• Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar Ciências Agrárias

    Cruz, Joedna Silva; Assis Júnior, Raimundo Nonato de; Matias, Sammy Sidney Rocha; Camacho-Tamayo, Jesús Hernan; Tavares, Rodrigo de Castro

    Resumo em Português:

    A agricultura convencional utiliza o solo intensivamente, modificando os seus atributos. Neste estudo, objetivou-se avaliar a variabilidade espacial de alguns atributos físicos e carbono orgânico do solo em um Argissolo Vermelho-Amarelo cultivado com cana-de-açúcar, usando geoestatística. O trabalho foi realizado em Maracanaú - CE, em uma área de produção de cana-de-açúcar, manejado mediante preparo conservacionista sobre uma cobertura de palhada de cana-de-açúcar. As amostras de solo foram retiradas de uma profundidade de 0,00 - 0,20 m, em uma malha, com intervalo regular de 10 m, totalizando 100 pontos. Em cada amostra, foi analisado densidade de partículas, densidade do solo, carbono orgânico, porosidade total, macroposidade e microposidade. O coeficiente de variação indicou variabilidade baixa para densidade de partículas, densidade do solo e porosidade total e média para as variáveis macroporosidade, microporosidade e carbono orgânico. As variáveis analisadas mostraram dependência espacial, a qual foi observada nos mapas de krigagem. A distribuição de poros por tamanho e a porosidade total indicam condições físicas razoavelmente boas, embora com valores de densidade do solo ligeiramente acima do nível considerado adequado para a classe textural do solo.

    Resumo em Inglês:

    Conventional farming uses the soil intensively, modifying its attributes. The goal of this study is to evaluate the spatial variability of some physical attributes and soil organic carbon in red-yellow Anfissol cultivated with sugar cane, using geostatistics. The work was carried out at Maracanaú - CE, in area with sugar cane production, managed by conservation tillage practices five years ago, which remained covered with sugarcane straw mulch. Soil samples were taken from 0.00 to 0.20 m de pth, in a mesh, with a regular interval of 10 m, totaling 100 points. For each sample, soil particle density, bulk density, organic carbon, porosity, macro pores, and micro pores were analyzed. The coefficient of variation indicated low variability for soil particles density, bulk density, total and average porosity for the variables of macro- and microporosiy, and organic carbon. The variables analyzed showed spatial dependence, which was observed in kriging maps. The pores distribution by size and total porosity indicate adequate physical conditions, with bulk density values slightly above the level considered suitable for this textural class of soil.
  • Aplicação de redes neurais artificiais na previsão da produção de álcool Ciências Agrárias

    Oliveira, Anderson Castro Soares de; Souza, Ademária Aparecida de; Lacerda, Wilian Soares; Gonçalves, Luciene Resende

    Resumo em Português:

    Este trabalho descreve a aplicação de Redes Neurais Artificiais na tarefa de previsão da produção de álcool no Brasil no ano de 2006, a partir de dados de produção anteriores. É também apresentada uma comparação entre os resultados obtidos por meio da Rede Neural com os obtidos utilizando técnicas de séries temporais, sendo que a Rede Neural obteve melhores resultados.

    Resumo em Inglês:

    This work describes the application of Artificial Neural Networks in the forecasting of alcohol production in Brazil in the year of 2006 using past data. Results obtained through Neural Networks were compared to those obtained using time series techniques, and Neural Networks have shown better results.
  • Carboidratos e matéria seca de tubérculos de cultivares de batata influenciados por doses de nitrogênio Ciências Agrárias

    Braun, Heder; Fontes, Paulo Cezar Rezende; Finger, Fernando Luiz; Busato, Camilo; Cecon, Paulo Roberto

    Resumo em Português:

    Neste trabalho, objetivou-se avaliar o efeito de doses de nitrogênio (N) sobre os teores de carboidratos (açúcares solúveis totais, açúcares redutores e amido), matéria seca e sólidos solúveis totais nos tubérculos de quatro cultivares de batata. Os tubérculos originaram-se de quatro experimentos, realizados simultaneamente no campo, no outono/inverno, na Universidade Federal de Viçosa. Em todos os experimentos, foi utilizado delineamento em blocos casualizados, com quatro repetições. Os tratamentos foram compostos de cinco doses de N (0, 50, 100, 200 e 300 kg ha-1) na forma de sulfato de amônio, aplicadas no plantio das cultivares Ágata, Asterix, Atlantic e Monalisa. Foram analisados os teores de matéria seca, açúcares solúveis totais, açúcares redutores, amido e sólidos solúveis totais nos tubérculos, após 30 dias de armazenamento a 5ºC a 80-85% de umidade relativa. Em todas as cultivares, as doses de N apresentaram efeito quadrático sobre o teor de sólidos solúveis totais e não houve efeito sobre os teores de matéria seca e de amido nos tubérculos de batata. Dependendo da cultivar, as doses de N influenciam positivamente, ou não influenciam os teores de açúcares redutores e açúcares solúveis totais nos tubérculos de batata.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to evaluate the effect of nitrogen (N) doses on carbohydrate (total soluble sugars, reducing sugars and starch), dry matter and total soluble solids contents in tuber of four potato cultivars. The tubers originated from four experiments, simultaneously conducted in the field, during fall/winter, at the Federal University of Viçosa. These experiments were set in randomized complete block and four repetitions and we evaluated the effects of five N rates (0, 50, 100, 200, and 300 kg ha-1) on Agata, Asterix, Atlantic and Monalisa cultivars. Dry matter, total soluble sugars, reducing sugars, starch, and total soluble solids contents of the tubers were analyzed after a 30-day storage at 5ºC. N rates presented quadratic effects on the total soluble solids and presented no effects on dry matter and starch contents for all cultivars. Depending on the cultivar, N rates had positive effects or did not affect reducing sugars and total soluble sugars contents in the tubers.
  • Deficiência nutricional em bastão-do-imperador (Etlingera elatior (Jack) R. M. Smith): efeito na produção de matéria seca e índices biométricos Ciências Agrárias

    Frazão, Jussara Ellen Morais; Carvalho, Janice Guedes de; Pinho, Paulo Jorge de; Oliveira, Nilma Portela; Coelho, Viviane Amaral Toledo; Melo, Sinara Cristina de

    Resumo em Português:

    Neste trabalho, objetivou-se avaliar os efeitos de omissões de nutrientes na produção de matéria seca e nos parâmetros de crescimento do bastão-do-imperador. O trabalho foi realizado em casa de vegetação da área experimental do Departamento de Ciência do Solo da Universidade Federal de Lavras (Lavras, MG), no período de janeiro de 2007 a janeiro de 2008. O delineamento experimental foi inteiramente casualizados com quatro repetições e oito tratamentos: Solução Hoagland & Arnon completa, soluções nutritivas com as omissões de N, de P, de K, de Ca, de Mg, de S e de B. Foram avaliadas a altura das plantas, diâmetro das hastes, número de hastes, número de folhas por hastes e volume da raiz. Posteriormente, as plantas foram divididas em folhas, hastes, rizoma e raiz para determinação da massa de matéria seca de cada parte. A omissão de nutrientes afetou os parâmetros de crescimento das plantas e a produção de matéria seca. Observou-se que o bastão-do-imperador mostrou-se mais exigente em B, K, N, P e S na fase inicial de crescimento do que em Ca e Mg. A redução da matéria seca total das plantas foi influenciada na seguinte ordem: B > K > N > P > S > Mg > Ca.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to evaluate the effect of simple and multiple nutrient omissions on the dry matter production and growth parameters of torch ginger plants. The experiment was carried out under greenhouse conditions at the Soil Science Department of Federal University of Lavras (Lavras-MG). The experiment was started in January 2007 and lasted for 12 months, following a completely randomized design, with four replicates and eight treatments: Complete Hoagland & Arnon nutrient solution, and nutrient solutions without N, P, K, Ca, Mg, S, and B. Plant height, stem diameter, number of stems, number of leaves per stem, and volume of root were evaluated. Subsequently the plants were divided into leaf + pseudostem, rhizome, root and tillers for dry matter determination. The nutrient omissions affected the growth parameters and dry matter production. It was observed that torch ginger is more demanding in B, K, N, P and S at the initial phase of growth rather than in Ca and Mg. The reduction of the total dry matter weight of the plants was affected in the following order: B> K> N> P> S> Mg> Ca.
  • Deterioração físico-conservacionista da sub - bacia hidrográfica do Rio Ibicuí-Mirim - RS Ciências Agrárias

    Sampaio, Marcela Vilar; Santos, Michele da Silva; Rocha, José Sales Mariano da; Paula, Mateus Dantas de; Mendes, Angelise Vieira

    Resumo em Português:

    O presente trabalho trata do diagnóstico da deterioração físico-conservacionista realizado na Sub-bacia hidrográfica do Rio Ibicuí-Mirim, localizado no estado do Rio Grande do Sul. Em uma área que corresponde a 8.882,50 ha e foi dividida em 49 microbacias. A metodologia consistiu em determinar o coeficiente de rugosidade (RN), a partir das características físicas das microbacias e utilizá-lo para a distribuição das classes de aptidão de uso da terra. O diagnóstico da área mostrou que o nível de deterioração físico-ambiental na Sub-bacia do Rio Ibicuí-Mirim é de 30,16%. O estudo da aptidão do solo mostrou que 28,8% da área da sub-bacia tem vocação florestal, 32,5% para agricultura/urbanização, 28,6% para pastagem/urbanização e 10,1% para pastagem/floresta.

