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Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Volume: 16, Número: 1, Publicado: 2015
  • Análise econômica da inclusão de farinha do resíduo de tucumã (Astrocaryum vulgare, Mart) na alimentação de poedeiras comerciais Agronegócio

    RUFINO, João Paulo Ferreira; CRUZ, Frank George. Guimarães; MILLER, Waldo Plácido Mateus; MELO, Ramon Duque; FEIJÓ, Julmar da Costa; CHAGAS, Ewerton Oliveira das

    Resumo em Português:

    Objetivo-se com este trabalho analisar economicamente a inclusão de níveis de farinha do resíduo de tucumã (Astrocaryum vulgare, Mart), (0; 5; 10; 15 e 20%) em rações para poedeiras comerciais leves. O experimento teve duração de 84 dias divididos em quatro períodos de 21 dias, sendo utilizadas 160 poedeiras Dekalb White com 56 semanas. A farinha resíduo de tucumã foi utilizada nas rações como fonte energética e pigmentante da gema do ovo. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com cinco tratamentos e quatro repetições de oito aves cada e os dados foram analisados utilizando regressão polinomial. O consumo acumulado de ração apresentou diferenças significativas (P<0,05) sendo o nível de 6,27% o que apresentou maior consumo acumulado e o nível de 4,67% o ponto ótimo econômico para o consumo, havendo uma redução de até R$ 31,26 no custo de produção das rações considerando o nível de maior inclusão e o nível sem inclusão. O custo alimentar apresentou diferenças significativas (P<0,05), onde foi observado decréscimo no mesmo a partir da inclusão de farinha do resíduo de tucumã. Não foram encontradas diferenças significativas (P>0,05) para as demais variáveis. A farinha do resíduo de tucumã pode ser utilizada como ingrediente alternativo nas rações de poedeiras comerciais leves tendo o nível de inclusão de 5% apresentado maior rentabilidade. Até 20% de inclusão o custo das rações foi menor e o valor agregado bruto maior.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study were analyzed economically the inclusion of different levels of flour residue of tucumã (Astrocaryum vulgare, Mart) (0, 5, 10, 15 and 20%) in diets for laying hens. The experiment lasted 84 days divided into four periods of 21 days, where were used 160 birds Dekalb White with 56 weeks of age. The residue tucumã flour was used in diets as an energy source and colored egg yolk. The experimental design was completely randomized with five treatments and four replicates of eight birds each, and data were analyzed using polynomial regression. The cumulative feed intake showed significant differences (P<0.05) with the level of 6.27% had the highest cumulative consumption in level of 4.67% and the economic optimum point for consumption, with a reduction of up to R$ 31.268 in the production cost of rations considering the level of inclusion and higher level without inclusion. The feed cost of the feed showed significant differences (P<0.05) decrease in cost checking as increased the level of inclusion as 5%. No were found significant differences (P>0.05) for the other variables. The residue flour of tucumã can be used as an alternative ingredient in diets for laying hens with the inclusion level of 5% showed higher profitability. Up to 20%, the cost of feed was lower and higher profits.
  • Características agronômicas, estruturais e bromatológicas do capim Piatã em lotação intermitente com período de descanso variável em função da altura do pasto Forragicultura E Pastagens

    DIM, Valdinéia Patricia; ALEXANDRINO, Emerson; SANTOS, Antonio Clementino dos; MENDES, Ronaldo da Silva; SILVA, Darlene Pereira da

    Resumo em Português:

    Objetivo-se avaliar a influência das diferentes alturas de pastejo sobre as características agronômicas, estruturais e bromatológicas da Brachiaria brizantha cv. Piatã manejada sob lotação intermitente. Avaliou-se três alturas do dossel forrageiro (30, 45 e 60 cm) ao longo de duas estações de crescimento (Meio e Final da estação). Adotou-se o delineamento em blocos ao acaso, com parcelas subdivididas, onde as parcelas foram alocadas as alturas e nas subparcelas as estações de crescimento. Os valores de altura atenderam o protocolo experimental apresentando médias de 35,2; 43,5 e 59,4, respectivamente para 30, 45 e 60cm de altura. O período de descanso foi variável no decorrer das alturas e proporcionou diferentes ciclos de pastejo, com PD médio de 34, 39 e 54 dias, respectivamente, para as alturas estudadas. A maior produtividade de MST obtida por ciclo foi na altura de 60cm, com média de 4612,51 kg ha-1 e, 3566 kg ha-1 para altura de 30 cm. No entanto nas alturas de 30 e 45 cm foram obtidos três ciclos de pastejo e somente dois para a altura de 60 cm, totalizando com isso, 12,4, 10,7 e 9,2 t MS ha-1 no período. Na relação folha/colmo não houve diferença nas alturas estudadas. O número de perfilho não sofreu alteração com as diferentes alturas, sendo observada a superioridade do número de perfilhos no meio da estação de crescimento. O aumento na altura do pasto não proporcionou alteração no teor de PB e na digestibilidade e aumento nos teores de FDA, apenas foi alterado FDN na altura de 60 cm.

    Resumo em Inglês:

    Objective was to evaluate the influence of different grazing height on agronomic, structural and qualitative characteristics of Brachiaria brizantha cv. Piata managed under rotational stocking. We evaluated three sward heights (30, 45 and 60 cm) over two growing seasons (Middle and Final Season). We adopted the randomized complete block design with split plot, where the plots were allocated heights and subplots the growing seasons. Height values met the experimental protocol, showing averages of 35.2; 43.5 and 59.4, respectively 30, 45 and 60 cm. The rest period was variable during the heights and providing different grazing cycles, with an average DP of 34, 39 and 54 days, respectively, to the heights studied . The highest yield obtained by MST cycle was at the height of 60 cm, with an average of 4612.51 kg ha-1and 3566 kg ha-1 to 30 cm height. However the heights of 30 and 45 cm three cycles of grazing and only two to the height of 60 cm were obtained, totaling about it, 12.4, 10.7 and 9.2 t DM ha-1 in the period.In leaf/stem ratio, no differences in heights studied. The number of tillers did not change with different heights, the superiority in the number of tillers was observed in the middle of the growing season. The increase in sward height provided no change in CP content and digestibility and increased levels of ADF, NDF was changed only at the height of 60 cm.
  • Atributos químicos no solo e produção de Cynodon dactylon cv. Tierra Verde sob doses de biofertilizante orgânico Forragicultura E Pastagens

    SOARES FILHO, Cecilio Viega; HEINRICHS, Reges; PERRI, Silvia Helena Venturoli; CORREIA, Amanda de Castro

    Resumo em Português:

    A concentração de nutrientes na planta está relacionada ao solo, a adubação, o clima, a época, a cultivar e as práticas culturais. Com o objetivo de avaliar os atributos químicos do solo, a produção de massa seca da parte aérea e raízes, os teores de nutrientes na planta e a composição química do capim Tierra Verde submetido a doses de biofertilizante orgânico como fonte de nitrogênio, realizou-se um experimento em casa de vegetação da Faculdade de Medicina Veterinária, UNESP, Campus de Araçatuba-SP, de janeiro a setembro de 2010. Os tratamentos foram dispostos em delineamento inteiramente casualizado, adubados com seis doses de biofertilizante orgânico (0; 33; 66; 132; 264; 528 m3ha-1) e com cinco repetições durante três cortes. Utilizou-se o modelo de parcelas subdivididas no tempo, sendo as doses de biofertilizante consideradas como tratamentos principais e os cortes como sub-parcelas. Foi obtida uma resposta linear na produção de massa seca da parte aérea e raízes até a dose de 528 m3 ha-1 de biofertilizante orgânico. O biofertilizante orgânico influenciou nos atributos químicos do solo e nos teores da matéria orgânica, enxofre, boro e manganês, e nos teores foliares de fósforo, potássio e cobre. A composição bromatológica não foi alterada pela influência das doses de biofertilizante orgânico aplicado ao solo.

    Resumo em Inglês:

    The concentration of nutrients in plant is related to the soil, fertilization, climate, season, cultivar and cultural practices. Aiming to evaluate the soil chemical properties, the dry matter production of shoots and roots, nutrient content in the plant and the chemical composition of the grass Tierra Verde subjected to levels of organic biofertilizer as nitrogen source, an experiment was conducted in a greenhouse at the Faculty of Veterinary Medicine , UNESP, Araçatuba-SP, January-September 2010. Treatments were arranged in a completely randomized design with six fertilized biofertilizer doses (0, 33, 66, 132, 264, 528 m3 ha-1) and five repetitions for three cuts. We used the model split plot, with doses of biofertilizer considered as main treatments and cuts as sub-plots. We obtained a linear response in the production of dry mass of shoots and roots to the dose of 528 m3 ha-1 of organic biofertilizer. Nitrogen fertilization influenced the soil chemical properties and levels of organic matter, sulfur, boron and manganese, and in foliar levels of phosphorus, potassium and copper. The chemical composition was not altered by the influence of organic biofertilizer doses applied to the soil.
  • Desempenho de bovinos da raça Gir em pastagem de Brachiaria brizantha submetidos a diferentes manejos Forragicultura E Pastagens

    Fernandes, Leonardo de Oliveira; REIS, Ricardo de Andrade; PAES, José Mauro Valente; TEIXEIRA, Rafael Monteiro Araújo; QUEIROZ, Domingos Sávio; PASCHOAL, Juliana Jorge; PASCHOAL, Juliana Jorge

    Resumo em Português:

