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Brazilian Archives of Biology and Technology, Volume: 43, Número: 5, Publicado: 2000
  • Editorial

  • Isolation and characterization of three distinct forms of lipases from Candida rugosa produced in solid state fermentation Articles

    Benjamin, Sailas; Pandey, Ashok

    Resumo em Português:

    Três formas distintas (Lip A, Lip B e Lip C) de lipases extracelulares (EC- 3,1,1,3), produzidas por Candida rugosa em fermentação no estado sólido (SSF) foram purificadas e caracterizadas. A fermentação foi realizada em colunas de vidro usando como substrato bolo de óleo de coco e o farelo de trigo. O enzima obtida no extrato aquoso do material fermentado foi precipitada com do sulfato de do amônio, dialisada , ultra-filtrada e filtrada em gel usando Sephadex-200 obtendo assim um nível de purificação de 43-fold e uma atividade específica de 64,35 mg/ml. SDS-page da enzima purificada revelou três bandas distintas, indicando a existência de três iso-formas distintas, a banda A, a banda B e a banda C com pesos moleculares aparentes de 64.000, 62.000 e 60.000 Da, respectivamente. Todas as três iso-formas foram oticamente ativas entre 35-40ºC e a pH 7-8. Mostraram diferenças marcantes em seus valores do Km com triacyl glycerols saturado e não saturado. A atividade das enzimas de todas as três iso-formas foi fortemente inibida pelo Ag++ e Hg++. O Mn++ não apresentou nenhum efeito e o Ca++ e Mg++ realçaram a atividade das enzimas. O EDTA também inibiu fortemente a atividades das iso-formas da enzima . Entretanto, as atividades de todos as três lipases foram inibidas completamente por inibidores da serina protease como 3,4-dichloroisocoumarin, por pefabloc e parcialmente pelo fluoreto de phenylmethanesulphonyl. Segundo nossos conhecimentos, este é o primeiro estudo que descreve a purificação e a caracterização de iso-formas de lipases da C. rugosa em cultura sólida. Essas iso-formas de lipases com as características diversas produzidas em culturas sólida podem encontrar a aplicações em potencial no campo da biomedicina.

    Resumo em Inglês:

    Three distinct forms (Lip A, Lip B and Lip C) of extra-cellular lipases (EC- 3.1.1.3), produced by Candida rugosa in solid state fermentation (SSF) were purified and characterised. SSF was carried out in glass columns using coconut oil cake and wheat bran. The enzyme was purified from the aqueous extract of fermented matter by ammonium sulphate precipitation, dialysis, ultra-filtration and gel filtration using Sephadex-200 to a 43-fold purification and 64.35-mg/ml specific activity. SDS-PAGE of purified enzyme revealed three distinct bands, indicating the existence of three iso-forms, Lip A, Lip B and Lip C with apparent molecular weight about 64,000, 62,000 and 60,000 Da, respectively. All the three iso-forms were optimally active at 35-40ºC and pH 7-8. They showed marked differences in their Km values with different saturated and unsaturated triacyl glycerols. Ag++ and Hg++ strongly inhibited enzyme activity of all the iso-forms, Mn++ has no effect and Ca++ and Mg++ enhanced the activity. EDTA also strongly inhibited the enzyme activities of iso-forms. However, activities of all the three lipases were completely inhibited by serine protease inhibitors such as 3,4-dichloroisocoumarin, pefabloc and partially by phenylmethanesulphonyl fluoride. To the best of our knowledge, this is the first report describing the purification and characterisation of C. rugosa lipase iso-forms from solid cultures. These lipase iso-forms with diverse characteristics produced in solid cultures may find potential application in biomedical field.
  • Culture medium for amylase production by toxigenic fungi Articles

    Figueira, Edson Luiz Zangrando; Hirooka, Elisa Yoko

    Resumo em Português:

    No presente trabalho analisou-se a produção de amilase de Fusarium moniliforme 113F e de Aspergillus flavus. Comparando-se o crescimento fúngico em 4 formulações constituídas por amido, glicerol, farelo de trigo ou milho; optou-se pela última formulação determinada a partir do crescimento de F. moniliforme 113F em diferentes frações de milho (germe, milho degerminado, amido de milho, milho verde e respectivo amido e caldo). O crescimento micelial máximo foi determinado no meio de cultura contendo caldo de milho verde (p<0,05), resultando na formulação de meio constituído por milho maduro e caldo de milho verde para avaliar produção de amilase. A maior produção de amilase ocorreu no 10º dia de fermentação, sendo que F. moniliforme atingiu produção de 42,32U/mL e A. flavus 4.745,54U/mL. Recomenda-se a formulação constituída por 2% de milho maduro triturado em caldo de milho verde (preparado pela homogeneização de 350g de milho verde + 250mL, seguido de centrifugação), para produção de amilase destes fungos.

    Resumo em Inglês:

    Mycelial growth and amylase production by a mycotoxigenic strain of Fusarium moniliforme and Aspergillus flavus were evaluated in a culture medium containing starch, glycerol, wheat bran or corn. With emphasis on corn, different fractions composed by germ, degermed seed, starch, milky stage corn and the respective starch or supernatant fraction were analyzed for F. moniliforme growth . The medium composed of milky stage corn supernatant promoted the best mycelial growth (p<0.05), and it was used to prepare amylase production medium in the next step. The medium composed with 2% ground corn in milky stage corn supernatant (350g of milky stage corn blended with 250mL water and centrifuged) promoted the highest amylase production, which was at the 10th day of fermentation, both for F. moniliforme (42.32U/mL) and A. flavus (4,745.54U/mL).
  • Physiological quality in seeds obtained by topcrosses between vegetable soybean and grain type Articles

    Yokomizo, Gilberto K.; Vello, Natal A.

    Resumo em Português:

    Esforços foram feitos para estudar o efeito da introgressão de genes para alta qualidade fisiológica de sementes de cultivares adaptados na soja alimento (considerados exóticos). Resultados promissores foram obtidos para todos os topocruzamentos, com aumento na porcentagem de germinação na maioria dos materiais avaliados. A média geral da porcentagem de germinação nos topocruzamentos com parentais exóticos de sementes grandes mostraram aumentos de 28 a 46%, e topocruzamentos com parentais exóticos de sementes pequenas de 54 a mais de 60%, ambos os casos comparados com os parentais exóticos auto fecundados. Em relação a variância, os topocruzamentos apresentaram valores maiores do que os parentais exóticos auto fecundados, mostrando a possibilidade de seleção de soja alimento com sementes com maiores porcentagens de emergência.

    Resumo em Inglês:

    Attempts were made to study the gene introgression for high physiological quality from adapted cultivars in the vegetable soybean (exotic). Promising results were obtained for all topocrosses, with increased in germination percentage in majority. General mean of the germination percentage in topcrosses with large seeds exotic parental showed an increase from 28 to 46%, and topcrosses with small seeds exotic parental, from 54 up to 60%, both cases compared to self pollinated exotic parental. Related to variance, the topcrosses showed higher values than the self pollinated exotic parental, showing to be possible the selecion of promising materials.
  • Gravimetric determination of soil organic matter Articles

    Miyazawa, M.; Pavan, M.A.; Oliveira, E.L. de; Ionashiro, M.; Silva, A.K.

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o método de determinação gravimétrica da matéria orgânica do solo pela perda de massa por incineração a 300ºC e comparou-se com o carbono determinado pelo método Walkley-Black. Os dois métodos foram correlacionados positivamente com a seguinte equação de regressão linear: y = 3,720x + 0,2914. r = 0,937. O coeficiente. 3,720 foi maior do que os encontrados na literatura. que variaram de 1,68 a 2,13. Esta diferença foi atribuída ao maior grau de oxidação da matéria orgânica dos solos das regiões tropicais. O método de incineração é aplicável para determinação do C do solo em rotina. O método não contamina o meio ambiente com metal tóxico (Cr6+) e não oferece riscos aos analistas com o uso de ácido sulfúrico concentrado.

