Sort publications by
Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Volume: 30, Published: 1973
  • Estudos sobre a correção da acidez do solo causada pelo Al+3 trocável. I. Efeitos sobre o pH, Al+3 e H+ trocáveis em solos das séries Sertãozinho e Monte Olimpo e das unidades 2 e 18

    Servin, Geraldo Moreno; Mello, Francisco de A. F. de; Moraes, Roberto S.

    Abstract in Portuguese:

    Ê descrito um ensaio de incubação com a finalidade de estudar os efeitos da adição de CaCO3 sobre o pH e Al³+ e H+ trocáveis de 4 terras, servindo-se do método do Al³+ trocàvel para a determinação das doses de CaCO3. De um modo geral, se encontrou uma forte elevação nos índices pH das terras e redução nos teores de Al³+ e de H+ trocáveis das mesmas, à medida em que se aumentavam as quantidades de CaCO3 empregadas. A dose 1 de CaCO3, que correspondia à quantidade de cálcio estequiometricamente igual à de Al³+ trocável presente em cada terra, foi suficiente para elevar o pH de todas elas ao redor de 5,7. O teor de Al³+ trocável, contudo, em uma delas permaneceu acima do nível considerado não tóxico às plantas.

    Abstract in English:

    This paper deals with a work carried out in order to study the effect of the neutralization of the soil acidity caused by exchangeable Al³+. Portions of 1.000g of soils were well mixed with increasing amounts of CaCO3, put in vases and incubated for 45 days. The moist soils were kept at 40-50% for their field capacities. The following soils were tested: Sertãozinho and Monte Olimpo series from the county of Piracicaba and 2 and 18 unities from Rio das Pedras county. The treatments were as follows: Treatment Amounts of Ca applied as CaCO3. Control CaCO3 omitted 1 Stoichiometrically amounts related to the exchangeable Al³+ in 1.000g soil 2 Twice as applied in treatment 1 3 Three times the amount applied in the treatment 1. 4 Four times the amount applied in the treatment 1. After the incubation period the soils were dried at the air and ground. Further, the pH and exchangeable Al³+ and H+ were measured. The following conclusions can be drawn: a) The pH of the soils incresead when the amounts of CaC0(3) were incresead. b) In the soil of Monte Olimpo serie, the amount of CaCO3 applied in the treatment 1 was not sufficient to reduce the exchangeable A1+³ to a level non toxic to the plants.
  • Effects of gibberellins on morphology and productivity of bean (Phaseolus vulgaris L. cv. 'Carioca')

    Castro, Paulo R. C.; Bergebíann, Eliana C

    Abstract in Portuguese:

    Verificou-se os efeitos de giberelinas, quando aplicadas sob a forma de pulverização das plântulas, na morfologia, florescimento e produtividade do feijoeiro cultivar 'Carioca'; em condições de casa de vegetação. Estudou-se as concentrações de 0, 50, 500 e 1000 ppm do regulador de crescimento; sendo que os tratamentos com 500 e 50 ppm do produto revelaram-se mais efetivos. As aplicações de giberelinas promoveram aumentos significativos no comprimento da haste principal e dos meritalos. Verificou-se um ligeiro incremento no número de meritalos e no número de folhas nas plantas tratadas com o regulador de crescimento. Os tratamentos com giberelinas promoveram maior florescimento; não observou-se porém, diferenças significativas entre a produtividade das plantas tratadas, com relação ao controle.

    Abstract in English:

    Seedlings of (Phaseolus vulgaris L. cv 'Carioca') were treated, 7 days after germination, with gibberellins in the concentrations of 50, 500 and 1000 ppm and the check treatment, to verify the affect of the gibberellins on the morphology and productivity of the bean plant. The experiment was made under greenhouse conditions during year of 1972. The most effective treatment with the gibberellins were obtained with the concentrations of 500 and 50 ppm and excepting with the concentration of 500 ppm in which one a negative result was related with the length of leaves. There was an affective increase of elongation in the stem of the plants treated with the gibberellins. Significant differences related to the length of the internodes occurred during the first thirty-one days of growth and no significant differences were obtained after that period in the plants with gibberellins. It was also verified in all treated plants there was a little increase in the number of internodes and in the number of leaves. According with the number of flowers it was noted there was a tendency to increase the number of them at the concentrations of 500 and 50 ppm of gibberellins, however the production of the beans was not significant.
  • Soil thin section: impregnating method

    Mendes, A. C. Teixeira; Falci, S. C.; Demattê, J. L. I.

    Abstract in Portuguese:

    O presente trabalho apresenta um método desenvolvido para a impregnação de amostras de solo indeformadas, com a posterior finalidade da confecção de secções delgadas. A impregnação é efetuada sob vácuo e em um dessecador adaptado para receber a mistura impregnante. Esta, é constituída pela resina poliéster Polylite T 213 diluída em monômero de estireno e catalisada com peróxido de metil-etil-cetona. A confecção das secções delgadas não apresentou problemas que pudessem ser atribuídos a falhas na impregnação, tais como desintegração da amostra, dissolução da mesma em água, trincas, etc. Lâminas de solos e argilas foram obtidas com resultados amplamente satisfatórios.

    Abstract in English:

    A method is described for impregnation undisturbed soil and clay materials with a clear and transparent plastic which polimerizes and hardens at room temperature. The impregnation is carried out under vacuum in a desiccator adapted to receive the impregnating solution (poliester resin Polylite T 213 and monomeric styrene, with methyl-ethyl-ketone peroxide as catalist). Thin sections of soil and clay materials were obtained with satisfactory results. The effectiveness of the impregnation was ascertained by the absence of sample desintegration, dissolution in water and cracking.
  • Identification of cutans in profiles of "latossol roxo" and "terra roxa estruturada"

    Falci, S. C.; Mendes, A. C. Teixeira

    Abstract in Portuguese:

    O presente trabalho teve por finalidade o estudo de cutans em dois perfis de solos pertencentes ao grande grupo Latossol Roxo (série Iracema, Município de Piracicaba, SP), e em dois perfis do grande grupo Terra Roxa Estruturada (Município de Botucatu, SP). Tal estudo baseou-se no exame das amostras dos perfis, em secções delgadas examinadas sob microscópio petrográfico. A análise de uma boa quantidade de lâminas revelou a presença de cutans iluviais nos horizantes B21 dos Lotossóis Roxos, no horizonte B1 e parte do B21 do perfil P3 (Terra Roxa Estruturada) e nos horizontes B21 e B22 do perfil P4 (Terra Roxa Estruturada).

    Abstract in English:

    The purpose of this work was the study of cutans in two soil profiles of the Iracema series, Latossol Roxo Great Group, and two profiles of Terra Roxa Estruturada.] The study was based on the exam, under the petrographic microscope, of thin sections prepared from undisturbed soil samples taken from the main horizons of the four profiles under study. The exam of the thin sections revealed the presence of illuvial cutans in the B21 horizons of the Latossol Roxo (profiles P1 and P2), in the B1 and part of the B21 horizons of profile P3 (Terra Roxa Estruturada) and int the B21 and B22 horizons of profile P4 (Terra Roxa Estruturada).
  • Further investigations on host plants for the coffee root-knot nematode, Meloidogyne exigua

    Moraes, Mário Vieira de; Lordello, Luiz Gonzaga E.; Lordello, Rubens R. A.; Piccinin, Oswaldo A.

    Abstract in Portuguese:

    Foram realizadas provas para conhecer a reação de 54 culturas e 34 ervas más ao nematóide Meloidogyne exigua. Nenhuma planta se revelou sensível ao parasito, apresentando-se atacadas apenas as variedades de Coffea arabica e um híbrido de C. arabica e C. excelsa.