    Resumo em Inglês:

    The present work concerns a physical-conservationist deterioration diagnosis carried out in the sub-watershed of the Ibicuí-Mirim river, located in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. The study area is 8.882,50 ha in size, and was divided into 49 micro-watersheds. The methodology consisted in determining the Ruggedness coefficient (RN) from the physical properties of the micro-watershed, and classifying the coefficient into land-use classes. The diagnosis of the area showed that the level of environmental deterioration in the Ibicuí-Mirim sub-watershed is 30.16%. Land-use classification concluded that 28.8% of the area of the sub-watershed is indicated for forestry, 32.5% for agriculture or urbanization, 28.6% for pasture or urbanization, and 10.1% for pasture or urbanization.
  • Doses, fontes e épocas de aplicação de nitrogênio em cultivares de arroz Ciências Agrárias

    Hernandes, Amanda; Buzetti, Salatiér; Andreotti, Marcelo; Arf, Orivaldo; Sá, Marco Eustáquio de

    Resumo em Português:

    As exigências das culturas pelo nitrogênio são diferenciadas, tanto no que se refere às quantidades, quanto à época de aplicação, sendo que este nutriente pode ser perdido por lixiviação, volatilização e erosão. Conduziu-se este trabalho, com o objetivo de avaliar a resposta das cultivares de arroz BRSMG Curinga e IAC 202 à aplicação de doses, fontes e épocas de aplicação de nitrogênio. Os tratamentos constituíram-se de cinco doses de nitrogênio (0, 50, 100, 150 e 200 kg de N ha-1), sob a forma de três fontes nitrogenadas (sulfonitrato de amônio com inibidor de nitrificação, sulfato de amônio e uréia), em duas épocas de aplicação (semeadura ou perfilhamento), cultivado com irrigação suplementar. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao acaso em esquema fatorial 5x3x2x2, com quatro repetições. A cultivar de arroz BRSMG Curinga apresentou a maior produtividade. As doses de N aumentaram o teor de N foliar, a altura de plantas, o número de panículas m-2, o número e a massa de espiguetas granadas panícula-1 e a produtividade de grãos, mas não influenciou a massa de 100 grãos. As fontes nitrogenadas e as épocas de aplicação tiveram efeito semelhante para todas as avaliações. A maior produtividade foi alcançada com a dose de 122 kg de N ha-1, independente da fonte utilizada.

    Resumo em Inglês:

    Nitrogen is a nutrient that can be lost through leaching, volatilization and erosion. Crops require nitrogen in different doses and application times. The objective of this work was to evaluate the performance of BRSMG Curinga and IAC 202 rice to application of five doses of nitrogen (0, 50, 100, 150 and 200 kg of N ha-1) using three nitrogen sources (ammonium sulfonitrate with nitrification inhibitor, ammonium sulfate and urea), at two times of application (at sowing or at tillering stage), with sprinkler irrigation. A randomized block design was used in a 5x3x2x2 factorial scheme, with four repetitions. The Curinga rice showed the highest grain yield. The doses of N increased the foliar N content, the height of plants, the number of panicles m-2, the number of full grains panicle-1, the mass of full grains per panicle and the grain yield, but did not influence the mass of 100 grains. The time of application and the nitrogen sources had a similar effect in all evaluations. The highest grain yield was reached with a dose of 122 kg of N ha-1, regardless of the source.
  • Efeito da temperatura de secagem na qualidade de grãos de aveia branca Ciências Agrárias

    Oliveira, Leandro da Conceição; Gutkoski, Luiz Carlos; Elias, Moacir Cardoso; Mazzutti, Simone; Aosani, Elvio; Rocha, Jeferson Cunha da

    Resumo em Português:

    Objetivou-se, com o trabalho, avaliar o efeito de diferentes temperaturas do ar de secagem na qualidade física, química e biológica de grãos de aveia branca da cultivar Albasul. Grãos de aveia (Avena sativa L.) foram submetidos à secagem estacionária com temperaturas de 25, 50, 75 e 100 ºC até a umidade de 13 %, em delineamento inteiramente casualizado. Nas amostras, foram determinados peso volumétrico, peso de 1000 grãos, germinação e vigor. Os grãos de aveia foram submetidos ao descascamento, moagem em granulometria inferior a 0,5 mm e avaliadas quanto a composição centesimal, atividade residual das enzimas lipase e peroxidase, cor e teor de beta-glicanas. O aumento de temperatura do ar de secagem intensificou a redução da qualidade biológica, expressa por meio do poder germinativo e vigor, além de provocar reduções no peso de 1000 grãos e peso volumétrico. As condições de secagem não foram suficientes para inativar as enzimas lipase e peroxidase, embora tenham provocado reduções nas suas atividades. Na secagem realizada com temperatura do ar superior a 75 ºC ocorreu redução significativa no teor de beta-glicanas.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this research was to investigate the effect of different air drying temperatures upon the physical, chemical and biological quality of white oat grains, Albasul cultivar. Oat grains (Avena sativa L.) were submitted to stationary drying at 25, 50, 75 and 100 ºC until 13 % of moisture, in totally randomized arrangement. In the samples, volumetric weight, weight of 1000 grains, germination and vigor were determined. The oats grains were husked, grounded at granulometry inferior to 0.5 mm, and analyzed according to centesimal composition, residual activity lipase and peroxidase, color and content of â-glucans. Increasing the temperature of drying air intensified the reduction of biological quality, expressed through germinative power and vigor, and also led to a decrease in weight of 1000 grains and volumetric weight. The drying conditions were not sufficient to deactivate lipase and peroxidase, although they reduced enzymatic activity. Drying with air temperature above 75 ºC showed significant decrease in the â-glucans.
  • Efeito de recipientes e substratos utilizados na produção de mudas de cafeeiro no desenvolvimento inicial em casa de vegetação, sob estresse hídrico Ciências Agrárias

    Vallone, Haroldo Silva; Guimarães, Rubens José; Mendes, Antônio Nazareno Guimarães; Cunha, Rodrigo Luz da; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Dias, Fábio Pereira

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar os efeitos de recipientes e substratos no desenvolvimento inicial de cafeeiros (Coffea arabica L.) plantados em vasos dentro de casa de vegetação, sob diferentes níveis de estresse hídrico, foi conduzido um experimento no Setor de Cafeicultura da Universidade Federal de Lavras - UFLA, no período de janeiro a maio de 2004. O delineamento experimental utilizado foi em blocos casualizados (DBC) em esquema fatorial (3 x 3 x 4), sendo o primeiro fator constituído de três recipientes utilizados na produção das mudas, tubetes de polietileno rígido de 50 mL; tubetes de 120 mL; e saquinhos de polietileno, nas dimensões de 20 cm de altura por 10 cm de largura e capacidade volumétrica, aproximada, de 700 mL; o segundo fator constituído de três substratos utilizados na produção das mudas, substrato alternativo, composto por 65% de casca de arroz carbonizada + 35% de substrato comercial; substrato comercial Plantmax hortaliças HT; e substrato padrão, composto por 70% de terra + 30% de esterco bovino peneirados e o terceiro fator foi constituído por quatro intervalos entre irrigações, 2, 6, 10 e 14 dias. Observa-se que os recipientes de capacidades volumétricas diferentes e os substratos utilizados influenciam, significativamente, o desenvolvimento dos cafeeiros, sendo que, após 120 dias do transplante das mudas para vasos em casa de vegetação com diferentes níveis de estresse hídrico, as plantas provenientes de mudas produzidas em saquinhos de polietileno e tubetes de 120 mL contendo substratos alternativo e comercial apresentaram melhor desenvolvimento.

    Resumo em Inglês:

    With the aim of evaluating the effects of different recipients and substrata in the production of coffee tree seedlings (Coffea arabica L.), planted in pots inside the greenhouse, under different water stress levels, an experiment was carried out in the Section of Coffee of Department of Agriculture of Universidade Federal de Lavras - UFLA, in the period from September of 2003 to January of 2004. The experimental outline used was randomized blocks (DBC) in a 3 x 3 factorial arrangement. The recipients used were rigid polyethylene tube with a capacity of 50 mL; 120 mL tubes; and 20cm-high, 10cm-wide polyethylene sacks, with an approximate capacity of 700 mL. The second factor consisted of three substrata used for seedling production: an alternative substratum, composed of 65% of charred rice peel + 35% of commercial substratum; the commercial substratum, Plantmax vegetables HT; and the standard substratum, composed of 70% of earth + 30% of bovine drizzled manure. The third factor consisted of four intervals (2, 6, 10 and 14 days) between irrigations The results obtained allow concluding that the recipients and the substrata used significantly influenced the development of the coffee trees. 120 days after the transplantation of the seedlings to pots in the greenhouse with different levels of water stress, we could conclude that larger recipients (polyethylene sack and 120 mL tube) filled with alternative and commercial substrata provided better seedling development.
  • Enraizamento de estacas de atemoieira (Annona Cherimola Mill. x A. squamosa L.) cv. Gefner submetidas a tratamento lento e rápido com auxinas Ciências Agrárias

    Ferreira, Gisela; Ferrari, Tainara Bortolucci

    Resumo em Português:

    Realizou-se este trabalho, com o objetivo de avaliar o uso de concentrações de diferentes auxinas no enraizamento de estacas de atemoieira (Annona cherimola Mill. x A. squamosa L.) cv. Gefner, empregando-se tratamento lento e rápido. O delineamento experimental empregado foi inteiramente casualizado, em esquema fatorial 3x7 (auxinas x concentrações), com 5 repetições de 12 estacas por parcela, para cada método de aplicação de auxina (lento e rápido). As estacas foram tratadas com os reguladores vegetais, por meio da imersão da base em soluções, contendo IBA, NAA e 2,4-D, durante 24 horas (tratamento lento) nas concentrações 0 (testemunha), 50, 100, 200, 300, 400 e 500 mg L-1 de cada regulador e 5 segundos (tratamento rápido) nas concentrações 0 (testemunha), 500, 1000, 2000, 3000, 4000 e 5000 mg L-1 de cada regulador. As variáveis avaliadas foram: porcentagem de estacas sobreviventes, enraizadas, sobreviventes com calos, comprimento de raiz por estaca, porcentagem de estacas enraizadas com folhas remanescentes, com brotação e com folhas remanescentes e brotação. Para o enraizamento de estacas de atemoieira cv. 'Gefner' conclui-se que, o tratamento lento, com 200 mg L-1 de NAA, proporcionou incremento ao processo, da mesma forma que o tratamento rápido com IBA, independente da concentração.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to evaluate the effect of different auxin concentrations in the rooting of atemoya (Annona cherimola Mill. x A. squamosa L.) cv. Gefner stacks, employing slow and fast treatments. The experimental design used was completely randomized, in 3x7 factorial arrangement (auxins x concentrations), with 5 replicates of 12 stacks per plot, for each auxin application method (slow and fast). Stacks were treated with plant growth regulators by bottom immersion in a solution containing IBA, NAA and 2,4-D for 24 hours (slow treatment) at the following concentrations: 0 (control), 50, 100, 200, 300, 400 and 500 mg L-1 of each growth regulator and for 5 seconds (fast treatment) at the concentrations: 0 (control), 500, 1000, 2000, 3000, 4000 and 5000 mg L-1 of each growth regulator. The evaluated variables were: percentage of surviving, rooted and surviving-with-callus stacks; root length per stack; percentage of rooted stacks with remaining leaves, sprouting, and remaining leaves and sprouting. For the rooting of stacks of atemoya cv. 'Gefner', it was concluded that the slow treatment with 200 mg L-1 of NAA increased the rooting process, similar to fast treatment with IBA, regardless of concentrations.
  • Enraizamento de estacas de oliveira submetidas a aplicação de fertilizantes orgânicos e AIB Ciências Agrárias

