in the conserved N gene.
  • An outbreak of winter dysentery caused by bovine coronavirus in a high-production dairy cattle herd from a tropical country Human And Animal Health

    Takiuchi, Elisabete; Barry, Aline Fernandes; Alfieri, Alice Fernandes; Filippsen, Patrícia; Alfieri, Amauri Alcindo

    Resumo em Português:

    O coronavirus bovino (BCoV) pode causar a diarreia de inverno (WD - Winter Dysentery) ao infectar bovinos adultos, particularmente em regiões de clima temperado ou frio. A morbidade da doença é alta, resultando em queda na produção de leite e, consequentemente, perdas econômicas. No presente estudo, é descrito um surto clássico de WD acometendo um rebanho de bovinos leiteiros da raça Holandesa PB, de alta produção, proveniente do estado do Paraná. O lote afetado era composto por 154 vacas em lactação, sendo que 138 (90%) apresentaram diarreia em um curto (nove dias) período de tempo e 3 (2%) vacas morreram em consequência da diarreia, desidratação e desequilíbrio eletrolítico. As outras categorias de animais do rebanho (bezerras, novilhas e vacas secas) não apresentaram sinal clínico. A evolução da doença clínica, assim como a epidemiologia da infecção sugeriu um quadro clássico de WD. O diagnóstico foi realizado por meio da identificação do BCoV, pela técnica de semi-nested PCR e confirmação por RFLP, em amostra fecal de uma vaca que veio a óbito. A presença de outros patógenos entéricos também foi avaliada e apresentou resultados negativos. O surto de WD descrito na região sul do Brasil alerta para a possibilidade da ocorrência dessa virose também em países situados em regiões de clima tropical.

    Resumo em Inglês:

    Bovine coronavirus (BCoV) is a known cause of winter dysentery (WD) in adult cattle. The morbidity of the disease is high, that results in a significant decrease in milk production and consequently, economic losses. In the present study, we report on a classical outbreak of WD that affected a high-production Holstein dairy herd raised in a tropical country. The lactating batch included 154 cows, and 138 (90%) presented diarrhea in a short (nine days) period of time. Three (2%) cows died. The other batches of animals did not become ill. The evolution of the disease in the herd, including the clinical signs and epidemiological features, strongly suggested a WD case. Semi-nested PCR and RFLP confirmed that BCoV was the cause of the infection. Samples tested negative for all other enteric pathogens. This case report highlights the importance of BCoV in WD even in tropical countries such as Brazil.
  • Frequency of group a rotavirus in piglet stool samples from non-vaccinated Brazilian pig herds Human And Animal Health

    Linares, Rita de Cássia; Barry, Aline Fernandes; Alfieri, Alice Fernandes; Médici, Kerlei Cristina; Feronato, César; Grieder, Wladimir; Alfieri, Amauri Alcindo

    Resumo em Português:

    A diarréia neonatal é uma das principais causas de morbidade e mortalidade em leitões, ocasionando consideráveis prejuízos econômicos à suinocultura em todo o mundo. O objetivo desse estudo foi determinar a frequência de diagnóstico, distribuição etária e a associação com diarreia da infecção por rotavírus grupo A (GARV) em leitões de granjas situadas em duas (sul e centro-oeste) regiões geográficas brasileiras. A frequência de diagnóstico do GARV foi avaliada no período de 2004 a 2007, pela técnica de SS-PAGE, em 681 amostras fecais (428 diarréicas e 253 com consistência normal) de leitões de 1 a 4 semanas de idade. Os animais eram provenientes de 130 granjas, localizadas em 80 municípios dos estados do Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Paraná, Mato Grosso do Sul e Mato Grosso. Nenhum dos rebanhos realizava vacinação contra o GARV suíno. Rotavírus suíno com perfil eletroforético característico do grupo A foi detectado em 193 (28,3%) amostras, das quais 157 (81,3%) diarreicas (p=0,001). A infecção foi identificada em animais de todas as faixas etárias avaliadas e a maior frequência (54,7%; p=0,001) de diagnóstico ocorreu em leitões diarréicos com 21 a 28 dias de idade. A alta taxa (32,3%) de diagnóstico do rotavírus em fezes diarreicas de leitões com 1 a 7 dias de vida sugere a necessidade da adoção de condutas que objetivem o incremento da imunidade passiva. A frequência de diagnóstico e a ampla distribuição das infecções pelo GARV, nos rebanhos das regiões geográficas avaliadas nesse estudo, ratificam a importância da rotavirose na etiologia dos episódios de diarreia de leitões no Brasil. Este resultado destaca também a importância do controle e medidas profiláticas na infecção por rotavírus suíno, incluindo a vacinação nas principais áreas de produção suína no Brasil.

    Resumo em Inglês:

    Neonatal diarrhea is one of the main causes of morbidity and mortality in piglets, and it leads to significant economic losses for pig farmers worldwide. The aim of this study was to determine the frequency of diagnosis, age group, and association of group A rotavirus (GARV) infection with diarrhea in piglets from pig herds in two (south and center-west)Brazilian geographical regions. The frequency of GARV diagnosis was evaluated between 2004 and 2007, using SS-PAGE on 681 fecal samples (428 diarrheic and 253 with normal consistency) from 1-4 week-old piglets. The animals were selected from 130 pig herds and 80 counties in the states of Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Paraná, Mato Grosso do Sul, and Mato Grosso, Brazil. None of the herds were vaccinated against porcine GARV. Rotaviruses with the typical GARV electrophoretic pattern was identified in 193 (28.3%) fecal samples, and of these, 157 (81.3%) were diarrheic (p=0.001).Porcine GARV infection was identified in animals from all age groups evaluated, and the highest infection rate (54.7%; p=0.001) occurred in diarrheic piglets between 21 and 28 days of age. Diarrheic feces from 1-7 day-old piglets also had a high rate of rotavirus presence (32.3%), suggesting a failure in passive immunity. The high rate of porcine GARV infection in all geographical regions studied demonstrates the involvement of rotavirus in the etiology of neonatal diarrhea in Brazilian pig herds. This study highlights the importance of GARV infection for pig raising and the need of control and prophylactic measures for porcine rotavirus infection, including vaccination in the main areas of pork production in Brazil.
  • Hematological and cerebrospinal fluid changes in cattle naturally and experimentally infected with the bovine herpesvirus 5 Human And Animal Health

    Lisbôa, Júlio Augusto Naylor; Isernhagen, Allan Jürgen; Borges, Alexandre Secorun; Amorim, Rogério Martins; Balarin, Mara Regina Stipp; Lunardi, Michele; Alfieri, Amauri Alcindo

    Resumo em Português:

    A meningoencefalite determinada pelo herpesvírus bovino 5 (BoHV-5) é considerada uma das principais causas de mortalidade por encefalopatia em bovinos no Brasil. O diagnóstico clínico da infecção é difícil de ser realizado pois os sinais neurológicos ocasionados pela infecção com o BoHV-5 são comuns aos observados em encefalopatias bovinas de diferentes etiologias. Com o objetivo de determinar as alterações hematológicas e do líquido cefalorraquidiano, foram avaliadas amostras de sangue total e líquor colhidas de animais infectados tanto naturalmente quanto experimentalmente. Nos casos naturais da doença (n=17), as amostras foram coletadas apenas uma vez. Nos casos de infecção experimental (n=7), as amostras foram obtidas sequencialmente durante a evolução clínica da doença. Enquanto na análise das amostras clínicas foram empregadas metodologias rotineiras, a infecção pelo BoHV-5 foi confirmada em todos os animais incluídos nesse estudo por meio da técnica de PCR. As análises hematológicas não revelaram alterações consistentes e os resultados obtidos a partir do leucograma mostraram aumento ocasional de leucócitos e neutrófilos segmentados. A hiperfibrinogenemia pôde ser observada em todos os bezerros infectados experimentalmente e em metade dos casos naturais da doença. Diferentemente, a pleiocitose com predomínio de células mononucleares foi considerada um achado marcante nas amostras de líquor coletadas em ambos os grupos de animais, encontrando-se presente até mesmo nos bezerros infectados experimentalmente que permaneceram assintomáticos. Os resultados do presente estudo, obtidos tanto em condições de infecções naturais quanto experimentais, demonstraram que a avaliação do líquor cefalorraquidiano pode ser utilizada como método auxiliar para o diagnóstico ante-mortem da infecção pelo BoHV-5.