    Abstract in English:

    Tests were performed in order to evaluate the reaction of 54 crops and 34 weed species to M. exigua. None revealed to be susceptible to this parasite. Several of the species were attacked by other root-knot nematodes, to which they are well known hosts.
  • Orthoptera nova acreana (Tettigoniidae)

    Piza Jr., S. de Toledo
  • Relationships betwen evapotranspiration of a potato crop (Solanun tuberosum, L.) and class a pan evaporation

    Scalopi, E. J.; Scardua, R.; Klar, A. E.

    Abstract in Portuguese:

    Neste trabalho, foram observadas as correlações e estabelecidos os coeficientes de proporcionalidade entre a evapotranspiração de uma cultura de batata, submetida a três regimes de umidade do solo, e a evaporação do tanque Classe A. Os dados obtidos mostram-se significativamente correlacionados, exceto quando o teor de umidade do solo era permitido atingir um valor correspondente a um potencial capilar de - 2.0 bares, no estágio de formação e desenvolvimento dos tubérculos. Para fins práticos, as relações obtidas entre a evapotranspiração e a evaporação do tanque Classe A foram simplificadas, de maneira que apenas três valores médios, representativos de três estágios característicos com relação à exigência em água, poderão servir como critério para predizer as necessidades de irrigação da cultura, mesmo em períodos relativamente curtos.

    Abstract in English:

    In this work were studied the correlation and the proportionality coefficients between the mesured evapotraspiration and Class A pan evaporation data, in a potato field-crop under three soil water regimes. The values obtained were significantly correlated, except when the soil moisture content reached a value corresponding to a capillary potential of about -2.0 bars from the stage of tuber growth to maturity. To practical purposes the evapotraspiration/Class A pan evaporation relationship were simplifield, so that only three average values, representatives of three stages of plant water requeriments, could be a useful tool to predict the irrigation requirements of the crop, even in relatively short periods.
  • Studies on the mineral nutrition on cotton plant. II. Micronutrients deficiencies

    Sarruge, J. R.; Haag, H. P.; Malavolta, E.; Accorsi, W. R.

    Abstract in Portuguese:

    No sentido de se obter o quadro sintomatológico da carência dos micronutrientes, assim como dados analíticos, cultivou-se em solução nutritiva purificada plantas de algodão da variedade I. A. C. 11. Foi obtido o quadro sintomatológico das carências de B, Cu, Fe, Mn, Mo e Zn. A análise química das folhas novas afetadas pelas carências apresentou os seguintes valores (ppm): B=33; Cu=4,8; Fe=238; Mn=8,7; Mo = 0,12: Zn=25,2.

    Abstract in English:

    1. Cotton plants were grown in water culture in the absence of each of six micronutrients (boron, copper iron, manganese, molybeenum and zinc) in turn. 2. The technique employed is described. 3. The effect of the treatments on growth, yeld and leaf composition is given. 4. The deficiency symptoms are described. 5. The effect of lack of micronutrients on leaf anatomy is also described. 6. The diagnostic volue of the data presented is discussed.
  • Economical and agricultural study of mechanized versus hand-planting of sugar-cane

    Neves, Arthur A.

    Abstract in Portuguese:

    O autor faz um estudo de dois processos de plantio da cana de açúcar, o manual e o motomecanizado, analisando-os sob pontos de vista econômico e agrícola. Os resultados obtidos permitem concluir que: 1 - no plantio motomecanizado, um operário consome 119,42 horas para plantar 6.400 m² de canas, ao custo Cr$ 871.99 enquanto que no plantio manual, um operário consome 112.55 horas para plantar 6.400 m² de canas ao custo de Cr$ 342.06. 2 - a análise estatística dos resultados revelou que não existe diferença significativa entre o custo do plantio manual comparado com o motomecanizado. 3 - do ponto de vista agrícola, o plantio motomecanizado apresentou-se com um trabalho de melhor qualidade.

    Abstract in English:

    Hand and mechanized sugar-cane planting were compared to evaluate time and cost involved in this operation. An area of 6,400 m² was mechanically planted in 119.42 hours at a cost of Cr$ 371,99 requiring one operator whereas one man hand planting consumed 112.55 hours at a cost of Cr$ 342,06 for the same area. The statistical analysis of the data indicated no significant difference in relation to cost between the two procedures. The performance of mechanized planting was however of a better quality. A highly significant difference was found in favor of the sugar-cane planter in relation to cost and time of operation when equivalent operations required for planting sugar-cane were compared.
  • Taxonomic description ot cultivars of the Cucurbita moschata duchesne

    Rochelle, Luiz Antonio

    Abstract in Portuguese:

    No presente trabalho são relatados os estudos sobre sete cultivares pertencentes a espécie Cucurbita moschata, objetivando a descrição botânica, em virtude de não terem sido ainda caracterizados taxonomicamente, muito embora largamente conhecidos e cultivados como plantas de valor econômico. Os trabalhos de melhoramentos dos cultivares estudados vem sendo feito desde 1942, pela Seção de Olericultura do Instituto Agronômico de Campinas. Empregamos sementes provenientes de polinização controlada, cedidas graciosamente pela Seção de Olericultura do Instituto Agronômico de Campinas. O planejamento estatístico obedeceu à distribuição de bloco ao acaso, utilizando-nos de 7 cultivares e com 10 repetições. A descrição botânica dos cultivares baseou-se nas características morfológicas dos órgãos vegetativos e reprodutivos, considerando-se: a - a forma, as dimensões, a presença de estrias longitudinais e indumento da haste principal. b - as dimensões e indumento do pecíolo. o ângulo foliar formado pelas nervuras externas da base do limbo e sua grandeza, o comprimento dos seus lados (nervuras), a presença ou ausência de manchas prateadas do limbo, a largura e o comprimento do limbo da folha. c - as formas de gavinhas. d - para as flores masculinas e femininas: o comprimento do pedúnculo, o comprimento do tubo e lóbulos do cálice e sua forma, o comprimento do tubo e lóbulos da corola, o diâmetro da parte superior do tubo da corola, o diâmetro entre os ápices dos lóbulos da corola, o comprimento do filete e da antera e a forma desta para as flores masculinas e dimensões, posições, formas e indumento do ovário, comprimento e coloração dos estigmas, a forma do disco nectarífero situado na base do estilete, para as flores femininas. e - dimensões, forma, coloração, constituição, consistência e espessura da polpa do fruto. f - dimensões, forma e coloração da semente e forma do hilo. g- a análise estatística foi feita para alguns caracteres de valor taxonômico como: Folhas: comprimento do pecíolo, grandeza do ângulo foliar da base do limbo, largura e comprimento do limbo. Flor masculina: comprimento do pedúnculo. comprimento do tubo e lóbulos da corola, diâmetro da parte superior do tubo da corola. Flor feminina: comprimento do pedúnculo, comprimento do ovário, comprimento do tubo da corola e lóbulos da corola e diâmetro da parte superior do tubo da corola.

