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Brazilian Archives of Biology and Technology, Volume: 47, Número: 1, Publicado: 2004
  • Genetic variability in regenerated Metarhizium flavoviride protoplasts Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Kuklinsky-Sobral, Júlia; Luna-Alves-Lima, Elza Áurea de; Araújo, Janete Magali de; Azevedo, João Lúcio

    Resumo em Português:

    A formação e regeneração de protoplastos foram avaliadas em duas linhagens selvagens e duas linhagens mutantes para coloração de conídios em Metarhizium flavoviride. O cultivo em meio líquido seguido do tratamento do micélio com Novozym 234 na presença de KCl 0,7 M como estabilizador osmótico, resultou na produção de 5,05´10(6) a 1,15´10(7) protoplastos´mL-1. A porcentagem de regeneração das diferentes linhagens variou de 6,65 a 27,92%. Após a regeneração, uma das linhagens selvagens produziu espontaneamente variantes estáveis, com morfologia alterada. Embora variantes morfológicos já tenham sido observados após regeneração de protoplastos em bactérias, esta parece ser a primeira vez que tal ocorrência é descrita em fungos filamentosos. Um desses variantes, além da linhagem selvagem da qual ele foi originado, foi testado para sensibilidade aos fungicidas benomil e captano.

    Resumo em Inglês:

    Protoplast isolation and regeneration were evaluated in two wild-type and two colour mutant strains of Metarhizium flavoviride. Cultivation in liquid medium, followed by mycelium treatment with Novozym 234 in the presence of KCl 0.7M as osmotic stabilizer, produced 5.05 x 10(6) to 1.15 x 10(7)x mL-1 protoplasts. The percentage of regeneration ranged from 6.65 to 27.92%. Following protoplast regeneration, one strain produced spontaneously stable morphological variant colonies. Although colonies with altered morphology have been reported in bacteria following protoplast regeneration, this is the first time that the same is described in a filamentous fungus. The original strain and one derived variant were tested for sensitivity to the fungicides benomyl and captan.
  • Varietal identification of coffee seeds by RAPD technique Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Crochemore, Maria Lúcia; Nunes, Liliane Moreira; Andrade, Giselly Aparecida; Molinari, Hugo Bruno Correa; Vasconcellos, Maria Elizabeth

    Resumo em Português:

    Classicamente, a identificação de cultivares do cafeeiro utiliza descritores morfológicos da semente e da planta em crescimento. O uso de marcadores moleculares, além de permitir uma identificação genética precisa, possibilita a caracterização dos genótipos com menor custo de mão-de-obra e de tempo, pois a descrição é realizada com pequenas quantidades de DNA genômico, extraído em qualquer etapa de crescimento da planta. Este estudo visou a identificação de cultivares/linhagens de Coffea arabica, de interesse comercial para o IAPAR, utilizando-se marcadores do tipo PCR-RAPD. O DNA de sementes moídas de 12 lotes de cultivares e/ou linhagens foi avaliado com cinco primers (Operon OPA 01, OPA 04, OPG 11, OPY 16 e OPX 09) obtidos de uma pré-seleção de 56 primers. Os perfis eletroforéticos mostraram diferenças entre oito cultivares/linhagens e uma baixa heterogeneidade foi detectada dentro de um lote de IAPAR59 e entre dois lotes deste mesmo cultivar.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed the identification of cultivars and/or lines of Coffea arabica of commercial interest, using PCR-RAPD markers. The DNA of ground seeds lots of 12 cultivars and/or lines were evaluated with five primers (Operon OPA 01, OPA 04, OPG 11, OPY 16, and OPX 09) were obtained from a selection of 56 primers. The electrophoretic profiles allowed distinction among eight cultivars and/or lines as well as heterogeneity between and within lots of IAPAR59.
  • Determination of yeast killer activity in fermenting sugarcane juice using selected ethanol-making strains Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Ceccato-Antonini, Sandra Regina; Tosta, Christiann Davis; Silva, Ana Cláudia da

    Resumo em Português:

    A atividade 'killer' poderia garantir às leveduras fermentativas uma vantagem competitiva sobre outras linhagens durante a fermentação etanólica, no entanto, pouco se sabe sobre o papel do sistema 'killer' nesse tipo de fermentação alcoólica. A seleção de linhagens 'killer' altamente produtivas pode ser uma abordagem interessante. Vinte e quatro dentre 342 leveduras isoladas do processo fermentativo mostraram atividade 'killer' e 3 delas foram selecionadas para a avaliação da eficiência fermentativa em sistema de batelada com reciclo de células, em escala de frascos e fermentador. As 3 linhagens 'killer' selecionadas não apresentaram resultados similares àqueles apresentados pelo fermento prensado (panificação) em relação aos rendimentos em etanol (0,07-0,18; 0,12-0,20; 0,10-0,13; 0,22-0,25 g/g, respectivamente) e biomassa (0,19-0,26; 0,33-0,39; 0,13-0,27; 0,47-0,61 g/g, respectivamente) e eficiência fermentativa (12,3-36,3; 21,0-40,0; 19,3-26,3; 47,6-54,0 %, respectivamente) em caldo de cana-de-açúcar, em frascos. Em fermentador, observou-se o mesmo comportamento. No entanto, elas mostraram alta viabilidade celular e atividade 'killer' (usando filtrado livre de células) ao longo dos ciclos fermentativos, a despeito das condições desfavoráveis do meio, como alta variação de pH do meio (de 5,5-6,0 a 3,0-4,0), baixa aeração e temperatura mais alta (30ºC), as quais não são as ideais para a produção/atividade das toxinas 'killer'. Uma linhagem de Pichia (CCA 510) mostrou os melhores resultados entre as linhagens 'killer' testadas, além de exibir uma poderosa atividade 'killer' contra 92% de leveduras fermentativas isoladas do processo e contra o fermento prensado. Demonstrou também atividade 'killer' (usando preparado de toxina bruta) em temperaturas elevadas (38ºC) e baixo pH (4,0) após 72 horas de incubação, sob condições proliferativas e não-proliferativas. Os resultados permitem indicar que a atividade 'killer' deve ser uma característica a ser avaliada na seleção de linhagens para a fermentação etanólica, além de outras características baseadas na produtividade, uma vez que pode assegurar a permanência da linhagem selecionada durante o processo.

