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Brazilian Archives of Biology and Technology, Volume: 53, Número: 6, Publicado: 2010
  • Amplification of the cap20 pathogenicity gene and genetic characterization using different markers molecular in Colletotrichum gloeosporioides isolates Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Maciel, Danielli Barreto; Medeiros, Lílian Vieira de; Medeiros, Vivian Vieira de; Leão, Mariele Porto Carneiro; Camargo, Luis Eduardo Aranha; Oliveira, Neiva Tinti de

    Resumo em Português:

    Estudos foram realizados para analisar a caracterização genética usando marcadores de RFLP-ITS e ISSP e a amplicação do gene de patogenicidade cap20 por PCR em isolados de Colletotrichum gloeosporioides de diferentes hospedeiros. Primers para o gene cap20 foram construídos a partir de seqüências selecionadas do GenBank (National Center of Biotechnology Information, http://www.ncbi.nlm.nih.gov) com o programa Primer 3. A análise dos dendrogramas revelou que o marcador RFLP-ITS foi mais informativo em separar as espécies de Colletotrichum, e que o primer EI1 evidenciou maior diversidade genética. A amplificação do DNA dos isolados de Colletotrichum para o gene cap20 com os primers P1 e P2 indicou que este gene pode apresentar variações dentro de C. gloeosporioides relacionada ao hospedeiro, e que também está presente em outras espécies de Colletotrichum.

    Resumo em Inglês:

    Studies were performed to analyze the genetic characterization using RFLP-ITS and Intron (primer EI1) markers and the amplification of the cap20 pathogenicity gene by PCR in Colletotrichum gloeosporioides isolates of different hosts plant. The genetic variability was accessed using RFLP-ITS and Intron markers and grouping by UPGMA method. Primers to cap20 gene were constructed using selected sequences of the GenBank (National Center of Biotechnology Information, http://www.ncbi.nlm.nih.gov) with the Primer 3 program. The dendrograms analysis showed that the RFLP-ITS marker was more informative to separate the Colletotrichum sp, and that primer EI1 demonstrated greater genetic diversity. The amplification of the DNA of the Colletotrichum isolates to the cap20 gene with primers P1 and P2 indicated that this gene could present variations into C. gloeosporioides related with the host, and also that it was present in other Colletotrichum sp.
  • An adapted thermal-gradient block for the germination of photoblastic seeds Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Cardoso, Victor José Mendes

    Resumo em Português:

    Este trabalho descreve um bloco termo-gradiente com iluminação interna, adaptado para estudos com sementes que requerem luz para germinar. Para se aferir o desempenho do equipamento, este foi usado num experimento sobre o efeito da temperatura na germinação de sementes fotoblásticas de Plantago tomentosa. Com o protótipo aqui descrito, alguns parâmetros da resposta dessa semente à temperatura puderam ser estimados, mostrando que o equipamento pode ser usado em estudos sobre a dependência térmica da germinação de sementes fotoblásticas.

    Resumo em Inglês:

    This work describes an adapted thermal-gradient block with internal illumination, allowing experiments with light-requiring seeds. The temperature dependence study on the germination of the photoblastic Plantago tomentosa seeds was carried out in order to test the performance of the apparatus. With the aid of the model described here, some parameters related to the response of the seeds to temperature could be estimated, showing that the apparatus was suitable for the studies on the temperature dependence of photoblastic seeds.
  • Anaerobic biodegradability of dairy wastewater pretreated with porcine pancreas lipase Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Mendes, Adriano Aguiar; Pereira, Ernandes Benedito; Furigo Jr., Agenor; Castro, Heizir Ferreira de

    Resumo em Português:

    O presente trabalho teve como objetivo o pré-tratamento de efluente da indústria de laticínios na hidrólise de lipídeos, empregando lipase de fonte de células animais de baixo custo disponível comercialmente (pâncreas de porco) na formação de gás metano por biodegradabilidade anaeróbia empregando diferentes concentrações de lipase (0,05 e 0,5 % w.v-1). A utilização de lipase no pré-tratamento do efluente acelerou a hidrólise de lipídeos e, conseqüentemente, auxiliou o tratamento biológico resultando na redução da matéria orgânica em termos de Demanda Química de Oxigênio (DQO), cor e sólidos em suspensão como lipídeos. Os melhores resultados em termos de remoção de DQO e cor foram obtidos quando a hidrólise e biodigestão foram realizadas simultaneamente, independente da concentração de lipase empregada. Estes resultados mostram que a hidrólise e biodigestão podem ser realizadas simultaneamente empregando baixa concentração de lipase (0,05% w.v-1), contribuindo para a redução de custo e tempo no processo de biodegradação aneróbia.

    Resumo em Inglês:

    Lipids-rich wastewater was partial hydrolyzed with porcine pancreas lipase and the efficiency of the enzymatic pretreatment was verified by the comparative biodegradability tests (crude and treated wastewater). Alternatively, simultaneous run was carried out in which hydrolysis and digestion was performed in the same reactor. Wastewater from dairy industries and low cost lipase preparation at two concentrations (0.05 and 0.5% w.v-1) were used. All the samples pretreated with enzyme showed a positive effect on organic matter removal (Chemical Oxygen Demand-COD) and formation of methane. The best results were obtained when hydrolysis and biodegradation were performed simultaneously, attaining high COD and color removal independent of the lipase concentration. The enzymatic treatment considerably improved the anaerobic operational conditions and the effluent quality (lower content of suspended solids and less turbidity). Thus, the use of enzymes such as lipase seemed to be a very promising alternative for treating the wastewaters having high fat and grease contents, such as those from the dairy industry.
  • Damage assessment of the equine sperm membranes by fluorimetric technique Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Celeghini, Eneiva Carla Carvalho; Andrade, André Furugen Cesar de; Raphael, Cláudia Fernandes; Nascimento, Juliana; Ticianelli, Janahi Souza; Arruda, Rubens Paes de

    Resumo em Português:

    Para validar uma técnica prática de avaliação simultânea das membranas plasmática, acrossomal e mitocondrial em espermatozóides eqüinos três sondas fluorescentes (PI, FITC-PSA e MITO) foram associadas. Quatro ejaculados de três garanhões (n=12) foram diluídos em meio TALP e divididos em duas alíquotas, uma alíquota foi submetida a flash frozen em nitrogênio líquido para induzir danos nas membranas celulares. Três tratamentos foram preparados com as seguintes proporções de sêmen fresco: sêmen flash frozen: 100:0 (T100), 50:50 (T50), e 0:100 (T0). Uma amostra de 150 µL de sêmen diluído de cada tratamento foi adicionada de 2 µL de PI, 2 µL de MITO e 80 µL de FITC-PSA; incubadas à 38,5ºC/8 min, e as células espermáticas foram avaliadas por microscopia de epifluorescência. Baseados na análise de regressão esta é uma técnica eficiente e prática para determinar danos em espermatozóides eqüinos, capaz de determinar a porcentagem de espermatozóides mais representativa do potencial fertilizante do ovócito.