    Abstract in English:

    We summed up the results of the studies of 7 cultivars belonging to specie Cucurbita moschata, taking into account their botanical description because they have not been taxonomically characterized yet, though largely known and grown for their economical value. The breeding works of the cultivars of the above mentioned specie have been carried out since 1942 by the Section of Olericulture of Agronomic Institute of Campinas (I. A. C.) view of the economic importance the|y have. We used seeds from controlled pollination, given away to us by the IAC-Olericulture Section, in order to obtain the plants of the 7 cultivars. The statistical planning followed the steps of distribution at random using the 7 cultivars with 10 replications. The botanical description of the cultivars was based upon the morphological characteristics of the vegetative and floral organs and upon the characteristics of the fruits and seeds as well, taking into consideration: a - The shape, dimensions, presence of lengthwise striae and indumentum of the main stem. b - The dimensions and indumentum of the petiole, the angle formed by the outer ribs at the base of the leaf blade and the angle magnitude, the length of the ribs, the presence or absence of silvery spots on the leaf blade; width an length of leaf blade. c - The shapes of the tendrils. d - For the male and female flowers: the length of the peduncle, the length of the tube and of the lobules of the calyx and its shape, the length of the tubes and of the lobules of the corolla, the diameter of the upper part the corolla tube, diameter between the apexes of the corolla lobules, the length of the filament and the length of the anther, and the shape of the latter for male flowers; the dimensions, positionings, shape and indumentum of the ovary, length and color of stigma, length of the stigma lobules, the variable shape of the nectariferous disk at the style base for female flowers. e - The dimensions, shape, color, parts, consistence and thickness of the fruit pulp. f - The dimensions, shape and color of the seed and of the hilum as well. g - The statistical analysis was made for some characteristics of taxonomical value such as: Leaves: length of the petiole; magnitude of the foliar angle at the base of the leaf blade, width and length of the blade. Male flower: the length of the peduncle, the length of the tube and corolla lobules, the diameter of the upper part of the corolla tube. Female flower: the length of the peduncle, the length of the ovary, the length of tube and the length of the corolla lobules, the diameter of the upper part of the corolla tube.
  • Absorption of nutrients by mulberry tree (Morus alba L)

    Dechen, A. R.; Fonseca, A. S.; Haag, H. P.

    Abstract in Portuguese:

    Com o intuito de se conhecer os teores porcentuais dos macronutrientes e as concentrações em ppm dos micronutrientes; assim como, a quantidade total dos nutrientes extraída pela cultura da amoreira (Morus alba L.), colheu-se folhas e ramos de um certo número de pés em épocas diferentes. O material após analisado revelou que o N apresenta-se em maior concentração, sendo seguido pelo K, Ca, Mg, P e S. Dentre os micronutrientes o Fe apresentou maior concentração, seguido pelo Mh, Zn, B e Cu. Os autores determinaram que uma planta de amoreira extraiu as seguintes quantidades dos nutrientes: N-22g; P-l,6g; K-18,5g; Ca-13,3g; Mg-3,5g; S-1,2g; B-4,7ug; Cu-6,5ug; Fe-109ug; Mn-70,6ug; Zn-30ug.

    Abstract in English:

    In order to find out the concentration of macro and micronutrients, as well, the total amount of nutrient absorbed by the cultivar from 30 days up, until 280 days, leaves and branches were collected at different days and analysed for the nutrients. Among the macronutrients, N was found in the highest concentration followed in the next decresead order: Fe, Mh, Zn, B, Cu. One mulberry tree content at 130 days after bud: N-22.1 gr.; P-1.6 gr.; K-18.5 gr.; Ca-13.3 gr.; Mg-3.5 gr.; S-1.2 gr.; B-4.7 ugr.; Cu-6.5 ugr.; Fe-109 ugr.; Mn-70.6 ugr.; Zn-30 ugr.
  • Macronutrient and boron deficiencies in three varieties of mulberry tree (Morus alba L)

    Fonseca, A. S.; Dechen, A. R.; Haag, H. P.

    Abstract in Portuguese:

    Estacas de amoreira (Morus alba L.) das variedades Formosa, Calabreza e Fernão Dias foram cultivadas em silica e irrigadas com solução nutritiva completa e submetida a tratamentos omitindo-se um macronutrientes por vez. Num tratamento suplementar omitiu-se o boro. As plantas exibiram sintomas de carência, que foram descritos, na seguinte ordem de aparecimento: nitrogênio, magnésio, cálcio, fósforo, potássio e boro. Não foi obtida a sintomatologia da carência de enxofre. As deficiências foram confirmadas através da análise química das folhas e dos ramos de plantas sadias e deficientes.

    Abstract in English:

    Slipes of the varieties Fernão Dias, Formosa and Calabreza were grew in pots containing pure quartz sand. Several times a day all the plants were irrigated with Hoagland and Arnon's solution of 30 days. After, that period, groups of plants (5) were irrigated with nutrient solution lacking one nutrient (-N,-P,-K,-Ca,-Mg,-S and -B). Soon as the deficiences symptoms become visible the plants were harvested and analysed for the macronutrients and boron. The plants showed deficiencies symptoms in the following order: nitrogen, magnesium, calcium, phosphorus, potassium and boron. No sulphur deficiencies symptoms were observed. The tissue analysis of the leaves of plants showing deficiencies symptoms or not were:
  • Mineralogy of Anhumas, Cruz Alta and Ibitiruna soil series

    Marconi, Arary

    Abstract in Portuguese:

    No presente trabalho, estudam-se granulometria, composição mineralógica e arredondamento das séries de solos Anhumas, Cruz Alta e Ibitiruna, no município de Piracicaba, SP, nas frações areia fina (250 a 105 e areia muito fina (105 a 53 m). O material constituinte desses solos é bem selecionado, predominando as frações areia e areia muito fina, em quantidade superior a 70% dos perfis. A composição mineralógica mostra a presença de minerais estáveis, turmalina, magnetita, ilmenita, estaurolita e zicornita, com ocorrência ainda de rutilo, na areia muito fina. O arredondamento é alto, exibindo os perfis grânulos arredondados, que devem ter participação de mais de um ciclo de sedimentação. Os resultados obtidos permitem concluir que as três séries são constituídas de material de mesma origem, bem selecionado e de elevada maturidade, sendo impossível a caracterização individual de cada série, através dos estudos realizados. É possível concluir, também, que o arenito Botucatu é a rocha de origem desses solos.

    Abstract in English:

    In this work, the particle size, the mineralogic composition and the. roundness of the Anhumas, Cruz Alta and Ibitiruna soil series, from the Piracicaba, São Paulo, Brazil, were studied in their fine sand (250 - 105 m) arid very fine sand (105 - 53 m) fractions. The material that forms these soils is very well selected, in which the fine sand the very fine sand are the dominant fractions, with more than 70% fo the profiles. The meniralogic composition shows the presence of stable minerals as tourmaline, magnetite, ilmenite staurolite and zircon. In the very fine sand fraction also occurs rutile. The roundness is high in the studied material, what must be indicating that it was present in more of one sedimentations cycle. The obtained data permit conclude that these three soil series are formed from material of the same origin, which is very well selected and with great maturity. It is impossible the individual identification of each soil serie by the studies that were developped in this work. By the other hand, it is possible to conclude that these soils are formed from Botucatu Sandstone.
  • Microbiology of ground beef = II. A modified resazurin reduction test for determination of quality

    Graner, Murilo; Martinelli Fº, Alcides; Cruz, Vivaldo F. da

    Abstract in Portuguese:

    Quarenta amostras de carne (bovina) moida, provenientes de quatro supermercados da cidade de Piracicaba, SP, foram analisados quanto à contagem total de bactérias, segundo as recomendações da "American Public Health Associaton" (incubação das placas a 32°C por 48 horas). As mesmas amostras foram utilizadas em estudo de modificação de teste baseado na redução da resazurina, proposto para a avaliação da qualidade, sob o ponto-de-vista, microbiológico, do alimento em questão. Os resultados podem ser resumidos como segue: 1) As contagens totais foram elevadas, em geral, com diversas amostras na faixa de 10(7) a 10(9) bactérias/g: a média obtida foi de 3,0 x 10(7) bactérias/g. 2) Não foi constatada diferença significativa, quanto à contagem total de bactérias, entre os quatro estabelecimentos onde as amostras foram obtidas. 3) Uma correlação altamente significativa (r=-0,91) foi verificada entre a contagem total de bactérias e o tempo necessário à redução da resazurina até a descoloração, pelo método modificado estudado.