    Resumo em Inglês:

    Bovine herpesvirus 5 (BoHV-5) meningoencephalitis is one of the main causes of mortality by encephalopathy in Brazilian cattle herds. However, the neurological signs observed are common to several encephalopathies and do not contribute decisively to a diagnosis. In order to verify hematological and cerebrospinal fluid (CSF) changes, blood and CSF samples from naturally and experimentally infected bovines were evaluated. In natural cases (n=17), the samples were collected only once, and in experimental cases (n=7), the samples were sequentially obtained throughout disease progression. While routine methods were used to examine the samples, BoHV-5 infection was confirmed by a PCR assay. Blood analyses did not reveal any consistent hematological alterations and the leukogram results occasionally showed increases in leukocyte and segmented neutrophil. Hyperfibrinogenemia was noted in all experimentally infected calves and in half of the natural cases. Pleocytosis with mononuclear cells was a remarkable finding in CSF collected from both groups of animals and was present even in experimentally infected calves that remained asymptomatic. Therefore, CSF evaluation can be used as an auxiliary method in ante-mortem BoHV-5 diagnosis.
  • Neurological and epidemiological aspects of a BoHV-5 meningoencephalitis outbreak Human And Animal Health

    Lunardi, Michele; Claus, Marlise Pompeo; Lisbôa, Júlio Augusto Naylor; Amude, Alexandre Mendes; Headley, Selwyn Arlington; Alfieri, Alice Fernandes; Alfieri, Amauri Alcindo

    Resumo em Português:

    O herpesvírus bovino 5 é um vírus DNA que tem sido associado a casos de meningoencefalite em bovinos jovens. Enquanto o diagnóstico clínico da doença é dificultado pelo fato de outras enfermidades importantes também determinarem quadro neurológico em bovinos, a utilização de técnicas virológicas convencionais no diagnóstico laboratorial tem sido inviabilizada pela latência viral que ocorre no hospedeiro e pela dificuldade em se diferenciar o BoHV-1 do BoHV-5. O objetivo deste relato é o de descrever alguns aspectos clínicos e epidemiológicos observados em um surto de meningoencefalite determinado pelo BoHV-5 em um rebanho bovino leiteiro do estado do Paraná, Brasil. Neste surto, nove bezerros afetados apresentaram três formas distintas da doença, subjetivamente classificadas como hiperaguda, aguda e subaguda/crônica. Diferentemente da meningoencefalite herpética convencional, caracterizada principalmente por disfunções cerebrais multifocais progressivas, a infecção pelo BoHV-5 resultou em disfunção focal não-progressiva do tronco encefálico (síndrome pontobulbar) em um animal apresentando a meningoencefalite subaguda/crônica por BoHV-5. As avaliações de tecido do sistema nervoso de bezerros afetados, por meio do exame histológico e da técnica de multiplex-PCR, confirmaram a infecção pelo BoHV-5. Adicionalmente, a análise de amostras de líquor por meio da PCR permitiu o diagnóstico ante-mortem da infecção pelo BoHV-5, fato que possibilitou a implementação de várias medidas de controle para a doença durante o surto.

    Resumo em Inglês:

    Bovine herpesvirus 5 is a DNA virus that has been associated with meningoencephalitis in young cattle. While its clinical diagnosis is obscured by other major diseases that also produce similar neurological disease in cattle, the use of conventional virological techniques is hampered by the establishment of a lifelong latent infection in the host and the difficulty in differentiating BoHV-1 and BoHV-5. The aim of the current report is to describe the clinical and epidemiological aspects observed in a natural outbreak of BoHV-5 meningoencephalitis in a dairy cattle herd from Brazil. In the outbreak, the affected animals consisted of nine calves, which presented three possible forms of the neurological disease, subjectively classified as peracute, acute, and subacute/chronic. In contrast to conventional herpetic meningoencephalitis, characterized mainly by progressive multifocal brain dysfunctions, BoHV-5 infection resulted in focal non-progressive caudal brainstem dysfunction (pontomedullary syndrome) in an animal presented with subacute/chronic BoHV-5 meningoencephalitis. The evaluation of CNS tissue of affected calves through both histological examination and multiplex-PCR was able to confirm BoHV-5 infection. Additionally, the analysis of CSF samples through PCR allowed ante-mortem BoHV-5 diagnosis during the outbreak, which enabled the implementation of several measures of control for the disease.
  • A bovine teat papilloma specimen harboring Deltapapillomavirus (BPV-1) and Xipapillomavirus (BPV-6) representatives Human And Animal Health

    Claus, Marlise Pompeo; Lunardi, Michele; Alfieri, Amauri Alcindo; Otonel, Rodrigo Alejandro Arellano; Ferracin, Lara Munique; Fungaro, Maria Helena Pelegrinelli; Alfieri, Alice Fernandes

    Resumo em Português:

    Em seres humanos, as infecções múltiplas pelo papilomavírus têm sido demonstradas em vários estudos. Em bovinos, somente recentemente foram conduzidas investigações com o objetivo de avaliar infecções mistas pelo papilomavírus. O presente trabalho teve como objetivo descrever a co-infecção por dois tipos de papilomavírus bovino (BPV) em um papiloma de teto. A amostra clínica foi obtida de uma vaca pertencente a um rebanho de corte localizado na região norte do estado do Paraná, Brasil. Inicialmente, a técnica de PCR foi realizada com o par de oligonucleotídeos iniciadores FAP, que amplificam um segmento do gene L1, sendo que o amplicon gerado foi submetido ao sequenciamento direto. Entretanto, como as sequências obtidas não apresentaram qualidade aceitável, o amplicon foi clonado e dez clones foram selecionados para um novo sequenciamento. A análise das sequências dos insertos revelou a presença de dois diferentes tipos de BPV. O BPV-1 (gênero Deltapapillomavirus) foi detectado em seis clones, enquanto o BPV-6 (gênero Xipapillomavirus) foi detectado em quatro clones. Esse resultado confirma a ocorrência da co-infecção pelo BPV associada a papilomas cutâneos em bovinos.

    Resumo em Inglês:

    The common occurrence of multiple papillomavirus infections has been shown in several studies involving the human host. However, investigations with the aim of identifying mixed papillomavirus infections in cattle have been conducted only recently. In the current work we describe a co-infection with two different bovine papillomavirus (BPV) types that was identified in a bovine teat papilloma. The skin wart was obtained from a cow belonging to a Brazilian beef herd. A PCR assay was carried out with the FAP primer pair, which amplifies a partial segment of the L1 gene (approximately 478 bp), and the amplicon was submitted to direct sequencing. Because nucleotide sequences with satisfactory quality scores were not obtained, the amplicon was cloned and further sequencing, involving ten selected clones, was performed. The sequence analysis of the cloned inserts revealed the presence of two different BPV types. BPV-1 (Deltapapillomavirus genus) was detected in six clones, while BPV-6 (Xipapillomavirus genus) was detected in four clones. This finding confirms the presence of BPV co-infection associated with cutaneous papillomatosis in cattle.
  • Multiple bovine papillomavirus infections associated with cutaneous papillomatosis in brazilian cattle herds Human And Animal Health

    Claus, Marlise Pompeo; Lunardi, Michele; Alfieri, Amauri Alcindo; Otonel, Rodrigo Alejandro Arellano; Sartori, Daniele; Fungaro, Maria Helena Pelegrinelli; Alfieri, Alice Fernandes

    Resumo em Português:

    A papilomatose cutânea é comumente observada nos rebanhos bovinos e caracterizada pela presença de tumores proliferativos benignos causados pela infecção pelo papilomavírus bovino (BPV). Enquanto a infecção múltipla pelo papilomavírus humano (HPV) é um achado comum tanto em seres humanos saudáveis quanto em pacientes com imunodeficiência, na medicina veterinária esses relatos ainda são escassos. O objetivo desse estudo foi descrever a ocorrência de infecções múltiplas pelo BPV em rebanhos afetados pela papilomatose cutânea. Quinze papilomas foram obtidos, de pelo menos duas regiões anatômicas diferentes, de seis bovinos com papilomatose e provenientes de três rebanhos de corte localizados no estado do Paraná, Brasil. Os tipos virais presentes nas lesões foram identificados por PCR, utilizando o par de oligonucleotídeos iniciadores FAP, seguidos de sequenciamento direto ou clonagem e novo sequenciamento dos insertos. A análise das sequências obtidas permitiu a identificação do BPV-1, -2, -6 e -8, além de supostos novos tipos (BPV/BR-UEL3, BPV/BR-UEL4, e BPV/BR-UEL5), descritos anteriormente. Infecções por dois tipos diferentes de BPV foram identificadas em quatro animais (A, B, D e E) dos seis incluídos nesse estudo. A estratégia adotada neste estudo permitiu a identificação de infecção múltipla por dois ou três diferentes tipos virais do BPV no mesmo animal. Além disso, a avaliação de quatro animais de um mesmo rebanho demonstrou a presença de seis tipos virais circulantes. Esses resultados sugerem que tanto as infecções múltiplas quanto a grande diversidade viral podem ser frequentes nos bovinos, assim como o observado nos humanos. O reconhecimento da multiplicidade e complexidade das infecções pelo BPV pode colaborar para o entendimento dos aspectos epidemiológicos, clínicos e imunológicos da papilomatose cutânea nos rebanhos bovinos.