    O objetivo com este trabalho foi avaliar o efeito da suplementação protéico-energética e diferentes ofertas de forragem (OF) durante o período das águas, sobre o ganho de peso de bovinos da raça Gir manejados em sistema de lotação rotacionada em Brachiaria brizantha cv. Marandu. Avaliou-se a disponibilidade e a composição química do capim Brachiaria brizantha cv. Marandu. Foram utilizados 24 bovinos da raça Gir com peso médio de 223kg, distribuídos em um delineamento em blocos ao acaso, em parcela subdividida, alocando os tratamentos nas parcelas e os períodos nas subparcelas, com quatro tratamentos e seis repetições. Os tratamentos foram: novilhos sem suplementação (SS) mantidos em pastos com 4,0% do peso corporal (PC) de OF (SS + 4,0% OF); tourinhos suplementados (SO) com concentrado em 0,5% do peso corporal (PC) e 4% do PC de OF (SO + 4,0%OF); tourinhos suplementados com concentrado em 0,5% do PC e 3,5% do PC de OF (SO + 3,5% OF) e tourinhos suplementados com concentrado em 0,5% do PC e 4,5% do PC de OF (SO + 4,5%OF). Foi verificado, durante o período das águas, aumento (P < 0,05) no ganho de peso dos novilhos suplementados (0,848, 0,813 e 0,905kg/dia, respectivamente nos tratamentos SO + 4%OF; SO + 3,5%OF e SO + 4,5%OF) comparado aos novilhos que não receberam suplementação (0,567kg/dia). Os animais do tratamento SO + 4,5%OF apresentaram maior ganho comparados aos do SO + 4%OF e SO + 3,5%OF. Não houve efeito dos tratamentos sobre a composição química da forragem (P>0,05).

    Resumo em Inglês:

    This research aimed to evaluate the effect of protein and energy supplementation and different herbage allowances (OF) during the rainy season, on the weight gain of Gir young bulls grazing Brachiaria brizantha maintained in a rotational grazing system. Evaluated forage allowance and chemical composition of Brachiaria brizantha pasture. We used 24 Gir young bulls with an average weight of 223kg, distributed in a randomized block design in a split plot scheme, treatments was distributed in plots, and periods in subplots, with six replications. Treatments were not supplemented (SS) young bull grazing in pasture with 4.0% of forage allowance (SS + 4% FA); supplementation with 0.5% body weight (SO) and 4.0% of FA (SO + 4.0 % FA); supplementation with 0.5% body weight and 3.5% FA (SO + 3.5% FA) and supplementation with 0.5% body weight and 4.5% FA (SO + 4.5% FA). During the rainy season, the young bulls weight gain increased (P <0.05) in response to supplementation (0.848, 0.813 and 0.905kg/ day), respectively in the animals of the S0 + 4% OF; SO + 3.5 and SO OF% OF + 4.5, compared to those not supplemented (0.567kg/day). Animals of the SO+ 4.5% OF showed higher gain compared to the SO + 4.0% OF and SO + 3.5% OF. Pasture management strategies and supplementation did not affect the forage chemical composition (P>0.05).
  • Perdas de amônia por volatilização em capim-Tanzânia adubada com ureia Forragicultura E Pastagens

    SOARES FILHO, Cecílio Viega; CECATO, Ulysses; RIBEIRO, Ossival Lolato; ROMA, Cláudio Fabrício da Cruz; BELONI, Tatiane

    Resumo em Português:

    As perdas gasosas são os principais fatores de ineficiência do uso de fertilizantes nitrogenados nas pastagens. Com o objetivo de estimar a perda N-NH3 por volatilização foi realizado um experimento com capim Tanzânia adubada com ureia nas estações de outono, primavera e verão. Adotou-se um delineamento experimental inteiramente casualizado, com medidas repetidas no tempo com quinze repetições. Nas parcelas, as doses de N-ureia (50, 100 e 150 kg ha-1 de N-ureia) e, nas subparcelas, o período depois da adubação nitrogenada (1, 2, 3, 6, 9, 12 e 15 dias). A interação entre o nível de adubação e o período depois da aplicação de ureia foi significativa para a variável volatilização acumulada de N-NH3. A aplicação da ureia acarreta perdas percentuais mais elevadas de N nos três primeiros dias após a aplicação. A perda média acumulada de N-NH3 no período para as três estações do ano representou 28%, 20% e 16% do N aplicado nas adubações com 50, 100 e 150 kg ha-1 de N-ureia, respectivamente. A estação do ano influenciou no padrão e na quantidade das perdas, com menores valores encontrados na primavera, seguidos do verão e outono. A perda acumulada de N-NH3 por volatilização variou de 78 a 90% até o terceiro dia após aplicação do total perdido.

    Resumo em Inglês:

    Gaseous losses are the main factors affecting the efficiency of nitrogenous fertilizers in pastures. To evaluate NH3-N volatilization losses in Tanzania grass fertilized with urea in autumn, spring and summer, a completely randomized design with repeated measurements over time and fifteen replicates was used. Plots were represented by urea levels (50; 100 and 150 kg ha-1 N) and subplots by time after fertilization (1; 2; 3; 6; 9; 12 and 15 days). The interaction between fertilization leveland time after urea application was significant for the accumulated NH3-N volatilization. Urea application leads to higher percentage N losses in the first three days after application. The average cumulative NH3-N loss for the three occasions (different seasons of the year) was 28%, 20% and 16% of N applied for fertilizer doses of 50; 100 and 150 kg ha-1 of N, respectively. The season of the year influenced NH3-N loss pattern and volume, with the lowest values recorded in spring, followed by summer and autumn. The cumulative NH3-N volatilization loss varies from 78 to 90% up to the third day after application of the total N-NH3 loss.
  • Grupo genético e ordem de parto no desempenho produtivo e reprodutivo de matrizes suínas Genética E Melhoramento Animal

    ROSA, Lorena Silva da; SOUZA, Maria Inês Lenz; CORREA FILHO, Ruy Alberto Caetano; COSTA FILHO, Luiz Carlos Cesar da

    Resumo em Português:

    O objetivo com este trabalho foi avaliar o efeito de grupo genético (GGen) e de ordem de parto (OrdP) de 400 matrizes suínas sobre características produtivas e reprodutivas. Utilizou-se três GGen (GGen1, GGen2 e GGen3) e duas OrdP (OrdP1 e OrdP2). As variáveis dependentes avaliadas foram peso médio da leitegada ao nascimento (PMNasc), peso médio da leitegada ao desmame (PMDesm), tamanho da leitegada ao nascimento (TNasc), tamanho da leitegada ao desmame (TDesm), duração da lactação (DL), número de partos/fêmea/ano (P/F/A), número de leitões desmamados/fêmea/ano (D/F/A), ganho de peso diário do leitão (GPD), ganho de peso diário da leitegada (GPDLeit), intervalo desmame-cio (IDC), média de dias não produtivos (MDNP) e número de serviços por concepção (NSPC). A interação entre GGene OrdPfoi significativa para PMDesm, DL, P/F/A, GPD, IDC e MDNP. Para as demais variáveis (PMNasc, TNasc, TDesm e D/F/A) não ocorreu interação nem efeito de GGen e OrdP. Houve efeito do GGen independente da OrdP nas variáveis GPDLeit e do NSPC. O GGen 3 foi considerado superior, uma vez que este apresentou melhor desempenho em relação aos demais na maioria das características avaliadas. Não foi possível determinar a melhor OrdP, pois esta variou em função dos GGen e das variáveis dependentes.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this paper was toevaluate the effect of genetic group (GG) and parity order (PO) of 400 sows on productive and reproductive traits. Were used three GG (GG1, GG2 and GG3) and two PO (PO1 and PO2). The dependent variables evaluated were litter weight at birth (LWB), litter weight at weaning (LWW), litter size at birth (LSB), litter size at weaning (LSW), lactation length (LL), number of litters/female / year (L/F/Y), number of piglets weaned / female / year (P/W/F), daily weight gain of each piglet (DWG), average daily gain of piglets (ADGP), weaning to estrus interval (WEI), average non-productive days (ANP) and number of services per conception (NSPC). The interaction between GG and PO was significant for LWW, LL, L/F/Y, DWG, WEI e ANP. For the other variables (LWB, LSB, LSW and P/W/F) no interaction or effect of GG and PO was observed. There was effect of GG independent of PO in the variables except ADGP and NSPC. The GG 3 was considered superior, since it showed better performance in relation to others in most of characteristics evaluated. It was not possible to determine the best PO, because this varied according to GG and the dependents variables.
  • Caracterização de rebanhos leiteiros da raça Girolando através da tipificação de marcadores moleculares para kappa-caseína Genética E Melhoramento Animal

    BARBOSA, Severino Benone Paes; REZENDE, Fábio Monteiro de; FREITAS, Soraya Farias de Andrade; GOMES FILHO, Manoel Adrião; SILVA, Catarina Xavier da; SANTORO, Kleber Régis; SILVA, Regina Cely Benício da

    Resumo em Português:

    Objetivou-se caracterizar o genótipo da kappa-caseína em 144 vacas Girolando, do Estado de Pernambuco, utilizando a técnica de PCR-RFLP. Foram coletadas amostras de sangue total desses animais dos seguintes grupos genéticos: 30 ½ holando-gir, 38 ¾ holando-gir e 76 ⅝ holando-gir. Desse material foi extraído o DNA. Através do DNA foi determinada uma região que foi amplificada e seu produto sofreu ação da enzima de restrição HindIII para observar os possíveis polimorfismos. Foram encontrados os seguintes genótipos com respectivas frequências: AA (0,59); AB (0,25) BB (0,06); AC (0,05); BC (0,02) e CC (0,02). As frequências alélicas observadas para os genes A, B e C foram 0,74; 0,20 e 0,06, respectivamente. Há de se registrar a detecção do gene C na população, raramente descrito em outros trabalhos. A presença do genótipo BB na população de vacas holando-gir aponta para implantação de programas de seleção genética visando aumento na frequência do genótipo em questão, o que possibilitará ganhos significativos na cadeia do leite, particularmente, para produtores e indústrias de processamento.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to characterize the genotype of kappa-casein in 144 Gir cows, the State of Pernambuco, using PCR-RFLP. 30 ½ Holstein-gir-gir 38 ¾ Holstein and Holstein-turned 76 ⅝: Whole blood samples of the animals of the following genotypes were collected. This material was extracted DNA. Through a region of DNA was amplified and its product has the action of restriction enzyme HindIII possible to observe the polymorphism was determined. The following genotypes with respective frequencies were found: AA (0.59); AB (0.25) BB (0.06); CA (0.05); BC (0.02) and CC (0.02). The allele frequencies observed for genes A, B and C were 0.74; 0.20 and 0.06, respectively. Important to note the detection of the C gene in the population, rarely described in other papers. The presence of the BB genotype in the population of Holstein cows-turned points for deployment of genetic selection for increased frequency of the genotype in question, which will enable significant gains in the milk chain, particularly for producers and processing industries programs.
  • Simulação de condições de uso de quaternário de amônio frente amostras de Salmonella Hadar isoladas de carcaças de frango Medicina Veterinária Preventiva

    CAMILOTTI, Elisar; ROCHA, Silvio Luis da Silveira; TEJKOWSKI, Thiago Moreira; MORAES, Hamilton Luiz de Souza; SALLE, Carlos Tadeu Pippi; AVANCINI, César Augusto Marchionatti

    Resumo em Português:

    Para impedir a dispersão de microrganismos patogênicos ao longo da cadeia avícola medidas de biosseguridade são adotadas, sendo a desinfecção procedimento obrigatório e o composto químico cloreto de benzalcônio (quaternário de amônio) largamente usado para essa finalidade. Devido ao fato de que parte das criações brasileiras localizam-se em regiões com grande amplitude térmica, o mesmo ocorrendo entre as diferentes áreas e secções de matadouros-frigoríficos, executou-se este experimento para verificar a atividade desse desinfetante simulando condições de uso frente a 33 isolados de SalmonellaHadar. Pelo teste de suspensão observou-se a inativação bacteriana sob as variáveis concentração (100 e 200 ppm), temperatura (20 ± 2 ºC e 8 ± 2 ºC), carga de matéria orgânica (1 e 3 %) e tempos de contato (5, 10 e 20 minutos). Como resultados, a 20 ± 2 ºC todos os isolados foram inativados nas duas concentrações e cargas orgânicas após 5 minutos de contato. Sob temperatura de 8 ± 2 ºC o desinfetante teve sua atividade comprometida, tendo isolados bacterianos sobrevivido sob todas as variáveis de confronto (33,3% frente 100 ppm e 6,1% frente 200 ppm). Quanto menor a concentração do desinfetante e maior carga orgânica, maior o número de isolados viáveis. Conclui-se que, nas condições do experimento, o cloreto de benzalcônio foi capaz de inativar todos os isolados do sorovar deSalmonella confrontados, podendo ser empregado nos procedimentos de desinfecção. No entanto, a baixa temperatura ambiente é fator de limitação na indicação de seu uso.

    Resumo em Inglês:

    Biosafety measures are adopted in order to avoid the spreading of pathogenic microorganisms along the poultry chain, with disinfection being a mandatory procedure and the chemical compound benzalkonium chloride (quaternary ammonium) widely used for this purpose. Due to the fact that part of the farming in Brazil is located in areas with a great thermal amplitude, which is also the case among the different areas and sections of slaughterhouses, we performed an experiment to verify the activity of this disinfectant, simulating conditions of use with 33 Salmonella Hadar isolates. Using the test suspension, the inactivation of the bacteria was monitored under different concentrations (100 and 200 ppm), temperatures (20 ± 2 ºC and 8 ± 2 ºC), organic matter loading (1 and 3 %) and contact times (5, 10 and 20 minutes). As a result, all isolates in the two concentrations and organic loading were inactivated at 20 ± 2 ºC after a contact time of 5 minutes. At a temperature of 8 ± 2 ºC, the disinfectant’s activity was affected, with bacterial isolates surviving under all adverse variables (33,3% in front of 100 ppm and 6,1% in front of 200 ppm). Under the conditions of the experiment, our conclusion is that benzalkonium chloride was able to inactivate all isolates of the Salmonella serovars found and, therefore, it can be used in disinfection procedures. However, a low room temperature is a factor that limits indicating its use.
  • Níveis de sódio na ração de codornas japonesas em postura Nutrição Animal

    LIMA, Heder José D’Avila; BARRETO, Sergio Luiz de Toledo; PAULA, Eriane de; DUTRA, Daniel Rodrigues; COSTA, Sanely Lourenço da; ABJAUDE, Walason da Silva

    Resumo em Português:

    O experimento foi realizado para estimar a exigência nutricional de sódio (Na) para codornas japonesas em postura. Foram utilizadas 245 codornas japonesas, com 187 dias de idade, peso de 189,4 + 6,1 g e taxa de produção de ovos de 91,05 + 5,5 %. As aves foram distribuídas em delineamento experimental inteiramente casualizado, constituído por cinco rações e sete repetições. Foram formuladas cinco rações experimentais à base de milho e farelo de soja, com cinco níveis de Na (0,10; 0,15; 0,20; 0,25 e 0,30%). Foram analisados: consumo de ração, produção de ovos por ave ao dia, por ave alojada, de ovos comercializáveis, de ovos viáveis por ave ao dia, peso do ovo, massa de ovos, conversão alimentar por massa de ovos e por dúzia de ovos, componentes dos ovos (gema (g e %), albúmen (g e %) e casca (g e %), variação de peso corporal, viabilidade das aves e gravidade específica. Não foi verificado efeito (P>0,05) para nenhum dos parâmetros estudados. Sintomas de deficiência de sódio como inapetência, redução da taxa de crescimento, produção e apetite depravado não foram observados, demonstrando que o menor nível de sódio utilizado, 0,10%, não foi prejudicial às aves. A suplementação de 0,10% de sódio na ração, correspondente ao consumo diário de 26,1 mg de Na por ave foi suficiente para proporcionar satisfatório desempenho produtivo e qualidade dos ovos de codornas japonesas.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was conducted to estimate the nutritional requirement of sodium (Na) for laying Japanese quails. Were used 245 Japanese quails, with 187 days old, weight of 189.4 + 6.1 g and egg production rate of 91.05 + 5.5%. Birds were distributed in a completely randomized design, consisting of five diets and seven replicates. Five experimental diets were formulated based on corn and soybean meal, with five levels of Na (0.10, 0.15, 0.20, 0.25 and 0.30%). Were examined: feed intake, egg production per bird day, egg production per hen housed, commercial eggs, viable eggs per bird day, egg weight, egg mass, feed conversion by egg mass and per dozen eggs, components eggs (yolk, albumen and shell), body weight variation, viability of birds and specific gravity. There were no differences (P>0.05) for all parameters studied. Symptoms of deficiency as inappetence, reduction in the growth rate and depraved appetite were not observed in this study, demonstrating that the lower level of Na used, 0.10%, was not adverse to birds. Supplementation of 0.10% Na in diet of the birds, corresponding to a daily intake of 26.1 mg / bird was enough to provide good performance and egg quality of Japanese quails.
  • Níveis reduzidos de proteína na ração sobre desempenho, características de carcaça e qualidade de carne de frangos de corte Label Rouge Nutrição Animal

    FERREIRA, Cátia Borges; PINHEIRO, Sandra Regina Freitas; VIEIRA, Dayane Josiane; ALMEIDA, Júlio Cesar Silva; PIRES, Aldrin Vieira; CASTRO, Mariana Resende de

    Resumo em Português:

    Objetivou-se neste trabalho avaliar a redução dos níveis proteína bruta (PB) sem alteração na relação dos aminoácidos essenciais para frangos de corte Label Rouge. Dois experimentos foram conduzidos nos períodos de crescimento (43 a 56 dias) e final (57 a 70 dias). Após terem sido criados em galpão comercial, de 1 a 42 dias, tendo acesso à piquetes com gramíneas tipo tifton 85 a partir do 21˚ dia, um total de 630 frangos machos da linhagem Colonial Label Rouge, foram alojados em 30 boxes (21 frangos/box), constituídos de área de abrigo e piquetes. Um delineamento inteiramente casualizado, com cinco tratamentos e seis repetições foi utilizado. Os níveis de PB testados foram: 17,5; 17,0; 16,5; 16,0 e 15,5% e 17,0; 16,5; 16,0; 15,5 e 15,0% para os períodos de crescimento e final, respectivamente. O desempenho, rendimento de carcaça e cortes e qualidade da carne foram avaliados. Nenhum efeito dos níveis de PB sobre o desempenho dos frangos foi verificado nos dois períodos. Um baixo rendimento de carcaça quente e fria e alto valor de b* foi observado com os níveis de 16,26; 16,25 e 15,81%, respectivamente. O alto valor de b* pode ser resultado da alta concentração de glúten de milho na ração. Enquanto a relação ideal entre aminoácidos e lisina for atendida, é possível reduzir os níveis de PB das rações de frangos de corte tipo caipira para 15,5 e 15,0% nos períodos de crescimento e final, respectivamente, sem levar ao baixo desempenho e rendimento de carcaça e cortes.