    Resumo em Inglês:

    To validate a practical technique of simultaneous evaluation of the plasma, acrosomal and mitochondrial membranes in equine spermatozoa three fluorescent probes (PI, FITC-PSA and MITO) were associated. Four ejaculates from three stallions (n=12) were diluted in TALP medium and split into 2 aliquots, 1 aliquot was flash frozen in liquid nitrogen to induce damage in cellular membranes. Three treatments were prepared with the following fixed ratios of fresh semen: flash frozen semen: 100:0 (T100), 50:50 (T50), and 0:100 (T0). A 150-µL aliquot of diluted semen of each treatment was added of 2 µL of PI, 2 µL of MITO and 80 µL of FITC-PSA; incubated at 38.5ºC/8 min, and sperm cells were evaluated by epifluorescent microscopy. Based in regression analysis, this could be an efficient and practical technique to assess damage in equine spermatozoa, as it was able to determine the sperm percentage more representative of the potential to fertilize the oocyte.
  • Morphogenic variability of some autochthonous plum cultivars in western Serbia Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Milosevic, Tomo; Milosevic, Nebojsa; Mratinic, Evica

    Resumo em Inglês:

    A study conducted over a period of two years in a Western Serbian valley included in situ identification of autochthonous plum cultivars. Observation and recording of their phenological and pomological traits were performed using IBPGR and UPOV methodologies. Fifteen cultivars derived from Prunus domestica L. and two cultivars derived from P. insititia L. were identified. Flowering started between 24 March and 7 April and fruit ripening between 12 July (Petrovača) and 16 September (Trnovača). Fruit weight ranged from 6.79± 0.018 to 36.62± 0.251 g and stone weight from 0.14± 0.002 to 1.95± 0.023 g. The cultivars were classified as being extremely small in terms of fruit size. Rounded fruit shape and light-yellow ground colour were dominant. Skin colour ranged from amber to black. Yellow green was a dominant flesh colour and medium flesh firmness predominated. The fruits of the above cultivars could be processed, particularly into plum brandy, or they could be used fresh or dried. The selected plum cultivars can be used both in breeding programmes and as rootstocks as well as in further disease-related systematic studies under field and laboratory conditions.
  • Seed germination of Chresta sphaerocephala DC. and Lessingianthus bardanoides (Less.) H. Rob. (asteraceae) from Cerrado Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Cury, Graziela; Novembre, Ana Dionísia da Luz Coelho; Glória, Beatriz Appezzato da

    Resumo em Português:

    Este trabalho teve como objetivo estudar os efeitos de diferentes condições de temperatura na germinação de sementes de L. bardanoides e C. sphaerocephala, comparar as taxas de germinação dessas duas espécies e estimar a ocorrência de sementes sem embrião. Os resultados indicaram que as melhores temperaturas para a germinação das sementes de L. bardanoides foram 20, 25 e 20-30ºC e, para C. sphaerocephala, 20 e 20-35ºC e 40.32 µmol m-²s-¹ de irradiância; L. bardanoides apresentou maior taxa germinativa, já que o número de frutos contendo semente com embrião é maior, comparado com C. sphaerocephala.

    Resumo em Inglês:

    This work aimed to study the effects of different temperature conditions on the germination of L. bardanoides and C. sphaerocephala seeds, compare the germination rates of these two species and estimate the occurrence of embryoless seeds. The results indicated that the best temperatures for the germination of L. bardanoides seeds were 20, 25 and 20-30ºC and for C. sphaerocephala, 20-35ºC and 40.32 µmol m-²s-¹ irradiance; L. bardanoides had a higher germination rate since the number of seeds with embryos higher compared with C. sphaerocephala.
  • Spore germination of Gleichenella pectinata (Willd.) Ching (Polypodiopsida-Gleicheniaceae) at different temperatures, levels of light and pH Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Santos, Eunice Pereira Gonçalves dos; Lehmann, Débora Rosana Marques; Santos, Marisa; Randi, Áurea Maria

    Resumo em Português:

    A finalidade deste estudo foi analisar o potencial germinativo dos esporos de G. pectinata e verificar os efeitos de níveis de luz (62, 42, 22 e 5% da luz natural), das temperaturas de 25 e 30 ºC e de pHs entre 4,0 e 6,7 na germinação. Esporos de G. pectinata são monoletes e a superfície apresenta depósitos grandes e irregulares. Observamos três classes de desenvolvimento: esporos contendo cloroplastos, gametófitos filamentosos sem rizóides desenvolvidos e gametófitos filamentosos com rizóides desenvolvidos. Somente os gametófitos com rizóides desenvolvidos foram capazes de alcançar a fase cordiforme. As porcentagens de germinação foram mais elevadas à temperatura de 25ºC do que 30 ºC. As mais elevadas porcentagens de gametófitos com rizóides desenvolvidos foram observadas sob 22 e 5% da luz natural e as porcentagens mais elevadas de gametófitos cordiformes foram observadas no pH 5,0.

