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Ciência e Agrotecnologia, Volume: 37, Issue: 2, Published: 2013
  • The table egg: a review Review

    Bertechini, Antonio Gilberto; Mazzuco, Helenice

    Abstract in Portuguese:

    Nesta revisão, os autores buscam informar sobre os vários aspectos relacionados à qualidade e ao consumo de ovos ao nível mundial, reportando as diferenças que existem entre os países e a importância que esse alimento representa para o fornecimento de nutrientes essenciais para nutrir e manter a saúde humana. Ao mesmo tempo, a revisão enfoca os estudos específicos, que indicam as novas descobertas sobre o enriquecimento dos ovos e sua ação auxiliar, no controle de problemas de saúde humana. Existe a perspectiva de incrementos no nível de consumo, principalmente nos países onde a ingestão é baixa e, assim, melhorar a nutrição humana com esse alimento de baixo custo e, no entanto, de alta qualidade nutricional.

    Abstract in English:

    This present review intends to provide information and update the reader about diverse aspects of quality and consumption of eggs, the variation among consumer preference worldwide emphasizing the upper status this food represents as source of essential nutrients for human health. This review mainly focus on topics regarding production and quality of table eggs, emphasizing some aspects of the egg market, trend in egg intake and consumers perceptions regarding egg content and nutritious values. Additionally, results from specific studies that provide new findings about the role of enrichment egg components on health, prevention and treatment of diseases are discussed. A novel viewpoint is proposed in this review, highlighting the perspective for an increase of consumption of egg and egg products, mainly in markets where the consumption pattern is known to be low. How the information about shell eggs and its nutrients reach the consumer strongly affect the way this food of higher biological functions takes part in the human diet.
  • Aerial, ground and chemigation spray deposition on corn for the control of spodoptera frugiperda (lepidoptera: noctuidae) Agricultural Sciences

    Cunha, João Paulo Arantes Rodrigues da; Nascimento, Ana Paula de Castro

    Abstract in Portuguese:

    A aplicação de produtos fitossanitários pode ser feita, utilizando-se avião agrícola, pulverizadores terrestres ou via água de irrigação. Contudo, a seleção da melhor técnica é difícil, dada à pequena quantidade de estudos comparativos entre elas. Assim, neste trabalho, objetivou-se estudar a deposição do inseticida clorpirifós na cultura do milho, empregando aplicação aérea (30 L ha-1), tratorizada (200 L ha-1) e via água de irrigação (70.000 L ha-1), para o controle de Spodoptera frugiperda em duas populações de plantas (70.000 e 100.000 plantas ha-1). O resíduo do ingrediente ativo nas folhas, imediatamente e dez dias após as aplicações, foi avaliado por cromatografia gasosa. O número de lagartas, em cada parcela experimental e na testemunha, também foi avaliado. O experimento foi conduzido em delineamento de blocos casualizados, com quatro repetições. As aplicações aérea e tratorizada do inseticida clorpirifós proporcionaram maior deposição do ingrediente ativo nas folhas do que via água de irrigação. As duas populações de plantas empregadas (70.000 e 100.000 plantas ha-1) não influenciaram a deposição do inseticida nas folhas de milho. O controle de S. frugiperda foi similar para os três métodos de aplicação, contudo, na quimigação, ocorreu menor deposição na planta, o que deve ser considerado para evitar danos ambientais causados por escorrimento de calda para o solo.

    Abstract in English:

    Pesticides can be applied by aircraft, ground-sprayers or sprinkler irrigation. However, selecting the best option is complicated by the limited number of studies comparing these techniques. Thus, the objective of this work was to study the chlorpyrifos insecticide deposition applied by aircraft (30 L ha-1), tractor-mounted sprayer (200 L ha-1) and chemigation (70,000 L ha-1) for the control of Spodoptera frugiperda (J.E. Smith) in two corn (Zea mays L.) populations (70,000 and 100,000 plants ha-1). Active ingredient residue on the corn plant leaves was evaluated by gas chromatography, immediately and ten days after the treatments. Armyworm numbers in each plot and control were also evaluated. The experiment was set up in randomized blocks with four replications. Aerial and ground applications of chlorpyrifos led to greater active ingredient deposition in the leaves than chemigation. Neither plant population (70,000 and 100,000 plants ha-1) affected the insecticide deposition in the corn leaves. S. frugiperda control was similar for all three application methods. Chemigation, however, resulted in less deposition on the plants and consequently in a greater insecticide loss to the soil, which should be considered in environmental impact.
  • Comparison of field and laboratory models of the load bearing capacity in coffee plantations Agricultural Sciences

