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Ciência e Agrotecnologia, Volume: 27, Número: 3, Publicado: 2003
  • Absorção e translocação de silício em mudas de eucalipto cultivadas em latossolo e cambissolo Agronomia

    Carvalho, Ruy; Furtini Neto, Antonio Eduardo; Curi, Nilton; Resende, Álvaro Vilela de

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de estudar a absorção e a translocação de Si em mudas de Eucalyptus grandis W. Hill. Ex Maiden cultivadas em amostras de Latossolo Vermelho distrófico e de Cambissolo Háplico Tb distrófico, foram realizados dois experimentos em casa-de-vegetação. Cada solo foi submetido a três incubações seqüenciais para a aplicação dos tratamentos: a) CaCO3+MgCO3 para manter o pH em torno de 6,0; b) fertilização básica com macro e micronutrientes; c) seis doses de Si (CaSiO3). As plantas foram cultivadas em vasos contendo 2,7 dm3 de solo. O teor de Si solúvel em água no solo e o conteúdo de Si nas raízes e parte aérea das plantas foram avaliados aos 60, 90 e 120 dias do transplantio, ajustando-se superfícies de resposta dessas variáveis às doses de Si e às épocas. Determinaram-se os índices de eficiência de absorção e de utilização do Si pelas plantas e a porcentagem de Si translocado. Na fase inicial de crescimento (60 dias), as mudas absorveram muito pouco Si, e a eficiência de translocação foi máxima aos 60 dias, ficando a maior parte do elemento retida nas raízes a partir dessa época. O teor de Si solúvel em água no solo reduziu-se com o tempo, mas a absorção do elemento pelo eucalipto não foi responsável pelo fato. Os dados obtidos evidenciaram que o eucalipto não é uma planta acumuladora de Si, embora seja responsiva ao mesmo.

    Resumo em Inglês:

    With the objective of studying the absorption and the translocation of Si by seedlings of Eucalyptus grandis W. Hill. Ex Maiden cultivated in samples of a dystrophic Red Latosol (Oxisol) and of a dystrophic Haplic Cambisol (Inceptisol), two experiments were carried out under greenhouse conditions. Each soil was submitted to three sequencial incubations for the application of the treatments: a) CaCO3+MgCO3 to maintain the pH around 6.0; b) basic fertilization with macro and micronutrients; c) six doses of Si (CaSiO3). The plants were grown in pots containing 2.7 dm3 of soil. The water-soluble Si in the soil and the Si content in the plant roots and shoot were evaluated at 60, 90, and 120 days after seedlings transplanting. Response surfaces for those variables were adjusted as a function of the Si doses and evaluation epoch. The indices of uptake and use efficiency of the Si by plants and the percentage of translocated Si were determined. In the initial growth phase (60 days), the seedlings absorbed very little amounts of Si. The translocation efficiency was highest at 60 days, being most of the element retained in the roots after that time. The amount of water-soluble Si in the soil was reduced with the time, but the uptake of the element by the Eucalyptus was not related to this fact. The obtained data evidenced the Eucalyptus is a non-accumulator plant, although responsive to Si.
  • Avaliação de algumas características pós-colheita e índice de aceitação pelos consumidores de novas cultivares de banana Agronomia

    Pereira, Lair Victor; Oliveira e Silva, Sebastião de; Alves, Elio José

    Resumo em Português:

    RESUMO - As cultivares Nam, Pioneira, Caipira, SH 3640, FHIA 01, FHIA 18, Mysore, Nanicão, Grande Naine, Maçã, Prata e Prata Anã foram avaliadas quanto às características de pós-colheita (longevidade pós-colheita, período de comercialização e resistência ao despencamento dos frutos), aspectos visuais (tamanho do fruto e coloração da casca e da polpa), índice de aceitação pelos consumidores por meio da degustação da fruta madura (sabor, aroma, consistência da polpa e semelhança de sabor e aroma com as cultivares tradicionais Prata, Prata Anã, Maçã e Nanicão). O trabalho foi conduzido por meio de ensaios de laboratório usando 6 pencas de bananas de cada cultivar e entrevistas após os testes de degustação com 80 consumidores de Lavras e Maria da Fé-MG), no período de outubro de 2000 a abril de 2001. Pelos resultados, verifica-se que, quanto aos aspectos visuais, somente a cv. Caipira obteve baixo índice de aceitação pelos consumidores (< 50%). Quanto às características de pós-colheita, destacaram-se as cultivares Prata Anã, Maçã, Prata e SH 3640, com maiores longevidade pós-colheita e período de comercialização. Somente a cv. Mysore apresentou resistência ao despencamento dos frutos no ponto ideal de consumo, ao passo que as cultivares Maçã, Nam, Caipira e SH 3640 foram moderadamente resistentes e as demais, não resistentes. As cultivares Prata, Maçã, Prata Anã e SH 3640 obtiveram os maiores índices de aceitação pelos consumidores com base no sabor e aroma e a cv. Caipira, o menor. A cv. SH 3640 foi considerada de sabor e aroma semelhantes aos da 'Prata' e 'Prata Anã' por 92,8% dos consumidores e obteve cerca de 45% da preferência, em relação a essas mesmas cultivares, e 85% a 'Nanicão'.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT - The banana cultivars Nam, Pioneira, Caipira, SH 3640, FHIA 01, FHIA 18, Mysore, Nanicão, Grande Naine, Maçã, Prata and Prata Anã were evaluated as to their post-harvest characteristics (post-harvest longevity, marketing period and resistance to fruit dropping), visual aspects (fruit size and coloration of the peel and pulp) and consumer acceptance index through tasting of the ripe fruit (flavor, pulp firmness and similarity of flavor with the traditional cultivars Prata, Prata Anã, Maçã and Nanicão). The work was conducted through laboratory trials by using six banana hands of each cultivar and interviews after the tasting tests with 80 consumers of Lavras and Maria da Fé-MG over the period of October 2000 to April 2001.The results pointed out that as to the visual aspects only the cultivar Caipira obtained a low consumer acceptance index (< 50%). As to the post-harvest characteristics the cultivars Prata Anã, Maçã, Prata and SH 3640 stood out with longer post-harvest longevities and marketing period. Only the cultivar Mysore presented resistance to fruit dropping at the ideal consumption point while the cultivars Maçã, Nam, Caipira and SH 3640 were fairly resistant and the others non-resistant. The cultivars Prata, Maçã, Prata Anã and SH-3640 obtained the highest consumer acceptance indices on the basis of flavor and aroma, and the cultivar Caipira the poorest. The cultivar SH 3640 was considered to have aroma and flavor similar to those of Prata and Prata Anã by 92.8% of the consumers and obtained about 45% of preference relative to these cultivars and 85% relative to Nanicão.
  • Avaliação do Lithothamnium como corretivo da acidez do solo e fonte de nutrientes para o feijoeiro Agronomia

    Melo, Paulo César de; Furtini Neto, Antonio Eduardo

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar o efeito do Lithothamnium na correção da acidez de solo e como fonte de nutrientes para o feijoeiro, desenvolveu-se um experimento em condições de casa-de-vegetação. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, com quatro repetições, três solos, Neossolo Quartzarênico (NQ), Latossolo Vermelho Amarelo (LV) e Argissolo Vermelho (AV) e nove tratamentos (testemunha - dose zero) e quatro doses de Lithothamnium (1/4; 1/2; 1 e 2 vezes a dose para V a 70%), e quatro adicionais: calcário dolomítico comercial como referência-padrão (V a 70%); Lithothamnium (V a 70%) sem micronutrientes; Lithothamnium (V a 70%) com redução de 20% de NPK e Lithothamnium (V a 70%) mais Mg. Foram utilizados vasos de três dm3 com quatro plantas de feijoeiro. Dessas quatro, duas foram colhidas no florescimento, nas quais avaliaram-se as concentrações de macro e micronutrientes nas folhas; as outras foram colhidas no final do ciclo, quando avaliou-se, dentre outras características, a produção de matéria seca de grãos. O Lithothamnium mostrou praticamente o mesmo efeito que o calcário dolomítico comercial na correção da acidez e na saturação por bases utilizando-se a dose para V a 70%. O Lithothamnium promoveu, nos três solos, a elevação dos teores de cálcio e magnésio, aumento nos valores de pH e saturação por bases e conseqüente redução na saturação por alumínio, podendo o produto ser utilizado como corretivo e fertilizante. Esses efeitos promoveram melhores condições de nutrição, crescimento e produção do feijoeiro. A dose para se atingir 90% da produção máxima de grãos de feijoeiro no solo NQ foi de 610 kg ha-1 e no solo LVd de 1.090 kg ha-1, abaixo das doses de Lithothamnium para se atingir um V a 70%. No NQ, na ausência de Lithothamnium e também no tratamento adicional, Lithothamnium (V a 70%) sem micronutrientes não houve a produção de grãos. De maneira geral, observou-se que as menores doses de Lithothamnium, nos três solos, foram as que apresentaram melhores resultados nas características avaliadas e que os melhores resultados foram encontrados no LVd.

    Resumo em Inglês:

    With the objective of evaluating the efficiency of lithothamnium in the correction of the soil acidity and as source of nutrients for bean plants, an experiment was conducted in vases, in greenhouse conditions. The experimental design was a complete randomized one, with nine treatments: control, four doses of lithothamnium (1/4, 1/2, 1 and 2 times the dose for V at 70%), commercial dolomite limestone as reference pattern (dose for V at 70%), lithothamnium (V at 70%) without micronutrients, lithothamnium (V at 70%) with reduction of 20% of NPK and lithothamnium (V at 70%) plus Mg. Three soil classes were evaluated, Quartzarenic (NQ), Yellow Red Latossol (LV) and Red Argissol (AV), with four repetitions for each treatment. Four bean plants were cultivated in vases with three dm3. Two of these plants were harvested in the flowering period, with both the macro and micronutrients concentrations being evaluated. The other two plants were harvested at the end of the cycle, when the productions of grain and vegetable dry matter (aerial parts, root, grain and total) were evaluated. Lithothamnium showed practically the same effect of the commercial dolomite limestone in the correction of the acidity and in the saturation for bases being used the dose to reach a V at 70%. Lithothamnium promoted in the three soils, the elevation of calcium and magnesium levels, increasing the pH values and saturation for bases, and consequently, reduction in the saturation for aluminum, accrediting the product to be used as corrective and fertilizer. Those effects promoted better nutrition conditions, growth and production of the bean plant. The doses to reach 90% of the maximum production of grains in the NQ and LV soils were 610 and 1.090 kg ha-1, respectively, these doses being lower than those required to reach a V at 70%. In NQ soil, without lithothamnium, and also in the treatment with lithothamnium (dose for V at 70%) without micronutrients, plants did not produce grains. In a general way, it was observed that the smallest doses of lithothamnium, in the three soils, were the ones that presented better results in the appraised characteristics and that the best results were found in LV.
  • Caracterização da praça Dr. Augusto Silva localizada na Cidade de Lavras/MG Agronomia

    Carvalho, Larissa Martiniano de; Paiva, Patrícia Duarte de Oliveira; Coelho, Silvério José

    Resumo em Português:

    As praças desempenham importantes funções no ambiente urbano, entre elas a integração da comunidade e melhoria da qualidade ambiental. Com a finalidade de se fazer uma análise da situação atual da Praça Dr. Augusto Silva visando às suas características e usos, foi feita uma avaliação da mesma mediante análise qualitativa e de pesquisa junto à população. Na análise qualitativa, foi avaliada uma série de itens, como: aspectos urbanísticos, físicos e a vegetação. A pesquisa de opinião foi aplicada em representantes de 600 famílias, por meio de um questionário padronizado com perguntas diretas e descritivas. Pelos resultados, verificou-se que a Praça Dr. Augusto Silva é a praça mais visitada da cidade, com freqüentadores oriundos de todos os bairros. As atividades realizadas nesse local são as mais diversas, desde descanso e contemplação, até atividades esportivas, apesar de a praça não possuir infra-estrutura para algumas dessas atividades. De acordo com a análise qualitativa, verificou-se que essa praça se encontra em estado de manutenção de regular a bom.