    Resumo em Inglês:

    Cutaneous papillomatosis is a pathological condition commonly found in cattle and is characterized by the presence of benign proliferative tumors caused by bovine papillomavirus (BPV) infection. While multiple infections with human papillomavirus (HPV) are common in healthy and immunodeficient humans, studies with the aim of identifying mixed infections are still sporadic in veterinary medicine. The aim of this study is to describe the occurrence of multiple BPV infections in cattle affected by cutaneous papillomatosis. Fifteen skin warts were collected from at least two diverse anatomical regions of six bovines with papillomatosis belonging to three cattle herds from the Paraná state in Brazil. The BPV types present in the skin wart samples were determined by a PCR assay performed with the FAP primer pair for partial L1 gene amplification followed by direct sequencing or by cloning and sequencing of the inserts. Sequence analysis of the obtained amplicons allowed the identification of four characterized BPV types (BPV-1, -2, -6, and -8) and three previously described putative new BPV types (BPV/BR-UEL3, BPV/BR-UEL4, and BPV/BR-UEL5). Double infections were identified in four (A, B, D, and E) of the six animals included in this study. In this work, the strategy adopted to evaluate skin warts from diverse anatomical sites of the same animal allowed the identification of multiple infections with two or three different BPV types. The analysis of four animals belonging to a single cattle herd also showed the presence of six different viral types. These results clearly suggest that both multiple papillomaviral infection and a high viral diversity can be as frequent in cattle as in human beings.
  • Validation of a PCR Assay for Chlamydophila abortus rRNA gene detection in a murine model Human And Animal Health

    Silva-Zacarias, Francielle Gibson da; Alfieri, Amauri Alcindo; Spohr, Kledir Anderson Hofstaetter; Lima, Bruna Azevedo de Carvalho; Negrão, Fábio Juliano; Lunardi, Michele; Freitas, Julio Cesar de

    Resumo em Português:

    Chlamydophila abortus (C. abortus) é frequentemente associada a distúrbios reprodutivos em bovinos, ovinos e caprinos. Para o diagnóstico, os métodos de cultivo em ovo embrionado de galinha e em células de linhagem contínua apresentam baixa sensibilidade. A reação em cadeia da polimerase (PCR) tem sido utilizada em placenta, órgãos fetais, secreção vaginal e sêmen para o diagnóstico da C. abortus. O objetivo deste trabalho foi desenvolver um sistema de PCR para a amplificação de um fragmento de 856-pb do gene rRNA da família Chlamydiaceae. A PCR foi avaliada em órgãos de 15 camundongos infectados experimentalmente com a estirpe de referência S26/3 da C. abortus. Os resultados foram comparados com os obtidos em outro sistema de PCR, previamente descrito para o gene Omp2 (outer major protein) da família Chlamydiaceae. Dos 15 camundongos inoculados com C. abortus, 13 (K=0,84, erro padrão=0,20) foram positivos na rRNA PCR e nove (K=0,55, erro padrão=0,18) na Omp2 PCR. O limite de detecção da C. abortus na rRNA PCR (1,05 UFI) foi 100 vezes inferior à Omp2 PCR (105 UFI). A maior sensibilidade em comparação ao sistema de PCR anteriormente descrito, bem como a especificidade demonstrada frente a diferentes microrganismos patogênicos do sistema reprodutivo, abrem a perspectiva da utilização da PCR desenvolvida nesse estudo para o diagnóstico molecular da C. abortus em casos de abortamentos e outros distúrbios reprodutivos em bovinos, ovinos e caprinos.

    Resumo em Inglês:

    Chlamydophila abortus (C. abortus) is associated with reproductive problems in cattle, sheep, and goats. Diagnosis of C. abortus using embryonated chicken eggs or immortalized cell lines has a very low sensitivity. Polymerase chain reaction (PCR) assays have been used to detect C. abortus infection in clinical specimens and organ fragments, such as placenta, fetal organs, vaginal secretions, and semen. The aim of this study was to develop a PCR assay for the amplification of an 856-bp fragment of the rRNA gene of the Chlamydiaceae family. The PCR assay was evaluated using organs from 15 mice experimentally infected with the S26/3 reference strain of C. abortus. The results of the rRNA PCR were compared to the results from another PCR system (Omp2 PCR) that has been previously described for the Omp2 (outer major protein) gene from the Chlamydiaceae family. From the 15 C. abortus-inoculated mice, 13 (K=0.84, standard error =0.20) tested positive using the rRNA PCR assay and 9 (K=0.55, standard error=0.18) tested positive using the Omp2 PCR assay. The detection limit, measured using inclusion-forming units (IFU), for C. abortus with the rRNA PCR (1.05 IFU) was 100-fold lower than for the Omp2 PCR (105 IFU). The higher sensitivity of the rRNA PCR, as compared to the previously described PCR assay, and the specificity of the assay, demonstrated using different pathogenic microorganisms of the bovine reproductive system, suggest that the new PCR assay developed in this study can be used for the molecular diagnosis of C. abortus in abortion and other reproductive failures in bovines, caprines, and ovines.
  • Investigation of the possible role of Chlamydophila abortus in reproductive failures in nrazilian herds of domestic ruminants Human And Animal Health

    Silva-Zacarias, Francielle Gibson da; Alfieri, Amauri Alcindo; Spohr, Kledir Anderson Hofstaetter; Lima, Bruna Azevedo de Carvalho; Oliveira, Rosângela Claret de; Turilli, Carlo; Lunardi, Michele; Otonel, Rodrigo Alejandro Arellano; Freitas, Julio Cesar de

    Resumo em Português:

    A infecção pela Chlamydophila abortus (C. abortus) em ruminantes domésticos está relacionada com distúrbios reprodutivos. Apesar de ainda pouco estudada em todo o mundo, a infecção já foi identificada em alguns países europeus e também nos EUA. No Brasil, estudos preliminares demonstraram evidências sorológicas da infecção em alguns rebanhos com baixa prevalência de anticorpos. Até o momento ainda não foi possível a identificação de C. abortus a partir de material biológico proveniente de fêmeas com problemas reprodutivos em rebanhos brasileiros. O objetivo deste trabalho foi avaliar a presença da C. abortus em uma coleção de abortos bovinos (n=85), ovinos (n=12) e caprinos (n=8), em amostras de muco vaginal bovino (n=13), ovino (n=90) e caprino (n=20), e em sêmen ovino (n=10) e caprino (n=5). As amostras biológicas (n=243) foram avaliadas por meio de técnica de PCR desenvolvida para a amplificação do espaço intergênico 16S-23S RNAr da C. abortus. Um controle interno da reação, que amplifica um fragmento do gene ND5 do DNA mitocondrial de bovino, foi utilizado para a avaliação da eficiência da extração e da amplificação do DNA nas amostras provenientes de abortamento bovino. Todas as amostras biológicas (n=243) incluídas nesse estudo resultaram negativas para a C. abortus na PCR. O controle interno da reação possibilitou a amplificação de um produto do gene ND5 mitocondrial bovino em todas as amostras de aborto bovino (n=85). Apesar de evidências,,sorológicas indicarem a presença da infecção por C. abortus em rebanhos de ruminantes no Brasil, e considerando o número de amostras biológicas avaliadas, a não identificação de C. abortus nesse estudo sugere que a frequência de sinais clínicos nos animais infectados pode ser baixa ou mesmo ausente.