    Resumo em Inglês:

    This study investigated the effects of different temperatures (25 and 30 ± 2 ºC), light levels (62, 42, 22 and 5% of natural light), and pH (4.0, 4.5, 5.0, 5.5, 6.0 and 6.7) on the spore germination of Gleichenella pectinata. To accomplish this, the spores were surface sterilized and sown in bottles containing mineral medium. The spores of G. pectinata are monolets and the perispore surface can show large and irregular deposits. During germination, filamentous gametophytes with and without developing rhizoids were observed. Only gametophytes which presented developed rhizoids were able to reach the heart-shaped developmental stage. Based on the collection, the rate of and gametophyte development were generally very low. The relative germination rates were higher at 25 ºC than at 30 °C. Moreover, the highest percentages of gametophytes with developed rhizoids were observed at 22 and 5% of natural light (8.8 ± 2.3% and 11.3 ± 2.2% respectively) and the highest percentage of heart-shaped gametophytes were observed at pH 4.5 and 5.0 (1.2 ± 0.8% and 2.2 ± 0.8%, respectively).
  • Cellular aging: theories and technological influence Human And Animal Health

    Mercado-Sáenz, Silvia; Ruiz-Gómez, Miguel J.; Morales-Moreno, Francisco; Martínez-Morillo, Manuel

    Resumo em Inglês:

    The aim of this article was to review the factors that influence the aging, relationship of aging with the biological rhythms and new technologies as well as the main theories to explain the aging, and to analysis the causes of aging. The theories to explain the aging could be put into two groups: those based on a program that controlled the regression of the organism and those that postulated that the deterioration was due to mutations. It was concluded that aging was a multifactorial process. Genetic factors indicated the maximum longevity of the individual and environmental factors responsible for the real longevity of the individual. It would be necessary to guarantee from early age the conservation of a natural life rhythm.
  • Oxidative stress action in cellular aging Human And Animal Health

    Oliveira, Monique Cristine de; Schoffen, João Paulo Ferreira

    Resumo em Português:

    Diferentes teorias tentam explicar o envelhecimento biológico através da alteração das funções e estrutura dos sistemas orgânicos e células. Ao longo da vida, os radicais livres presentes no estresse oxidativo conduzem à peroxidação dos lipídios das membranas celulares, desequilíbrio da homeostase, formação de resíduos químicos, mutações gênicas no DNA, disfunção de certas organelas, bem como ao surgimento de doenças devido à lesão e/ou morte celular. Nesta revisão descreve-se a ação do estresse oxidativo no processo de envelhecimento das células, enfatizando fatores como os danos oxidativos celulares, suas conseqüências e as principais medidas protetoras adotadas para se prevenir ou retardar este processo. Testes com antioxidantes: vitaminas A, E e C, flavonóides, carotenóides e minerais; a prática de restrição calórica e exercícios físicos, que buscam efeitos benéficos sobre a saúde humana, aumentando a longevidade, reduzindo o nível de estresse oxidativo, retardando a senescência celular e a origem de certas doenças, são discutidos.

    Resumo em Inglês:

    Various theories try to explain the biological aging by changing the functions and structure of organic systems and cells. During lifetime, free radicals in the oxidative stress lead to lipid peroxidation of cellular membranes, homeostasis imbalance, chemical residues formation, gene mutations in DNA, dysfunction of certain organelles, and the arise of diseases due to cell death and/or injury. This review describes the action of oxidative stress in the cells aging process, emphasizing the factors such as cellular oxidative damage, its consequences and the main protective measures taken to prevent or delay this process. Tests with antioxidants: vitamins A, E and C, flavonoids, carotenoids and minerals, the practice of caloric restriction and physical exercise, seeking the beneficial effects on human health, increasing longevity, reducing the level of oxidative stress, slowing the cellular senescence and origin of certain diseases, are discussed.
  • The combination of Passiflora alata and Valeriana officinalis on memory tasks in mice: comparison with diazepam Human And Animal Health

    Slomp Junior, Helvo; Seniski, Gerusa; Cunha, Cláudio da; Audi, Elizabeth Aparecida; Andreatini, Roberto

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o efeito de um composto fitoterápico de Valeriana officinalis e Passiflora alata em dois modelos de memória em camundongos: habituação e esquiva inibitória tipo step-trough. Diazepam (1,0 e 2,5 mg/kg) foi empregado como controle positivo. Agudamente, a administração de diazepam (2,5 mg/kg) antes do treino prejudicou o desempenho na habituação e na esquiva inibitória. Por outro lado, a administração aguda do composto fitoterápico (40-160 mg/kg) antes do treino não alterou o comportamento dos camundongos nestes modelos. Tratamento com o composto fitoterápico por 15 dias também não alterou o comportamento dos animais. Nas doses empregadas não se observou alteração da atividade motora. Os dados sugerem que, diverso do diazepam, este fitoterápico ansiolítico composto de Valeriana officinalis e Passiflora alata não causa amnésia.

    Resumo em Inglês:

    The effect of a compound combining Valeriana officinalis and Passiflora alata extracts was tested on two mouse memory models: habituation and step-through inhibitory avoidance. Diazepam (1.0 and 2.5 mg/kg) was used as a positive control. Acute diazepam (2.5 mg/kg) before training impaired the habituation and performance in the inhibitory avoidance. On the other hand, acute phytotherapeutic compound (40-160 mg/kg), also before the training session, did not alter mouse behavior in these models. Repeated (15 days) treatment with the compound also did not impair the habituation. At the doses used, no locomotor effect was found. Taken together, the results suggest that, contrary to diazepam, the anxiolytic Valeriana officinalis and Passiflora alata compound did not induce amnesia.
  • Thermodynamics of molecular recognitions between antineoplastic drug taxol and phosphatidylcholine Human And Animal Health

    Süleymanoglu, Erhan

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to study the basic features of Taxol recognition with phospholipids by applying the thermodynamic and spectroscopic measurements. The obtained information could be used further for deductions on its precise cellular and pharmacological mechanisms of action, on improvements of its solubility properties by phospholipids, as well as for designing the novel lipidic carriers for drug delivery.
  • Allelopathic evidence in exotic guava (Psidium guajava L.) Biological And Applied Sciences

    Chapla, Tatiani Elisa; Campos, João Batista

    Resumo em Português:

    Com a finalidade de avaliar a atividade alelopática do extrato aquoso de folha da goiabeira (Psidium guajava L.) sobre a germinação e crescimento de raiz de alface (Lactuca sativa L.) foi aplicado um experimento com concentrações de extrato à 5, 10 e 20%, com 4 repetições e 10 sementes cada uma. Por meio de uma ANOVA, foi verificado atividade alelopática da goiabeira sobre a germinação e crescimento da raiz de alface na concentração de 20%, indicando o potencial alelopático da espécie. Desta forma, o sucesso de Psidium guajava em invadir ambientes pode ser atribuído, em parte, à alelopatia. Recomendamos mais estudos com outras partes da planta e experimentos em campo.

