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Estudos sobre a alimentação mineral do cafeeiro XXVII. Efeito da adubação N, P e K no teor de macro e micro nutrientes do fruto e na qualidade da bebida do café

Studies on mineral nutrition of coffee tree. XXVII. Effect of N, P, K and fertilization on macro and micro nutrients content in the bean and in the quality of the coffee beverage

Resumos

O efeito da adubação N, P e K na composição mineral do grão (macro nutrientes, B e Zn) e na qualidade da bebida (prova de xícara) foi estudado. Utilizou-se um ensaio de adubação NPK, 3x3x3 plantado em 1955 em Ribeirão Preto, S. P. As amostras foram colhidas a dedo, despolpadas e degomadas no mesmo dia. Verificou-se que somente a adubação nitrogenada aumentou significativamente o teor de N no grão. Altos niveis de K na adubação diminuíram o teor de B e de Zn no grão. O teor de N no grão foi correlacionado negativamente com a qualidade da bebida. A adubação potássica quando excessiva prejudicou a qualidade da bebida mas de uma maneira não consistente. O aumento da produção causado pela adubação nitrogenada e potássica compensam economicamente o pequeno prejuízo causado na qualidade da bebida, que não chega a ser de 0,5 grau na escala utilizada.


In this third year of work, research was carried out concerning the effect of N, P and K fertilization on the mineral composition of the coffee bean and in the quality of the beverage. The material employed was obtained form a NPK,2³ and NPK,3³ factorial experiment from two different regions. In Piracicaba, Coffea arábica L. var. "Bourbon Vermelho" was the plant source, and "Mundo Novo" in Ribeirão Preto. The main findings are as follows: a) N content in the bean was raised by the application of N in the soil in both regions. The use of K increased the level of K in the bean in Piracicaba but not in Ribeirão Preto. The level of total P was not affecte by P fertilization in both regions. b) The higher doses of KC1 decreased the B and Zn content in the bean. c) Fruits collected in treatments where N and K were used gave significant lower quality beverage in Piracicaba and in Ribeirão Preto. d) It was found a negative and significant correlation (at 1% level) between N content in the bean and the quality of the beverage, for both varieties and regions. For K the correlation was not significant in both regions. It was speculated that probably the chlorine of KC1 may be the factor which affect the quality of the beverage. e) The great increase in production (yield) where N and K were applied compensats economically the small decrease in the quality of the beverage of the pulped coffee.


Estudos sobre a alimentação mineral do cafeeiro XXVII. Efeito da adubação N, P e K no teor de macro e micro nutrientes do fruto e na qualidade da bebida do café* * Trabalho realizado com auxílio do Convênio IBC/GERCA/ESALQ e CNPq. Agradecimentos são devidos ao Sr. Luiz de Pascoli pela colaboração na colheita e preparo das amostras.

Studies on mineral nutrition of coffee tree. XXVII. Effect of N, P, K and fertilization on macro and micro nutrients content in the bean and in the quality of the coffee beverage

H. V. AmorimI; A. A. TeixeiraII; R. S. MoraesIII; A. J. ReisIV; F. Pimentel GomesIII; E. MalavoltaI

IDepartamento de Química da E. S. A. "Luiz de Queiroz" da USP, Piracicaba, S. P

IIInstituto Brasileiro do Café, Setor de Classificação, São Paulo

IIIDepartamento de Matemática e Estatística da ES ALQ, USP, Piracicaba, S. P

IVSecretaria da Agricultura, Fazenda Experimental de Ribeirão Preto, S. P

RESUMO

O efeito da adubação N, P e K na composição mineral do grão (macro nutrientes, B e Zn) e na qualidade da bebida (prova de xícara) foi estudado. Utilizou-se um ensaio de adubação NPK, 3x3x3 plantado em 1955 em Ribeirão Preto, S. P. As amostras foram colhidas a dedo, despolpadas e degomadas no mesmo dia.

Verificou-se que somente a adubação nitrogenada aumentou significativamente o teor de N no grão. Altos niveis de K na adubação diminuíram o teor de B e de Zn no grão.

O teor de N no grão foi correlacionado negativamente com a qualidade da bebida. A adubação potássica quando excessiva prejudicou a qualidade da bebida mas de uma maneira não consistente.

O aumento da produção causado pela adubação nitrogenada e potássica compensam economicamente o pequeno prejuízo causado na qualidade da bebida, que não chega a ser de 0,5 grau na escala utilizada.

SUMMARY

In this third year of work, research was carried out concerning the effect of N, P and K fertilization on the mineral composition of the coffee bean and in the quality of the beverage.

The material employed was obtained form a NPK,23 and NPK,33 factorial experiment from two different regions. In Piracicaba, Coffea arábica L. var. "Bourbon Vermelho" was the plant source, and "Mundo Novo" in Ribeirão Preto.

The main findings are as follows:

a) N content in the bean was raised by the application of N in the soil in both regions. The use of K increased the level of K in the bean in Piracicaba but not in Ribeirão Preto. The level of total P was not affecte by P fertilization in both regions.

b) The higher doses of KC1 decreased the B and Zn content in the bean.

c) Fruits collected in treatments where N and K were used gave significant lower quality beverage in Piracicaba and in Ribeirão Preto.

d) It was found a negative and significant correlation (at 1% level) between N content in the bean and the quality of the beverage, for both varieties and regions. For K the correlation was not significant in both regions. It was speculated that probably the chlorine of KC1 may be the factor which affect the quality of the beverage.

e) The great increase in production (yield) where N and K were applied compensats economically the small decrease in the quality of the beverage of the pulped coffee.

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LITERATURA CITADA

Entregue para publicação em 21/12/1973.

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  • *
    Trabalho realizado com auxílio do Convênio IBC/GERCA/ESALQ e CNPq. Agradecimentos são devidos ao Sr. Luiz de Pascoli pela colaboração na colheita e preparo das amostras.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      29 Maio 2012
    • Data do Fascículo
      1973

    Histórico

    • Recebido
      21 Dez 1973
    Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Av.Páduas Dias, 11, C.P 9 / Piracicaba - São Paulo, Brasil, tel. (019)3429-4486, (019)3429-4401 - Piracicaba - SP - Brazil
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