    Resumo em Inglês:

    Twenty-four yeasts out of 342 isolated from the fermentative process showed killer activity and three of them were selected for the fermentative efficiency evaluation in batch system with cell recycle, flask and fermentor experiments. The selected three killer strains did not present similar results to those of pressed (baking) yeast concerning ethanol (0.07-0.18; 0.12-0.20; 0.10-0.13; 0.22-0.25 g/g, respectively) and biomass (0.19-0.26; 0.33-0.39; 0.13-0.27; 0.47-0.61 g/g, respectively) yields and fermentative efficiency (12.3-36.3; 21.0-40.0; 19.3-26.3; 47.6-54.0 %, respectively) in sugarcane juice, in flasks. In fermentor, similar behaviour was observed. However, the selected strains showed high cellular viability and killer activity (using cell-free filtrate) along the fermentative cycles, in spite of the unfavourable conditions of the medium, like high pH variation of the medium (from 5.5-6.0 to 3.0-4.0), low aeration and higher temperature (30º C), which were not the ideal ones for the production/activity of killer toxins. A Pichia strain (CCA 510) showed the best results among the killer yeasts tested, exhibiting a killer activity against 92% of isolated fermentative yeasts of the process and against the pressed (baking) ferment. It also demonstrated killer activity (using crude toxin preparation) at higher temperatures (38ºC) and low pH (4.0) after 72 hours of incubation, under proliferative and non-proliferative conditions. The results indicated that the killer activity should be a characteristic to be looked for in the strain selection for ethanolic fermentation, beside other important productivity-based characteristics, since it assure the permanence of the selected strain during the process.
  • Models for the estimation of the physical quality of a Yellow Red Latosol (Oxisol) under pasture Agriculture, Agribusiness And Biotechnology

    Ribon, Adriana Aparecida; Tavares Filho, João

    Resumo em Português:

    Modelos ou funções que envolvem variáveis indicadoras da compactação do solo (resistência do solo à penetração, densidade do solo e umidade) são importantes ferramentas na avaliação da qualidade física dos solos. Porém, são escassos os estudos que consideram também a contribuição da composição granulométrica e matéria orgânica nestes modelos em solos tropicais. Neste sentido, foram elaborados modelos considerando os parâmetros físicos resistência mecânica (RP), densidade do solo (Ds), umidade gravimétrica (U), conteúdo de argila (Ag), conteúdo de areia (Ar) e matéria orgânica (MO) coletados em um Latossolo Vermelho-Amarelo textura média sob pastagem do município de Rondonópolis - MT. Numa área de 1ha foram realizados 34 pontos de amostragem inteiramente casualizados na profundidade de 0-20 cm. Os modelos foram obtidos por meio do Programa Statistical Analysis System (SAS) onde foram realizadas correlações e regressões lineares múltiplas por Stepwise, considerando como variável dependente a resistência do solo à penetração de raízes. Através do coeficiente de determinação foi selecionado o seguinte modelo: RP=-12,134+0,004MO+7,6187Ds+0,131AG (R²=0,78). A matéria orgânica e a argila dos solos são importantes ferramentas, juntamente com as outras propriedades físicas indicadoras da compactação na avaliação da qualidade física dos solos.

    Resumo em Inglês:

    Models were developed considering the physical parameters penetration resistance (RP), bulk density (Ds), gravimetric moisture (U), clay content (Ag), sand content (Ar) and organic matter (MO) collected from a Yellow Red Latosol (Oxissol) medium texture under pasture from Rondonópolis county district, Mato Grosso State. Sampling was carried out in 34 fully randomized points in a 1 ha area to the depth of 0-20cm. The models were created using the Statistical Analysis System program (SAS) through which linear multiple regressions and correlations were made. Using the determination coefficient the following model was selected: RP=-12.134+0.004MO+7.6187Ds+0.131AG (R²=0.78). The evaluation of the organic matter and the soil clay content were important tools to evaluate the physical quality of the soils, along with other physical soil properties that indicate soil compaction.
  • A model for the study of skeletal anomalies in rat fetuses Human And Animal Health

    Effting, Cristiane; Paula, Daniel Jesus de; Nunes Junior, Guilhermino Pereira

    Resumo em Português:

    O cetoconazol, uma droga que inibe a esteroidogênese, provoca teratogênese em fetos de ratos quando administrado em altas doses durante a organogênese. Entretanto, o mecanismo das malformações esqueléticas induzidas pelo cetoconazol não é claro e não existe nenhum método descrito na literatura que permita estudar os mecanismos envolvidos nas malformações esqueléticas induzidas pelo cetoconazol. O objetivo deste estudo é validar um modelo de malformações esqueléticas em fetos de ratos através da administração de cetoconazol 80 mg/kg durante a organogênses a ratas prenhes. Os ossos da cabeça, do tronco e dos membros anteriores e posteriores foram examinados para a detecção de anomalias. Foram encontradas diferenças estatísticas no número de fetos, de reabsorções pós-implantação e nos pesos dos fetos e das placentas. As freqüências de anormalidades esqueléticas na cabeça, no tronco e nos membros anteriores e posteriores no grupo tratado com cetoconazol também foram significantes quando comparadas às do grupo controle. Concluímos que o método sugerido é válido para o estudo de malformações esqueléticas e desenvolvimento anormal dos ossos em fetos de ratos, apesar da grande perda de fetos decorrente das reabsorções.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to validate a model of skeletal anomalies in rat fetuses by the administration of ketoconazole (80 mg/kg) to pregnant rats during organogenesis. Bones of the head, trunk and anterior and posterior limbs were examined for detection of anomalies. Statistical differences regarding the number of fetuses and postimplantation resorptions, and fetal and placental weight were significant. The frequency of skeletal anomalies in the head, trunk, and anterior and posterior limbs in the ketoconazole-treated group were also significant when compared to the control group. It could be concluded that the model suggested was valid for study of skeletal anomalies and abnormal bones development in rat fetuse, in spite of the loss of fetuses due to resorptions.
  • Resistance of gastrointestinal nematodes to anthelmintics in sheep (Ovis aries) Human And Animal Health

    Thomaz-Soccol, Vanete; Souza, Felipe Pohl de; Sotomaior, Cristina; Castro, Edilene Alcântara; Milczewski, Viviane; Mocelin, Giovani; Silva, Maria do Carmo Pessoa e

    Resumo em Português:

    O teste de redução da contagem de ovos de helmintos por grama de fezes (FECRT) foi usado para testar a eficiência dos antihelmínticos em 42 propriedades produtoras de ovinos, em cinco diferentes regiões no Estado do Paraná, Brasil. O estudo foi realizado entre Julho 1996 a Julho de 2000. Foram avaliados animais com infecção natural. Cinco drogas foram usadas só ou em combinação (benzimidazole, imidazothiazole, ivermectin, milbemicina e closantel). Resultados mostraram que a prevalência de resistência foi alta para todos os antihelmínticos avaliados: 88.1% para benzimidazoles (oxfendazole), 78.6% para ivermectin, 56.4% para closantel, 38.7% para closantel + oxfendazole, 38% para levamisole, e 23.6% para moxidectin. Havia resistência múltipla em todas fazendas estudadas. Na identificação das larvas de helmintos recuperadas das culturas de fezes após o tratamento verificou-se que maioria pertenciam a Haemonchus sp. e Trichostrongylus sp. O fracasso das drogas existentes no mercado em combater a verminose é considerado um assunto importante. No presente artigo algumas sugestões são discutidas para melhorar a situação, elas incluem uma mudança de atitude em relação ao uso indiscriminado de antihelmínticos.