    Resumo em Inglês:

    Hence, the objective of this work was to evaluate decreasing levels of crude protein (CP), without altering theratio of essential amino acids, in free-range broiler chickens. Two experiments were conducted, which evaluated broiler chickens during the growing (43 to 56 days, Experiment 1) and finishing (57 to 70 days, Experiment 2) periods. A total of 630 males chickens of the Colonial lineage were housed in 30 boxes (21 chickens/box), with shelter area and paddocks. A completely randomized design composed of five treatments and six repetitions was used. The levels of CP tested were: 17.5, 17.0, 16.5, 16.0 and 15.5%, and 17.0, 16.5, 16.0, 15.5 and 15.0% for growing and finishing periods, respectively. The performance traits, carcass and cutsyield, and meat quality were evaluated. No effect of CP levels on the performance traits was found in broilers evaluated in two periods. Lower hot and cold carcass yield, and higher b* values in chickens were observed at the levels of CP of 16.26, 16.25 and 15.81%, respectively. However, the higher b* values may be a result of the higher corn gluten concentration in the diet. When the ideal ratio between amino acids and lysine is met, it is possible to reduce the levels of dietary CPin free-range broiler chickens down to 15.5 and 15.0% in the growing and finishing periods, respectively, without leading to a decreased performance, and carcass and cutsyield.
  • Parâmetros sanguíneo e ósseo de bovinos alimentados com dietas contendo diferentes fosfatos e relações fósforo: flúor Nutrição Animal

    TEIXEIRA, Alexandre de Oliveira; LEONEL, Fernando de Paula; KNOOP, Rainer; MOREIRA, Leonardo Marmo; RIBEIRO, Everton Teixeira; OLIVEIRA, Will Pereira de; CARVALHO, Juliana do Carmo; FERREIRA, Vanusa Patrícia de Araújo; ZERVOUDAKIS, Joanis Tilemahos

    Resumo em Português:

    Quarenta e nove novilhos machos foram distribuídos em delineamento casualizado, sendo que inicialmente foram efetuadas sete repetições por tratamento e, ao final do experimento, foram abatidos quatro animais por tratamento. Os tratamentos foram; CONT: Dieta controle; FBC120: Fosfato Bicálcico 120:1 de relação P: F; MBC60: Fosfato monobicálcico 60:1 de relação P:F; FBC30: Fosfato Bicálcico 30:1 de relação P:F; SFT30: Super Fosfato Triplo 30:1 de relação P:F; FBC10: Fosfato Bicálcico 10:1 de relação P:F; CAR10: Concentrado de Rocha 10:1 de relação P:F. A fosfatase alcalina (FA) dos animais aos 650 dias de confinamento, os quais consumiram dieta CAR10, foi maior dos que a FA naqueles que consumiram SFT30 e FBC10 e FBC120. A FA dos animais que consumiram CAR10 foi maior, aos 866 dias, do que àquela observada nos tratamentos com SFT30 e FBC120. O teor de cinza foi maior na dieta FBC10 e as dietas CAR10 e FBC120 representaram o menor valor. O teor de flúor no osso foi maior nos animais da dieta FBC10 em relação àqueles das dietas CAR10, sendo que as dietas FBC120 e MBC60 obtiveram menores teores. A área dos canais de Havers e a relação Havers/área do Osteon foram maiores na dieta FBC30, sendo que o respectivo menor valor foi FBC10. A presença de dentes mosqueados foi superior nos animais tratados com FBC10 e CAR10. Concluiu-se que o alto teor de flúor na dieta aumenta a deposição de flúor nos ossos, o que afeta negativamente nos parâmetros histológicos de dentes e ossos de bovinos de corte.

    Resumo em Inglês:

    Forty-nine male calves were allotted in a randomized design, being that initially were performed seven replicates per treatment. At the end of the experiment were slaughtered four animals per treatment. The treatments were designed as following: CONT: control diet; DC120: Dicalcium Phosphate 120:1 ratio P: F; MDCP60: Monodicalcium Phosphate 60:1 ratio P: F; DC30: Dicalcium Phosphate 30:1 ratio P: F; TSP30: Triple Superphosphate 30:1 ratio P: F; DC10: Dicalcium Phosphate 10:1 ratio P: F; PRC10: phosphate rock concentrate of 10:1 of relation P: F. Alkaline phosphatase (ALP) of animals who consumed PRC10 diet was greater than the ALP of animals that consumed TSP30, DC10 and DC120. This result was obtained with animals with 650 days of confinement. The ALP of the animals that consumed PRC10 was greater at 866 days than in the animals consuming TSP30 and DC120 diets. The ash content was greater in the DC10 diet and the diets CAR10 and DC120 achieved the lowest value. The fluorine content in bone was higher in diet DC10, while the diets DC120, PRC10 and MDCP60 obtained the lower values. The area of Haversian canals and the relation Havers/Osteon area were higher in the diet DC30 and the lowest value was encountered in DC10. The mottled teeth were more intensely observed in the treatments DC10 and PRC10. It was concluded that high fluorine content in the diet increases the deposition of fluorine in bones, which negatively affects in the histological parameters of teeth and bones of beef cattle.
  • Desempenho de frangos caipiras alimentados com farelo integral de mandioca Nutrição Animal

    HOLANDA, Marco Aurélio Carneiro de; HOLANDA, Mônica Calixto Ribeiro de; VIGODERES, Ricardo Brauer; DUTRA JUNIOR, Wilson Moreira; ALBINO, Luiz Fernando Teixeira

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o desempenho produtivo e características de carcaça de frangos caipiras alimentados com dietas contendo farelo integral de mandioca em níveis crescentes de inclusão de 12, 24, 36 e 48%. Foram utilizados 360 pintos, machos da linhagem Label Rouge, com oito dias de idade, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado com cinco tratamentos e seis repetições, contendo 12 aves por parcela. As aves foram alimentadas com dietas isoproteicas e isocalóricas dos oito aos 84 dias. Os parâmetros avaliados foram consumo de ração, ganho de peso, conversão alimentar. Foram abatidas duas aves por parcela com desvio padrão de ± 5% do peso médio da parcela para avaliação do rendimento de carcaça e de cortes comerciais, asa, peito, coxa, sobrecoxa, dorso, gordura abdominal e vísceras comestíveis (fígado, coração e moela). Os dados foram submetidos a analises de variância e regressão ao nível de 5% de probabilidade com uso do programa computacional SAS (2001). Conclui-se que houve aumento linear no ganho de peso das aves e no consumo de ração com o aumento dos níveis de inclusão do farelo integral de mandioca, podendo ser utilizado em até 48% na ração sem prejuízo do desempenho zootécnico.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to evaluate the performance and carcass characteristics of rednecks chickens fed diets containing the cassava root meal in increasing levels of inclusion of 12, 24, 36 and 48%. 360 chicks male, lineage Label Rouge were used, with eight days old, in a completely randomized design with five treatments and six replications of 12 birds each. The birds were fed isocaloric and isonitrogenous from eight to 84 days. Was evaluated feed intake, weight gain and feed conversion. Were killed two birds per cage with 5% ± standard deviation of the mean weight of the cage for evaluation of carcass yield and retail cuts, wings, breast, drumstick, thigh, back, abdominal fat and edible offal (liver, heart and gizzard). Data were subjected to analysis of variance and regression at 5 % probability using the computer program SAS (2001). Concluded that there was a linear increase in weight gain of birds and feed intake with increasing levels of inclusion of the cassava root meal, can be used up to 48% in the diet without prejudice to animal performance.
  • Bagaço de cana-de-açúcar como volumoso exclusivo em dietas para ovinos Nutrição Animal

    SILVA, Aghata Elins Moreira da; LIRA, Amanda Tenório de; FERREIRA, Marcelo de Andrade; BARROS, Leonardo José Assis de; MELO, Tobias Tobit de Barros; SIQUEIRA, Thamires Damascena Quirino; SOARES, Luciana Felizardo Pereira; COSTA, Cleber Tiago Ferreira

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o efeito de diferentes proporções de concentrado e bagaço de cana-de-açúcar como volumoso exclusivo em dietas para ovinos. Os consumos de matéria seca, matéria orgânica, proteína bruta, carboidratos não fibrosos e nutrientes digestíveis totais expressos em kg/dia, aumentaram linearmente com o aumento da proporção de concentrado na dieta. O mesmo comportamento foi observado para a digestibilidade da matéria seca. O que ocorreu de forma contrária para a digestibilidade da fibra em detergente neutro, que diminuiu com os maiores níveis de concentrado. Com o aumento das proporções de concentrado nas dietas experimentais, foi observado efeito quadrático no tempo despendido com ruminação, alimentação e ócio, e nas concentrações de ácido acético, propiônico e butírico no rúmen. Maiores proporções de concentrado associado ao bagaço de cana-de-açúcar in natura podem ser utilizadas em dietas para ovinos.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to evaluate the effect of different proportions of concentrate and sugar cane bagasse as roughage exclusive for sheep. The dry matter intake, organic matter, crude protein, non-fibrous carbohydrates and total digestible nutrients in kg/day, increased linearly with increasing proportion of concentrate in the diet. The same behavior was observed for dry matter digestibility. It occurred in a manner contrary to the digestibility of neutral detergent fiber that decreased with the higher levels of concentrate. With the increase of the proportion of concentrate in the diets, quadratic effect was observed to time of rumination, feeding and idleness, and the of concentrations of acetic, propionic and butyric acid in the rumen. Higher proportions of concentrate associated with sugar cane bagasse in nature can be used in diets.
  • Produção de suínos machos em crescimento: uma meta-análise Nutrição Animal

