Adubação do repôlho: Parte I - Experiências preliminares

Cabbage is an important vegetable crop in the State of São Paulo. The present study relates primarilly to the effect of fertilizer applications on the production of cabbage. The tests were carried out both at Tupi and at Campinas Experiment Stations. Under the condition of the these tests very good results were obtained from the following mineral fertilizer application : NPK (5:13:5), applied at the rate of 1,800 kilograms per hectare. (22,000 plants) The best results in terms of cabbage production were obtained by application of a combination of organic and inorganic fertilizers, organic fertilizer being applied in the form of banayard manure (3 000 g) or cotton seed meal (300 g) per plant, and the NPK (7:10:8)being applied at the rate of 1,260 kilograms per hectare.


Adubação do repôlho. Parte I - Experiências preliminares

L. de Sousa Camargo(1 (1 ) Nossos agradecimentos ao engenheiro agrônomo Argemiro Frota, chefe da Estação Experimental de Tupi, pelo auxílio prestado como responsável pelas experiências realizadas nessa Estacão Experimental, e ao engenheiro agrônomo Armando Conagin, da Secção de Técnica Experimental e Cálculo, pela revisão da análise estatística realizada. )

Engenheiro agrônomo, Secção de Olericultura e Floricultura, Instituto Agronômico de Campinas

SUMMARY

Cabbage is an important vegetable crop in the State of São Paulo. The present study relates primarilly to the effect of fertilizer applications on the production of cabbage. The tests were carried out both at Tupi and at Campinas Experiment Stations.

Under the condition of the these tests very good results were obtained from the following mineral fertilizer application : NPK (5:13:5), applied at the rate of 1,800 kilograms per hectare. (22,000 plants) The best results in terms of cabbage production were obtained by application of a combination of organic and inorganic fertilizers, organic fertilizer being applied in the form of banayard manure (3 000 g) or cotton seed meal (300 g) per plant, and the NPK (7:10:8)being applied at the rate of 1,260 kilograms per hectare.

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LITERATURA CITADA

  • 1.  Camargo, L. de Sousa. Em Relatório da Secção de Olericultura e Floricultura do Instituto Agronômico de Campinas, 1944:1-7 (não publicado).
  • 2.  Camargo, L. de Sousa. Em Relatório da Secção de Olericultura e Floricultura do Instituto Agronômico de Campinas, 1945 :114-128 (não publicado).
  • 3.  Camargo, L. de Sousa. Em Relatório da Secção de Olericultura e Floricultura do Instituto Agronômico de Campinas, 1947:150-163 (não publicado).
  • 4.  Knott, J. E. Em Vegetable growing, pág. 223, 2.Ş ed., Lea & Febiger, Philadelphia, 1935.
  • 5.  Menicucci Sobrinho, L. Adubação de repolho. Sep. Bol. de Agricultura, Zootecnia e Veterinária (Belo Horizonte) 7-10. 1934.
  • 6.  Moura Campos, F. A. de e outros. Relatório de um ano de estudos sôbre nutrição, realizado sob os auspícios dos "Fundos Universitários de Pesquisas para a defesa nacional". Sep. São Paulo Médico 249-250. 1944.
  • 7.  Rolfs, P. H. Em Subtropical vegetable gardening, pág. 82, 3.Ş ed. The Macmilian Company, New York, 1929.
  • 8.  Tamaro, Domenico. Em Ortaggi di grande reddito, vol. 2, pág. 735, Ulrico Hoepli, Milano, 1937.
  • 9.  Vilmorin, Andrieux e outros. Em Les plantes potagères, pág. 119, 4.Ş ed., Vilmorin Andrieux & Cie., Paris, 1925.

  • (1
    ) Nossos agradecimentos ao engenheiro agrônomo Argemiro Frota, chefe da Estação Experimental de Tupi, pelo auxílio prestado como responsável pelas experiências realizadas nessa Estacão Experimental, e ao engenheiro agrônomo Armando Conagin, da Secção de Técnica Experimental e Cálculo, pela revisão da análise estatística realizada.

Datas de Publicação

  • Publicação nesta coleção
    31 Maio 2010
  • Data do Fascículo
    Mar 1950
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