    Resumo em Inglês:

    The allelopathic activity of the leaf aqueous extract of guava (Psidium guajava L.) on seed germination and root growth in lettuce (Lactuca sativa L.) was studied in an experiment consisting of four replicates with 10 seeds each and extract concentrations of 5, 10, and 20%. Guava allelopathic activity occurred during the germination and growth of lettuce roots at 20% extract concentration, as shown by ANOVA. This result suggested the allelopathic potential of the species. Therefore, the success of P. guajava in invading environments could be partially due to allelopathy. Further studies using other plant parts and field experiments should be conducted.
  • Antimicrobial activity of essential oils from Pimenta pseudocaryophyllus and Tynanthus micranthus Biological And Applied Sciences

    Custódio, Dayana Lacerda; Burgo, Rafaela Pinheiro; Moriel, Bárbara; Barbosa, Aneli de Melo; Rezende, Maria Ines; Daniel, Juliana Feijó de Souza; Pinto, Jurandir Pereira; Bianchini, Edmilson; Faria, Terezinha de Jesus

    Resumo em Português:

    O presente trabalho descreve a análise da composição química e a avaliação da atividade antimicrobiana dos óleos essenciais obtidos por hidrodestilação das folhas de Pimenta pseudocaryophyllus (1.0% m/m) e de Tynanthus micranthus (1.1% m/m). As análises por CG e CG-EM demonstraram que o óleo essencial de P. pseudocaryophyllus apresenta o eugenol como componente principal (92.6% ), além de outros constituintes como methyleugenol, tepinen-4-ol, O-cimeno e (E)-cariofileno. O óleo de T. micranthus contém o eugenol como único constituinte (99.9%). Ambos os óleos apresentaram atividade contra bactérias, leveduras e fungos filamentosos. O teste de bioautografia revelou o eugenol como a substância responsável pela atividade contra o Cladosporium herbarum dos óleos das duas espécies. Este é o primeiro estudo sobre o óleo essencial de T. micranthus e o primeiro relato sobre a atividade antifúngica do óleo essencial de P. pseudocaryophyllus. Os resultados obtidos confirmaram o potencial de óleos essenciais ricos em eugenol para uso como agentes antimicrobianos na agricultura e na preparação de produtos alimentícios e farmacêuticos.

    Resumo em Inglês:

    The present study describes the chemical composition and antimicrobial activity of essential oils obtained by hydrodistillation from the leaves of Pimenta pseudocaryophyllus (1.0% w/w) and Tynanthus micranthus (1.1% w/w). GC and GC/MS analysis demonstrated that eugenol was the only component in the T. micranthus essential oil (99.9%) and the major component in the P. pseudocaryophyllus essential oil (92.59%), which also presented methyleugenol, terpinen-4-ol, o-cymene and (E)-caryophyllene, among others. Both the oils presented antimicrobial activity against bacteria, yeast and filamentous fungi tested.The Bioautography test revealed that eugenol was the bioactive component in both the oils against Cladosporium herbarum. This is the first report about the T. micranthus essential oil, and the antifungal activity of P. pseudocaryophyllus. The results confirmed the potential of eugenol-rich essential oils not only as a source of flavor compounds, but also of use as antimicrobial agent in agriculture and in pharmaceutical and food products.
  • Diet and prey availability of terrestrial insectivorous birds prone to extinction in amazonian forest fragments Biological And Applied Sciences

    Mestre, Luiz Augusto Macedo; Cohn-Haft, Mario; Dias, Manoel Martins

    Resumo em Português:

    Dieta e disponibilidade de presas de aves insetívoras terrestres em fragmentos florestais amazônicos. As aves insetívoras terrestres são um dos grupos mais vulneráveis à fragmentação de florestas tropicais; no entanto algumas espécies desta guilda ainda sobrevivem em fragmentos florestais e em florestas secundárias. Se a sensibilidade destas aves à fragmentação de florestas estivesse associada à dieta, então espécies com a dieta relativamente flexível teriam maior propensão em persistir nos fragmentos florestais. Este estudo comparou sobreposição trófica, amplitude de nicho, tamanho de presas e variabilidade de dieta de dois pares de espécies de aves insetívoras terrestres, onde cada par foi composto por uma espécie que persiste nos fragmentos e outra que não: Myrmeciza ferruginea e Sclerurus rufigularis; Formicarius colma e Formicarius analis, respectivamente. A disponibilidade de presas foi também amostrada e comparada entre os fragmentos florestais e a floresta contínua. Os índices de amplitude de nicho não foram significativamente diferentes entre membros dos pares, e a variabilidade de dieta diferiu no sentido oposto aquele previsto. Embora as espécies mais vulneráveis tenham consumido presas maiores que as espécies mais resistentes, a disponibilidade de presas não diferiu significativamente entre os fragmentos e a floresta contínua. Assim, pode ser concluído que dieta não é o principal determinante na extinção destas espécies nos pequenos fragmentos florestais. A mais simples explicação proposta, de que vulnerabilidade à fragmentação é diretamente relacionada ao tamanho do território, requer testes. No entanto, a probabilidade de que estas aves precisem de territórios maiores por que predam invertebrados maiores é consistente com observações não publicadas feitas nas áreas de estudo.

    Resumo em Inglês:

    This study compared niche breath, prey size, and diet variability in two pairs of sympatric species of terrestrial insectivorous birds, each pair containing one species that can persist in small forest fragments and one that does not. The pairs were Myrmeciza ferruginea and Sclerurus rufigularis; and Formicarius colma and F. analis, respectively. The prey availability in forest fragments was also sampled and compared to the availability in continuous forests. Niche breath indices did not differ between pair members, but diet variability differed in the opposite direction from that hypothesized. Although the two bird species most vulnerable to fragmentation fed on larger prey than less vulnerable species, prey availability, including that based on prey size did not differ among fragmented versus continuous forest sites. Thus, diet per se appeared not to be an important cause of extinction-proneness in these species. The simplest explanation proposed, that vulnerability to fragmentation was directly related to territory size, requires testing. However, it was consistent with observations that the bird species feeding on larger prey also need larger territories.
  • Elaboration of sausage using minced fish of Nile tilapia filleting waste Biological And Applied Sciences

    Oliveira Filho, Paulo Roberto Campagnoli de; Maria Netto, Flavia; Ramos, Kazumi Kawazaki; Trindade, Marco Antônio; Viegas, Elisabete Maria Macedo