    Resumo em Inglês:

    Studies were carried out to evaluate a gravimetric method for the determination of soil organic matter by the mass loss at 300ºC. The gravimetric method was compared with Walkley-Black, using several brazilian soils with variable chemical and physical properties. Gravimetric method was positively correlated with Walkley-Black method with the following linear regression equation: y = 3.72x + 0.29, r = 0.94. The angular coefficient 3.72 for tropical soils was greater than those reported in the literature for temperate soils (from 1.68 to 2.13). The difference was due to greater oxidation degree of the organic matter. When compared with Walkley-Black method, gravimetric technique showed certain distinct advantages such as no environmental contamination with Cr6+ and improved laboratory safety eliminating the use of concentrated sulfuric acid.
  • Inheritance of resistance to races 69 and 453 of Colletotrichum lindemuthianum in the common bean Articles

    Poletine, Juliana P.; Gonçalves-Vidigal, M.C.; Vidigal Filho, Pedro S.; Scapim, Carlos Alberto; Silvério, Lucas; Thomazella, Cláudia

    Resumo em Português:

    Os cultivares AB 136 e G 2333 ambos resistentes às raças 69 e 453 de Colletotrichum lindemuthianum foram cruzados com os cultivares Michelite e Perry Marrow (suscetíveis à ambas as raças) e com Dark Red Kidney e Cornell 49242 (resistentes à ambas as raças) e, obtidas as gerações F1 e F2. As plantas foram inoculadas com uma suspensão de esporos, utilizando-se uma concentração de 1,2 x 10(6) esporos/ml de água. As reações das populações F1 e F2 evidenciaram que os cultivares Dark Red Kidney; Cornell 49242 e AB 136 possuem, respectivamente, os genes dominantes A (Co-1) Are (Co-2) e Co-6, os quais conferiram a resistência às raças 69 e 453. Os dados de segregação obtidos nas populações F2 indicaram que G 2333 carrega os genes dominantes de resistência Co-5 e Co-7. Os genes dominantes presentes em G 2333 e sua resistência às raças de C. lindemuthianum, poderão serem transferidos para cultivares suscetíveis com relativa facilidade.

    Resumo em Inglês:

    The cultivars, AB 136 and G 2333 both resistant to Colletotrichum lindemuthianum races 69 and 453, were crossed with the cultivars Michelite and Perry Marrow (susceptible to both races), with Dark Red Kidney and Cornell 49242 (resistant to both races) and F1 and F2 generations were obtained. Plants were inoculated using a spore suspension at 1.2 x 10(6) concentration. The reaction of F1 and F2 populations showed that Dark Red Kidney, Cornell 49242 and AB 136 cultivars had the dominant genes A (Co-1), Are (Co-2) and Co-6, respectively, was conferring resistance to races 69 and 453. The segregation data obtained from F2 populations indicated that G 2333 carried two dominant resistance genes Co-5 gene and another one Co-7 for 69 and 453 races. The dominant genes in G 2333 and its resistance to C. lindemuthianum race could be transferred to provide anthracnose resistance to susceptible cultivars relatively easy.
  • Cyanogenic glycosides in plants Articles

    Francisco, Ilza A.; Pinotti, Maria Helena Pimenta

    Resumo em Português:

    A presença de glicosídeos cianogênicos foi testada em 70 espécies de plantas do Campus da Universidade Estadual de Londrina, PR, Brasil e em 45 espécies de plantas do Remanescente Florestal da Fazenda Doralice, Ibiporã, PR, Brasil. Das espécies vegetais da Universidade Estadual de Londrina, 7,1% apresentaram glicosídeos cianogênicos: Manihot esculenta (Euphorbiaceae), Passiflora edulis (Passifloraceae), Macadamia ternifolia (Proteaceae), Prunus persica (Rosaceae) e Beloperone sp (Acanthaceae). As primeiras quatro espécies foram consideradas potencialmente cianogênicas no campo. Do Remanescente Florestal da Fazenda Doralice, as espécies vegetais com glicosídeos cianogênicos foram: Holocalix balanseae (Caesalpinaceae), Nectandra megapotamica (Lauraceae), Trichilia casareti (Meliaceae), Trichilia elegans (Meliaceae) e Rapanea umbellata (Myrsinaceae), perfazendo 11,1% das espécies totais analisadas. Somente Holocalix balanseae foi considerada ser potencialmente cianogênica no campo.

    Resumo em Inglês:

    The presence of cyanogenic glycosides was determined in 70 plant species from the campus of the State University of Londrina, PR, Brazil, and a further 45 plant species from the Forestry Reserve on the Doralice Farm in Ibiporã, PR, Brazil. Of the vegetative species from the State University of Londrina, 7.1% showed cyanogenic glycosides: Manihot esculenta (Euphorbiaceae), Passiflora edulis (Passifloraceae), Macadamia ternifolia (Proteaceae), Prunus persica (Rosaceae) and Beloperone sp (Acanthaceae).The first four species were considered to be potentially cyanogenic in the field. From the Forestry Reserve on the Doralice Farm, the plant species with cyanogenic glycosides were: Holocalix balanseae (Caesalpinaceae), Nectranda megapotamica (Lauraceae), Trichilia casareti (Meliaceae), Trichilia elegans (Meliaceae) and Rapanea umbellata (Myrsinaceae), making 11.1% of the total species analyzed. Only Holocalix balanseae was considered to be potentially cyanogenic in the field.
  • Bacterial production in Guanabara Bay (Rio de Janeiro, Brazil) evaluated by ³H-leucine incorporation Articles

    Gonzalez, Alessandra M.; Paranhos, Rodolfo; Andrade, Luciana; Valentin, Jean L.

    Resumo em Português:

    O objetivo desse trabalho foi realizar curvas de saturação a fim de otimizar a concentração de ³H-leucina necessária para avaliar produção bacteriana na Baía de Guanabara. Objetivou-se ainda a aquisição de dados preliminares de produção bacteriana em dois locais distintos em termos de qualidade de água : enseada da Urca e Ilha do Governador. As amostras para as curvas foram obtidas na região do Canal Central e na Ilha de Paquetá, além dos dois locais de coleta citados acima. Seguiu-se a metodologia descrita por Kirchman et al. (1985) e modificada por Smith & Azam (1992). As curvas de ³H-leucina mostraram um padrão semelhante para todas as áreas estudadas, indicando a concentração ótima de isótopo de 10 nM. A produção de biomassa bacteriana variou de 0,40 a 4,53 µgC L-1 h-1 na Urca e de 3,86 a 73,72 µgC L-1 h-1 na Ilha do Governador confirmando a relação entre a disponibilidade de nutrientes e matéria orgânica e o aumento da produtividade bacteriana. Essas análises poderão ser utilizadas para estudos sobre dinâmica trófica, ciclos biogeoquímicos além de iniciativas de modelagem na Baía de Guanabara.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this work was to evaluate the necessary ³H-leucine concentration to estimate bacterial production in Guanabara Bay through saturation curves. A second aim was to collect preliminary data of bacterial production in two distinct sites corresponding to different water qualities: Urca inlet and Governador Island. Saturation curves were made with water samples taken at the main circulation channel of the bay, Paquetá Island, and the two sites mentioned before. The ³H-leucine curves showed similar pattern for all studied areas, indicating the ideal isotope concentration to be 10 nM. Bacterial biomass production ranged from 0.40 to 4.53 µgC L-1 h-1 in Urca and from 3.86 to 73.72 µgC L-1 h-1 in Governador Island indicating the relationship between nutrients and organic matter supply and bacterial productivity. This work is an important reference for studies on trophodynamics, biogeochemical cycles and modelling in Guanabara Bay.
  • Purification of papain from fresh latex of Carica papaya Articles