    DEMORI, Alice Bogoni; ANDRETTA, Ines; KIPPER, Marcos; LANFERDINI, Eloiza; LEHNEN, Cheila Roberta

    Resumo em Português:

    Uma meta-análise foi desenvolvida para estudar o desempenho, características de carcaça e interações com variáveis nutricionais em suínos machos castrados, inteiros e imunocastrados. Para a base de dados, foram utilizados 27 artigos totalizando 2.917 animais. A meta-análise foi realizada através de análises gráficas, de correlação e de variância-covariância. Suínos machos inteiros apresentaram consumo de ração 9% inferior (P<0,05) aos castrados e 11% inferior (P<0,05) em relação aos imunocastrados. O ganho de peso foi maior (P<0,05) nos suínos imunocastrados em relação aos machos inteiros (9%) e castrados (12%) e apresentou correlação positiva (P<0,05) com a ingestão de proteína bruta em todas as categorias estudadas. Interceptos das equações que estimavam o consumo de lisina total em função do ganho de peso dos animais foram 15,3; 20,4 e 22,3g para suínos machos castrados, imunocastrados e inteiros, respectivamente, indicando empiricamente que animais inteiros apresentam maior exigência de lisina para mantença em relação aos animais castrados. O peso de carcaça quente e rendimento de carcaça não diferiram (P>0,05) entre as categorias sexuais estudadas. Porém, suínos machos castrados apresentaram conteúdo de carne magra 5% inferior (P<0,05) aos imunocastrados e 7% inferior (P<0,05) em relação aos inteiros. A espessura de toucinho dos suínos castrados foi 21% superior (P<0,05) em relação aos imunocastrados e 27% superior (P<0,05) aos inteiros. As respostas de desempenho diferem em suínos machos castrados, inteiros e imunocastrados. Esta meta-análise indicou que as variáveis nutricionais e exigências de mantença nas diferentes categorias sexuais dos suínos devem ser consideradas em pesquisas futuras.

    Resumo em Inglês:

    A meta-analysis was carried out in order to study performance, carcass characteristics and nutritional interactions in castrated, entire and immunocastrated males. A total of 27 studies were used in the database, totaling 2917 animals. The meta-analysis followed three sequential analyses: graphical, correlation and variance–covariance. Entire males showed feed intake 9% lower (P<0.05) than surgically castrated males and 11% lower (P<0.05) than immunocastrated pigs. Weight gain was higher (P<0.05) in immunocastrated pigs in comparison to entire (9%) and castrated (12%) males. Daily weight gain showed positive correlation (P<0.05) with crude protein intake in all sex categories. The intercepts in the equations estimating the total lysine intake depending on the weight gain were 15.3; 20.4 and 22.3g for surgically castrated, immunocastrated and entire males, respectively, indicating empirically that the entire males have higher lysine requirement for maintenance in comparison to surgically castrated pigs. Hot carcass weight and carcass yield did not differ (P>0.05) between treatments. However, castrated males showed lower lean meat content (P<0.05) in comparison to immunocastrated (5%) and entire (7%) males. The backfat thickness of surgically castrated pigs was 21% higher (P<0.05) relative to immunocastrated and 27% higher (P<0.05) in comparison to entire pigs. Performance responses differ in surgically castrated, entire and immunocastrated male pigs. The meta-analysis indicated that the nutritional variables and maintenance requirements in different sexual categories of pigs should be considered in future research studies.
  • Níveis de cálcio na manutenção da qualidade interna de ovos de codornas japonesas após armazenamento Nutrição Animal

    SOUZA, Daniele Santos de; SILVA FILHO, Carlos Alberto; PINHO, Thiers Pascoal; AZEVEDO, Verônica Mendes; OLIVEIRA, Sérgio Muniz; CALIXTO, Lígia Fátima Lima

    Resumo em Português:

    O objetivo com este estudo foi avaliar a influência de níveis crescentes de cálcio na dieta na melhoria da qualidade externa e consequente manutenção da qualidade interna de ovos de codornas em final de produção, armazenados por 14 dias em temperatura ambiente. Foram utilizadas 400 codornas japonesas com 46 a 58 semanas de idade, distribuídas em um delineamento inteiramente casualizado onde foram testados cinco níveis de cálcio: 2,95%, 3,25%, 3,55%, 3,85%, 4,15% Ca. Os parâmetros avaliados foram: espessura de casca, peso e porcentagem de casca, porcentagem de gema, porcentagem de albúmen, peso médio dos ovos e a perda de peso de ovos de codornas. Os resultados mostraram que os níveis crescentes de cálcio promoveram após o período de armazenamento (P<0,05) melhor espessura da casca, maior porcentagem de gema, menor porcentagem de albúmen e aumento no peso dos ovos sem influenciar significativamente o peso, porcentagem de casca e a perda de peso de ovos de codornas após o armazenamento em temperatura ambiente por 14 dias. Concluiu-se que a inclusão de níveis crescentes de cálcio na ração foi eficiente na manutenção da qualidade interna de ovos de codornas japonesas após o armazenamento em temperatura ambiente por 14 dias.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the influence of increasing levels of dietary calcium in improving the external quality and consequent maintenance of internal quality quail eggs at the end of production, stored for 14 days at room temperature. 400 Japanese quails with 46-58 weeks of age, distributed in a completely randomized design where they were tested five calcium levels: 2.95%, 3.25%, 3.55%, 3.85%, 4.15% Ca. The parameters evaluated were: shell thickness, weight and percentage of shell, percentage of yolk, albumen percentage, average egg weight and weight loss of quail eggs. The results showed that increasing levels of calcium promoted after the storage period (P <0.05) better skin thickness, higher percentage of yolk, albumen and a lower percentage of increase in egg weight without significantly influence the weight percentage of bark and weight loss quail eggs after storage at room temperature for 14 days. It was concluded that the increasing levels of calcium in the diet was effective in maintaining the internal egg quality of Japanese quails after room temperature storage for 14 days.
  • Cinética ruminal de passagem de partículas das silagens de capim-braquiaria, de milho, e do consórcio capim-braquiaria e milho Nutrição Animal

    BELTRÁN, Natalia Andrea Rincón; LEONEL, Fernando de Paula; VILLELA, Severino Delmar Junqueira; TAMY, Wagner Pessanha; CARVALHO, Juliana do Carmo; OLIVEIRA, Margarida Maria Nascimento Figueiredo de; MOREIRA, Leonardo Marmo; MACHADO, Henrique Valentim Nunes; ARAÚJO, Raphael Pavesi

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este trabalho avaliar a cinética da taxa de passagem ruminal de partículas das silagens oriundas dos consórcios: milho e capim-braquiária; milho, capim-braquiária e calopogônio; milho, capim-braquiária e macrotiloma; e milho, capim-braquiária e estilosantes. Foram usados quatro bovinos mestiços holandês-zebu, fistulados no rúmen. As fezes foram coletadas nos tempos zero (imediatamente após a administração da fibra complexada com cromo), 1, 2, 4, 6, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 56, 64, 72, 80, 88, 96, 120, 132, 144 e 192 horas. As estimativas dos parâmetros dos perfis de taxa de passagem foram ajustadas de acordo com procedimentos de regressão robusta. O tempo médio de retenção de partículas no raft (TMR1); o tempo médio de retenção de partículas na fase líquida ruminal (TMR2) e o tempo médio de retenção ruminal total (TMRR) foram ajustados para a cinética de passagem e estimados com o procedimento NLIN do SAS. A partir dos resultados observados, pode-se sugerir que a taxa de transferência λ possui comportamento inverso à taxa de escapeκ; os valores médios de τ, os tempos médios de retenção e os tempos médios de retenção de partículas na fase líquida ruminal (TMR2) não diferiram estatisticamente. As características cinéticas dos alimentos, após escaparem do rafte chegarem à fase líquida, foram equivalentes. Os TMRR das fibras das diferentes silagens não diferiram entre si (p<0,05). Observaram-se pequenas diferenças numéricas dos TMRR nos diferentes alimentos. As fibras das silagens em estudo tiveram taxas semelhantes de λ, k, TMR1,TMR2 e TMRR. Portanto, a cinética da taxa de passagem ruminal de partículas das silagens dos consórcios é semelhante. Assim, a tomada de decisão pelo tipo de consórcio a ser utilizado deve ser baseada em outros fatores, tais como viabilidade do manejo de culturas e custo da silagem.