    Resumo em Inglês:

    City squares present important roles in urban environment such as community integration and improvement of environmental quality. To analyze the actual situation of the Dr. Augusto Silva city square an evaluation of its characteristics and uses was performed through a qualitative analysis and a pool within its users. Urbanistic, physical aspects, and vegetation were evaluated using the qualitative analysis. The pool was applied in members of 600 families using a standardized questionnaire with direct and descriptive questions. The results showed that Dr. Augusto Silva is the most visited city square by residents of the entire town. The activities in this square are varied including rest and sportive practices even though it lacks some basic infrastructures. Based on the qualitative analysis it was observed that this square present a regular to good maintenance.
  • Consumo de Uroleucon ambrosiae (Thomas, 1878) (Hemiptera: Aphididae) por larvas de Chrysoperla externa (Hagen, 1861) (Neuroptera: Chrysopidae) em casa-de-vegetação Agronomia

    Auad, Alexander M.; Freitas, Sérgio de; Barbosa, Leonardo R.

    Resumo em Português:

    Com esta pesquisa objetivou-se verificar o consumo de Uroleucon ambrosiae em diferentes densidades, por larvas de Chrysoperla externa provenientes de diferentes regimes alimentares, em casa-de-vegetação. Ninfas de 3º e 4º ínstares do afídeo foram separadas nas densidades 30, 40 e 50, e colocadas nas plantas de alface (35 dias de idade), as quais, foram envolvidas por gaiola de armação de ferro de 27x27x26 cm cobertas com tecido “voil” e acoplada nos tubos de PVC do cultivo hidropônico. Quatro horas após, uma larva de C. externa, de diferentes ínstares e previamente alimentadas com U. ambrosiae ou ovos de Sitotroga cerealella (Olivier, 1819), foi liberada próximo à colônia de afídeos, sendo a gaiola fechada imediatamente; o mesmo procedimento foi adotado sem que a larva fosse confinada. Após quarenta e oito horas, realizou-se a contagem do número de afídeos consumidos em cada densidade de presa disponível. A eficiência do predador, confinado em gaiola, foi de 12,46%, 13,63% e 25,76% para larvas de 1º, 2º e 3º ínstares previamente alimentadas com ovos de S. cerealella; 9,59% e 17,63% para aquelas de 2º e 3º ínstares alimentadas anteriormente com ninfas de U. ambrosiae, respectivamente e de 18,62% para larvas de 3º ínstar previamente alimentadas com ovos do lepidóptero no 1º ínstar e ninfas dos afídeos no 2º instar; no entanto, para larvas não confinadas, não foram verificadas diferenças significativas na eficiência. Nas densidades de 40 e 50 afídeos, as porcentagens de predação (18,30 e 18,72, respectivamente) foram significativamente superiores quando comparada à densidade 30 (11,79); para testes sem confinamento, não houve influência da densidade da presa na resposta do predador. Assim, o alimento fornecido às larvas de C. externa antes de serem liberadas em casa-de-vegetação, o confinamento das mesmas e a densidade de U. ambrosiae disponível influenciaram o potencial de consumo do predador.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this research was to evaluate the consumption of Uroleucon ambrosiae in different densities by Chrysoperla externa larvae derived from different alimentary regimes, in greenhouse conditions. The 3rd and 4th instars nymphs of the aphid were separated in the densities 30, 40, 50 and put on the lettuce plants (35 days old) which were kepted in a voil cage of 27x27x26 cm connected to the PVC tube used for hydroponic cultivation. After four hours, one larva of C. externa previously fed with U. ambrosiae or eggs of Sitotroga cerealella (Olivier, 1819) was released near the aphid colony, with the lettuce plant being immediately covered. The same procedure was adopted without confinement of the larvae. The different instars of C. externa were evaluated, through counting of the aphids after forty eight hours. The efficiencies of the predator, confined in a cage, were 12.46, 13.63 and 25.76% for 1st, 2nd and 3th instars which were previously fed with eggs of S. cerealella. For 2nd and 3rd instar larvae fed with aphids, the efficiencies were 9.59 and 17.63%, respectively. Efficiency was 18.62% for 3th instar larvae fed previously with eggs of the lepidopterous in the 1st instar and with nymphs of aphids in the 2nd ínstar.However, for larvae without confinement, there were no differences among the instars or alimentary regimes. In the densities of 40 and 50 aphids, the percentages of predation (18.3 and 18.72, respectively) were significantly superior as compared with density 30 (11.79). There was no influence of density of prey in response to predator in the experiments without confinement. Thus, the food provided to C. externa larvae before releasing into a greenhouse, their confinement and available density of U. ambrosiae influenced the potential of consumption of the predator.
  • Desenvolvimento in vitro de embriões imaturos oriundos de tangerineira 'poncã' x laranjeira 'pera' em diferentes fotoperíodos Agronomia

    Pasqual, Moacir; Alves, Guilherme Pereira; Dutra, Leonardo Ferreira; Chagas, Edvan Alves; Ribeiro, Luciene de Oliveira

    Resumo em Português:

    Objetivou-se estudar a influência do fotoperíodo no cultivo in vitro de embriões imaturos oriundos do cruzamento entre tangerineira ‘Poncã’ e laranjeira ‘Pera’. Os embriões foram extraídos de frutos com 3 - 4 cm de diâmetro e inoculados em meio MS, adicionado de GA3 e carvão ativado nas concentrações de 0,3 mg.L-1 e 1 mg.L-1, respectivamente, previamente autoclavado a 121oC por 20 minutos. Os tratamentos constaram dos seguintes fotoperíodos: 8, 10, 12, 14, 16, 18 e 24 horas de luz contínua, na intensidade luminosa de 43 µM.m-2.s-1, a 27ºC, em estufas tipo B.O.D. O tratamento com 16 horas de luz contínua foi realizado em sala de crescimento em intensidade luminosa de 35 µM.m-2.s-1. O experimento foi conduzido em delineamento inteiramente casualizado, com quatro repetições de três tubos de ensaio cada uma. Após 60 dias, melhores resultados para altura da parte aérea, número de folhas, peso da matéria fresca da parte aérea, comprimento das raízes e peso da matéria fresca das raízes foram obtidos com fotoperíodos de 8, 10, 12, 14, 18 e 24 horas. Fotoperíodo de 16 horas proporciona menor desenvolvimento de embriões imaturos.

    Resumo em Inglês:

    It was aimed to study the influence of the photoperiod on in vitro culture of immature embryos from ‘Poncã’ mandarin and ‘Pera’ sweet orange fruits. The embryos were removed from 30-40-mm wide fruits and inoculated on the MS medium, supplemented with 0.3 mg L-1 GA3 and 1 mg L-1 activated charcoal, previously sterilized at 121°C for 20 minutes. The following photoperiods were evaluated: 8, 10, 12, 14, 16, 18, and 24 hours of continuous light in 43 µM.m-2.s-1 intensity, at 27ºC, in B.O.D chambers. The 16 hours continuous light was performed in growth room at 35 µM m-2 s-1. The statistical analysis used was entirely randomized, with four replications, each one constituted of three tubes. After 60 days, better results for plant height, number of leaves, above ground fresh matter weight, root length, and root fresh weight were obtained with 8, 10, 12, 14, 18 e 24 hours photoperiod. The 16 hours rendered smaller immature embryos development.
  • Efeito da concentração de sais e fitorreguladores na indução de calos em carqueja Agronomia

    Silva, Fabiano Guimarães; Pinto, José Eduardo Brasil Pereira; Sales, Juliana de Fátima; Divino, Sheyla de Paula; Bertolucc, Suzan Kely Vilela

    Resumo em Português:

    Realizou-se este trabalho com o objetivo de estudar condições nutricionais e hormonais para maximizar a produção de calos friáveis de carqueja [Baccharis trimera (Less.) DC]. Foi verificado que a iniciação de calo é dependente de fitorreguladores e da concentração do meio. A melhor indução de calo ocorreu em meio MS contendo 50% da concentração de sais, inositol e vitaminas, suplementado com 15,0 mM ANA. Proliferação de brotos foi obtida pelo uso de TDZ.

    Resumo em Inglês:

    The influence of various growth regulators and medium concentrations, in different quantities, on the in vitro callus induction of carqueja [Baccharis trimera (Less.) DC.] was evaluated. It was found that the callus initiation was dependent on both, the growth regulator and medium concentration. The highest callus induction and development were obtained by using 15.0 mM 1-napthaleneacetic acid (NAA) as growth regulators and half strength of salts, vitamins, and myo-inositol of Murashige and Skoog medium. In vitro shoot proliferation was obtained by using thidiazuron.
  • Eficiências relativas dos processos de seleção entre e dentro de famílias de meios-irmãos em população de milho-pipoca Agronomia

    Matta, Frederico de Pina; Viana, José Marcelo Soriano

    Resumo em Português:

    Seleção entre e dentro de famílias de meios-irmãos é o método de melhoramento intrapopulacional de milho mais utilizado, por ser simples, rápido e eficiente. Programas de melhoramento de populações de milho-pipoca são necessários para o desenvolvimento dessa cultura no país. Além de ser importador de grãos, poucas populações melhoradas, inclusive híbridos, estão disponíveis aos produtores. Objetivou-se com este trabalho elevar a capacidade de expansão (CE) e a produtividade de uma população de milho-pipoca em um programa de melhoramento intrapopulacional recorrente com base em progênies de meios-irmãos, e obter informações sobre as eficiências dos processos de seleção entre e dentro, com um ciclo anual. Foi verificada variabilidade genética para CE, peso de cem grãos e produção. A seleção entre com base em CE e produção e a seleção no lote de recombinação com base em CE elevaram a qualidade da população, mas não a produtividade. Embora a análise dos ganhos preditos em CE e produção tenha evidenciado maior eficiência da seleção entre, 89,5% do ganho realizado em CE foram devidos à seleção massal no lote. Portanto, pode-se praticar seleção com base em qualidade no lote de recombinação cultivado fora da estação.