    Resumo em Inglês:

    The fecal egg count reduction test (FECRT) was used in a survey for anthelmintic resistance in 42 sheep farms, in five different regions in Paraná State, Brazil between July 1996 - July 2000. Animals with natural infection were tested. Five drugs were used individually or in combination - benzimidazole, imidazothiazole, ivermectin, milbemicina and closantel. Results showed that the prevalence of resistance to all anthelmintic was as high as 88.1% for benzimidazoles (oxfendazole), 78.6% for ivermectin, 56.4% for closantel, 38.7% for closantel + oxfendazole, 38% for levamisole, and 23.6% for moxidectin. There was multiple resistance in all tested farms. The most important infective larvae recovered from culture were Haemonchus contortus and Trichostrongylus colubriformis. The failure of the existing drugs in the State of Paraná is considered an important issue. Some proposals to improve the situation are suggested which include a change of attitude on anthelmintic use by sheepherders, veterinarians and sanitary authorities.
  • Chemical composition of Ulvaria oxysperma (Kützing) bliding, Ulva lactuca (Linnaeus) and Ulva fascita (Delile) Food Science And Technology

    Pádua, Márcia de; Fontoura, Paulo Sérgio Growoski; Mathias, Alvaro Luiz

    Resumo em Português:

    A composição química de três espécies de Chlorophyta foi determinada. Ulva lactuca se desenvolve em Guaraqueçaba e Ulva fasciata na Ilha do Mel, enquanto que Ulvaria oxysperma se desenvolve nos dois ecossistemas. Umidade (16-20%), cinzas (17-31%, base seca), proteínas (6-10%bs), lipídeos (0,5-3.2%bs), fibras (3-12%bs) e carboidratos (46-72%bs) para U.oxysperma correspondeu a 192-270 kcal.100g-1 (base úmida). U.lactuca (15-18%bs) e U.fasciata (13-16%bs) mostraram teores levemente maiores para a proteína, mas com conteúdos energéticos similares (250-272 e 225-239 kcal.100g-1), respectivamente. As folhas in natura de U.lactuca e de U.fasciata eram mais rígidas do que as de U.oxysperma. Outras algas nativas apresentaram teores de proteínas maiores. Ulvaria sp pode ser cultivada sobre redes, sem apresentar competição com outras algas ou ação significativa de predadores. Ulvaria sp cultivada apresentou composição química similar ao da Ulvaria sp crescida sobre substratos naturais. É essencial escolher um local protegido da ação destrutiva da maré.

    Resumo em Inglês:

    Chemical composition of three species of Chlorophyta, Ulva lactuca, Ulva fasciata and Ulvaria oxysperma, was determined. Ulvaria oxysperma showed humidity (16-20%), ash (17-31% dry-base), proteins (6-10%db), lipids (0.5-3.2%db), fibers (3-12%db) and carbohydrates (46-72%db) which corresponded to 192-270 kcal.100g-1 (wet-base). U lactuca (15-18%db) and U fasciata (13-16%db) revealed grades slightly higher for proteins, but with similar energetic contents (250-272 and 225-239 kcal.100g-1), respectively. Natural blades of U lactuca and of U fasciata were more rigid than blades of U oxysperma. Other native algae showed higher protein levels. Ulvaria sp could be cultivated on the cotton-nylon net without having significance competition from other algae or predators degradation. On the other hand, it was essential choose a place without destructive tide action. Cultivated Ulvaria sp showed similar chemical composition as that grown on natural substrates.
  • Synergism between dietary vitamin E and exogenous phytic acid in prevention of warmed-over flavour development in chicken breast meat, Pectoralis major M. Food Science And Technology

    Soares, Adriana Lourenço; Olivo, Rubison; Shimokomaki, Massami; Ida, Elza Iouko

    Resumo em Português:

    O efeito da suplementação de acetato alfa-tocoferol (AT) e a aplicação exógena desta vitamina E associada com ácido fítico (AP) foi avaliado no desenvolvimento do WOF em filé de peito de frango. O grupo controle foi alimentado com 7,7IU de AT/kg de ração e o grupo suplementado foi alimentado com 200IU de AT/kg de ração. A vitamina E na dieta inibiu o desenvolvimento de WOF, medido através do TBARS, em 78,9; 69,0; 60,7 e 46,5% (p<0,05) durante armazenamento a 6ºC durante 0, 1,3 e 5 dias respectivamente. Esta inibição foi significativamente aumentada (p<0,05) em 86,1; 91,6; 92,9 e 95,3% armazenamento a 6ºC durante 0, 1,3 e 5 dias respectivamente, quando 2mM de PA foi adicionado no filé de peito de frango suplementado. Através da Metodologia de Superfície de Resposta, no experimento exógeno, foi observado que o AT parece não ter um papel significante em relação à inibição da oxidação, enquanto que AP inibe parcialmente nas amostras armazenadas a 6ºC durante 48h. Esses resultados mostram que AT na dieta inibiria na iniciação e subseqüentemente AP atuaria na propagação, ocorrendo uma reação sinérgica entre os dois antioxidantes.

