Abstract in Portuguese:
O Sisvar é um sistema de análise estatística que foi lançado em 1996, embora o seu desenvolvimento tenha sido iniciado em 1994. A primeira versão foi desenvolvida em linguagem de programação Pascal e compilada com o Borland Turbo Pascal 3. O Sisvar foi desenvolvido em virtude de algumas razões específicas. O primeiro objetivo foi o de obter um software que pudesse ser usado diretamente no curso de estatística experimental do Departamento de Ciências Exatas da Universidade Federal de Lavras. O segundo objetivo foi o de iniciar o desenvolvimento de um software genuinamente brasileiro, gratuito que atendesse às demandas e peculiaridades das pesquisas realizadas no país. O terceiro objetivo foi o de apresentar um software de análise estatística para a comunidade científica brasileira que permitisse que os resultados da pesquisa pudessem ser analisados de forma eficiente e confiável. Todos os objetivos iniciais foram atingidos. O motivo da aceitação Sisvar pela comunidade científica é decorrente do fato de que ele é capaz de permitir uma maior interatividade com o usuário e produzir análises confiáveis, pelo fato de elas serem exatas, precisas, simples e robustas.Abstract in English:
Sisvar is a statistical analysis system, first released in 1996 although its development began in 1994. The first version was done in the programming language Pascal and compiled with Borland Turbo Pascal 3. Sisvar was developed to achieve some specific goals. The first objective was to obtain software that could be used directly on the statistical experimental course of the Department of Exact Science at the Federal University of Lavras. The second objective was to initiate the development of a genuinely Brazilian free software program that met the demands and peculiarities of research conducted in the country. The third goal was to present statistical analysis software for the Brazilian scientific community that would allow research results to be analyzed efficiently and reliably. All of the initial goals were achieved. Sisvar gained acceptance by the scientific community because it provides reliable, accurate, precise, simple and robust results, and allows users a greater degree of interactivity.Abstract in Portuguese:
Para contribuir para o desenvolvimento de produtos antibacterianos obtidos de própolis produzidos por abelhas nativas do Brasil, 29 tipos de própolis coletados de diferentes colméias no Estado de Minas Gerais, Brasil, foram avaliados quanto à atividade in vitro contra Aeromonas hydrophila, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, e Staphylococcus aureus. Dentre as amostras de abelhas nativas, somente a de Frieseomelitta varia (Lepeletier, 1836) inibiu, em teste in vitro, o crescimento bacteriano. Consequentemente, essa própolis foi submetida a métodos cromatográficos para o fracionamento biomonitorado por teste de difusão em Agar com as referidas bactérias, o que resultou no isolamento e identificação do ácido 3,5-diprenil-4-hidroxicinâmico (artepelin C), que apresentou CIM de 62,5 e 250 µg/mL frente a B. subtilis e S. aureus, respectivamente. Esses resultados indicam o potencial de F. varia para a produção de própolis terapêutica.Abstract in English:
To contribute to the development of antibacterial products from propolis produced by native Brazilian bees, twenty-nine samples of propolis collected from hives in the state of Minas Gerais, Brazil, were screened for in vitro activity against Aeromonas hydrophila, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, and Staphylococcus aureus. Among the samples from native Brazilian bees, only that from Frieseomelitta varia (Lepeletier, 1836) inhibited in vitro bacterial growth. Consequently, this propolis underwent fractionation by chromatographic methods monitored through Agar-diffusion assays with these bacteria, which resulted in the isolation and identification of 3,5-diprenyl-4-hydroxycinnamic acid (artepillin C), which showed MIC of 62.5 and 250 µg/mL against B. subtilis and S. aureus, respectively. This result indicates the potential of F. varia to produce therapeutic propolis.Abstract in Portuguese:
A produção de alimentos seguros tem estimulado a busca por substâncias naturais que possuem atividade antifúngica. Os métodos indiretos de estimativa de biomassa fúngica são baseados na medição de glucosamina, ergosterol e proteína - compostos típicos produzidos durante o desenvolvimento da biomassa. Neste estudo, objetivou-se avaliar o efeito do extrato fenólico de Spirulina platensis na produção de componentes estruturais em Aspergillus flavus, a fim de identificar seu mecanismo de ação dos fenóis na inibição fúngica. O extrato metanólico de Spirulina platensis apresentou 1,15 mg de compostos fenólicos/g Spirulina platensis, apresentando um efeito antifúngico contra Aspergillus flavus, inibindo a produção de glucosamina em até 56%. Portanto, pode ser empregado como antifúngico natural quando for necessária a proteção de alimentos.Abstract in English:
The production of safe food has stimulated the search for natural substances that possess antifungal activity. The indirect methods of estimating fungal biomass are based on the measurement of glucosamine, ergosterol and protein - typical compounds produced during the development of biomass. The aim of the study was to assess the effect of the phenolic extract from Spirulina platensis on the production of structural compounds in Aspergillus flavus, in order to identify its action on fungal inhibition. The Spirulina platensis methanolic extracts presented 1.15 mg phenolic compound/g Spirulina platensis, which showed an antifungal effect against Aspergillus flavus, inhibiting the glucosamine production up to 56%. Therefore, it may be employed as natural defense when food protection is necessary.Abstract in Portuguese:
Estudos com inseticidas botânicos vêm ganhando espaço como alternativa no Manejo Integrado de Pragas. Conduziu-se este trabalho com o objetivo de avaliar o efeito de extratos aquosos de folhas e frutos da espécie Clibadium sylvestre, e folhas e raízes da espécie Derris amazonica nas concentrações 0, 1, 2, 4 e 8%, no controle do pulgão Myzus persicae (Hemiptera: Aphididae). Foram conduzidos quatro ensaios, dois testes de preferência sem chance de escolha e dois testes de preferência com chance de escolha, totalizando nove tratamentos com cinco repetições. Foi realizada a triagem fitoquímica das folhas e dos frutos da espécie C. sylvestre e das folhas e das raízes de D. amazonica. As avaliações de mortalidade, número de ninfas e índice de deterrência dos insetos, foram realizadas 24, 48 e 72 horas após a aplicação dos extratos. Os extratos aquosos do fruto do C. sylvestre nas concentrações testadas apresentaram maior mortalidade frente à testemunha, na análise do número de ninfas, o extrato aquoso do fruto do C. sylvestre a 8% apresentou maior eficiência que os demais tratamentos. O extrato da folha de D. amazonica na concentração 1% apresentou maior mortalidade e menor número de ninfas que os demais tratamentos. Os extratos da raiz de D. amazonica aumentaram a mortalidade em todas as concentrações testadas e a concentração 8% da raiz de D. amazonica, apresentou menor número de ninfas. Todos os tratamentos testados apresentaram efeito deterrente. O período de 72 horas foi o que apresentou maior efeito dos extratos, das duas espécies estudadas sobre os insetos.Abstract in English:
Studies with botanical insecticides have become more popular as an alternative to Integrated Pest Management. The purpose of this study was to evaluate the effect of leaf and fruit aqueous extracts, from the species Clibadium sylvestre, and leaves and root of Derris amazonica species at concentrations of 0, 1, 2, 4 and 8%, in the control of the aphid Myzus persicae (Hemiptera: Aphididae). Four experiments were conducted; two tests with choice preference and two tests with no choice preference, giving nine treatments and five repetitions. Phytochemical screening was carried out from the leaves and fruit of the species C. sylvestre and leaves and root of D. amazonica. Evaluations of mortality, number of nymphs, and deterrence index of the insects were conducted 24, 48 and 72 h after the application of the extracts. The aqueous extracts tested from C. sylvestre fruit concentrations had the highest mortality compared to the control; in the analysis of the number of the nymphs, the aqueous extract from fruit at 8% concentration had a higher efficiency than the other treatments. The D. amazonica leaves extract at 1% concentration showed the highest mortality and the lowest number of nymphs. The D. amazonica root extracts increased mortality at all concentrations tested, and the 8% concentration had the fewest nymphs. All treatments showed a deterrent effect. The 72 h period showed the greatest effect of the extracts, on two species of insects.Abstract in Portuguese:
Foi desenvolvida, comparada e avaliada com outras duas escalas uma escala diagramática com seis níveis (0,1-3,0; 3,1-6,0; 6,1-12,0; 12,1-18,0; 18,1-30,0; 30,1-49,0%), para medir a severidade da cercosporiose em folhas de cafeeiro. A escala foi construída baseada em outras duas já existentes, procurando aumentar a eficiência da avaliação e aproximar os valores estimados o mais próximo dos valores reais. Foram realizadas duas avaliações com a utilização de cada uma das três escalas diagramáticas e uma avaliação sem o seu auxílio, em intervalos de sete dias. Com o emprego da escala proposta, os avaliadores apresentaram melhores níveis de precisão, acurácia, reprodutibilidade e repetibilidade nas estimativas, quando comparados aos avaliadores que não utilizaram a escala diagramática, ou que utilizaram as escalas existentes. A escala diagramática proposta demonstrou fornecer uma estimativa confiável para avaliar a severidade da cercosporiose em folhas de cafeeiro.Abstract in English:
A diagrammatic scale with six levels (0.1-3.0; 3.1-6.0; 6.1-12.0; 12.1-18.0;18.1-30.0; 30.1-49.0%) was developed, compared, and evaluated along with two other scales to measure the severity of brown eye spots in coffee trees leaves. The scale was designed based on two others already in use in order to increase the efficiency of evaluation and for estimation values to approach as close as possible to their actual values. Two evaluations were performed using each of the three diagrammatic scales and one was performed without a diagrammatic scale, in seven day intervals. Using the proposed scale, the evaluators demonstrated better precision levels, accuracy, reproducibility, and repeatability in the estimations, when compared to the evaluators who did not use the diagrammatic scale, or who used existing scales. The proposed diagrammatic scale provided a reliable estimation to evaluate brown eye spot severity on coffee tree leaves.Abstract in Portuguese:
A vermicompostagem é um métodos adequados para a estabilização e conversão de lodo de esgoto em produtos úteis. Para investigar o efeito de aumentar o volume de material sobre a qualidade do vermicomposto, foi conduzido um experimento em esquema fatorial com três repetições. Neste experimento, o lodo final seco em lagoas foi misturado com materiais de volume (lascas de madeira, três folhas e palha de trigo) em quatro proporções de mistura (0, 15, 30 e 45% V / V) com lodo de esgoto. Propriedades químicas dos materiais de amontoamento, lodo de esgoto e vermicompostos produzidos foram determinados. Vermicomposto apresentaram pH relativamente baixo e CE. O seu teor de nutrientes, especialmente N, P, Fe e Zn foram elevados. Essas propriedades mostrou sua qualidade adequada para utilização na agricultura. Concentrações de metais pesados de vermicompostos, com exceção do zinco, foram menores do que os valores recomendados pela EPA. A mistura de materiais Bulking com lodo de esgoto diminuiu o pH, N, Pb, Co e Cd, mas aumentou a concentração de Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn, Ni no vermicomposto produzido. Na maioria dos casos, as concentrações de nutrientes foram maiores na proporção de 30% de mistura Portanto, recomenda-se a mistura de materiais ao lodo na proporção de 30% para a produção de vermicomposto.Abstract in English:
Vermicomposting is at suitable methods for stabilization and converting of sewage sludge into useful products. To investigate the effects of bulking material on vermicompost quality, an experiment was conducted in a factorial design with three replications. In this experiment, the final dried sludge in lagoons was mixed with bulking materials (woodchips, three leaves, and wheat straw) in four mixing proportion with swage sludge (0, 15, 30 and 45%, V/V). Chemical properties of bulking materials, sewage sludge, and produced vermicomposts were determined. Vermicomposts had relatively low pH and electrical conductivity (EC). The nutrients content of vermicompost, especially N, P, Fe, and Zn, were high. These properties showed its suitable quality for use in agriculture. Heavy metals concentrations of vermicomposts, except Zn, were lower than recommended values by EPA. Mixing of Bulking materials with sewage sludge decreased pH, N, Pb, Co, and Cd, but increased Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn, and Ni content of produced vermicomposts. In most cases, the concentrations of nutrients were higher in 30% mixing proportion. Therefore, 30% (v/v) mixing of bulking material with sewage sludge is recommended for vermicompost production.Abstract in Portuguese:
O cultivo de Zantedeschia aethiopica, apesar de sua importância no segmento da floricultura, ainda é limitado pelo reduzido conhecimento em técnicas básicas de produção, como o desenvolvimento e acúmulo de massa seca. Essas informações permitem um manejo mais adequado, sobretudo referente à aplicação de fertilizantes, proporcionando melhor aproveitamento de nutrientes e maiores produções. Dessa forma, neste estudo, objetivou-se avaliar o crescimento e desenvolvimento de plantas de copo-de-leite, estabelecendo curvas de crescimento, considerando o acúmulo de massa seca. Para tanto, mudas micropropagadas e aclimatizadas de copo-de-leite foram cultivadas em vasos plásticos contendo como substrato fibra de coco e adubadas com a formulação modificada de Malavolta. Foram realizadas avaliações com intervalos de 30 dias, durante 7 meses, nos quais consistiram os tratamentos. O delineamento utilizado foi em blocos casualizados, com 4 repetições, totalizando 28 parcelas. As plantas foram avaliadas quanto às características de crescimento e desenvolvimento da parte aérea, rizoma, raízes, além de produção e qualidade das inflorescências. O desenvolvimento das plantas de copo-de-leite foi crescente ao longo do período experimental, sendo que o máximo acúmulo de massa seca total ocorreu ao final do período analisado. O florescimento foi constante com aumento do comprimento das hastes florais proporcional à idade das plantas.Abstract in English:
The cultivation of the calla lily, despite its importance in the floriculture sector, is still limited due to the lack of knowledge of basic production techniques such as development and dry mass accumulation. These techniques facilitate more appropriate management, especially regarding the application of fertilizers, providing better nutrients utilization and greater yields. Thus, this study was aimed at evaluating the growth and development of calla lily plants, establishing growth curves according to dry mass accumulation. Acclimatized and micropropagated calla lily plantlets were grown in plastic pots containing coconut fiber as a substrate and fertilized with a modified formula of Malavolta. Treatments consisted of assessments at intervals of 30 days for 7 months. The design was in randomized blocks with four replications, in a total of 28 plots. Plants were evaluated by observing their growth characteristics and development of shoots, rhizome, roots, as well as production and flower quality. Development of the plants increased throughout the experimental period, with the maximum dry mass accumulation occurring at the end of the experimental period. Blooming was constant with the length of flower stalks increasing with along with the age of the plant.Abstract in Portuguese:
Técnicas como radiações ionizantes, utilizadas para induzir mutações constituem ferramenta eficaz no aumento de variabilidade genética em programas de melhoramento de espécies de interesse econômico. Neste trabalho, objetivou-se verificar o efeito de diferentes doses de radiação gama Co60 em sementes previamente embebidas sobre a emergência e o crescimento inicial de plântulas de duas cultivares de arroz. Lotes de sementes com 25% de umidade das cultivares BRS Querência e BRS Fronteira foram irradiados com doses de zero (controle), 50, 100, 150 e 200 Gy, sendo, em seguida, semeadas em bandejas contendo solo e mantidas em casa de vegetação. Os resultados mostraram que a radiação gama afetou o desenvolvimento das plântulas, sendo que a maior dose testada (200 Gy) reduziu, significativamente, a emergência e o índice de velocidade de emergência. Os parâmetros de crescimento apresentaram maior redução na cv. BRS Querência. Na atividade das enzimas antioxidantes, a superóxido dismutase expressou pouca variação para os períodos avaliados. Já, a ascorbato peroxidase e catalase mostraram expressivo aumento na cv. BRS Fronteira aos 14 DAS, seguidas de incremento para as duas cultivares na atividade da ascorbato peroxidase aos 28 DAS. A maior capacidade antioxidante observada na cv. BRS Fronteira conferiu uma maior tolerância ao estresse causado pela radiação gama.Abstract in English:
Techniques used to induce mutations, such as ionizing radiation, are an effective tool in increasing genetic variability in breeding programs of species of economic interest. This study aimed to evaluate the effect of different doses of Co60 gamma radiation on previously soaked seeds on the emergence and early growth of seedlings of two rice cultivars. To do this, seeds (25% moisture) of BRS Querência and BRS Fronteira were irradiated with zero (control), 50, 100, 150 and 200 Gy, and then sown in trays containing soil and kept in a greenhouse. The results showed that gamma radiation affected seedling development, where the highest dose tested (200 Gy) significantly reduced the emergence and the index of emergence speed. Growth parameters were reduced greater reduction in cv. BRS Querência. For antioxidant enzymes, superoxide dismutase expressed little variation for the periods evaluated. Already ascorbate peroxidase and catalase showed a significant increase in horsepower cv. BRS Fronteira at 14 DAS, followed by an increase in both cultivars ascorbate peroxidase activity at 28 DAS. The highest antioxidant capacity observed in cv. BRS Fronteira conferred greater tolerance to stress caused by gamma radiation.Abstract in Portuguese:
A seleção clonal é o método de melhoramento preferencialmente usado no melhoramento da batata (Solanum tuberosum L.). Contudo, esse método de seleção somente é eficiente em gerações avançadas e não apresenta bons resultados quando aplicado da geração seedling até a segunda geração clonal. Objetivou-se, neste trabalho, verificar a viabilidade da seleção de famílias em gerações precoces e comparar o método de seleção entre e dentro de famílias com a seleção combinada, sob diferentes intensidades de seleção. Seis experimentos foram conduzidos desde a primeira (PGC) até a terceira geração clonal. Na PGC, o delineamento foi DBC com quatro repetições e parcelas de 25 plantas. Nas demais gerações, empregaram-se DBC com três repetições e parcelas de 10 plantas. As variâncias genéticas entre famílias foram menores que dentro de famílias para todas as características, mas as herdabilidades entre famílias foram quase sempre maiores. Os ganhos esperados com a seleção entre e dentro de famílias foram superiores aos ganhos com a seleção combinada, sob qualquer intensidade. A seleção entre famílias deve ter intensidade mais fraca que a seleção entre clones dentro de famílias, sendo ela mais eficiente, quando baseada na média dos ambientes.Abstract in English:
Clonal selection is the preferred breeding method used in potatoes (Solanum tuberosum L.). However this selection procedure is only efficient for more advanced generations and shows no good results when applied in the seedling up to the second clonal generation. This study assessed the feasibility of selection in early generations of full-sib potato families and compares the selection method among and within families with the combined selection under different selection intensities. Six experiments were conducted from the first (C1) until the third clonal generation (C3). In C1 a randomized complete block design with four replications of 25 plants was used. In the remaining generations RCB was employed with three replications of 10 plants. Genetic variances were lower between families than within families, for all traits, but the heritabilities between families were almost always larger. The expected gains from selection between and within families were superior to gains from the combined selection in any intensity of selection. The selection of families should have weaker intensity than selection among clones within families. The selection of families was more efficient when based on the average of environments.Abstract in Portuguese:
A mosca do pêssego, Bactrocera zonata, é uma importante praga das frutas e produtos hortícolas no Sudeste Asiático e Pacífico. As estratégias de controle de moscas-das-frutas, que se baseia principalmente no uso de inseticidas, têm consequências ambientais graves, perturbando o agroecossistema, bem como eliminando os inimigos naturais. Este estudo foi orientado a explorar as potencialidades dos extratos de açafrão Curcuma longa para controle de B. zonata. Após a emergência, adultos de fêmeas de B. zonata foram continuamente alimentados, durante 16 dias, com dieta contendo 1000, 500 e 250 ppm de extrato acetônico de C. longa separadamente em gaiolas no laboratório. O extrato causou 85,00, 66,67 e 56,67 % de mortalidade em 1000, 500 e 250 ppm, respectivamente. As fêmeas foram acasaladas e postas para ovipositar separadamente em goiabas dentro das gaiolas. A inibição na progênie pupal foi 67,90, 60,74 e 51,96 % nos insetos alimentados em 1000, 500 e 250 ppm, a inibição observada na progênie adulta foi 84,68, 79,03 e 67,74%, respectivamente.Abstract in English:
The peach fruit fly, Bactrocera zonata, is a significant pest of fruit and vegetable crops in South East Asia and Pacific region. Ccontrol strategies of fruit flies, relying chiefly on insecticides, have serious environmental consequences, disturbing the agro-ecosystem as well as eliminating natural enemies. This study was oriented at exploring the potential of turmeric, Curcuma longa, extracts to control the peach fruit fly. Freshly emerged female adults of Bactrocera zonata were continuously fed for 16 days on diet containing 1000, 500 and 250 ppm of acetone extract of Curcuma longa separately in laboratory cages. The extract caused 85.00, 66.67 and 56.67 percent mortality at 1000, 500 and 250 ppm respectively. The surviving females were mated and allowed to reproduce on clean guava fruits in separate cages. The inhibition in pupal progeny was 67.90, 60.74 and 51.96 percent in the flies fed on 1000, 500 and 250 ppm, the inhibition observed in adult progeny was 84.68, 79.03 and 67.74 percent, respectively.Abstract in Portuguese:
A cultura do milho no Brasil tem uma ampla diversidade no sistema de manejo. Há um grande contingente de agricultura tipicamente familiar que usa pouco insumo agrícola, e também empresas rurais que utilizam o que há de mais moderno em sistema de produção. Essa diferença no sistema de manejo fica bem evidenciada no que refere ao consumo de fertilizantes, especialmente os nitrogenados. Por isso, é necessário obter plantas eficientes no uso de nitrogênio (N) e, ao mesmo tempo, que sejam responsivas ao N aplicado. Desse modo, neste trabalho, objetivou-se avaliar a resposta, a diferentes níveis de N, de progênies S0:1 de milho e sua capacidade de combinação, utilizando dois testadores diferentes. Foram utilizadas 67 progênies S0:1, oriundas de híbridos comerciais, em topcross com dois testadores (T1 - híbrido simples; T2 - população per ser das progênies S0:1). Os top crosses foram avaliados, juntamente com 10 testemunhas, em dois experimentos com diferentes níveis de nitrogênio (nível médio - 50 kg ha-1 de N - e outro com nível baixo - 25 kg ha-1 de N), no delineamento experimental látice triplo 12 x 12. Os resultados obtidos permitiram verificar que não ocorreu alteração no comportamento dos top crosses em diferentes doses de nitrogênio, para produtividade de grãos. É possível identificar e selecionar progênies parcialmente endogâmicas responsivas e eficientes na utilização de N, provenientes de híbridos comerciais. Os efeitos não-aditivos foram tão importantes quanto os efeitos aditivos para produtividade de grão sob diferentes níveis de nitrogênios.Abstract in English:
Maize crops in Brazil have a wide diversity of management systems. There is a large contingent of family agriculture, which uses little or no agricultural inputs, compared to the rural enterprise which uses the most modern production systems. This difference in the management systems is particularly noticeable in relation to consumption of fertilizers, especially nitrogenous ones. Therefore it is necessary to obtain plants with efficient nitrogen (N) use that also respond to applied nitrogen. Thus, the aim of the study was to evaluate the performance of S0:1 progenies, in top crosses, under two nitrogen levels and select the best ones based on responsiveness and efficiency. Sixty seven S0:1 progenies from populations of single cross hybrids were crossed with two testers (T1 - single cross hybrid; T2 - population per se). A hundred and thirty four hybrid progenies plus ten controls were evaluated in two field trials with different levels of nitrogen (one with average levels - 50 kg ha-1 of N - and the other with low levels of nitrogen - 25 kg ha-1 of N) in a 12 x 12 triple lattice design. It is possible to identify and to select progenies from commercial single cross hybrids that are efficient and responsive to nitrogen application. The non-additive effect was as important as the additive effect for grain yield under different nitrogen levels.Abstract in Portuguese:
Estudos fenológicos de três acessos morfologicamente distintos de pinhão-manso (Jatropha curcas L.) foram conduzidos no bioma Cerrado brasileiro. A taxa de crescimento da planta, florescimento, formação e desenvolvimento dos frutos foram medidos, a fim de se estabelecer práticas de manejo eficientes para o aumento de produtividade. Os acessos estudados foram: CNPAE-102 (tóxico, susceptível a oídio), CNPAE-169 (não-tóxico, susceptível a oídio) e CNPAE-259 (tóxico, resistente a oídio). Os materiais considerados não-tóxicos não possuem ésteres de forbol detectáveis nos grãos. No período de um ano (agosto de 2009 a julho de 2010) registraram-se, quinzenalmente, as variáveis agronômicas (altura de plantas, número de inflorescências, número de frutos verdes e maduros por planta) de cada acesso, correlacionando-as com as variáveis climáticas, por meio da análise de correlação de Pearson. O acesso CNPAE-102 apresentou a maior taxa de crescimento (0,76 cm dia-1), incremento 1,10 m na altura e altura final de 2,60 m; o CNPAE-169 apresentou menor incremento (0,63 cm dia-1), atingindo altura final de 1,85 m. Os acessos CNPAE-259 e CNPAE-102 foram os mais precoces, e o CNPAE-169 o mais tardio. A temperatura mínima foi a variável climática que determinou o maior número de inflorescências.Abstract in English:
Phenological studies on three morphologically distinct accessions of physic nut (Jatropha curcas L.) were conducted in the Brazilian Savannah biome. Plant growth rate, flowering, fruit formation and development were measured in order to establish appropriate management practices for increasing productivity. The accessions CNPAE-102 (toxic and susceptible to powdery mildew), CNPAE-169 (non-toxic and susceptible to powdery mildew) and CNPAE-259 (toxic and resistant to powdery mildew) were studied. Accessions with undetectable levels of phorbol ester in the grains were considered as non-toxic. The agronomic variables (plant height, number of inflorescences, number of green and ripe fruits per plant) from each accession were measured biweekly during one year (August 2009 to July 2010), correlating them with climatic variables using the Pearson's correlation analysis. CNPAE-102 showed the highest growth rate (0.76 cm day-1), with 1.10 m increment in height and final height of 2.60 m. CNPAE-169 showed the lowest growth rate (0.63 cm day-1) with final mean height of 1.85 m. CNPAE-102 and CNPAE-259 showed early cycle and CNPAE-169, late cycle. The minimum temperature was the climatic variable that determined the most inflorescences.Abstract in Portuguese:
A compactação do solo interfere diretamente sobre a produção das culturas. Neste trabalho, objetivou-se avaliar o efeito do cultivo prévio do braquiarão e o uso de corretivos do solo sobre o crescimento e produção da soja cultivada sob solo com vários níveis de compactação, em condições de casa de vegetação. O experimento foi conduzido em vasos (colunas) de tubos de PVC de 0,2 m de diâmetro, compostos por dois anéis: o anel inferior, de 0,4 m de altura, recebeu o solo (Latossolo Vermelho distrófico de textura argilosa) sem corretivo e densidade de 1,0 Mg m-3; e o anel superior, com 0,2 m de altura, recebeu os tratamentos de corretivos do solo (sem correção, calcário, silicato de cálcio, gesso, calcário + gesso e silicato de cálcio + gesso) e de compactação (1,0; 1,20; 1,40 e 1,60 Mg m-3 de densidade) do solo. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado em esquema fatorial 4 x 6 x 2, sendo quatro densidades de solo, seis corretivos de solo e dois sistemas de cultivo da soja, com e sem cultivo prévio do braquiarão. A partir de 1,2 Mg m-3 de densidade de solo, foi observada redução no crescimento e produção de grãos da soja. O uso de corretivos e o cultivo prévio do solo com braquiarão amenizam os efeitos deletérios da compactação do solo sobre o crescimento e produção da soja. Para os tratamentos que receberam cultivo prévio de braquiarão, a mistura de calcário + gesso e silicato de cálcio + gesso foram os corretivos que proporcionaram maior crescimento e produção da soja.Abstract in English:
Soil compaction directly interferes on crop yield. The objectives of this work were to evaluate the effect of previous cultivation with palisade grass [Urochloa brizantha (C. Hochstetter ex A. Rich.) R. Webster cv. Marandu] and the use of soil correctives on the growth and yield of soybeans (Glycine max L.) cultivated under various soil compaction levels, in greenhouse conditions. The experiment was conducted in pots (columns) of 0.2 m diameter PVC tubes, composed of two rings: the lower ring, 0.4 m in height, received the soil (dystrophic Red Latosol, clayey texture) without corrective and a density of 1.0 Mg m-3; and the upper ring, 0,2 m in height, received the treatments of soil correctives and density. The experimental design was fully randomized in a 4 x 6 x 2 factorial outline, being four soil density levels (1.0; 1.20; 1.40 and 1.60 Mg m-3), six soil correctives (without corrective, lime, calcium silicate, gypsum, lime + gypsum and calcium silicate + gypsum) and two cultivation systems of the soybean (with and without previous cultivation of palisade grass). Starting from 1.2 Mg m-3 of soil density the soybean growth and yield were decreased. The use of soil correctives and previous soil cultivation with palisade grass decreased the harmful effects of the soil compaction on the soybean growth and yield. For the treatments that received previous cultivation with palisade grass, the soybean growth and yield were higher with application of lime + gypsum and calcium silicate + gypsum.Abstract in Portuguese:
Durante o armazenamento, diferentes espécies comportam-se diferentemente quanto à dormência e crescimento de plântulas. A dormência o desenvolvimento lento das plântulas limitam a época do plantio das gramíneas forrageiras plurianuais. A germinação de sementes e o crescimento das plântulas de azevem italiano (Lolium italicum A. Braun sin. Lolium multiflorum L.), Dactilis (Dactilis glomerata L.) e de timoteo (Phleum pratense L.) foi pesquisada durante a maturação pós-colheita e a silagem. Após a colheita, em junho, sementes foram armazenadas em condições tradicionais e analisadas a cada 30 dias após a colheita, até 270 dias e, em seguida, a cada 60 dias até 990 dias. Nessa pesquisa, avaliou-se a germinação final e o vigor das plântulas. As sementes de timoteo obtiveram germinação máxima (88%) e o melhor crescimento das plântulas após 90 dias de armazenamento, indicando que o melhor período para o plantio das sementes colhidas em junho é o inicio de outono (setembro-outubro). A germinação de sementes de timoteo reduziu nos 270 dias (73%) seguintes. A melhor germinação, e crescimento da plântula do azevem italiano e do dactilis ocorreu entre 270 e 330 dias, indicando que a melhor época para plantio é na primavera (março-abril), do ano seguinte. As sementes de dactilis e azevem italiano mantiveram germinação satisfatória até 630 dias (81%) e 810 dias (81%), respectivamente. Essa pesquisa pode servir para determinação de gerenciamento adequado de duração de armazenamento entre a colheita e o plantio das espécies testadas em condições de armazenamento no sudeste da Europa.Abstract in English:
During post-harvest maturation, different species vary in the length of dormancy breaking or germination increases. Seed dormancy and slow seedling development often limit establishment of forage grass stands. Seed germination and seedling vigour of Italian ryegrass (Lolium italicum A. Braun, Synonym Lolium multiflorum L.), cocksfoot (Dactylis glomerata L.) and timothy (Phleum pretense L.) were observed after harvest and storage. After harvest in June, seeds were stored under standard storage conditions and sampled every 30 days after harvest (DAH), up to 270 DAH, and then every 60 days up to 990 DAH. At each date, seeds were tested for final germination percentage and for seedling vigour traits. Timothy seeds had a maximum germination (88%) and the best seedlings vigour at 90 DAH, which implies that early autumn (September-October) is the best sowing period for freshly harvested seeds of timothy. Timothy seed germination was poor from 270 DAH (73%). The best germination and vigour of Italian ryegrass and cocksfoot seedlings were between 270 and 330 DAH, which equates to spring sowing time (March-April) in the succeeding year. Cocksfoot and Italian ryegrass seeds maintained satisfactory germination levels up to 630 DAH (81%) and 810 DAH (81%), respectively. The data can serve for the determination of a proper storage duration management between harvest and sowing of the tested species under ambient conditions of south-eastern Europe.Abstract in Portuguese:
Os nematóides entomopatogênicos são utilizados no controle biológico de pragas de solo, e são promissores para o controle de D. speciosa. Neste trabalho, objetivou-se avaliar o potencial de espécies nativas e exóticas de isolados de nematóides entomopatogênicos para o controle de D. speciosa, em condições de laboratório e de casa de vegetação. Verificou-se que todos os nematóides causaram mortalidade larval. Os mais virulentos foram Heterorhabditis sp. RSC01 (94%), Steinernema glaseri (84%), Heterorhabditis sp. JPM04 (82%) e Heterorhabditis amazonensis RSC05 (78%). Não houve efeito dos isolados Heterorhabditis sp. RSC01 e S. glaseri em ovos. A mortalidade máxima de larvas de D. speciosa por Heterorhabditis sp. RSC01 foi observada na concentração de 300 JI / inseto, enquanto para S. glaseri a maior mortalidade foi obervada na concentração de 200 JI/ inseto. O isolado Heterorhabditis sp. RSC01 causou mais de 80% de mortalidade de pupas na concentração de 250 IJ/ inseto. A virulência de Heterorhabditis sp. RSC01 e S. glaseri foi afetada pela temperatura. O isolado Heterorhabditis sp. RSC01 causou redução na sobrevivência da larvas em casa de vegetação em todas as concentrações de juvenis infectantes testadas e não houve diferença na mortalidade entre os diferentes tratamentos.Abstract in English:
Entomopathogenic nematodes (EPNs) are used in biological control of soil insects and show promise in the control of D. speciosa. The objective of this work was to evaluate the potential of native and exotic entomopathogenic nematode isolates in the control of D. speciosa under laboratory and greenhouse conditions. Results showed that all of EPNs caused larval mortality. The most virulent were Heterorhabditis sp. RSC01 (94%), Steinernema glaseri (84%), Heterorhabditis sp. JPM04 (82%) and Heterorhabditis amazonensis RSC05 (78%). There was no effect of the Heterorhabditis sp. RSC01 and S. glaseri isolates on eggs. The maximum mortality of D. speciosa larvae by Heterorhabditis sp. RSC01 was observed at a concentration of 300 IJ/ insect, while by S. glaseri observed the highest mortality at the concentration of 200 IJ/ insect. The Heterorhabditis sp. RSC01 isolate caused over 80% pupal mortality at a concentration of 250 IJ/insect. The virulence of Heterorhabditis sp. RSC01 and S. glaseri was affected by temperature. The Heterorhabditis sp. RSC01 isolate caused reduction in larva survival under greenhouse conditions at all of the tested concentrations and there was no difference in mortality among different concentrations of infectid juveniles.Abstract in Portuguese:
Atualmente, existe uma preocupação com relação ao consumo de alimentos com alto teor de gordura e baixo em fibras. Neste trabalho, objetivou-se desenvolver macarrão instantâneo com propriedades funcionais através da adição de 10% de farinha de banana verde (FBV) e determinar os efeitos nas propriedades reológicas da massa. Os macarrões instantâneos foram obtidos por processos de laminação, cozimento a vapor e fritura. Os macarrões foram caracterizados quanto à umidade, gordura, amido resistente, textura e cor. A composição centesimal mostrou que a FBV contém alto teor de cinzas (3,16%), fibras (8,88%) e amido resistente (45,70%), sendo uma matéria-prima interessante na produção de macarrão instantâneo funcional. Quando adicionado 10% de FBV à farinha de trigo as propriedades reológicas da massa foram alteradas, em razão da diluição do glúten, tornando-o mais fraco, mas com extensibilidade e elasticidade suficiente para a produção de macarrão instantâneo funcional. A adição de FBV reduziu significativamente o teor de gordura em todos os tempos de fritura e aumentou o teor de amido resistente, quando comparado ao macarrão instantâneo controle. Os macarrões Ban10 apresentaram um menor valor no parâmetro L* (78,12), indicando uma coloração mais escura do que o controle (92,36). A adição de FBV diminuiu a firmeza dos macarrões, em decorrência da diluição do glúten. No entanto, os macarrões Ban10 apresentaram um melhor perfil nutricional, pelo aumento no teor de cinzas e fibra alimentar total. Em conclusão, pode ser afirmado que os macarrões Ban10 podem ser considerados funcionais, em razão do teor alto de fibra (5,79%) e de amido resistente (3,98%).Abstract in English:
Nowadays, there is considerable concern about the consumption of high fat and low fiber foods. The objective was to develop instant noodles (IN) with functional properties by adding 10% green banana flour (GBF), and determine the effect of this on the dough rheological properties. Noodles were obtained through sheeting, steaming and frying process. The IN were characterized for their moisture, fat, resistant starch (RS), texture and color. The proximate composition showed that GBF was rich in ash (3.16%), fiber (8.88%) and RS (45.70%), being an attractive raw material for the production of functional IN. When 10% GBF was added, rheological properties of dough changed because of dilution of gluten, making it weaker, but with enough extensibility and elasticity for functional IN production. The addition of 10% GBF significantly reduced the oil content in all the frying times, when compared to the control noodles, increasing also RS content. Ban10 noodles showed a lower L* value (78.12), indicating a darker color than the control noodles (92.36). In analyzing the firmness of Ban10 noodles, a decrease was observed due to dilution of gluten. However, Ban10 noodles showed a better nutritional profile due to the increase in ash and dietary fiber contents. In conclusion it can be affirmed that Ban10 noodles can be considered as functional IN, due to the presence of fiber (5.79%) and RS (3.98%) contents in the final product.Abstract in Portuguese:
A adulteração do produto Ilex paraguariensis com outras espécies de Ilex é um dos principais problemas dos produtores de erva-mate. Neste trabalho, três espécies de Ilex foram avaliadas quanto à sua composição volátil por microextração em fase sólida acoplada à cromatografia gasosa e detector de espectro de massas (HS-SPME/GC-MS). As espécies adulterantes I. dumnosa e I. theizans Mart. ex Reissek apresentaram um perfil diferente de compostos orgânicos voláteis, quando comparadas com a I. paraguariensis. Os aldeídos metil-butanal, pentanal, hexanal, heptanal e nonanal foram detectados apenas nas espécies adulterantes. Esse resultado sugere que esses compostos químicos são marcadores potenciais para a identificação de adulteração e análise da qualidade dos produtos à base de Ilex paraguariensis.Abstract in English:
The adulteration of the product Ilex paraguariensis with other Ilex species is a mAjor problem for maté tea producers. In this work, three species of Ilex were evaluated for their volatile composition by headspace solid phase microextraction coupled to gas chromatography and mass spectrum detector (HS-SPME/GC-MS). The adulterating species I. dumnosa and I. theizans Mart. ex Reissek presented a different profile of volatile organic compounds when compared to I. paraguariensis. Aldehydes methyl-butanal, pentanal, hexanal, heptanal and nonanal were detected only in the adulterating species. This result suggests that such compounds are potential chemical markers for identification of adulteration and quality analysis of products based on Ilex paraguariensis.Abstract in Portuguese:
Conduziu-se este trabalho, com o objetivo de determinar as características sensoriais de vinhos tintos brasileiros elaborados com cultivares de uva introduzidos no país há algum tempo e outros, mais recentemente. Para tanto, as características de 16 vinhos tintos varietais brasileiros foram determinadas por um painel formado por enólogos que avaliaram os vinhos de acordo com suas características de aroma e sabor. Isso foi realizado utilizando-se uma escala não estruturada de 90 mm, a qual apresentava a intensidade de 26 descritores que foram analisados pela Análise de Componentes Principais (ACP). A ACP mostrou três importantes componentes, os quais representaram 74,11% da variação total. De fato, o CP 1 discriminou os vinhos Tempranillo, Marselan e Ruby Cabernet, o primeiro deles sendo caracterizado pelos descritores equilíbrio, qualidade, harmonia, persistência, corpo, frutado, especiaria e carvalho, e, os outros dois, pelos descritores vegetal, carvalho e salgado; o CP 2 discriminou os vinhos Pinot Noir, Sangiovese, Cabernet Sauvignon e Arinarnoa, tendo sido o Pinot Noir caracterizado por seu sabor floral; o CP 3 discriminou o vinho Malbec, que teve descritores florais e frutados fracos. Os demais vinhos varietais não apresentaram efeito discriminatório importante.Abstract in English:
The purpose of this paper was to establish the sensory characteristics of wines made from old and newly introduced red grape varieties. To attain this objective, 16 Brazilian red varietal wines were evaluated by a sensory panel of enologists who assessed wines according to their aroma and flavor descriptors. A 90 mm unstructured scale was used to quantify the intensity of 26 descriptors, which were analyzed by means of the Principal Component Analysis (PCA). The PCA showed that three important components represented 74.11% of the total variation. PC 1 discriminated Tempranillo, Marselan and Ruby Cabernet wines, with Tempranillo being characterized by its equilibrium, quality, harmony, persistence and body, as well as by, fruity, spicy and oaky characters. The other two varietals were defined by vegetal, oaky and salty characteristics; PC 2 discriminated Pinot Noir, Sangiovese, Cabernet Sauvignon and Arinarnoa, where Pinot Noir was characterized by its floral flavor; PC 3 discriminated only Malbec, which had weak, floral and fruity characteristics. The other varietal wines did not show important discriminating effects.Abstract in Portuguese:
As vendas no mercado de frutas e hortaliças frescas prontas para o consumo têm crescido rapidamente nos últimos anos como resultado de mudanças nas atitudes dos consumidores. Neste trabalho objetivou-se avaliar o efeito de dois tipos de cortes nas características fisiológicas, físicas, químicas, físico-químicas e bioquímicas de abobrinha 'Menina Brasileira' minimamente processada, armazenada a 5º C em embalagens de polipropileno rígido, com tampas do mesmo material, contendo abobrinha fatiada e ralada, por 15 dias. As variáveis taxas respiratórias, pH, valor L*, pectina solúvel, atividade de PME e PG, foram interativamente afetadas pelos fatores tipo de corte e tempo de armazenamento. As variáveis perda de massa, atividade da fenilalanina amônia-liase e a pectina total foram afetadas significativamente apenas pelo fator tempo de armazenamento. Pode-se concluir que a abobrinha 'Menina Brasileira' fatiada apresentou uma maior acidez titulável e sólidos solúveis e uma menor taxa respiratória, pectina solúvel e atividade da fenilalanina amônia-liase, em comparação com abobrinha ralada, contribuindo para a preservação dos atributos de qualidade.Abstract in English:
Market sales of ready-to-use fresh fruit and vegetables have grown quickly in the recent years as a result of changes in consumer attitudes. The goal of this work was to evaluate the effect of two kinds of cuts on the physiological, physical, physical-chemical, chemical and biochemical traits of fresh-cut 'Menina Brasileira' zucchini stored in rigid polypropylene packages, with lids of the same material containing sliced and grated zucchini and stored at 5º C, for 15 days. The variables respiratory rate, pH, L* value, soluble pectin, PME and PG activity, was interactively affected by the cut type and storage time factors. The variables mass loss, phenylalanine ammonia-lyase activity and total pectin variable were only significantly affected by storage time factor. It can be concluded that sliced 'Menina Brasileira' zucchini shows a higher titratable acidity and soluble solids and a lower respiratory rate, pectin soluble and phenylalanine ammonia-lyase activity when compared with grated zucchini, contributing to the preservation of quality attributes.Abstract in Portuguese:
Um experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar o desenvolvimento e produtividade de uvas para vinho tinto sob cobertura plástica, em sistema orgânico, em Guarapuava, região centro-sul do estado do Paraná, Brasil. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, em esquema fatorial 5x2 (cultivares x porta-enxertos), com cinco cultivares de vinho tinto (Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Bordô e Isabel Precoce) e dois porta-enxertos (Paulsen 1103e VR 043-43). As videiras enxertadas foram plantadas em setembro de 2005 e as avaliações foram conduzidas nos três primeiros ciclos produtivos (2006/2007, 2007/2008, 2009/2009). Foram avaliadas as seguintes variáveis: estádios fenológicos, número de cachos, massa média dos cachos, produtividade, teor de sólidos solúveis totais e massa fresca do material de poda. O cultivo de videiras para vinificação em sistema orgânico sob cobertura plástica demonstrou ser viável, inibindo a incidência de doenças e reduzindo a necessidade de controle. O fator mais limitante foi o ataque de vespas e abelhas que severamente reduziram a colheita de cachos. Apesar desse problema, entre as cultivares de videira testadas, a Isabel Precoce foi a mais produtiva em todos os anos, enquanto a 'Malbec' foi também superior no primeiro ciclo. O híbrido 'VR 043-43' poderia ser um porta-enxerto adequado para a produção de uvas para vinho tinto em áreas infestadas com pérola-da-terra (Eurhizococcus brasiliensis).Abstract in English:
A trial was carried out aiming to evaluate the development and yield of red wine grapevines under plastic cover in an organic production system in Guarapuava, the Central-Southern region of Paraná State, Brazil. The experimental design was in a randomized blocks, in a 5x2 factorial arrangement (cultivars x rootstocks), with five red wine vine cultivars (Merlot, Malbec, Carbenet Sauvignon, Ives and Early Isabella) and two rootstocks (Paulsen 1103 e VR 043-43). The grafted grapevines were planted in September of 2005 and the evaluations carried out for the three first productive cycles (2006/2007, 2007/2008, 2008/2009). The following variables were evaluated: phenological growth stages, number of clusters, average cluster weight, total yield, total soluble solids content and fresh weight of pruning material. The cultivation of wine grapevines in an organic system under plastic cover demonstrated viability, inhibiting the incidence of diseases and reducing the needs of control. The most limiting factor was the damage caused by wasps and bees that decreased cluster harvest. Despite this problem, between tested grapevine cultivars, the Early Isabella was the most productive in all years, while Malbec was also outstanding in the first cycle. VR 043-43 hybrid could be a suitable rootstock for red wine production in areas infested by 'Perola da Terra' scale insects (Eurhizococcus brasiliensis).Abstract in Portuguese:
Dados de umidade de equilíbrio da polpa de maracujá em pó com maltodextrina e goma arábica obtidas por dois diferentes processos de secagem (spray dryer e liofilizador) foram determinados a 20, 30, 40 e 50° C. Leite desnatado foi utilizado nas amostras em substituição a uma parte desses dois aditivos. Prepararou-se uma formulação, usando polpa de maracujá/maltodextrina/leite desnatado (PMS) e outra com polpa de maracujá/goma arábica/leite desnatado (PGS). Os comportamentos das isotermas obedeceram ao tipo III, de acordo com a classificação de Brunauer e utilizou-se o modelo de GAB para ajuste dos dados de equilíbrio. Os parâmetros obtidos pelo modelo de GAB foram afetados pela presença dos aditivos. O comportamento das isotermas de sorção para as diferentes temperaturas foram similares, notando-se uma pequena diferença em relação ao efeito da temperatura. Observaram-se também pequenas diferenças entre os dois métodos de secagem utilizados e os aditivos usados em relação ao teor de umidade de equilíbrio. Os parâmetros obtidos pela adição do leite desnatado foram considerados satisfatórios (Xm variando de 0,04084 a 0,06488 em base seca) mostrando que o leite desnatado pode ser uma alternativa boa e com menor custo na substituição dos aditivos comumente utilizados nesse tipo de processo. Observou-se uma aumento do calor isostérico de sorção em relação a diminuição do teor de umidade e os valores das diferentes amostras utilizadas foram similares, comparando-se o teor de umidade de equilíbrio.Abstract in English:
Moisture equilibrium data of passion fruit pulp powders with maltodextrin and gum arabic were obtained by two different drying methods (spray drying and freeze drying) and determined at 20, 30, 40 and 50º C. Skimmed milk was used to substitute part of these additives in the samples. One formulation using passion fruit pulp/maltodextrin/skimmed milk (PMS) was prepared, and another using passion fruit pulp/gum arabic/skimmed milk (PGS). The behavior of curves was type III, according to Brunauer's classification. GAB models were fitted to experimental equilibrium data. The parameters obtained from GAB models was affected by the presence of additives. The behavior of the sorption isotherms for different temperatures are similar, noting only a small effect of temperature. There were little differences between both drying methods and additives used in relation to equilibrium moisture content. The parameters obtained with the addition of the skimmed milk were considered satisfactory (Xm values ranged from 0,04084 to 0,06488 in dry basis), demonstrating that it is an effective and cheap alternative for regular additives. A progressive increase in the heat of sorption in relation to decreasing moisture content was observed and the heat of sorption values of different samples are all similar, comparing the relative equilibrium moisture content.Abstract in Portuguese:
Foram estimados e analisados os parâmetros cinéticos em um reator UASB construído com a finalidade de reduzir a carga orgânica de efluentes líquidos originados de uma granja suinícola. O sistema foi composto de caixa de areia equipada com vertedor Thompson para a medição da vazão, uma peneira estática para a separação de sólidos, tanque de acidificação e equalização (TAE), um RAC e um UASB, tanque de decantação, duas lagoas de infiltração e uma casa de vegetação destinada a fertirrigação. Os tempos de detenção hidráulica (TDH) adotados no reator UASB foram de 8.0; 9.6; 8.4; 6.0 e 4.8 horas. A temperatura média operacional foi de 23,4º C±1,5º C. Foram analisados os seguintes parâmetros físico-químicos: temperatura, vazão, sólidos totais (SFT e SVT) afluente, efluente, perfil de sólidos, (total e filtrado) DQO, (total e filtrado) DBO e nutrientes (N e P). Os parâmetros cinéticos calculados foram: coeficiente de crescimento Y=0,091 mg DQO mg SVT-1 d-1, coeficiente de decaimento Kd = 0,01d-1, taxa máxima de crescimento µmax = 0,051 d-1 e concentração de substrato limitante Ks=282,5 mg DQO L-1. Para a validação dos modelos de regressão lineares obtidos a partir dos dados coletados foi aplicado o teste "t"e os resultados estão de acordo com os encontrados na bibliografia.Abstract in English:
This research aimed to estimate the kinetic parameters of a UASB reactor treating swine wastewater from farming. The system consisted of: a degritter with a triangular-notch weir in order to measure the flow; a static sieve; an acidification/equalization tank (AET); ABR and UASB reactors; a settling tank; two infiltration ponds and a greenhouse for fertirrigation. The hydraulic retention times (HRT) adopted for the UASB reactor, were: 8.0; 9.6; 8.4; 6.0 and 4.8 hours. The operational temperature was 23.4º C±1.5º C. The analyzed physical-chemical parameters were temperature COD (total and filtered), BOD (total and filtered), total volatile solids (affluent, effluent and of the reactor's profile sludge), flow rate and nutrients (N and P). The kinetic coefficients estimated were: growth coefficient Y=0.091 mg tCOD mg TVS-1.d-1, decay coefficient Kd=0.01 d-1; concentration of limiting substrate Ks=282.5 tCOD mg L-1 and maximum growth rate µmax= 0.051 d-1. For data validation, simple linear regression models were applied and their interaction verified with a "t" test. The results matched with the those found in other references for the same type of kinetic studies.Abstract in Portuguese:
É crescente o interesse por alimentos que, além da função de nutrir, trazem benefícios à saúde, contribuindo para o bem-estar e/ou reduzindo o risco de algumas doenças. Objetivou-se, neste estudo, avaliar o efeito funcional de bebida de soja e arroz nos parâmetros ponderais e nutricionais e no metabolismo lipídico e glicêmico de hamsters machos. Foram utilizados 4 grupos de 8 animais: Controle (ração comercial), C (ração comercial acrescida de colesterol), B (ração comercial e bebida) e CB (ração comercial acrescida de colesterol e bebida). O coeficiente de eficiência alimentar foi equivalente em todos os grupos. O peso do fígado dos grupos C e CB apresentou-se em média 28% maior que os demais, indicando deposição de colesterol nesse órgão. Embora não havendo diferença significativa, as concentrações de colesterol total e suas frações (LDL e HDL) e de triacilglicerídeos foram menores no grupo CB comparadas ao grupo C, mostrando possível efeito benéfico da bebida. A concentração de glicose no sangue não diferiu significativamente (p<0,05).Abstract in English:
There is a growing interest in functional foods that, apart from their nutritional function, bring health benefits, contributing to wellbeing and/or reducing the risk of certain diseases. The objective of this study was to evaluate the functional effect of a soybean and rice beverage on the ponderal and nutritional parameters and on the lipid and glycemic metabolisms of male hamsters. Four groups of 8 animals were used: Control (commercial feed), C (commercial feed with added cholesterol), B (commercial feed plus beverage) and CB (commercial feed plus cholesterol and beverage). The food efficiency coefficient was equivalent for all the groups. The weight of the liver was on average 28% heavier in groups C and CB than in the other groups, indicating cholesterol deposition in this organ. Although there was no significant difference, the concentrations of total cholesterol and of its fractions (LDL and HDL) and of the triglycerides, were lower in group CB than in group C, showing a possible benefic effect of the beverage. The blood glucose concentration did not differ significantly (p<0.05).Abstract in Portuguese:
Foram determinados os valores de energia metabolizável aparente (EMA), aparente corrigida (EMAn), verdadeira (EMV) e verdadeira corrigida (EMVn) de seis milhos híbridos para frangos de corte nas fases de 1 a 7, 8 a 14, 15 a 21, 22 a 28, 29 a 35 e 36 a 42 dias de idade das aves, usando o método de substituição (40%) da ração referência pelo ingrediente em teste. Pintos machos Ross-308 (1.134) foram distribuídos em gaiolas de metabolismo, sendo o número de aves por parcela, ajustado em cada fase para adequação da densidade de aves na gaiola, sendo utilizadas 6 repetições por tratamento. Simultaneamente, foram mantidas aves em jejum para a determinação das perdas endógenas e metabólicas para cada fase do estudo. As aves receberam água e ração à vontade durante todo período experimental. As aves foram mantidas nas gaiolas de metabolismo durante sete dias, sendo quatro dias para adaptação à gaiola e à alimentação e três dias para a coleta de excretas. Os valores energéticos dos milhos foram significativamente inferiores somente na fase pré-inicial (1 a 7 dias) em relação às demais. Assim, recomenda-se usar nas formulações os valores de EMAn do milho de 3563/kg MS de 1 a 7 dias e de 3778 kcal/kg MS a partir 7 dias de idade das aves As características agronômicas dos milhos não influíram nos seus teores de energia.Abstract in English:
We determined the values of apparent metabolizable (AME), apparent corrected (AMEn), true (TME) and true corrected (TMEn) energy of six corn hybrids for broiler chickens in phases 1-7, 8-14, 15-21, 22-28, 29-35 and 36-42 day-old birds, using the substitution method (40%) of reference diet with the test ingredient. Ross-308 male chicks (1,134) were allotted to metabolism cages and the number of birds per experimental unit was adjusted to suit each bird's density stage in the cage, using six replicates. Simultaneously, birds continue to fast for the determination of metabolic and endogenous losses for each study phase. The birds received water and food ad libitum during the experimental period. The birds were maintained in metabolism cages for seven days, four days for adaptation to the cage and food, and three days for excreta collection. The corn energy values were significantly lower only in the pre-initial phase (1-7 days). Thus, broiler feed formulations of AMEn values for corn of 3563 kcal/kg DM for 1 to 7 days and 3778 kcal/kg DM from 7-day-old birds are recommended.The agronomic characteristics of the corn had no influence on the birds energy levels.