    Oliveira, Marcelo Caetano de; Viera Neto, João; Pio, Rafael; Oliveira, Adelson Francisco de; Ramos, José Darlan

    Resumo em Português:

    Estacas semilenhosas de oliveiras 'Ascolano 315', foram preparadas com aproximadamente 12 cm de comprimento e quatro folhas, sendo, em seguida, tratadas, ou não, com 3000 mg L-1 de AIB por cinco segundos O experimento foi conduzido em casa de vegetação, com sistema de nebulização intermitente, sendo as estacas colocadas em bancadas de propagação, contendo a perlita como substrato. Antes do plantio das estacas, foram aplicados os fertilizantes orgânicos Biofertilizante e Nippoterra, nas dosagens 0, 20, 40 e 60 mL L-1. Os produtos foram aplicados nas parcelas experimentais com regador manual, em dosagem única. Passados 58 dias, foi mensurada a porcentagem de estacas com calo, enraizadas, enraizadas e/ou com calo, número médio de raízes e comprimento médio das raízes. Concluiu-se que a dosagem de 40 mL L-1 de Biofertilizante propiciou melhores resultados, com a utilização de AIB.

    Resumo em Inglês:

    Semi hardwood cutting was colletecd in the medium portion of the 'Ascolano 315' olive trees, prepared with 12 cm in length and four leaves, treated or not with 3000 mg L-1 of IBA by five seconds. The experiment was conducted in a greenhouse, with a system of intermittent nebulization. The cutting was placed in propagation supports, containing perlite as a substrate. Before the plantation of the cutting, organic fertilizers Biofertilizante and Nippoterra were applied in the proportion: 0, 20, 40 and 60 mL L-1. The products were applied in the experimental portions in a single dose. After 58 days, the percentage of cutting with callus, taken root, taken root and/or with callus, average number of roots and average length of the roots were evaluated. The 40 mL L-1 of Biofertilizante gave the best results, with IBA.
  • Índice de cobertura vegetal pela cultura do milho no período de chuvas intensas no sul de Minas Gerais Ciências Agrárias

    Souza, Fabiana Silva de; Silva, Marx Leandro Naves; Curi, Nilton; Avanzi, Junior Cesar; Von Pinho, Renzo Garcia; Lima, Gabriela Camargos

    Resumo em Português:

    A cobertura vegetal é a defesa natural do solo contra a erosão hídrica. Nos modelos de estimativas de perdas de solo, o efeito da cobertura vegetal na interceptação da energia cinética da chuva é a variável chave na modelagem do processo erosivo. Assim sendo, objetivou-se avaliar a eficiência da cobertura vegetal, proporcionada pela cultura do milho, e suas relações com os atributos fitotécnicos desta cultura para alguns híbridos. O estudo foi realizado no campo demonstrativo de híbridos de milho da Universidade Federal de Lavras, localizada no município de Lavras, MG. Para determinação da cobertura vegetal utilizou-se um aparato que consiste em uma estrutura horizontal, contendo orifícios para visualização dos pontos com cobertura e sem cobertura vegetal, sendo as leituras feitas de forma aleatória e transversalmente às linhas da cultura. Os atributos fitotécnicos avaliados foram altura da planta, estande, matéria seca e produção de grãos. Diante dos resultados pode-se concluir que o maior índice de cobertura vegetal foi observado para os híbridos de milho P 30F33, P 30F90, P 3021, STRIKE, FORT, VALENT, UFLA 2001, UFLA 2004, CO 32, D 8480, D 8420 DKB 333B, DKB 440, evidenciando boa qualidade como planta protetora do solo. No período de maior ocorrência de chuvas, na região sul de Minas Gerais, a cultura do milho pode minimizar o efeito do processo erosivo. A produção de matéria seca relacionou-se bem com o índice de cobertura vegetal, podendo ser um indicativo quanto à proteção do solo.

    Resumo em Inglês:

    The plant cover is a natural protection of soil against water erosion. In estimative models of soil loss, the effect of plant cover in the interception of rainfall kinetic energy is the key variable in the modeling of the erosive process. Thus, the aim of this work is to evaluate the efficiency of the plant cover provided by the corn crop and their relations with the phytotechnical attributes of this crop for its respective hybrids. This study was conducted in the corn hybrids demonstrative field at the Federal University of Lavras, Minas Gerais State, Brazil. In order to evaluate the plant cover a display was used that included a horizontal structure, containing holes for viewing the points with and without plant cover, the being readings performed at random and transversally to the crop lines. The phytotechnical attributes evaluated were plant height, stand, dry matter and grain production. It can be concluded that the higher plant cover index was observed for corn hybrids P 30F33, P 30F90, P 3021, STRIKE, FORT, VALENT, UFLA 2001, UFLA 2004, CO 32, D 8480, D 8420 DKB 333B, and DKB 440, proving good quality as a protective soil plant. In the period of larger occurrence of rainfall in the south of Minas Gerais state, the corn crop can minimize the effect of the erosive process. The production of dry matter was well correlated with the plant cover index, and can be used as evidence of soil protection.
  • Influência do meio de cultura, tipo e concentração de citocininas na multiplicação in vitro de amoreira-preta e framboeseira Ciências Agrárias

    Leitzke, Luciene Nolasco; Damiani, Claudia Roberta; Schuch, Márcia Wulff

    Resumo em Português:

    A amoreira-preta e a framboeseira são espécies pouco cultivadas no Brasil, porém representam uma ótima opção de diversificação para pequenas propriedades, por serem rústicas e com elevada produtividade. A propagação dessas espécies dá-se, principalmente, por meio de estacas de raiz e mesmo de hastes novas, porém, já é crescente o interesse pelo uso da micropropagação como um método alternativo de propagação vegetativa de plantas frutíferas. No entanto, existe a necessidade de se ajustar, para cada espécie, e/ou cultivar, as melhores condições de cultivo, para que se obtenha sucesso no processo. Assim, neste trabalho objetivou-se determinar o melhor meio de cultura (MS e WPM), o efeito das citocininas (BAP, 2iP, Zeatina) e suas concentrações (0; 7,5 ;15 e 22,5 μM) na multiplicação in vitro de amoreira-preta 'Xavante' e de framboeseira 'Batum' e 'Heritage'. De acordo com os resultados obtidos, conclui-se que, o meio MS e a citocinina BAP na concentração de 15 μM foi mais eficiente para ambas as espécies e cultivares, induzindo maior número médio de folhas, brotações e gemas. Quanto ao comprimento das brotações, observou-se um comportamento diferenciado entre espécie, cultivar e regulador. Para amoreira-preta, o cultivo em meio MS na ausência de regulador promoveu o aumento do comprimento das brotações, enquanto que para framboeseira 'Batum' e 'Heritage', melhores resultados foram obtidos na presença de citocininas, respectivamente, Zeatina e 2iP, independentemente das concentrações utilizadas.

    Resumo em Inglês:

    The blackberry and raspberry are species little cultivated in Brazil. However, they represent a valuable diversification option for small farms, once they are rustic and very productive. Root cuttings and softwood stem are the most widely practiced type of propagation. Recently, there has been an increased interest in the use of micropropagation as an alternative technique for fruit plant propagation. Nevertheless, there is a need to adjust the appropriate cultivation condition for each species and/or cultivar for the process to succeed. Therefore, this research aimed at determining the most suitable culture medium (MS and WPM), the effect of cytokinines (BAP, 2iP, Zea) and their concentrations (0; 7,5; 15 e 22,5μM) on in vitro multiplication of blackberry cultivar Xavante and raspberry cultivar Batum and Heritage. The results have shown that the medium MS and the cytokinin BAP at 13 μM for the blackberry 'Xavante' and 12 μM for raspberry 'Batum' and 'Heritage' were more efficient, increasing average leaf number, shoots and buds. For the blackberry, cultivation in MS medium in the absence of regulator promoted an increase in shoot length, whereas for 'Batum' and 'Heritage' raspberries, better results were obtained in the presence of citocinines - zeatin for Batum and 2iP for Heritage, independently of the concentrations.
  • Inibição da tripsina de bicho-mineiro do cafeeiro por um fator não-protéico presente em extratos de folhas de mamona Ciências Agrárias

    Rossi, Guilherme Duarte; Santos, Custódio Donizete dos; Cardoso, Maria das Graças; Corrêa, Angelita Duarte; Abreu, Celeste Maria Patto de; Paiva, Luciano Vilela

    Resumo em Português:

    Inibidores de tripsina representam uma estratégia de controle de insetos e, por isso, a identificação e caracterização desses inibidores são etapas muito importantes para que novas formas de controle de pragas sejam desenvolvidas. Os inibidores de tripsina atuam na digestão primária de proteínas e comprometem o processo digestivo por completo, reduzindo a disponibilidade de aminoácidos ao inseto. A incorporação de inibidores de tripsina na dieta de insetos-praga é uma forma de controle cuja eficácia foi verificada por diferentes autores. Este projeto foi conduzido a fim de se observar a eficiência de extratos de folhas de mamona na inibição "in vitro" de proteinases do tipo tripsina do bicho-mineiro do cafeeiro. Após testes realizados com os extratos de folhas de mamona não-fervidos e fervidos com e sem a adição de β-mercaptoetanol 0,2% (v/v) e mediante precipitações com acetona, verificou-se que o inibidor é uma molécula termoresistente e não-protéica. Desta forma, iniciou-se um processo de purificação da molécula inibidora por meio de cromatografia de adsorção com posterior análise em espectrômetro de massas. Os resultados dos testes de inibição indicaram a presença de um inibidor de tripsina eficaz contra o bicho-mineiro do cafeeiro nos extratos de folhas de mamona capaz de inibir 2,48 + 0,15 UTI, o que representa aproximadamente 40% de inibição. Em testes realizados com tripsina bovina observou-se que o extrato de folhas de mamona não apresenta poder de inibição sobre essa enzima.