    Monti, Rubens; Basilio, Carmelita A.; Trevisan, Henrique C.; Contiero, Jonas

    Resumo em Português:

    No presente trabalho apresenta-se um método de cristalização da papaína oriunda do látex fresco de mamão, o qual apresenta uma alta produtividade em relação aos métodos previamente descritos. A metodologia aqui descrita não envolve o uso de reagentes sulfidrílicos, a papaína foi obtida de forma praticamente pura, apresentando uma simples banda quando submetida a eletroforese, e com propriedades idênticas àquelas obtidas por outros métodos. A atividade específica foi determinada utilizando Z-gly-pNP e BAEE como substrato. A papaína obtida por essa metodologia, sem uso de substâncias tais como cisteína e ditiotreitol, apresenta-se na forma de um complexo com inibidores naturais, os quais podem ser removidos por diálise.

    Resumo em Inglês:

    In the present study we wish to report a method of crystallizing papain from fresh papaya latex which gave higher yields than previously reported. This method does not involve the use of sulphydryl reagents. The papain thus obtained is practically pure and shows a single band when submitted to electrophoresis on polyacrylamide gel, and is identical to the papain obtained by other methods. In routine enzymatic assays, specific activity was measured using Z-gly-pNP and BAEE as substrates. Papain crystallized by this method, without the use of high concentrations of salts or thiol-containing substances such as cysteine and dithiothreitol, is obtained in the form of a complex with natural inhibitors existent in latex which can be removed by dialysis.
  • Modeling gallic acid production rate by empirical and statistical analysis Articles

    Kar, Bratati; Banerjee, Rintu; Bhattacharyya, Bimal Chandra

    Resumo em Português:

    Para predizer a taxa das reações enzimaticas uma correlação empírica baseada nos resultados experimentais foi desenvolvida. Os modelos representam a ativação e a desativativação da hydrolise enzimatica. Os resultados foram avaliados pela análise de variança (ANOVA). A atividade máxima da tannase foi obtida após 5 minutos de incubação, temperatura 40ºC, pH 4,0, concentração inicial da enzima de 0,12 v/v, concentração inicial do substrato 0,42 mg/ml, força iônica 0,2 M. Sob essas condições a taxa máxima de produção ácido galico foi de 33,49 µmoles/ml/min.

    Resumo em Inglês:

    For predicting the rate of enzymatic reaction empirical correlation based on the experimental results obtained under various operating conditions have been developed. Models represent both the activation as well as deactivation conditions of enzymatic hydrolysis and the results have been analyzed by analysis of variance (ANOVA). The tannase activity was found maximum at incubation time 5 min, reaction temperature 40ºC, pH 4.0, initial enzyme concentration 0.12 v/v, initial substrate concentration 0.42 mg/ml, ionic strength 0.2 M and under these optimal conditions, the maximum rate of gallic acid production was 33.49 mumoles/ml/min.
  • Ferulic acid depletion by cultured soybean seedlings under action of glucose and methionine Articles

    Herrig, Vanessa; Silva, Hélio Cândido da; Ferrarese, Maria de Lourdes Lucio; Ferrarese-Filho, Osvaldo

    Resumo em Português:

    Plântulas de soja cultivadas em meio nutriente foram utilizadas para investigar como glicose ou metionina influenciam a depleção de ácido ferúlico. Plântulas de três dias foram cultivadas em meio hidropônico contendo ácido ferúlico e glicose ou metionina e os níveis de ácido ferúlico foram monitorados no meio nutriente. Os resultados mostraram que as raízes de soja depletaram ácido ferúlico mais rapidamente na presença dos compostos. Após 6 horas, o aumento causado pela glicose (0,01 e 0,05 mM) foi mais pronunciado que na presença de metionina, nas mesmas concentrações. Por seu lado, metionina, a 0,1 e 0,2 mM, aumentou a depleção mais significativamente que a glicose. Os resultados sugerem que ambos os compostos podem aumentar os efeitos alelopáticos do ácido ferúlico nas plântulas.