    Resumo em Inglês:

    Half-sib selection is the most common maize intrapopulational breeding method, since it is simple, rapid and efficient. In Brazil, popcorn breeding programs are necessary to the development of this crop. Few commercial populations and hybrids are available. The objectives of this work were to increase grain yield and the expansion volume (EV) of a popcorn population, with half-sib selection in one-year cycle, and to obtain information about the efficiency of between and within family selection. There is genetic variability in the population for EV, 100-grain weight and yield. The between and within selective procedures changed quality level, but not yield potential. Based on predicted gains for EV and yield, the between selection was more efficient. Neverthless, 89.5% of the EV realized gain was due to within selection. Therefore, the within family selection based on EV can be made in the winter season.
  • Germinação de sementes de café (Coffea arabica L.) submetidas a diferentes concentrações e tempos de embebição em celulase Agronomia

    Sales, Juliana de Fátima; Alvarenga, Amauri Alves de; Oliveira, João Almir de; Nogueira, Francisco Dias; Rezende, Lúcio Costa; Silva, Fabiano Guimarães

    Resumo em Português:

    As sementes de café germinam lentamente em razão de a semeadura ser feita logo após a colheita, o que coincide com o período frio do ano, e também por causa de o pergaminho constituir uma barreira que dificulta a absorção de água pela semente. Objetivando avaliar o efeito da aplicação exógena da enzima celulase sobre a germinação de sementes de café, foi realizado o experimento com sementes de café, cultivar Acaiá do Cerrado, imersas em solução de celulase em diferentes concentrações (0; 1,6; 3,2 e 6,4 g.L-1 em tampão citrato de potássio 0,05 M e pH 4,8), por 0, 72 e 144 horas. Observou-se que a enzima celulase na concentração de 6,4 g.L-1 proporcionou maior índice de velocidade de germinação (IVG) e porcentagem de germinação, quando as sementes ficam em contato com a solução por 144 horas.

    Resumo em Inglês:

    The seeds of coffee trees germinate slowly, because the seeding is done soon after the crop is harvested, what coincides with the cold period of the year, and also due to the parchment, which constitutes a barrier that hinders the absorption of water for the seed. Aiming to evaluate the effect of exogen application of cellulase enzyme to coffee seed germination, an experiment was performed soaking coffee seeds, cultivar “Acaiá do Cerrado”, in cellulase solution at different concentrations (0, 1.6, 3.2, and 6.4, g L-1) in 0.05 M K-citrate buffer at pH 4.8 for 0, 72, and 144 hours. It was found that the cellulase enzyme at the concentration of 6.4 g L-1 provided the greatest index of speed germination and the greatest germination percentage when the seeds remained in contact with the solution for 144 hours.
  • Heterose em cajueiro anão precoce Agronomia

    Cavalcanti, José Jaime Vasconcelos; Crisóstomo, João Ribeiro; Barros, Levi de Moura; Paiva, João Rodrigues de

    Resumo em Português:

    Esse trabalho foi conduzido com o objetivo de avaliar a heterose no cajueiro (Anacardium occidentale L.) anão precoce. O experimento foi composto por seis clones parentais (CCP 06, CCP 09, CCP 76, CCP 1001, C1P3 e P399E) e 18 combinações híbridas. Utilizou-se delineamento de blocos casualizados, com duas repetições e cinco plantas por parcela. A heterose média foi de 12,09%, 19,38%, 98,01%, 96,97% e -2,11%, respectivamente, para altura da planta, diâmetro da copa, número de castanha por planta, produtividade de castanha e peso médio de castanha, indicando presença de vigor híbrido nos cruzamentos, para todos os caracteres, exceto para peso médio de castanha, demonstrando a importância de sua exploração, com perspectivas de avanços genéticos sobre caracteres da cultura do caju. A conseqüência seria a obtenção de clones comerciais com características de produção desejáveis e a formação de populações-base para o programa de melhoramento populacional. Os híbridos CCP 06 x C1P3, CCP 09 x P399E e CCP 09 x CCP 06 são os mais promissores.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to evaluate the heterosis in dwarf cashew (Anacardium occidentale L.). The experiment had six parent clones (CCP 06, CCP 09, CCP 76, CCP 1001, C1P3, and P399E) and 18 hybrid plants. A randomized complete block experimental design with two replications and five plants per plot was used. The average heterosis was 12%, 19%, 98%, 97%, and -2%, for the parent clones, based on the traits plant height, canopy diameter, number of nuts per plant, nut yield, and nut weight. It should be pointed out the presence of hybrid vigor in all crosses for all traits, except nut weight. This stresses the importance of hybrid vigor exploration, with perspectives of significant genetic improvement of the cashew culture, by obtaining superior commercial clones and establishing base-populations for the population breeding program. The hybrid combinations CCP 06 x C1P3, CCP 09 x P399E, and CCP 09 x CCP 06 are the most promising.
  • Indução e análise bioquímica de calos obtidos de segmentos foliares de Coffea arabica L., Cultivar Rubi Agronomia

    Santos, Cíntia Guimarães dos; Paiva, Renato; Paiva, Patrícia Duarte de Oliveira; Paiva, Edilson

    Resumo em Português:

    Conduziu-se este trabalho com o objetivo de estudar o efeito de 2,4-D e BAP na indução da formação de calos originados de segmentos foliares de plântulas de Coffea arabica L., cv Rubi, obtidas in vitro, a partir da cultura de embriões, determinar sua curva de crescimento e analisar bioquimicamente, mediante determinação dos teores de proteínas totais, açúcares redutores e padrão proteíco. Segmentos foliares inoculados em meio desprovido de reguladores ou na presença de BAP em condições isoladas não apresentaram formação de calos. A produção máxima de calos é obtida utilizando-se 1,0 mg L-1 de 2,4-D. A curva de crescimento de calos apresenta crescimento tipo sigmóide, com três fases distintas: lag (entre 0 - 42 dias de inoculação), exponencial (42 - 77 dias) e linear (77 - 84 dias). Não foi observado acúmulo de proteínas em nenhuma fase de crescimento dos calos, sendo o teor máximo de açúcar redutor observado no dia de inoculação do explante. O padrão proteíco observado no período de desenvolvimento de calos apresenta diferenças quantitativas (intensidade das bandas) e qualitativas (presença ou ausência de bandas).

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to study the effect of 2,4-D and BAP in the induction of callus formation from leaf segments of Coffea arabica L. cv Rubi plantlets obtained through in vitro germination as well as to determine its growth curve, protein pattern and levels of total proteins and reducing sugars. The results indicated that explants inoculated in the absence of growth regulators or in the presence of BAP only showed no callus formation. Maximum callus production is obtained when 1.0 mg L-1 2,4-D is used. The callus growth curve showed a sigmoidal shape with 3 distinct phases: lag (0-42 d), exponential (42-77 d) and linear (77-84 d). It was not observed accumulation of proteins in any of the phases of callus growth and maximum levels of reducing sugars were observed in explants at the inoculation day. The callus protein pattern presented quantitative (intensity of bands) and qualitative (presence or absence of bands) differences.
  • Produtividade e qualidade de sementes de arroz produzidas sob inundação em diferentes classes de solos de várzea Agronomia

    Vieira, Antônio Rodrigues; Oliveira, João Almir; Vieira, Tatian Grossi Chquiloff

    Resumo em Português:

    Os solos de várzea, por possuírem origem diversa, são muito heterogêneos em relação à sua composição granulométrica e mineralógica, resultando em comportamento diferente dos demais solos quando submetidos a processos produtivos. Sua influência na produtividade e qualidade fisiológica de sementes foi investigada utilizando sementes de arroz irrigado, cultivares Capivari, Sapucaí, Urucuia, Inca e MG 1, produzidas em 94/95 e 95/96, em três tipos de solos: Organossolo Fólico, Gleissolo Melânico e Gleissolo Háplico, encontrados no Campo Experimental da EPAMIG, localizado no município de Cambuquira. As sementes colhidas foram avaliadas utilizando os parâmetros: produção, germinação-padrão e vigor, por meio de testes de 1a contagem de germinação e comprimento de raiz. Pelos resultados, pode-se observar que as maiores produções de sementes foram obtidas no Gleissolo Háplico, e as menores, quando produzidas no Organossolo Fólico. Também foi verificado que em qualquer tipo de solo estudado as cultivares Urucuia e MG 1 foram as mais produtivas. Foi observado ainda que, independente da cultivar avaliada, as sementes produzidas no Gleissolo Háplico apresentaram melhor qualidade fisiológica.

    Resumo em Inglês:

    Wetlands, due to their heterogeneous origins, vary significantly in their granulometric and mineralogic composition, which results in different behaviors when under agriculture. The influence of the wetlands in the productivity and seed physiological quality was tested using seeds of irrigated rice, from cultivars Capivari, Sapucaí, Urucuia, Inca e MG 1, produced in 94/95 and 95/96, on three different soils: Folic Organosol, Melanic Gleisol, and Haplic Gleisol. All soils are from the Experimental EPAMIG Farm, Cambuquira (MG). The harvested seeds were evaluated using the following parameters: field production, germination (standard test), and vigor, through germination counting and root length. The results showed that the largest production of seeds came from the Haplic Gleisol and the smallest from the Folic Organosol. It was also verified that in all studied soils, the cultivars Urucuia and MG 1 were the most productive. Additionally, it was observed that, in all cultivars, the best seed physiological quality was obtained in the Haplic Gleisol.
  • Seleção precoce de clones de batata para caracteres do tubérculo Agronomia

    Amaro, Geovani Bernardo; Pinto, César Augusto Brasil Pereira; Lambert, Eduardo de Souza; Martins Neto, Cassiano Leite

    Resumo em Português:

    Nos últimos anos, foi despertado um grande interesse para o processamento da batata na forma de fritura no Brasil. Visando à obtenção de cultivares nacionais que atendam aos padrões de qualidade culinária exigidos pelas indústrias de processamento, os programas de melhoramento de batata têm estabelecido estratégias para a redução de custos e de tempo. Realizou-se este trabalho com o objetivo de avaliar a eficiência da seleção precoce de clones de batata (Solanum tuberosum L.) para características de importância ao processamento na forma de fritura. Os caracteres avaliados foram: peso específico de tubérculos, índices de formato de tubérculos e notas na glico-fita, mediante correlações entre as gerações seedling (S), primeira geração clonal (C-1) e segunda geração clonal (C-2), entre clones e entre famílias. Os experimentos foram conduzidos no sul do estado de Minas Gerais, Brasil. As correlações foram significativas na maioria dos casos, porém, baixas e geralmente apresentaram maiores valores quando consideradas entre famílias, indicando a baixa eficiência da seleção precoce entre clones. Assim, deve ser praticada somente para se eliminar as piores famílias. A correlação para o índice de formato de tubérculo (comprimento/diâmetro maior) entre as gerações S e C-1 foi de 0,51 entre clones e 0,77 entre famílias e ambos os valores foram significativos, indicando uma razoável eficiência da seleção precoce para esse caráter tanto entre clones como entre famílias.