    Resumo em Inglês:

    The effect of alpha-tocopheryl acetate (AT) supplementation and exogenous application of this vitamin E associated with phytic acid (PA) on chicken breast meat WOF development was assessed. Control group was fed with 7.7IU of AT/kg of ration and supplemented group was fed with 200.0IU of AT/kg of ration. Dietary vitamin E as measured by TBARS inhibited WOF development by 78.9; 69.0; 60.7 and 46.5% (p<0.05) during storage at 6° C for 0, 1, 3 and 5 days, respectively. This inhibition was significantly increased (p<0.05) by 86.1; 91.6; 92.9 and 95.3% during storage at 6° C for 0, 1, 3 and 5 days, respectively, when 2mM PA was added in supplemented breast meat. In the exogenous experiment, through Response Surface Methodology design it was found out AT did not have a significant role towards oxidation inhibition whereas PA inhibited partially in samples stored for 48h at 6° C. The results showed that dietary AT inhibited at initial stage, subsequently PA would act at propagation phase occurring synergetic reaction between both antioxidants.
  • Flour mixture of rice flour, corn and cassava starch in the production of gluten-free white bread Food Science And Technology

    López, Ana Cristina Ballesteros; Pereira, Accacia Julia Guimarães; Junqueira, Roberto Gonçalves

    Resumo em Português:

    Para desenvolver um sucedâneo para o pão de forma, isento de glúten, foram testadas as influências dos amidos de milho, de mandioca e da farinha de arroz, bem como das etapas de mistura, fermentação e assamento na qualidade do mesmo. Os parâmetros de fabricação foram determinados por meio de análises sensoriais durante a produção. As características sensoriais dos pães foram comparadas por meio de parâmetros físicos (aparência do miolo, volume específico e umidade) e com uma equipe de julgadores (sabor, aparência, textura do miolo, cor da casca e satisfação). Para os parâmetros sabor e umidade não houve diferença significativa a 5% de probabilidade pelo teste de Tuckey. Os pães produzidos com os 3 ingredientes diferiram significativamente quanto ao volume específico, à textura do miolo, à cor da casca, ao grau de satisfação e à aparência externa. Os pães de farinha de arroz apresentaram os melhores parâmetros, sendo preferidos pela equipe de provadores, seguidos pelos de amido de milho e por último de fécula de mandioca. Os pães elaborados com farinha de arroz resultaram em produto de maior maciez, melhor consistência com pequenos alvéolos homogeneamente distribuídos. Quanto ao aspecto da textura do miolo, os pães fabricados com amido de milho apresentaram alvéolos maiores. A fécula de mandioca resultou em pães com miolo extensível, gomoso e de granulação fechada sem alvéolos, com características sensoriais indesejáveis. Os parâmetros de produção foram estabelecidos a partir destes resultados e uma mistura de farinhas, composta por 45% de farinha de arroz, 35% de amido de milho e 20% de amido de mandioca apresentou um bom resultado, originando pães com miolo compostos por células de tamanho uniforme bem distribuídas e sabor e aparência agradáveis.

    Resumo em Inglês:

    The use of rice flour corn and cassava starch was evaluated in several formulations aiming to find a flour mixture to replace wheat flour in the production of free-gluten white bread. Production parameters were evaluated through sensory analysis. The resulting breads were evaluated taking into account physical parameters (crumb appearance, specific volume and moisture) and sensorial parameters (flavor, appearance, crumb texture, crust color and satisfaction). Regarding flavor and moisture, breads prepared with the three different ingredients were not statistically different at 5% probability by the Tuckey test. However, they differed significantly regarding the specific volume, crumb texture, crust color, degree of satisfaction and external appearance. Rice flour bread presented the best parameters, being preferred by the sensory evaluation panel, followed by corn starch bread and cassava starch bread. Breads prepared with rice flour resulted in a softer product, presenting a better consistency with small alveoli homogeneously distributed. As far as crumb texture was concerned, corn starch bread presented larger alveoli, while cassava starch resulted in bread with expandable and gummy crumb, with granulation without alveoli, and undesirable sensorial characteristics. Production parameters were established based on these results and a mixture of flours, composed by 45% rice flour, 35% corn starch and 20% cassava starch presented good results originating bread with crumb formed by uniform and well distributed cells, and pleasant flavor and appearance.
  • Physico-chemical and cooking characteristics of some rice varieties Food Science And Technology

    González, Rolando J.; Livore, Alberto; Pons, Brigitte

    Resumo em Português:

    Oito variedades e quatro amostras comerciais de arroz de boa qualidade foram analisadas com relação a algumas características físico-químicas e de cozimento. Algumas propriedades mecânicas foram avaliadas utilizando-se tanto o viscoamilógrafo como o equipamento Instron (Instron Universal Testing Machine), tais como, o tempo de gelatinização (Gt), a endoterma de gelatinização e o conteúdo de amilose. Os resultados mostraram que existe uma boa correlação entre a temperatura de gelatinização e Gt, contudo não foi observada correlação relevante entre outras características físico-químicas. Em relação às propriedades mecânicas, ambos os métodos permitiram mostrar significantes diferenças entre algumas amostras. Existe uma boa correlação linear entre dureza e conteúdo de amilose, por outro lado, nenhum dos parâmetros viscoelastográficos apresentaram boa correlação com a amilose. Um ponto interessante é que a inclinação da reta de correlação linear obtida entre firmeza e tempo de cozimento pode ser utilizada como uma medida da resistência ao cozimento de cada amostra e relacionada à taxa de absorção de água.

    Resumo em Inglês:

    Some physicochemical and cooking characteristics corresponding to different varieties and commercial samples of rice were analysed. Some mechanical properties determined by both, the viscoelastograf and the Instrom Universal Food Testing Machine were also analysed. Gelatinization time (Gt), gelatinization endotherm and amylose content were determined. The results showed that there was a very good correlation between gelatinization temperature and Gt, while no noticeable correlation among others phsycochemical characteristics was observed. Regarding the mechanical properties, both methods permited to show significant differences among most of the samples. However, when the samples order obtained with hardness (Instrom) values was compared with that corresponding to firmness (Viscoelastograf) values, some discrepancies were observed. This could be attributable to the number of grains and the cooking time used in each method. There was good linear correlation between hardness and amylose content. On the contrary, none of the viscoelastograf parameters are correlated well with amylose. An interesting point was that the slope of the regression line obtained between firmness and cooking time could be utilised as a measure of cooking resistance of each sample and was related to the rate of water absorption.
  • Bacterial adherence to different inert surfaces evaluated by epifluorescence microscopy and plate count method Food Science And Technology

    Parizzi, Silvânia Quintão Fontes; Andrade, Nélio José de; Silva, Cleuber Antonio de Sá; Soares, Nilda de Fátima Ferreira; Silva, Eldo Antônio Monteiro da

    Resumo em Português:

    A adesão de Listeria innocua L6a e de Staphylococcus aureus ATCC 6538 foi avaliada em cupons de prova de aço inoxidável AISI 304, de policarbonato, ambos com dimensões de 10x10x1mm, e de polipropileno com dimensões de 10x10x4mm. Os cupons limpos e esterilizados foram imersos em 100mL de caldo TSB ou de BHI, contendo cerca de 1,0x10³ UFC/ml de L. innocua ou de S. aureus, respectivamente, e incubados a 30ºC. Após 0,2,4,6,8,10 e 12horas, os cupons foram retirados e imersos em tampão fosfato (0,31M e pH=7,2), durante 1 minuto, para remoção de células planctônicas; em seguida, submetidos à determinação do número de células aderidas pelas técnicas da microscopia de epifluorescência (MEP) e da contagem-padrão em placas após vórtex (CPP). Para MEP, os cupons foram imersos em solução de Kirkpatrick durante 3 minutos para fixar as células às superfícies. Posteriormente, as células foram coradas com alaranjado de acridina durante 5 minutos, e enumeradas pela MEP, em objetiva de imersão com área de 0,0226mm². Para CPP, os cupons foram imersos em 2mL de tampão fosfato, submetidos ao vórtex, durante 1 minuto, para remoção das células sésseis, e, em seguida, foram efetuadas as contagens, usando-se ágar BHI ou TSB e incubação a 30ºC por 48horas. Os resultados, tanto para MEP quanto para CPP, foram expressos em UFC/cm². Para a técnica de MEP, constatou-se diferença significativa (p<0,05) quando se avaliaram as interações entre os microrganismos, as superfícies e os tempos de contato. Verificou-se que o número de células aderidas aumentou com o tempo de contato, para todas as superfícies, independente do microorganismo. A CPP mostrou-se mais sensível para detectar números baixos de células aderidas às superfícies. No entanto, de forma geral, as contagens bacterianas obtidas pela CPP eram menores do que aquelas obtidas pela MEP. Pode-se afirmar que a MEP foi a técnica mais adequada para quantificar a adesão bacteriana, principalmente, quando o número de células aderidas às superfícies, observadas nos campos microscópicos, encontrava-se entre 10 e 100.

    Resumo em Inglês:

    The adherence of Listeria inoccua L6a and Staphylococcus aureus ATCC6538 was evaluated on stainless steel (SS), polycarbonate (PC) and polypropylene (PP) chips. The EP results showed a significant difference (p<0.05) among the microorganism species interactions, the surfaces and the contact time. The number of adhered cells on the chip surfaces increased as contact time increased and the number of L. innocua or S. aureus on the surface of SS, PC and PP chips reached 1.0x10(5) CFU/cm² after 12 h of contact, in both methods. The CP method showed a better sensitivity to detect low number of adhered cells. The EP was better when the average number of adhered cells was between 10 and 100 per microscopy field.
  • Nitrogen balance of starting barrow pigs fed on increasing lysine levels Food Science And Technology

    Moreira, Ivan; Fraga, Alessandro Luis; Paiano, Diovani; Oliveira, Gisele Cristina de; Scapinello, Cláudio; Martins, Elias Nunes

    Resumo em Português:

    Foi realizado um experimento para se determinar o efeito de níveis crescentes de lisina sobre o balanço de nitrogênio de suínos, alimentados com rações de baixo teor protéico. Doze suínos machos castrados em fase inicial (20,0 ± 1,8 kg) foram distribuídos em 4 tratamentos (dietas) com níveis crescentes de lisina total (08, 1,0 1,2 e 1,4%). Os níveis de metionina, treonina e triptofano foram mantidos constantes em relação à lisina. Foram coletadas fezes e urina durante o período de cinco dias. Foram determinados os nitrogênios excretados na urina (NEU), total excretado (NTE), retido (NR), a utilização líquida da proteína (ULP), o valor biológico da proteína dietética (VBPD), o nitrogênio da uréia plasmática (NUP) e urinária (NUU). O NUP foi altamente correlacionado com o VBPD (-0,84), ULP (-0,76), NEU (0,79) e NR (-0,78). O melhor aproveitamento da proteína dietética e a menor excreção de nitrogênio foram obtidos com 1,1% de lisina total. O NUP é eficiente para indicar a utilização de aminoácidos pelos suínos.

    Resumo em Inglês:

    The effects of increasing lysine levels on nitrogen balance of pigs fed on low protein diets were evaluated. Four treatments (diets) containing lysine levels (0.8, 1.0 1.2 and 1.4%) were applied to 12 starting (20.0 ± 1.8 kg) barrow pigs. Methionine, threonine and tryptophan were kept constant to the lysine ratio in all diets. Feces and urine were collected during a 5-day period. Nitrogen output in urine (NOU), total nitrogen output (TNO), nitrogen retention (NR), net protein utilization (NPU), biological value or feed protein (BVFP), urine urea nitrogen (UUN), and plasma urea nitrogen (PUN) were determined. PUN showed high negative correlations with BVFP (-0.84), NPU (-0.76), and NR (-0.78) and a positive correlation (0.79) to NOU. Lowest nitrogen excretion and the best use of diet protein were obtained with 1.1% total lysine level. PUN is efficient to indicate amino acid for pigs.
  • Evaluation of apple pomace based reconstituted feed in rats after solid state fermentation and ethanol recovery Food Science And Technology

    Devrajan, A.; Joshi, Vinod K.; Gupta, Kuldeep; Sheikher, Chander; Lal, Brij B.

    Resumo em Português:

    Para utilizar bagaço de maçã de uma maneira econômica e eficaz, foi desenvolvido um processo por fermentação no estado sólido (SSF) que utiliza uma co-cultura interativa seqüencial de Cândida utilis e Kloechera. Remoção do etanol foi realizado através da secagem do bagaço de maçã. Os testes com o bagaço de maçã fermentado ou não foram feitos em ratos brancos em um experimento delineado. Os resultados mostraram que o bagaço de maçã fermentado ou não se mostraram aceitáveis sendo que os mesmos apresentaram uma digestibilidade inferior a ração comum. Quando o estudo alimentando os ratos utilizando 100% de bagaço de maçã fermentado e não fermentado e alterando a concentração progressivamente, observou-se a morte dos ratos aparentemente devido a uma redução da digestibilidade em razão da alta concentração em fibras. Em comparação com o grupo padrão, as taxas de crescimento foram negativas em todos os grupos estudados. A mistura da ração padrão com o bagaço de maçã fermentado na proporção 1:1, proporcionou maior aceitabilidade e digestibilidade. A mistura do bagaço de maçã fermentado com 10% de 'jagerry', 2% de óleo de 'groundnut', 0,01% de aromas e 1% de sal foi o mais aceitável. O exame pós-morte dos ratos que receberam a dieta durante sua alimentação apresentou edema generalizado, provavelmente devido a alguma hepatotoxina na alimentação. O nível de glicose no sangue do grupo alimentado com bagaço de maçã, exceto misturado com 'jagerry', mostrou uma hypoglicemia geral. A taxa de mortalidade, o exame pós-morte dos ratos que morreram durante o experimento e a análise bioquímica do sangue e do soro sugerem um estudo mais elaborativo e mais prolongado.