    Resumo em Inglês:

    Chlamydophila abortus (C. abortus) infection is related to reproductive failure in domestic ruminants. Although it has not been well characterized worldwide, this pathogen has already been identified in some European countries and in the USA. In Brazil, preliminary studies have shown serological evidence of C. abortus infection in herds with low antibody prevalence. Until now, the identification of C. abortus in biological samples from females presenting reproductive failures has not been described in Brazilian herds of domestic ruminants. The aim of this study was to evaluate the presence of the C. abortus in a collection of abortions from cattle (n=85), sheep (n=12), and goats (n=8), in samples of vaginal mucus from cows (n=13), sheep (n=90), and goats (n=20), and in semen from sheep (n=10) and goats (n=5). The specimens (n=243) were evaluated using a PCR assay developed to amplify the 16S-23S rRNA intergenic space of C. abortus. A PCR assay with an internal control, which amplifies a fragment from the ND5 gene of bovine mitochondrial DNA, was used in order to evaluate the efficiency of the DNA extraction and of the PCR reaction. All biological samples (n=243) included in this study were negative for C. abortus in the PCR assay. The internal control enabled the amplification of a product from the bovine mitochondrial ND5 gene in all cattle abortion samples (n=85). Given the serological evidence indicating the presence of C. abortus infection in Brazilian herds of domestic ruminants, and considering the wide sampling evaluated, the failure to identify C. abortus in this survey suggests that the frequency of clinical signs in infected animals may be low or even absent.
  • Induced immune response of Escherichia coli BL21 expressing recombinant MSP1a and MSP1b proteins of Anaplasma marginale Human And Animal Health

    Tamekuni, Katia; Vidotto, Marilda Carlos; Felix, Samuel Rodrigues; Igarashi, Michelle; Garcia, João Luis; Coelho, Adriana Letícia; Gasparini, Marcela Ribeiro; Marana, Elizabete Regina Marangoni; Silva, Sérgio Silva da; Vidotto, Odilon

    Resumo em Português:

    Esse trabalho avaliou o potencial de imunização de Escherichia coli BL21 expressando as proteínas recombinantes rMSP1a e rMSP1b de Anaplasma marginale. A E. coli BL21 foi transformada com os plasmídios recombinantes pET102/msp1α e pET101/msp1β e as proteínas rMSP1a e rMSP1b foram expressas após indução com IPTG. Camundongos BALB/c foram vacinados com BL21/rMSP1a e BL21/rMSP1b formolisadas, e a produção de IgG total foi determinada pelo teste de ELISA nos soros dos camundongos imunizados. Os camundongos imunizados com a BL21/rMSP1a mostraram uma melhor resposta humoral para IgG total, comparada à resposta apresentada pelos camundongos imunizados com BL21/rMSP1b; estes camundongos exibiram uma menor resposta após a segunda vacinação. Soros de camundongos imunizados BL21/rMSP1a reagiram pelo western blot com BL21 e rMSP1a, com massa molecular variando de 70 a 105 kDa. Soro de camundongos imunizados com BL21/rMSP1b reagiram com BL21 e rMSP1b com massa molecular de 100 kDa. Esses resultados demonstram que BL21 contendo rMSP1a e rMSP1b na membrana externa foram capazes de produzir resposta imune em camundongos, reforçando o seu uso em modelos de vacina contra a anaplasmose bovina.

    Resumo em Inglês:

    This work aims to evaluate the potential of immunization with E. coli BL21 expressing the recombinant rMSP1a and rMSP1b proteins of Anaplasma marginale. E. coli BL21 was transformed with recombinant plasmids pET102/msp1α and pET101/msp1β, and rMSP1a and rMSP1b were expressed after induction by IPTG. BALB/c mice were vaccinated with formolized BL21/rMSP1a and BL21/rMSP1b, and the production in mice sera of whole IgG was determined by ELISA. The mice immunized with BL21/rMSP1a showed a better humoral response for whole IgG when compared to the mice immunized with BL21/rMSP1b; these mice exhibited a small response after the second vaccination. Sera of mice immunized with BL21/rMSP1a reacted via western blot with BL21 and rMSP1a, with molecular masses varying from 70 to 105 kDa. Sera of mice immunized with BL21/rMSP1b reacted with BL21 and rMSP1b with a molecular mass of 100 kDa. These results demonstrate that BL21 containing rMSP1a and rMSP1b in the outer membrane were able to produce an immune response in mice, reinforcing its use in vaccine models against bovine anaplasmosis.
  • Development of a Low Cost Bioprocess for Endotoxin Production by Bacillus thuringiensis var israelensis Intended for Biological Control of Aedes aegypti Human And Animal Health

    Soccol, Carlos Ricardo; Pollom, Teresinha E. V.; Fendrich, Ricardo Cancio; Prochmann, Fernando Alberto; Mohan, Radijiskumar; Blaskowski, Marita Maciel Moreira; Melo, André Luiz de Almeida; Carvalho, Cláudio Jose Barros de; Soccol, Vanete Thomaz

    Resumo em Português:

    A dengue é transmitida pelo Aedes aegypti, doença responsável por 20.000 mortes/ano no mundo. Bacillus thuringiensis var israelensis libera toxinas seletivas e eficazes (proteínas cristal) contra larvas de A. aegypti. Propõe-se um bioprocesso de baixo custo para a produção da toxina, pelo emprego de uma cepa brasileira selecionada de Bti (BR-LPB01) e de substratos de baixo custo. Farelo de soja e melaço de cana levaram a eficácia tóxica alta após fermentação em biorreator 2L (DL50=26ng/mL), valor próximo a estirpe de referência IPS82 (DL50=17,3 ng/mL). O pH variou entre 5,8 e 7,0 durante o período de crescimento exponencial e entre 7,0 e 8,4 durante a fase estacionária, com baixa atividade larvicida. Assim, controles de espuma e de pH 7,0 foram iniciados e demonstraram serem cruciais para alta atividade. Verificou-se que a fermentação deve ser interrompida após vinte horas, quando se obtém a maior atividade.

    Resumo em Inglês:

    Aedes aegypti is the vector of Dengue disease, responsible for 20,000 deaths/year worldwide. Bacillus thuringiensis var israelensis - Bti releases selective and effective toxins (crystal proteins) against A. aegypti larvae. We present a low cost bioprocess for toxin production, accomplished by a selected Brazilian strain Bti (BR-LPB01) and employment of low cost substrates. Soybean meal and sugarcane molasses lead to high toxic effectiveness after 2L bioreactor fermentation (LD50=26ng/mL), near to the reference strain IPS82 (LD50=17.3 ng/mL). The pH ranged between 5.8 and 7.0 during the exponential growth period and between 7.0 and 8.4 during the stationary phase, with low activity. Thus, control of foam and pH 7.0 were started and proved to be crucial for high activity. It was verified that the fermentation could be discontinued after 20 hours, when the highest activity was present.
  • Identification of a splicing coactivator gene that affects the production of ochratoxin a in Aspergillus carbonarius Biological And Applied Sciences

    Lunardi, Lígia Uno; Guembarovski, Roberta Losi; Hanai, Luiz Ricardo; Cristiano, Valderi; Vieira, Maria Lucia Carneiro; Sartori, Daniele; Fungaro, Maria Helena Pelegrinelli

    Resumo em Português:

    A ocratoxina A é uma micotoxina frequentemente encontrada em uma grande variedade de produtos alimentares e apresenta efeitos nefrotóxicos e potencial carcinogênico para animais e humanos. É naturalmente produzida por algumas espécies fúngicas, como Aspergillus carbonarius, que é considerado um potente produtor. Apesar disso, o número de estudos que visam identificar genes que são essenciais para a biossíntese de ocratoxina em A. carbonarius é ainda reduzido. Um mutante de A. carbonarius com baixa produção de ocratoxina A previamente obtido por transformação mediada por Agrobacterium tumefaciens foi investigado com o objetivo de encontrar uma associação entre o gene interrompido e a biossíntese desta micotoxina. Os resultados mostraram a ocorrência de uma junção não exata entre o T-DNA e o DNA genômico do fungo durante o evento de integração. A integração do T-DNA no genoma do mutante T188 provocou deleção de 727 nucleotídeos. Esta deleção inclui uma porção final do gene coativador de splicing e uma região não-codificante entre este gene e o gene F-actina. A expressão relativa do gene coativador de splicing na linhagem selvagem cultivada em quatro diferentes meios mostrou associação entre a quantidade de ocratoxina A e os níveis dos transcritos.