    Resumo em Inglês:

    Trypsin inhibitors stand for a strategy of insect control and, therefore, the identification and characterization of these inhibitors are very important steps for new forms of pest control to be developed. Trypsin inhibitors act in the primary digestion of proteins and endanger the digestive process wholly, reducing the availability of aminoacids to the insect. The incorporation of trypsin inhibitors in the diet of pest insects is a control form whose efficacy was verified by different authors. In order to observe the efficiency of castor bean leaf extracts in inhibiting trypsin-like enzymes of the coffee leaf miner, an experiment was carried out with the purpose of observing an "in vitro" inhibition phenomenon. The results of the trypsin inhibition tests with normal and boiled with and without β-mercaptoethanol 0.2% (v/v) castor bean leaf extracts and the results of the acetone precipitation process indicated that the inhibitor is a heat-resistant molecule and it is not a protein. This way, the purification process was made by adsorption chromatography with later analysis in mass spectrometer. The reached results indicated that the presence of a trypsin inhibitor of the coffee leaf miner in the castor bean leaf extracts is capable of inhibiting 2.48 + 0.15 UTI, which stands for about 40% of inhibition. Tests performed with bovine trypsin indicated that the castor bean leaf extract have no inhibiting power on this enzyme.
  • Produção, teor de boro e avaliação de extratores em solos cultivados com soja Ciências Agrárias

    Moreira, Adônis; Castro, César de; Oliveira, Fábio Alvares de

    Resumo em Português:

    Neste trabalho, objetivou-se avaliar a eficiência de seis extratores de B e o efeito de doses sobre os teores de B e produção de matéria seca da soja cultivada em condições de casa de vegetação com LATOSSOLO VERMELHO Eutroférrico coletados em Mauá da Serra e Londrina (PR) e NEOSSOLO QUARTZARÊNICO Órtico de Alto Garças (MT). O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, constituído por seis doses de B (0, 0,25, 0,5, 1, 2 e 4 kg ha-1), com três repetições. O B disponível foi determinado por seis soluções extratoras: Mehlich 1, Mehlich 3, água quente, HCl 0,05 mol L-1, Ca(H2PO4)2.H2 O 0,01 mol L-1 e KCl 1,0 mol L-1. Nas condições estudadas, os resultados mostraram que o B extraído por água quente acarretou as melhores correlações com a produção de matéria seca e conteúdo de B na planta, enquanto o extrator KCl 1,0 mol L-1 foi o mais eficiente na determinação do teor de B no tecido vegetal. Altas concentrações de B diminuíram a eficiência do extrator água quente em determinar o B disponível do solo. As maiores correlações foram obtidas entre os extratores Mehlich 1 e Ca(H2PO4)2.H2 O 0,01 mol L-1, KCl 1,0 mol L-1 e HCl 0,05 mol L-1, KCl 1,0 mol L-1 e Ca(H2PO4)2.H2 O 0,01 mol L-1 e água quente e Ca(H2PO4)2.H2 O 0,01 mol L-1.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to evaluate the efficiency of six extractants and the effect of boron concentration and dry matter yield, cultivated in greenhouse conditions with two Rhodic Hapludox in Mauá da Serra and Londrina, in the State of Paraná, and one Ustoxix Quatzipsamment in Alto Garças, State of Mato Grosso, Brazil. The experiment was conducted in a completely randomized design with six boron rates (0, 0.25, 0.5, 1, 2 and 4 kg ha-1), and three replicates. The available boron was determined with six extractant solutions: Mehlich 1, Mehlich 3, hot water, HCl 0.05 mol L-1, Ca(H2PO4)2.H2 O 0.01 mol L-1 and KCl 1.0 mol L-1. The results showed that the B extracted by hot water had the best correlation with the dry matter yield and B content in the plant, whereas the KCl 1.0 mol L-1 was the most efficient in the determination of B level in dry matter. High concentrations of B diminished the efficiency of the hot water extractant in determining the B available in soil. The highest correlations were obtained between the extractant Mehlich 1 and Ca(H2PO4)2.H2 O 0.01 mol L-1, KCl 1.0 mol L-1 and HCl 0.05 mol L-1, KCl 1.0 mol L-1 and Ca(H2PO4 )2.H2O 0.01 mol L-1, and hot water and Ca(H2PO4)2.H2 O 0.01 mol L-1.
  • Qualidade fisiológica e teor de lignina no tegumento de sementes de soja convencional e transgênica RR submetidas a diferentes épocas de colheita Ciências Agrárias

    Gris, Cristiane Fortes; Pinho, Edila Vilela de Resende Von; Andrade, Thais; Baldoni, Alexana; Carvalho, Maria Laene de Moreira

    Resumo em Português:

    Têm-se levantado à hipótese de que cultivares de soja RR possuem teores de lignina superiores aos convencionais, o que proporciona maior resistência a danos mecânicos e maior impermeabilidade do tegumento das sementes. Objetivou-se avaliar a qualidade fisiológica e o teor de lignina no tegumento das sementes de soja convencional e RR colhidas em três épocas, em Lavras-MG. Para tanto, as sementes colhidas nos estádios R7, R8 e após 20 dias de retardamento da colheita (R8+20), foram submetidas aos testes para avaliação da qualidade fisiológica e teor de lignina. As cultivares convencionais e RR avaliadas foram: BRS 133 vs BRS 245 RR, BRS 134 vs BRS 247 RR, Conquista vs Valiosa RR, Celeste vs Baliza RR e Jataí vs Silvânia RR. Foram realizados os testes de peso de mil sementes, germinação, envelhecimento acelerado, condutividade elétrica, dano mecânico, índice de velocidade de emergência, germinação após a imersão das sementes em água e teor de lignina no tegumento de sementes. Com exceção do teor de lignina no tegumento de sementes para o contraste Jataí vs Silvânia RR, não foram observadas diferenças entre os materiais RR e convencional, tendo, neste caso, a cv Silvânia RR apresentado resultados superiores aos da convencional. No entanto, houve diferença de comportamento entre os cultivares quanto à tolerância ao retardamento da colheita. Observou-se redução significativa na porcentagem de germinação e vigor das sementes avaliadas com o retardamento da colheita.

    Resumo em Inglês:

    One has raised the hypothesis that the RR soybean cultivars posses lignin contents higher than those of the conventional ones. The present work was conducted with the purpose of evaluating the physiological quality and lignin content in the coat of the conventional and RR soybean seeds collected in three times in Lavras-MG. To that end, the seeds collected at stages R7, R8 and after 20 days of collection delay (R8+20) were submitted to the tests for evaluation of the physiological quality and lignin content. The evaluated conventional and RR cultivars were : BRS 133 vs BRS 245 RR, BRS 134 vs BRS 247 RR, BRS Conquista vs BRS Valiosa RR, BRS Celeste vs BRS Baliza RR and Jataí vs BRS Silvânia RR. The tests of 1000-seed weight, germination, accelerated aging, electrical conductivity, mechanical injury, emergence velocity index, germination after water seed soaking and lignin content in the coat seeds were performed. With the exception of the lignin content in the coat seeds for the contrast Jataí vs Silvânia RR, no differences between the RR and conventional materials were observed, the RR cultivar having presented results superior to those of the conventional one. Nevertheless, there was behavioral difference among the cultivars as to the tolerance to harvest delay. Significant reduction was observed in evaluated germination percentage and vigor of seeds with the collection delay.
  • Reatividade de escórias silicatadas da indústria siderúrgica Ciências Agrárias

    Pereira, Hamilton Seron; Gama, Ailton Junio Manzi; Camargo, Mônica Sartori de; Korndorfer, Gaspar Henrique

    Resumo em Português:

    As escórias siderúrgicas são usadas na agricultura, mas são poucos os trabalhos sobre sua reatividade. Neste trabalho, objetivou-se avaliar escórias siderúrgicas em diferentes frações granulométricas quanto à correção do pH e liberação de Ca, Mg e Si para o solo. O delineamento foi inteiramente casualizado com 4 repetições em esquema fatorial com 6 fontes (escória de alto-forno 1, escória de fosfato, escória de alto-forno 2, escória de aciaria de forno AOD, escória de aço inox e escória de forno LD) e 5 distribuições granulométricas (2 - 1,41; 1,41 - 0,85; 0,85 - 0,50; 0,50 - 0,30 mm e < 0,30 mm) e dois tratamentos adicionais (testemunha e CaCO3). O CaCO3 foi usado como padrão para a determinação do índice de reatividade de cada escória. Foram aplicados 1500 mg kg-1 de equivalente CaCO3 e em todos os tratamentos e as doses de cada escória foram calculadas pelo seu PN-determinado. Houve aumento do pH com a redução do tamanho das partículas para todas as escórias. A escória de fosfato apresentou maior eficiência na liberação de Ca + Mg em relação ao carbonato quando o tamanho das partículas foi menor que 0,5 mm. Houve baixa eficiência na correção da acidez e liberação de Ca e Mg no solo nas.escórias de alto forno. Para maior liberação de silício, é necessário utilizar partículas de tamanho menor (<0,3 mm) para a escória de fosfato e de aço inox tamanhos intermediários (0,85 a 1,41), enquanto para a escória AOD e LD não há interferência da granulometria.