    Iori, Piero; Dias Junior, Moacir de Souza; Ajayi, Ayodele Ebenezer; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Pais, Paula Sant'Anna Moreira; Andrade, Maria Luiza de Carvalho

    Abstract in Portuguese:

    Pressão de pré-consolidação é uma importante propriedade na avaliação da sustentabilidade estrutural do solo e é determinada em testes de laboratório. Neste estudo, objetivou-se comparar modelos de capacidade de suporte de carga obtidos com umidade controlada em laboratório e com umidade natural de campo ao longo de um ano. A avaliação da sustentabilidade estrutural do solo ocorreu em quatro etapas: coleta de amostras de solo indeformado, ensaio de compressão uniaxial das amostras em laboratório, estimativa da pressão de pré-consolidação e obtenção dos modelos de capacidade de suporte de carga. As estimativas da pressão de pré-consolidação de laboratório e de campo foram obtidas com umidades controladas em laboratório e com umidade de campo, respectivamente, ao longo de um ano. No laboratório, a saturaçaõ das amostras se deu por capilaridade, com água destilada e depois de 48 horas, essas amostras foram secas ao ar para obter diferentes valores de umidade. Em seguida, realizou-se o ensaio de compressão uniaxial dessas amostras e a pressão de pré-consolidação foi determinada para as duas condições aqui proposta. Para verificar se os modelos de capacidade de suporte de carga com umidade controlada em laboratório podem representar os modelos de capacidade de suporte de carga de umidade natural, esses modelos foram comparados utilizando o teste de homogeneidade de dados. Observou-se semelhança em 75% dos modelos de umidade de campo com modelos de umidade controlada em laboratório. Portanto, em razão da similaridade, a análise da sustentabilidade estrutural do solo pode ser feita por ambos os modelos de capacidade de suporte carga, ou seja, modelos obtidos com amostras de solo com umidade natural (campo) ou com umidade controlada (laboratório).

    Abstract in English:

    Precompression stress is an important property for assessment of tropical soil structure sustainability and is often determined in laboratory tests. The objective of this study was to compare the load bearing capacity models obtained with controlled moisture in laboratory and those obtained with natural field moistures determined a long one year. The evaluation of soil structural sustainability follows four distinct steps: soil sampling in the field, uniaxial compression test of the samples in the laboratory, determination of precompression stress and estimation of the load bearing capacity models. Laboratory estimates of precompression stress were obtained from moisture controlled in laboratory and from natural moisture determined in a field a long one year. In this process, the soil samples were saturated by capillarity with distilled water in laboratory, and after 48 hours, the samples were air dried to obtain the different moisture contents. Then, the precompression stress was determined for this both conditions. To verify if the load bearing capacity models obtained with controlled moisture in laboratory may represent the load bearing models obtained with natural field moisture, these models were compared using the homogeneity test procedure. It was observed that 75% of field models analyzed were similar to the laboratory models. Thus, due to the similarity on the load-bearing capacity models obtained using natural (field) or controlled (laboratory) moisture contents, the assessment of the soil structure sustainability can be done using both methods.
  • Insecticidal activity of citronella grass essential oil on Frankliniella schultzei and Myzus persicae Agricultural Sciences

    Pinheiro, Patrícia Fontes; Queiroz, Vagner Tebaldi de; Rondelli, Vando Miossi; Costa, Adilson Vidal; Marcelino, Tiago de Paula; Pratissoli, Dirceu

    Abstract in Portuguese:

    O tripes, Frankliniella schultzei, e o pulgão-verde, Myzus persicae, além de causarem danos diretos a plantas de importância econômica, também são importantes transmissores de fitoviroses, acarretando grandes perdas econômicas. Os constituintes químicos dos óleos essenciais têm sido cada vez mais estudados, pois apresentam uma ampla gama de atividades biológicas. Neste trabalho, objetivou-se avaliar a atividade inseticida do óleo essencial de capim-citronela, Cymbopogon winterianus, sobre F. schultzei e M. persicae. O óleo essencial foi obtido por hidrodestilação e a identificação dos seus componentes foi realizada por CG/DIC e CG/EM. Uma torre de Potter foi utilizada para pulverizar os insetos com óleo essencial. Os componentes majoritários encontrados são geraniol (28,62%), citronelal (23,62%) e citronelol (17,10%). O óleo essencial de C. winterianus a 1% (m v-1) causa mortalidade de F. schultzei e M. persicae em 34,3% e 96,9%, respectivamente. O valor estimado de CL50 para M. persicae foi 0,36% e CL90 de 0,66%. Assim, o óleo essencial de capim-citronela a 1% (m v-1) é mais tóxico para M. persicae do que para F. schultzei. Este óleo essencial mostra-se promissor para o desenvolvimento de inseticidas para o manejo de M. persicae.

