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Agricultural recycling of biodigested vinasse for lettuce production

Reciclagem agrícola de vinhaça biodigerida para produção de alface

Abstracts

The agricultural use of waste products represents an interesting alternative for nutrient cycling. Biodigested vinasse, the final waste product of vinasse biodigestion and biogas production, can be reused for agricultural purposes. The present work sought to quantify the shoot dry mass production of lettuce plants, as well as foliar nitrogen, phosphorus and potassium content following the application of biodigested vinasse on soil. Biodigested vinasse was produced from anaerobic vinasse digestion, using anaerobic sludge as a source of microorganisms. The treatments, with four replications in entirely randomized design, consisted of anaerobic sludge from a gelatin factory, vinasse in natura, biodigested vinasse and a control treatment. The experiment was conducted over 45 days using 5 L vases and applying a dose equivalent to 150 m³ ha-1. Lettuce treated with biodigested vinasse showed higher shoot dry mass production and higher accumulation of nitrogen, phosphorus and potassium in its leaves than that treated with vinasse in natura.

biomass; Lactuca sativa; nutrients; residue; stillage; wastewater


O uso agrícola de resíduos é uma alternativa interessante para ciclagem de nutrientes. A vinhaça biodigerida, gerada após o processo de sua biodigestão e produção de biogás, permite o reuso agrícola. O presente trabalho quantificou a produção de massa seca da parte aérea em plantas de alface, assim como o acúmulo foliar de nitrogênio, fósforo e potássio após aplicação de vinhaça biodigerida no solo. Os tratamentos, com quatro repetições em um delineamento inteiramente casualizado, utilizaram lodo anaeróbio de indústria de gelatina, vinhaça in natura, vinhaça biodigerida, além de tratamento testemunha. Foi aplicada a dose equivalente a 150 m³ ha-1 em vasos com capacidade para 5 L, sendo o experimento conduzido por 45 dias nos vasos. A vinhaça biodigerida foi produzida a partir da biodigestão anaeróbia de vinhaça, utilizando lodo anaeróbio de indústria de gelatina como fonte de micro-organismos. Tratamentos com vinhaça biodigerida demonstraram melhores índices de produção de massa seca da parte aérea e acúmulo de nitrogênio, fósforo e potássio em folhas do que tratamentos utilizando vinhaça in natura.

água residuária; biomassa; Lactuca sativa; nutrientes; resíduo; vinhoto


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Publication Dates

  • Publication in this collection
    31 Oct 2014
  • Date of issue
    Dec 2014

History

  • Received
    11 Feb 2014
  • Accepted
    26 Sept 2014
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