    Resumo em Inglês:

    Cultured soybean seedlings were used to investigate how glucose or methionine influenced depletion of ferulic acid. Three-day-old seedlings were grown in hydroponic solution containing ferulic acid plus glucose or methionine, and the level of the phenolic acid were monitored in the nutrient culture. The results showed that ferulic acid depletion was more rapid in the presence of those compounds. After 6 h, the increase caused by glucose (0.01 and 0.05 mM) was more pronounced than methionine in the same concentrations. On the other hand, methionine (0.1 and 0.2 mM) increased depletion more significantly than glucose. Results suggested that both compounds might to increase the allelopathic effects of ferulic acid in the seedlings.
  • Morphometric patterns of two fouling Eudendrium spp. (Hydrozoa, Anthomedusae, Eudendriidae) from São Sebastião (SP, SE Brazil) Articles

    Oliveira, Otto M.P.; Marques, Antonio C.; Migotto, Alvaro E.

    Resumo em Português:

    Trinta colônias de Eudendrium carneum e 100 colônias de E. glomeratum foram coletadas em placas de recrutamento em São Sebastião (SP, SE Brasil), estudadas quanto aos parâmetros morfométricos e comparadas com dados de outras regiões. Os resultados mostraram que as colônias de E. carneum encontradas no Brasil possuem variações morfométricas relativamente menores que as colônias de E. glomeratum brasileiras e de outros lugares. Tanto causas morfológicas quanto especiação são sugeridas como possíveis explicações para a grande variação em E. glomeratum.

    Resumo em Inglês:

    Thirty colonies of Eudendrium carneum and 100 colonies of E. glomeratum, collected on recruitment panels in São Sebastião (SP, SE Brazil), were studied concerning morphometrical parameters and compared with morphometrical data available from other locations. The results show that E. carneum from Brazil has a relatively smaller morphometric variation than colonies of E. glomeratum for Brazil and other areas. Both morphological and speciation causes are suggested as possible explanations for the high variation of E. glomeratum.
  • Feeding of two sympatric species of Characidium, C. lanei and C. pterostictum (Characidiinae) in a coastal stream of Atlantic Forest (Southern Brazil) Articles

    Aranha, José Marcelo R.; Gomes, José Henrique C.; Fogaça, Fábio N. O.

    Resumo em Português:

    Foi estudada a dieta de Characidium lanei and C. pterostictum no rio Cabral, rio costeiro da Mata Atlântica na região sul do Brasil, município de Antonina - PR. As coletas foram realizadas no período de março/95 a fevereiro/96, utilizando-se de pesca elétrica. A cada estação do ano, 15 exemplares de cada espécie tiveram seus conteúdos estomacais estudados. Foi constatado para C. lanei 28 ítens e para C. pterostictum 24 ítens. Para C. lanei, os ítens mais importantes foram larvas de Chironomidae e de Ephemeroptera, exceto no verão quando ácaros e restos de artrópodes foram mais significativos. Para C. pterostictum os ítens larva de Chironomidade e de Simulidae predominaram durante todo o ano. Os resultados no presente estudo sugerem uma dieta oportunista dentro de insetivoria, com grande ocorrência de ítens raros ou pouco freqüentes.