    Resumo em Inglês:

    The purpose of this study was to evaluate the kinetics of ruminal passage rate of particles from the subsequent associations: corn and signal grass; corn, signal grass and Calopogônio; corn, signal grass and Macrotiloma; and corn, signal grass and Estilosantes. It was used four crossbred holstein-zebu cattle with the rumen tubed in order to determine the the kinetics of ruminal passage rate of particles. The feces were collected at the times zero (immediately after addition of fibers complexed with chromium), 1, 2, 4, 6, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 56 , 64, 72, 80, 88, 96, 120, 132, 144 and 192 hours. The profile parameters of passage rate estimative were adjusted according to robust regression procedures. The average time of particles retention in the raft (ATPR1); the average time in the rumen liquid phase (ATRLP2) and the average time of total ruminal retention (ATTRR) were adjusted for the passage kinetics and estimated with the NLIN procedure of SAS. From the observed results, may be suggested that the transference rate λ has an inverse behavior to the escape rate κ, the τ average values, the average retention time and average particles retention time in the rumen liquid phase (ATRLP2) were not statistically different. The feed characteristics after the raft escape and reach to ATRLP2, were very similar; (ATTRR), related to treatments, were not statistically different (P<0,05). There were observed small TMRR numerical differences in different foods. The corn and signal grass; corn, signal grass and calopogônio; corn, signal grass and macrotiloma, corn, signal grass and estilosantes silage fibers had similar rates ofλ, k, ATPR1, ATRLP2 and ATTRR. Therefore, the the kinetics of ruminal passage rate of particles is similar. Thus, the choice of the system should be based on other factors, such as viability of the management ease and silage cost.
  • Incidência de ruminite e abscesso hepático em bovinos jovens confinados alimentados com dietas contendo aditivos alimentares Nutrição Animal

    BARDUCCI, Robson Sfaciotti; SARTI, Luís Marcelo Nave; MILLEN, Danilo Domingues; PACHECO, Rodrigo Dias Lauritano; MARTINS, Cyntia Ludovico; ARRIGONI, Mário De Beni

    Resumo em Português:

    O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da inclusão do preparado de anticorpos policlonais (PAP) e/ou de monensina sódica (MON) na morfologia das papilas ruminais, incidência de ruminites (IR) e abscessos hepáticos (AH) em bovinos jovens confinados. Foram utilizados 72 novilhos da raça Brangus, não castrados, com peso vivo inicial de 261,04 ± 34,73 kg, em 24 baias (3 animais/baia) com 6 repetições por tratamento. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado em arranjo fatorial 2 x 2, sendo os fatores a adição ou não de MON e PAP. Após o abate foram realizadas as avaliações. No fígado tanto o percentual de AH quanto a severidade foram menores (P<0,01) nos animais que receberam PAP em relação aos que não receberam. A inclusão de MON foi apenas eficiente em reduzir (P<0,01) a severidade dos AH em relação ao tratamento sem o aditivo. Não houve efeito dos aditivos sobre o IR. O tratamento com MON resultou em maior (P=0,07) superfície de absorção/cm2 de parede de rúmen e maior (P=0,10) área papilar em relação ao tratamento sem este aditivo. Número de papilas/cm2 de parede e área média das papilas não apresentaram diferenças entre tratamentos. O uso de PAP foi eficiente na redução de AH bem como a severidade, porém não foi capaz de melhorar a forma e a estrutura das papilas ruminais, como o observado com o uso de MON.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to evaluate the effects of polyclonal antibodies preparation (PAP) and/or monensin (MON) on the morphology of the rumen papillae, incidence of ruminate (IR) and liver abscess in feedlot bullocks. Seventy-two bullocks Brangus (261.04 ± 34.73kg) were housed in 24 pens (3 bullocks/pen) with6 replications per treatment. The experimental design was completely randomized 2 x 2 factorial, the factors werethe inclusion or not of MON and PAP.After slaughter, the evaluations were performed. For the livers, both the percentage of abscesses and the severity of them were lower (P< 0.01) in animals fed diets with PAP than those fed MON. The inclusion of MON in the diet was only effective in reducing (P< 0.01) the severity of the abscesses in relation to treatment without this additive. There was no effect (P> 0.05) of additives on the IR. The treatment with MON had higher (P = 0.07) surface absorption/cm2 wall of the rumen and greater (P = 0.10) papillary area compared to treatment without this additive. Number of papillae/cm2 wall and average area of the papillae showed no difference among treatments. The use of PAP was effective in reducing HA as well as the severity the same, but was not able to improve the shape and structure of the ruminal papillae, as observed with the use of MON.
  • Identificação bioquímica de bactérias patogênicas isoladas de peixes ornamentais no estado do Amazonas Patologia E Clínicas

    CARVALHO, Eliane; BELÉM-COSTA, Andréa; PORTO, Jorge Ivan Rebelo

    Resumo em Português:

    Os peixes ornamentais da Amazônia são exportados em larga escala para os maiores centros de distribuição e venda de peixes ornamentais do mundo localizados nos EUA, Japão e Alemanha e pelo menos oito espécies destacam-se na aquariofilia. Estas espécies são coletadas no médio e alto rio Negro, no município de Barcelos, no Estado do Amazonas, que responde por cerca de 70% das exportações de peixes ornamentais do Brasil e gera lucros anuais de mais de 6 milhões de dólares. Devido ao intenso comércio de peixes ornamentais na região, importadores de peixes do Amazonas questionaram a sanidade dos animais frente a microrganismos, com destaque para bactérias e vírus causadores de enfermidades. As doenças bacterianas e virais podem ocorrer em todas as espécies de peixes mantidas sob condições de exploração, causando perdas econômicas significativas. Neste trabalho objetivou-se, verificar a ocorrência de bactérias potencialmente patogênicas em peixes ornamentais comercializados e exportados do estado do Amazonas. A caracterização bioquímica de bactérias isoladas em cinco espécies de peixes ornamentais permitiu indicar que os isolados pertencem a espécies de quatro gêneros (Staphylococcus, Nocardia, Acinetobactere Lactococcus), cujos gêneros bacterianos englobam importantes patógenos causadores de mortalidades em peixes marinhos e de água doce. Embora a biodiversidade Amazônica seja grande, poucos são os trabalhos para investigar essa complexidade, principalmente relacionados à presença de bactérias causadoras de patogenias em peixes ornamentais. Os resultados obtidos demonstram ocorrência de bactérias patogênicas ou com potencial patogênico atuando em diferentes espécies de peixes ornamentais comercializados e exportados do estado do Amazonas.

    Resumo em Inglês:

    Ornamental fish in the Amazon are largely exported to the major centers of distribution and sale of ornamental fish in the world, located in the USA, Japan and Germany and at least eight species stand out as major. These species are collected in the medium and upper Rio Negro, in the municipality of Barcelos, in the state of Amazonas, which accounts for about 70% of exports of ornamental fish from Brazil and generating annual revenues of more than 6 million dollars. Because of the intense ornamental fish trade in the region, importers of fish from the Amazon have questioned the sanity of these animals about microorganisms, especially bacteria and viruses that cause disease in these animals. Bacterial and viral diseases can occur in all species of fish maintained under conditions of exploitation causing significant economic losses. Our goal was to verify the occurrence of potentially pathogenic bacteria in ornamental fishes exported from the state of Amazonas. Biochemical characterization of bacterial isolates from five species of ornamental fish allowed the identification of genus (Staphylococcus,Nocardia, Acinetobacter andLactococcus), with important bacterial species causing mortalities in marine and freshwater fish. While Amazon has great biodiversity, there are few studies to investigate this complexity, mainly related to the presence of pathogens causing bacterial diseases on ornamental fish. The results demonstrate the occurrence of pathogenical bacteria or with pathogenic potential in different species of ornamental fish traded from the state of Amazonas.
  • Uso preventivo do toltrazuril para controle da coccidiose em cabritos de corte criados em região semiárida Patologia E Clínicas

    NUNES, Deisiane Moreira; CRUZ, Jurandir Ferreira; TEIXEIRA NETO, Milton Rezende

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este estudo avaliar a eficácia do toltrazuril no controle da coccidiose em cabritos de corte criados extensivamente em região semiárida e determinar a idade mais adequada para realização do tratamento. Quarenta cabritos foram separados por faixa etária e tratados com toltrazuril em dose única aos 14; 21; 28 e 35 dias de idade. Amostras de fezes foram coletadas semanalmente para determinação do número de oocistos por grama de fezes (Oopg) nas semanas subsequentes ao tratamento. Os animais também foram pesados semanalmente para determinação do ganho de peso médio diário (GPD). Todos os cabritos tratados não apresentaram oocistos nas fezes pelo menos por uma semana após o tratamento. O Oopg dos cabritos tratados, independentemente da idade do tratamento, foi menor do que os não tratados (P<0,05) ao longo de 10 -11 semanas pós-tratamento. O ganho de peso médio diário (GPD) foi similar em todos os tratamentos avaliados. O Oopg não foi influenciado pelo sexo, mas sim pela idade ao tratamento. Os animais tratados aos 21 dias de idade não apresentaram oocistos nas fezes por um período maior que os demais. O tratamento com toltrazuril realizado aos 21 dias de idade foi eficaz para controle da coccidiose em cabritos criados extensivamente no semiárido.

