SciELO - Scientific Electronic Library Online

SciELO - Scientific Electronic Library Online

Article References

TEIXEIRA, Rosângela et al. Efeito do ensacamento dos frutos no controle de pragas e doenças e na qualidade e maturação de maçãs 'Fuji Suprema'. Bragantia [online]. 2011, vol.70, n.3, pp. 688-695. ISSN 0006-8705.  http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87052011000300027.

    ABBOT, J.A. Quality measurement of fruits and vegetables. Postharvest Biology and Technology, v.15, p.207-225, 1999. [ Links ]

    AMARANTE, C.V.T..; BANKS, H.N.; MAX, S. Effect of preharvest bagging on fruit quality and postharvest physiology of pears (Pyrus communis). Journal of Crop and Horticultural Science, v.30, p.99-107, 2002. [ Links ]

    AMARANTE, C.V.T.; CHAVES, D.V.; ERNANI, P.R. Análise multivariada de atributos nutricionais associados ao "bitter pit" em maçãs 'Gala'. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.41, p.841-846, 2006. [ Links ]

    BENTLEY, W.J.; VIVEIROS, M. Brown-bagging 'Grany Smith' apples on trees stops codling moth damage. California Agriculture, v.46, p.30-32, 1992. [ Links ]

    BONETI, J.I.S.; KATSURAYAMA, Y.; BLEICHER, J. Doenças da macieira. In: A cultura da macieira. Florianópolis: Epagri. 2002. p.527-555. [ Links ]

    COELHO, L.R.; LEONEL, S.; CROCOMO, B.W. Avaliação de diferentes materiais no ensacamento de pêssegos. Revista Brasileira de Fruticultura, v.30, p.822-826, 2008a. [ Links ]

    COELHO, L.R.; LEONEL, S.; CROCOMO, B.W. Controle de pragas no pessegueiro através do ensacamento de frutos. Ciência e Agrotecnologia. v.32, p.1743-1747, 2008b. [ Links ]

    FAORO, I.D. Técnica e custo para o ensacamento de frutos de pêra japonesa. Revista Brasileira de Fruticultura, v.25, p.339-340, 2003. [ Links ]

    HOFMAN, J.P.; DARYL, C.; JOYCE. I.G.; MEBURG. G.F. Bagging of mango (Mangifera indica cv. 'Keitt') fruit influences fruit quality and mineral composition. Postharvest Biology and Technology, v.12, p.83-91, 1997. [ Links ]

    HUANG, C.; HU, B.; TENG, Y.; SU, J.; SHU, Q.; CHENG, Z.; ZENG, L. Effects of fruit bagging on coloring and related physiology and qualities of red Chinese sand pears during fruit maturation. Scientia Horticulturae, v.121, p.149-158, 2009. [ Links ]

    JIA, J.H.; ARAKI, A.; AKAMOTO, G. Influence of fruit bagging on aroma volatiles and skin coloration of 'Hakuho' peach (Prunus persica Batsch). Postharvest Biology and Technology, v.35, p.61-68, 2004. [ Links ]

    JU, Z. Fruit bagging, a useful method for studying anthocyanin synthesis and gene expression in apples. Scientia Horticulturae, v.77, p.155- 164, 1998. [ Links ]

    KRETZSCHMAR, A.A.; MARODIM, B.A.G.; DUARTE, V.; SANHUEZA, V.M.R.; QUERRA, S.D. Efeito de fitorreguladores sobre a incidência de podridão carpelar em maçãs "Fuji". Revista Brasileira de Fruticultura, v. 29, p.414-419, 2007. [ Links ]

    MARTINS, M.C.; AMORIN, L.; LOURENÇO, S.A.; GUTIERREZ, A.S.S.; WATANABE, H.S. Incidência de danos pós-colheita em goiabas no mercado atacadista de São Paulo e sua relação com a prática de ensacamento dos frutos. Revista Brasileira de Fruticultura, v.29, p.245-248, 2007. [ Links ]

    PEREIRA, T.C.M.; BANDEIRA, N.; JÚNIOR, A.C.R.; NIETSCHE, S.; JÚNIOR, O.X.M.; ALVARENGA, D.C.; SANTOS, M.T.; OLIVEIRA, R.J. Efeito do ensacamento na qualidade dos frutos e na incidência da broca-dos-frutos da atemoieira e da pinheira. Bragantia, v.68, p.389-396, 2009. [ Links ]

    SANTOS, P.J.; WAMSER, F.A. Efeito do ensacamento de frutos sobre danos causados por fatores bióticos e abióticos em pomar orgânico de macieira. Revista Brasileira Fruticultura, v.28, p.168-171, 2006. [ Links ]

    SANTOS, P.J.; WAMSER, F.A.; DENARDI, F. Qualidade de frutos ensacados em diferentes genótipos de macieira. Ciência Rural, v.37, p.1614-1620, 2007. [ Links ]

    SAS, INSTITUTE. Getting started with the SAS learning edition. Cary: SAS, 2002, 200p. [ Links ]

    SAURE, M.C. External control of anthocyanin formation in apple. Scientia Horticulturae. v. 42, p.181-218,1990. [ Links ]

    SIGNES, A.J.; Burló, F.; Martínez-Sánchez, F.; Carbonell-Barrachina, A.A. Effects of preharvest bagging on quality of black table grapes. World Journal of Agricultural Sciences, v.3, p.32-38, 2007. [ Links ]

    SON, I. C.; LEE, C. H. The effects of bags with different light transmittance on the berry cracking of grape 'Kyoho'. Horticulture, Environment and Biotechnology, v.49, p.98–103, 2008. [ Links ]

    STREIF, J. Jod‑Starke‑Test zur Beurteilung der Fruchtreife bei Äpfeln. Obst und Garten, v.8, p.382‑384, 1984. [ Links ]

    YANG, H.W.; ZHU, C.X.; BU, H.J.; HU, B.G.; WANG, C.H.; HUANG, C.X. Effect of bagging on fruit development and quality in cross- winter of-season longan. Scientia Horticulturae, v.120, p.194-200, 2009. [ Links ]

    WANG, S.M.; GAO, H.J.; ZHANG, X.B. Effects of bagging on pigment, sugar and acid development in 'Red Fuji' apple fruits. Acta Horticulturae, v.29, p.263–265, 2002. [ Links ]

    WANG, L.; XU, K.; BEI, F.; GAO, F.S. Effects of bagging on the microenvironment, yield and quality of over-wintering tomato. Chinese Journal of Applied Ecology, v.18, p.837–842, 2007. [ Links ]

    WITNEY, G.W.; KUSHAD, M.M.; BARDEN, J.A. Induction of bitter pit in apple. Science Horticulturae, v.47, p.173-176, 1991. [ Links ]