    Resumo em Inglês:

    Ochratoxin A is a mycotoxin produced by some fungi species. Among them, Aspergillus carbonarius is considered a powerful producer. Genes involved in the ochratoxin A biosynthesis pathway have been identified in some producer species. However, there are few studies that purpose to identify these genes in A. carbonarius. The use of insertion mutants to identify genes associated with certain properties has been increased in the literature. In this work, the region of T-DNA integration was investigated in one A. carbonarius ochratoxin-defective mutant previously obtained by Agrobacterium tumefaciens-mediated transformation, in order to find an association between interrupted gene and the biosynthesis of ochratoxin A. The integration occurred in a gene that possibly encodes a splicing coactivator protein. The analysis of the relative expression of the splicing coativator gene from A. carbonarius wild type strain in four different media showed high correlation between the transcript levels and the ochratoxin A production.
  • Thermoanalytical and starch content evaluation of cassava bagasse as agro-industrial residue Engineering, Technology And Techniques

    Lacerda, Luiz Gustavo; Almeida, Rafael Ramires; Demiate, Ivo Mottin; Carvalho Filho, Marco Aurélio Silva; Vasconcelos, Eliane Carvalho; Woiciechowski, Adenise Lorenci; Bannach, Gilbert; Schnitzler, Egon; Soccol, Carlos Ricardo

    Resumo em Português:

    As frações nutricionais bem como as propriedades térmicas e outras análises são essenciais para a indústria de alimentos e suas aplicações O bagaço de mandioca é um importante resíduo agroindustrial e seu teor de amido foi avaliado por dois métodos alternativos. A caracterização por análise térmica e microscopia ajudou na compreensão de como a hidrólise digere a fração amilácea do bagaço de mandioca, O ponto de fusão foi de 170ºC, a análise termogravimétrica (TG) mostrou após a perda de umidade do material, duas principais perdas de massa em todas as amostras analisadas. Os resultados sugerem que a hidrólise enzimática é menos eficiente na conversão total de amido no bagaço de mandioca. No entanto, o uso de ácido sulfúrico degradou até mesmo a parcela fibrosa do material, afetando as condições de análise.

    Resumo em Inglês:

    Starch nutritional fractions as well as thermal properties and other analysis are essential for food and industrial application. Cassava bagasse is an important agro-industrial residue and its starch content was evaluated using two alternative methods. Thermal characterization and microscopy analyses helped to understand how hydrolysis digests starchy fraction of cassava bagasse. The melting point of cassava starch occurred at 169.2ºC. Regarding TG analyses, after moisture content, there were observed two main mass losses for all samples. Results suggest hydrolysis carried out using enzyme is less effective in order to convert total starch content in cassava bagasse. However, using sulfuric acid, fibers are affected by analyses conditions.
  • A simplified model for A. Niger FS3 growth during phytase formation in solid State fermentation Engineering, Technology And Techniques

    Spier, Michele Rigon; Letti, Luiz Alberto Junior; Woiciechowski, Adenise Lorenci; Soccol, Carlos Ricardo

    Resumo em Português:

    Um modelo simplificado para descrever o crescimento fúngico durante a fermentação em polpa citric para a produção da fitase foi descrita pela primeira vez. Dados experimentais para a formação de biomassa foram ajustados a modelos clássicos de crescimento microbiano (Monod e Logístico). O modelo Monod previsto mostrou boa correlação aos resultados experimentais para a concentração de biomassa até 96 horas de fermentação. Parâmetros como rendimento de biomassa a partir de oxigênio (Y X/O), coeficiente de manutenção (m) e taxa específica de crescimento (µ) foram comparados mostrando uma boa correlação entre os dados e o modelo. Um método alternativo para a determinação de biomassa neste processo foi desenvolvido a partir de uma excelente correlação encontrado entre o crescimento microbiano e a formação da enzima.

    Resumo em Inglês:

    A simplified model to describe fungal growth during citric pulp fermentation for phytase production was described for the first time. Experimental data for biomass growth were adjusted to classical mathematical growth models (Monod and Logistic). The Monod model predictions showed good agreement with the experimental results for biomass concentration during 96 hours of fermentation. Parameters such as yield of biomass from oxygen (Y X/O), maintenance coefficient (m) and specific growth rate (µ) were compared showing a good correlation between the data and the model. An alternative method for biomass determination in this process was developed since a great correlation was found between biomass growth and enzyme formation.
  • Lab-Scale production of Bacillus atrophaeus' spores by solid state fermentation in fifferent types of bioreactors Engineering, Technology And Techniques

    Sella, Sandra Regina Barroso Ruiz; Guizelini, Belquis Palácio; Vandenberghe, Luciana Porto de Souza; Medeiros, Adriane Bianchi Pedroni; Soccol, Carlos Ricardo

    Resumo em Português:

    Estudos foram conduzidos para avaliar a produção de esporos de Bacillus atrophaeus, em escala laboratorial, por fermentação em estado sólido (FES) em biorreatores de coluna (aeração forçada), sacos plásticos e frascos tipo Erlenmeyer (aeração por difusão), usando bagaço de cana como suporte e melaço de soja como substrato. Diferentes teores de umidade (84%, 86% e 88%, 89%, 91% e 93%) e taxas de aeração (30mL/min, 45mL/min, 60mL/min e 90mL/min) foram estudados. A melhor condição para a produção de esporos no biorreator de coluna (3.3 x 10(10) CFU.g-1 matéria seca) foi 80% de umidade inicial, sem aeração. Em frascos Erlenmeyer e sacos de plástico a melhor esporulação foi na faixa de 1.7 a 4.7 x 10(10) CFU.g-1 matéria seca, com 88-93% de umidade inicial. A taxa de aeração não teve efeito significativo sobre o rendimento da esporulação. A umidade inicial apresentou efeito significativo relacionado ao tipo do biorreator. O estudo da cinética da esporulação demonstrou a possibilidade de reduzir o tempo de incubação para esporulação em dois dias.

    Resumo em Inglês:

    Studies were conducted to evaluate Bacillus atrophaeus spores' production by solid-state fermentation (SSF) using sugarcane bagasse as support and soybean molasses as substrate at lab-scale in column bioreactors (forced aeration), plastic bags and Erlenmeyer flasks (aeration by diffusion). Different moisture contents (84%, 86% and 88%; 89%, 91% and 93%) and aeration rates (30mL/min, 45mL/min, 60mL/min and 90mL/min) were studied. The best condition for spore production (3.3x10(10) CFU.g-¹dry matter) in column bioreactor was 80% of initial humidity and no aeration. In Erlenmeyer flasks and plastic bags the best sporulation production reached 1.7 up to 4.7x10(10) CFU.g-1dry matter with 88-93% of initial moisture. The aeration rate had no significant effect on the spore yield. The initial moisture had a significant effect depending on the bioreactor type. Sporulation kinetic's assay was carried out and it showed the possibility to reduce the time of spore formation in two days.
  • Xylanase production by Streptomyces viridosporus T7A in submerged and solid-state fermentation using agro-industrial residues Engineering, Technology And Techniques

    Alberton, Luiz Romulo; Vandenberghe, Luciana Porto de Souza; Assmann, Ricardo; Fendrich, Ricardo Cancio; Rodriguéz-León, José; Soccol, Carlos Ricardo

    Resumo em Português:

    A produção de xilanase por Streptomyces viridosporus T7A foi realizada em fermentação submersa (FSm) e fermentação no estado sólido (FES) utilizando resíduos e sub-produtos agroindustriais. Capim Napier, bagaço de cana e farelo de soja foram empregados como fonte de carbono, suporte/substrato e fonte nitrogênio, respectivamente. Em FSm, o capim Napier (1 % p/v) foi suplementado com farelo de soja (1,5 % p/v), hidroxietilcelulose (0,15 %) e vitaminas do complexo B (1,5 %) sendo que a produção de xilanase atingiu 23.41 U/mL. Em FES, o efeito dos seguintes parâmetros foi estudado: composição do substrato (bagaço de cana, Capim Napier e farelo de soja), umidade inicial, aeração e taxa de inoculação. A mais elevada produção de xilanase (423,9 U/g) foi atingida com 70% bagaço de cana, 20% de capim Napier e 10 % farelo de soja, 90 % de umidade inicial e 10(7) células/g substrato.