    Resumo em Português:

    O objetivo deste estudo foi avaliar a inclusão de carne mecanicamente separada (CMS) (0, 20, 40, 60, 80 e 100%), obtido de resíduos de filetagem de tilápias do Nilo, em salsichas e determinar suas propriedades físico-químicas, nutricionais e sensoriais. As salsichas apresentaram diminuição de proteína e aumento de lipídeos com a inclusão de CMS. A qualidade nutricional dos produtos foi alta, com digestibilidade acima de 85%. Os parâmetros de textura e cor instrumental amarela (b*) diminuíram com inclusão crescente de CMS. A avaliação sensorial da cor mostrou que o nível máximo de inclusão de CMS não foi bem aceito pelos provadores. As salsichas com melhor aceitação do atributo sabor foram aquelas com 60% de CMS. Os resultados demonstraram a boa qualidade nutricional das salsichas utilizando CMS de resíduos de filetagem de tilápias do Nilo e de acordo com avaliação sensorial, a porcentagem máxima de inclusão é de 60%.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the inclusion of minced fish (MF) (0, 20, 40, 60, 80 and 100%), obtained from Nile tilapia filleting waste, in sausage and determine their physicochemical, nutritional and sensory properties. The sausages showed a decrease in protein and increase in fat content with increasing inclusion of MF. The nutritional quality of the products was high, with digestibility over 85%. The parameters of texture instrumental and yellow color (b*) decreased with the increasing inclusion of MF. The sensory evaluation of the color showed that the maximum level of inclusion of MF was not well accepted by the panelists. The sausage with the best acceptance for the flavor attribute was those with 60% of MF. The results showed good nutritional quality of sausages utilizing MF of Nile tilapia filleting waste and according to the sensory evaluation, the maximum level of inclusion should not exceed 60%.
  • Environmental and subtidal fish assemblage relationships in two different brazilian coastal estuaries Biological And Applied Sciences

    Vendel, Ana Lúcia; Bouchereau, Jean-Luc; Chaves, Paulo de Tarso

    Resumo em Português:

    Estrutura e organização das assembléias de peixes de águas rasas (<1,5 m) foram estudadas em dois ecossistemas sul-brasileiros sob influências marinhas ou continentais, uma laguna e uma baía. Dados abióticos foram obtidos para definir a hidrologia dos locais, e descritores bióticos foram avaliados para caracterizar a estrutura das assembléias. Transparência, salinidade e matéria orgânica melhor distinguem os locais. Foram capturadas 69 espécies distribuídas em três guildas ecológicas. Descritores como densidade, diversidade e equitabilidade foram diferentes em cada local. Hidrodinamismo e geomorfologia determinaram a estrutura e a organização das assembléias de peixes nestas águas rasas. Observou-se que variações nos atributos hidrológicos gerados por aportes marinhos ou continentais podem alterar mais rapidamente, e em freqüências mais regulares, as condições na lagoa do que aquelas na baía.

    Resumo em Inglês:

    The general structure and organization of the shallow water (<1.5 m) fish assemblages were studied in two southern Brazilian ecosystems, a bay and a lagoon, under different marine or continental influences. The abiotic factors were measured to define the hydrology of the sites and the biotic descriptors were evaluated to characterize the assemblage structures. Transparency, salinity and organic matter were the abiotic factors which best distinguished the sites. A total richness of 69 species was observed. Ecological guilds, density, diversity and evenness indices values were different at each site. The hydrodynamism and geomorphology determined the structure and the organization of the fish assemblages in these shallow waters. It was observed that the variations in the hydrological attributes generated by the marine or continental water movements were able to alter the conditions in the lagoon more quickly and at more regular frequencies than those in the bay.
  • External morphology of the adult of Heraclides anchisiades capys (Hübner, [1809]) (Lepidoptera - Papilionidae) II: Thorax and thoracic appendages Biological And Applied Sciences

    Leite, Luis Anderson Ribeiro; Casagrande, Mirna Martins; Mielke, Olaf Hermann Hendrik

    Resumo em Português:

    O propósito deste estudo foi evidenciar os componentes morfológicos do tórax e seus apêndices nos adultos de Heraclides anchisiades capys (Hübner, [1809]), visando um enfoque comparativo com outros Papilionoidea e Hesperioidea. A morfologia é descrita com ilustrações e fotografias em microscópio eletrônico de varredura. Dentre os caracteres morfológicos encontrados, destacam-se: patágia membranosa no protórax, anepisterno II fusionado ao processo pleural da asa II como um pequeno esclerito dorsal ao catepisterno II; 3A presente na asa anterior, alcançando a margem interna em seu terço proximal; presença de "almofada" do basalar III e sutura meral na coxa III.

    Resumo em Inglês:

    The purpose of this study was to highlight the morphological components of the thorax and its appendages of the adults of Heraclides anchisiades capys (Hübner, [1809]), seeking a comparative focus with other Papilionoidea and Hesperioidea. The morphology was studied using illustrations and scanning electronic microscope. The most relevant morphological characters were: membranous patagia on prothorax; anepisternum II fused with the pleural wing process II as a small sclerite dorsal to the katepisternum II; 3A present on the forewing, reaching the inner margin on its proximal third; presence of basalare III "pad" and meral suture on coxa III.
  • Impact of commercial fishing on Trindade Island and Martin Vaz Archipelago, Brazil: characteristics, conservation status of the species involved and prospects for preservation Biological And Applied Sciences

    Pinheiro, Hudson Tercio; Martins, Agnaldo Silva; Gasparini, João Luiz

    Resumo em Português:

    Reportamos atividades de pesca comerciais no complexo insular mais afastado da costa brasileira: Ilha da Trindade e Arquipélago Martin Vaz. As atividades foram estudadas através de embarques e entrevistas com os mestres e pescadores das embarcações durante uma expedição cientifica realizada entre fevereiro e abril de 2007. Quatro modalidades de atividades de pesca são realizadas na região, capturando ao menos sete espécies que possuem algum risco de extinção. O estabelecimento de normas específicas de restrição para atividades que pescam sobre os recifes das ilhas é uma alternativa para a conservação das espécies ameaçadas. O monitoramento das embarcações pode ocorrer via satélite através do programa nacional de rastreamento de embarcações pesqueiras (PREPS).