    Resumo em Inglês:

    The purpose of this research was to assess the effectiveness of early selection for tuber specific gravity, tuber shape index, and reducing sugars content in the tubers of potato (Solanum tuberosum L.) clones. The experiments were conducted in the south of the State of Minas Gerais, Brazil. Correlation coefficients were determined for the seedling (S) and first (FCG) and second (SCG) clonal generations at the clones and families levels. In general, correlation coefficients were significant but of low magnitude. There was a tendency of higher coefficients for the families, indicating low efficiency in doing early selection of the clones. However, mild selection at the family level could be done to eliminate the worst families. The correlation coefficient for tuber shape index (length/diameter) between S and FCG was 0.51 at the clone level and 0.77 at the family level, showing the feasibility to select for this trait in the early generations, both for clones and families.
  • Avaliação das condições microbiológicas em unidades de alimentação e nutrição Ciência E Tecnologia De Alimentos

    Andrade, Nélio José de; Silva, Rosália Maria Moreira da; Brabes, Kelly Cristina Silva

    Resumo em Português:

    O presente trabalho é referente a 17 visitas técnicas realizadas em 12 unidades de alimentação e nutrição, cujas produções variam de 1.000 a 4.000 refeições/dia. Foram avaliadas as microbiotas do ar de 63 ambientes diferentes de processamento, as das mãos de 68 manipuladores e as das superfícies de 36 equipamentos e utensílios. Considerando a recomendação da American Public Health Association (APHA), de 30 UFC/cm2/semana, apenas 18,5% e 32,8% dos ambientes avaliados encontravam-se adequadamente higienizados, em relação ao número de microrganismos aeróbios mesófilos e de fungos filamentosos e leveduras, respectivamente. Para os manipuladores, foram previamente definidas as seguintes faixas de contagens microbianas: até 100; entre 101 e 1.000; entre 1.001 e 10.000; entre 10.001 e 100.000 e acima de 100.000, expressas em UFC/mão. Para os microrganismos mesófilos aeróbios, foram encontrados os seguintes percentuais nas diversas faixas: 11,7; 20,6; 35,3; 19,2 e 13,2. Para os coliformes totais: 54,4; 26,5; 13,2; 5,90 e 0,00. Para os fungos filamentosos e leveduras: 63,4; 20,6; 12,50; 13,5 e 0,00. Para Staphylococcus aureus: 71,9; 12,50; 15,6; 0,00 e 0,00. Por meio de alguns resultados, revela-se a ineficiência nos procedimentos de higienização pessoal. Nos equipamentos e utensílios, os resultados para microrganismos mesófilos aeróbios mostraram que apenas 18,6% apresentavam-se dentro da recomendação da APHA (2 UFC/cm2). Usando-se esse mesmo parâmetro, constataram-se os percentuais de 45,6 para coliformes totais e de 44,6 para fungos filamentosos e leveduras de equipamentos e utensílios em condições higiênicas satisfatórias. Fica evidenciada a necessidade de definição de padrões ou recomendações mais adequados às condições brasileiras para o controle microbiológico de ambientes, de manipuladores e de equipamentos e utensílios em unidades de alimentação e nutrição. Nas condições microbiológicas em que se encontram, os restaurantes avaliados devem determinar, numa fase inicial, metas a serem atingidas. Em etapas posteriores, deverão atender a recomendações mais exigentes.

    Resumo em Inglês:

    The microbiological quality of the air in 63 processing areas, in the hands of 68 manipulator personnel, and on 36 equipments and utensils in food service establishments were evaluated. No more than 19% and 32% of the air in processing areas were in good hygienic conditions for mesophilic aerobics, and molds and yeasts, respectively. The number of microorganisms in those areas was below the APHA recommendation, 30 cfu/cm2/per week. As there is no microbiological specification or recommendation for manipulators, in this study, five ranges of microbiological numbers per hand were established (<102, 102-103, 103-104, 104-105, and >105, in cfu per hand. For mesophilic aerobic bacteria, it was determined the following percentages in the different ranges 12, 21, 35, 19, and 13%, for total coliforms: 54, 27, 13, 6, and 0%, for molds and yeasts: 63, 21, 13, 14, and 0%, and for S. aureus 72, 13, 16, 0, and 0%. Some results showed an inadequate personal hygiene procedure. For mesophilic aerobics, the results showed that 19% of the equipment and utensil surfaces were in good hygienic conditions, according to APHA recommendations (2 cfu/cm2). Using the same recommendations for total coliforms and molds and yeasts, it could be observed that 46 and 45% of the surfaces, respectively, were in good hygienic conditions. It was observed that is necessary to establish standards or specifications more adequate to control microbiological conditions in Brazilian food service establishments. Firstly, these establishments should determine goals for microbiological specification to be reached. After that, they should attend harder specifications.
  • Efeito de diferentes tempos de cozimento nos teores de minerais em folhas de brócolis, couve-flor e couve (Brassica oleracea L.) Ciência E Tecnologia De Alimentos

    Santos, Mônica Alessandra Teixeira dos; Abreu, Celeste Maria Patto de; Carvalho, Vânia Déa de

    Resumo em Português:

    Foram determinados os teores de fósforo, cálcio, potássio, magnésio e ferro das folhas de brócolis, couve-flor e folhas de couve. Os materiais estudados foram cultivados no município de Ijaci, MG, em diferentes tempos de cozimento (0, 2, 4, 6, 8 e 10 minutos), com o objetivo de verificar a utilização total dessas brássicas na alimentação humana, as quais são ricas fontes de minerais. Pelos resultados, constatou-se que as folhas de couve-flor, base úmida, superaram as demais variedades na maioria dos minerais analisados. No entanto, a água de cozimento reduziu o teor de minerais em todas as variedades avaliadas.

    Resumo em Inglês:

    The contents of phosphorus, calcium, potassium, magnesium and iron in leaves of broccoli, cauliflower and cabbage submitted to boiling for different times (0, 2, 4, 6, 8 and 10 minutes) were determined. The results revealed that the cauliflower leaves, on fresh weight basis, overcame the other varieties in most of the analyzed minerals. However, boiling water caused removal of minerals in all the varieties evaluated.
  • Influência das formas de carboidratos no treinamento físico e na supercompensação glicogênica de ratos Ciência E Tecnologia De Alimentos

    Lima, Hesses Marani; Barcelos, Maria de Fátima Píccolo; Sousa, Raimundo Vicente de; Morais, Augusto Ramalho de

    Resumo em Português:

    Foram utilizadas duas formas de carboidratos, sacarose e amido de milho no treinamento físico de ratos, tendo como base o método "clássico" de supercompensação de glicogênio, que inclui a depleção de glicogênio tecidual seguido pela carga de carboidratos. Os parâmetros analisados foram: ganho de peso corporal, conversão alimentar, eficiência alimentar, níveis teciduais de glicogênio muscular e hepático, glicose plasmática e lipídios totais séricos. Foram utilizados ratos machos Wistar, que consumiram dietas com carboidrato simples (CHOs) e carboidrato complexo (CHOc). O experimento constituiu-se de três fases: 1ª Fase-adaptação ao meio líquido; 2ª Fase-treinamento, quando foi instalado o programa de treinamento físico. Nas Fases 1 e 2, os grupos receberam dietas contendo 75% de carboidratos e, finalmente, na 3ª Fase de “supercompensação de glicogênio”, fez-se uma alternância na concentração de carboidratos. Dando prosseguimento a essa fase, os grupos foram submetidos a um dia denominado "evento", quando todos os grupos de animais nadaram por 2 h 30 min. Ao término desse, foi monitorada a repleção dos depósitos teciduais de glicogênio nos seguintes tempos 0, 6, 12, 24, 48 e 72 horas. Pelos principais resultados, verifica-se que: (a) o treinamento físico para ratos elevou os níveis teciduais de glicogênio; (b) as formas de CHO simples (sacarose) ou complexa (amido de milho) não interferiram no glicogênio tecidual, glicose plasmática e lipídios totais séricos); (c) a supercompensação de glicogênio promoveu armazenamento de glicogênio superior nos tecidos hepáticos dos ratos, quando comparados ao tecido muscular; (d) após exercício extenuante, a maior repleção de glicogênio em todos tecidos ocorreu com 12 horas, consumindo dietas com carboidratos simples ou complexos; (e) a forma complexa não proporcionou redução dos níveis de glicose sérica no pós-jejum de nove horas; (f) com o avançar do tempo, observou-se o aumento gradual dos teores dos lipídios totais, a cada hora, independentemente da forma de CHO consumida pelos animais.