    Resumo em Inglês:

    The slags are used in the agriculture as soil acidity correctives in same rates of lime, but there are few studies about its reactivity in soils. The objective was to compare slag reactivity to soil acidity correction and calcium, magnesium, and silicon liberation. A completely randomized experimental design was used, with 4 repetitions in factorial with 6 sources (blast furnace slag 1, phosphate slag, blast furnace slag 2, AOD furnace steel slag, stainless steel slag and LD furnace steel slag) and 5 particle sizes (2-1.41; 1.41-0.85; 0.85-0.50; 0.50-0.30 mm and < 0,30 mm) and two additional treatments (control and CaCO3). The CaCO3 was used as a pattern for the determination of the reactivity index of each source. All treatments received 1500 mg kg-1 of equivalent CaCO3 and each rate of slags was calculated by its determined neutralization power. The pH-value increased with reduction of particle size in all slags. The phosphate slag showed best efficiency on the liberation of Ca + Mg compared to the calcium carbonate in the granulometrics inferior to 0.5 mm. There was low efficiency in soil acidity correction and liberation of the Ca and Mg in soil to slag of blast furnace. It is necessary to use particles smaller than 0.3 mm to improve silicon availability of phosphate slag and particles between 0.85 and 1.41mm to stainless steel slag. The silicon availability of AOD furnace steel slag and LD furnace steel slag were not influenced by particle size.
  • Testes para avaliação do vigor de sementes de sorgo com ênfase à condutividade elétrica Ciências Agrárias

    Soares, Marcos Morais; Conceição, Patrícia Marluci da; Dias, Denise Cunha Fernandes dos Santos; Alvarenga, Eveline Mantovani

    Resumo em Português:

    As pesquisas realizadas têm mostrado que o teste de germinação nem sempre revela diferenças de desempenho entre lotes de sementes, assim, tem-se estudado métodos que permitam diferenciar os lotes utilizando-se os testes de vigor. Assim, conduziu-se este trabalho, com o objetivo de estudar a eficiência de diferentes testes de vigor na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de sorgo, cultivar CMSXS 222, bem como avaliar o efeito do volume de água e do período de embebição na sensibilidade do teste de condutividade elétrica. Foram conduzidos os testes de germinação, primeira contagem de germinação, imersão em solução de cloreto de amônio, envelhecimento acelerado, teste frio sem solo, emergência de plântulas em casa de vegetação e condutividade elétrica. A condutividade elétrica foi avaliada após 2, 4, 6, 8, 16, 24 e 48 horas de embebição, utilizando-se quatro subamostras de 50 sementes, imersas em 50 e 75 mL de água, a 25ºC. Os resultados mostraram que o teste de germinação detectou dois níveis de vigor, enquanto o teste de emergência em casa de vegetação detectou três níveis de vigor, mostrando que o teste de germinação apresenta algumas limitações no que se refere à diferenciação de lotes. Entre os testes de vigor realizados em laboratório, o teste de envelhecimento acelerado e teste de frio sem solo mostraram alta correlação significativa com o teste de emergência de plântulas em casa de vegetação. No teste de condutividade elétrica, somente o lote de qualidade inferior foi discriminado com 2, 4 e 6 horas de embebição em 75 mL de água, e com 16 horas de embebição em 50 mL de água. Conclui-se, com este trabalho, que o teste de envelhecimento acelerado e o teste frio sem solo foram eficientes em separar os lotes de sementes de sorgo em níveis de vigor se comparados ao teste de emergência de plântulas em casa de vegetação. O teste de condutividade elétrica não constitui opção eficiente para classificação dos lotes em níveis de vigor de sementes de sorgo, possibilitando identificar apenas lotes de baixo vigor.

    Resumo em Inglês:

    The researches show that germination tests do not always reveal differences between seed lots, so that other methods have been studied that allow to differentiate the lots using vigor tests. The goal of this research was, therefore, to verify the efficiency of different vigor tests on the evaluation the physiological quality of sorghum seeds and to determine the effects of water volume and imbibition period on the efficiency of the electrical conductivity test to evaluate sorghum seed vigor. The physiological quality of the seeds was evaluated by the germination test, first count, cold test without soil, immersion in ammonium chloride, seedling emergence in greenhouse and accelerated aging. Electrical conductivity was determined at 2, 4, 6, 8, 16, 24 and 48 hours imbibition, using four subsamples of 50 seeds, soaked in 50 and 75 mL water, at 25ºC. The results showed that the germination test detected two levels of vigor, while the seedling emergence in greenhouse detected three levels of vigor, showing that the germination test has some limitations regarding the differentiation of lots. Among vigor tests carried out in the laboratory, the test of accelerated aging and cold test without soil showed a highly significant correlation with seedling emergence in greenhouse. In the test of electric conductivity only the lot of inferior quality was discriminated with 2, 4 and 6 hours of imbibition in 75 mL of water, and with 16 hours of imbibition in 50 mL of water. It was concluded that the accelerated aging and cold test were efficient for vigor evaluation of sorghum seeds compared to the seedling emergence in greenhouse. The test of electric conductivity is not an efficient option for classification of the lots in levels of vigor of sorghum seeds, just identifying lots with low vigor.
  • Avaliação da estabilidade e adaptabilidade de genótipos de feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.) baseada na análise multivariada da "performance" genotípica Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Perina, Eliana Francischinelli; Carvalho, Cássia Regina Limonta; Chiorato, Alisson Fernando; Gonçalves, João Guilherme Ribeiro; Carbonell, Sérgio Augusto Morais

    Resumo em Português:

    Neste estudo, objetivou-se avaliar a estabilidade e a adaptabilidade de genótipos de feijoeiro, cultivados em diferentes ambientes, por meio da análise multivariada da performance genotípica, empregando-se os teores de água, o valor protéico e os parâmetros de qualidade tecnológica dos grãos (porcentagem de absorção de água antes e após o cozimento, tempo de cozimento, porcentagem de grãos inteiros, expansão volumétrica e sólidos solúveis totais no caldo), em conjunto com a produtividade média dos genótipos cultivados em diversos ambientes, visando a identificar as linhagens e/ou cultivares mais estáveis e adaptadas para o conjunto de caracteres de importância para a cadeia produtiva do feijoeiro. Para tanto, foram avaliados 19 genótipos de feijoeiro pertencentes aos ensaios de VCU (Valor de Cultivo e Uso) 2005/2006/2007 de grãos dos grupos comerciais carioca e preto para o estado de São Paulo. Os resultados obtidos pela análise multivarida para a o conjunto das três épocas de semeadura reportaram o genótipo Gen 96A98-15-3-52-1 e a cultivar IAC-Alvorada como estáveis, responsivas à melhoria dos ambientes e tolerantes nos ambientes desfavoráveis. Por meio dos resultados obtidos, conclui-se que a análise de estabilidade e adaptabilidade multivariada proposta por Carneiro (1998), baseadas em Lin & Binns (1988), mostra-se eficiente e simples para a avaliação do desempenho genotípico das cultivares, além de apresentarem unicidade do parâmetro para estimar a adaptabilidade à ambientes favoráveis e desfavoráveis, e simplicidade na interpretação dos resultados.

    Resumo em Inglês:

    The purpose of this research was to evaluate the stability and adaptability of the genotypes of common beans, cultivated in different environments through multivariate analysis of genotype performance employing up water contents, protein value and technological parameters of quality (percentage of absorption of water before and after cooking, time of cooking, percentage of complete grains, volumetric expansion and soluble solid totals in the broth), together with average productivity of the genotypes. To that end, 19 genotypes of common bean of the carioca and black commercial groups, belonging the testing of VCU (Value of Cultivation and Use) of São Paulo state have been evaluated in the crops of 2005/2006/2007. According to the results obtained by multivariate analysis for the set of the three seasons of culture the genotype Gen 96A98-15-3-52-1 and IAC- Alvorada were classified as stable, responsive to improvement of the environment, and tolerant in unfavorable environments. It can be concluded from these results that the univariate and multivariate adaptability and stability analyses proposed by Carneiro (1998) based on Lin & Binns (1988) is an efficient and simple way to assess the genotype performance of the cultivars, besides presenting parameter uniqueness to estimate adaptability to favorable and unfavorable environments, with a simple interpretation of the results.
  • Bebidas saborizadas obtidas de extratos de quirera de arroz, de arroz integral e de soja Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Soares Junior, Manoel Soares; Bassinello, Priscila Zaczuk; Caliari, Márcio; Velasco, Poliana; Reis, Renata Cunha dos; Carvalho, Webber Tavares de

    Resumo em Português:

    Conduziu-se este trabalho, com o objetivo de desenvolver bebidas elaboradas com extratos de quirera de arroz e de arroz integral e comparar as características químicas e sensoriais destas com bebida elaborada com extrato de soja. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualisado, com três tratamentos (bebidas de extrato de quirera de arroz, extrato de arroz integral e extrato soja). As seguintes análises foram realizadas: umidade, cinzas, proteínas, lipídios, carboidratos totais, valor energético, cálcio, magnésio, cobre, manganês, ferro e zinco. Também determinou-se a aceitabilidade e a intenção de compra. A bebida elaborada com o extrato de soja contém maiores teores de cinzas, proteínas, lipídeos e minerais em relação ao extrato de quirera de arroz, que possui o maior teor de carboidratos e valor energético. Todas as bebidas obtiveram boa aceitação, com intenção de compra pela população entrevistada acima de 95%, sendo que mais de 99% dos provadores comprariam a bebida elaborada com o extrato de arroz integral (tratamento de maior aceitação). As bebidas elaboradas com extrato de arroz integral ou de quirera de arroz são uma alternativa viável para as pessoas que possuam intolerância à lactose do leite de origem animal e/ou alergia às proteínas da soja.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this work was to develop drinks based on extracts of broken rice and brown rice and to compare their chemical and sensory characteristics with a drink made of soy extract. A totally randomized design was applied, with three treatments (broken rice extract, brown rice extract and soy extract drinks). The following analyses were performed: moisture, ash, protein, lipids, total carbohydrates, caloric value, calcium, magnesium, copper, manganese, iron and zinc, besides the determination of consumer acceptability and buying intention. The soy-based drink has the highest ash, protein, lipids and mineral contents when compared to broken rice extract, which in turn has the highest carbohydrate content and energetic value. All drinks had a good acceptance, with a positive buying intention of more than 95% of interviewed population, and 99% of these tasters would buy the drink made with whole rice extract (the most accepted treatment). The rice extract (whole or broken)-based drinks are a viable option for people who present animal milk lactose intolerance and/or soy protein allergy.
  • Compostos bioativos e atividade antioxidante do café (Coffea arabica L.) Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Abrahão, Sheila Andrade; Pereira, Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga; Duarte, Stella Maris da Silveira; Lima, Adriene Ribeiro; Alvarenga, Dalila Junqueira; Ferreira, Eric Batista

    Resumo em Português:

    Conduziu-se este trabalho, com a proposta de avaliar o potencial antioxidante de dois padrões da bebida do café (rio e mole), verdes e torrados, utilizando modelos in vitro. Foram determinados o teor de fenólicos totais, ácido clorogênico (ácido 5-cafeoilquínico) e cafeína das bebidas. A avaliação in vitro do potencial antioxidante foi investigada pelos métodos de captação do radical DPPH e pelo poder redutor de metais. Os dois padrões de bebida do café analisados não apresentaram diferenças quanto aos parâmetros cor, ácido clorogênico e cafeína. Observou-se que houve redução nos valores de ácido clorogênico à medida que os grãos foram torrados. O café verde bebida rio apresentou maior teor de fenólicos totais que o café bebida mole. Nos grãos torrados não foi observada diferença. A bebida do café independente da qualidade sensorial apresentou alto poder redutor e importante atividade sequestrante de radicais livres. A atividade sequestrante de radicais livres foi significativamente superior nas amostras obtidas a partir dos grãos torrados, quando comparados aos extratos dos grãos verdes. A torração, porém, reduziu o poder redutor das bebidas do café. Os dados obtidos permitem sugerir que, independente da classificação sensorial da bebida, o café apresenta expressiva capacidade sequestrante de radicais livres e poder redutor de metais.

