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Effect of gibberellic acid and temperature on germination of Vitex montevidensis Cham

Efeito do ácido giberélico e da temperatura na germinação de Vitex montevidensis Cham

Abstracts

This work aims to evaluate treatments that may help improve speed and uniformity of germination in fruit tree species tarumã. Data were obtained from pyrenes (stones) of ripe fruits which in turn were picked from adult trees in the municipality of Vera Cruz do Oeste-PR. Treatments consisted of applying GA3 solutions at various concentrations (zero, 50 mg L-1, 100 mg L-1 or 200 mg L-1) to pyrenes via immersion for 47 hours, and thermoperiods of alternate 20ºC and 30ºC (8 hours at 20ºC in light conditions, and 16 hours at 30ºC in dark conditions) and constant 30ºC with the same photoperiod. The combination of alternate temperatures of 20ºC and 30ºC with a 200 mg L-1 GA3 solution resulted in an increase both in germination percentage, from 19.2% to 56.2%, and in the germination speed index, from 0.19 to 3.12, with resulting normal, uniform seedlings.

Pyrenes; imbibition curve; tarumã; thermoperiod


Objetivou-se, com este trabalho, avaliar tratamentos que proporcionem maior rapidez e uniformidade na germinação de tarumã. Os dados foram obtidos de pirênios extraídos de frutos maduros coletados em árvores adultas no município de Vera Cruz do Oeste, PR. Nos tratamentos,utilizaram-se soluções com concentrações de GA3 (zero, 50, 100, ou 200 mg L-1) aplicadas aos pirênios por imersão, durante 47 horas, e termoperíodos de 20 e 30 ºC alternados (8 horas a 20 ºC no claro, e 16 horas a 30 ºC no escuro) e 30 ºC constante com o mesmo fotoperíodo. A combinação de temperaturas alternadas de 20 e 30 ºC com solução de 200 mg L-1 de GA3 resultou em um aumento na porcentagem germinação de 19,2 % para 56,2 %, e do índice de velocidade de germinação de 0,19 para 3,12 com a consequente uniformidade na obtenção de plântulas normais.

Pirênios; curva de embebição; tarumã; termoperíodo


Effect of gibberellic acid and temperature on germination of Vitex montevidensis Cham

Efeito do ácido giberélico e da temperatura na germinação de Vitex montevidensis Cham

Marlene de Matos MalavasiI; Glaucia Bravo DiasII; Ubirajara Contro MalavasiIII

IAgronomic Engineer, Professor Ph.D. in. Forest Sciences - Centro de Ciências Agrárias - Universidade Estadual do Oeste do Paraná/Unioeste - Rua Pernambuco 1777 - 85960-000 - Marechal Candido Rondon, PR, Brasil - marlenemalavasi@yahoo.com.br

IIAgronomic Engineer, M.Sc. in Plant Production - Prefeitura Municipal de Vera Cruz - Rua Duque de Caxias, 2022 - 85845-000 - Vera Cruz do Oeste, PR, Brasil - glauciabdias@yahoo.com.br

IIIForest Engineer, Professor Ph.D. in Forest Sciences - Centro de Ciências Agrárias - Universidade Estadual do Oeste do Paraná/Unioeste - Rua Pernambuco 1777 - 85960-000 - Marechal Candido Rondon, PR, Brasil - biramalavasi@yahoo.com.br

ABSTRACT

This work aims to evaluate treatments that may help improve speed and uniformity of germination in fruit tree species tarumã. Data were obtained from pyrenes (stones) of ripe fruits which in turn were picked from adult trees in the municipality of Vera Cruz do Oeste-PR. Treatments consisted of applying GA3 solutions at various concentrations (zero, 50 mg L-1, 100 mg L-1 or 200 mg L-1) to pyrenes via immersion for 47 hours, and thermoperiods of alternate 20ºC and 30ºC (8 hours at 20ºC in light conditions, and 16 hours at 30ºC in dark conditions) and constant 30ºC with the same photoperiod. The combination of alternate temperatures of 20ºC and 30ºC with a 200 mg L-1 GA3 solution resulted in an increase both in germination percentage, from 19.2% to 56.2%, and in the germination speed index, from 0.19 to 3.12, with resulting normal, uniform seedlings.

Key words: Pyrenes, imbibition curve, tarumã, thermoperiod.

RESUMO

Objetivou-se, com este trabalho, avaliar tratamentos que proporcionem maior rapidez e uniformidade na germinação de tarumã. Os dados foram obtidos de pirênios extraídos de frutos maduros coletados em árvores adultas no município de Vera Cruz do Oeste, PR. Nos tratamentos,utilizaram-se soluções com concentrações de GA3 (zero, 50, 100, ou 200 mg L-1) aplicadas aos pirênios por imersão, durante 47 horas, e termoperíodos de 20 e 30 ºC alternados (8 horas a 20 ºC no claro, e 16 horas a 30 ºC no escuro) e 30 ºC constante com o mesmo fotoperíodo. A combinação de temperaturas alternadas de 20 e 30 ºC com solução de 200 mg L-1 de GA3 resultou em um aumento na porcentagem germinação de 19,2 % para 56,2 %, e do índice de velocidade de germinação de 0,19 para 3,12 com a consequente uniformidade na obtenção de plântulas normais.

Palavras-chave: Pirênios, curva de embebição, tarumã, termoperíodo.

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4 REFERENCES

(received: November 30, 2009; accepted: February 25, 2011)

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Publication Dates

  • Publication in this collection
    22 Sept 2014
  • Date of issue
    June 2011

History

  • Received
    30 Nov 2009
  • Accepted
    25 Feb 2011
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