    Resumo em Inglês:

    Two carbohydrates forms, sucrose and corn starch, were utilized, in the physical training of rats, having as basis the “classic” method of overcompensation of glycogen which includes the depletion of tissue glycogen followed by carbohydrate load. The analyzed parameters were body weight gain, feed conversion, feed efficiency, tissue muscle and hepatic glycogen levels, plasma glucose and serum total lipids. Wistar male rats were utilized, consuming diets with simples carbohydrates (CHOs) and complex carbohydrates (CHOc). The experiment consisted of three phases: 1st phase- adaptation to the liquid medium, 2nd Phase- training, where the physical training program was established, in these phases 1 and 2 the groups were fed diets containing 75% of carbohydrates and finally in the 3rd phase- of “glycogen overcompensation”, a shift in the concentration of carbohydrates was done. Proceeding this phase, the groups were submitted to one day called the “event”, where all the groups swam for about 2 and a half hours and at the end of this, the replenishment of the tissue stores of glycogen in the following times 0, 6, 12, 24, 48 and 72 hours was monitored. The main results point out that: (a) the physical training for rats raised the tissue glycogen levels; (b) the forms of carbohydrates simple (sucrose) or complex (corn starch), did not intervene in tissue glycogen, plasma glucose and serum total lipids; (c) the overcompensation of glycogen rise higher store of glycogen in tissue hepatic rats as compared with tissue muscle; (d) the greatest replenishment of glycogen in all tissues occurred within 12 hours consuming diets with either simple or complex diets; (e) the complex form did not provide reduced levels of serum glucose in the 9-hour post-fasting; (f) With advancing time, the gradual increase of the contents of the total lipids every hour regardless of the form of CHO consumed by the animals.
  • Levantamento da contaminação por cobre nas aguardentes de cana-de-açúcar produzidas em Minas Gerais Ciência E Tecnologia De Alimentos

    Azevedo, Sebastião Márcio de; Cardoso, Maria das Graças; Pereira, Norma Eliane; Ribeiro, Cleusa de Fátima Silva; Silva, Vanisse de Fátima; Aguiar, Fábio da Costa

    Resumo em Português:

    A cachaça artesanal é, geralmente, produzida em destiladores de cobre, os quais conferem melhor qualidade ao produto, se comparados aos alambiques confeccionados com outros materiais, como aço inox, podendo contaminar o produto quando o manejo da produção é inadequado. A contaminação de aguardentes ocorre em conseqüência do acúmulo do azinhavre nas paredes dos destiladores, o qual é solubilizado na aguardente. O excesso de cobre solúvel no organismo humano (hipercupremia) pode ser tóxico devido à afinidade do cobre com grupos S-H de muitas proteínas e enzimas, causando doenças como epilepsia, melanomas, artrite reumatóide e doenças psiquiátricas. Assim, com o presente trabalho objetivou-se avaliar o teor de cobre em diferentes aguardentes e orientar os produtores sobre possíveis contaminações e suas influências na saúde humana. Para tal, 45 amostras de cachaça, provenientes de diferentes municípios de Minas Gerais, foram analisadas quanto ao teor de cobre no Laboratório de Análise Físico-Química de Aguardente do Departamento de Química da Universidade Federal de Lavras (DQI/UFLA). A determinação ou quantificação do cobre presente nas aguardentes foi realizada por meio de medidas espectrofotométricas na região visível do espectro, em comprimento de onda de 546 nm. Foram constatadas contaminações excessivas de cobre em 6,7% das amostras, que se encontravam acima do limite permitido pelo decreto do Ministério da Agricultura, Pecuária e do Abastecimento (MAPA). Verificou-se que alguns alambiques apresentavam má higienização em alguns setores, o que pode ter contribuído para a elevação nos teores de cobre, como também de outros produtos tóxicos ao homem.

    Resumo em Inglês:

    The non-industrialized sugar cane brandy is, in general, produced in copper distillers which confer better quality to the product compared with those stills manufactured of other materials such as stainless steel, which is capable of contaminating the product when the management of the production is in an unsuitable manner. The contamination of sugar cane brandies occurs due to accumulation of verdigris on the walls of the distillers, which is made soluble in the sugar cane brandy. The excess of soluble copper (hypercupri) may be toxic due to the affinity of copper with S-H group of a number of proteins and enzymes, causing diseases as epilepsy, melanomas, rheumatoid arthritis and psychiatric diseases. So, the present work was designed to evaluate copper content in different sugar cane brandies and advise the manufacturers on possible contaminations and their influence on human heath. For such, 45 sugar cane brandy samples from different towns of Minas Gerais were analyzed as to their copper content in the Sugar Cane Brandy Physico-Chemical Analysis Laboratory of the Chemistry Department of the Universidade Federal de Lavras. The determination or quantification of the copper present in the sugar cane brandies was accomplished by means of spectrophotometric measures in the visible region of the spectrum at wavelength of 546 nm. Excessive copper contaminations, above the limit established by the Ministry of Agriculture and Supplying, were found in 6.7% of the samples. It was found also that some stills presented bad hygienization in some sectors which may have contributed to the rise in copper contents as well as of other products toxic to humans.
  • Otimização da hidrólise da caseína para elevar o teor de pequenos peptídeos: emprego da pepsina Ciência E Tecnologia De Alimentos

    Carreira, Raquel Linhares; Silva, Viviane Dias Medeiros; Morais, Harriman Aley; Motta, Silvana da; Junqueira, Roberto Gonçalves; Silvestre, Marialice Pinto Coelho

    Resumo em Português:

    Visando à produção de hidrolisados de caseína para uso como suplemento dietético, estudou-se a otimização das condições hidrolíticas, empregando-se a pepsina para elevar os teores de di e tripeptídeos. Os hidrolisados foram fracionados pela CLAE de exclusão molecular, seguida da quantificação dos peptídeos nas frações cromatográficas pelo método rápido da Área Corrigida da Fração. Pelos resultados obtidos, infere-se que a obtenção do melhor perfil peptídico, para uso em dietas especiais, depende da definição de alguns parâmetros, tais como, pH, relação enzima:susbtrato e temperatura. Além disso, o custo envolvido na preparação deve ser considerado.

    Resumo em Inglês:

    With the aim of producing casein hydrolysates for dietary use, the optimization of the hydrolysis conditions, using pepsin, for increasing di- and tripeptide contents was studied. The hydrolysates were fractionated by size-exclusion HPLC and the rapid Correct Fraction Area method was used for quantifying the peptides. The results showed that in order to have the best peptide profile for special diets, certain parameters, such as pH, enzyme:substrate ratio and temperature need to be fixed. Also, the production costs must be taken into account.
  • Peroxidase (POD) e polifenoloxidase (PPO) em uva (Vitis vinifera L.)

    Troiani, Estela de Pieri; Tropiani, Clariza Tomé; Clemente, Edmar

    Resumo em Português:

    Neste trabalho, estudou-se a atividade enzimática da peroxidase (POD) e da polifenoloxidase (PPO) extraídas de três cultivares de uvas (Vitis vinifera L.) cultivadas em Marialva, PR. Os extratos enzimáticos foram preparados a partir da polpa e da casca das cultivares de uvas Rubi, Borbon e Benitaka. A atividade da peroxidase foi de 53,00 unid./100 g no extrato da casca da cultivar Rubi, e da cultivar Benitaka foi de 327,00 unid./100 g, valores esses superiores aos encontrados nos extratos da polpa das mesmas cultivares, que foram de 7,67 unid./100 g e 44,00 unid/100 g, respectivamente. Porém, na cultivar Borbon, o resultado observado foi inverso, mostrando para o extrato da polpa 141,11 unid./100 g e para o extrato da casca, 11,50 unid./100 g. O resultado da atividade da polifenoloxidase na cultivar Borbon foi de 100,18 unid./100 g; na polpa e na casca, 102,60 unid./100 g, e na cultivar Rubi e Benitaka foram 60,40 unid./100 g, 48,62 unid./100 g na polpa e 17,40 unid./100 g, 26,20 unid./100 g na casca, respectivamente. Determinação de proteína foi feita para cada extrato, e os resultados apresentados para as cultivares foram para Benitaka 0,56 e 0,64 mg/100 g, Rubi 1,38 e 6,45 mg/100 g e Borbon 21,38 e 5,68 mg/100 g, respectivamente. Os extratos foram submetidos a tratamentos térmicos (60°C, 65°C, 70°C e 75°C para um período de 1 a 10 minutos), observando o comportamento da atividade enzimática da peroxidase e polifenoloxidase, sendo verificada uma diminuição contínua das atividades de peroxidase e de polifenoloxidase diante do tratamento térmico. Os extratos da cultivar Rubi e Benitaka foram mais termoestáveis que o extrato do cultivar Borbon para ambas as enzimas. Porém, as temperaturas usadas não foram suficientes para inativação total das enzimas.

    Resumo em Inglês:

    The enzimatic activity of peroxidase (POD) and polyphenoloxidase (PPO) extracted from three grape cultivars (Vitis vinifera L.), cultivated in Marialva city, state of Paraná, was evaluated in this study. The enzymatic extracts were prepared starting from the Rubi, Borbon and Benitaka grape cultivars pulp and peel. The activity of the peroxidase was 53.00 units/100 g in the extract from the Rubi cultivar peel, and 327.00 units/100 g from the Benitaka cultivar, these values being superior to those observed in the same cultivars pulp extracts, which were 7.67 units/100 g and 44.00 units/100 g respectively. However, the result was opposite in the Borbon cultivar, with values of 141.11 units/100 g in the pulp and 11.50 units/100 g in the peel being found. The results of the polyphenoloxidase in the Borbon cultivar activity were 100.18 units/100 g in the pulp and 102.60 units/100 g in the peel, and in the Rubi and Benitaka cultivars were 60.40 units/100 g, 48.62 units/100 g in the pulp and 17.40 units/100 g, and 26.20 units/100 g in the peel, respectively. Protein determination was carried out in each extract, and the results found in the pulp and peel, respectively, were 0.56 and 0.64 mg/100 g for cultivar Benitaka, 1.38 and 6.45 mg/100 g for cultivar Rubi, and 21.38 and 5.68 mg/100 g for Borbon. The extracts were submitted to thermal treatments (60°C, 65°C, 70°C and 75°C for a 1 to 10 minutes period) to observe the behavior of the peroxidase and polyphenoloxidase enzymatic activity, being verified a continuous decrease of the peroxidase and polyphenoloxidase activities as a result of the thermal treatment. The extracts of the Rubi and Benitaka cultivars were more heat stable than the extract from the Borbon cultivar for both enzymes. However, the temperatures used were not enough for a total inactivation of the enzymes.
  • Rendimento e composição química de cultivares de milho em moagem a seco e produção de grits Ciência E Tecnologia De Alimentos

    Gonçalves, Rogério Amaro; Santos, Jamilton Pereira dos; Tomé, Pedro Henrique Ferreira; Pereira, Rosemary G. F. A.; Ascheri, José Luiz Ramirez; Abreu, Celeste Maria Patto de

    Resumo em Português:

    O milho é uma das principais matérias-primas para a indústria de alimentos. Desse cereal, é possível obter óleo, fubá, canjica, grits, farelo, amido e zeína. Conduziu-se este trabalho com o objetivo de avaliar o rendimento de moagem a seco, produção de grits e composição química de 16 cultivares de milho. Os grãos de milho das 16 cultivares avaliadas tiveram a sua umidade padronizada para 12% e foram submetidos a um processo de limpeza em uma mesa gravimétrica. Encerrada a etapa de limpeza, foram colocados 10 kg de grãos de cada cultivar em degerminador de facas com rotação de 600 rpm por um período de 10 minutos. Após a degerminação, o endosperma foi passado por moinho de rolos corrugados com distância entre rolos de 30 mm. O material moído foi submetido à tamisação em peneiras de 14, 20, 25 e 30 mesh por um período de 10 minutos. Para a degerminação, o delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, com um fator de 16 cultivares e 2 repetições. Na tamisação, o delineamento usado foi com dois fatores: 16 cultivares, 5 peneiras e 2 repetições. A cultivar BR-106, o híbrido duplo BRS-2114 e o híbrido triplo BR-3123 registraram maiores rendimentos (P<0,05) na fração endosperma. Na tamisação, a fração avaliada foi a retida em peneira de 20 mesh, por causa da utilização de grits com essas dimensões como matéria-prima na indústria de “snacks”. Os híbridos triplos BR-3123, BRS-3101 e BR 106 foram os mais produtivos na peneira de 20 mesh, sendo os mais indicados para a indústria produtora de “grits”, fornecedora de matéria-prima para a indústria de alimentos, entre essas, as de “snacks”e a de bebidas.