    Resumo em Inglês:

    To utilize apple pomace in an economical and effective way, a feed was developed by solid state fermentation (SSF) using sequential interactive co-culture of Candida utilis and Kloeckera. Removal of ethanol and drying of the left - over residue. Feeding trial was conducted in white albino rats before and after reconstitution of apple pomace feed in the choice and no choice study. Feeding of apple pomace feed in the rats before reconstitution indicated that neither in fermented nor in unfermented form it was acceptable. In the no choice study both in 100% fermented and unfermented apple pomace group feed intake decreased continuously resulting in death of rats apparently due to decreased digestibility owing to high fibre content. Further, fermented or unfermented apple pomace based feed had lower digestibility and efficiency of conversion than the standard rat feed. Compared to the standard feed group, growth rates in all the feed groups were negative. The results of choice study of different feeds corroborated with the no-choice study mentioned earlier. Incorporation of fermented apple pomace into standard rat feed in the ratio of 1:1 gave better acceptability and digestibility. Reconstituted feed with 10% jaggery, 2% groundnut oil, 0.01% mixed flavour and 1% salt was the most acceptable. The post-mortem examination of the rats that died during the feeding trial revealed generalized oedema, probably due to some hepatotoxin in the feed. The blood glucose level in the apple pomace feed group except that was reconstituted with jaggery, showed a general hypoglycemia, though falling in the range. The increased ALT and AST levels in the serum also suggest damage to the liver. The mortality rate, post-mortem examination of the rats that died during the feeding trial and blood biochemical analysis of rat serum suggest a more elaborative study for extended period of time.
  • Morphology and anatomy of the flower and anthesis of Metrodorea nigra St. Hill. (Rutaceae) Biological And Applied Sciences

    Souza, Luiz A. de; Moscheta, Ismar S.; Mourão, Káthia S. M.; Rosa, Sonia M. da

    Resumo em Português:

    Metrodorea nigra St. Hill. (Rutaceae) apresenta flores perfeitas que ocorrem em panícula. O pico de florescimento acontece em agosto e setembro. A antese é diurna e a espécie apresenta flores protândricas. As sépalas verdes e as pétalas vermelhas apresentam epiderme papilosa contendo estômatos e mesofilo parenquimático. A antera tetrasporangiada também apresenta uma epiderme papilosa, células do endotécio com espessamento parietal secundário, duas camadas médias e tapetum binucleado. O único pistilo apresenta a parede do ovário com tecido nectarífero e uma epiderme ventral meristemática, um estilete sólido e um estigma imperceptível. Os óvulos são anátropos, bitegumentados e crassinucelados e apresentam um obturator de origem funicular e placentária. O nectário, em forma de disco, circunda a base do ovário e em seu ápice há várias protuberâncias pilosas.

    Resumo em Inglês:

    Studies on the morphology and anatomy of the flower and anthesis of Metrodorea nigra St. Hill. (Rutaceae) showed perfect flowers, which occurred in panicle. The peak of the flowering was August and September. The anthesis was diurnal and the species presented protandrous flowers. The green sepals and the red petals presented papillose epidermis with stomata and parenchymatic mesophyll. The tetrasporangiate anther presented a papillose epidermis too, endothecium cells with secondary parietal thickenings, two middle layers and binucleate tapetum. The only pistil presented an ovary wall with nectariferous tissue and a meristematic ventral epidermis, a solid style and an inconspicuous stigma. The ovules were anatropous, bitegmic and crassinucelate and presented an obturator of funicular and placentic origin. The nectaries occurred around the ovary as a disk-like structure and in its apex as a number of pillose protuberances.
  • Spatial partition of artificial structures by fish at the surroundings of the conservation unit - Parque Estadual da Ilha Anchieta, SP, Brazil Biological And Applied Sciences

    Cunningham, Patricia Teresa Monteiro; Saul, Andreia de Carvalho

    Resumo em Português:

    Este trabalho é parte integrante de um projeto maior realizado pelo Laboratório ECOPEX/IOUSP. Foi desenvolvido nos entornos do Parque Estadual da Ilha Anchieta, Ubatuba, litoral norte de São Paulo, com o objetivo de estudar a dinâmica de repartição espacial dos peixes em estruturas artificiais e de testar a hipótese "os peixes repartem e utilizam aleatoriamente o espaço das estruturas artificiais". Utilizando-se blocos de concreto vazados, foram construídas e colocadas entre 3m - 6m, oito estruturas artificias idênticas. A instalação foi feita em duas etapas durante o ano de 1996 (Maio/Junho e Novembro/Dezembro) e as observações efetuadas diariamente durante 30 dias consecutivos usando equipamento de mergulho autônomo. A ictiofauna utilizou de forma diferenciada as áreas dos recifes artificiais, influenciada provavelmente por vários fatores, principalmente bióticos. Os resultados do teste de Kruskal-Wallis levaram a refutar a hipótese desse estudo.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this work was to study the spatial partition dynamics of fish at artificial structures. Holed structured concrete blocks were used to construct eight identical artificial structures and disposed between 3m-6m depths. Installation was made in two steps during 1996 (May/June and November/December) and daily observations were carried out during 30 consecutive days SCUBA diving. The artificial reef areas were used in discriminated ways by the fish community and was most probably influenced by several factor, mainly biotic. The results of the Krustal-Wallis test led to the refutation of the hypothesis that the artificial structure spaces were shared and randomly used by fish.
  • Efficiency of n-octyl-acetate, 2-heptanone and citronellal in repelling bees from basil (Ocimum sellowii - Labiatae) Biological And Applied Sciences

    Malerbo-Souza, Darclet Teresinha; Nogueira-Couto, Regina Helena

    Resumo em Português:

    O objetivo do experimento foi estudar a polinização em manjericão (Ocimum sellowii), a fim de verificar sua atratividade para as abelhas Apis mellifera, os insetos mais freqüentes, bem como seus comportamentos e testar substâncias repelentes para as abelhas A. mellifera. A flor durou, em média, 30 horas, desde sua abertura até o murchamento. O número de flores abertas por inflorescência foi, em média, 5,65 flores, sendo que a inflorescência possuía, em média, 160 botões florais. O manjericão foi visitado quase que exclusivamente pela abelha A. mellifera africanizada (98,0%), seguida pela abelha Augochloropsis electra-Halictidae (2,0%) e visitas esporádicas de dípteros e lepidópteros, sendo que todos coletavam apenas néctar. A freqüência da abelha africanizada aumentou no decorrer do dia até às 14 horas, diminuindo em seguida, acompanhando a curva da temperatura ambiente registrada nos dias do experimento. As abelhas africanizadas demoraram de 1 a 3 segundos em cada flor. A freqüência das abelhas africanizadas não diminuiu com a aplicação dos produtos n.octyl.acetato, citronellal e 2.heptanona, usados como repelentes, nas concentrações 2,5, 5,0, 7,5 e 10,0%, diluídos apenas em água. Entretanto, quando os produtos (20%) foram diluídos em água (75%) e glicerina (5%), foram efetivos em repelir essas abelhas das flores de manjericão, por um período de 20 minutos.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to test repellent substances for honey bees, Apis mellifera, for basil, Ocimum sellowii, and to study the most frequent insects in this crop as well as its behaviors. The frequency of honey bees did not decrease with the application of n.octyl.acetate, citronellal and 2.heptanone, used as repellents, in the concentrations 2.5, 5.0, 7.5 and 10.0% diluted in water. However, when the products (20%) were diluted in water (75%) and glycerine (5%) were effective in repelling those bees of the basil flowers for a period of 20 minutes. The flower lasted, on average, 30 h from the bud phase until the flower withered. The flowers number opened by inflorescence was, on average, 5.65 flowers, and the inflorescence presented, on average, 160 flowers-buds. The basil was visited mainly for the honey bee (98.0%), followed by Augochloropsis electra bee - Halictidae (2.0%) and visits sporadics of Diptera and Lepidoptera, collected only nectar. The honey bee frequency increased during the day to 14:00, decreasing soon after, accompanying the curve of the temperature sets registered in the experiment days.
  • Tree species sprouting from root buds in a semideciduous forest affected by fires Biological And Applied Sciences

    Rodrigues, Ricardo R.; Torres, Roseli B.; Matthes, Luis A. F.; Penha, Alessandra S.

    Resumo em Português:

    Foram identificadas as espécies arbóreas que rebrotaram a partir de raízes gemíferas em 3,6ha de um fragmento de Floresta Estacional Semidecidual em Campinas, São Paulo, alvo de freqüentes incêndios. A identificação foi feita através de transectos de 100 metros de extensão no trecho de floresta selecionado e da exposição do sistema subterrâneo para verificar a ligação entre os brotos e seus troncos principais. Foram registradas 27 espécies que rebrotaram a partir de raízes, a maioria Leguminosae. Grande parte das espécies é característica de estádios iniciais da sucessão secundária. As distâncias máximas entre brotos e os troncos principais variaram de 0,6m (Guettarda viburnioides Cham. and Schltdt.- Rubiaceae) a 14m (Colubrina glandulosa Perkins- Rhaminaceae). Com os resultados obtidos, discute-se a relação da rebrota a partir de raízes e a ação dos distúrbios, além da influência da rebrota na ocupação espacial e na estrutura de espécies arbóreas com este potencial de regeneração.

    Resumo em Inglês:

    Tree species which sprouted from root buds were identified in a 3.6ha area of a Semideciduous Seasonal Forest fragment in Campinas, São Paulo State (22° 55' S and 47° 05' W), affected by several fires. Connection between sprouts and main trunk root system was confirmed by digging and root exposure. Twenty seven tree species with root buds were identified, with a high proportion of Leguminosae species. The majority of identified species (45%) were characteristic of initial secondary succession stages. Distances between sprouts and main trunks varied from 0.6m (Guettarda viburnioides Cham. and Schltdl- Rubiaceae.) to 14.0m (Colubrina glandulosa Perkins- Rhamnaceae). These results lead discussions about natural and/or human-made disturbances influence on the sprouting from root buds, and its possible consequences in forest dynamics, besides the spatial occupation, and structure of populations of tree species which present their potential capacity of regeneration.
  • Studies on alkalophilic CGTase-producing bacteria and effect of starch on cyclodextrin-glycosyltransferase activity Biological And Applied Sciences

    Higuti, Ilma Hiroko; Silva, Priscila Anunciação da; Nascimento, Aguinaldo José do

    Resumo em Português:

    A produção de beta - e gama -CD pela CGTase de Bacillus firmus foi estudada com respeito ao efeito de diferentes fontes e concentrações de amido. A CGTase utilizada neste estudo foi obtida da cepa 31 isolada em estudos anteriores. Foram observadas atividades cíclicas de acúmulo da produção e consumo de beta -CD e gama -CD pela bactéria. A atividade enzimática ensaiada em solução tampão citrato (pH 5,5) foi maior que em solução tampão Tris-HCl (pH 8,5). Não foi observada diferença na produção de gama - CD em diferentes fontes comerciais de amido (milho, mandioca e batata), comparados com amido Sigma (p>0,05). Foram encontradas diferenças para a produção de beta -CD em todas as fontes de amido utilizadas. O uso de féculas de amido comerciais diminuiu a produção de beta -CD comparados com amido Sigma. As concentrações de beta -CD e gama -CD apresentaram uma variação ao longo do tempo, em função da concentração de amido no meio de cultivo (2, 5, 10 e 15%). Nem as diferentes fontes de amido nem as suas diferentes concentrações alteraram a atividade específica da CGTase. A atividade dextrinizante da enzima em presença de ácido glutâmico, complexante de CD, não apresentou diferença significativa em relação ao controle.