    Abstract in English:

    The thrips, Frankliniella schultzei, and green peach aphid, Myzus persicae, cause direct damage to plants of economic importance and transmit phytoviruses, causing large economic losses. Chemical constituents of essential oils present a wide range of biological activities. The aim of this work was to evaluate insecticidal activity of essential oil from citronella grass, Cymbopogon winterianus, on F. schultzei and M. persicae. This essential oil was obtained by steam distillation and components were identified by GC/FID and GC/MS. A Potter spray tower was used to spray insects with the essential oil. The major constituents are geraniol (28.62%), citronellal (23.62%) and citronellol (17.10%). Essential oil of C. winterianus at 1% (w v-1) causes mortality in F. schultzei and M. persicae at 34.3% and 96.9%, respectively. The LC50 value for M. persicae was 0.36% and LC90 0.66%. Thus, citronella grass essential oil at 1% (w v-1) is more toxic to M. persicae than F. schultzei. This essential oil shows promise for developing pesticides to manage M. persicae.
  • Load-bearing capacity of a red-yellow latosol cultivated with coffee plants subjected to different weed managements Agricultural Sciences

    Pais, Paula Sant'Anna Moreira; Dias Junior, Moacir de Souza; Dias, Adriana Cristina; Iori, Piero; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Santos, Gislene Aparecida dos

    Abstract in Portuguese:

    O conhecimento dos níveis de pressão aplicados aos solos pelos diferentes manejos de plantas invasoras é essencial para adaptar o manejo de lavouras cafeeiras de forma sustentável. Os objetivos deste estudo foram: a) gerar os modelos de capacidade de suporte de carga de um Latossolo Vermelho-Amarelo submetido a diferentes manejos de plantas invasoras e b) determinar qual manejo resultou em maior compactação. O estudo foi realizado na Fazenda Experimental da EPAMIG, situada próxima a comunidade Farias, em Lavras-MG (latitude de 21° 14' 43" S e longitude 44° 59' 59" W e altitude de 919 m). O solo foi classificado como sendo um Latossolo Vermelho-Amarelo o qual vem sendo cultivado com cafeeiros da cutivar Topázio MG 1190, desde 2006. Foram avaliados cinco manejos de plantas invasoras sendo três, por meio do controle mecânico (grade de discos (GD), roçadora (RÇ) e trincha (TC),) e dois, por meio do controle químico (herbicida de pós-emergência (HPós), herbicida de pré-emergência (HPré)). Para a obtenção dos modelos de capacidade de suporte de carga, 10 amostras indeformadas de solo foram coletadas aleatoriamente nas camadas 0-3 e 10-13 e 25-28 cm nas entrelinhas do cafeeiro. Os modelos de capacidade de suporte de carga apontaram maior compactação do solo na camada de 0-3 cm para TC e GD; na camada 10-13 cm para HPre, HPos e RÇ e na camada 25-28 cm para GD; e indicaram maior suscetibilidade à compactação na camada de 0-3 cm para HPos; na camada 10-13 cm para GD e TC e na camada 25-28 cm para HPre.

    Abstract in English:

    It is essential to know the levels of pressure applied to the soil by different weed managements to adapt the management of coffee plantations in a sustainable manner. The objectives of this study were: a) to generate load-bearing capacity models of a Red-Yellow Latosol (Oxisol) submitted to different weed managements and b) to determine which weed management resulted in higher compression. The study was conducted at the Experimental Farm of EPAMIG, located near the community Farias, in Lavras-MG (latitude 21° 14' 43" S and longitude 44° 59' 59" W and altitude of 919 m). The soil is a Red-Yellow Latosol (LVA) cultivated with coffee plantation using Topazio MG 1190 coffee variety, since 2006. We evaluated five weed managements, three being through mechanical control (harrow (GD), mowing (RÇ) and brush (TC)) and two by chemical control (post-emergence herbicide (HPos) and pre emergence herbicide (HPre)). To obtain the load-bearing capacity models, 10 undisturbed soil samples were randomly collected in the 0-3, 10-13 and 25-28 cm layers between the rows. The load-bearing capacity models which indicated a higher compaction were: in the 0-3 cm layer, TC and GD; in the 10-13 cm layer, HPre, HPos and RÇ and in the 25-28 cm layer, GD. The load-bearing capacity models that indicated greater susceptibility to compaction were: in the 0-3 cm layer, HPos; in the 10-13 cm layer, GD and TC and in the 25-28 cm layer, HPre.
  • Selection of common bean inbred lines with tolerance to high moisture at harvest Agricultural Sciences