    Resumo em Inglês:

    The feeding strategy of Characidium lanei and C. pterostictum was studied in the "Cabral" stream, a coastal stream of the Atlantic Forest, in southern Brazil. The samples were taken using electric fishing between March/95 and February/96. We studied about 15 stomach contents for each species in each season of the year. The stomach contents of the studied species were composed of 39 different food items, 28 in C. lanei and 24 in C. pterostictum. Chironomidae larvae and Ephemeroptera nymph were the most important items for C. lanei, except in the summer when Acarina and not identified Arthropoda were the most important items. Chironomidae and Simulidae larvae were the most important items in C. pterostictum. These results indicated an insectivorous habits and opportunist feeding strategy to C. lanei and C. pterostictum with several items rare or not very frequent.
  • Evaluation of oat extracts on the efficiency of lime in soil Articles

    Cassiolato, Marcelo E.; Meda, Anderson R.; Pavan, Marcos A.; Miyazawa, Mário; Oliveira, José C. de

    Resumo em Português:

    A baixa mobilidade dos componentes solúveis do calcário aplicado na superfície do solo limita a sua eficiência na redução da acidez das camadas subsuperficiais de solos com cargas variáveis. Foram conduzidos experimentos de laboratório com latossolo ácido para avaliar a eficiência de extratos de aveia na mobilidade do calcário aplicado na superfície do solo. Foram avaliadas as seguintes cultivares de aveia: Argentina 5VL3, UPF 90H400-2, IAPAR 61, IA96101-b, SI 83400, EMBRAPA 29, LD 9102, FAPA 1, ER 93247, ER 90148, ER 89144, ER 93152, Alpha 94124, Alpha 94206 and Preta comum. O calcário e a aveia foram aplicados em doses equivalentes a 5 e 10 Mg ha-1, respectivamente. O efeito da calagem sem resíduos vegetais limitou-se nos 10 cm superficiais do solo. A calagem na presença de extratos de aveia aumentou o pH e Ca-trocável e diminuiu Al-trocável até 25 cm de profundidade. As cultivares SI 83400 e UPF 90H400-2 foram as melhores transportadoras de Ca no perfil do solo. Os resultados sugerem que compostos solúveis contidos nos extratos de aveia, melhoram a eficiência do calcário aplicado na superfície dos solos.

    Resumo em Inglês:

    The low mobility of the soluble components of surface-applied lime, limits their ability to reduce subsoil acidity in variable charge soils. Laboratory experiments were conducted with brazilian Oxisol to evaluate the effect of oat extracts on the mobility of surface applied calcium in form of CaCO3. The following oat cultivars were evaluated: Argentina 5VL3, UPF 90H400-2, IAPAR 61, IA96101-b, SI 83400, EMBRAPA 29, LD 9102, FAPA 1, ER 93247, ER 90148, ER 89144, ER 93152, Alpha 94124, Alpha 94206 and Preta comum. Oat extracts and lime were applied at rates of 10 and 5 Mg ha-1, respectively. Effect of lime without plant extracts on soil acidity was limited in the upper 10 cm of the profile. Lime in the presence of oat extracts increased pH and Ca ex and decreased Al ex about 20cm deep. The SI83400 and UPF90H400-2 were the best oat extracts as Ca-carrier into the acid soil profile. The results suggested that soluble organic compounds from oat extracts are mobile and capable of detoxifying acid subsoil, by increasing liming efficiency.
  • Influence of ethanol concentration, addition of spices extract, and level of sweetness on physico-chemical characteristics and sensory quality of apple vermouth Articles

    Joshi, Vinod K.; Sandhu, Danwant K.

    Resumo em Português:

    A composição de vinho de maçã demonstrou ser satisfatório para se convertido em vermute. O extrato de especiarias apresentou mais TSS, taninos, esters, porém os ácido volátil titulaveis foi mais baixo que no vinho de maçã. Estudos foram realizados para aperfeiçoar e desenvolver vermute de maçã contendo diferentes concentrações de ethanol (12%, 15%, 18%), de açúcar (4%-8%) e extrato de especiarias (2.5%-5.0%).. Diferenças significativas em características de fisíco-químicas e sensoriais entre os vermutes com concentrações diferentes de álcool, açúcar e extrato de especiarias foram observados. Geralmente, o conteúdo superior de etanol contribuiu para uma redução da acidez de titulavel, taninos, macroelementos , unidades de coloração, microelementos e viscosidade aumentando a concentração total de esteres. O aumento do nível de açúcar afetou o TSS, viscosidade aparente, pH, esters, aldeído, açúcar total, K, Cu e Mn. Nível de extrato de especiarias (2.5 -5.0%) não afetou TSS (Bº), acidez de titulavel, coloração, açúcar total, taninos totais, acidez volátil, aumentou o conteúdo de minerais com exceção de K, esters e aldeídos. Elevando a concentração de álcool para 15% se obteve escores superiores na avaliação sensorial. Uma elevação na concentração de especiarias contribui para diminuir a qualidade sensorial do vermute. Porém, pontuações sensoriais semelhantes foram obtidas em formulações contendo de 4 - 8% açúcar e 2.5 - 5.0% especiarias. Um produto contendo 15% álcool, 4% açúcar e 2.5% extrato de especiarias foi preferido com relação aos demais pelas suas qualidade sensoriais superiores. Os estudos revelaram que a maçã é considerada uma fruta satisfatória para a fabricação de vermute pelo método descrito. Também são informadas as especiarias, ervas, bem como as quantidades utilizadas.

    Resumo em Inglês:

    The composition of apple base wine was found to be suitable for conversion into vermouth. The spices extract contained more TSS, tannins, esters, volatile acid but lower titrable acid than apple base wine. To optimize and develop apple vermouth with different ethanol concentrations (12%, 15%, 18%), sugar content (4%, 8%) and spices extract (2.5% and 5.0%) was prepared and was evaluated. Significant differences in physico-chemical characteristics and sensory quality amongst the vermouths having different levels of alcohol, sugar and spices extract were noted. Generally, increasing ethanol content decreased titrable acidity, tannins, macroelements and colour units while micro-elements, viscosity and total esters were increased. Increased sugar level affected TSS, apparent viscosity, pH, esters, free aldehyde, total sugar, K, Cu and Mn contents. Level of spices extract (2.5 & 5.0) did not effect TSS (ºB), titrable acidity, colour, total sugar, total tannins, volatile acidity, increased mineral contents except for K, esters and aldehyde contents. Increase in alcohol content upto 15% increased the sensory score of the product. Increased quantity of spices extract, however, decreased the mean sensory quality of vermouth. However, sensory scores for 4 or 8% sugar and 2.5 or, 5.0% spices extracted were similar. A product with 15% alcohol, 4% sugar and 2.5% spices extract was preferred the most in overall sensory quality. The studies revealed that apple fruit is suitable for making vermouth by the method described. The spices, herbs, their parts and the quantities used are also reported.
  • Pelletization of seeds of Raphanus sativus L. cv. Redondo Gigante with graphite for germination under water stress conditions Articles

    Freitas, Nobel Penteado; Takaki, Massanori

    Resumo em Português:

    O efeito do estresse hídrico é dependente da presença de luz em sementes de rabanete. O efeito da peletização com grafite em pó foi analisado. Luz branca e vermelho-extremo são filtradas pelo grafite aumentando parcialmente a tolerância ao estresse hídrico de -0,77MPa em sementes peletizadas. Embora a luz vermelha também iniba a germinação em condições de estresse a peletização não teve efeito. Nós propomos a peletização de sementes de Raphanus saivus L. cv. redondo gigante como uma prática antes do plantio para aumentar a tolerância ao estresse hídrico.

    Resumo em Inglês:

    The effect of water stress on germination of radish seeds is dependent on the presence of light. The effect of pelletization of radish seeds with powdered graphite on the tolerance to water stress under light was analysed. White light and far-red lights were filtered by graphite increasing slightly the tolerance of pelleted seeds to water stress of -0.77MPa. Although red light also inhibited seed germination the graphite had no effect. We propose the pelletization of seeds of Raphanus sativus, at least in cv redondo gigante with graphite as a pratice before planting to increase the tolerance to water stress.
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