    Resumo em Inglês:

    The production of beta- and gamma -CD by CGTase from Bacillus firmus was studied, in regard to the effect of the source and concentration of starch on the yield of CD and CGTase activity. A cyclic activity of accumulation and consumption of beta -CD and gamma -CD occurred during the bacterial growth. CGTase was more active when citrate buffer, pH 5.5 was used. No differences were found for production of gamma -CD with the use of commercial starch flour when compared with corn starch (p>0.05). The use of commercial starch flour resulted in decreased conversion of starch to beta-CD (all the 4 starch sources were statistically different, p<0.05). The best results for beta -CD production were obtained with the use of corn starch. The specific activity of CGTase was not affected by starch concentration, different source of starch nor by the presence of glutamic acid, a CD-complexing agent.
  • Mercury and organic carbon distribution in six lakes from the North of Rio de Janeiro State Engineering And Technology

    Sousa, Wanderson Primo de; Carvalho, Carlos Eduardo Veiga de; Carvalho, Claudia Calasans Veiga de; Suzuki, Marina Satika

    Resumo em Português:

    Devido a sua toxicidade e capacidade de se acumular em organismos, o mercúrio é considerado um poluente extremamente perigoso. Suas propriedades associadas às condições ambientais podem resultar em uma larga dispersão. Nas ultimas décadas diversos trabalhos tem demonstrado a contaminação da região Norte do Estado do Rio de Janeiro por Hg, inclusive com casos de contaminação humana. Desta forma, o objetivo do presente estudo é avaliar a distribuição de Hg em sedimentos de seis lagoas da região norte do Estado do Rio de Janeiro, relacionando as concentrações de Hg com fatores que podem influenciar sua mobilidade nos sedimentos como o carbono orgânico. As amostras de sedimento superficial foram coletadas ao longo de seis das principais lagoas da região e os perfis foram retirados de pontos centrais das mesmas. Os elevados valores de Hg observados nos sedimentos superficiais de lagoas como a do Campelo (349,6 µg.kg -1), parecem reforçar a hipótese de entradas recentes deste elemento para o sistema. Os resultados sugerem ainda que o Hg que foi utilizado no passado proveniente principalmente da aplicação de fungicidas organo-mercuriais e do garimpo de ouro na região, ainda pode estar sendo transportado para sistemas adjacentes. As correlações Hg/carbono orgânico se mostraram significativamente positivas com p< 0,05, indicando que para a região, a matéria orgânica parece possuir papel significativo na retenção do Hg.

    Resumo em Inglês:

    The objectives of the study was to evaluate the mercury contamination in sediments of six lagoons located in the north region of Rio de Janeiro State, trying to relate the Hg concentrations with factors that could influence it's mobility, such as organic carbon. The highest values observed in the superficial sediments in lakes like Campelo (349,6 µg.kg -1) suggested a recent Hg input into the system. The correlation Hg/Organic carbon was positive for most areas, indicating that the organic carbon was a significant parameter for Hg retention in this region. The obtained results suggested that the mercury used as fungicide in agriculture lands and in gold mining areas in the past were probably responsible for the contamination of this environment.
  • Zinc detoxification by a cyanobacterium from a metal contaminated bay in Brazil Engineering And Technology

    Andrade, Luciana; Keim, Carolina N.; Farina, Marcos; Pfeiffer, Wolfgang C.

    Resumo em Português:

    O presente trabalho descreve o acúmulo de zinco em grânulos de polifosfato da cianobactéria Synechocystis aquatilis NPBS-1 como mecanismo de detoxificação de metais pesados. O microrganismo foi isolado de uma baía contaminada com metais, a Baía de Sepetiba, próxima à cidade do Rio de Janeiro. As células foram cultivadas em 25 µM de cloreto de zinco e preparadas para microscopia eletrônica e análise de dispersão de energia de raios-X. Algumas mudanças morfológicas ocorreram após a exposição ao zinco. A principal modificação foi o aumento no número de grânulos de glicogênio, como provável mecanismo fisiológico de adaptação. Os grânulos de polifosfato continham fósforo, enxofre, cálcio, ferro e zinco. O acúmulo de zinco nesses grânulos parece ser um mecanismo efetivo de detoxificação do metal para sobrevivência da cianobactéria na baía. Devido à sua não-especificidade na captação de cátions metálicos, os grânulos podem ser igualmente efetivos em acumular outros eventuais metais em excesso, além do zinco.

    Resumo em Inglês:

    We describe here the trapping of zinc in polyphosphate granules of the cyanobacterium Synechocystis aquatilis NPBS-3. Cells were cultured in 25 µM of zinc chloride and prepared for electron microscopy and energy-dispersive X-ray analysis. Some ultrastructural features were changed by zinc exposure, the increase of glycogen granules number being the main change. The polyphosphate granules contained phosphorus, sulphur, calcium, iron and zinc. The trapping of zinc in polyphosphate granules seemed to be an effective way of detoxifying the metal and surviving in the bay. As a non-specific mechanism, these polyphosphate granules could also be effective in trapping other metals in excess.
  • Photosynthetic rate of the aquatic macrophyte Egeria densa Planch. (Hydrocharitaceae) in two rivers from the Itanhaém River Basin in São Paulo State, Brazil Engineering And Technology

    Pezzato, Maura Maria; Camargo, Antonio Fernando Monteiro

    Resumo em Português:

    Egeria densa é uma macrófita aquática submersa que, no Brasil, tem causado prejuízos principalmente na geração de energia elétrica. O objetivo deste estudo é avaliar a taxa fotossintética de E. densa em dois rios com características limnológicas diferentes (Aguapeú e Mambu), ambos pertencentes à bacia do rio Itanhaém. Esta espécie ocorre abundantemente em ambos os rios, mas sem causar danos aos seus usos múltiplos. As determinações das taxas fotossintéticas foram realizadas em fevereiro, maio, agosto e novembro de 1998 e as variáveis limnológicas da água e do sedimento também foram analisadas. A maior fotossíntese bruta (FB) foi medida em maio (10,06 no rio Aguapeú e 6,10 mgO2/gDW/h no rio Mambu), quando a radiação fotossinteticamente ativa (RFA) também foi maior (1126,7 e 895,7 m mol/m2/s, respectivamente). FB, fósforo total, CO2 total e RFA foram sempre maiores no rio Aguapeú.

    Resumo em Inglês:

    Egeria densa is a submerged aquatic macrophyte which, in Brazil, causes problems specially for electric energy generation. The purpose of this study was to evaluate the photosynthetic rate of E. densa in two rivers (Aguapeú and Mambu) with different limnological features, both located in the Itanhaém River Basin. This species is abundant in both rivers without causing damages to their multiple uses. Photosynthetic rates were analysed in February, May, August and November 1998 and limnological variables of the water and sediment were also measured. The highest value of gross photosynthesis (GP) was detected in May (10.06 in Aguapeú and 6.10 mgO2/gDW/h in Mambu), when under-water photosynthetic active radiation (PAR) was also high (1,126.7 and 895.8 m mol/m/s, respectively). GP, total phosphorous, total CO2 and PAR were always higher in Aguapeú River.
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