    Resumo em Inglês:

    This study aims to evaluate the effectiveness of toltrazuril in controlling coccidiosis in meat goats raised extensively in semiarid region and determine the most appropriate age for performing treatment. Forty kids were divided by age and treated with single dose of toltrazuril at 14, 21, 28 and 35 days aged. Fecal samples were collected weekly to determine the number of oocysts per gram of feces (Oopg) after treatment. The kids were weighed weekly to determine average daily gain (ADG). All treated kids showed no oocysts in the feces by at least one week after treatment. The Oopg of treated kids regardless of age at treatment was lower than the untreated (P<0.05) along 10-11 weeks post-treatment. The ADG was similar for all treatments evaluated. The Oopg was not influenced by sex but it was by age at treatment. Kids treated at 21 days aged showed no oocysts in the feces for a longer period than the other. Preventive treatment with toltrazuril performed at 21 days aged was suitable for control of coccidiosis in kids raised extensively in semiarid region.
  • Dinâmica de eliminação de oocistos de Eimeria sp. durante a gestação e fase inicial da lactação em cabras nativas criadas extensivamente em região semiárida Patologia E Clínicas

    NUNES, Deisiane Moreira; CRUZ, Jurandir Ferreira; TEIXEIRA NETO, Milton Rezende

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este estudo caracterizar a dinâmica de eliminação de oocistos deEimeria sp. em cabras sem raça definida (SRD), criadas em sistema extensivo na região semiárida, durante a gestação e fase inicial da lactação. Vinte cabras adultas, criadas extensivamente na Caatinga, foram selecionadas e monitoradas durante oito meses. Os valores de Oopg (quantidade de oocistos por grama de fezes) foram acompanhados quinzenalmente do 1º mês de gestação ao 90º dia pós-parto. O Oopg variou durante a gestação, sendo as maiores e menores contagens de 3.300 ± 709 e 1.726 ± 215, respectivamente. Após elevação na primeira quinzena, o Oopg diminuiu gradualmente até o 105º dia e voltou a subir até o final da gestação. No período pós-parto, seguindo a tendência da fase final da gestação, houve aumento progressivo na eliminação de oocistos até o 90º dia de lactação. A quantidade média de oocistos liberados durante a fase inicial da lactação foi de 3.006 ± 102,3 Oopg comparado ao período gestacional de 2.312 ± 98,03 Oopg (P<0,05). A dinâmica de eliminação de oocistos deEimeria sp. em cabras gestantes e lactantes, criadas extensivamente em região semiárida, foi caracterizada por três situações distintas: elevação brusca no início da gestação, seguida por redução gradual no período intermediário da gestação e aumento constante da eliminação de oocistos na fase final da gestação até inicial da lactação.

    Resumo em Inglês:

    The study aimed to characterize the excretion dynamic of Eimeriaoocyst during pregnancy and early lactation in native goats raised extensively in semiarid region. Twenty pregnancy does were selected and monitored during eight months. The count of oocyst per gram of feces (Oopg) was determined fortnightly from first month of pregnancy until 90o day postpartum. The Oopg varied during pregnancy and the high stand lowest values were 3,300±709 and 1,726±215 respectively. After rise in the first fortnight, the Oopg gradually decreased until the 105th day and increased again until the end of pregnancy. In the post partum period, following the trend of late pregnancy, there was a progressive increase in oocysts excretion until 90th day of lactation. The average number of oocysts excreted during early lactation was greater than during pregnancy, whose values were 3,006±102.3 vs 2,312±98.03 Oopg, respectively (P<0.05). The excretion dynamics of oocysts of Eimeria sp. during pregnancy and early lactation in native goats raised extensively in semiarid region is characterized as a sharp rise in the first fortnight, followed by gradual reduction until intermediate phase and a continuous rise in the last third of gestation and early lactation.
  • Parâmetros fisiológicos e desempenho para ovelhas Santa Inês e cordeiros ½ Dorper - Santa Inês nas estações verão e inverno Produção Animal E Ambiente

    QUEIROZ, Edicarlos Oliveira; MACEDO, Francisco de Assis Fonseca de; BARBOSA, Orlando Rus; ZANCANELA, Vittor; MORA, Natália Holtz Alves Pedroso; BALISCEI, Márcio Antonio

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar os parâmetros fisiológicos e o desempenho de ovelhas da raça Santa Inês e cordeiros ½ Dorper - Santa Inês nas estações verão e inverno. Foram utilizadas 160 ovelhas da raça Santa Inês e 189 cordeiros ½ Dorper - Santa Inês em delineamento inteiramente casualizado distribuídas em dois tratamentos, verão: 80 ovelhas e 92 cordeiros e no inverno: 80 ovelhas e 97 cordeiros. Registrou-se os parâmetros ambientais, temperatura do ar (TaoC), umidade relativa (UR%), velocidade do vento (Vv m.s-1) e temperatura do globo negro (TgoC) e parâmetros fisiológicos, temperatura retal (TRoC), frequência respiratória (FR mov.min-1) e frequência cardíaca (FC bat.min-1). A condição corporal das ovelhas foi aferida ao parto. No terço final de gestação verificou-se efeito significativo (P<0,05) para TR, FR e FC nas ovelhas, em que no verão os valores foram, respectivamente, 40,63oC, 102,58 (mov.min-1) e 128,34 (bat.min-1) com ICT 46, e no inverno foi de 38,34oC, 35,71 (mov.min-1), 77,96( bat.min-1) com ICT de 14. Os valores de TR, FR e FC ao parto e ao desmame também foram significativas entre as estações verão e inverno. Foram verificadas diferenças (P<0,05) para a TR, FR e FC dos cordeiros ao nascimento e ao desmame entre o verão e inverno. O peso ao nascer (4,51±2,86) e ao desmame (16,91±3,91) foram superiores para os cordeiros nascidos no verão. Durante o verão, ovelhas da raça Santa Inês foram superiores em escore de condição corporal, favorecendo nascimentos de cordeiros mais pesados e consequentemente peso ao desmame superior, com taxa de sobrevivência acima da encontrada no inverno.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to evaluate the physiological parameters and performance of sheep Santa Inês and Dorperlambs ½-SantaInes in summer and winter seasons. 160 Santa Inês sheep and 189 ½ Dorper lambs were used - Santa Inês completely randomized in two treatments, summer: 80 sheep and 92 lambs and winter: 80 sheep and 97 lambs.Was recorded environmental the environmental parameters of air temperature (Ta°C), relative humidity (% RH), wind speed (Vvms- 1) and black globe temperature (Tg°C) and physiological parameters of rectal temperature (Tr°C), respiratory rate (RR mov.min-1) and heart rate (HR beat.min - 1). The body condition of the ewes was measured at birth. In the final third of gestation there was a significant effect P < 0.05) for TR, FR and HR on sheep, where in summer the values were 40.63°C, 102.58 (mov.min-1) and 128,34 (beat.min-1) with 46 ICT, and winter was 38.34°C , 35.71 (mov.min-1), 77.96 (beat.min-1) with ICT of 14. The values of TR, RR and HR at birth and weaning were also significant between the summer and winter seasons. Differences were observed (P < 0.05) for TR, RR and HR of lambs at birth and weaning between summer and winter. The weight at birth (4.51 ± 2.86) and weaning (16.91 ± 3.91) were higher for those born in the summer. During the summer Santa Inês ewes were superior in body condition score, favoring births of heavier lambs and consequently higher weaning weight with higher rate of survival than those found in winter.
  • Respostas bioquímicas de ovelhas submetidas aflushing de curto prazo em região subtropical Produção Animal E Ambiente

    GRESSLER, Marcelo Alexandrino Leandro; SOUZA, Maria Inês Lenz; SOUZA, Albert Schiaveto de; FILIÚ, Wander Fernando de Oliveira; AGUENA, Sandra Maura; FRANCO, Gumercindo Loriano

    Resumo em Português:

    Influências exercidas pela nutrição sobre produção animal dão-se por variações no peso e condição corporal, afetando a homeostase, em dietas com altos níveis de energia ou proteínas, cujas modificações causam rápida e imediata alteração em vários agentes metabólicos humorais. Com objetivo de avaliar a influência de cinco diferentes dietas de curto prazo sobre ganho de peso e perfil bioquímico (colesterol total e frações HDL/LDL, triglicerídeos, glicose, ureia, creatinina, proteínas totais, albumina), 70 ovelhas mestiças Santa Inês, aleatoriamente distribuídas em cinco grupos, foram submetidas às dietas, durante sete dias (1- milho, farelo de soja, gordura protegida, silagem de milho; 2 - milho, farelo de soja, silagem de milho; 3 - gordura protegida, silagem de milho; 4 - silagem de milho; 5 - feno de Tifton). Nos dias 0 e 8 (anterior à instituição das dietas e seguinte ao término) pesou-se as ovelhas e colheu-se sangue, visando quantificação do perfil bioquímico. Os dados foram analisados com delineamento experimental de 5x2 por ANOVA de duas vias de medidas repetitivas e pós-teste de Tukey. Não se observaram variações no peso corporal entre grupos de dieta, mas evidenciaram-se diferenças no ganho de peso (g/7 dias) entre grupos (G4 = 1,82±0,23 g versus G1 = 0,21±0,43 g). Colesterol total e LDL-colesterol variaram entre grupos, tendo o G1 apresentado maiores valores. Os demais componentes bioquímicos não tiveram diferenças significativas. Ovelhas submetidas a programa de flushing de curto prazo, responderam com ganho de peso, associado a aumentos em seus níveis de colesterol total e reduções na ureia sérica.