    Resumo em Inglês:

    The present work intended to evaluate the antioxidant potential of two coffee sorts (soft and river), green and roasted, in vitro. Phenolic compounds content, chlorogenic acid (5-cafeoyolquinic) and caffeine of the beverages were evaluated. In vitro evaluation of the antioxidant potential was investigated by DPPH radical scavenging assay and by reducing the power of metals. Both sorts of coffee did not present statistical differences for color, chlorogenic acid and caffeine. After roasting, 5-cafeoyolquinic acid levels decreased. River coffee beverage presented greater content of phenolics than the soft coffee beverage. In the roasted coffees no significant difference was observed. All sorts of coffee beverages presented high reducing ability and important scavenging activity of free radicals. The scavenging activity was higher in the roasted samples. The roast process decreased the reducing ability of the coffee beverage. Results allow suggesting that independent of the sort, coffee presents expressive antioxidant activity and reducing ability.
  • Efeito do escaldamento nas propriedades tecnológicas e reológicas da massa e do pão de queijo Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Machado, Antônio Vitor; Pereira, Joelma

    Resumo em Português:

    O pão de queijo é um produto da culinária brasileira de origem mineira, amplamente consumido e conhecido até mesmo internacionalmente. Apesar de ser um produto largamente consumido no mercado, não possui padronização de produção, e qualidade bem definidos. Trabalhos a seu respeito são raros, faltando informações sobre o produto e seus padrões de qualidade, tornando-se necessário um melhor conhecimento dos efeitos da operação de escaldamento nas propriedades reológicas e tecnológicas da massa e do pão de queijo, como também dos ingredientes utilizados nas etapas de sua produção. Este trabalho foi desenvolvido no Departamento de Ciência dos Alimentos da Universidade Federal de Lavras, Minas Gerais e um dos objetivos foi estudar o comportamento reológico da massa de pão de queijo em função dos métodos de preparo empregado, com ou sem escaldamento, utilizando leite ou água na formulação. Outro, foi avaliar o comportamento da massa durante as etapas subsequentes de adição e incorporação de ovo e queijo na massa. De acordo com os resultados, o escaldamento demonstrou ser de grande importância na produção de massa de pão de queijo influenciando diretamente na qualidade física e de textura.

    Resumo em Inglês:

    Cheese bread is a Brazilian cuisine specialty originated in the Minas Gerais region. It is widely produced and consumed, and even known internationally. In spite of being widely consumed, there is no production standard, identity and defined quality. Research on the subject is rare, lacking information on the product and its quality patterns, making it necessary to have a better understanding of the effect of scalding on the rheological properties and technology of the cheese bread dough, as well as of the ingredients in the production stages. This work was carried out in the Department of Food Science at the Federal University of Lavras, Minas Gerais and one of the objectives was to study the rheological behavior of the cheese bread dough according to the methods used in preparation - with or without scalding, and using milk or water in the formulation. Another objective was to evaluate the behavior of the dough during the subsequent stages, when egg and cheese are added to the dough. The results have shown that scalding is very important in the production of cheese bread dough, having a direct influence on the physical quality and the texture of cheese bread dough.
  • Efeito dos compostos naturais bioativos na conservação pós-colheita de frutos de mangueira cv. Tommy Atkins Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Cruz, Maria Julia da Silva; Clemente, Edmar; Cruz, Maria Eugênia da Silva; Mora, Freddy; Cossaro, Leocir; Pelisson, Noemi

    Resumo em Português:

    A antracnose causa severos danos na pós-colheita de manga. Como o controle químico tem demonstrado desvantagens, o potencial uso de óleos essenciais para o controle de fitopatógenos tem sido uma alternativa. Neste trabalho, objetvou-se avaliar a eficácia de produtos alternativos no controle da antracnose e na conservação de mangas (Mangifera indica) cv. Tommy Atkins tratado com bicarbonato de sódio diluído em água destilada, na concentração de 3% (v/v), via imersão. Como tratamento, foram utilizados os óleos essenciais de Origanum majorana, Citrus sinensis, Cymbopogon citratus e Eucalyptus citriodora, via fumigação, na dosagem de 1000 μL e água destilada via fumigação; todos por 3 minutos. Frutos da Unidade CEASA-Maringá/PR, selecionados, pesados em balança semianalítica, desinfetados em imersão por 3 minutos em solução de hipoclorito de sódio a 0,5% (v/v); foram submetidos aos tratamentos, permanecendo sob condições ambientes (26 ± 2ºC e UR 90 ± 5%). Exceto o tratamento com Citrus sinensis, que proporcionou um pH maior do que a testemunha, diferindo significativamente dos demais tratamentos que elevaram a variável. A redução da acidez em todos os tratamentos e aumentos dos sólidos solúveis totais nos frutos, sendo que o tratamento com bicarbonato de sódio proporcionou 14,42 ºBrix. O número de frutos com antracnose foi menor no tratamento com Citrus sinensis e este diferiu dos demais comprovando o efeito de espécies do gênero Citrus como antifúngicos. O uso de óleos essenciais como o de Citrus sinensis controlou a antracnose e manteve a qualidade dos frutos.

    Resumo em Inglês:

    The anthracnose causes severe damages to the mango post-harvest. As chemical control has shown disadvantages, the potential of use of essential oils has been an alternative for the phytopathogen control. The objective of the present work was to evaluate the efficacy of alternative products in the anthracnose control and in the conservation of mangos (Mangífera mandica) cv. Tommy Atkins treated with sodium bicarbonate diluted in distilled water, concentration of 3% (v/v), through immersion. For the treatment, the essential oils of Origanum majorana, Citrus sinensis, Cymbopogon citratus and Eucalyptus citriodora were used through fumigation, in the dosage of 1000 μL and distilled water through fumigation; all for 3 minutes. Mango fruits of the Unity CEASA-Maringá/PR, selected, weighed in a semi-analytical scale, disinfected by immersion of 3 minutes in a solution of sodium hypochlorite to 0.5% (v/v); rinsed in running water and dried. They were submitted to the treatments under ambient conditions (26 ± 2ºC and RH 90 ± 5%). Except for the treatment of Citrus sinensis, that resulted in a pH larger than the witness, significantly differing from the treatments that elevate the variable. There was reduction of the acidity in all of the treatments and increment of TSS in the fruits and with sodium bicarbonate provided 14.42 º Brix. The number of fruits with anthracnose was smaller in those treated with Citrus sinensis and this differed from the others, proving the effect of Citrus as fungitoxic. The use of essential oils such as that obtained from Citrus sinensis controlled the anthracnose and maintained the quality of the fruits.
  • Estudo de adulteração em méis brasileiros através de razão isotópica do carbono Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Souza-Kruliski, Cibele Regina de; Ducatti, Carlos; Venturini Filho, Waldemar Gastoni; Orsi, Ricardo de Oliveira; Silva, Evandro Tadeu

    Resumo em Português:

    Neste trabalho, objetivou-se analisar isotopicamente méis comercializados nas regiões Sul e Sudeste do Brasil, para a detecção de fraude. Foram colhidas amostras comerciais com registro no Serviço de Inspeção Federal, Estadual ou Municipal. As amostras foram submetidas à combustão no Analisador Elementar EA 1108 CHN e analisadas no espectrômetro de massas de razão isotópica DELTA-S (Finningan Mat). Os valores isotópicos (δ13C) dos méis in natura foram comparados aos de suas respectivas proteínas (padrão interno). Foram consideradas adulteradas as amostras cuja diferença entre o valor isotópico da proteína e do mel foi igual ou inferior a -1‰. As amostras consideradas adulteradas pela análise isotópica foram submetidas a testes químicos qualitativos que não foram capazes de indicar adulteração para algumas delas. Das 61 amostras analisadas, 18,0% encontram-se adulteradas, sendo 11,5% na Região Sudeste e 6,5% na Região Sul. Ao contrário dos testes químicos, a análise isotópica mostrou-se eficaz em identificar e quantificar a adulteração de méis comerciais.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was the isotopic evaluation of honey traded in the Southern and Southeastern Brazilian regions, to detect fraud. Commercial samples, registered in the municipal, State or Federal Inspection Service, were collected and submitted to combustion in the EA 1108 CHN Elemental Analyzer and analyzed in the DELTA-S (Finningan Mat.) isotope ratio mass spectrometer. The isotopic values (δ13C) of in natura honey were compared to their respective proteins (internal standard). Samples whose difference between the isotopic value of protein and honey was equal or inferior to -1‰ were considered adulterated. The samples considered adulterated were submitted to qualitative chemical tests which were unable to show adulteration for some of them. Among the 61 samples analyzed, 18.0% were adulterated; 11.5% in the Southeastern and 6.5% in the Southern region. Unlike chemical tests, isotopic analysis has shown to be efficient to identify and quantify adulteration in commercial honey.
  • Firmeza de mamão tratado com 1-MCP em diferentes tempos de exposição Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Asmar, Simone Abreu; Abreu, Celeste Maria Patto de; Lima, Rafaella Araújo Zambaldi; Corrêa, Angelita Duarte; Santos, Custódio Donizete dos

    Resumo em Português:

    O mamão é um fruto climatérico cujas transformações resultantes do amadurecimento ocorrem rapidamente após a colheita do fruto fisiologicamente maduro, desencadeadas pela produção do etileno e aumento da taxa respiratória. Isso o caracteriza como um fruto bastante perecível após a colheita. Dada essa alta perecibilidade, o controle do amadurecimento é fundamental para o aumento na vida útil pós-colheita, visando ao mercado interno e à exportação de frutas. O composto 1-metilciclopropeno (1-MCP) vem sendo usado com a finalidade de controlar o amadurecimento de frutos, flores e hortaliças. Neste trabalho foi avaliada a ação do tratamento com 1-MCP, em diferentes tempos de exposição, em mamões armazenados em condições ambiente. Os frutos foram colhidos no estádio 1 de maturação e foram submetidos ao 1-MCP, na concentração de 270 nL/L, por um período de 0, 12, 18 e 24 horas e, em seguida, armazenados em condição ambiente (T 22±2°C/UR 77% ±2%), por 8 dias. Os frutos tratados com 1-MCP apresentaram maior firmeza, menores teores de pectina solúvel e menor atividade de enzima PME mostrando que o 1-MCP foi eficiente em retardar o amaciamento dos frutos no período estudado.