    Abstract in English:

    Forty samples of ground beef were taken at four supermarkets in the city of Piracicaba, SP. Total bacterial counts were determined using a produre recommended by the American Public Health Association; the plates were incubated at 32°C (48 hours). A modified procedure based on resazurin reduction for the determination of ground beef microbiological quality was studied. The results can be summarized as follows = 1) Total counts were generally higth, with several samples in the range 10(7) to 10(9) cells/gram; the average count was 3,0 x 10(7) cells/gram. 2) The differences between counts related to any two supermarkets were not statistically significant. 3) Resazurin reduction to colorless was significantly correlated with total bacterial counts (r=-0,91).
  • Modification of the domatia of red-pepper "Capsicum annuum" L. leaves provocated by lack of macronutrients

    Barros, Myrthes A. Adâmoli de

    Abstract in Portuguese:

    Foram examinadas 1273 folhas, entre novas e adultas do pimentão - Capsicum annuum L., sendo 226 folhas testemunhas e o restante de plantas cultivadas em soluções nutritivas com deficiências de macronutrientes (N. Ca, K, Mg, S, P). Do total de 1273 folhas, 1120 apresentaram domácias do tipo "tufo de pelos" e suas variações, localizadas na face inferior do limbo, nas axilas da nervura principal com as secundárias. As principais modificações foram as variações na quantidade e distribuição dos pelos formadores da estrutura. Nas folhas testemunhas, os pelos das domácias se apresentaram mais longos, mais ondulados e mais grossos do que nas domácias das folhas do experimento.

    Abstract in English:

    This paper studies the differences between domatia of normal leaves of Capsicum annuum L. and leaves of plants cultivated with deficiencies of N, Ca, F, Mg, S e P. Were studied 1273 leaves, of all ages, 226 of them being leaves of normal plants. The domatia founded were of the type "en touffe de poils" according to the Chevalier's Classification (1941) and theirs variations, localizated on the dorsal side of the limb, on the axil of midrib with the secondaries oves. The principal modification was that in the normal leaves the hairs (trichomes) were longer, waver and thicker than those of deficient plants.
  • Action of a growth regulator on rooting of cuttings of four ornamental plants

    Fernandes, Pedro D.; Castro, Paulo R. C.; Kronka, Sérgio N.; Aguiar, Ivor B.

    Abstract in Portuguese:

    Estudou-se o efeito da aplicação, pelo método lento, de um regulador de crescimento, sob três diferentes concentrações, na indução de raízes em estacas de Rhododendron Simsii, Cupressus sempervirens, Bougainvillea spectabilis e Thuya occidentalis. Pela análise do número de estacas enraizadas verificou-se, que, pela ordem, os melhores resultados foram obtidos com Cupressus, Rhododendron, e finalmente Bougainvillea ou Thuya. Para R. Simsii a dosagem de 10 ml do regulador de crescimento por litro de água, mostrou ser mais adequada; sendo que para C. sempervirens revelou ser de 20 ml/l a dose mais indicada. No caso de R. spectabilis, a dosagem de 10 ml/l foi a mais favorável; sendo que a de 20 ml/l foi mais promissora no enraizamento de T. occidentalis. Na análise do peso fresco médio das raízes, revelaram-se, pela ordem, resultados mais favoráveis para Cupressus, Rhododendron ou Bougainvillea e finalmente Thuya. A dosagem de 20 ml/l mostrou-se mais adequada para R. Simsii, C. sempervirens e T. occidentalis; sendo que para B. spectabilis as doses de 10 ou 20 ml/l mais favoráveis, revelaram-se significativamente distintas do controle (0 ml/l).

    Abstract in English:

    Cuttings from secondary branches of Rhododendron Simsii, Cupressus sempervirens, Bougainvillea spectabilis and Thuya occidentalis were collected in October in Jaboticabal, São Paulo. Following treatment with the root-promoting compound, Exubérone, at 0, 10, and 20 ml/1, the cuttings were planted and observed in order to determine the number of stems rooted and the average fresh weight of the roots. The results obtained after 80 days permit the conclusion that the different ornamental species responded differently to a given concentration of Exubérone. The rooting response, in order of decreasing effectiveness, was as fallows: Cupressus sempervirens (20 ml/1), Rhododendron Simsii (10 or 20 ml/1), Bougainvillea spectabilis (10 or 20 ml/1), and finaly Thuya occidentalis (20 ml/1).
  • Influence of some processing methods on the quality of apple slices: variety Bruckner do Brasil

    Nogueira, João Nunes

    Abstract in Portuguese:

    Foi estudada a influência de tres tratamentos com. a finalidade de evitar o escurecimento enzimático (branqueamento, SO2 e ácido ascórbico) e de tres métodos de processamento (appertização, congelação e liofilização) nas propriedades organoléticas da maçã em pedaços da variedade Bruckner do Brasil. Imediatamente após seu recebimento, uma terça parte das frutas foi processada. Outra terça parte foi colocada em câmara fria a 1°C por três semanas e a restante deixada sob as mesmas condições por seis semanas, sendo estas duas últimas processadas imediatamente após os respectivos tempos de armazenamento prévio. Os resultados mostraram que o melhor tratamento foi a combinação branqueamento-appertização para todos os atributos de qualidade, exceto para cor, em que as combinações SO2-congelação e ácido ascórbico-congelação foram superiores. A appertização foi o método de processamento mais adequado para a variedade em estudo. O armazenamento prévio não melhorou as propriedades organoléticas da maçã em pedaços, chegando a ser até prejudicial para a maioria dos tratamentos utilizados.

    Abstract in English:

    The influence of three browning treatments (blanching, SO2 and ascorbic acid) and three processing methods (canning, freezing and freeze-drying) on the quality of apple slices of the variety Bruckner do Brasil was studied. Immediately upon arrival, one third of the fruits was processed. Another third was held in storage at 1°C for three weeks and the remainder was left under the same conditions for six weeks, being both immediately processed after their respective storage time. The results showed that the best treatment was the blanching-canning combination for all attributes of quality, except for color, in which the SO2-freezing and ascorbic acid-freezing combinations were superior. Canning was the most suitable processing method for the variety under study. Storage lowered the quality of the apple slices for almost all treatments used.
  • Influence of some processing methods on the quality of apple slices: variety Ohio Beauty

    Nogueira, João Nunes

    Abstract in Portuguese:

    Foi estudada a influência de tres tratamentos com a finalidade de evitar o escurecimento enzimático (branqueamento, SO2 e ácido ascórbico) e de tres métodos de processamento (appertização, congelação e liofilização) nas propriedades organoléticas da maçã em pedaços, da variedade Ohio Beauty. Imediatamente após seu recebimento, uma terça parte das frutas foi processada. Outra terça parte foi colocada em câmara fria a 1°C por três semanas e a restante deixada sob as mesmas condições por seis semanas, sendo estas duas últimas processadas imediatamente após os respectivos tempos de armazenamento prévio. Os resultados mostraram que o melhor tratamento foi a combinação branqueamento-congelação para todos os atributos de qualidade, exceto para cor, em que a combinação ácido ascórbico-congelação foi superior. a congelação foi o método de processamento mais adequado para a variedade em estudo. O armazenamento prévio teve alguma influência nas propriedades organoléticas da maçã em pedaços, de modo que, as amostras correspondentes à parte não armazenada foram julgadas inferiores para quase todos os atributos de qualidade.