    Resumo em Inglês:

    The study of xylanase production was conducted by Streptomyces viridosporus T7A in submerged (SmF) and solid-state fermentation (SSF), using agro-industrial residues and sub-products. Napier grass, sugarcane bagasse and soybean bran were used as carbon source, substrate/support, and nitrogen source, respectively. In SmF, Napier grass (1% v/w) supplemented with soybean bran, hydroxyethylcellulose and B complex vitamins were used. Soybean bran (1.5 % w/v), B complex vitamins (0.1%), and hydroxyethilcellulose (0.15%) led to an increase in xylanase production (23.41 U/mL). In SSF, the effects of the following parameters were studied: substrate composition (sugarcane bagasse, Napier grass and soybean bran), initial moisture, and inoculum rate. In SSF, the highest xylanase activity (423.9 U/g) was reached with: 70 % sugarcane bagasse, 20% Napier grass and 10% soybean meal, 90% of moisture, and 10(7)/g substrate.
  • A new alternative to produce gibberellic acid by solid state fermentation Engineering, Technology And Techniques

    Rodrigues, Cristine; Vandenberghe, Luciana Porto de Souza; Teodoro, Juliana; Oss, Juliana Fraron; Pandey, Ashok; Soccol, Carlos Ricardo

    Resumo em Português:

    O ácido giberélico (GA3) é um importante hormônio vegetal. A fermentação no estado sólido (FES) utiliza resíduos agro-industriais reduzindo os custos de produção. Neste trabalho a seleção de cepas (quatro de Gibberella fujikuoroi e uma de Fusarium moniliforme) e substratos (polpa cítrica, casca de soja, bagaço de cana, farelo de soja, bagaço de mandioca e casca de café) e o estudo da preparação do inóculo foram conduzidos para otimizar as condições de produção de GA3 por FES. Os ensaios foram realizados em frascos de erlenmeyer a 29°C, com umidade inicial de 75-80%. Diferentes meios para a produção do inóculo foram testados em relação à viabilidade das células e produção de GA3 por FES. F. moniliforme LPB03 e polpa cítrica foram escolhidos. O melhor meio para a produção de inóculo foi o extrato de polpa cítrica. A produção por FES alcançou 5.8 g de GA3/kg de polpa cítrica após 3 dias de fermentação.

    Resumo em Inglês:

    Gibberellic acid (GA3) is an important hormone, which controls plant's growth and development. Solid State Fermentation (SSF) allows the use of agro-industrial residues reducing the production costs. The screening of strains (four of Gibberella fujikuoroi and one of Fusarium moniliforme) and substrates (citric pulp, soy bran, sugarcane bagasse, soy husk, cassava bagasse and coffee husk) and inoculum preparation study were conducted in order to evaluate the best conditions to produce GA3 by SSF. Fermentation assays were carried out in erlenmeyers flasks at 29°C, with initial moisture of 75-80%. Different medium for inoculum production were tested in relation to cells viability and GA3 production by SSF. F. moniliforme LPB 03 and citric pulp were chosen for GA3 production. The best medium for inoculum production was citric pulp extract supplemented with sucrose. GA3 production by SSF reached 5.9 g /kg of dry CP after 3 days of fermentation.
  • Development of a gas chamber for detecting broiler chicken halothane sensitivity and PSE (Pale, Soft, Exudative) meat formation Engineering, Technology And Techniques

    Marchi, Denis Fabrício; Oba, Alexandre; Ziober, Iris Lamberti; Soares, Adriana Lourenço; Ida, Elza Iouko; Shimokomaki, Massami

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi investigar o uso do halotano para avaliar e identificar frangos propensos ao desenvolvimento de carnes PSE (Pálida, Flácida, Exsudativa) por meio de uma câmara desenvolvida em nossos laboratórios. Esta foi conectada a um equipamento de anestesia veterinária e a anestesia foi então induzida com aproximadamente 3,0% de halotano a um fluxo de 6,0 L/min em puro oxigênio. A sensibilidade de três frangos foi avaliada simultaneamente. Os frangos de linhagem comercial (n=352) com 46 dias de idade foram expostos à 3,0% de halotano por 5 min e classificados como halotano sensível (HAL +) e não-sensível (HAL -), baseado no enrijecimento dos seus membros inferiores. Aproximadamente 27,5% (n=94) frangos foram HAL+ e 72,5% (n=248) HAL-. Amostras do músculo Pectoralis major (n=75) foram coletadas após o abate dos animais para as medidas de pH e cor, determinadas nos filés mantidos a 4 C por 24 h postmortem. Frangos HAL+ apresentaram maior porcentagem de carnes PSE quando comparadas ao grupo HAL-. Este é um teste simples e rápido para a avaliação da sensibilidade das aves ao halotano e identificar frangos propensos ao desenvolvimento de carnes PSE embora amostras de HAL - também apresentaram carnes PSE sugerindo que outros fatores estão relacionados com a formação da anormalidade.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to investigate the use of a halothane to screen broiler chickens prone to develop PSE (Pale, Soft, Exudative) meat through a special gas chamber connected to a veterinarian anaesthetic apparatus developed in our laboratory. Anaesthesia was induced with approx. 3.0% halothane at a flow rate of 6.0 Lm-1 in pure oxygen for 5 min. Commercial male broilers (n=342) aged 46 days old were evaluated and classified as either halothane sensitive (HAL+) or insensitive (HAL-), depending on the leg rigidity response. Approximately 27.5% (n=94) of broilers were HAL+ and 72.5% (n=248) were HAL-. This is a simple and rapid technique to evaluate broiler sensitivity to halothane and identify broilers prone to develop PSE meat. The occurrence of PSE meat in HAL insensitive broiler chicken samples suggests that other factors are related to PSE occurrence.
  • Vehicle thermal microclimate evaluation during Brazilian summer broiler transport and the occurrence of PSE (Pale, Soft, Exudative) meat Food Science And Technology

    Simões, Gislaine Silveira; Oba, Alexandre; Matsuo, Tiemi; Rossa, Alessandro; Shimokomaki, Massami; Ida, Elza Iouko

    Resumo em Português:

    O microambiente térmico formado no caminhão de transporte de frangos da granja ao abatedouro pode ser a causa primária que compromete o bem estar das aves e a qualidade final da carne com o desenvolvimento de PSE (Pale, Soft, Exudative) em filés de peito de frango. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do microambiente formado durante o transporte por caminhão em uma linha comercial. Para classificação de filés de peito em PSE, o pH e a cor (L*, a* e b*) foram medidos nos filés de peito de frango 24 h postmortem. Os resultados mostraram que em jornadas longas, as aves transportadas nas regiões do meio e fundo do veículo apresentaram maior ocorrência de PSE devido às drámaticas condições de temperatura e umidade relativa no microambiente destas regiões. A ventilação diminuiu gradualmente da frente à trazeira do caminhão e a aplicação do banho de água sobre os frangos após o carregamento na granja foi benéfica em jornadas longas ao reduzir a ocorrência de carnes PSE.