    Resumo em Inglês:

    The papaya is a climateric fruit whose transformations resulting from ripening occur shortly after the picking of the physiologically ripe fruit, triggered by the production of ethylene and increased breathing rate. That makes it a quite perishable fruit after harvest. Given that perishability, ripening control is fundamental to increase post-harvest shelf life, both for internal consumption and exports. The compound 1-methylcyclopropene (1-MCP) has been used with the purpose of controlling the ripening of fruits, flowers and vegetables. In this work, the effect of the treatment with 1-MCP on papayas stored under room conditions was evaluated in different exposure periods. The fruits were picked at stage 1 of maturation and were submitted to 1-MCP, at the concentration of 270 nL/L, for a period of 0, 12, 18 and 24 hours, and then stored under room conditions (T 22±2°C/RH 77% ±2%) for 8 days. The 1-MCP-treated fruits showed increased firmness, lower contents of soluble pectin and less activity of PME enzyme, showing that 1-MCP was effective in delaying the softening of the fruits over the studied period.
  • Influência do processo de beneficiamento na qualidade de amêndoas de castanha-do-brasil Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Silva, Reginaldo Ferreira da; Ascheri, Jose Luis Ramirez; Souza, Joana Maria Leite de

    Resumo em Português:

    A castanha-do-brasil (Bertholletia excelsa H.B.K.) é uma matéria-prima importante que constitui a base de subsistência para os povos da região Amazônica. Em razão do alto teor de lipídios insaturados, cerca de 60 a 70% torna-se altamente perecível. Inadequadas práticas de beneficiamento fazem com que o descascamento resulte alto índice de amêndoas quebradas ou danificadas. Neste trabalho objetivou-se fazer um comparativo das propriedades físico-químicas, teor de minerais, ácidos graxos e perfil de aminoácidos essenciais de amêndoas que sofreram danos mecânicos em comparação a amêndoas intactas, que foram beneficiadas, embaladas e armazenadas nas mesmas condições. O teor de minerais totais de amêndoas danificadas e intactas, armazenadas durante três meses à temperatura ambiente, não apresentaram diferenças significativas entre si. Entretanto, resultou em perdas significativas de ácidos graxos insaturados, como o oléico e o linoléico, além de aminoácidos essenciais, principalmente a lisina. Isso pode implicar na redução do valor biológico da castanha, principalmente na sua qualidade sensorial.

    Resumo em Inglês:

    Brazil nut (Bertholletia excelsa H.B.K.) is an important raw material. It constitutes a basic stable of the population living in the Amazon region. Due to high unsaturated lipid content, around 60 to 70% is highly perishable. Moreover, inadequate processing practices result in high broken or damaged nuts. The objective this work was to make a comparative study of the physicochemical properties, mineral contents, lipids, and essential amino acid profiles between intact and highly damaged Brazil nut. All samples were stored in the same conditions. Samples were stored during three months at room temperature.The mineral profile of both samples did not show significant variation in total contents. It resulted, however, in significant loss of unsaturated fatty acids such as oleic and linoleic acid, besides essential amino acid, specially lysine. This fact can imply a reduction in the nutritional and sensory properties of the nut.
  • Comportamento dos preços históricos do leite no Rio Grande do Sul, Brasil Economia e Administração do Agronegócio

    Viana, João Garibaldi Almeida; Zen, Bárbara; Karlec, Fábio; Souza, Renato Santos de

    Resumo em Português:

    Neste trabalho, objetivou-se analisar o comportamento de tendência, sazonalidade e ciclos dos preços reais pagos ao produtor de leite do Rio Grande do Sul de 1973 a 2007, bem como a evolução dos preços ao consumidor e da margem de comercialização. O estudo foi realizado com base nas séries históricas de preços nominais mensais de leite pagos ao produtor e pelos consumidores no Rio Grande do Sul, obtidas junto à EMATER/RS e ao IEPE/UFRGS, respectivamente. Os preços nominais foram deflacionados para dezembro de 2007 pelo IGP-DI da FGV. Calcularam-se os Índices de Preço ao Consumidor e ao Produtor, Índices de Estacionalidade, Relativos de Ciclo e Margens de Comercialização do produto. Observou-se que os preços pagos ao produtor apresentaram tendência de queda durante toda a série histórica. O mercado de leite apresentou ciclos históricos pouco regulares até o início da década de 1980, e a partir de 1987 observou-se forte tendência de mudança na trajetória dos índices de preço ao produtor e ao consumidor. A margem de comercialização do leite cresceu no período analisado, situando-se entre 27% e 69%.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study is to analyse tendency behaviour, seasonality and price cycles of real prices paid to milk farmers in Rio Grande do Sul between 1973 and 2007, as well as the evolution of consumer prices and commercialization margins. The study was based on historical price series of nominal monthly milk prices paid to the producer and by consumers in Rio Grande do Sul, obtained through EMATER/RS and IEPE/UFRGS, respectively. The nominal prices were deflated for December 2007 according to the IGP-DI of the FGV. Consumer and farmer Price Indexes, Seasonal Indexes, relative cycles and product commercialization margins were calculated. It was observed that the prices paid to the farmer presented a decreasing tendency throughout the whole historical series. The milk market presented historical cycles generally regular until the beginning of the 1980s, and from 1987 on, a strong tendency toward change in farmer and consumer price indexes. The commercialization margin of milk increased during the period analysed, placing itself between 27% and 69%.
  • Ambientes de cultivo, recipientes e substratos na produção de biomassa foliar e radicular em mudas de maracujazeiro amarelo em Aquidauana - MS Engenharia Rural

    Costa, Edilson; Leal, Paulo Ademar Martins; Santos, Léia Carla Rodrigues dos; Vieira, Laura Caroline Rodrigues

    Resumo em Português:

    Conduziu-se este trabalho, com o objetivo de avaliar os efeitos de diferentes tipos de ambientes protegidos, tipos de recipientes e composições de substratos no acúmulo de biomassa em mudas de maracujazeiro amarelo (Passiflora edulis Sims f. flavicarpa Deg.) na região do Pantanal, nos meses de setembro a novembro de 2006. Utilizaram-se quatro ambientes protegidos, dois tipos de recipientes e três composições de substratos. Os ambientes foram: A1 (estufa plástica com filme de polietileno de baixa densidade de 150 mícrons de espessura), A2 (viveiro com tela de monofilamento preta e 50% de sombreamento), A3 (viveiro com tela aluminizada e 50% de sombreamento) e A4 (viveiro coberto com palha de buriti, palmeira nativa da região); os recipientes foram sacos de polietileno (R1) (15 X 25 cm) e bandejas de poliestireno (R2), (contendo 72 células) e os substratos foram: S1 (solo + composto orgânico + vermiculita, 1:1:1 v/v), S2 (solo + composto orgânico + pó-de-serra, 1:1:1 v/v) e S3 (solo + composto orgânico + vermiculita + pó-de-serra, 1:1:1/2:1/2 v/v). O experimento foi avaliado num delineamento inteiramente casualizado em esquema de parcelas subsubdivididas, com quinze repetições, onde as parcelas principais foram os ambientes de cultivo, as subparcelas foram os recipientes e as subsubparcelas foram as composições de substratos (4 x 2 x 3 = 24 tratamentos). Foram avaliadas as massas fresca e seca da parte aérea e do sistema radicular. Os ambientes telados promoveram maiores acúmulos de biomassa em mudas de maracujazeiro amarelo produzidos em sacolas de polietileno. As sacolas de polietileno foram os recipientes que proporcionaram maiores biomassas. Os substratos que continham vermiculita promoveram melhor desenvolvimento às mudas em ambos recipientes de cultivo. O substrato com maior porcentagem de pó-de-serra não proporcionou bons resultados para a produção de mudas de maracujazeiro.

    Resumo em Inglês:

    The objective of the work was to evaluate the effects of environment, recipients, and substrate compositions in passion fruit (Passiflora edulis Sims f. flavicarpa Deg.) seedlings biomass production in Pantanal region from September to November of 2006. Experimental trials were conducted in four protected environments, in two types of containers and three different substrate compositions. The environments were: A1 (greenhouse covered with low-density, 150-microns-thick polyethylene film), A2 (monofilament black screened with mesh for 50% of shade), A3 (aluminized screened with mesh for 50% of shade) and A4 (environment covered with straw of native coconut palm); the recipients were: polyethylene bags (R1) (15 x 25 cm) and polystyrene trays (R2) (with 72 cells). There substrates were: S1 (soil + organic compost + vermiculite, 1:1: 1 v/v), S2 (soil + organic compost + sawdust, 1:1: 1 v/v) and S3 (soil + organic compost + vermiculite + sawdust, 1:1: 1/2: 1/2 v/v). The experimental design was completely randomized statistical analysis in split-split-plot, with fifteen replications. The treatments in the plot were environments, in the subplots were pots, and subsubplots were substrates (4 x 2 x 3 = 24 treatments). Fresh and dry mass of aerial and root system parts were evaluated. Environments with screen showed better results for seedlings of yellow passion fruit biomass in polyethylene bags. Polyethylene bags promoted higher biomasses. The substrate with vermiculite showed better results for both types of containers. The substrate with a higher percentage of sawdust showed the worst result.
  • Comportamento da força de desprendimento dos frutos de cafeeiros ao longo do período de colheita Engenharia Rural

    Silva, Flávio Castro da; Silva, Fábio Moreira da; Alves, Marcelo de Carvalho; Barros, Murilo Machado de; Sales, Ronan de Souza

    Resumo em Português:

    A fim de se realizar a colheita seletiva do café de forma mais eficiente, quando são retirados preferencialmente os frutos maduros, é necessário que haja parâmetros objetivos para nortear a correta regulagem da colhedora em termos de vibração e velocidade operacional. Um possível parâmetro objetivo pode ser a força de desprendimento dos frutos de café. Para esta determinação foi necessário o desenvolvimento e construção de um dinamômetro portátil para a coleta dos dados de campo. Sua construção e calibração foi realizada no Laboratório de Protótipos do Departamento de Engenharia da UFLA. Os ensaios de força de desprendimento dos frutos foram realizados na Fazenda Capetinga, município de Boa Esperança na safra 2006/2007. As cultivares utilizadas nas avaliações foram: 'Mundo Novo IAC 376/4', 'Catuaí amarelo IAC 99' e 'Icatú IAC 3282', transplantadas no espaçamento 4,0 x 1,0 m com população média de 2,5 mil plantas por hectare. Os ensaios foram realizados com três repetições, utilizando-se o delineamento inteiramente casualizado (DIC) dentro de uma mesma gleba, em parcelas aleatórias, contendo cinco plantas. Buscou-se levantar a força de desprendimento dos frutos de café na planta de acordo com a maturação dos frutos, sendo classificados para a determinação da força, os frutos verdes, cereja, passa e seco. Concluiu-se que há diferença significativa entre os estádios de maturação dentre as cultivares avaliadas. As cultivares 'Mundo Novo' e 'Catuaí' foram as que apresentaram menores valores médios de força de desprendimento. Foi possível correlacionar a força de desprendimento dos frutos, tratando-se de parâmetro objetivo, para determinar o grau de maturação da cultura.