    Abstract in English:

    The influence of three browning treatments (blanching, SO2 and ascorbic acid) and three processing methods (canning, freezing and freeze-drying) on the quality of apple slices of the variety Ohio Beauty was studied. Immediately upon arrival, one third of the fruits was processed. Another third was held in storage at 1°C for three weeks and the remainder was left under the same condictions for six weeks, being both immediately processed after their respective storage time. The results showed that the best treatment was the blanching-freezing combination for all atributes of quality, except for color, in which the ascorbic acid-freezing combination was superior. Freezing was the most suitable processing method for the variety under study. Storage had some infuence on the quality of apple slices, so that the zero weeks storage samples were judged inferior for almost all attributes of quality.
  • Influence of some browning treatments on the quality of the apple Ohio Beauty processed by freezing and freeze drying

    Nogueira, João Nunes

    Abstract in Portuguese:

    Foi estudada a influência de tres métodos de controle de escurecimento enzimático (branqueamento, ácido ascórbico e SO2) nas propriedades organoléticas da maçã em pedaços da variedade Ohio Beauty, conservada por congelação e liofilização. Imediatamente após seu recebimento, uma terça parte das frutas foi processada. Outra terça parte foi colocada em câmara fria a 1°C por tres semanas e a restante deixada sob as mesmas condições por seis semanas, sendo estas duas últimas processadas imediatamente após os respectivos tempos de armazenamento prévio. Os resultados mostraram que, para a congelação, o branqueamento foi o melhor tratamento para todos os atributos de qualidade, exceto para cor, em que o ácido ascórbico foi mais eficiente. Este último foi ligeiramente superior ao SO2 quanto à qualidade geral do produto. Para a liofilização, o tratamento com SO2 foi superior ao branqueamento quanto ao sabor e qualidade geral do produto, porém, foi inferior quanto à cor. Nenhum dos tratamentos, entretanto, controlou de maneira eficiente o escurecimento no produto liofilizado.

    Abstract in English:

    The influence of three browning treatments (blanching, ascorbic acid and SO2) on the quality of frozen and freeze-dried apple slices of the variety Ohio Beauty was studied. Immediately upon arrival, one third of the fruits was processed. Another third was held in storage at 1°C for three weeks and the remainder was left under the same conditions for six weeks, being both immediately processed after their respective storage time. The results showed that for freezing, blanching was the best browning treatment for all atributes of quality, except for color, in which the ascorbic acid was more efficient. The latter treatment was slightly superior to S0(2) in terms of overall quality. For freeze-drying, the treatment with S0(2) was superior to blanching in terms of flavor and overall quality, but it was inferior in terms of color. None of the treatments, however, controlled the browning of the freeze-dried product efficiently.
  • Nutrients absorption by Passiflora edulis, Sims, and Passiflora edulis F flavicarpa, Deneger, plants

    Haag, H. P.; Oliveira, G. D. de; Borducchi, A. S.; Sarruge, J. R.

    Abstract in Portuguese:

    Com a finalidade de aquilatar a absorção de nitrogênio (N), fósforo (P), potássio (K), cálcio (Ca), magnésio (Mg), enxofre (S), boro (B), Cobre (Cu), ferro Fe), manganês (Mn) e zinco (Zn), sementes das variedades de maracujá, Passiflora edulis, Sims e Passiflora edulis f. flavicarpa, Deneger, "amarelo" e "roxo" foram postas a germinar. Quando as plantas atingirem 75 dias de idade foram transplantadas para um regossol, série Sertãozinho. Todas as plantas foram convenientemente adubadas e receberam os tratos culturais necessários. Certo número de plantas de ambas variedades foram coletadas a partir dos 75 dias até aos 370 dias com intervalos de 30 dias e analisadas para os elementos citados. Observou-se que até aos 190 dias, as plantas crescem pouco, intensificando o crescimento após esta idade. A extração dos nutrientes acentuou-se após aos 250 dias, com ênfase para nitrogênio, potássio e cálcio. São apresentados as concentrações dos macronutrientes em porcentagem e dos micronutrientes em ppm, na raiz, caule, folha e fruto de ambas as variedades, em função de seu crescimento. As quantidades máximas retiradas pelas variedades "amarelo" e "roxo" para uma população de 1.500 pés por hectare foram: N-205 kg; P-18 kg; K-184 kg; Ca-173 kg; Mg-16 kg; S-25 kg; B-295 g; Cu-198 g; Fe-779 g; Mn-2.810 g; Zn-316 g.

    Abstract in English:

    In order to evaluate the absorption of the macro and micronutrients by two varieties (amarelo and roxo) of the genus Passiflora, plants were cultivated under field conditions. Every thirty days from the 75th day, until 370 days plants were harvested and divided into: root, stem, leaf and fruit. All the parts were run through chemical analysis for N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn and Zn. The data obtained allowed for the following main conclusions: 1) The initial rate of growth of the Passiflora plant, judged by the determanations of the dry weigth matter is rather slow until the age of 190 days. 2) The uptake of the nutrients is small until the first flowers (190 days). From there on the absorption is intensified (The results are at hand on tables (Quadros, in Portuguese text) III, IV and V. 3) The following maximum amounts of nutrients were absorbed by a population of 1,500 plants: N-205 kg.; P-18 kg.; K-184 kg.; Mg-16 kg.; S-25 kg.; B-295 kg.; Cu-198 g.; Fe-779 g.; Mn-2,810 g.; Zn-316 g..
  • Methods of organic analysis of coffee. I. Comparison of methods of chlorogenic acid determination

    Amorim, H. V.; Guercio, M. A.; Cortez, J. G.; Malavolta, E.

    Abstract in Portuguese:

    Três métodos de determinação do ácido clorogênico em café verde foram comparados. Foram utilizadas seis amostras de café, sendo que três de qualidade de bebida Mole e três Rio. Os resultados obtidos com os três métodos para os cafés Rio não diferiram estatísticamente entre si, embora os métodos de MOORES et al. e WEISS (oficial da AOAC) deram valores menores para os cafés Mole em relação ao método cromatográfico de GNAGY modificado. É discutido uma provável interferência da alta atividade da polifenol oxidase geralmente encontrada nos cafés Mole que oxidaria o ácido clorogênico durante a extração pelos dois primeiros métodos.

    Abstract in English:

    Three methods of total chlorogenic acid determination in green coffee were studied. Six coffee samples, three Soft (best) and three Rio (worst) were used. The method of MOORES et al. (1948), WEISS (1957) and GNAGY (1961, 1962) adapted by AMORIM (1972) gave no statistic difference when Rio coffees were used, however, the method of MOORES et al. (1948) and WEISS (1957) gave lower values than the GNAGY - AMORIM procedure, for the Solft coffees. No statistical difference was found between MOORES and WEISS methods. It was infered that the higher enzymatic activities of polyphenol oxidase found in the best coffees (Solft), oxidize the chlorogenic acids in the extraction procedure of the MOORES and WEISS methods, leading to the lower chlorogenic acid values observed.
  • Fertilizer policy in the developing countries: the case of Brazil

    Malavolta, E.; Cruz, V. F. da; Morais, R. S.

    Abstract in Portuguese:

    o trabalho discute a importância dos adubos minerais na elevação dos rendimentos agrícolas. É mostrada em seguida a evolução do consumo de adubos minerais no Brasil acima da curva de tendência histórica e das metas fixadas, discutindo-se as possíveis causas do fenômeno. As perspectivas do consumo são discutidas. É sugerido que a experiência brasileira possa ser útil a outros países em desenvolvimento em condições semelhantes, com as adaptações necessárias.

    Abstract in English:

    This paper deals initially with the role of mineral fertilizers in increasing agricultural production: the relationship between the two variables is illustrated within global, regional national and local contexts. The pattern and trends in fertilizer usage in Brazil are presented next, namely: increase in consumption in the period 1950/72; regional distribution; consumption as related to crops and cultivated land. It is shown that in less than a quarter or century fertilizer use has increased in the country nearly 12 fold, whereas world consumption was raised 7 fold, thus exceeding estimates based in several criteria. Steps taken to secure the raise in fertilizer consumption above the historical trend are discussed: research experience for outlining fertilization recomendations; the transfer of the knowledge to the farmer by the extension work both official and private; the credit policy and special incentives for the purchase of fertilizer; the national policy for minumum proces of agricultural products; the implantation of a national fertilizer industry. It is considered that the Brazilian experience adapted to similar local conditions in other developing countries, presents a possibility for achieving beneficial results without inflationary reflexes in the economy.
  • Mineral nutrition of vegetables crops XXIII. Calcium nutrition in tomato with reference to blossom-end rot

    Dechem, A. R.; Oliveira, G. D. de; Haag, H. P.