    Resumo em Inglês:

    Nutrition influence on animal production is given by changes in weight and body condition, affecting homeostasis, with use of diets with high levels of energy or protein. Changes in the diet cause a rapid and immediate change in various metabolic humoral agents. With the objective to evaluate the influence of five different short-term diets on weight gain and biochemical profile (total cholesterol and fractions HDL/LDL, triglicerydes, glucose, urea, creatinine, total protein, albumin), 70 ewes Santa Inês crossbred, randomly distributed into five groups, were subjected to diets for seven days (1 - corn, soybean meal, protected fat, corn silage, 2 - corn, soybean meal, silage corn, 3 - protected fat, corn silage, 4 -corn silage, 5 - Tifton hay). The days 0 and 8 (before the institution of the diet and after finish) was weighed and blood was obtained from ewes in order to quantify the biochemical profile. Data were analyzed with 5x 2 experimental delineation using two-way ANOVA for repeated measures and Tukey post-test. There were no changes in body weight between diet groups, but became evident variations in weight gain (g / 7 days) between groups (G4 = 1.82 ± 0.23 g versus G1 = 0.21 ± 0.43 g). cholesterol-LDL and total cholesterol varied between groups, with the G1 presented the highest values. The other biochemical component shad no statistically significant differences. Ewes subjected to a flushing program, responded with weight gain, associated with increases in their cholesterol levels and reductions in serum urea.
  • Inclusão da farinha do mesocarpo de babaçu em rações de frangos de corte na fase de crescimento/terminação (22 a 42 dias) Produção Animal E Ambiente

    CRUZ, Lília Alves da; SIQUEIRA, Jefferson Costa de; VAZ, Roberta Gomes Marçal Vieira; RODRIGUES, Kênia Ferreira; SILVA, Mônica Calixto da; FONSECA, Flávia Luzia Rodrigues; PARENTE, Iberê Pereira; ALVES, Carla Fonseca; SILVA, Ariane de Sousa Rodrigues

    Resumo em Português:

    O trabalho foi desenvolvido com o objetivo de avaliar a viabilidade técnica e econômica da inclusão da farinha do mesocarpo do babaçu, em dietas de frangos de corte de 22 a 42 dias de idade. Foram utilizados 80 frangos de corte, machos, da linhagem Cobb 500®, distribuídos em delineamento experimental inteiramente casualizado com quatro tratamentos (0; 6; 12 e 18% de inclusão da farinha do mesocarpo de babaçu)e cinco repetições, sendo cada parcela experimental composta por 4 aves. Aos 42 dias de idade as aves e as rações experimentais foram pesadas para obtenção do desempenho (consumo de ração, ganho peso e conversão alimentar). O ganho de peso e oconsumo de ração foram afetados pelos tratamentos (P<0,05), não havendo efeito para conversão alimentar, rendimento de carcaça e cortes nobres (P>0,05).Foram observadas diferenças (P<0,05) no sangue para os níveis de albumina, onde a inclusão de 12% demonstrou menores níveis.O menor custo com alimentação por kg de GP foi obtido com a ração com 6% de inclusão da FMB, o que resultou na maior margem bruta. Concluiu-se que a farinha do mesocarpo do babaçu é técnica e economicamente viável em até 6% em rações para frangos de corte de 22 a 42 dias de idade.

    Resumo em Inglês:

    The work was to evaluate the technical and economic feasibility of including the inclusion of the babassumesocarp flour in diets for broilers from 22 to 42 days old. 80 broilers, male Cobb 500® line were distributed in a completely randomized design with four treatments (0, 6, 12 and 18 % inclusion flour babassumesocarp) and five replicates and each plot were used consisting of 4 birds. At 42 days of age the birds and the experimental diets were weighed for obtaining performance (feed intake, weight gain and feed conversion). Weight gain and feed intake were affected by treatments (P < 0.05), with no effect on feed conversion, carcass yield and prime cuts (P > 0.05). Differences (P< 0.05) on blood levels of albumin, where the addition of 12% showed lower levels were observed. The lowest feed cost per kg GP was obtained in the diet with 6 % inclusion of FMB, which resulted in higher gross margin. It was concluded that the flour from babassumesocarp is technically and economically feasible in up to 6 % in diets for broilers from 22 to 42 days old.
  • Glicerina bruta para bovinos de corte em pastejo no período das águas: viabilidade produtiva e econômica Produção Animal E Ambiente

    SOCREPPA, Leandro Munhoz; MORAES, Eduardo Henrique Bevitori Kling de; MORAES, Kamila Andreatta Kling de; OLIVEIRA, André Soares de; DROSGHIC, Laura Caroline Almeida Branco; BOTINI, Leonardo Antônio; STINGUEL, Helio

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o efeito da substituição do milho pela glicerina bruta (GB) sobre o desempenho e a viabilidade econômica em bovinos de corte mantidos a pasto no período das águas. Foram utilizados 30 animais com peso corporal médio inicial de 238,6±21,24kg distribuídos em delineamento inteiramente casualizado entre os tratamentos: suplementação mineral e suplementação concentrada (1,0kg/animal, 30% PB) com 0; 33; 66 e 100% de GB em substituição ao milho. O fornecimento de suplementos proteico-energéticos proporcionou maior ganho médio diário (GMD) e peso corporal (PC) final em relação aos que receberam suplementação mineral. O incremento no GMD foi em média de 0,200 kg por dia. Não houve efeito dos níveis de substituição do milho sobre o GMD cujos ganhos foram de 0,817; 1,042; 1,064 e 1,005, respectivamente, para os níveis 0, 33, 66 e 100%. O fornecimento de 1,0kg de suplementos proteico-energéticos contendo 30% de proteína bruta melhorou o desempenho de bovinos de corte a pasto no período das águas, reduzindo o tempo de ocupação da pastagem quando comparado com animais que recebem apenas suplementação mineral. Pode-se substituir 100% do milho pela GB sem que haja queda no desempenho dos animais sendo que a substituição de até 66% do milho pela GB mostrou-se economicamente viável.

    Resumo em Inglês:

    The effect of replacing corn by crude glycerin (GB) on the performance and economic viability of beef cattle at pasture in the rainy season was evaluated. A total of 30 animals with average body weight (BW) of 238.6 ± 21.24 kg in a completely randomized design between treatments: mineral supplement and concentrate supplementation (1.0 kg/animal, 30% CP) with 0, 33, 66 and 100% of GB replacing corn. The supply of protein-energy supplements increased average daily gain (ADG) and final BW than those who received only mineral supplements. The increase in ADG was 0.200 kg/day. No effect of the levels replacement of corn on ADG that provided gains of 0.817, 1.042, 1.064 and 1.005, respectively, for 0, 33, 66 and 100%. The supply of 1.0 kg of protein-energy supplements containing 30% CP improves the performance of the pasture beef cattle during the wet, reducing the pasture occupation time compared to animals receiving only mineral supplementation. The crude glycerin can replace 100% of the corn in supplements offered in the proportion of 0.45% of BW without decrease animal performance. When the price of crude glycerin represent 54% of the price of corn to replace up to 66% of the corn showed to be economically viable.
  • Fontes proteicas alternativas na nutrição e metabolismo de jundiás: farelos de linhaça "in natura" e demucilada Recursos Pesqueiros/ Aqüicultura

    GOULART, Fernanda Rodrigues; SPERONI, Caroline Sefrin; LOVATTO, Naglezi de Menezes; LOUREIRO, Bruno Biach; BENDER, Ana Betine; PRETTO, Alexandra; RADÜNZ NETO, João; SILVA, Leila Picolli da

    Resumo em Português:

    Este estudo avaliou o crescimento e efeitos metabólicos da substituição parcial da fonte proteica de origem animal pelos farelos de linhaça in natura (FL) e demucilada (FLD) na dieta de juvenis de jundiá (Rhamdia quelen). Após a demucilagem, os níveis de proteína bruta aumentaram e houve redução da fibra solúvel do farelo de linhaça. Durante sete semanas, 240 juvenis de jundiá foram criados em sistema de recirculação de água e alimentados até a saciedade aparente com as seguintes dietas: dieta controle (farinha de carne e ossos e concentrado proteico de soja como as principais fontes proteicas); 17%FL (17% da proteína bruta do farelo de linhaça em substituição da farinha de carne e ossos); 17% FLD (17% da proteína bruta do farelo de linhaça demucilada em substituição da farinha de carne e ossos); 35%FLD (35% da proteína bruta do farelo de linhaça demucilada em substituição da farinha de carne e ossos). Ao final do experimento, peso e comprimento total e padrão não diferiram entre os tratamentos, porém menores valores de conversão alimentar foram encontrados no grupo controle. Em relação às repostas metabólicas, os animais alimentados com 35%FLD apresentaram maiores níveis de glicose e colesterol no plasma, porém triglicerídeos, albumina, proteínas totais e os parâmetros bioquímicos do fígado (glicogênio, glicose, lactato, proteína, aminoácidos, amônia) não foram alterados entre os tratamentos. Os resultados demonstraram que tanto o farelo de linhaça in natura como o demucilado podem ser utilizados na dieta de jundiás sem comprometer os parâmetros metabólicos e de peso final.

    Resumo em Inglês:

    This study evaluated the growth response and metabolic effects of partial replacement of animal protein source with in natura (LM) or demucilaged (DLM) linseed meal in the diet of jundiá (Rhamdia quelen) juveniles. After demucilagen increased crude protein content and reduced soluble fiber of linseed meal. During seven weeks, 240 jundiá juveniles were reared in water recirculation system and fed to apparent satiation with the following diets: control diet (meat and bones meal and soybean protein concentrate as the main protein sources); 17% LM (17% crude protein of linseed meal replacing meat and bones meal); 17% DLM (17% crude protein of demucilaged linseed meal replacing meat and bones meal) or 35% DLM (35% crude protein of demucilaged linseed meal replacing meat and bones meal). At the end of the experiment, weight, total and standard length of the animals did not differ between treatments, but lower values of feed conversion were found in the control group. As for metabolic response, animals fed with 35% DLM diet showed higher level of glucose and cholesterol in plasma, but triglycerides, albumin, total protein and liver biochemistry (glycogen, glucose, lactate, protein, amino acids, ammonia) were not changed between treatments. The results demonstrated that in natura and demucilaged linseed meal can be used in the diet of jundiá without compromising metabolic parameters and final weight.
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