    Resumo em Inglês:

    The formation of a thermal microclimate within the vehicle during the transport of broilers from farm to slaughterhouse affects the birds' welfare and potentially promotes the development of PSE meat. Thus, the aim of this work was to evaluate the effects of routine commercial practices on the vehicle microclimate formed during transportation of broilers. Twenty-four hours postmortem Pectoralis major m. samples were classified as PSE meat by determining pH and color (L*, a* e b*). Results showed that broiler located at the rear of the truck and with longer journey presented higher amounts of PSE meat because birds were under harsh conditions of both temperature and relative humidity. The ventilation decreased gradually from the front to the rear of the truck, and the water bath at the farm was beneficial over a long distance by reducing the overall occurrence of PSE meat.
  • The effect of management of transport and lairage conditions on broiler chicken breast meat quality and DOA (Death on Arrival) Food Science And Technology

    Oba, Alexandre; Almeida, Mauricio de; Pinheiro, João Waine; Ida, Elza Iouko; Marchi, Denis Fabricio; Soares, Adriana Lourenço; Shimokomaki, Massami

    Resumo em Português:

    O objetivo desse trabalho foi avaliar a influência do tempo de transporte e período de descanso antes do abate dos frangos na ocorrência das carnes PSE (Pale, Soft, Exudative: Pálido, Amolecido e Exsudativo) e DOA (Dead On Arrival: Morte Na Chegada) nas condições não comerciais durante o verão brasileiro. Frangos machos (n=250) de uma linhagem comercial foram submetidos a diferentes periodos de jornada (30, 90 e 180 min) e descanso (0, 90 e 180 min) antes do abate. A ocorrência do PSE foi maior em frangos submetidos tanto em tempos para as viagens curtas como para o de descanso enquanto que DOA foi mais pronunciada em condições de jornadas longas e maior periodo de descanso. A porcentagem da ocorrência do DOA foi maior ao se comparar com os resultados obtidas por empresas comerciais confirmando que os frangos são sensiveis às condições das viagens e de descanso a que são submetidos.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this work was to evaluate the influence of time of broiler chicken transportation and lairage prior to slaughtering on the occurrence of PSE (Pale, Soft, Exudative) meat and Death On Arrival (DOA) under non-commercial conditions in the Brazilian summer. Male birds (n=250) from a commercial line were subjected to different periods of journey (30, 90, and 180 min) and lairage (0, 90, and 180 min) before slaughtering. The occurrence of PSE was higher in broilers subjected to shorter journeys and lairage periods, whereas DOA was more pronounced upon longer periods of transport and lairage. The DOA occurrence percentage was much higher in comparison to commercially available figures, confirming that broiler chickens are very sensitive to both transport and lairage maneuvers.
  • Functional properties of PSE (Pale, Soft, Exudative) broiler meat in the production of mortadella Food Science And Technology

    Kissel, Cassiana; Soares, Adriana Lourenço; Rossa, Alessandro; Shimokomaki, Massami

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado para avaliar o efeito dos fatores que conduzem à formação das carnes PSE (Pale, Soft, Exudative) sobre as propriedades funcionais da carne de frango. Carnes PSE foram caracterizadas pelos valores de pH e L* e as formulações da mortadela consistiram de proteina isolada de soja, trifosfato de sódio, amido de mandioca e a adição das carnes normal e PSE. A funcionalidade da carne foi avaliada medindo a capacidade de retenção de água (CRA), perfil de textura, estabilidade de emulsão (EE), e cor dos produtos finais. Os resultados mostraram que na mortadela preparada com carnes PSE, as proteinas desnaturadas afetaram a EE. Aditivos são necessários para potencializar as propriedades funcionais da carne PSE.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried out in order to evaluate whether the functional properties of broiler meat are affected by the factors that lead to PSE (Pale, Soft, Exudative). PSE meat was characterized by pH and L* values, and mortadella formulations consisted of isolated soy protein, sodium tripolyphosphate, and cassava starch in addition to PSE and normal meats. The functionality of the meat was evaluated by examining the water holding capacity (WHC), texture profile, emulsion stability (ES) and color of the final products. The results show that in mortadella prepared with PSE meat, the protein denaturation affected the ES. Additives are necessary to enhance the functional properties of PSE meat.
  • Sensitivity to halothane and its relationship to the development of PSE (Pale, Soft, Exudative) meat in female lineage broilers Food Science And Technology

    Marchi, Denis Fabrício; Trindade, Marco Antônio; Oba, Alexandre; Soares, Adriana Lourenço; Ida, Elza Iouko; Ferraz, José Bento Sterman; Michelan Filho, Tércio; Ziober, Iris Lamberti; Shimokomaki, Massami

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar a sensibilidade de aves de uma linhagem fêmea ao halotano e sua relação com o desenvolvimento de carnes PSE. O teste do halotano foi conduzido com o auxílio de uma câmara anestésica com 3,0% de halotano volatilizado. As aves inconscientes foram examinadas pelo enrijecimento dos seus membros inferiores. Quando ambos ou um dos membros permaneceram rígidos, os frangos foram classificados como sensíveis ao halotano (HAL+) e os frangos sem enrijecimento dos membros foram classificados como não-sensíveis (HAL-). Os resultados mostraram que de 298 frangos com 42 dias de idade, 95,6% foram HAL-, e apenas 4,4% HAL+. O peito foi coletado das aves HAL- (n=105) e HAL+ (n=13) em que o pH e Cor (L*,a*,b*) foram determinados a 4ºC, 24h postmortem. Interessantemente, apenas 2,5% das aves HAL+ demonstraram carnes PSE, enquanto que as aves HAL- apresentaram 12,7% de carnes PSE, em relação ao total de aves abatidas. O teste do halotano demonstrou que frangos da linhagem fêmea mostraram pouquíssima sensibilidade ao halotano, indicando que a ocorrência de carnes PSE está mais associada a fatores ambientais.

    Resumo em Inglês:

    This work aimed to evaluate female lineage broilers for halothane sensitivity and for their susceptibility to the subsequent development of PSE meat. The halothane test was carried out in an anesthetic chamber with 3.0% halothane. The unconscious birds were examined for leg muscle rigidity. If one or both legs became extended and rigid, the birds were classified as halothane sensitive (HAL+), while unresponsive birds were classified as halothane negative (HAL-). The results showed that of 298 birds aged 42 days old, 95.6% were HAL- and 4.4% were HAL+. A sample of pectoralis major muscle was collected from HAL- (n=105) and HAL+ (n=13) birds. The pH and breast fillet color were determined at 4ºC, 24 hours post-mortem. Interestingly, only 2.5% of HAL+ birds displayed PSE meat characteristics compared to 12.7% of HAL- individuals. The halothane test demonstrated that female lineage broilers displayed very little sensitivity towards halothane, indicating that the development of PSE meat is related to other environmental factors.
  • Molecular cloning of αRYR hotspot region 1 from broiler chicken Food Science And Technology

    Ziober, Iris Lamberti; Paião, Fernanda Gonzales; Marin, Silvana Regina Rockenbach; Marchi, Denis Fabricio; Binneck, Eliseu; Nepomuceno, Alexandre Lima; Coutinho, Luiz Lehmann; Shimokomaki, Massami

    Resumo em Português:

    Amostras do músculo Pectoralis major foram coletadas e uma RT-PCR foi conduzida para avaliar a sequência do mRNA do αRYR, região compreendida entre os resíduos de aminoácido 386-540, numerado de acordo com a sequência de perus. Os resultados revelaram duas classes de transcritos. O primeiro teve 97% e 74% de identidade com as sequências de αRyR e RyR1 de perus e humanos, respectivamente, e incluiu todos os transcritos com substituições de nucleotídeos. A segunda classe de transcritos foi caracterizada pela deleção de bases que levaram a um stop códon prematuro e a uma proteína truncada não-funcional. Esses resultados são até o momento, o primeiro relato de sequenciamento do αRYR, região hotspot1 de frangos e podem servir como guia para estudos futuros na tentativa de se encontrar uma solução para os problemas na cadeia de produção de frangos relacionados com as carnes PSE (pálida, flácida e exsudativa).

    Resumo em Inglês:

    Samples of Pectoralis major m. were collected, and an RT-PCR analysis of the a-Ryanodine receptor (a RYR) from chicken mRNA hotspot region spanning aminoacid residues 386 to 540, numbered according to the turkey sequence, revealed two classes of transcripts. The sequences of the first class were similar to turkey and human with 97% and 74% of identity, respectively, and included all transcripts with substitutions in the nucleotide sequence. The second class was characterized by the deletion of nucleotides, leading to a premature stop codon and coding for a truncated and nonfunctional protein. These results are to date the first report related to the sequencing of the chicken αRYR hotspot region 1, which will possibility serve as a guide for further studies regarding a solution in the poultry production chain related to the problem of pale, soft and exudative (PSE) meat.
  • Enzymatic programs for broilers Food Science And Technology

    Sorbara, José Otávio Berti; Murakami, Alice Eiko; Nakage, Eliane Saiuri; Piracés, Francisco; Potença, Alexandra; Guerra, Rafael Lachinski Holanda

    Resumo em Português:

    Para avaliar o desempenho de frangos de corte alimentados com rações com diferentes programas de enzimas carboidrases, foram realizados dois experimentos. No experimento 1 as aves receberam suplementação de enzimas apenas na fase de crescimento foi observado redução no ganho de peso (GP) daqueles alimentados com a ração Controle Negativo (CN) ou seja, ração com redução de 120 kcal/kg. No entanto, quando os frangos receberam a ração CN + Amilase (AMI) + Xilanase (XIL) o GP foi semelhante encontrado no Controle Positivo (CP). No Experimento 2, algumas aves tiveram enzimas em todo período de criação e outras tiveram apenas na fase de crescimento. O tratamento CN apresentou pior conversão alimentar que o CP. Pode-se concluir que é possível suplementar com AMI todo o período de criação das aves ou utilizar um programa enzimático com AMI ou AMI + XIL somente na fase de crescimento, sem prejuízo ao desempenho das aves.