    Abstract in Portuguese:

    No sentido de aquilatar, o efeito dos níveis 0, 50, 100, 200 e 400 ppm de cálcio na solução nutritiva, sobre o desenvolvimento; obtenção do quadro sintomatológico da carência de cálcio; níveis adequados de cálcio; sementes de tomates Santa Cruz, linhagens Samano e Kada foram semeadas em substrato de silica. Plântulas foram submetidas a solução nutritiva completa, acrescida de níveis de cálcio supra citados, por um período de 90 dias. Após este período, dados de altura, peso da matéria verde e seca, número total de frutos foram coletados. A primeira folha e os frutos foram analisados para cálcio. Observa-se um efeito positivo dos níveis de cálcio sobre o desenvolvimento de ambas as linhagens. O não aparecimento da podridão estilar está condicionado ao nível de 3,11-3,25% de cálcio na primeira folha, aos 90 dias. a linhagem Kada possue maior capacidade nutritiva é de 400 ppm para a linhagem Samano sendo indeterminado para a linhagem Kada.

    Abstract in English:

    In order to study the effect of Calcium levels (0, 50, 100, 200 and 400 ppm) in the nutrient solution on the tomato growth rate, deficiencies symptoms; calcium range in leaves and fruits; seed of tomato (Lycopersicum esculentum Mill) var. Santa Cruz, strain Samano and Kada were sowed in sand bed. Later, young plants, were transfered to containers filled with nutrient solution at the diferent calcium levels. After 90 days the plants were harvested and divided into: first leaf; first, second, third, fourth and fifth sets of fruits. All parts were run through chemical analysis for calcium content on a dry-weight basis by atomic absorption. The data obtained allowed for the following main conclusions: 1) Levels of calcium has direct effect on the growth of tomato plant and on the number of fruits. 2) Blossom end-rot symptoms appears in both strains when calcium level is below 200 ppm in the nutrient solution. 3) The intermediate range in day matter for calcium in hoth strains in the first leaf is 3.11-3.25% at 90 days. 4) Kada strain has a higher absorption capacity in calcium tham the Samano strain. 5) Samano strain show toxity symptoms when growth at the level of 400 ppm of calcium.
  • Methods of organic analysis of coffee. II. Comparison of methods of caffeine determination in green coffee

    Amorim, H. V.; Cortez, J. G.

    Abstract in Portuguese:

    O método micro Bailey-Andrew, oficial da A. O. A, C. (1970) e o proposto por NAVELLIER et al. (1969) para determinação de cafeína em café, foram comparados. Para extração e purificação seguiu-se os dois métodos citados e para a determinação propriamente dita utilizou-se o peso, nitrogênio total, espectrofotometria com correção da linha de base e o pico à 273 nm. As seguintes conclusões foram tiradas: a) A determinação por pesagem não deve ser utilizada para nenhum dos dois métodos de extração e purificação, pois além dos valores encontrados serem bem acima dos reais, os coeficientes de variação também foram altos. b) O método de extração e purificação de NAVELLIER et al. (1969) não consegue remover interferentes nitrogenados, mas talvez possa ser utilizado quando a cafeína é determinada por espectrofotometria com correção da linha de base. c) Não houve diferença significativa entre a determinação da cafeína pelo nitrogênio e espectrofotometria com correlação da linha de base quando se seguiu a extração e purificação da A, O. A. C. (1970).

    Abstract in English:

    The micro Bailey-Andrew method (official of A. O. A. C, 1970) and the proposed reference method of Navellier et al. (1969) for determination of caffeine in coffee were studied. For the caffeine extraction and purification, it was followed the A. O. A. C. (1970) and Navellier et al. (1969) procedures, without modification, but for the caffeine estimation, the weight, total nitrogen, spectrofotometry with base line correction and the peak at 273 nm were used. The following conclusion could be drawn: a) the determination of caffeine by using the weight should not be applied by either methods, because it gave high values in comparison with nitrogen and spectrophotometry, and because of the high coeficient of variation. b) the extration and purification procedures used by Navellier don't remove all nitrogenous materials which interferes on the total nitrogen determination, whereas the Navellier spectrofotometry method gave similar results with the A. O. A. C. (1970) nitrogen and spectrophotometric determinations. c) no diference was found for nitrogen and spetrophotometric (with correction of base line) determination of caffeine when A. O. A. C. (1970) extraction and purification procedures were used.
  • Studies on mineral nutrition of coffee tree. XXVII. Effect of N, P, K and fertilization on macro and micro nutrients content in the bean and in the quality of the coffee beverage

    Amorim, H. V.; Teixeira, A. A.; Moraes, R. S.; Reis, A. J.; Gomes, F. Pimentel; Malavolta, E.

    Abstract in Portuguese:

    O efeito da adubação N, P e K na composição mineral do grão (macro nutrientes, B e Zn) e na qualidade da bebida (prova de xícara) foi estudado. Utilizou-se um ensaio de adubação NPK, 3x3x3 plantado em 1955 em Ribeirão Preto, S. P. As amostras foram colhidas a dedo, despolpadas e degomadas no mesmo dia. Verificou-se que somente a adubação nitrogenada aumentou significativamente o teor de N no grão. Altos niveis de K na adubação diminuíram o teor de B e de Zn no grão. O teor de N no grão foi correlacionado negativamente com a qualidade da bebida. A adubação potássica quando excessiva prejudicou a qualidade da bebida mas de uma maneira não consistente. O aumento da produção causado pela adubação nitrogenada e potássica compensam economicamente o pequeno prejuízo causado na qualidade da bebida, que não chega a ser de 0,5 grau na escala utilizada.

    Abstract in English:

    In this third year of work, research was carried out concerning the effect of N, P and K fertilization on the mineral composition of the coffee bean and in the quality of the beverage. The material employed was obtained form a NPK,2³ and NPK,3³ factorial experiment from two different regions. In Piracicaba, Coffea arábica L. var. "Bourbon Vermelho" was the plant source, and "Mundo Novo" in Ribeirão Preto. The main findings are as follows: a) N content in the bean was raised by the application of N in the soil in both regions. The use of K increased the level of K in the bean in Piracicaba but not in Ribeirão Preto. The level of total P was not affecte by P fertilization in both regions. b) The higher doses of KC1 decreased the B and Zn content in the bean. c) Fruits collected in treatments where N and K were used gave significant lower quality beverage in Piracicaba and in Ribeirão Preto. d) It was found a negative and significant correlation (at 1% level) between N content in the bean and the quality of the beverage, for both varieties and regions. For K the correlation was not significant in both regions. It was speculated that probably the chlorine of KC1 may be the factor which affect the quality of the beverage. e) The great increase in production (yield) where N and K were applied compensats economically the small decrease in the quality of the beverage of the pulped coffee.
  • The influence of selection time of suckers on the development and production of banana matrix (Musa cavendish cv nanicão)

    Perez, Freddy P. Zambrano; Simão, Salim; Manica, Ivo

    Abstract in Portuguese:

    As mudas utilizadas no experimento foram plantadas em setembro de 1971, sendo cinco os tratamentos: planta matriz sem rebento, planta matriz com seleção dos rebentos, de janeiro, março e maio de 1972 e planta matriz com todos os rebentos. Os resultados obtidos revelam influência da época da seleção dos rebentos sobre: diâmetro do pseudo-caule e lançamento de folhas no mês de abril, durante a fase de desenvolvimento vegetativo; número de dias decorridos do plantio ao florescimento, número de plantas florescidas no mês de julho, número de folhas, altura e diâmetro do pseudo-caule, número de pencas por cacho e altura do rebento na fase do florescimento.