    Resumo em Inglês:

    Visual records, radio interviews and onboard observations of the fishing activities during a 58 days scientific expedition to Trindade Island and the Martin Vaz Archipelago were obtained from February to April 2007. The regular activities of four different fisheries were observed: pelagic longline, bottom line, trolling and handline. These fisheries caused mortality of at least seven species with some level threat, according to the International Union for Conservation of Nature list. The establishment of specific restriction norms for hook-and-line activities around the oceanic islands was seen as an alternative for the conservation of the ichthyofauna of the region. Satellite monitoring to track the fishery vessels could be established through the national program as another legal mean to diminish fishing the impact.
  • Morphological and anatomical features of the flowers and fruits during the development of Chamissoa altissima (Jacq.) Kunth (Amaranthaceae) Biological And Applied Sciences

    Oyama, Sayuri de Oliveira; Souza, Luiz Antonio de; Muneratto, Júnior Cesar; Albiero, Adriana Lenita Meyer

    Resumo em Português:

    Chamissoa altissima (Jacq.) Kunth ocorre em remanescentes florestais de Maringá, Paraná, Brasil e se destaca por seus frutos zoocóricos envolvidos por sépalas vermelhas. As flores e frutos em diferentes fases de desenvolvimento são descritos estruturalmente. O material botânico foi fixado em FAA 50, emblocado em historresina e secionado conforme técnicas usuais. As flores apresentam sépalas com betalaína e mesofilo homogêneo; nectário receptacular; anteras com epiderme, endotécio, uma camada média e tapete uninucleado; e ovário monocarpelar com mesofilo homogêneo. O fruto é uma cápsula circuncisa, apresenta o mesmo número de camadas celulares que o ovário, e possui esclerênquima subendocárpico. A semente é bitegumentada, exotestal e perispérmica.

    Resumo em Inglês:

    The morphology and structure of the flowers and fruits of Chamissoa altissima (Jacq.) Kunth during the development were analyzed. The plant material was fixed in FAA 50, embedded in historesin and sectioned according to standard techniques. The flowers presented tepals with betalain and homogeneous mesophyll; receptacular nectary; anthers with epidermis, endothecium, one middle layer, and uninucleate tapetum; and monocarpelar ovary with homogeneous mesophyll. The fruit was a circumscissile capsule, presented the same number of cellular layers that the ovary, and possessed subendocarpic sclerenchyma. The seed was bitegmic, exotestal and perispermic.
  • Modeling for Taxol® Separation in a simulated moving bed Engineering, Technology And Techniques

    Cremasco, Marco Aurelio; Starqui, Axel Nicolas

    Resumo em Português:

    O Taxol® , conhecido também como Paclitaxel, é uma droga poderosa utilizada no tratamento de câncer. Quanto à sua obtenção, o Taxol® pode ser recuperado a partir de um meio líquido cultivado, oriundo da cultura de células vegetais. Entretanto, o Taxol® existe em mistura com um número alto de taxanas estruturalmente semelhantes a ele, o que leva a dificuldade em recuperá-lo. Uma das estratégias tecnológicas mais recentes para este tipo de situação é o emprego de sistemas cromatográficos contínuos conhecidos como Leito Móvel Simulado (LMS). O LMS caracteriza-se por provocar o aparente escoamento contínuo em contracorrente entre a fase líquida e o leito sólido, aumentando a força motriz necessária para transferência de massa e, consequentemente, a eficiência do processo. Dessa maneira, o objetivo deste trabalho é o de apresentar um modelo matemático e a sua solução visando à separação de Taxol® (Paclitaxel) de uma mistura de taxanas. O método matemático proposto é híbrido, em que a fase estacionária é resolvida analiticamente, enquanto a fase móvel, via resolução numérica, sendo ambas as fases interconectadas pelo teorema de Duhamel. Os resultados oriundos da solução numérica foram comparados com aqueles experimentais encontrados na Literatura, demonstrando desempenho bastante favoráveis para o modelo e métodos de solução propostos.

    Resumo em Inglês:

    This work presents an alternative numerical resolution strategy for a model to describe the dynamic of linear adsorption processes involving multicomponent mixture of taxanes with Taxol® (paclitaxel), a powerful anti-cancer agent, and non-identified impurities, in a Simulated Moving Bed (SMB) system. To solve the model, a hybrid method were used. The liquid concentration inside the particles was found analytically and was related with the liquid bed concentration using Duhamel's theorem. The results from simulation were compared with experimental ones from the literature, showing a good agreement, which demonstrated the applicability of the model and of the hybrid resolution proposed.
  • Arginine specific aminopeptidase from Lactobacillus brevis Food/feed Science And Technology

    Nandan, Arya; Gaurav, Amit; Pandey, Ashok; Nampoothiri, Kesavan Madhavan

    Resumo em Inglês:

    The proteolytic system of lactic acid bacteria contribute to the development of flavor during the ripening of cheese through the generation of short peptides and free amino acids, which directly or indirectly act as flavor precursors. Newly isolated lactic acid bacteria (LAB) as well as those procured from culture collection centers were screened for the production of various substrate specific aminopeptidases. Among all the strains screened, L. brevis (NRRL B-1836) was found to produce quantifiable amount of intracellular arginine specific aminopeptidase (EC 3.4.11.6). The productivity of arginine aminopeptidase in 5 L fermentor was 36 IU/L/h. The Luedeking and Piret model was tested for intracellular production of aminopeptidase and the data seemed to fit well, as the correlation coefficient was 0.9964 for MRS. The αAP and βAP was 0.4865 and 0.0046, respectively in MRS medium indicating that the yield was predominantly depended on growth. The culture produced lactic acid and also tolerated pH 2.0-3.0 and 0.3-0.5% bile salts, the most important probiotic features.
  • Characterization of açaí (E. oleracea) fruits and its processing residues Food/feed Science And Technology

    Pessoa, José Dalton Cruz; Arduin, Marcos; Martins, Maria Alice; Carvalho, José Edmar Urano de

    Resumo em Inglês:

    The aim of this work was to study the source of the açaí residue for its possible commercial applications by characterizing the fruit (fresh and dry mass), and performing an anatomic study of the pericarp from which were identified the origin of the anthocyanins, and fatty acids, and fibers; also the vascular system, its fibers constituents and fibrils were characterized. It was concluded that anthocyanins were located on the epiderm and external parenchyma, and that solids retained on the sieve come from the sclerenchyma, and that the fatty acids come from the storage parenchyma. The vascular tissue was formed by the fibers around 20 mm length. The length distribution of the fibrils had a mean length of 580µm.
  • Chitosanase production by Paenibacillus ehimensis and its application for chitosan hydrolysis Food/feed Science And Technology