    Resumo em Inglês:

    In order to carry out selective harvest of coffee more efficiently, in which ripe fruits are preferably picked, there must be objective parameters to guide the proper regulation of the harvester in terms of vibration and operating speed. A possible objective parameter can be the detachment force of coffee fruits. For this determination it was necessary to develop and produce a portable dynamometer for the collection of data from the field. Its production and calibration were completed in the calibration and laboratory prototypes of the Department of Engineering at UFLA. Tests of detachment force fruit were made in Capetinga farm in the municipality of Boa Esperança in the 2006/2007 season. The cultivars used in the were: Mundo Novo IAC 376/4, Catuai amarelo IAC 99 and Icatu IAC 3282, transplanted in spacing 4.0 x 1.0 m with average population of 2.5 thousand plants per 10.000 m². The tests were conducted with three replicates using the completely randomized design (DIC) in the same soil, in random parcels containing five plants. The aim was to raise the detachment force of the coffee fruits in the plant according to fruit maturation, being ranked for the determination of force: the green fruit, cherry, passes and dry. It was concluded that there are significant differences between stages of maturity among the cultivars and progenies evaluated. Cultivars Mundo Novo and Catuai presented smaller average values of strength of detachment. It was possible to correlate the strength of fruit detachment to determine the degree of maturation of the culture, since it is an objective parameter.
  • Estudo da variação da concentração de metano no biogás produzido a partir das águas residuárias do café Engenharia Rural

    Prado, Marco Antônio Calil; Campos, Cláudio Milton Montenegro; Silva, Julia Ferreira da

    Resumo em Português:

    A água residuária do café (ARC), originada no processamento dos frutos do cafeeiro, produz quantidade considerável de biogás que pode e deve ser utilizado como fonte de energia alternativa e complementar. Neste trabalho, foi estudada a variação da concentração de metano do biogás produzido a partir das ARC, por tratamento anaeróbio, em reator UASB, em escala laboratorial. As amostras foram coletadas durante 86 dias. As análises da concentração de metano foram realizadas por cromatografia gás-sólido (CGS). A produção de biogás e de metano, foi de 0,545 a 0,602 m³ kg-1DQO removida e de 0,382 a 0,421 m³ kg-1 DQO removida, respectivamente. Os resultados da concentração de metano no biogás variaram de 48,60 a 68,14 %, influenciados pela variação dos parâmetros temperatura, pH, acidez e compostos fenólicos presentes nas ARC. Como havia sido previsto, as maiores concentrações de metano foram verificadas nos períodos em que o pH estava mais próximo da neutralidade.

    Resumo em Inglês:

    The wastewater produced from wet coffee processing (WCP), originated from the coffee fruits, can produce great quantities of biogas, which, in turn, can be also used as an alternative or complementary energy source. In this research, we studied the variation of methane concentration produced by WCP in a laboratory-scale UASB reactor with anaerobic treatment. The samples were collected during a period of 86 days. The methane concentration was measured through gas solid chromatography (GSC). The production of biogas and methane ranged from 0.545 to 0.602 m³ kg-1DQO removed and from 0.382 a 0.421 m³ kg-1 DQO removed, respectively. Methane presence in the biogas ranged from 48.60% to 68.14 %. This variation was influenced by the following parameters: temperature, pH, acidity, and phenol compounds present in the WCP. As expected, greater concentrations of methane gas were verified during the periods when the pH close to neutral.
  • Mapeamento e quantificação de parâmetros biofísicos e radiação líquida em área de algodoeiro irrigado Engenharia Rural

    Borges, Valéria Peixoto; Oliveira, Aureo Silva de; Silva, Bernardo Barbosa da

    Resumo em Português:

    O sensoriamento remoto tem se mostrado eficaz na avaliação de fluxos de energia e de propriedades biofísicas de superfícies vegetadas em escala regional. No presente trabalho, utilizou-se o algoritmo SEBAL - Surface Energy Balance Algorithm for Land e imagens TM - Landsat 5 para mapeamento e quantificação do albedo (α), NDVI, temperatura da superfície (Ts) e radiação líquida (Rn) em área de algodão irrigado por pivô central, na Fazenda Busato (13,25º S; 43,42º W; 436 m), município de Bom Jesus da Lapa, Bahia. Seis imagens de céu limpo ao longo do período da cultura (janeiro a agosto de 2007) e os respectivos dados meteorológicos foram utilizados para implementação do algoritmo. Após o processamento digital das imagens, verificou-se nítida relação dos parâmetros α, Ts e NDVI com o desenvolvimento da cultura. Os menores valores de α (10 a 20%) e Ts (< 24ºC) e os maiores de NDVI (>0,75) ocorreram na fase de máxima cobertura do solo. A radiação líquida (Rn) diminuiu progressivamente com o tempo, influenciada, principalmente, pela diminuição da radiação solar incidente com o aumento do ângulo zenital. Os valores de Rn variaram de 430 W m-2 a 700 W m-2 nos pivos cultivados. A técnica de sensoriamento empregada capturou de forma nítida a variabilidade temporal e espacial de Rn e dos parâmetros biofísicos, cujos valores encontrados são compatíveis com os reportados na literatura para a mesma cultura sob regime de irrigação.

    Resumo em Inglês:

    Remote sensing is currently an important tool for evaluation of net radiation and biophysical parameters over vegetated surfaces on a regional scale. In this research, the SEBAL - Surface Energy Balance Algorithm for Land and TM - Landsat 5 images were used to map and quantify the albedo (α), NDVI, surface temperature (Ts) and net radiation (Rn) of center-pivot irrigated cotton fields in the Busato Farm (13.25º S; 43.42º W; 436 m asl), western of State of Bahia, Brazil. Images from six clear-sky days during the cropping season (January to August 2007) and the corresponding meteorological data were used to run SEBAL. Results showed a clear relationship between α, NDVI, and Ts and crop development. The lowest values of α (10 to 20%) and Ts (< 24ºC), as well as the highest values of NDVI (> 0.75), occurred at the time of maximum ground cover. Net radiation decreased progressively with time, following the decrease of the incident solar radiation with increasing solar zenith angle. In the cropped center pivots, Rn ranged from 430 Wm-2 to 700 Wm-2. The remote sensing technique used in this study was consistent in capturing the temporal and spatial variability of the biophysical parameters and net radiation over the irrigated cotton, and their values are in agreement with those reported in the literature for the same crop in irrigated areas.
  • Vazões máximas e mínimas para bacias hidrográficas da região alto Rio Grande, MG Engenharia Rural

    Mello, Carlos Rogério de; Viola, Marcelo Ribeiro; Beskow, Samuel

    Resumo em Português:

    Vazões máximas são grandezas hidrológicas aplicadas a projetos de obras hidráulicas e vazões mínimas são utilizadas para a avaliação das disponibilidades hídricas em bacias hidrográficas e comportamento do escoamento subterrâneo. Neste estudo, objetivou-se à construção de intervalos de confiança estatísticos para vazões máximas e mínimas diárias anuais e sua relação com as características fisiográficas das 6 maiores bacias hidrográficas da região Alto Rio Grande à montante da represa da UHE-Camargos/CEMIG. As distribuições de probabilidades Gumbel e Gama foram aplicadas, respectivamente, para séries históricas de vazões máximas e mínimas, utilizando os estimadores de Máxima Verossimilhança. Os intervalos de confiança constituem-se em uma importante ferramenta para o melhor entendimento e estimativa das vazões, sendo influenciado pelas características geológicas das bacias. Com base nos mesmos, verificou-se que a região Alto Rio Grande possui duas áreas distintas: a primeira, abrangendo as bacias Aiuruoca, Carvalhos e Bom Jardim, que apresentaram as maiores vazões máximas e mínimas, significando potencialidade para cheias mais significativas e maiores disponibilidades hídricas; a segunda, associada às bacias F. Laranjeiras, Madre de Deus e Andrelândia, que apresentaram as menores disponibilidades hídricas.

    Resumo em Inglês:

    Maximum discharges are applied to hydraulic structure design and minimum discharges are used to characterize water availability in hydrographic basins and subterranean flow. This study is aimed at estimating the confidence statistical intervals for maximum and minimum annual discharges and their relationship wih the physical characteristics of basins in the Alto Rio Grande Region, State of Minas Gerais. The study was developed for the six (6) greatest Alto Rio Grande Region basins at upstream of the UHE-Camargos/CEMIG reservoir. Gumbel and Gama probability distribution models were applied to the maximum and minimum long-term discharges respectively, using Maximum Likelihood estimators. Confidence intervals are important tools for better understand and estimation of water flows, being influenced by the geological characteristics of the basins. Based on the results, we could distinguish two hydrological systems: Aiuruoca, Carvalhos, and Bom Jardim basins, which have produced the greatest maximum and minimum discharges, which means they are more prone to floods, and have more water availability; and F. Laranjeiras, Madre de Deus and Andrelandia basins, which presented smaller water availability.
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