    Resumo em Inglês:

    Two trials were conducted on floor pens to evaluate the performance of broilers fed with diets contained different carbohydrases enzyme programs at different ages. Trial 1- The body weight gain (BWG) was affected by the Negative Control (NC) treatment (P<0.05). However, when the birds were fed with the NC diet + Amilase (AMY)+Xilanase (XYL), the BWG improved and reached the same level as the Positive Control (PC). Trial 2- The birds received enzymes supplementation in the total phase and others only in the grower phase.The ME reduction by 120 kcal/kg increased the feed conversion ratio (FCR) (P<0.05) when compared to PC and none of the enzyme programs was able to recover the performance. It can be concluded that it is possible to supplement with AMY during the role period of broiler chicken life or use an enzymatic program with AMY or AMY+XYL only in the grower phase.
  • Genetic relationships among strains of the Aspergillus niger aggregate Food Science And Technology

    Ferracin, Lara Munique; Frisvad, Jens Christian; Taniwaki, Marta Hiromi; Iamanaka, Beatriz Thie; Sartori, Daniele; Schapovaloff, Maria Elena; Fungaro, Maria Helena Pelegrinelli

    Resumo em Português:

    Neste trabalho foi analisada a relação genética entre 51 isolados obtidos de amostras de frutas secas provenientes de diferentes regiões do previamente identificados como pertencentes ao agregado A. niger e 7 isolados de Aspergillus tubingensis obtidos de amostras de café do Brasil. Maior diversidade fúngica foi encontrada em uvas passas escuras. Aspergillus niger sensu stricto foi a espécie mais frequente. Esta espécie foi encontrada em todos os substratos e origens geográficas analisadas. Baseando-se nos dados de Polimorfismo de DNA Amplificado ao Acaso (RAPD) e sequências de nucleotídeos do gene da β-tubulina, dois grupos de A. niger foram observados. Apesar do pequeno número de isolados do grupo IV uma associação entre padrão de extrólitos e agrupamento molecular foi encontrada. A. tubingensis foi a segunda espécie mais frequente e foi claramente subdivida em dois grupos. Como os grupos de A. tubingensis são formados somente por linhagens não produtoras de ocratoxina A, a identificação destes grupos não explica a controvérsia encontrada na literatura sobre a capacidade desta espécie em produzir a referida toxina.

    Resumo em Inglês:

    We analyzed the genetic relationships between 51 fungal isolates previously identified as A. niger aggregate, obtained from dried fruit samples from worldwide origin and 7 A. tubingensis obtained from Brazilian coffee beans samples. Greater fungal diversity was found in black sultanas. Aspergillus niger sensu stricto was the most prevalent species. It was found in all fruit substrates of all geographical origins. Based on Random Amplification of Polymorphic DNA (RAPD) and β-tubulin sequences data two groups of A. niger were found. In spite of the small number of isolates from Group IV an association between extrolite patterns and molecular clustering is speculated. A. tubingensis were the second most frequent species and this species were clearly subdivided into two groups. The finding of two groups for A. tubingensis strains could not yet explain the contradictions found in the literature about the capability this species for ochratoxin production, because both of them were formed by only non-ochratoxin-producing strains.
  • Monitoring the nutritional and reproductive state of dairy cows through the presence of urea in milk Food Science And Technology

    Grande, Paula Adriana; Santos, Geraldo Tadeu dos; Ribeiro, Hilton; Damasceno, Júlio César; Alcalde, Claudete Regina; Barbosa, Orlando Rus; Horst, José Augusto; Santos, Fabio Seiji dos

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos de fazendas, ordem de parto (OP) e mês de parição sobre a produção de leite (PL), porcentagem de gordura, de proteína, contagem de células somáticas (CCS) e nitrogênio uréico no leite (NUL) de quatro fazendas leiteiras especializadas, totalizando 120 vacas em lactação. Estudaram-se, também, os efeitos do NUL sobre a taxa de gestação (TG) e taxa de inseminação (TIA) no início da lactação. Os parâmetros produtivos e de qualidade do leite foram semelhantes entre fazendas e não sofreram influência do mês de parição. A Fazenda D apresentou a maior taxa de NUL. A OP não influenciou a NUL, % de gordura, % de proteína e CCS. Os animais com NUL entre 10,1 - 13,0 mg/dL apresentaram as maiores TIA e TG, tanto nas fases de 55 - 70 dias como após 70 dias pós-parto. Conclui-se que o NUL é um parâmetro útil para monitorar o estado nutricional e reprodutivo de vacas leiteiras.

    Resumo em Inglês:

    The effects of farm, parity (PO) and month of parturition on milk production, percentage of fat and protein, somatic cell count (SCC), and milk urea nitrogen (MUN) concentration were assessed on four specialized dairy farms using 120 cows. Also, the effects of MUN on gestation rate (GR) and artificial insemination rate (AIR) in early lactation were studied. The parameters of production and milk quality were similar among farms and were not influenced by the month of parturition. Farm D presented the highest MUN concentration. Concentration of MUN, percentages of fat and protein and SCC were not influenced by PO. Cows with a value of MUN between 10.1 and 13.0 mg/dL had the highest AIR and GR between days 55 and 70 postpartum and after 70 days in milk. These data suggested that MUN concentration was a useful parameter to predict the nutritional and reproductive stages of dairy cows.
  • Replacement of corn silage with cassava foliage silage in the diet of lactating dairy cows: milk composition and economic evaluation Food Science And Technology

    Santos, Geraldo Tadeu dos; Modesto, Elisa Cristina; Souza, Nilson Evelázio de; Ítavo, Luís Carlos Vinhas; Jobim, Clóves Cabreira; Kazama, Daniele Cristina da Silva; Valloto, Altair Antônio; Massuda, Ely Mitie

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o efeito da substituição da silagem de milho pela silagem a rama da mandioca na produção e do leite. Foram utilizadas doze vacas em lactação em delineamento experimental inteiramente casualizado em bloco com quatro tratamentos e três repetições por bloco. A silagem de milho (SM) foi substituída pela silagem de rama de mandioca (SRM) em níveis 0, 20, 40 e 60%. A substituição da silagem de milho em diferentes níveis de SRM teve pouco efeito nos parâmetros estudados. A densidade do leite diminuiu com o aumento dos níveis de substituição. Os ácidos graxos 4:0 e 6:0 apresentaram comportamento quadrático, enquanto que os ácidos 8:0, 10:0, e 15:0 apresentaram comportamento linear quando o conteúdo de SRM foi aumentado. A substituição de 20 a 60% de SRM resultou em diminuição significativa dos custos de alimentação em comparação a silagem de milho. Os resultados sugeriram que a SRM foi um bom substituto da SM para vacas leiteiras.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to evaluate the effect of corn silage (CS) replacement by cassava's foliage silage (CFS) on the production and quality of milk. Twelve lactating dairy cows were used in a randomized block experimental design with four treatments and three repetitions per block. CS was replaced by CFS at the levels of 0, 20, 40, and 60%. The replacement of CS by different levels of CFS had very low effect on the variables studied. Milk density decreased when the replacement level was increased. Fatty acids 4:0 and 6:0 presented a quadratic behavior, while fat acids 8:0, 10:0, and 15:0 presented a linear behavior as their concentrations fell when CFS diet content was increased. The CS replacement by 20% until 60% CFS resulted a significant decrease in the feeding costs. The results suggested that CFS was a good replacement of CS for dairy cows.
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