    Lima, Lidiane Kely de; Ramalho, Magno Antonio Patto; Abreu, Ângela de Fátima Barbosa

    Abstract in Portuguese:

    A ocorrência de precipitação / chuva na colheita do feijão comum provoca danos ao produto e reduz o rendimento. A principal alternativa para mitigar este problema é a obtenção de cultivares com baixa germinação de grãos nas vagens em condições de alta umidade. Neste trabalho, objetivou-se vrificar se há variabilidade genética entre as linhagens do feijoeiro que estão em fase de recomendação para o Sul de Minas Gerais quanto à tolerância à umidade após a colheita e identificar caracteres que possam ser utilizados rotineiramente na seleção de linhagens tolerantes a essas condições. Utilizaram-se 95 linhagens em fase de recomendação pelo Programa de Melhoramento Genético da UFLA. Após a colheita, uma amostra de plantas de cada parcela foi retirada para avaliações de germinação dos grãos nas vagens em câmara de nebulização e absorção de água pela vagem e pelo grão. Oito dias após o arranquio foi retirada outra amostra para avaliar o aspecto do grão utilizando escala de notas. Os dados foram submetidos à análise de variância e obtidas as estimativas das correlações fenotípicas de Pearson entre os caracteres dois a dois. As linhagens diferem com relação à tolerância à umidade no momento da colheita, sendo que as de maior tolerância apresentam grãos mais claros. A principal dificuldade na seleção de linhagens de feijoeiro comum para a tolerância a alta umidade na colheita é a repetibilidade das condições ambientais entre as safras. A alternativa é avaliar a quantidade de água absorvida pelas vagens.

    Abstract in English:

    The occurrence of precipitation / rain in harvest bean causes damage to the product and reduces the yield. The main alternative to mitigate this problem is to obtain cultivars presenting low germination of beans in the pods under conditions of high moisture. The purpose of this study was to verify if there is genetic variability among the common bean inbred lines that are in the phase of recommendation for the South of Minas Gerais, Brazil in regard to tolerance to moisture after harvest, and identify traits that may be routinely used in selection of tolerant lines to these conditions. Ninety-five lines in the phase of recommendation by the Genetic Breeding Program from UFLA were used. After harvest, a sample of plants from each plot was removed for assessments of seed germination in the pods in a moist chamber and water absorption by pod and seed. Eight days after harvest, another sample was removed to assess seed appearance using a scoring scale. The data were submitted to analysis of variance and estimates of the Pearson phenotypic correlations were obtained among traits. Lines differ in relation to tolerance to moisture at the time of harvest, with those of higher tolerance having lighter colored seeds. The main difficulty in selection of common bean lines for tolerance to high moisture at harvest is the repeatability of the environmental conditions among crop seasons. The alternative is assessing the amount of water absorbed by pods.
  • Water erosion in soils under eucalyptus forest as affected by development stages and management systems Agricultural Sciences

    Oliveira, Anna Hoffmann; Silva, Marx Leandro Naves; Curi, Nilton; Avanzi, Junior Cesar; Klinke Neto, Gustavo; Araújo, Elias Frank

    Abstract in Portuguese:

    O aumento constante das áreas de florestas de eucalipto no Brasil impõe um monitoramento acurado da erosão hídrica. No presente estudo, objetivou-se avaliar as perdas de solo, nutrientes e carbono orgânico ocasionadas pela erosão hídrica em florestas plantadas de eucalipto em diferentes estádios de desenvolvimento (2, 3 e 7 anos). Os sedimentos de erosão foram medidos e amostrados por parcelas-padrão instaladas em Argissolo Vermelho (Ultisol) e Cambissolo Háplico (Inceptisol). As perdas de solo diminuíram com o aumento da idade das plantas; no início do desenvolvimento delas, o dossel apresentava pequena cobertura da superfície, expondo o solo das plantações jovens a maiores taxas de erosão. O sistema de plantio em sulcos utilizado no Argissolo Vermelho ocasionou maiores perdas de solo (1,1 a 6,2 Mg ha-1ano-1) quando comparado ao sistema de covas usado no Cambissolo Háplico (1,1 Mg ha-1ano-1). É conhecido que os Cambissolos (Inceptisol) é menos resistente à erosão do que os Argissolos (Ultisol). Contudo, a utilização do sistema de covas resultou em menor erosão e, consequentemente, menores perdas de nutrientes e carbono orgânico do que o tradicional sistema de sulcos utilizado no Argissolo. Quanto às perdas de solo, este trabalho salienta a necessidade de melhorar as práticas de conservação do solo para prevenir a erosão hídrica nos primeiros estágios de crescimento do eucalipto. As quantidades de cálcio e potássio no sedimento foram maiores do que as de magnésio. A quantidade relativamente maior de carbono orgânico encontrada nos sedimentos gera preocupações adicionais sobre a sustentabilidade ambiental e merece pesquisas futuras.