    Abstract in English:

    The primary objetive of this study was to determine the effect of time of selection of suckers on the development of banana matriz plants (Musa cavendishii Lam. cv. Nanicão). The treatments were as follows: a. matrix plant without suckers; b. matrix plant with January suckers; c. matrix plant with March suckers; d. matrix plant with May suckers; e. control matrix plant: no suckers removed by pruning. The results of this study were: 1. Fewest leaves were produced in the control matrix plants in April; 2. Time of selection of suckers affected the flowering stage more than the vegetativa stag; 3. Flowering os the matrix plant (a) with no suckers and (c, d) with March and May suckers was augmented, and production of bunches with a greater humber of hands was stimulated; 4. matrix plant with January suckers and control matrix plant attained greater height of suckers than all other matrix plants treatments.
  • The influence of selection time of suckers on the development of plant matrix in banana (Musa cavendish L. Nanicao)

    Manica, Ivo; Peres, Freddy P. Zambrano; Simão, Salim

    Abstract in Portuguese:

    No presente trabalho foram feitos os tratamentos: planta matriz sem rebentos; planta matriz com rebentos de janeiro, março e maio e testemunha com todos os rebentos, sendo estudada sua influência no desenvolvimento e produção da planta matriz de bananeira. Os resultados mostraram diferença significativa entre os tratamentos, com relação ao número de dias do plantio ao florescimento, ciclo de produção, número de folhas na colheita e peso do cacho. Não houve diferença significativa em relação ao diâmetro do pseudo-caule no florescimento e colheita, número de pencas e frutos.

    Abstract in English:

    Th objective of this study was to determine the effects of selection time suckers on the growth and production of banana matrix plant (Musa cavendishii Lamb) cv, Nanicão. The trial was carried out at the Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", Piracicaba (SP) Brazil, from September, 19, 1971, to January 31, 1973. A randomized blocks design was used with five treatments and five replications The treatments were as folows: 1. Matrix plant whitout suckers; 2. Matrix plant with January sucker; 3. Matrix plant with March sucker; 4. Matrix plant with may sucker; and 5. Control matrix plant with all suckers. The results of study were: a. Matrix plant with May sucker incresead the time from planting to flowering as compared with January sucker, no sucker, and March sucker; control matrix plant with all suckers delayed flowering time as compared with matrix plant witch March sucker. b. The pseudostem circunference at flowering time were similar in all treatments except treatment with January sucker and control matrix plant with all suckers; these treatments have resulted in a markerd reduction in circunference of pseudostem at flowering time. c. Production cycle periods were similar for treatments no sucker, January and May sucker; the production cycle was smaller with March sucker and larger in control matrix plant with all suckers. d. The number of leaves in harvesting time was highest in May sucker as compared with January sucker and control matrix plant with all suckers; the treatments no sucker and March sucker had highest number of leaves as compared control matrix plant with all suckers. e. Control matrix plant with all suckers had lower average bunch weight as compared with treatments with no sucker, March and May sucker. f. These was no significance diference on pseudostem circunference at flowering and harvesting time, "hands" and "finger" number per bunch.
  • Comparative study of three apple varieties for processing

    Nogueira, João Nunes

    Abstract in Portuguese:

    No presente trabalho foi feito um estudo comparativo entre as variedades de maçã Yellow Golden Delicious, Melrose e Rome Beauty, visando determinar para cada uma delas, o método mais adequado de processamento. Foram utilizados neste experimento, três tratamentos com a finalidade de evitar o escurecimento enzimático (branqueamento, ácido ascórbico e SO2) e três métodos de processamento (appertização, congelação e liofilização). Os resultados mostraram que a variedade mais adequada para processamento foi a Melrose, exceto para a combinação branqueamento-liofilização, em que as variedades Rome Beauty o Yellow Golden Delicious foram superiores. Esta última foi considerada a pior para processamento, exceto para a liofilização. A congelaçâo foi o método de processamento mais adequado para as três variedades de maçã estudadas.

    Abstract in English:

    This paper reports a comparative study of the apple varieties Yellow Golden Delicious, Melrose and Rome Beauty for processing. Three browning treatments (blanching, arcorbic acid and SO2) and three processing methods (canning, freezing and freeze-drying) were used in this experiment. The results showed that the most suitable variety for processing was Melrose, except for the blanching-freeze-drying combination, in which Rome Beauty and Yellow Golden Delicious were superior. The latter variety was considered inferior for processing, except for freeze-drying. Freezing was the most suitable processing method for the three apple varieties studied.
  • Influence of some browning treatments on the quality of the apple Bruckner do Brasil processed by freezing and freeze drying

    Nogueira, João Nunes

    Abstract in Portuguese:

    No presente trabalho foi estudada a influência de três métodos de controle do escurecimento enzimático (branqueamento, ácido ascórbico e SO2) nas propriedades organoléticas da maçã em pedaços da variedade Bruckner do Brasil, conservada por congelação e liofilização. Imediatamente após seu recebimento, uma terça parte das frutas foi processada. Outra terça parte foi colocada em câmara fria a 1°C por três semanas e a restante deixada sob as mesmas condições por seis semanas, sendo estas duas últimas processadas imediatamente após os respectivos tempos de armazenamento prévio. Para a congelação, o branqueamento foi considerado o melhor tratamento para todos os atributos de qualidade, exceto para cor, em que o SO2 e o ácido ascórbico foram superiores. Em termos de qualidade geral, o ácido ascórbico foi ligeiramente superior ao so2. Para a liofilização, o SO2 foi de um modo geral o melhor tratamento. Entretanto, nenhum dos tratamentos controlou de maneira eficiente o escurecimento no produto liofilizado.

    Abstract in English:

    The present paper deals with the study of three browning treatments (blanching, ascorbic acid and SO2) and their influence on the quality of frozen and freeze-dried apple slices of the variety Bruckner do Brasil. Immediately upon arrival, one third of the fruits was processed. Another third was held in storage at 1°C for three weeks and the remainder was left under the same conditions for six weeks, being both immediately processed after their respective storage time. For freezing, blanching was the best browning treatment for all attributes of quality, except for color, in which the SO2 and the ascorbic acid were more efficient. In terms of overall quality the ascorbic acid was slightly superior to SO2. For freeze - drying, the SO2 was in general the best treatment. However, none of the treatments controlled the browning of the freeze-dried product efficiently.
  • Ocurrence of aflatoxin in peanut flour in the region noroeste, in the state of São Paulo

    Fonseca, Homero

    Abstract in Portuguese:

    No presente trabalho foram estudadas a ocorrência das aflatoxinas B e G em 48 amostras de farelo de amendoim provenientes de 8 fábricas de óleo da região Noroeste, bem como uma possível correlação na produção dos dois grupos de aflatoxina. As amostras foram coletadas em quatro épocas representando material proveniente da industrialização de duas safras distintas, a saber: março e maio - safra das "águas" e julho e setembro - safra da "seca". Dos resultados conclui-se que: a) a incidência de aflatoxina foi geral na região, pois todas as amostras estavam tóxicas; b) o nivel de toxidez encontrado foi elevado (valores de 0,1 a 20,0 ppm) sendo bem mais elevado na safra das "águas" - média de 4,34 ppm, contra 1,83 ppm na "seca"; c) foi considerado que apenas 8,33% do material examinado estaria em condições de ser utilizado na alimentação animal; d) houve uma fraca correlação positiva entre as aflatoxinas B e G, não estatisticamente significativa.