    Pagnoncelli, Maria Giovana Binder; Araújo, Nathália Kelly de; Silva, Nayane Macêdo Portela da; Assis, Cristiane Fernandes de; Rodrigues, Sueli; Macedo, Gorete Ribeiro de

    Resumo em Português:

    A produção de quitosanases pelo Paenibacillus ehimensis foi estudada em culturas submersas e a hidrólise da quitosana foi realizada utilizando essas enzimas sem purificação. As enzimas foram obtidas após 12 horas de crescimento desta bactéria em meio de cultivo contendo 0,2% (p/v) de quitosana solúvel como fonte de carbono. A produção das enzimas foi fortemente reprimida na presença de glicose, sendo obtida após o consumo total dos açúcares disponibilizados no referido meio de cultivo. A máxima atividade quitosanolítica foi obtida após 36 horas de cultivo a 36ºC, atingindo valores de 500 U.L-1. As enzimas utilizadas no extrato bruto apresentaram melhores atividades quando submetidas a condições de pH e temperatura de 6,0 e 55ºC, respectivamente, e nessas condições permaneceram estáveis durante 6 dias. Essas enzimas sem serem submetidas aos processos de purificação foram utilizadas para hidrolisar a quitosana, obtendo os quito-oligossacarídeos entre 20 e 30 minutos de reação.

    Resumo em Inglês:

    The chitosanase production by Paenibacillus ehimensis was studied in submerged cultures and the chitosan hydrolysis was evaluated by using these enzymes without purification. The bacterium produced inducibles enzymes after 12 h of growth in a culture medium containing 0.2% (w/v) of soluble chitosan as carbon source. The enzyme production was strongly repressed by the presence of glucose. The production started as soon as the available sugars finished in the culture medium. The maximum level of chitosanase activity was 500 U.L-1 at 36°C after 36 h incubation. The crude enzyme was optimally active at pH 6.0 and 55°C and in these conditions, the enzyme presented good stability (6 days). The enzyme without purification was used to hydrolyze the chitosan which resulted chitooligosaccharides between 20 and 30 min of reaction.
  • Efficacy of modified atmosphere packaging to control Sitophilus spp. in organic maize grain Food/feed Science And Technology

    Carli, Marcelo De; Bresolin, Bruna; Noreña, Caciano Pelayo Zapata; Lorini, Irineu; Brandelli, Adriano

    Resumo em Português:

    O efeito da embalagem em atmosferas modificadas sobre os insetos Sitophilus spp. nos grãos de milho orgânico foi estudado. Os grãos de milho foram empacotados em cinco atmosferas iniciais diferentes de 20% de O2, ou 20, 40, 60, 80% de CO2 com balanço de N2. As embalagens foram armazenadas por 30 dias a 26ºC. As concentrações de CO2 e O2 foram monitoradas dentro das embalagens durante o armazenamento. As análises de teor de umidade, acidez e pH foram também realizados no primeiro e trigésimo dia. Os resultados mostraram que no quinto, décimo quinto e trigésimo dia de estocagem não foram encontrados diferenças significativas nas porcentagens de insetos mortos quando CO2 foi usado. Os resultados relativos à progênie indicaram que no quinto dia o número de insetos emergentes foi menor a 20, 60 e 80% CO2. A completa inibição dos insetos foi atingida com 30 dias de exposição em atmosferas de CO2.

    Resumo em Inglês:

    The effect of modified atmosphere packaging on the mortality of Sitophilus spp. in organic maize grain was studied. Maize grains were packed with five different atmospheres consisting of 20% O2, or 20, 40, 60, 80% CO2 with remaining N2. The packages were stored for 30 days at 26°C. CO2 and O2 concentrations were monitored inside the packages during the storage. The moisture content, titratable acidity and pH were analysed on the first and thirtieth day. At 5, 15 and 30 days of storage no significant differences were observed in the percentages of dead insects when CO2 was used. The results of progeny indicated that from the fifth day the number of emerging insects was low at 20, 60 and 80% CO2. Complete inhibition of the insects was achieved with 30 days of exposure in CO2 atmospheres.
  • Genetic divergence in sweet cassava cultivars using morphological agronomic traits and RAPD molecular markers Food/feed Science And Technology

    Rimoldi, Fabrício; Vidigal Filho, Pedro Soares; Kvitschal, Marcus Vinícius; Gonçalves-Vidigal, Maria Celeste; Prioli, Alberto José; Prioli, Sônia Maria Alves Pinto; Costa, Tiago Ribeiro da

    Resumo em Português:

    A divergência genética entre 14 cultivares de mandioca-de-mesa foi estimada mediante o uso de caracteres morfoagronômicos e de marcadores moleculares RAPD. As análises de agrupamento de Tocher e do Vizinho Mais Próximo foram efetuadas. As cultivares mais divergentes foram Pão e Guaíra, Fécula Branca e Pão, e Pão e Caipira, enquanto as mais similares foram Fécula Branca e Branca 1, Branca 3 e Branca 1, e Guaíra e Branca 1. O coeficiente de Jaccard indicou que as cultivares mais similares foram Guaíra e Quarenta Quilos, enquanto as mais dissimilares foram Branca 3 e Amarela da Rama Cinza. A análise de divergência indicou que cruzamentos promissores deveriam ser efetuados entre as cultivares Branca 3, Pão, Amarela 1, Fécula Branca e Amarela 2 pela alta divergência genética, características agronômicas e culinárias favoráveis, e resistência à doenças de parte de pelo menos um dos parentais envolvidos no cruzamento.