    Resumo em Inglês:

    Maize is one of the major source of energetic an nutritious ingredient for the food industry. From the maize grain it is possible to get oil, meal, grits, bran, starch, zein. The objectives of this research was to evaluate the dry-miling yield and chemical composition of different experimental maize genotypes. Fourteen genotypes came from the breeding program of Embrapa Corn and Sorghum Researcher Center and two came from commercial companies. The grain moisture content of all cultivars were equilibrated at 12% and dust was removed in a gravimetric board, before processing. Grain samples of each type was placed in a blade degermer at 600 rpm rotation speed for 10 minutes. The endosperm portion, after degermination, was transferred to a mill roll. Following the milling process grounded material was sifted in 14, 20, 25 and 30 mesh sifters for 10 minutes. For the degermination the used experimental design was randomized entirely with a factor 16 cultivate and two repetitions. In the sifting the used design was with two factors: 16 cultivate, five sieves and two repetitions. The BR 106, BRS 2114, BR 3123, Bozeme Amarelo, BRS 3101, BR 206, HD-951128, BRS 4150 and BR 205 showed higher endosperm yield. The triple hybrids BR 3123, BRS 3101 and the variety BR 106 showed better characteristics for a grits production in the 20 mesh sifter.
  • Teor lipídico e perfil de ácidos graxos da carne de capivara (Hydrochaeris hydrochaeris) Ciência E Tecnologia De Alimentos

    Jardim, Nilo Salgado; Bressan, Maria Cristina; Lemos, Ana Lucia da Silva Correia; Thomazini, Marcelo; Ferreira, Milena Wolff

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com o presente trabalho avaliar o efeito dos fatores sexo e diferentes faixas de peso ao abate (30 a 40kg, 40 a 50kg e 50 a 60kg) no teor de lipídeos e perfil de ácidos graxos (AG) da carne de capivara (Hydrochaeris hydrochaeris). As amostras constituíram-se da porção cranial do músculo longissimus dorsi de 28 capivaras (16 machos e 12 fêmeas) provenientes de um mesmo zoocriadouro. As análises foram realizadas no Laboratório de Certificação da Qualidade de Carnes e Derivados do Instituto de Tecnologia de Alimentos-ITAL, em SP. Os lipídeos foram extraídos com clorofórmio/metanol (2:1), segundo Folch et al. (1957) e a composição de AG, por cromatografia gasosa (Bragagnolo, 1997). O músculo longissimus dorsi in natura de capivara apresentou média de 0,82% de lipídeos. Houve diferença (P<0,05) entre os teores de lipídeos de machos (0,65%) e fêmeas (1,09%). Os AG encontrados em maior proporção foram o C18:2w6 (18,78%), C16:0 (16,38%), C18:0 (11,13%), C18:1w9 (10,91%), C20:0 (8,43%) e C20:4w6 (6,66%). Não houve diferença entre os teores desses AG em machos e fêmeas e nas diferentes faixas de peso ao abate. As poucas diferenças entre os fatores sexo e faixas de peso ao abate foram encontrados em AG minoritários. Comparada com as espécies domésticas (bovinos, suínos aves), a carne de capivara, neste trabalho, apresentou reduzido teor de lipídeos totais e elevada porcentagem de AG poliinsaturados.

    Resumo em Inglês:

    This work aimed to evaluate the effect of the factors sex and different slaughter weight ranges (30-40kg, 40-50kg, 50-60kg) on the lipid content and fatty acids profiles of capybara meat. The samples were constituted of the cranial portion of the longissimus dorsi muscle of 28 capybaras (16 males and 12 females), from the same farm. The analyses were carried out at the Meats and Derived Quality Certification Laboratory of the Food Technology Institute - ITAL, in SP. The lipids were extracted using chloroform/ methanol (2:1 (v/v) mixture), following the methodology of Folch et al. (1957), and the composition of fatty acids analysed by gas chromatography (Bragagnolo, 1997). The raw loin of capybara presented 0,82% of lipids. There was significant difference (P <0,05) among the lipid content of males (0,65%) and females (1,09%). The fatty acids found in larger proportion were C18:2w6 (18,78%), C16:0 (16,38%), C18:0 (11,13%), C18:1w9 (10,91%), C20:0 (8,43%) and C20:4w6 (6,66%). There was no significant difference (P>0,05) among the contents of these fatty acids in males and females, and in the different slaughter weight ranges. A few significant differences between the factors sex and slaughter weight ranges were noticed in minor fatty acids. Comparing to the domestic species, the capybara meat analyzed in this work presented low total lipid content and high percentage of polyunsaturated fatty acids.
  • Efeitos da época de suspensão da fertirrigação e níveis de reposição de água na cultura do crisântemo (Dendranthema grandiflora) Engenharia

    Pereira, Joelma Rezende Durão; Carvalho, Jacinto de Assunção; Paiva, Patrícia Duarte de Oliveira; Silva, Élio Lemos da; Faquin, Valdemar

    Resumo em Português:

    Conduziu-se um experimento na Universidade Federal de Lavras, MG, com os objetivos de estudar o comportamento da cultura do crisântemo, cultivado em estufa, referentes a três épocas de suspensão da fertirrigação e avaliar os efeitos de diferentes níveis de déficits hídricos sobre a planta e a qualidade do produto final. O delineamento foi inteiramente casualizado em esquema fatorial, com quatro níveis de reposição da água consumida (100, 80, 60 e 40%) e três épocas de suspensão da fertirrigação (20, 40 e 60% das inflorescências abertas) com seis repetições. Os parâmetros analisados foram: comprimento e diâmetro da haste, número de folhas, número de inflorescência, diâmetro das inflorescências, matérias fresca e seca das raízes e classes de qualidade. Com a reposição de 100% da água consumida, obtiveram-se os melhores resultados, exceto para a altura da haste, em que os melhores resultados foram obtidos com reposição de 100 e 80% da água consumida. As épocas de suspensão da fertirrigação influenciaram apenas o diâmetro das inflorescências, contatando-se que as maiores inflorescências foram obtidas suspendendo a fertirrigação quando 60% das inflorescências apresentavam abertas. Observou-se para as matérias fresca e seca efeito não-significativo tanto dos tratamentos aplicados.

    Resumo em Inglês:

    An experiment was carried out at the Universidade Federal de Lavras, MG, aiming to study the behavior of chrysanthemum cultivated in a greenhouse under three different fertigation interruption time, and to evaluate the effects of different levels of water deficits on the plant and the final product quality. A completely randomized experimental design in a factorial outline, with four water consumed replacement levels (100, 80, 60 and, 40%) and three fertigation interruption time (20, 40 and 60% of open inflorescences) with six replications was wed. The analyzed parameters were: stem length and diameter, leaves number, inflorescence number, inflorescence diameter, dry and wet roots matter, and quality classes. The best results were obtained with a 100% of water replacement, exception for stem length where the best results were obtained with a 100 and 80% of water replacement. Fertigation interruption time just influenced inflorescence diameter. The largest inflorescence diameter was obtained when fertigation was interrupted after 60% of inflorescence opening. Dry and wet root matter showed no significant response to the applied treatments.
  • Variabilidade temporal da precipitação mensal e anual na estação climatológica de Uberaba-MG Engenharia

    Silva, José Waldemar da; Guimarães, Ednaldo Carvalho; Tavares, Marcelo

    Resumo em Português:

    A análise da variabilidade espacial e da variabilidade temporal de atributos naturais vem recebendo destaque nos últimos tempos, devido à possibilidade de se realizar estimativas com maior precisão, destacando-se entre esses atributos a precipitação pluviométrica. Objetivou-se com este trabalho estudar o comportamento temporal das chuvas mensais na Estação Climatológica de Uberaba - MG, utilizando-se a série das precipitações pluviais mensais e anuais de 1914 a 2000. Os dados referentes à Estação Climatológica de Uberaba - Estação Experimental Getúlio Vargas - foram obtidos no Laboratório de Climatologia e Recursos Hídricos do Instituto de Geografia - Universidade Federal de Uberlândia. Realizou-se análise exploratória dos dados por meio de algumas estatísticas, como média aritmética, desvio-padrão, valores máximos e valores mínimos e histogramas. A análise de variabilidade temporal foi feita por meio de semivariâncias. Verificou-se uma tendência à normalidade nos meses correspondentes ao período de outubro a março e assimetria no período de abril a setembro. Observou-se a presença do efeito pepita puro, não constatando-se dependência temporal e, conseqüentemente, estudos e inferências estatísticas podem ser realizados com base em métodos da estatística não espacial.