    Abstract in English:

    In the present work, the occurrence of aflatoxins B and G as well as a possible correlation between both were studied in 48 samples of peanut flour from 8 oil mills of the region Noroeste, in the State of São Paulo. The samples were obtained in four collections representing material from two crops in two different seasons: March and May in the rainy season and July and September in the dry season. From the results it was concluded that: a) the occurrence of aflatoxin was generalized in that region, for all the samples were toxic; b) the toxicity level was found to be very high (figures from 0.1 to 20.0 ppm) being higher in the rainy season average of 4.34 ppm, against 1.83 ppm in the dry season; c) it was considered that only 8.33% of the material examined could be utilized for admixturing in feedstuffs; d) it was found a weakly positive correlation, not statistically significant, in the production of the aflatoxins B and G.
  • Occurrence of aflatoxin in peanut flour in the region Paulista Nova, in the state of São Paulo

    Fonseca, Homero

    Abstract in Portuguese:

    No presente trabalho foram estudadas, a ocorrência das aflatoxinas B e G, em 116 amostras de farelo de amendoim provenientes de 17 fábricas de óleo da região Paulista Nova, bem como uma possível correlação na produção de ambas. As amostras foram coletadas em quatro épocas, representando material proveniente da industrialização de duas safras distintas, a saber: março e maio - safra das "águas" e julho e setembro - safra da "seca". Dos resultados concluiu-se que: a) a incidência de aflatoxina foi geral na região, pois todas as amostras estavam tóxicas; b) o nível de toxidez encontrado foi elevado (valores de 0,1 a 20,0 ppm) sendo bem mais elevado na safra das "águas" - média de 5,50 ppm, contra 1,76 na "seca"; c) apenas 10,35% do material examinado estaria em condições de ser utilizado na alimentação animal; d) houve uma correlação fracamente positiva entre a produção das aflatoxinas B e G, estatisticamente significativa.

    Abstract in English:

    In the present work, the occurence of aflatoxins B and G as well as a possible correlation between both were studied in 116 samples of peanut flour from 17 oil mills of the region Paulista Nova, in the State of São Paulo. The samples were obtained in four collections representing material from two crops in two different seasons: March and May in the rainy season and July and September in the dry season. From the results it was concluded that: a) the occurence of aflatoxin was generalized in that region, for all the samples were toxic; b) the toxicity level was found to be very high (figures from 0.1 to 20.0 ppm) being much higher in the rainy season-average of 5.50 ppm - against 1.76 ppm in the dry season; c) it was considered that only 10.35% of the material examined could be utilized for admixturing in feedstuffs; d) it was found a weakly positive correlation in the production of the aflatoxins B and G.
  • Occurrence of aflatoxin in peanut flour in the region Sorocabana, in the state of São Paulo

    Fonseca, Homero

    Abstract in Portuguese:

    No presente trabalho foi estudada a ocorrência das aflatoxinas B e G em 44 amostras de farelo de amendoim provenientes de 6 fábricas da região Sorocabana, bem como uma possível correlação na produção de ambas. As amostras foram coletadas em quatro épocas representando material proveniente da industrialização de duas safras distintas a saber: março e maio - safra das "águas" e julho e setembro - safra da "seca". Dos resultados concluiu-se que: a) a incidência de aflatoxina foi geral na região, pois todas as amostras estavam tóxicas; b) o nível de toxidez encontrado foi elevado (valores de 0,1 a 10,0 ppm) sendo mais elevado na safra das "águas" - média de 3,78 ppm, contra 1,74 ppm na "seca"; c) apenas 4,54% do material examinado estaria em condições de ser utilizado para rações animais; d) praticamente não houve correlação entre a produção das aflatoxinas B e G.

    Abstract in English:

    In the present work, the occurrence of the aflatoxins B and G, as well as a possible correlation between both were studied in 44 samples of peanut flour from 6 oil mills of the region Sorocabana, in the State of São Paulo. The samples were obtained in four collections representing material from two crops in two different seasons: March and May, in the rainy season and July and September, in the dry season. From the results it was concluded that: a) the occurrence of aflatoxin was generalized in that region, for all the samples were toxic; b) the toxicity level was found to be very high (figures from 0.1 to 10.0 ppm) being higher in the rainy season - average of 3.78 ppm, agains 1.74 ppm in the dry season; c) it was considered that only 4.54% of the material examined could be utilized for admixture in feedstuffs; d) it was not found correlation in the production of the aflatoxins B and G.
  • Kinetic of calcium absorption in presence of magnesium in excised leaf tissue of coffee-tree (Coffea arabica L., cv 'Mundo Novo')

    Sarruge, José R.; Biasi, José; Castro, Paulo R. C.; Defelipo, Braz V.; Feitosa, Celi; Krug, Francisco J.; Morelli, Maurelio

    Abstract in Portuguese:

    No trabalho apresentado, estudou-se a cinética de absorção de íons, baseado na equação de LINEWEAVER & bURk (1934). o estudo visou verificar o efeito competitivo ou não do íon Mg²+ na absorção do íon Ca²+. Para facilidade do estudo, soluções de CaCl2 marcadas com 45Ca foram administradas em diferentes concentrações à tecidos foliares de café (Coffea arabica L., cv. 'Mundo Novo'), em solução contendo ou não uma concentração conhecida de MgCl2 segundo a técnica de SMITH & EPSTEIN (1964a e 1964b). São apresentados também cálculos estatísticos, considerados inéditos na aplicação do presente estudo. Conclue-se que há inibição competitiva devida ao íon Mg²+ pelos centros ativos dos carregadores.

    Abstract in English:

    This study based on LINEWEAVER & BURK's (1934) equation was made to verify both competitive or not effect of Mg2_f in absorption of Ca2+ ion. Solution of CaCl2 was traced with 45Ca. Calcium in different concentration was added to excised leaf tissue of Coffee-tree (Coffea arabica L.) in presence or not of magnesium, according to SMITH & EPSTEIN's (1964a.; 1964b.) technique. Special conduction in statistics was applied. Magnesium ion compete with calcium ion to active centers of metabolism transport.
  • Physiologic races of X. Malvacearum (E. F. Smith) Dowson in the state of São Paulo

    Cia, Edivaldo; Balmer, Eric; Ferraz, Carlos A. M.; Gridi-Papp, I. L.; Paradela F.°, O.

    Abstract in Portuguese:

    No presente trabalho foi determinada a variabilidade de X. malvacearum, em condições de casa de vegetação, baseando-se na reação dos hospedeiros diferenciais para raças fisiológicas do patógeno. A técnica de inoculação empregada foi a de riscos feitos na página inferior das folhas e para avaliação dos sintomas foi adotada uma escala que variou de 1 a 5. Foi detectada a ocorrência das raças fisiológicas 3, 8 e 10. A linhagem do algodoeiro IAC RM3-4133 71/523 foi resistente à raça fisiológica 3, enquanto que as linhagens (Acala x Nu.16) 71/213 e IAC 12-2 71/170 foram resistentes às raças 3, 8 e 10.

    Abstract in English:

    The variability of X. malvacearum was studied under greenhouse conditions with isolates obtained from the principal cotton growing regions of the State of São Paulo. The isolates were introduced into the tissues by scratching the under side of the leaves with a bamboo pick previously dipped in a bacterial suspension. For the evaluation of the symptoms a scale based on five infection types was used. As a result of these tests, the isolates were grouped into three races of X. malvacearum respectively races 3,8 and 10. The IAC RM3 71/523 line showed resistence to race 3, while (Acala x Nu-16) 71/213 and IAC 12-2 71/170 lines showed resistence to races 3,8 and 10. The susceptible cotton varieties IAC RM3, IAC 13-1 and IAC 12-2, cultivated in São Paulo State, reacted equally to the three races mentioned.
Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Av.Páduas Dias, 11, C.P 9 / Piracicaba - São Paulo, Brasil, tel. (019)3429-4486, (019)3429-4401 - Piracicaba - SP - Brazil
E-mail: scientia@esalq.usp.br