    Abstract in English:

    The constant increasing of eucalyptus forest areas in Brazil requires an accurate monitoring of water erosion. The present study aimed to evaluate soil, nutrients and organic carbon losses occasioned by water erosion in eucalyptus planted forests (EPF) at different development stages (2, 3 and 7 years old). Soil erosion sediments were measured and sampled from standard erosion plots installed on Red Argisol-RA (Ultisol) and Haplic Cambisol-HC (Inceptisol). Soil loss decreased as the age of plants increased; at the beginning of plant development, the canopy barely covered the soil surface, exposing the soil to higher erosion at young EPF plantations. Furrow planting system was used in the Red Argisol area and caused higher soil losses (1.1 to 6.2 Mg ha-1 year-1) as compared to pit planting system that was used in the Cambisol area (1.1 Mg ha-1 year-1). It is known that Cambisol is less resistant to erosion than Argisol. However, using pit system in this EPF, resulted in lower erosion and, therefore, nutrients and carbon losses than the traditional furrow system used in Argisol. Concerning the soil loss, this work points to the need of improving soil conservation practices to prevent soil erosion at the earlier stages of eucalyptus plantation. The amount of calcium and potassium were higher than magnesium in the soil sediment.The relatively high amount of carbon found in the erosion sediments raises additional concerns about the environmental sustainability and deserves future research.
  • Evaluation of new red winemaking technologies through consumer liking Food Science And Technology

    Castilhos, Maurício Bonatto Machado de; Silva, Ana Carolina Conti e; Bianchi, Vanildo Luiz Del

    Abstract in Portuguese:

    Existem diversos estudos que propõem mudanças na tecnologia de vinificação para melhorar a qualidade do vinho tinto, refletindo na sua maior aceitabilidade. Nesse contexto, o objetivo do presente artigo foi avaliar a influência da pré-secagem e da remontagem constante na aceitabilidade dos vinhos tintos das cultivares Bordô (Ives) e Isabel quanto aos atributos aparência, aroma, corpo, sabor e à impressão global (aceitação global). Oitenta consumidores avaliaram as amostras utilizando uma escala hedônica estruturada de 9 pontos e uma escala de intenção de compra de 5 pontos. Os dados hedônicos foram analisados por meio da Análise de Cluster e Escalonamento Multidimensional. Diferenças significativas (P<0.001) foram observadas na comparação das amostras em todos os atributos sensoriais, destacando a grande aceitação das amostras elaboradas pelas técnicas inovadoras. Adicionalmente, a Análise de Cluster mostrou com sucesso a segmentação da preferência dos consumidores, mostrando a relevante aceitação dos vinhos dos tratamentos de pré-secagem e bagaço estático. A correlação entre o sabor e a aceitação global foi significativa (P<0.001; r>0.700), mostrando que o sabor exerce grande influência na avaliação global das amostras de vinho, independentemente dos outros atributos. A relevante aceitação global dos vinhos dos tratamentos inovadores sugere o grande potencial desses processos de vinificação.

    Abstract in English:

    Several studies proposed changes in winemaking technology in order to improve wine quality, reflecting on its high acceptance. Thus, the aim of this work was to evaluate the influence of pre-drying and constant pumping effect technologies on sensory attributes of Bordô (Ives) and Isabel red wines through the acceptance evaluation of appearance, aroma, body, flavor and overall acceptance. Eighty consumers evaluated the samples using a 9-point structured scale and sensory data were analyzed by Cluster Analysis followed by Multidimensional Scaling. Significant differences (P<0.001) were observed in the comparison of the samples in all sensory attributes, highlighting the wide acceptance of the samples from innovative winemaking. In addition, Cluster Analysis showed the split of consumer preferences which revealed the higher preference and purchase intention of the pre-drying and static pomace wines. The correlation between flavor and overall acceptance was significant (P<0.001; r>0.700) and the consumer panel showed that the overall acceptance of the wines was influenced by the flavor, regardless of the other attributes. The higher acceptance of the pre-drying and static pomace wines suggests the potential of these winemaking processes.
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