    Resumo em Inglês:

    The purpose of this work was to verify the temporal dependence of monthly rainfall in the climatological station of Uberaba-MG, Brazil, using geostatistical methods. It was evaluated the precipitation in series of rainfall monthly data from 1914 to 2000. It were done exploratory and geostatistical analysis. The exploratory analysis was made by calculating basic statistics and histograms and the geostatistical analysis was made by semivariogram. According to the results, a normality tendence was verified in months from october to march. From april to September, it was verified an asymmetric tendence. Semivaviograms showed the nugget effect. As a conclusion, these variables did not present spatial dependence and statistical inferences can be made assuming temporal independence.
  • Coeficiente de digestibilidade aparente de cinco fontes energéticas para o jacaré-do-pantanal (Caiman yacare, Daudin, 1802) Zootecnia

    Maciel, Fernando Rodrigues; Logato, Priscila Vieira Rosa; Fialho, Elias Tadeu; Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de; Victor Manuel, Alexio

    Resumo em Português:

    Foi conduzido um ensaio de digestibilidade nas instalações da Cooperativa de Criadores de Jacaré-do-pantanal, na cidade de Cáceres-MT, com o objetivo de avaliar o valor nutricional de cinco alimentos para o jacaré-do-pantanal (Caiman yacare). Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado, com 5 tratamentos e 3 repetições, sendo a unidade experimental formada por 3 jacarés, com peso total médio de 3940 ± 240 g, temperatura ambiente média de 30,5 ± 5,0ºC e temperatura média da água de 27,8 ± 1,0ºC. A quantidade de alimento fornecida por repetição a cada dois dias foi padronizada em 20 g de matéria seca por unidade de peso metabólico (kg0,75). As médias dos coeficientes de digestibilidade aparente foram comparadas pelo teste de Tukey. O coeficiente de digestibilidade aparente da matéria seca foi de 80,78; 68,08; 69,91; 30,12 e 58,95; e o coeficiente de digestibilidade aparente da energia bruta de 82,59; 60,58; 61,66; 25,17 e 48,57, para a glicose, dextrina, amido de milho, milho triturado e pectina, respectivamente. A glicose apresentou o maior CDAEB e o milho, o menor.

    Resumo em Inglês:

    A metabolism trial was carried out at the facilities of the Cooperative of growers of the "Jacaré do Pantanal" , in Cáceres - MT, with the objective of evaluating the nutritional value of five energetic feedstuffs for the "jacaré-do-pantanal" (Caiman yacare). A completely randomized design with five treatments and three replicates was utilized, the experimental unit being constituted of three caimans, with a total mean weight of 3940 ± 240 g, average environmental temperature of 30.5 ± 5.0ºC and average temperature of the water of 27.8 ± 1.0ºC. The amount of feed furnished per replicate every two days was standardized in 20 g of dry matter per unit of metabolic weight (kg0.75). The means of the coefficients of apparent digestibility were compared through Tukey’s test (P<0,05). The coefficient of apparent digestibility of dry matter was of 80.78; 68.08; 69.91; 30.12 and 58.95 and the coefficient of apparent digestibility of gross energy (CADGE) was of 82.59; 60.58; 61.66; 25.17 and 48.57 for glucose, dextrin, cornstarch, ground corn and pectin, respectively. Glucose showed the highest CADGE value and corn the lowest (P<0,05).
  • Consórcio sorgo-soja. VII. Sistemas de corte no rendimento forrageiro das culturas consorciadas Zootecnia

    Corte, Edivandro; Rezende, Pedro Milanez de; Andrade, Luis Antônio de Bastos; Pinho, Renzo Garcia Von; Gomes, Leonardo Lino

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de testar sistemas de corte na cultura de soja [Glycine max (L.) Merrill] e sorgo (Sorghum bicolor L. Moench) em consórcio na entrelinha, visando à produção de forragem, foi realizado este experimento no campo experimental da Universidade Federal de Lavras (UFLA) - utilizando o solo classificado como Latossolo Roxo Distrófico de textura argilosa, fase cerrado. O delineamento experimental empregado foi o de blocos casualizados, com três repetições em esquema fatorial 5 x 2 x 2 + 2 + 2, constituído por 5 sistemas de corte, 2 cultivares de soja (CAC-1 e Conquista) e 2 híbridos de sorgo (AG 2002 e BR 601). No primeiro sistema, as plantas de sorgo e soja foram cortadas rente ao solo uma única vez no estádio farináceo do sorgo. No segundo, as plantas foram cortadas duas vezes, sendo o primeiro corte realizado a uma altura de 30 cm do colo da planta e o segundo após a rebrota, rente ao solo, ambos no estádio farináceo do sorgo. No terceiro sistema, os dois cortes foram realizados a uma altura de 30 cm do colo da planta, no estádio farináceo do sorgo. No quarto sistema, um corte foi realizado no estádio vegetativo da soja (V8-V12), a uma altura de 30 cm do colo da planta, e outro, após a rebrota no estádio R5, rente ao solo. No quinto sistema, o primeiro corte foi realizado no estádio vegetativo da soja (V8-V12), a uma altura de 30 cm do colo da planta, e o segundo, após a rebrota, no estádio farináceo do sorgo, rente ao solo. A utilização dos cortes obedecendo ao estádio farináceo do sorgo (sistema 3) proporcionou os maiores rendimentos de massa verde total, matéria seca total e proteína bruta total. Os sistemas 2 e 3 foram os mais eficientes para produção de matéria verde e matéria seca, quando analisaram-se as duas culturas juntas, e para o rendimento de proteína bruta, os melhores sistemas foram 1, 2 e 3. A associação do sorgo AG 2002 e CAC-1 apresentou os maiores rendimentos de massa verde total, matéria seca total e proteína bruta total.

    Resumo em Inglês:

    With the objective of testing the cutting systems of intercropped soybean [Glycine max (L.) Merrill] and sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) on forage production , an experiment was carried out in a field at the Universidade Federal de Lavras - MG. The experiment was conducted on a Dusky Red Latosol of loamy texture. The experimental desing utilized was that of randomized blocks in factorial scheme 5 x 2 x 2 + 2 + 2 with three replications, constituted of 5 systems of cutting, 2 soybean cultivars (CAC-1 and Conquista) and 2 hybrids of sorghum (AG 2002 and BR 601). In the first system the sorghum and soybean plants were cut closed to the soil only one time, at the farinaceous stage of sorghum. In the second, the plants were cut twice, the first cut at the height of 30cm and the second, after regrowth, close to the soil, both being done at the farinaceous stage of sorghum. In the third system, the first two cuts were done at the plant height of 30 cm, at the farinaceous stage of sorghum. The fourth system was a cut done at the vegetative stage of the soybean (V8-V12), at the plant height of 30cm, and the other, after regrowth, was done close to the soil, at the R5 stage. In the fifth system, the first cut was done at the vegetative stage of soybean (V8-V12 ), at the plant height of 30 cm, and the second, after regrowth, was done at the farinaceous stage of the sorghum, close to the soil. The cuttings at the farinaceous stage of sorghum (system 3) provided greater total green mass, dry matter and total crude protein. The association of sorghum AG2002 and CAC-1 showed a great increase in the amount of total green mass, dry matter and total crude protein.
  • Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos Zootecnia

    Santos, Roseli Aparecida dos; Teixeira, Júlio César; Pérez, Juan Ramón Olalquiaga; Paiva, Paulo César de Aguiar; Muniz, Joel Augusto; Arcuri, Pedro Braga

    Resumo em Português:

    Conduziu-se este trabalho com o objetivo de validar a técnica de produção de gás na avaliação de alimentos concentrados e volumosos e as possíveis diferenças entre bovinos, ovinos e caprinos quanto à degradação desses alimentos. O experimento foi conduzido no Laboratório de Pesquisa Animal do Departamento de Zootecnia da UFLA. O líquido ruminal (inóculo) foi originado de três vacas Holandesas, três ovelhas e três cabras sem raça definida, fistuladas no rúmen. Foram avaliadas as frações solúvel em detergente neutro (SDN) e fibra em detergente neutro(FDN) de fubá de milho, farelo de soja, farelo de algodão, caroço de algodão, farelo de trigo, polpa cítrica, feno de alfafa, feno de coast cross, silagem de milho e silagem de capim. As leituras do volume cumulativo de gás foram feitas 1, 2, 3, 4, 5, 6, 12, 18, 24, 30, 36, 48, 60 e 72 horas após a incubação. Não houve diferença (P>0,05) entre as espécies, para nenhuma das variáveis estudadas. A fração SDN apresentou maior produção de gás e taxa de degradação em relação a FDN. A técnica de produção de gás permitiu estimar as taxas de digestão das frações insolúveis e, principalmente, das frações solúveis dos carboidratos totais.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to validate the technique of gas production in the evaluation of concentrated feeds and roughages, and the possible differences between cattle, sheep, and goats, regarding the degradation of these feeds. The experiment was carried out in the Laboratory of Animal Research at the Animal Science Department - Federal University of Lavras, Brazil. The ruminal liquor came from three Holstein cows, three sheep, and three goats, without defined race. All were fistulated in the rumen. The neutral detergent soluble fraction (NDS) and neutral detergent fiber (NDF), of ground corn, soybean meal, cotton meal, cotton seed, wheat meal, citrus pulp, alfalfa hay, coast cross hay, corn silage and grass silage were evaluated. The readings of the cumulative volume of gas were made from 1 to 72 hours after incubation. There was not difference (P >0.05) among the animal species, for any of the studied variables. The NDS fraction presented larger gas production and degradation rate in relation to NDF. The gas production technique allowed to estimate the rates of digestion of the insoluble fractions and, mainly, the soluble fractions of the total carbohydrates.
  • Manose na alimentação de leitões na fase de creche (desempenho, pH de do trato gastrintestinal e peso dos órgãos) Zootecnia

    Santos, Wilams Gomes dos; Filgueiras, Eduardo Pinto; Bertechini, Antônio Gilberto; Fialho, Elias Tadeu; Lima, José Augusto de Freitas; Brito, Maria Aparecida Vasconcelos de Paiva

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com o presente trabalho avaliar a utilização de manose como promotor de crescimento em dietas de suínos na fase de creche em alternativa ao uso de antibióticos. Avaliaram-se o desempenho, peso absoluto e relativo do fígado, pâncreas e baço, pH do conteúdo do estômago e ceco. Foram utilizados 160 leitões desmamados aos 21 dias de idade, sendo 80 machos castrados e 80 fêmeas, com peso médio de 6,2 kg (± 0,986 kg), em delineamento experimental em blocos ao acaso com cinco tratamentos, oito blocos e quatro leitões por unidade experimental. Os tratamentos consistiram de cinco rações, sendo uma com 25 ppm do antibiótico colistina (controle) e quatro rações com níveis crescentes de manose (0%; 0,02%; 0,10%; e 0,20%). As rações foram isonutrientes com 20% de PB e 3500 kcal de ED/kg de ração e foram formuladas para atender às exigências dos leitões nessa fase. Observou-se que os tratamentos não influenciaram (P>0,05) o ganho de peso, consumo de ração, conversão alimentar e pH do conteúdo do estômago e do ceco, o mesmo ocorrendo com o peso absoluto e relativo do fígado, pâncreas e baço. Conclui-se que a inclusão de manose como promotor de crescimento às rações de leitões na fase de creche não melhorou o desempenho e não influenciou o peso dos órgãos e o pH do conteúdo do estômago e do ceco.