    Resumo em Inglês:

    In this work the genetic divergence among 14 sweet cassava cultivars was estimated by their morphological agronomic traits and RAPD molecular markers. The Tocher cluster analysis and the Nearest Neighbor Method were applied. The most dissimilar cultivars were Pão and Guaíra, Fécula Branca and Pão, and Pão and Caipira, while the most similar cultivar were the Fécula Branca and Branca 1, Branca 3 and Branca 1, and Guaíra and Branca 1. The Jaccard's coefficient showed that the most similar cultivars were Guaíra and Quarenta Quilos, while the most dissimilar were Branca 3 and Amarela da Rama Cinza. The divergence analysis indicated that promising crosses could be made between the Branca 3 cultivar and the Pão, Amarela 1, Fécula Branca and Amarela 2 cultivars for the high genetic divergence, favorable agronomic and culinary traits, and disease resistance on the part of at least one of the parents involved in the cross.
  • Recovery of phytase produced by solid-state fermentation on citrus peel Food/feed Science And Technology

    Rodríguez-Fernández, Daniel Ernesto; Rodríguez-León, José Angel; Carvalho, Júlio Cesar de; Thomaz-Soccol, Vanete; Parada, José Luis; Soccol, Carlos Ricardo

    Resumo em Português:

    A extração de fitases produzidas por fermentação em estado sólido de polpa cítrica foi estudada utilizando um processo de extração sólido-líquido em varias etapas. A adição de EDTA permite manter durante 24 horas a temperatura ambiente 90% da atividade inicial do caldo com a enzima extraída. Um planejamento fatorial 2², com 4 replicas no ponto central, foi desenvolvido para testar os valores de ph e agitação convenientes para a extração das enzimas. A interação entre ambos os fatores foi estadisticamente significativa. A atividade da enzima foi otimizada nos valores onde o pH (5.0) e a agitação (350 rpm) resultaram ser as melhores condições para extrair a enzima da matriz sólida. O ajuste do modelo matemático obtido mostra que é possível considerar a difusividade como o mecanismo que controla o processo de transferência de massa. A constante cinética que descreve este processo e a concentração de saturação foram 0.039 min-1 e 4.01 IU/mL respectivamente. A extração em varias etapas mostrou que nas duas primeiras etapas é possível recuperar 85% da fitase produzida.

    Resumo em Inglês:

    The extraction of phytase produced by solid-state fermentation of citrus peel was studied employing a multistage leaching process. It was observed that the extracts containing EDTA retained over 90% of phytase activity at room temperature after 24 h after the leaching. A fractional design 2² (with 4 replicates at the central point) was carried out for testing the pH and agitation as process independent factors. Only the interaction between the pH and agitation showed a significant influence. These factors were optimized with a central composite design. Agitation at 300 rpm and pH at 5.0 were the best conditions to extract the enzyme from solid matrix. The modeling of the process indicated that diffusivity of the enzyme in the solvent was the controlling mechanism. The corresponding kinetic constant and saturation concentration in this process were 0.89 min-1 and 4.0 IU/mL, respectively. The multistage process indicated that after two steps, it was possible to recover 85% of total enzyme produced.
  • The Effect of Mg2+, Cu2+ and Zn2+ pre-treatment on the color of yerba maté (Ilex paraguariensis) leaves Food/feed Science And Technology

    Scipioni, Griselda Patricia; Argüello, Beatriz del Valle; Schmalko, Miguel Eduardo

    Resumo em Inglês:

    The aim of this work was to study the effect of alkaline blanching followed by an immersion in salt solutions of Mg2+, Cu2+ and Zn2+ on color preservation of Yerba Maté leaves. The concentration of NaOH in the alkaline solution influenced all of the color parameters. Ion concentration and dipped time influenced only some color parameters. The color parameters of the product obtained with different treatments were different from the control sample (blanched with boiling water instead of alkaline blanching) and from the product obtained via industrial processing. The green color in the pre-treated and control samples was more intense (greater values of -a) and darker (low values of L and b). Ionic and ash content in the leaves increased with the treatments.
  • Dye decolorizing potential of a novel fungus Coriolus versicolor ML04 in the medium optimized by response surface methodology Environmental Sciences

    Venil, Chidambaram Kulandaisamy; Lakshmanaperumalsamy, Perumalsamy

    Resumo em Inglês:

    The potential of the white rot fungus, Coriolus versicolor ML04 to decolorize the widely used textile dye Blue BB was tested by employing statistical optimization. Response surface methodology (RSM) involving a central composite design (CCD) was applied to evaluate the interactive effects of four significant factors in different ranges i.e.; glucose (0.5 - 2.5 g/L), yeast extract (0.4 -1.2 g/L), dye concentration (100 - 500 ppm) and inoculum size (5 - 20 % v/v) to decolorize the Blue BB. The results demonstrated the effectiveness of the statistical experimental design and the ability of C. versicolor ML04 for maximum dye decolorization (>96%) at the optimum conditions of the significant factors.
  • EI Scale: an environmental impact assessment scale related to the construction materials used in the reinforced concrete Environmental Sciences

    Morales, Gilson; Jungles, Antonio Edésio; Klein, Sheila Elisa Scheidemantel; Guarda, Juliana

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to create EI Scal, an environmental impact assessment scal, related to construction materials used in the reinforced concrete structure production. The main reason for that was based on the need to classify the environmental impact levels through indicators to assess the damage level process. The scale allowed converting information to estimate the environmental impact caused. Indicators were defined trough the requirements and classification criteria of impact aspects considering the eco-design theory. Moreover, the scale allowed classifying the materials and processes environmental impact through four score categories which resulted in a single final impact score. It was concluded that the EI scale could be cheap, accessible, and relevant tool for environmental impact controlling and reduction, allowing the planning and material specification to minimize the construction negative effects caused in the environment.
  • Respirometry kinetics of phenol oxidation by Comamonas testosteroni Pb50 under various conditions of nutritional stress Environmental Sciences

    Paca, Jan; Kosteckova, Alena; Pacova, Leona; Prell, Ales; Halecky, Martin; Paca Jr., Jan; Stiborova, Marie; Kozliak, Evguenii; Soccol, Carlos Ricardo

    Resumo em Inglês:

    Kinetics of phenol biodegradation using suspended biomass of Comamonas testosteroni Pb50 (monoculture) was measured under conditions of nutrient abundance, limitation, and prolonged cell starvation in a fed-batch reactor, with phenol being the sole carbon and energy source. The pre-washed cells were applied for measurement of the phenol and oxygen uptake rates at varied starting phenol concentrations with the kinetic parameters calculated using the Haldane model. The results revealed that nutrient limitation significantly suppressed the maximum value of exogenous respiration rate while the endogenous respiration rate, affinity and tolerance to phenol increased. By contrast, cell starvation resulted in a drop of both the exogenous and endogenous respiration rates by an order of magnitude.
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