    Resumo em Inglês:

    The present work was designed to evaluate the use of mannose as a growth-promoting additive for swine in nursery phase as an alternative to the use of antibiotics. The performance, relative weight of the liver, pancreas and spleen, pH of the stomach and cecum contents were evaluated. A hundred sixty (160) weaned piglets were utilized at 21 days old, 80 being castrated males and 80 females, weighing, on average, 6.2 kg (±0.986 kg) in an experimental randomized block design with five replicates, eight blocks and four piglets per experimental unit. The treatments consisted of five rations, one of the rations containing 25ppm of the antibiotic colistin (control) and four rations with growing levels of mannose (0 %; 0.02%; 0.10% and 0.20%). The diets were isonutrient with 20% of CP and 3.500 kcal of DE/kg of ration, they were formulated to meet the piglets’ requirements in this phase. It was found that the treatments did not influence (P>0.05) gain weight, feed intake and feed conversion and pH of the stomach and cecum content. The same occurring with the absolute and relative weight of the liver, pancreas and spleen. It follows that the inclusion of mannose as a growth-promoting additive to the piglet diets in the nursery phase did not improve performance and did not influence the weight of the organs and pH of the stomach and cecum contents.
  • Valores energéticos do farelo de arroz integral suplementado com complexos enzimáticos para frangos de corte Zootecnia

    Giacometti, Renato Alberto; Teixeira, Antônio Soares; Rodrigues, Paulo Borges; Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de; Bertechini, Antônio Gilberto; Fialho, Elias Tadeu; Santos, Asdrubal Viana do

    Resumo em Português:

    Este experimento foi realizado com o objetivo de estudar o efeito de enzimas carboidrases exógenas com atividade xilanase sobre a energia metabolizável aparente (EMA) e aparente corrigida (EMAn) do farelo de arroz integral (FAI). As enzimas carboidrases com atividade xilanase utilizadas foram as da marca comercial Rovabio TM Excel AP, Allzyme Rice e Ronozyme WX, denominadas, respectivamente, neste trabalho, de enzimas A, B, e C. Foram utilizadas 240 aves de corte da linhagem Coob, com 21 dias de idade, alojadas em gaiolas metálicas com bandejas coletoras de excretas instaladas em uma sala de metabolismo com ambiente controlado. O delineamento foi inteiramente casualizado, constituído por 4 dietas-referência e 4 dietas-teste e 6 repetições, totalizando 48 parcelas com 5 aves cada uma. As dietas-referência e as dietas-teste estudadas foram as seguintes: Dieta-referência à base de milho, farelo de soja, vitaminas e minerais (DR); DR + enzima A; DR + enzima B; DR + enzima C; 70% de DR + 30% de FAI; 70% de DR + 30% de FAI + enzima A; 70% de DR + 30% de FAI + enzima B e 70% de DR + 30% de FAI + enzima C. Utilizou-se o método de coleta total de excretas (Sibbald & Slinger, 1963) durante 5 dias em cada unidade experimental, precedido de 5 dias de adaptação das aves às dietas. As determinações de EMA e EMAn foram realizadas conforme metodologia de Matterson et al. (1965). A EMAn do FAI foi de 2897 kcal/kg de MS. Com o uso das enzimas carboidrases, o melhor valor de EMAn do FAI foi obtido quando utilizou-se a enzima C, sendo de 3083 kcal/kg de MS, com um aumento percentual de 6,4%. A dieta-referência que recebeu a adição da enzima C teve sua EMAn aumentada, o que não ocorreu com a utilização das outras carboidrases.

    Resumo em Inglês:

    An experiment was conducted to study the effect of exogen carbohydrase enzymes with xylanase activity on the apparent metabolizable energy (AME) and apparent corrected metabolizable energy (AMEn) of whole rice bran (WRB). The carbohydrase enzymes with xylanase activity utilized those of commercial brand Rovabio TM Excel AP, Allzyme Rice and Ronozyme WX, denominated, respectively, in this work, of enzymes A, B, and C. A. boret 240 broilers Cobb strain aged 21 days were housed in metallic cages with excreta-collecting installed in a metabolism room with controlled atmosphere. The experimental desing was completely randomized using 4 reference-diets and 4 test-diets and 6 replicates, amounting 48 plots with 5 birds each. The reference-diets and test-diets studied were the following: Reference-diet on the basis of corn, soybean meal, vitamins and minerals (RD); RD + enzyme A; RD + enzyme B; RD + enzyme C; 70% of RD + 30% of WRB; 70% of RD + 30% of WRB + enzyme A; 70% of RD + 30% of WRB + enzyme B and 70% of RD + 30% of WRB + enzyme C. The method of total excreta collection was used (Sibbald & Slinger, 1963) for 5 days in each experimental unit, preceded of 5 days of adaptation of the birds to the diets. The determinations of AME and AMEn were accomplished according to the methodology by Matterson et al. (1965). AMEn of WRB was of 2,897 kcal/kg of DM. Using the carbohydrase enzymes the best value of AMEn of WRB was obtained when enzyme C was added, its being of 3,083 kcal/kg of DM, with a percent increase of 6.4%. The reference-diet that received the addition of enzyme C, had its AMEn increased, which did not happen when the other carbohydrases was used.
  • Associação de fases meióticas e estádios dos micrósporos com características morfológicas de botões florais de pimentão Comunicação

    Picoli, Edgard Augusto de Toledo; Carvalho, Carlos Roberto de; Fári, Miklos; Otoni, Wagner Campos

    Resumo em Português:

    Fases meióticas e estádios de micrósporos de pimentão (Capsicum annuum L. cv. Azeth) foram determinados e associados com características morfológicas adotadas para a seleção de botões florais a serem utilizados na indução de androgênese. Plantas foram mantidas em casa-de-vegetação para coleta dos botões florais, que foram separados em seis classes de acordo com a relação de tamanho entre cálice e corola e presença de pigmentos nas anteras. As anteras foram fixadas em metanol: ácido acético na proporção de 3:1 e armazenadas a -20º C. Preparações citogenéticas desse material foram montadas pela técnica de dissociação e secagem ao ar e coradas com solução de Giemsa. As observações dos botões foram realizadas sob lupa e as preparações citogenéticas em microscópio ótico. Imagens dos botões florais, das anteras e das fases meióticas foram digitalizadas em computador para documentação. Variações de fases meióticas dentro de cada classe de botão floral foram observadas. Embora o critério de presença de antocianina na extremidade das anteras tenha sido aplicado para outras variedades, o mesmo não se mostrou adequado para a determinação do estádio de micrósporo neste estudo. As fases meióticas foram citogeneticamente identificadas; contudo, não foi possível estabelecer sua associação com as classes dos botões florais. Entretanto, botões com o tamanho de cálice coincidindo com o da corola apresentaram maior número de micrósporos em estádio adequado para a cultura de anteras.

    Resumo em Inglês:

    In the present study, morphological characters adopted for floral bud selection used for androgenesis induction were associated with pepper (Capsicum annuum L. cv. Azeth) meiotic phases and microspore stages. Floral buds were harvested from greenhouse-grown plants and separated into six classes according to size relationships between calyx and corolla, and anthocyanin pigmentation in anthers. After sorting by size, buds were fixed using a methanol: acetic acid (3:1) solution at -20ºC. Cytogenetic preparations were mounted using an adaptation of an air-drying technique and staining through a phosphate buffer Giemsa solution. Bud observations were accomplished under a stereo-microscope and the cytogenetic preparations in an optic microscope. Recordings of floral buds and meiotic phases were performed with an image digitizing computer system. Variations on the meiotic phases were observed within each class. Although the approach based on anthocyanin pigmentation on anthers has been applied to another pepper varieties, it was not a reliable trait for determination of the microspore stage. Meiotic phases were citogeneticaly identified, although bud stage could not be associated with it. On the other hand, buds having the same calyx and corolla sizes presented a larger number of microspores in a suitable stage for anther culture.
  • Característica e rendimento do feijão-vagem em função de doses e formas de aplicação de nitrogênio Comunicação

    Oliveira, Ademar Pereira de; Tavares Sobrinho, José; Souza, Adailson Pereira de

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar doses e formas de aplicação de nitrogênio na cultura do feijão-vagem, cultivar Macarrão Trepador, instalou-se um experimento em condições de campo no período de abril a agosto de 2000, no Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal da Paraíba. O delineamento experimental empregado foi o de blocos casualizados, em esquema fatorial 6 x 2 + 1, compreendendo seis doses de nitrogênio (0, 20, 40, 60, 80 e 100 kg/ha), duas formas de aplicação (solo e via foliar) e um tratamento-testemunha (sem adubação), em quatro repetições. Utilizaram-se parcelas úteis com 20 plantas, espaçadas de 1,00 x 0,50 m. Pelos resultados, constatou-se efeito significativo das doses e formas de aplicação de nitrogênio sobre a precocidade e a produtividade do feijão-vagem, e sobre o teor de fibra nas vagens. As doses de 21,31 kg/ha e 19,55 kg/ha de nitrogênio aplicadas, respectivamente na folha e no solo, proporcionaram plantas mais precoces, embora com início de floração mais tardio do que a testemunha. A produtividade de vagens atingiu valores máximos estimados de 29 e 28 t/ha nas doses de 54 e 55 kg/ha de nitrogênio aplicados no solo e via foliar, respectivamente. A dose de 44 kg/ha de nitrogênio aplicado no solo proporcionou o mais baixo percentual de fibra nas vagens (1,0%). As doses mais econômicas de nitrogênio aplicadas no solo e via foliar foram de 53,7 e 54,4 kg/ha, resultando num rendimento estimado de 28,8 e 27,9 t/ha de vagens, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    With the objective of evaluating levels and sources of organic matter in the culture of the snap-bean, Macarrão Trepador cultivar, it was set an experiment in field conditions, from April to August 2000, in the Center of Agricultural Sciences at the Federal University of Paraíba, Brazil. The experimental design was randomized blocks, in a factorial scheme 6 × 2 + 1, with four levels of N (0, 20, 40, 60, 80, and 100 kg/ha), two application forms (soil and foliar) and a check (without fertilization), with four replications. It were used plots with 20 plants, spaced 1 × 0.5 m. The results showed significant effect of N levels and forms of application for precocity and for yield and fiber in the pods. The levels of 21 kg/ha and 20 kg/ha of applied N, respectively in the leaf and in the soil, provided more precocious plants, although flowering later than the check. The productivity of pods reached estimated maximum values, 29 and 28 t/ha, in the levels of 54 and 55 kg/ha of N applied in the soil and through foliar application, respectively. The level of 44 kg/ha provided the smallest percentage of fiber in the pods (1%). The most economic level of N applied in the soil and through foliar application was 54 kg/ha, resulting in an estimated production of 29 and 28 t/ha of pods, respectively.
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